Pitaj spreče šta je kod njega ispod sijena.Maraschino wrote:junior3 wrote: Šta se kod tebe krije u štali?
Da nije ovo iz pjesme od pm-a?![]()
![]()
sad mi zao sto nemam stale.
Meni se izd'o.
Pitaj spreče šta je kod njega ispod sijena.Maraschino wrote:junior3 wrote: Šta se kod tebe krije u štali?
Da nije ovo iz pjesme od pm-a?![]()
![]()
sad mi zao sto nemam stale.
Pa evo muntamo pm da povede vojsku al on ne grize.madner wrote:Ima li sta od povecanja u vecem entitetu, sifra: blitzkrieg?
Haj zezno.vec i prespavo zadnjih triest godinaPM72 wrote:da se ti nisi šta zezno? puška M42?mishic wrote:Ovo naklapanje oko pušaka je besmisleno. Stara je mudrost da puška za koju se zna ne vrijedi i nije puška!!!
Devedeset druge su ljudi odnekud potegli "tandžare M-42", dobro ste pročitali M-42, proizvedene u Užicu. Ružne, teške, neuglene a neuporedivo bolje od većine pušaka JNA. Preciznije, veći domet i čini mi se 7,9 mm. Gruhne ko top. Svaka je od njih "pribavila" po desetine onih JNA.
Puške zaostale poslije WW II od naroda su kupljene negdje 70-tih i kasnije, kada je narod prestao da se boji a klinci koji su slušali priće stasali za policiju pa svatko znao gdje ih ima i kupilo se i predavalo. Sjećam se kad policija nosi "garonju" pa onaj talijanski mitraljez (zaboravio sam kako se zove) i drugo što je kupila kasnih 70-tih.
Dakle svatko u BiH pored onog "na brojnom stanju" ima arsenal za koji niko ne zna koliki je. A još važnije, fabrike rade, puške zastarijevaju, trgovci ne miruju, pušaka će biti gdje god zapuca... U Bosni je problem ostalog, krupnog i modernog naoružanja koje susjedi i s jedne i sa druge strane gomilaju.
Ali "boj ne bije svijetlo oružje...", živa sila ili ljudski faktor je odlučujući. Brojnost i motiviranost žive sile su najveći potencijal, a ustrojenost i obučenost vojske uz odgovarajuću opremljenost put da taj potencijal postane sila. Prisjetimo se kako su ludo hrabri pojedinci zaustavljali čitave jedinice a male grupe odvažnih razbijali i nanosili ogromne gubitke tim jedinicama... Tako se odnos snaga mijenjao. A oružje iz ruku jednih prelazilo u ruke drugih.
A to ti mislis, da ih sve skupi sto ima i da udare na jednu tacku?ušće wrote:Kad vako dvije i pol iljade vojno ubučenih insana neđe zaholca sa otijem puškama može li to biti zajebato ili je to prdomahovina ...Ja nijesam brojo onomad na Žući koliko ik je bilo ali vele da je bilo vrlo zajebato ...imal kakav sa školom da mi to malo rastabiri ...uneredih se od stra"a
Nemoj samo ti voditi, zna se ko vodi ko vodu nosi.Streptokok wrote:Pa evo muntamo pm da povede vojsku al on ne grize.madner wrote:Ima li sta od povecanja u vecem entitetu, sifra: blitzkrieg?
Ako si smrsao mozda i tebe da im predlozim? Al ako si se sav dao u guzove onda je bolje da ovako ostane?
e onda se dobro razumije...sumirprimus wrote:Haj zezno.vec i prespavo zadnjih triest godinaPM72 wrote:da se ti nisi šta zezno? puška M42?mishic wrote:Ovo naklapanje oko pušaka je besmisleno. Stara je mudrost da puška za koju se zna ne vrijedi i nije puška!!!
Devedeset druge su ljudi odnekud potegli "tandžare M-42", dobro ste pročitali M-42, proizvedene u Užicu. Ružne, teške, neuglene a neuporedivo bolje od većine pušaka JNA. Preciznije, veći domet i čini mi se 7,9 mm. Gruhne ko top. Svaka je od njih "pribavila" po desetine onih JNA.
Puške zaostale poslije WW II od naroda su kupljene negdje 70-tih i kasnije, kada je narod prestao da se boji a klinci koji su slušali priće stasali za policiju pa svatko znao gdje ih ima i kupilo se i predavalo. Sjećam se kad policija nosi "garonju" pa onaj talijanski mitraljez (zaboravio sam kako se zove) i drugo što je kupila kasnih 70-tih.
Dakle svatko u BiH pored onog "na brojnom stanju" ima arsenal za koji niko ne zna koliki je. A još važnije, fabrike rade, puške zastarijevaju, trgovci ne miruju, pušaka će biti gdje god zapuca... U Bosni je problem ostalog, krupnog i modernog naoružanja koje susjedi i s jedne i sa druge strane gomilaju.
Ali "boj ne bije svijetlo oružje...", živa sila ili ljudski faktor je odlučujući. Brojnost i motiviranost žive sile su najveći potencijal, a ustrojenost i obučenost vojske uz odgovarajuću opremljenost put da taj potencijal postane sila. Prisjetimo se kako su ludo hrabri pojedinci zaustavljali čitave jedinice a male grupe odvažnih razbijali i nanosili ogromne gubitke tim jedinicama... Tako se odnos snaga mijenjao. A oružje iz ruku jednih prelazilo u ruke drugih.
