piupiu wrote:m_l wrote:Chmoljo wrote:
mene naprimjer, Lejlina izjava ne vrijeđa, jer je mišljenje ko guzica - svako ga ima. ne vrijeđa me ni to što neko misli da je moj avatar ružan, a ja baš mislim da je kul. trebam sad banovati onoga ko misli drugačije?
naravno, vrtimo se ukrug, jer pojedinci ne žele prihvatiti tuđe mišljenje, i ne žele prihvatiti da postoje drugačiji svjetonazori.
Pusti avatar! Da neko kaze, ovdje i sada:
''Glavni moderator klix foruma je jedna obicna vucibatina, talog ljudskosti...'' da li bi isao ban?
I, ne radi se o razlicitim svjetonazorima.
Kako možeš praviti takvo poređenje? Naravno da bi dobio ban. Izjaviti da je neko 'vucibatina i talog ljudskosti' je direktan udar na reputaciju jednog čovjeka, kleveta bez pokrića, defamacija, ozloglašavanje čovjeka sa imenom i prezimenom (ili avatarom i nickom,

). Reći da je "nositi na glavi nikab, burku ili bilo kakvo vjersko obilježje za mene jednako kao i nositi strap on u javnosti" je nezgrapna rečenica, loša analogija za ideju da i vjera i seksualnost spadaju u ljudsku intimu, za nekoga glupo poređenje, za nekoga uvredljivo poređenje, ali je legitimno iznošenje mišljenja.
Ne pratis temu. Ne pravim nikakvo poredjenje, jer nisam o Lejli pisala, nego sam na konstataciju Gdina Moda da
''ne vrijeđa me ni to što neko misli da je moj avatar ružan, a ja baš mislim da je kul. trebam sad banovati onoga ko misli drugačije?'', retorickim uvrijedljivim pitanjem pokazala da ipak postoji granica preko koje se ne ide u javnom obracanju. Medjutim, on se sapleo u svojoj demagogiji k'o pile u kucinu, ban je objasnio ne uvredom, nego pravilima foruma, koji nisu poenta, jer javna rijec, i u RL i Cyber prostoru, ima tezinu, ne u smislu zakonske regulative, nego postoji nesto sto se zove opca kultura. Nas odnos prema porodici, komsijama, radnim kolegama, ...
Analogija nije nezgrapna i losa, nego bezobrazna.To sto si navela nije cijeli status. Ona se tu ne zadrzava, vec jos maliciozno insinuira o necijoj opasnosti po okolinu. Takodjer, status implicira da u prijateljima ili nema vjernika, ili ima, ali ih nimalo ne postuje. Jer da postuje, NIKADA ovako nesto ne bi javno rekla.
Lejlino razmisljanje je samo kap u moru primitivizma na drustvenim mrezama. Ovaj forum nimalo ne zaostaje, naprotiv. Tako, uvijek kada vidim
njegov nick, a i na ovoj temi se javljao, podsjeti me na vrijeme poplava. Tih dana stotine stranica je ispisano, a lik se javi samo sa ovim komentarom:
"Je l' ovo Allah PISSnuo po Bosnjacima?" Nakuc'o je hiljade postova, vecinom protiv religije i njenih sljedbenika, ne moram ti, je l' da, spominjati koja je na ovom forumu
omiljena. To su za mene zli ljudi, oboljeli od mrznje.
I, ma kakva da je njena retorika, ne opravdava poziv na zlostavljanje. NIKADA. Ovakve samo treba ignorisati, dok ne odrastu, sazriju, kultiviraju, opamete...ili dok se potpuno ne polarizujemo, pa neko na Dodikov RTRS...