Ne idem nigdje iz BiH
-
bluesjunior
#1226 Re: Ne idem nigdje iz BiH
pa nesto kontam da i nsu tema ljudi koji u bih traze poso a mole boga da ne nadju...njima naravno nije drzava kriva...problem je sa onima koji zive u bih nadprosjecno a ipak se odluce da odu? ma i njima je vise krivo drustvo nego drzava...
- kloniran
#1227 Re: Ne idem nigdje iz BiH
Ja uzeo digitron i skontao da je razlika u cca 1500KM il ti ga 750 Eura, znaci nakon stanarine ostane bosanska plata ipoRadio Sarajevo wrote:Niti sam dugo vani, niti sam išta zaboravio, a niti sam otišao zbog para. Otišao sam zbog avanture, i živio sam na pet različitih mjesta, a najbolje sam se provodio u najsiromašnijem gradu u kom sam živio.Thorgerson wrote:Zasto si ti otisao kad je isto?Radio Sarajevo wrote: Pa koja je razlika onda u životu gdje imaš platu 1.000 KM i stanarinu od 500, ili platu od 2.000 eura, a stanarinu od hiljadu?
Ne kontam druze ili se pravis lud ili si duze vani pa si zaboravio neke stvari.
Većina ljudi ovdje priča o platama, i 90% Bosanaca nema pojma kakve su ustvari vani cijene. Ne kažem da dijaspora s razlogom kuka, ali kažem da život u Bosni nije tako loš kao što većina ljudi govori.
Mi jednostavno živimo crnu hroniku, i dopuštamo da nam crna hronika kroji živote. Svi moji prijatelji i poznanici koji nemaju posao u Bosni, ili koji loše žive, tako žive svojom krivicom, a ne krivicom države.
- Radio Sarajevo
#1228 Re: Ne idem nigdje iz BiH
kloniran wrote:Ja uzeo digitron i skontao da je razlika u cca 1500KM il ti ga 750 Eura, znaci nakon stanarine ostane bosanska plata ipo
Dobra ti je računica, ali si zaboravio da su cijene proporcionalne.
Nećeš plaćati u markama od toga što ti ostane.
- kloniran
#1229 Re: Ne idem nigdje iz BiH
opet ostane vise nego ovamo, npr. maslac u dojcland 2 ojra, ovdje 3Radio Sarajevo wrote:kloniran wrote:Ja uzeo digitron i skontao da je razlika u cca 1500KM il ti ga 750 Eura, znaci nakon stanarine ostane bosanska plata ipo
Nećeš plaćati u markama od toga što ti ostane.
da nisam svojim ocima pretamburao cijene zivotnih namirnica ne bih vjerovao da je ko i ovdje nesto malo jeftinije nesto malo skuplje, al kad sve saberes i oduzmes dosta povoljnije nego ovdje.
Sad ce ovi biftekasi da navale
a đe biftek
-
bluesjunior
#1230 Re: Ne idem nigdje iz BiH
jest inace je kod nas svakodnevni rucak 
- Radio Sarajevo
#1231 Re: Ne idem nigdje iz BiH
kloniran wrote:opet ostane vise nego ovamo, npr. maslac u dojcland 2 ojra, ovdje 3Radio Sarajevo wrote:kloniran wrote:Ja uzeo digitron i skontao da je razlika u cca 1500KM il ti ga 750 Eura, znaci nakon stanarine ostane bosanska plata ipo
Nećeš plaćati u markama od toga što ti ostane.![]()
da nisam svojim ocima pretamburao cijene zivotnih namirnica ne bih vjerovao da je ko i ovdje nesto malo jeftinije nesto malo skuplje, al kad sve saberes i oduzmes dosta povoljnije nego ovdje.
Sad ce ovi biftekasi da navale
a đe biftek
Nisi u pravu. Jeftinije su samo osnovne životne narminice, poput mlijeka, putera, i sl. Voće i povrće može biti jeftinije ili skuplje, zavisi od sezone i vrste voća / povrća, ali razlika je u tome što nema ni približan okus kao kod nas. Dođi i pojedi papriku iz Lidla koja je možda jeftinija, i neka ti zatvore oči, nećeš znati šta jedeš.
Meso je takođe skuplje, a ako je jeftinije, onda je teški šit. Ako želiš jesti smeće, onda možeš reći da je jeftinije. Bio piletina je 25 eura po kilogramu, pa ti izvoli. Druga piletina nema okusa.
I ako mi sad kažeš da naša hrana nema okusa, odustajem od daljnje rasprave, jer onda to znači da nisi otišao dalje od Makarske.
Naša hrana je neuporedivo bolja, i garantujem ti da je u prosjeku jeftinija.
