Pa cekaj malo... je li to onda nacija ili religija?animals wrote:Pa bili su ono sto i danasnji Hrvati.Mirza007 wrote:Ma divno. Pa da bi postali Hrvati morali su biti nesto drugo prije toga. Je li tako?animals wrote: Pa i Franjevci su postali Hrvati..
zar, ne..
katolici Bosnjani...
- NOVA KRIZA U BOSNI!?
- seln
#1226 Re: - NOVA KRIZA U BOSNI!?
- seln
#1227 Re: - NOVA KRIZA U BOSNI!?
Pa jesu li dobri Bosnjani postali u 13. vijeku, dolaskom Franjevaca? Ono, pali sa neba?animals wrote:Prica je o dobrim Bosnjanima, a ne paganima..seln wrote: Zasto stati na pola puta? Vratimo se nasim paganskim bozanstvima...
tebe kao da je Smiljko Sagolj ucio umjecu diskusije.
-
Mirza007
#1228 Re: - NOVA KRIZA U BOSNI!?
Ja najozbiljinije sumnjam da uvazeni kolega "Animals" nije legitimni predstavnik iz reda hrvatskog naroda na ovom forumu. Dok Hafis ne potvrdi predlazem da odustanemo od diskusije jer ce poslije biti kukanja.seln wrote: Pa cekaj malo... je li to onda nacija ili religija?
- dustaban
#1229 Re: - NOVA KRIZA U BOSNI!?
@kenjac je postavio dobru tezu!Hemel wrote:Pa nisu je Bosnjaci rasturili niti su se sta pitali.KENJAC wrote:Kad nadodjete na to da je Jugoslavija jedino rjesenje za Bosnu , javite se. Do tada je sve gubljenje vremena !
Jugoslavija da velikasrbija NE.
Za BiH je fakat jedino rjesenje Jugoslavija. Ali ne nuzno ona sto smo je razjebali vec Jugoslavija kao jedini model spajanja ove balkanske bagre u jednu drzavu. To znaci multinacionalna drzava ali takva gdje ce sve pod-nacije biti podredjene drzavi kao naciji... drzava sa predsjednikom poput Tite i drzava gdje ce religije i sovinizmi biti strpani tamo gdje im je mjesto: u kuce, u bogomolje i u zatvore!
Pa vidite i sami koji je cirkus kad ta bagra preuzme drzavu...
- animals
#1230 Re: - NOVA KRIZA U BOSNI!?
Danasnji Bosnjaci tvrde nacija..seln wrote: Pa cekaj malo... je li to onda nacija ili religija?
- Sanjarko
#1231 Re: - NOVA KRIZA U BOSNI!?
Pa reko sam ja, raja se mislila da se zajebavam.japin_mutapi wrote:biće sranja opasnog u bosni, moguće i rat pravi
sa mobilizacijom, ratnim stanjem, velikim pokretima vojski i velikim, dugotrajnim bitkama ... i opet po starom, neki novi dejton
ali ova kriza ima potencijal da pređe granice bih, ii prelije se u cg, sandžak, kosovo, preševsku dolinu i makedoniju, tj. da zahvati sve "konfliktne" teritorije
vrijeme i demografija ne idu na ruku velikosrpskim ciljevima, i kako alfons napisa naredne godina dvije su im zadnja šansa da ih pokušaju ostvariti koliko mogu
Na temi narizavanje Srb.
Opet po sirotinji ce izgleda da tuku.
Tak nekako iso komentar.
- animals
#1232 Re: - NOVA KRIZA U BOSNI!?
Nemam ti ja vise pojma..ko je ko vise..seln wrote:Pa jesu li dobri Bosnjani postali u 13. vijeku, dolaskom Franjevaca? Ono, pali sa neba?animals wrote:Prica je o dobrim Bosnjanima, a ne paganima..seln wrote: Zasto stati na pola puta? Vratimo se nasim paganskim bozanstvima...
tebe kao da je Smiljko Sagolj ucio umjecu diskusije.
vjeruj mi..
- animals
#1233 Re: - NOVA KRIZA U BOSNI!?
