Tolerancija govora mržnje

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Bodkin

#1226 Re: Tolerancija govora mržnje

Post by Bodkin »

Niemand wrote:
Bodkin wrote:
Ali govorimo o zabranama. Niko nikome ne brani da se ocituje. Gdje sam ja rekao da bih branio ikome da se izjasni? Ja sam samo rekao da je glupost, a nikako da bih branio iznosenje misljenja. Meni je to svetinja.

Mislim wtf, poredis to sto sam protiv zabrane sa tim sto smatram da je necija izjava glupost...
Dobro, prvo da li je tvoje "bolimebriga" glupost i da li je to racionalano? Jer ne vidim zasto bih odgovorila na ta pitanja, kad ti meni vec ne odgovaras. To nije bas racionalno za ocekivati, da ja odgovaram na pitanja a ti ne. Spram toga, nadam se da ces odgovoriti.
Vidi, bez uvrede ali ne razumijem uopste o cemu pises. Ako pojasnis mozemo nastaviti konverzaciju.

Pitas me jel racionalno da me boli briga sta anonimusi na forumu misle o meni? Pa sve suprotno od ovoga nije racionalno
Niemand

#1227 Re: Tolerancija govora mržnje

Post by Niemand »

Bodkin wrote:
Vidi, bez uvrede ali ne razumijem uopste o cemu pises. Ako pojasnis mozemo nastaviti konverzaciju.

Pitas me jel racionalno da me boli briga sta anonimusi na forumu misle o meni? Pa sve suprotno od ovoga nije racionalno
Dear Lord. :D Hajd ovako, procitaj jos koji put, kreni od svojih postova. :D Il da naprosto ostanemo na tom da su i tvoje rijeci "glupost" i da prosto nisi racionalan?

Mogu ja pisati jos i pojednostaviti i bla bla, al cemu ako ne citas? Stoga, procitaj ponovo, pa cemo nastaviti. Il ovo drugo. Svejedno. :)
Bodkin

#1228 Re: Tolerancija govora mržnje

Post by Bodkin »

Niemand wrote:
Bodkin wrote:

Dear Lord. :D Hajd ovako, procitaj jos koji put, kreni od svojih postova. :D Il da naprosto ostanemo na tom da su i tvoje rijeci "glupost" i da prosto nisi racionalan?

Mogu ja pisati jos i pojednostaviti i bla bla, al cemu ako ne citas? Stoga, procitaj ponovo, pa cemo nastaviti. Il ovo drugo. Svejedno. :)
Ostacemo na tome da ti mislis da su glupost i to je ok :D
Niemand

#1229 Re: Tolerancija govora mržnje

Post by Niemand »

Bodkin wrote:
Pa zapravo, ne ja. :D Ti si taj koji je i svoje rijeci okarakterisao kao "gluposti". :D Shodno tome, pricas gluposti i usput nisi racionalan. :chmoljava:

Al vjerovatno cu i dalje citati da spominjes racionalanost. Ako se sa bilo cim ne slazes, bujrum, obrazlozi. :)

Racionalano, naravno. :D
bleee_sa

#1230 Re: Tolerancija govora mržnje

Post by bleee_sa »

Niemand wrote:
Bodkin wrote:
Pa zapravo, ne ja. :D Ti si taj koji je i svoje rijeci okarakterisao kao "gluposti". :D Shodno tome, pricas gluposti i usput nisi racionalan. :chmoljava:

Al vjerovatno cu i dalje citati da spominjes racionalanost. Ako se sa bilo cim ne slazes, bujrum, obrazlozi. :)

Ne moremo 'vako u Evropu :skoljka: :run:
Niemand

#1231 Re: Tolerancija govora mržnje

Post by Niemand »

:lol:
Bodkin

#1232 Re: Tolerancija govora mržnje

Post by Bodkin »

Niemand wrote:
Bodkin wrote:

Buduci da ne mogu da upratim tvoju logiku, ne mogu da oponiram :P
Niemand

#1233 Re: Tolerancija govora mržnje

Post by Niemand »

Bodkin wrote:
Buduci da ne mogu da upratim tvoju logiku, ne mogu da oponiram :P
Jasno mi je. :D
m_l

#1234 Re: RE: Re: Tolerancija govora mržnje

Post by m_l »

piupiu wrote:
m_l wrote:
Chmoljo wrote:
mene naprimjer, Lejlina izjava ne vrijeđa, jer je mišljenje ko guzica - svako ga ima. ne vrijeđa me ni to što neko misli da je moj avatar ružan, a ja baš mislim da je kul. trebam sad banovati onoga ko misli drugačije?

naravno, vrtimo se ukrug, jer pojedinci ne žele prihvatiti tuđe mišljenje, i ne žele prihvatiti da postoje drugačiji svjetonazori.
Pusti avatar! Da neko kaze, ovdje i sada: ''Glavni moderator klix foruma je jedna obicna vucibatina, talog ljudskosti...'' da li bi isao ban?

