Nova agresija na BIH?

Post Reply
junior3

#1226 Re: Nova agresija na BIH?

Post by junior3 »

Maraschino wrote:
junior3 wrote: Šta se kod tebe krije u štali? :mrgreen:

Da nije ovo iz pjesme od pm-a? :evil:
:D :D

sad mi zao sto nemam stale. :evil:
Pitaj spreče šta je kod njega ispod sijena.
Meni se izd'o. :lol:
Streptokok

#1227 Re: Nova agresija na BIH?

Post by Streptokok »

madner wrote:Ima li sta od povecanja u vecem entitetu, sifra: blitzkrieg? :D
Pa evo muntamo pm da povede vojsku al on ne grize.

Ako si smrsao mozda i tebe da im predlozim? Al ako si se sav dao u guzove onda je bolje da ovako ostane?
sumirprimus

#1228 Re: Nova agresija na BIH?

Post by sumirprimus »

PM72 wrote:
mishic wrote:Ovo naklapanje oko pušaka je besmisleno. Stara je mudrost da puška za koju se zna ne vrijedi i nije puška!!!
Devedeset druge su ljudi odnekud potegli "tandžare M-42", dobro ste pročitali M-42, proizvedene u Užicu. Ružne, teške, neuglene a neuporedivo bolje od većine pušaka JNA. Preciznije, veći domet i čini mi se 7,9 mm. Gruhne ko top. Svaka je od njih "pribavila" po desetine onih JNA.
Puške zaostale poslije WW II od naroda su kupljene negdje 70-tih i kasnije, kada je narod prestao da se boji a klinci koji su slušali priće stasali za policiju pa svatko znao gdje ih ima i kupilo se i predavalo. Sjećam se kad policija nosi "garonju" pa onaj talijanski mitraljez (zaboravio sam kako se zove) i drugo što je kupila kasnih 70-tih.
Dakle svatko u BiH pored onog "na brojnom stanju" ima arsenal za koji niko ne zna koliki je. A još važnije, fabrike rade, puške zastarijevaju, trgovci ne miruju, pušaka će biti gdje god zapuca... U Bosni je problem ostalog, krupnog i modernog naoružanja koje susjedi i s jedne i sa druge strane gomilaju.
Ali "boj ne bije svijetlo oružje...", živa sila ili ljudski faktor je odlučujući. Brojnost i motiviranost žive sile su najveći potencijal, a ustrojenost i obučenost vojske uz odgovarajuću opremljenost put da taj potencijal postane sila. Prisjetimo se kako su ludo hrabri pojedinci zaustavljali čitave jedinice a male grupe odvažnih razbijali i nanosili ogromne gubitke tim jedinicama... Tako se odnos snaga mijenjao. A oružje iz ruku jednih prelazilo u ruke drugih.
da se ti nisi šta zezno? puška M42?
Haj zezno.vec i prespavo zadnjih triest godina :D

P.s. na mg42 otiso garant a mislio na.ceteres osmicu
Last edited by sumirprimus on 13/02/2018 22:20, edited 1 time in total.
archi_a

#1229 Re: Nova agresija na BIH?

Post by archi_a »

ušće wrote:Kad vako dvije i pol iljade vojno ubučenih insana neđe zaholca sa otijem puškama može li to biti zajebato ili je to prdomahovina ...Ja nijesam brojo onomad na Žući koliko ik je bilo ali vele da je bilo vrlo zajebato ...imal kakav sa školom da mi to malo rastabiri ...uneredih se od stra"a
A to ti mislis, da ih sve skupi sto ima i da udare na jednu tacku?
Eeee, majstore, a ko ce obezBedjivati bokove?
Duga je linija fronte, par stotina kilometara. Valja to popuniti ljudstvom. :D
madner

#1230 Re: Nova agresija na BIH?

Post by madner »

Streptokok wrote:
Pa evo muntamo pm da povede vojsku al on ne grize.

Ako si smrsao mozda i tebe da im predlozim? Al ako si se sav dao u guzove onda je bolje da ovako ostane?
Nemoj samo ti voditi, zna se ko vodi ko vodu nosi. :D
PM72

#1231 Re: Nova agresija na BIH?

Post by PM72 »