Ja sam visi nadstrazar i vikar...Mirza007 wrote:Ja najozbiljinije sumnjam da uvazeni kolega "Animals" nije legitimni predstavnik iz reda hrvatskog naroda na ovom forumu. Dok Hafis ne potvrdi predlazem da odustanemo od diskusije jer ce poslije biti kukanja.seln wrote: Pa cekaj malo... je li to onda nacija ili religija?
-
dust71000
#1234 Re: - NOVA KRIZA U BOSNI!?
Bilo bi lijepo da za početak naučiš razliku izmedju vjerske i etničke pripadnosti. Mislim, postovi su ti inače polupismeni i puni nepotkrijepljenih tvrdnji ali ovo je čak i za tvoje vrlo niske standarde loše.Connaisseur Karlin wrote: Franjevci su sebe identifircarali kao Bosanjane Bosne srebrne ,a rijec Bosanjci su stranci stoljecima koristili za sve stanovnike Bosne, a danas, stranci znaju da su Bosanjci stanovnici iz BiH iskljucivo muslimani ,to im je etnicko ime
U potpisu: Bošnjak ateista.
Last edited by dust71000 on 10/01/2017 22:03, edited 1 time in total.
- Hemel
#1235 Re: - NOVA KRIZA U BOSNI!?
Znaci, nista.dustaban wrote:@kenjac je postavio dobru tezu!Hemel wrote:Pa nisu je Bosnjaci rasturili niti su se sta pitali.KENJAC wrote:Kad nadodjete na to da je Jugoslavija jedino rjesenje za Bosnu , javite se. Do tada je sve gubljenje vremena !
Jugoslavija da velikasrbija NE.
Za BiH je fakat jedino rjesenje Jugoslavija. Ali ne nuzno ona sto smo je razjebali vec Jugoslavija kao jedini model spajanja ove balkanske bagre u jednu drzavu. To znaci multinacionalna drzava ali takva gdje ce sve pod-nacije biti podredjene drzavi kao naciji... drzava sa predsjednikom poput Tite i drzava gdje ce religije i sovinizmi biti strpani tamo gdje im je mjesto: u kuce, u bogomolje i u zatvore!
Pa vidite i sami koji je cirkus kad ta bagra preuzme drzavu...
Ne placi za prolivenim mlijekom.
-
Mirza007
#1236 Re: - NOVA KRIZA U BOSNI!?
Nije u pitanju profesija nego legitimnost.animals wrote:Ja sam visi nadstrazar i vikar...Mirza007 wrote:Ja najozbiljinije sumnjam da uvazeni kolega "Animals" nije legitimni predstavnik iz reda hrvatskog naroda na ovom forumu. Dok Hafis ne potvrdi predlazem da odustanemo od diskusije jer ce poslije biti kukanja.seln wrote: Pa cekaj malo... je li to onda nacija ili religija?
- Kejn
#1237 Re: - NOVA KRIZA U BOSNI!?
Ukratko Kralj Tvrtko II je nastao agresijom Turaka, a Emina (Katarina) Kotromanić i Ishak (Sigismund) Kotromanić, Ahmed Paša Hercegović su Hrvati. Ili Srbi ako treba.

- seln
#1238 Re: - NOVA KRIZA U BOSNI!?
Halo, Stevandic... mani demagogije.animals wrote:Danasnji Bosnjaci tvrde nacija..seln wrote: Pa cekaj malo... je li to onda nacija ili religija?
Pitam te: ako su bili katolici Bosnjaci... je li to onda vjera ili nacija?
Odnosno, kako postadose Hrvati? Jednacenje po krizu?
- Connaisseur Karlin
#1239 Re: - NOVA KRIZA U BOSNI!?