O restoranima, i bilo kakvo luksuzu i da ne pričam. Meni nije bio luksuz otići i gledati Želju, a sad ako želim otići i gledati Ajaks ili PSV, moram izdvojiti petobu za najgore mjesto na stadionu. To je 20 puta skuplje nego na Grbavici.
Prošle godine krenuo da kupim kartu za utakmicu Borussia D. - Hoffenheim, i kontam izaći će me najviše 60-70 eura, znajući da je Švabija jeftinija od Holandije. Odem na sajt da vidim. Karta je 67 eura po osobi (opet najgore mjesto), tzv. booking fee je 20 eura po karti, i poštarina je € 7.50 po karti (kao da ih ne mogu poslati zajedno). To sve izađe € 189.
Ako ne vjeruješ, idi na sajt Borussije.
- 512MB
#1232 Re: Ne idem nigdje iz BiH
Ja imam sezonsku kartu za Bayern i kostala me 200€, jebes BVB 
- 512MB
#1233 Re: Ne idem nigdje iz BiH
Ee jarane vadi nam mastbluesjunior wrote:ne kontam sta je fora s ovim slikama i kafa, sokic, “limunic”? mozel kratko uputstvo?
- kloniran
#1234 Re: Ne idem nigdje iz BiH
vala ni piletina kod nas nema okusa,Radio Sarajevo wrote:
Nisi u pravu. Jeftinije su samo osnovne životne narminice, poput mlijeka, putera, i sl. Voće i povrće može biti jeftinije ili skuplje, zavisi od sezone i vrste voća / povrća, ali razlika je u tome što nema ni približan okus kao kod nas. Dođi i pojedi papriku iz Lidla koja je možda jeftinija, i neka ti zatvore oči, nećeš znati šta jedeš.
Meso je takođe skuplje, a ako je jeftinije, onda je teški šit. Ako želiš jesti smeće, onda možeš reći da je jeftinije. Bio piletina je 25 eura po kilogramu, pa ti izvoli. Druga piletina nema okusa.
I ako mi sad kažeš da naša hrana nema okusa, odustajem od daljnje rasprave, jer onda to znači da nisi otišao dalje od Makarske.
Naša hrana je neuporedivo bolja, i garantujem ti da je u prosjeku jeftinija.
O restoranima, i bilo kakvo luksuzu i da ne pričam. Meni nije bio luksuz otići i gledati Želju, a sad ako želim otići i gledati Ajaks ili PSV, moram izdvojiti petobu za najgore mjesto na stadionu. To je 20 puta skuplje nego na Grbavici.
Prošle godine krenuo da kupim kartu za utakmicu Borussia D. - Hoffenheim, i kontam izaći će me najviše 60-70 eura, znajući da je Švabija jeftinija od Holandije. Odem na sajt da vidim. Karta je 67 eura po osobi (opet najgore mjesto), tzv. booking fee je 20 eura po karti, i poštarina je € 7.50 po karti (kao da ih ne mogu poslati zajedno). To sve izađe € 189.
Ako ne vjeruješ, idi na sajt Borussije.
a da si u pravu jesi
sta god sam jeo imalo je ukus kartona
Mada i ovdje iz godine u godinu hrana ima sve losiji i losiji okus
Odem na selo i kupim pile ili komad teletine, kuca mirise
Odem u mesaru i kupim isto isto ko da vodu jedem u odnosu na ono sa sela
A hrana i sve ostalo je mozda u prosjeku jeftinija, al u odnosu na standard je sigurno duplo skuplja.
Meni nije problem kupiti, al kad je problem za 80% drzave onda nesto nije uredu
-
bluesjunior
#1235 Re: Ne idem nigdje iz BiH
ja ba cuj sokic, limunic 
- insomnia78
#1236 Re: Ne idem nigdje iz BiH
A inace je isto gledati ZeljA i Borusiju
- HAVANA
#1237 Re: Ne idem nigdje iz BiH
Jok janje,vodim te na wok.Fudo387 wrote:dje cemo tu janje okrenit?HAVANA wrote:Evo,na.Dodji vodim te camcem na pivu.
-
Fudo387
#1239 Re: Ne idem nigdje iz BiH
Zaml’ ja ne lanu...cuj, wokHAVANA wrote:Jok janje,vodim te na wok.Fudo387 wrote:dje cemo tu janje okrenit?HAVANA wrote:Evo,na.Dodji vodim te camcem na pivu.
- Tercius
#1240 Re: Ne idem nigdje iz BiH
Tudjih, naravno.piupiu wrote:Jašta će. Od čijih para?Tercius wrote:Bice rata opet.Kome se ostaje neka ostane kome se ne ostaje nek se ispali, stvar licnog izbora ko 92-e.
- kloniran
#1241 Re: Ne idem nigdje iz BiH
kad ce biti rata, ako vec govoris da ce biti reci nam okvirno datum pocetka, da pripremimo pasose 
- Edin H.
#1242 Re: Ne idem nigdje iz BiH
Nocas sam ti opet samTercius wrote:Tudjih, naravno.piupiu wrote:Jašta će. Od čijih para?Tercius wrote:Bice rata opet.Kome se ostaje neka ostane kome se ne ostaje nek se ispali, stvar licnog izbora ko 92-e.
da me barem nesto udari
bice rata, kazu svi
al' ja cu umrijeti od ljubavi
-
AmirBaa
#1243 Re: Ne idem nigdje iz BiH
cuj skupa mu karta za borusiju a ovdje zelju za haman dzaba gledao
pa ista ta borusija skoro svaku tekmu popuni stadion, a zeljo gdje karta 10 KM jedva za derbi popuni stadion, da ti to mozda ne govori nesto ? Nije sve u parama 
- Bluemore
#1244 Re: Ne idem nigdje iz BiH
jeste ali je i stadion coolAmirBaa wrote:cuj skupa mu karta za borusiju a ovdje zelju za haman dzaba gledao![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
pa ista ta borusija skoro svaku tekmu popuni stadion, a zeljo gdje karta 10 KM jedva za derbi popuni stadion, da ti to mozda ne govori nesto ? Nije sve u parama
trava ovo ono bas milina
nije rapadnuto ko to stranjsko skupooo
-
TRANCE
#1245 Re: Ne idem nigdje iz BiH
To ti je ona naša seljačka utjeha "nigdje ovak'og rahatluka jaro moj", a rahatluk se svodi da ti donesu u kafiću prljavu čašu, da te usmrde cigarama, da te zaskoči Dungelange, onaj što prodaje olovke od kojih cuga u birtiji i ostalih 16 prosjaka, da u hali kafića nema tople vode, sapuna i toalet papira, da slušaš dovikivanje gostiju između stolova "šta imaaa paša moj solidni", da te usluži spidom našmrkani konobar. A putem do kafića da paziš da ti ne padne komad fasade na glavu, da uživaš u smradu roštilja, užeglih pita i nargila, da izbjegavaš prosjake na svakih 20 metara, džeparoše i narkomanke što prodaju čestitke lafo za bolesnu djecu, da gledaš likove u trenerkama što se furaju na Zemun 90-ih.bluesjunior wrote:ne kontam sta je fora s ovim slikama i kafa, sokic, “limunic”? mozel kratko uputstvo?
Rahatluk za seljačine.
A i dijaspora ima svoju utjehu, oni se tješe da imaju više love od zemljaka u domovini, a 90% ih radi najgore poslove za minimalac, nikad neće uspjeti kupiti stan tamo, već je ultimativni cilj invalidska penzija, gdje onda povratak u Bosnu i nije tako loša varijanta.
-
Mutivoda
#1246 Re: Ne idem nigdje iz BiH
poslije čitanja posta dobiješ osjećaj da "Evropljanima" guzice peru po kafićima jebote..
smrad roštlja mi je ipak bio previše, ŠTA NIJE U REDU S TOBOM?
smrad roštlja mi je ipak bio previše, ŠTA NIJE U REDU S TOBOM?
- pustopoljina
#1247 Re: Ne idem nigdje iz BiH
Mutivoda wrote:poslije čitanja posta dobiješ osjećaj da "Evropljanima" guzice peru po kafićima jebote..
smrad roštilja mi je ipak bio previše, ŠTA NIJE U REDU S TOBOM?
jbg.
tacno znam na koji smrad misli, kao kad predjem preko "hauptplatz-a" i ugusi me smrad raznih kobasica i snicli i leberkäse
a vazda nesto kasnim i ganjam precice
-
Mutivoda
#1248 Re: Ne idem nigdje iz BiH
pa eto na stranu i to što ja obožavam miris roštilja (ti si ono vegan? il' fulam? nebitno. okej, može i povrće s roštiljapustopoljina wrote:![]()
![]()
![]()
jbg.
tacno znam na koji smrad misli, kao kad predjem preko "hauptplatz-a" i ugusi me smrad raznih kobasica i snicli i leberkäse![]()
![]()
a vazda nesto kasnim i ganjam precice
Il' smrdi Miljacka - WOW JEBOTE NIGDJE TO NEMA.. odeš u glupu Veneciju (ok, lijepa je), nek' je bog s tobom ako si poslije kiše, i gledaš i kontaš "jebeni deja vu, vidjela sam ovo neki dan negdje, malo se "osjeti" kanal, malo crnci s kopijama torbica bježe od policije, k'o oni s mosta na Otoci od inspekcije.."
al' nek' tuđe govno vazda miriše.
nije bajno, nije brate ni rupčaga..
ako je toliko ljepše vani, i ljudi toliko pametniji, idi brate uživaj, šta drobiš po cijele dane o ovoj vukojebini, rekla bih idi druži se, al' eto tamo se ne dovikuju po kafani i ne druže, i to je kao kul.. i jebote meso koje ne miriše.
(e jes' mi pogodio žicu s roštiljem
- pustopoljina
#1249 Re: Ne idem nigdje iz BiH
ma jasno...Mutivoda wrote:pa eto na stranu i to što ja obožavam miris roštilja (ti si ono vegan? il' fulam? nebitno. okej, može i povrće s roštiljapustopoljina wrote:![]()
![]()
![]()
jbg.
tacno znam na koji smrad misli, kao kad predjem preko "hauptplatz-a" i ugusi me smrad raznih kobasica i snicli i leberkäse![]()
![]()
a vazda nesto kasnim i ganjam precice), malo je reć da nije karakteristično samo za nas, krenuvši od kobasica po Austriji, Njemačkoj.. il' daj more - pa miris ribe.. u Neumu garant smrdi, na Hvaru miriše jebiga?! to je ta neka priča.
Il' smrdi Miljacka - WOW JEBOTE NIGDJE TO NEMA.. odeš u glupu Veneciju (ok, lijepa je), nek' je bog s tobom ako si poslije kiše, i gledaš i kontaš "jebeni deja vu, vidjela sam ovo neki dan negdje, malo se "osjeti" kanal, malo crnci s kopijama torbica bježe od policije, k'o oni s mosta na Otoci od inspekcije.."
ako je toliko ljepše vani, i ljudi toliko pametniji, idi brate uživaj, šta drobiš po cijele dane o ovoj vukojebini, rekla bih idi druži se, al' eto tamo se ne dovikuju po kafani i ne druže, i to je kao kul.. i jebote meso koje ne miriše.![]()
![]()
(e jes' mi pogodio žicu s roštiljem)
kad citas taj post ne mozes se ne sjetiti one da je ljepota u oku posmatraca
-
TRANCE
#1250 Re: Ne idem nigdje iz BiH
E da, zaboravio sam i ono kad prolaziš pored Želje na Čaršiji, a izleti konobarica s "izvol'teee" i počne te vući za rukav unutraMutivoda wrote:pa eto na stranu i to što ja obožavam miris roštilja (ti si ono vegan? il' fulam? nebitno. okej, može i povrće s roštiljapustopoljina wrote:![]()
![]()
![]()
jbg.
![]()
a vazda nesto kasnim i ganjam precice), malo je reć da nije karakteristično samo za nas, krenuvši od kobasica po Austriji, Njemačkoj.. il' daj more - pa miris ribe.. u Neumu garant smrdi, na Hvaru miriše jebiga?! to je ta neka priča.
ako je toliko ljepše vani, i ljudi toliko pametniji, idi brate uživaj, šta drobiš po cijele dane o ovoj vukojebini, rekla bih idi druži se, al' eto tamo se ne dovikuju po kafani i ne druže, i to je kao kul.. i jebote meso koje ne miriše.![]()
![]()
(e jes' mi pogodio žicu s roštiljem)
Zezam se malo, ima grad i lijepih stvari poput kulturnih znamenitosti koje vrijedi obići, par muzeja, izletišta i sl., ali ima vala i primitivizma od kojeg ti se život smuči. Baš kako reče, nije bajno, nije ni rupčaga, nego neka srednja žalost, zato ne mogu naše šuplje o rahatluku kakvog eto nigdje drugo na svijetu nema. Isto kao što ne mogu dijasporske šuplje kako je sve vani divno i krasno ili dijasporskih kukača koji kukaju na cijenu bifteka, ali se ipak ne vraćaju da uživaju u jeftinim bosanskim biftecima, barem dok ne osiguraju kakvu penziju tamo.
Iz krajnosti u krajnost, po tome smo poznati.
A što se tiče druženja, diže mi se kosa na glavi od bosanske furke gdje se mora imati barem 300 prijatelja i poznanika da se možeš dovikivati gradom i biti poznat u raji. Valjda ljudima imponuje kad ih zaustavljaju i dobacuju im preko ulice, osjećaju se bitno u mahali, šta li. A od tih silnih prijatelja i poznanika 90% gleda da te zaj.be i želi ti da propadneš u svim životnim segmentima. Naravno da gdje zapne u životu, nigdje ih ne bi bilo. To su npr. ljudi na zapadu davno skontali, pa ne troše vrijeme na bespotrebna poznanstva i šupljiranje po ulicama i kafanama, nego vrijeme posvete užoj porodici i ograniče druženje na par dobrih prijatelja, kako je i normalno.