Gradjanski savez, nova stranka, osnivac Reuf Bajrovic

Sve o općim izborima, strankama, kandidatima...
Locked
Alfons Kauders

#1226 Re: Gradjanski savez, nova stranka, osnivac Reuf Bajrovic

Post by Alfons Kauders »

Prica zato jer posudjuje ideje s nasih NVZ tema. Kad dodjemo na vlast, to ce mu biti uredno fakturisano. :)

Intelektualno vlasnistvo NVZ cemo braniti do posljednjeg ajfona!
volta dzontra

#1227 Re: Gradjanski savez, nova stranka, osnivac Reuf Bajrovic

Post by volta dzontra »

cyprus wrote:Dobro primijećeno - Reuf zastupa dobar dio mainstream priče sa ovog foruma...

Samo ne bih ja rekao da on ima ozbiljan potencijal da postane neka relevantna ličnost na političkoj sceni... Malo mi je nejasno zašto mu se daje ovoliki prostor u medijima, za koji bih rekao da ga ne koristi na naročito efektivan način...
Kakav bolan potencijal??? Pa nece Apple voditi!! Kakav je Komsic imao potencijal pa je 8 godina bio najpopularniji bosnjacki politicar i u njega se gledalo ko Titu. Reuf po kapacitetu jede Komsica za dorucak. Reuf se ne gasi. Zna kakva je prica palila kad su SDP dovodilo na vlast. Sad je samo tu pricu dodatno nabildao patriotizmom i raspadom Bosne...
Haris.ba

#1228 Re: Gradjanski savez, nova stranka, osnivac Reuf Bajrovic

Post by Haris.ba »

cyprus wrote:Dobro primijećeno - Reuf zastupa dobar dio mainstream priče sa ovog foruma...

Samo ne bih ja rekao da on ima ozbiljan potencijal da postane neka relevantna ličnost na političkoj sceni... Malo mi je nejasno zašto mu se daje ovoliki prostor u medijima, za koji bih rekao da ga ne koristi na naročito efektivan način...
A čemu da se da prostor u medijima? Plus Reuf ima odlične konekcije (Ko što Fahro kaže) sa medijima. Ima tu i finansijskih veza. Imaju neki mali ostvareni uspjeh na lokalnim izborima. Pa mediji su prenosili baljezganja plenumaša, a da ne prenose političke stranke koja ipak imaju neki rezultat.

Možemo pričati šta hoćemo, ali mediji traže gorljive izjave. Jer, to se gleda, to se klikće.

Pa Šepić je bio popularniji od Klunija dok se nisu rastalili i privremeno dogovorili sa vrhom SDA. A pričao je i pisao ono što bi i ogromna većina ovoga foruma potpisala. Kad ne bi znali ko je rekao. :D

Reuf popunjava prazninu brzopoteznim izjavama. Pošto SDA ćuti radi mira u kući, SBB bitku bije sa 5 familija i procesom protiv Fahre, DF i Željko ne smiju zucnuti nijednu da im još neko iz partije ne izađe.

Ja pratim Reufa, najviše da vidim da li će se desiti transformacija iz "nikada SDA" do "koaliramo zbog rezultata i dobrobiti naroda". :D
cyprus

#1229 Re: Gradjanski savez, nova stranka, osnivac Reuf Bajrovic

Post by cyprus »

Ma kakav rezultat GS-a? :-) Imaju rezultat u Bihaću, ali teško da to ima ikakve veze sa Reufom i centralom stranke... Rezultat u ostatku BiH je na nivou GDS-a, ako ne i niži... E sad zamisli da se Ibro Spahić ovoliko zove u emisije da "brani interese državnosti" :-)

@Volta, poređenje Komšića i Bajrovića je tolika fula, da uopšte nisam siguran da ti to sam ne možeš uvidjet... Zar ti treba veći dokaz o komparacije rezultata Reufove i Željkine stranke? GS nema realnog potencijala ni da postane parlamentarna stranka na državnom nivou, a čak ni za federalni nisam siguran... U pokoji kanton možda i uđu... Doduše, ne znam kako će to hodat sa ovom koalicijom lijevo-liberalno-građanskih partija, jer meni Reuf nekako tu i ne spada baš...