I, ne radi se o razlicitim svjetonazorima.
Kako možeš praviti takvo poređenje? Naravno da bi dobio ban. Izjaviti da je neko 'vucibatina i talog ljudskosti' je direktan udar na reputaciju jednog čovjeka, kleveta bez pokrića, defamacija, ozloglašavanje čovjeka sa imenom i prezimenom (ili avatarom i nickom, :D). Reći da je "nositi na glavi nikab, burku ili bilo kakvo vjersko obilježje za mene jednako kao i nositi strap on u javnosti" je nezgrapna rečenica, loša analogija za ideju da i vjera i seksualnost spadaju u ljudsku intimu, za nekoga glupo poređenje, za nekoga uvredljivo poređenje, ali je legitimno iznošenje mišljenja.
Ne pratis temu. Ne pravim nikakvo poredjenje, jer nisam o Lejli pisala, nego sam na konstataciju Gdina Moda da ''ne vrijeđa me ni to što neko misli da je moj avatar ružan, a ja baš mislim da je kul. trebam sad banovati onoga ko misli drugačije?'', retorickim uvrijedljivim pitanjem pokazala da ipak postoji granica preko koje se ne ide u javnom obracanju. Medjutim, on se sapleo u svojoj demagogiji k'o pile u kucinu, ban je objasnio ne uvredom, nego pravilima foruma, koji nisu poenta, jer javna rijec, i u RL i Cyber prostoru, ima tezinu, ne u smislu zakonske regulative, nego postoji nesto sto se zove opca kultura. Nas odnos prema porodici, komsijama, radnim kolegama, ...

Analogija nije nezgrapna i losa, nego bezobrazna.To sto si navela nije cijeli status. Ona se tu ne zadrzava, vec jos maliciozno insinuira o necijoj opasnosti po okolinu. Takodjer, status implicira da u prijateljima ili nema vjernika, ili ima, ali ih nimalo ne postuje. Jer da postuje, NIKADA ovako nesto ne bi javno rekla.

Lejlino razmisljanje je samo kap u moru primitivizma na drustvenim mrezama. Ovaj forum nimalo ne zaostaje, naprotiv. Tako, uvijek kada vidim njegov nick, a i na ovoj temi se javljao, podsjeti me na vrijeme poplava. Tih dana stotine stranica je ispisano, a lik se javi samo sa ovim komentarom: "Je l' ovo Allah PISSnuo po Bosnjacima?" Nakuc'o je hiljade postova, vecinom protiv religije i njenih sljedbenika, ne moram ti, je l' da, spominjati koja je na ovom forumu omiljena. To su za mene zli ljudi, oboljeli od mrznje.

I, ma kakva da je njena retorika, ne opravdava poziv na zlostavljanje. NIKADA. Ovakve samo treba ignorisati, dok ne odrastu, sazriju, kultiviraju, opamete...ili dok se potpuno ne polarizujemo, pa neko na Dodikov RTRS...
pustopoljina

#1235 Re: RE: Re: Tolerancija govora mržnje

Post by pustopoljina »

nemezis wrote:
pustopoljina wrote:stvaranje covjeka i zene je jedna teorija,
primordijalna supa druga...
sta je bilo tvoje pitanje?
Obzirom da izjednačavas teoriju evolucije u teoriju kreacionizma, nista, zaboravi da sam ista rekao.
Sta nije tacno, sto sam rekla?
Nadzorna_ploca

#1236 Re: Tolerancija govora mržnje

Post by Nadzorna_ploca »

Racionalno je samo ono sto ja kazem, a sve drugo je iracionalno. Veliko je to znanje. :thumbup:
jasko_ba

#1237 Re: Tolerancija govora mržnje

Post by jasko_ba »

Meanwhile, in Mordor :-)
http://thinkaboutnow.com/2016/09/saudi- ... n-atheist/
America’s biggest Islamic ally in the middle east – Saudi Arabia -has sentenced a man to ten years in prison and 2,000 lashes for expressing his atheism on Twitter. The 28-year-old reportedly refused to repent, insisting what he wrote reflected his beliefs and that he had the right to express them.
The hardline Islamic state’s religious police in charge of monitoring social networks found more than 600 tweets denying the existence of God, ridiculing Koranic verses, accusing all prophets of lies and saying their teaching fuelled hostilities.
The court also fined him around £4,000.
He was sentenced under a controversial law that defines atheism as “terrorism”.
cyprus

#1238 Re: Tolerancija govora mržnje

Post by cyprus »

jasko_ba wrote:Meanwhile, in Mordor :-)
http://thinkaboutnow.com/2016/09/saudi- ... n-atheist/
America’s biggest Islamic ally in the middle east – Saudi Arabia -has sentenced a man to ten years in prison and 2,000 lashes for expressing his atheism on Twitter. The 28-year-old reportedly refused to repent, insisting what he wrote reflected his beliefs and that he had the right to express them.
The hardline Islamic state’s religious police in charge of monitoring social networks found more than 600 tweets denying the existence of God, ridiculing Koranic verses, accusing all prophets of lies and saying their teaching fuelled hostilities.
The court also fined him around £4,000.
He was sentenced under a controversial law that defines atheism as “terrorism”.
Ne krši li Saudijska Arabija ovim jedan od osnovnih postulata islama - da u vjeri nema prisile :roll: Al' kme, avaj, kuku lele, Francuzima se ne sviđa burkini, a Lejli sva vjerska obilježja :roll:

Pošto smo u vaktu kada sve moraš jasno objašnjavat kako ne bi bio krivo shvaćen (mada ko želi da te krivo shvati, on će to uraditi i kad mu sve nacrtaš) - da pojasnim PONOVO - nit' se slažem sa bivšim francuskim zakonom, nit sa Lejlinom usporedbom... I jedno i drugo smatram glupim... Međutim, bojim se da muslimani imaju daleko daleko daleko daleko daleko daleko daleko većih problema "u svojim redovima", koji bi im trebali biti prioritet...
Nadzorna_ploca

#1239 Re: Tolerancija govora mržnje

Post by Nadzorna_ploca »

S.Arabija ima zakon takav kakav ima.
Moze ti se svidjati, a i ne mora. Propagirati nesto u bilo kojoj drzavi sto bi te moglo odvesti u zatvor ili jos gore je nevidjen idiotluk. Nije ni toj Arabiji maslo za Ramazana ali kad znas sta te ceka ne znam zasto se bodes sa rogatim.
KB9

#1240 Re: Tolerancija govora mržnje

Post by KB9 »

Nadzorna_ploca wrote:S.Arabija ima zakon takav kakav ima.
Moze ti se svidjati, a i ne mora. Propagirati nesto u bilo kojoj drzavi sto bi te moglo odvesti u zatvor ili jos gore je nevidjen idiotluk. Nije ni toj Arabiji maslo za Ramazana ali kad znas sta te ceka ne znam zasto se bodes sa rogatim.
zasto se onda bunit ako npr eto francuska zeli da zabrani hidzab?

arapi su dobri jer brane al eto francuzi ne valjaju jer su pomislili na tako nesto nakon svega :lol:
Nadzorna_ploca

#1241 Re: Tolerancija govora mržnje

Post by Nadzorna_ploca »

KB9 wrote:

arapi su dobri jer brane al eto francuzi ne valjaju jer su pomislili na tako nesto nakon svega :lol:
Ti to provalio pa se sam sebi smijes? :-)
Ako Francuzi izglasaju zabranu hidzaba cisto sumnjam da ih neko moze sprijeciti u tome.
Bodkin

#1242 Re: Tolerancija govora mržnje

Post by Bodkin »

Nadzorna_ploca wrote:
KB9 wrote:

Ti to provalio pa se sam sebi smijes? :-)
Ako Francuzi izglasaju zabranu hidzaba cisto sumnjam da ih neko moze sprijeciti u tome.
Ali ce izgoriti forum od pljuvanja po francuzima i njihovoj netoleranciji. Pozivace stare zlocine za vrijeme kolonija. Dok ovo prodje bez da trepnes. Licemjeri kao i uvijek
MyTao

#1243 Re: Tolerancija govora mržnje

Post by MyTao »

You don't say??
Nadzorna_ploca

#1244 Re: Tolerancija govora mržnje

Post by Nadzorna_ploca »

MyTao wrote:
You don't say??
OK.
Capajebo

#1246 Re: Tolerancija govora mržnje

Post by Capajebo »

#JesuisCharlie? :mrgreen:
Edin H.

#1247 Re: Tolerancija govora mržnje

Post by Edin H. »

Capajebo wrote:#JesuisCharlie? :mrgreen:

Neka uci francuski, Lejla the Dildo ce u sekundi kod njih dobiti posao. :D
maraccana

#1248 Re: Tolerancija govora mržnje

Post by maraccana »

Laički je lako pasti na prvi pogled i reći vrijeđanje za žrtve, tako je svaki put dok se malo detaljnije ne sagleda. CH ovim karikaturama ukazuje na nemar talijanskih vlasti koji ne rade ništa po pitanju renoviranja stambenih objekata. Dovoljno je informisati se da su ti objekti stari više od stotinu godina, lošeg kvaliteta od drvlja i kamenja, a Italija i to područje učestale seizmičke aktivnosti, naročito planinski dijelovi.
http://www.bbc.com/news/world-europe-37171953

The country is no stranger to earthquakes: in 2009 a tremor killed more than 300 people in L'Aquila and in May 2012 two tremors nine days apart killed more than 20 people in the northern Emilia Romagna region.

Earthquakes are an ever-present danger for those who live along the Apennine mountain range in Italy.

Image
Karikature nisu ništa drugo nego proizvod nemara vlasti da renovira te gradiće ili jednostavno skloni ljude sa tog opasnog područja, ovako ostaviše ljude da postanu ko lazanje i tjestenina. Također krivica spada i na te ljude, što sami nisu bili svjesni opasnosti. Žestoka satira, ali utemeljenja.
Capajebo

#1249 Re: Tolerancija govora mržnje

Post by Capajebo »

Bas me zanima sto li su stari preko 100 godina, i jos k tomu od drveta i kamenja. K'o bi rek'o da je to "carsija"
maraccana

#1250 Re: Tolerancija govora mržnje

Post by maraccana »

Džaba ti čaršija ako će je stotine plaćati glavama, to je suicid.
Post Reply