Bosnjak atesita je najcesce osoba koje je iz muslimanske porodice,ali nije vjernikdust71000 wrote:Bilo bi lijepo da za početak naučiš razliku izmedju vjerske i etničke pripadnosti. Mislim, postovi su ti inače polupismeni i puni nepotkrijepljenih tvrdnji ali ovo je čak i za tvoje vrlo niske standarde loše.Connaisseur Karlin wrote: Franjevci su sebe identifircarali kao Bosanjane Bosne srebrne ,a rijec Bosanjci su stranci stoljecima koristili za sve stanovnike Bosne, a danas, stranci znaju da su Bosanjci stanovnici iz BiH iskljucivo muslimani ,to im je etnicko ime
U potpisu: Bošnjak ateista.
jos nisam srela Bosnjaka koji je iz katolicke ili pravoslavne porodice,a moze biti poput tebe ateista
osobe iz brakova u kojim su otac i majka razlicitih religija,ponekad kazu da su Bosnjaci,jer je neko do njih musliman
eto,sad mi objansi zasto si ti Bosnjak
- seln
#1240 Re: - NOVA KRIZA U BOSNI!?
Pa vici, ko ti brani...animals wrote:Ja sam visi nadstrazar i vikar...Mirza007 wrote:Ja najozbiljinije sumnjam da uvazeni kolega "Animals" nije legitimni predstavnik iz reda hrvatskog naroda na ovom forumu. Dok Hafis ne potvrdi predlazem da odustanemo od diskusije jer ce poslije biti kukanja.seln wrote: Pa cekaj malo... je li to onda nacija ili religija?
- Sanjarko
#1241 Re: - NOVA KRIZA U BOSNI!?
Sladoleda bre.arzuhal wrote:Smrzla se raja u BL, minus ubija, sve se uvrnulo k'o čvarci...Dajte ljudima kakog čaja da se ugriju, strinumu...
Ko Ruska braca bre. Mi smo Rusi bre i Sloveni bre.
- GeeTnT
#1242 Re: - NOVA KRIZA U BOSNI!?
seln wrote:Halo, Stevandic... mani demagogije.animals wrote:Danasnji Bosnjaci tvrde nacija..seln wrote: Pa cekaj malo... je li to onda nacija ili religija?
Odnosno, kako postadose Hrvati? Jednacenje po krizu?
- seln
#1243 Re: - NOVA KRIZA U BOSNI!?
U svrhu smislene diskusije, mogli bismo se sloziti oko toga da vjera nije isto sto i nacija.animals wrote:Nemam ti ja vise pojma..ko je ko vise..seln wrote:Pa jesu li dobri Bosnjani postali u 13. vijeku, dolaskom Franjevaca? Ono, pali sa neba?animals wrote:
Prica je o dobrim Bosnjanima, a ne paganima..
vjeruj mi..
Dalje, mozemo se sloziti i oko toga da su nacije produkt 19. vijeka i da nemaju veze sa istorijskim nazivima ovog ili onog naroda.
Takodje, mislim da je prilicno izvjesno da je kod nas (tako nakaradnim kakvi jesmo) nacionalna regrutacija isla po vjerskoj liniji.
Stanovnici Bosne su u vrijeme formiranja nacija (druga polovina 19. vijeka pa nadalje) imali peh: ni jedna buduca drzava nije bila njihova sila zastitnica.
To, medjutim, ne znaci da nemaju pravo na nacionalno ime.
Ako se slozimo oko toga, ja cu ti intimno priznati da nisam bas najsrecniji sa izborom nacionalnog imena...radije bih se zvao Bosanac.
- seln
#1244 Re: - NOVA KRIZA U BOSNI!?
Iz istog razloga zasto je Hrvat Hrvat: jer se slobodno izjasnio kao takav.Connaisseur Karlin wrote:Bosnjak atesita je najcesce osoba koje je iz muslimanske porodice,ali nije vjernikdust71000 wrote:Bilo bi lijepo da za početak naučiš razliku izmedju vjerske i etničke pripadnosti. Mislim, postovi su ti inače polupismeni i puni nepotkrijepljenih tvrdnji ali ovo je čak i za tvoje vrlo niske standarde loše.Connaisseur Karlin wrote: Franjevci su sebe identifircarali kao Bosanjane Bosne srebrne ,a rijec Bosanjci su stranci stoljecima koristili za sve stanovnike Bosne, a danas, stranci znaju da su Bosanjci stanovnici iz BiH iskljucivo muslimani ,to im je etnicko ime
U potpisu: Bošnjak ateista.![]()
jos nisam srela Bosnjaka koji je iz katolicke ili pravoslavne porodice,a moze biti poput tebe ateista![]()
osobe iz brakova u kojim su otac i majka razlicitih religija,ponekad kazu da su Bosnjaci,jer je neko do njih musliman
-
dust71000
#1245 Re: - NOVA KRIZA U BOSNI!?
Ni ja nisam sreo crnca pa zato sigurno ne postojeConnaisseur Karlin wrote:Bosnjak atesita je najcesce osoba koje je iz muslimanske porodice,ali nije vjernikdust71000 wrote:Bilo bi lijepo da za početak naučiš razliku izmedju vjerske i etničke pripadnosti. Mislim, postovi su ti inače polupismeni i puni nepotkrijepljenih tvrdnji ali ovo je čak i za tvoje vrlo niske standarde loše.Connaisseur Karlin wrote: Franjevci su sebe identifircarali kao Bosanjane Bosne srebrne ,a rijec Bosanjci su stranci stoljecima koristili za sve stanovnike Bosne, a danas, stranci znaju da su Bosanjci stanovnici iz BiH iskljucivo muslimani ,to im je etnicko ime
jos nisam srela Bosnjaka koji je iz katolicke ili pravoslavne porodice,a moze biti poput tebe ateista![]()
Samo u mojoj bližoj familiji imam Bošnjakinju koja je Jehovin svjedok i Bošnjakinju ateistu koja je po porijeklu pravoslavna (iz srpske porodice). Kao što rekoh, nauči razliku između vjerske i etničke pripadnosti ako već želiš njima da se baviš.
- undefined007
#1246 Re: - NOVA KRIZA U BOSNI!?
ma samo bosaNJci 
- Connaisseur Karlin
#1247 Re: - NOVA KRIZA U BOSNI!?
prije pocetka 16 stoljeca nije bilo nacijaGeeTnT wrote:seln wrote:Halo, Stevandic... mani demagogije.animals wrote: Danasnji Bosnjaci tvrde nacija..
Odnosno, kako postadose Hrvati? Jednacenje po krizu?sad ce ti postavit sliku sa mobilnog kao dokaz da je na klixu procitao ko su Bosnjaci...
- Connaisseur Karlin
#1248 Re: - NOVA KRIZA U BOSNI!?
pa koji je razlog ? dajte konkretan odgovorseln wrote:Iz istog razloga zasto je Hrvat Hrvat: jer se slobodno izjasnio kao takav.Connaisseur Karlin wrote:Bosnjak atesita je najcesce osoba koje je iz muslimanske porodice,ali nije vjernikdust71000 wrote: Bilo bi lijepo da za početak naučiš razliku izmedju vjerske i etničke pripadnosti. Mislim, postovi su ti inače polupismeni i puni nepotkrijepljenih tvrdnji ali ovo je čak i za tvoje vrlo niske standarde loše.
- seln
#1249 Re: - NOVA KRIZA U BOSNI!?
I ja ne bih lagao u svrhu dokazivanja "teze", pa cu iskreno reci da sam upoznao i Srbe i Hrvate islamske vjeroispovijesti.dust71000 wrote:Ni ja nisam sreo crnca pa zato sigurno ne postojeConnaisseur Karlin wrote:Bosnjak atesita je najcesce osoba koje je iz muslimanske porodice,ali nije vjernikdust71000 wrote: Bilo bi lijepo da za početak naučiš razliku izmedju vjerske i etničke pripadnosti. Mislim, postovi su ti inače polupismeni i puni nepotkrijepljenih tvrdnji ali ovo je čak i za tvoje vrlo niske standarde loše.
eto,sad mi objansi zasto si ti Bosnjak![]()
Samo u mojoj bližoj familiji imam Bošnjakinju koja je Jehovin svjedok i Bošnjakinju ateistu koja je po porijeklu pravoslavna (iz srpske porodice). Kao što rekoh, nauči razliku između vjerske i etničke pripadnosti ako već želiš njima da se baviš.
I to jos rodjeni Bosanci! I nikakav problem nemam s tim.
- GeeTnT
#1250 Re: - NOVA KRIZA U BOSNI!?
Karin, sve sto kazes potpisujem...samo stipumegatibo....