sumirprimus wrote:
PM72 wrote:
mishic wrote:Ovo naklapanje oko pušaka je besmisleno. Stara je mudrost da puška za koju se zna ne vrijedi i nije puška!!!
Devedeset druge su ljudi odnekud potegli "tandžare M-42", dobro ste pročitali M-42, proizvedene u Užicu. Ružne, teške, neuglene a neuporedivo bolje od većine pušaka JNA. Preciznije, veći domet i čini mi se 7,9 mm. Gruhne ko top. Svaka je od njih "pribavila" po desetine onih JNA.
Puške zaostale poslije WW II od naroda su kupljene negdje 70-tih i kasnije, kada je narod prestao da se boji a klinci koji su slušali priće stasali za policiju pa svatko znao gdje ih ima i kupilo se i predavalo. Sjećam se kad policija nosi "garonju" pa onaj talijanski mitraljez (zaboravio sam kako se zove) i drugo što je kupila kasnih 70-tih.
Dakle svatko u BiH pored onog "na brojnom stanju" ima arsenal za koji niko ne zna koliki je. A još važnije, fabrike rade, puške zastarijevaju, trgovci ne miruju, pušaka će biti gdje god zapuca... U Bosni je problem ostalog, krupnog i modernog naoružanja koje susjedi i s jedne i sa druge strane gomilaju.
Ali "boj ne bije svijetlo oružje...", živa sila ili ljudski faktor je odlučujući. Brojnost i motiviranost žive sile su najveći potencijal, a ustrojenost i obučenost vojske uz odgovarajuću opremljenost put da taj potencijal postane sila. Prisjetimo se kako su ludo hrabri pojedinci zaustavljali čitave jedinice a male grupe odvažnih razbijali i nanosili ogromne gubitke tim jedinicama... Tako se odnos snaga mijenjao. A oružje iz ruku jednih prelazilo u ruke drugih.
da se ti nisi šta zezno? puška M42?
Haj zezno.vec i prespavo zadnjih triest godina :D

P.s. na mg42 otiso garant a mislio na.ceteres osmicu
e onda se dobro razumije...
ušće

#1232 Re: Nova agresija na BIH?

Post by ušće »

archi_a wrote:
ušće wrote:Kad vako dvije i pol iljade vojno ubučenih insana neđe zaholca sa otijem puškama može li to biti zajebato ili je to prdomahovina ...Ja nijesam brojo onomad na Žući koliko ik je bilo ali vele da je bilo vrlo zajebato ...imal kakav sa školom da mi to malo rastabiri ...uneredih se od stra"a
Hebo ti to koga su zmije ujedale i gušteru se sklanja ...što je sigurno sigurno ;-)
sumirprimus

#1233 Re: Nova agresija na BIH?

Post by sumirprimus »

Dobro nije reko dvajs cetvorka :mrgreen:
Plus 1=25. Dodaj dvije nule
2500.fakat masonska posla :skoljka: :lol:
Maraschino

#1234 Re: Nova agresija na BIH?

Post by Maraschino »

junior3 wrote: Pitaj spreče šta je kod njega ispod sijena.
ma on i ne zna gdje mu je kuca kako se udruzio sa onim ruskinjama...steta, a tako fin momak bio :roll:
General War

#1235 Re: Nova agresija na BIH?

Post by General War »

hoce da im NVZ donira iz nasih zaliha :D
junior3

#1236 Re: Nova agresija na BIH?

Post by junior3 »

Maraschino wrote:
ma on i ne zna gdje mu je kuca kako se udruzio sa onim ruskinjama...steta, a tako fin momak bio :roll:
Da je neki čovjek, mog'o je i nama dvojici naći kakve ruskinje. :roll:
Maraschino

#1237 Re: Nova agresija na BIH?

Post by Maraschino »

archi_a wrote:
Duzina entitetske linije 1.150 kilometara. :-)
Prostora za ubacivanje na obje strane da se vozis autom par sati. :D
mishic

#1238 Re: Nova agresija na BIH?

Post by mishic »

Gospodo ko je sta prespavao kasnije cemo. Iz Užica puške M-40, M-41 i M-42, (pred i sa početka II svjetskog rata, cijev okolo neobrađena, hrapava, ružne i teške, sačekajte pročitat će još neko i potvrditi ovo.) Istina nije ih bilo na stotine, nekih desetak komada u jednoj regiji u BiH, čuvane negdje na tavanima, podrumima i ko znagdje, a od njihovih vlasnika sam slušao ovo o oružju za koje se zna i onom za koje se nezna.
Slušao sam čak i kako je teklo putešestvije tih pušaka od Sandžaka putem "zelenog kadra" i "narodne milicije", čak i imena, da da imena onih koji su ih donijeli (dobili), koristili u WWII i čuvali i sačuvali do 92.
Maraschino

#1239 Re: Nova agresija na BIH?

Post by Maraschino »

junior3 wrote:
Maraschino wrote:
Da je neki čovjek, mog'o je i nama dvojici naći kakve ruskinje. :roll:
ma nosi ga djavo...haj da to on moze podmiriti sve pa i nekako...jedna mu previse :D
sumirprimus

#1240 Re: Nova agresija na BIH?

Post by sumirprimus »

mishic wrote:Gospodo ko je sta prespavao kasnije cemo. Iz Užica puške M-40, M-41 i M-42, (pred i sa početka II svjetskog rata, cijev okolo neobrađena, hrapava, ružne i teške, sačekajte pročitat će još neko i potvrditi ovo.) Istina nije ih bilo na stotine, nekih desetak komada u jednoj regiji u BiH, čuvane negdje na tavanima, podrumima i ko znagdje, a od njihovih vlasnika sam slušao ovo o oružju za koje se zna i onom za koje se nezna.
Slušao sam čak i kako je teklo putešestvije tih pušaka od Sandžaka putem "zelenog kadra" i "narodne milicije", čak i imena, da da imena onih koji su ih donijeli (dobili), koristili u WWII i čuvali i sačuvali do 92.
:lol: :lol:
Ma bizi.hato jes to ti?
ušće

#1241 Re: Nova agresija na BIH?