P.s. na mg42 otiso garant a mislio na.ceteres osmicu
Hebo ti to koga su zmije ujedale i gušteru se sklanja ...što je sigurno sigurnoarchi_a wrote:A to ti mislis, da ih sve skupi sto ima i da udare na jednu tacku?ušće wrote:Kad vako dvije i pol iljade vojno ubučenih insana neđe zaholca sa otijem puškama može li to biti zajebato ili je to prdomahovina ...Ja nijesam brojo onomad na Žući koliko ik je bilo ali vele da je bilo vrlo zajebato ...imal kakav sa školom da mi to malo rastabiri ...uneredih se od stra"a
Eeee, majstore, a ko ce obezBedjivati bokove?
Duga je linija fronte, par stotina kilometara. Valja to popuniti ljudstvom.
ma on i ne zna gdje mu je kuca kako se udruzio sa onim ruskinjama...steta, a tako fin momak biojunior3 wrote: Pitaj spreče šta je kod njega ispod sijena.
Meni se izd'o.
hoce da im NVZ donira iz nasih zalihamadner wrote:Ima li sta od povecanja u vecem entitetu, sifra: blitzkrieg?
Da je neki čovjek, mog'o je i nama dvojici naći kakve ruskinje.Maraschino wrote:ma on i ne zna gdje mu je kuca kako se udruzio sa onim ruskinjama...steta, a tako fin momak biojunior3 wrote: Pitaj spreče šta je kod njega ispod sijena.
Meni se izd'o.
Duzina entitetske linije 1.150 kilometara.archi_a wrote:A to ti mislis, da ih sve skupi sto ima i da udare na jednu tacku?ušće wrote:Kad vako dvije i pol iljade vojno ubučenih insana neđe zaholca sa otijem puškama može li to biti zajebato ili je to prdomahovina ...Ja nijesam brojo onomad na Žući koliko ik je bilo ali vele da je bilo vrlo zajebato ...imal kakav sa školom da mi to malo rastabiri ...uneredih se od stra"a
Eeee, majstore, a ko ce obezBedjivati bokove?
Duga je linija fronte, par stotina kilometara. Valja to popuniti ljudstvom.
ma nosi ga djavo...haj da to on moze podmiriti sve pa i nekako...jedna mu previsejunior3 wrote:Da je neki čovjek, mog'o je i nama dvojici naći kakve ruskinje.Maraschino wrote:ma on i ne zna gdje mu je kuca kako se udruzio sa onim ruskinjama...steta, a tako fin momak biojunior3 wrote: Pitaj spreče šta je kod njega ispod sijena.
Meni se izd'o.
mishic wrote:Gospodo ko je sta prespavao kasnije cemo. Iz Užica puške M-40, M-41 i M-42, (pred i sa početka II svjetskog rata, cijev okolo neobrađena, hrapava, ružne i teške, sačekajte pročitat će još neko i potvrditi ovo.) Istina nije ih bilo na stotine, nekih desetak komada u jednoj regiji u BiH, čuvane negdje na tavanima, podrumima i ko znagdje, a od njihovih vlasnika sam slušao ovo o oružju za koje se zna i onom za koje se nezna.
Slušao sam čak i kako je teklo putešestvije tih pušaka od Sandžaka putem "zelenog kadra" i "narodne milicije", čak i imena, da da imena onih koji su ih donijeli (dobili), koristili u WWII i čuvali i sačuvali do 92.
Hoću da mislim da je ovo Photoshop, ali...FreakyStyley wrote:
Ovaj forum bi se komotno mogao svesti na dvije tri teme i da se ništa od smislenih upisa ne izgubi:FreakyStyley wrote:
Pa hoćemo li se braniti ili napadati?!decembar2017 wrote:
Ali su mozda oni shvatili da nije vazan samo broj pusaka vec zasto se te puske planiraju da koriste,mozda su shvatili ono sto su se cetnici vec 1941 naucili a 1992 dobro ponovili : da je i puska dovoljna protiv onog koji ne zna, nece i ne moze da se brani.
Te puske se nece koristiti za ratna dejstva nego za ovo:decembar2017 wrote:Svi vi koji ismijavate onaj clanak u Guardianu ste apsolutno u pravu, sta znaju amateri koji rade za jednu od najpoznatijih novina u svijetu sta je 2500 pusaka, ruska podrska, paravojne formacije i najave sukoba, cuo sam da bi dobio posao u Guardianu je dovoljno clanska kartica SDA i diploma iz Viteza pa zato ih sa pravom ismijavate![]()
Ali su mozda oni shvatili da nije vazan samo broj pusaka vec zasto se te puske planiraju da koriste,mozda su shvatili ono sto su se cetnici vec 1941 naucili a 1992 dobro ponovili : da je i puska dovoljna protiv onog koji ne zna, nece i ne moze da se brani.
A ovi strucnjaci koji ih ismijavaju nisu naucili to ni do danas
daddy-kool wrote:Pa hoćemo li se braniti ili napadati?!decembar2017 wrote: