Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
citroen xm wrote:204 i 304 su različita klasa. Kao kada bi rekao zašto će VW-u Pasat kada postoji Jetta.
Razlike naravno da ima ali ne bas toliko. 304 je nesto izmedju 204 i 504, ja sam ga licno dozivljavao kao klon ova dva.
Evo sta veli Wikipedia:
The 304 was designed to slot between the popular 204 and the recently introduced Peugeot 504. Since the 204 had an exceptionally spacious passenger cabin for its class, the 304 body used the central portion of the 204: engine and running gear components were mostly interchangeable between the two cars. However, the 304 had a restyled front grill and headlights, designed consciously to emulate the 504 which had received a generally positive response from the market place.
More substantial differences occurred at the rear of the saloon, where overhang on the 304 was 13.5 cm (5.5 inches) longer than on the 204: this allowed for a larger boot/trunk.
citroen xm wrote:204 i 304 su različita klasa. Kao kada bi rekao zašto će VW-u Pasat kada postoji Jetta.
Razlike naravno da ima ali ne bas toliko. 304 je nesto izmedju 204 i 504, ja sam ga licno dozivljavao kao klon ova dva.
Evo sta veli Wikipedia:
The 304 was designed to slot between the popular 204 and the recently introduced Peugeot 504. Since the 204 had an exceptionally spacious passenger cabin for its class, the 304 body used the central portion of the 204: engine and running gear components were mostly interchangeable between the two cars. However, the 304 had a restyled front grill and headlights, designed consciously to emulate the 504 which had received a generally positive response from the market place.
More substantial differences occurred at the rear of the saloon, where overhang on the 304 was 13.5 cm (5.5 inches) longer than on the 204: this allowed for a larger boot/trunk.
Pa dobro je napisano, da se uklopi izmedju 204 i 504, ali je 204 dugacak 3,97m, a 304 4,14m, znaci 17 cm sto je uglavnom otislo na povecanje gepeka. I to je za rani 304 sa "oblim" krovom, kasniji 304 su imali drugaciji, "kockasti" krov iznad zadnjeg sjedala sa vise prostora za glavu.
GS je odličan auto ! Stari ih promijenio ukupno 7 komada Uz to auto sam odrastao, na njemu naučio i voziti. Bio je i solidno brz u odnosu na tadašnju konkurenciju na našim cestama. Pored žutih i narandžastih, bilo ih je dosta i bež boje
Sjećam se kao dijete, da ih je bilo dosta među vozilima saniteta i hitne pomoći, valjda su zbog udobnosti bili pogodni
Također, duga karoserija bila je pogodna i za ona "mrtvačka" vozila i pokopna preduzeća.
Na jednoj drugoj temi, vidjeh da su bili i kao policijska vozila.
Jedan gastarbajter iz Njemačke, koji mi je bio u komšiluku, je sredinom '80-ih, dolazio sa nekim velikim GS-om, mislim da je imao oznaku Pallas, znam da mu se mogla podizati i spuštati nivelacija zadnjeg kraja.
Pa sve i jedan GS je imao taj sistem mijenjanja visine od tla. Znam da je kod starog bio GS Club, imao tu nivelizaciju.
Bio je čak i jedan engleski auto, Austin Allegro, mislim da je imao sličan sistem, čini mi se da se zvao Hydrolastic. Ružan ko porez a imao je čak i četvrtast volan.
Svaki hidrauličar ima mogućnost korigovanja klirensa.
GS i CX su dizajnerski slični pa ih miješa dosta ljudi. CX je ipak bio luksuznije i prestižnije auto. Za razliku od GS-a koji je imao boxer motore, CX je imao redne četverocilindrične motore.
GS je odličan auto ! Stari ih promijenio ukupno 7 komada Uz to auto sam odrastao, na njemu naučio i voziti. Bio je i solidno brz u odnosu na tadašnju konkurenciju na našim cestama. Pored žutih i narandžastih, bilo ih je dosta i bež boje
Sjećam se kao dijete, da ih je bilo dosta među vozilima saniteta i hitne pomoći, valjda su zbog udobnosti bili pogodni
Također, duga karoserija bila je pogodna i za ona "mrtvačka" vozila i pokopna preduzeća.
Na jednoj drugoj temi, vidjeh da su bili i kao policijska vozila.
Jedan gastarbajter iz Njemačke, koji mi je bio u komšiluku, je sredinom '80-ih, dolazio sa nekim velikim GS-om, mislim da je imao oznaku Pallas, znam da mu se mogla podizati i spuštati nivelacija zadnjeg kraja.
Bice sa si pomjesao sa CX-om. I GS i CX (veliki GS) imaju hidropneumatsko vjesanje kojim mogu regulisati visinu trapa.
Ovaj se nalazio u ulici Nusreta Fazlibegovića na Breci, prije nekih 10-ak godina. Uvijek mi je zapadao za oko kada sam tuda prolazio. Da li je još u Sarajevu, pojma nemam.
Dugo se prodavao, ne znam prodaje li se jos crni CX Prestige sa zmedjom kozom, nekadasnji auto Emerika Bluma iz vremena najvece moci i uticaja, s sim sto ga je neko u medjuvremenu unakazio dizel motorom.
A Prestiž se dugo prodavao na PIK-u pa promjenio vlasnika, čini mi se negdje van Sarajeva i taj ga je opet dugo prodavao sa 3-4 različite cijene i više ga nema. Od jednog čovjeka koji ima Prestiž i koji je teški zaljubljenik u stare Citroene sam čuo da je taj Prestiž prije modifikacija bio u fabričkom stanju. Ali izgleda da su ga malo po malo razjebali.
citroen xm wrote:Ko zna da li je uopšte živ taj CX.
A Prestiž se dugo prodavao na PIK-u pa promjenio vlasnika, čini mi se negdje van Sarajeva i taj ga je opet dugo prodavao sa 3-4 različite cijene i više ga nema. Od jednog čovjeka koji ima Prestiž i koji je teški zaljubljenik u stare Citroene sam čuo da je taj Prestiž prije modifikacija bio u fabričkom stanju. Ali izgleda da su ga malo po malo razjebali.
Uvijek takva auta zavrse u rukama ljudi koji ne znaju sta ce sa njima i prave trule kompromise.
_BataZiv_0809 wrote:
Uvijek takva auta zavrse u rukama ljudi koji ne znaju sta ce sa njima i prave trule kompromise.
Tacno tako, ali je istina da rijetko ko ko bi znao sta ce s tim autom kupi tatakv auto. Najlakse je filozofirati, a kad treba izbrojat pare 0 bodova. Kome smetaju truli kompromisi nek ga kupi i napravi kako treba.
_BataZiv_0809 wrote:
Tacno tako, ali je istina da rijetko ko ko bi znao sta ce s tim autom kupi tatakv auto. Najlakse je filozofirati, a kad treba izbrojat pare 0 bodova. Kome smetaju truli kompromisi nek ga kupi i napravi kako treba.
Moralna mi je obaveza dati jedan lajk za ovaj komentar
_BataZiv_0809 wrote:Nemam para ni prostora za takve stvari sto ne znaci da nemam ni pravo na misljenje o tome.
Naravno da imas, ovo je demokratsko drustvo, ali kao sto si sam napisao, imas misljenje o necemu s cime nemas puno dodira.
1000 x sam procitao ili cuo, jao steta auto, ovo je trebalo ovako ili onako. Platis pa odlucis i napravis kako treba, jer od misljenja na forumu nema fajde, samo presa.
Last edited by tempuser on 11/05/2018 15:55, edited 1 time in total.
_BataZiv_0809 wrote:
Jbg, to je neko nepisano pravilo.
Ja vjerujem da bi Bata kao i ja imao bruku rijetkih auta da može. Naravno da imamo pravo na svoje mišljenje. I zaboravljate da smo i ja i Bata ušli u koštac sa autom za svoj ćeif. Ali više od jednog ne može. To i Švabo teško iznese. Ja sam morao praviti kompromis pa to radim sa autom za svaki dan. Daleko sam više uložio u auto za ćeif nego u svakodnevno. Ali sve to odnese bruku para, a treba živjeti i pored auta.
I na kraju kada je BiH u pitanju, dosta auta koja se meni sviđaju je već upropašteno još dok sam ja kupovao lizala.
esso_sa wrote:Kad smo vec kod citroena i hidrauilike, evo jedan na oko solidan BX benzin za male pare
BX je bio dobro auto, ali ovakav mi ne bi bio interesantan bez obzira na cijenu. S1, neka rijetka serija S2, GTI ili neki obični u baš fabričkom stanju. Vraćati običan BX iz mrtvih meni nije interesantno.
_BataZiv_0809 wrote:
Jbg, to je neko nepisano pravilo.
Ja vjerujem da bi Bata kao i ja imao bruku rijetkih auta da može. Naravno da imamo pravo na svoje mišljenje. I zaboravljate da smo i ja i Bata ušli u koštac sa autom za svoj ćeif. Ali više od jednog ne može. To i Švabo teško iznese. Ja sam morao praviti kompromis pa to radim sa autom za svaki dan. Daleko sam više uložio u auto za ćeif nego u svakodnevno. Ali sve to odnese bruku para, a treba živjeti i pored auta.
Pricu SBBKBB mozes da okacis macku o rep. Nije bitna "velicina" kompromisa nego princip. Ti prvi pravis kompromis pa za kombi ili sta vec ganjas kucni itison jer je pravi materijal za tapeciranje preskup i tesko dobavljiv, a istovremeno imas kritican stav o kompromisima. Tvoj auto je jos i relativno cest i dojelovi su dostupni, zamisli kako je to sa starijim i rjednim autima.
Ne brini, ja ne zaboravljam i postujem svaki napor, samo si ti igleda zaboravio da je meni taj cejf preko 10 god stavka u budzetu, da sam prosao kroz stve to, da auto je bio kud i kamo zahtjevniji pa opet imam razmjevanja za komprimise. Evo, ja cu ti dati banalan primjer, na mom autu fabricka dimenzija gume je 185/70 R 13. Ta guma, osim sto je moras narucivati iz vana, kosta 3 x vise neso 175/70 R 13 i ja napravim kompromis i ugradim tu 175/70.