Post by ušće »

U mene dedo "naku "talijanku" na tavanu ćuvo ostalo mu od Ćebovaca veli ...jel" to to :lol: :lol:
FreakyStyley

#1242 Re: Nova agresija na BIH?

Post by FreakyStyley »

Image
Fudo387

#1243 Re: Nova agresija na BIH?

Post by Fudo387 »

Sta mu je sad taj nigerijski eksperiment?
Da Bake nije nanijetio kakvu osvetu za onaj ofsajd?
horkesh

#1244 Re: Nova agresija na BIH?

Post by horkesh »

FreakyStyley wrote:Image
Hoću da mislim da je ovo Photoshop, ali...

Nigerijski eksperiment?!
decembar2017

#1245 Re: Nova agresija na BIH?

Post by decembar2017 »

Svi vi koji ismijavate onaj clanak u Guardianu ste apsolutno u pravu, sta znaju amateri koji rade za jednu od najpoznatijih novina u svijetu sta je 2500 pusaka, ruska podrska, paravojne formacije i najave sukoba, cuo sam da bi dobio posao u Guardianu je dovoljno clanska kartica SDA i diploma iz Viteza pa zato ih sa pravom ismijavate :thumbup:

Ali su mozda oni shvatili da nije vazan samo broj pusaka vec zasto se te puske planiraju da koriste,mozda su shvatili ono sto su se cetnici vec 1941 naucili a 1992 dobro ponovili : da je i puska dovoljna protiv onog koji ne zna, nece i ne moze da se brani.

A ovi strucnjaci koji ih ismijavaju nisu naucili to ni do danas :thumbup:
daddy-kool

#1246 Re: Nova agresija na BIH?

Post by daddy-kool »

FreakyStyley wrote:Image
Ovaj forum bi se komotno mogao svesti na dvije tri teme i da se ništa od smislenih upisa ne izgubi:

1. Domaće stranke i tračevi
2. Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima (spojiti sa guardijanskom temom i dešavanjima u Srbiji i Hrvatskoj)
3. Ostalo.

(van konkurencije). Sirija (mora postojati i ova tema inače ne bi bilo drugih tema)
daddy-kool

#1247 Re: Nova agresija na BIH?

Post by daddy-kool »

decembar2017 wrote:
Ali su mozda oni shvatili da nije vazan samo broj pusaka vec zasto se te puske planiraju da koriste,mozda su shvatili ono sto su se cetnici vec 1941 naucili a 1992 dobro ponovili : da je i puska dovoljna protiv onog koji ne zna, nece i ne moze da se brani.
Pa hoćemo li se braniti ili napadati?!
archi_a

#1248 Re: Nova agresija na BIH?

Post by archi_a »

Eto niko nista ne zna. Ovdje se samo pravi sega. Ne postoje ljudi i institucije koje rade na sigurnosnim pitanjima i naravno, sve je spremno da Bosnjaci postave vrat za novo klanje. :D
Da li si se zapitao da je nekim osobama, odnosno organizacijama mozda i drago sto dodik i kompanija idu u ovom smijeru i prave korake koje prave.
Mozda bi za Bosnu i Hercegovinu bilo puno gore da se ova klika "uljudi" i vjesto prikrije svoj fasizam.
Na kraju, nije sve, sto onaj entitetski predsjednik izjavi za medije, nesto sto ce se desiti. Da budemo precizni, 80 % onoga sto on izjavi nece se desiti, vec je to obicni populizam, namjenjen glasacima. Al hajde. :D
apsidejzi

#1249 Re: Nova agresija na BIH?

Post by apsidejzi »

decembar2017 wrote:Svi vi koji ismijavate onaj clanak u Guardianu ste apsolutno u pravu, sta znaju amateri koji rade za jednu od najpoznatijih novina u svijetu sta je 2500 pusaka, ruska podrska, paravojne formacije i najave sukoba, cuo sam da bi dobio posao u Guardianu je dovoljno clanska kartica SDA i diploma iz Viteza pa zato ih sa pravom ismijavate :thumbup:

A ovi strucnjaci koji ih ismijavaju nisu naucili to ni do danas :thumbup:
Te puske se nece koristiti za ratna dejstva nego za ovo:

a evo sta se iza scene desavalo:

decembar2017

#1250 Re: Nova agresija na BIH?

Post by decembar2017 »

daddy-kool wrote:
decembar2017 wrote:
Pa hoćemo li se braniti ili napadati?!

Ni jedno a ni drugo jer : ovo je samo predizborna, nas ce UN , NATO, Turci, Pigmeji da brane, nece komsija na komsiju, ko ce za Bakira i Dodika da gine, to samo dijaspora zakuhava.....
Post Reply