@Alfons, baš mi je to palo na um... Nekad mi se baš učini kao da dotični dolazi iz redova NVZ-a :-D
Alfons Kauders

#1230 Re: Gradjanski savez, nova stranka, osnivac Reuf Bajrovic

Post by Alfons Kauders »

cyprus wrote:Ma kakav rezultat GS-a? :-) Imaju rezultat u Bihaću, ali teško da to ima ikakve veze sa Reufom i centralom stranke... Rezultat u ostatku BiH je na nivou GDS-a, ako ne i niži... E sad zamisli da se Ibro Spahić ovoliko zove u emisije da "brani interese državnosti" :-)

@Volta, poređenje Komšića i Bajrovića je tolika fula, da uopšte nisam siguran da ti to sam ne možeš uvidjet... Zar ti treba veći dokaz o komparacije rezultata Reufove i Željkine stranke? GS nema realnog potencijala ni da postane parlamentarna stranka na državnom nivou, a čak ni za federalni nisam siguran... U pokoji kanton možda i uđu... Doduše, ne znam kako će to hodat sa ovom koalicijom lijevo-liberalno-građanskih partija, jer meni Reuf nekako tu i ne spada baš...

@Alfons, baš mi je to palo na um... Nekad mi se baš učini kao da dotični dolazi iz redova NVZ-a :-D
Ne dolazi, niti bi mu bila otvorena vrata. Reuf je Lazni Valter!

Ipak osjecam dozu ponosa, jer moja malenkost i Utemeljitelj Madner vec pet godina kroz zajebanciju govorimo ono sto Reufu i slicnim tek danas dolazi iz guzice u glavu - da SDA nikad ne moze satrati ljevica, vec teska desnica.

Sad kada minder politika dolazi do svojih granica i kada je rat neminovan, svi bi da budu patriote i desnica? Malo kasne... Recimo 5-6 godina :)

NVZ je uvijek prva - osim u povlacenju!
volta dzontra

#1231 Re: Gradjanski savez, nova stranka, osnivac Reuf Bajrovic

Post by volta dzontra »

Alfons Kauders wrote:
cyprus wrote:Ma kakav rezultat GS-a? :-) Imaju rezultat u Bihaću, ali teško da to ima ikakve veze sa Reufom i centralom stranke... Rezultat u ostatku BiH je na nivou GDS-a, ako ne i niži... E sad zamisli da se Ibro Spahić ovoliko zove u emisije da "brani interese državnosti" :-)

Ne dolazi, niti bi mu bila otvorena vrata. Reuf je Lazni Valter!

Ipak osjecam dozu ponosa, jer moja malenkost i Utemeljitelj Madner vec pet godina kroz zajebanciju govorimo ono sto Reufu i slicnim tek danas dolazi iz guzice u glavu - da SDA nikad ne moze satrati ljevica, vec teska desnica.

Sad kada minder politika dolazi do svojih granica i kada je rat neminovan, svi bi da budu patriote i desnica? Malo kasne... Recimo 5-6 godina :)

NVZ je uvijek prva - osim u povlacenju!
pa Reuf je desnica. izabrao je lijevu poziciju samo zato sto mu je konkurent za vlast (SDA) desno i sto pare za NVO cure na na navodne lijeve pozicije. ideoloski je Refko sekularni nacionalist. cista desnica

Reuf ce preuzeti barjak borbe a vi cete se na forumu tjesiti da vam je pokrao ideje :mrgreen:
Banksy

#1232 Re: Gradjanski savez, nova stranka, osnivac Reuf Bajrovic

Post by Banksy »

volta dzontra wrote:
ideoloski je Refko sekularni nacionalist.
Sekularni bosanski nacionalist. Šta je tu loše?
orinoco

#1233 Re: Gradjanski savez, nova stranka, osnivac Reuf Bajrovic

Post by orinoco »

Banksy wrote:
volta dzontra wrote:
Loše je što je nacionalist, bez obzira na predznak. Posebno što mu u nazivu stranke piše - građanski.
volta dzontra

#1234 Re: Gradjanski savez, nova stranka, osnivac Reuf Bajrovic

Post by volta dzontra »

Banksy wrote:
volta dzontra wrote:
citaj ponovo. gdje pise da je lose?
Banksy

#1235 Re: Gradjanski savez, nova stranka, osnivac Reuf Bajrovic

Post by Banksy »

orinoco wrote:
Banksy wrote:
volta dzontra wrote:
Loše je što je nacionalist, bez obzira na predznak. Posebno što mu u nazivu stranke piše - građanski.
Građanski, sekularni, bosanski nacionalist. Ne može bolje. :thumbup:

Koliko je iskreno, koliko ima snage, šta je iza, itd. drugo je pitanje...
Haris.ba

#1236 Re: Gradjanski savez, nova stranka, osnivac Reuf Bajrovic

Post by Haris.ba »

Građanska država
Zašto?

Ne postoji demokratski princip jednake vrijednosti glasa svakog građanina BiH na njenom cijelom teritoriju. Konstitutivnost naroda, definirana Ustavom BiH, nekompatibilan je koncept sa demokratskim principom jednakosti glasa.

Trenutni izborni sistem sadrži elemente aparthejda i diskriminacije, što omogućava privilegovanost konstitutivnih naroda u definiranju strukture izvršne i zakonodavne vlasti na državnom i entitetskom nivou.

Kako?

Predlažemo ustavne i zakonske reforme sistema vladavine, reformiranje institucije Doma naroda na državnom i entitetskom nivou, reformu sistema glasanja unutar Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, uz poštivanje presude Evropskog suda za ljudska prava Sejdić – Finci, te reformu Predsjedništva BiH.

Šta radimo?

Pripremamo ustavna i zakonska rješenja, koja bi nas dovela do ustroja BiH kao građanske države i to sa njenim najjačim partnerom, njenim građanima.
https://gradjanskisavez.ba/program/

Nacionalizam je ideologija ili svjetonazor u kojoj je nacionalni identitet presudan za formiranje i opstojnost jedne suverene države. Prema nazoru pristalica nacionalizma, za pripadnike jednog naroda je odnos prema naciji važniji od svakog drugog elementa osobnog ili grupnog identiteta i od svakog drugog odnosa lojalnosti.
Pojam "nacionalizam" se u jeziku koristi u pozitivnom, i u negativnom smislu:

u pozitivnom smislu nacionalizam je isto što i domoljublje (patriotizam), te je taj pojam u europskom 18. i 19. stoljeću imao uglavnom pozitivno političko, moralno i civilizacijsko značenje, jer nacije i nacionalizmi nastaju rušenjem dogmi o svetosti careva, kraljeva i dinastija.[1] Ovdje prepoznajemo činjenicu da se ideja nacionalizma nastavlja na etnički (narodni) identitet - osobinu koja je toliko uobičajena u ljudskom rodu da uopće ne postoji povijesno sjećanje na vrijeme u kojem ljudi sebe nisu doživljavali kao pripadnike nekog naroda
u negativnom smislu nacionalizam se poistovjećuje sa šovinizmom prema nepripadnicima vlastite nacije. Ovdje prepoznajemo činjenicu da su pronositelji nacionalističkih ideja prečesto pribjegavali gradnjama negativnih stereotipa o drugim narodima, kako bi motivirali pripadnike vlastitog naroda na okupljanja radi stvarne ili zamišljene opasnosti od agresivnosti drugih naroda
https://hr.wikipedia.org/wiki/Nacionalizam
Sekularizam (od latinske riječi saeculum, koja ukazuje na sve ono što ne pripada Religiji) je skup društvenih promjena koje jednu naciju vode ka usvajanju sekularne kulture. Pojam 'sekularna kultura' shvaćamo u smislu da država ima male ili nikakve ingerencije u vjerskoj sferi i obratno, da vjera ima male i nikakve ingerencije u državnim poslovima. Drugim riječima, sekularizmom država jamči društvu slobodu od religioznih zakona i učenja. Sekularizam je dakle princip razdvajanja državnih institucija i osoba ovlaštenih za zastupanje države, od vjerskih institucija i vjerskih dostojanstvenika
https://hr.wikipedia.org/wiki/Sekularizam
orinoco

#1237 Re: Gradjanski savez, nova stranka, osnivac Reuf Bajrovic

Post by orinoco »

volta dzontra wrote: ideoloski je Refko sekularni nacionalist.
Banksy wrote:Sekularni bosanski nacionalist. Šta je tu loše?
orinoco wrote:Loše je što je nacionalist, bez obzira na predznak. Posebno što mu u nazivu stranke piše - građanski.
Banksy wrote:Građanski, sekularni, bosanski nacionalist. Ne može bolje. :thumbup:
Građanski, sekularni, bosanski nacionalist.
Građanski, sekularni, hrvatski nacionalist.
Građanski, sekularni, srpski nacionalist.

U državi u kojoj je ustavom dodijeljeno jednako pravo za svaki narod, nacionalizam je loša odluka, bez obzira čiji je.

Reuf Bajrović je previše radikalan političar, a najviše populist.
Haris.ba

#1238 Re: Gradjanski savez, nova stranka, osnivac Reuf Bajrovic

Post by Haris.ba »

Znam da Reuf ovo čita, te bih volio da pošalje nekog da nam odgovori.

Ako je istina ovo što piše u programu Građanskog saveza, onda on želi promjenu preambule ustava, pa onda posljedično i svega.

Znači;
Podsjećajući se na Osnovna načela usaglašena u Ženevi 8. 9. 1995. godine i u Njujorku 26. 9. 1995. godine, Bošnjaci, Hrvati i Srbi, kao konstitutivni narodi (u zajednici s ostalima), i građani Bosne i Hercegovine ovim utvrđuju Ustav Bosne i Hercegovine:
se izbacuje i zamljenjuje sa:
građani Bosne i Hercegovine ovim utvrđuju Ustav Bosne i Hercegovine
I da, najbolje ga opisuje radikalizam i populizam. Mada, onda i Dodika možemo u isti koš. :D
A da bi se razlikovao od ostalih, u našoj unutrašnjoj političkoj sredini ga onda možemo najbolje opisati kao:

radikalnog unitarističkog populistu.
Radikalizam (prema lat. korijen ) pojam je koji označava korjenitost, beskompromisnost te dosljednost u zastupanju nekog mišljenja, djelovanja, teorije ili ideologije. Može se koristiti i kao opredjeljenje za provedbu određene politike do krajnjih granica. Srodan je ekstremizmu i predstavlja političko djelovanje koje ide do samog korijena stvari, bez kompromisa i taktiziranja. Također, maksimalistički program u zastupanju nekog shvaćanja ili djelovanja.
Populizam (iz latinskog: populus = narod) označava način politike koji prikazuje "istaknutu bliskost narodu" i instrumentalizira nezadovoljstvo, strahove i aktualne sukobe za vlastite potrebe. Apelira na instinkte i nudi jednostavna rješenja pri čemu se aspekti praktične izvedivosti uveliko zanemaruju. Blaćenje političkih protivnika, stanja u državi i kritike bez konstruktivnih elemenata su također neki od elemenata klasičnog populizma.

Populistički pokreti nastaju u fazama brzih društvenih promjena, a ponekad su vezani uz karizmatične osobe.

Osnovna komponenta takvih strategija je korištenje senzibilnosti društva za materijalnu egzistenciju, te morala ili ekonomskih pitanja, koji su dio svijesti većine stanovništva i stoga ne zahtijevaju raspravu ili obrazloženje takve politike.

Po mišljenju nekih znanstvenika, politički populizam se ne smatra načinom politike s nerealnim i popularnim obećanjima kojima se kratkoročno pokušavaju privući birači, nego to definiraju kao oportunizam.

Populizam je usredotočen uglavnom na socijalne slojeve i društvene skupine, koje se u postojećem društvenom, ekonomskom i političkom poretku, nalaze u nepovoljnom položaju.
Unitarizam (iz latinskog) je politička ideologija, odnosno orijentacija, koja zastupa jedinstvo neke države na temelju sjedinjenja različitih dijelova ili posebnih cjelina u novu ili "višu" cjelinu, bez obzira na razlike i specifičnosti tih cjelina, koje mogu biti političke, regionalne, kulturne i etničke.

U unutarnjoj politici, sustav državne organizacije u kojoj najviša vlast nije podijeljena nego je koncentrirana u centraliziranom i birokratskom središtu
cyprus

#1239 Re: Gradjanski savez, nova stranka, osnivac Reuf Bajrovic

Post by cyprus »

Jbt, jel ovdje stvarno treba objašnjavati zašto je nacionalizam kao ideologija poguban i retrogradan, posebno u multietničkim društvima? :-) Neki kontaju da je sekularni nacionalizam rješenje za probleme koje nam je nametnu etno-klero-nacionalizam... To je isto kao da utvrdiš da je jedna kanta govana bolja od dvije kante govana... Mislim, tehnički si upravu - jeste, bolje je - manje smrdi... Ali nije to rješenje...

Tzv. sekularni nacionalisti nikako ne mogu da shvate sljedeće - ako ti dovedeš ovdašnje Srbe i Hrvate da biraju između toga budu Hrvati/Srbi na jednoj strane ili Bosanci na drugoj (kao što to rade njihove političke vođe), ne trebaš se čuditi što će 95+% njih izabrati ovo prvo... Onim Hrvatima i Srbima kojima je privlačna ideja nacionalizma, pa naravno da će se radije uhvatiti za srpski/hrvatski nacionalizam, nego za taj tobožnji bosanski... Također, ako Srbe i Hrvate prisiliš da biraju između svojih etničkih i svebosanskih interesa, naravno da će izabrati etničke... Nije ih ni kriviti zbog toga...

Strategija mora biti pomirenje etničkog i državnog - dakle, ono što je dobro za državu, mora biti dobro i za Bošnjake, i za Srbe, i za Hrvate... Mora se jasno istaknuti da etnički identitet nije u sukobu sa državni, bolje rečeno, moraju postati komplementarni... Naravno, nije to lagan put, ali je jedini ispravan... A ovo čim se Reuf i slični bave je ništa drugo nego gubljenje vremena... Nikakvi nacionalizmi i isključivost, pa makar eto i sekularni bili...

Meni je samo nejasno zašto se neko sa ovakvom platformom i retorikom trpa u lijevo-liberalni front :-)
volta dzontra

#1240 Re: Gradjanski savez, nova stranka, osnivac Reuf Bajrovic

Post by volta dzontra »

cyprus wrote:Jbt, jel ovdje stvarno treba objašnjavati zašto je nacionalizam kao ideologija poguban i retrogradan, posebno u multietničkim društvima? :-) Neki kontaju da je sekularni nacionalizam rješenje za probleme koje nam je nametnu etno-klero-nacionalizam... To je isto kao da utvrdiš da je jedna kanta govana bolja od dvije kante govana... Mislim, tehnički si upravu - jeste, bolje je - manje smrdi... Ali nije to rješenje...

Tzv. sekularni nacionalisti nikako ne mogu da shvate sljedeće - ako ti dovedeš ovdašnje Srbe i Hrvate da biraju između toga budu Hrvati/Srbi na jednoj strane ili Bosanci na drugoj (kao što to rade njihove političke vođe), ne trebaš se čuditi što će 95+% njih izabrati ovo prvo... Onim Hrvatima i Srbima kojima je privlačna ideja nacionalizma, pa naravno da će se radije uhvatiti za srpski/hrvatski nacionalizam, nego za taj tobožnji bosanski... Također, ako Srbe i Hrvate prisiliš da biraju između svojih etničkih i svebosanskih interesa, naravno da će izabrati etničke... Nije ih ni kriviti zbog toga...

Strategija mora biti pomirenje etničkog i državnog - dakle, ono što je dobro za državu, mora biti dobro i za Bošnjake, i za Srbe, i za Hrvate... Mora se jasno istaknuti da etnički identitet nije u sukobu sa državni, bolje rečeno, moraju postati komplementarni... Naravno, nije to lagan put, ali je jedini ispravan... A ovo čim se Reuf i slični bave je ništa drugo nego gubljenje vremena... Nikakvi nacionalizmi i isključivost, pa makar eto i sekularni bili...

Meni je samo nejasno zašto se neko sa ovakvom platformom i retorikom trpa u lijevo-liberalni front :-)
ma sve divno, krasno ali zar ti mislis da ima prigode za ovo i da nisu propustene sanse za stabilizaciju drustva u ranim 2000-tim.
Banksy

#1241 Re: Gradjanski savez, nova stranka, osnivac Reuf Bajrovic

Post by Banksy »

orinoco wrote:
volta dzontra wrote: ideoloski je Refko sekularni nacionalist.
Banksy wrote:Sekularni bosanski nacionalist. Šta je tu loše?
orinoco wrote:Loše je što je nacionalist, bez obzira na predznak. Posebno što mu u nazivu stranke piše - građanski.
Banksy wrote:Građanski, sekularni, bosanski nacionalist. Ne može bolje. :thumbup:
Građanski, sekularni, bosanski nacionalist.
Građanski, sekularni, hrvatski nacionalist.
Građanski, sekularni, srpski nacionalist.

U državi u kojoj je ustavom dodijeljeno jednako pravo za svaki narod, nacionalizam je loša odluka, bez obzira čiji je.

Reuf Bajrović je previše radikalan političar, a najviše populist.
U državi u kojoj imaš tri žestoka etička nacionalizma, jedan nacionalni, bosanski, je pravo osvježenje.
madner

#1242 Re: Gradjanski savez, nova stranka, osnivac Reuf Bajrovic

Post by madner »

Svakako clan NVZa :D
madner

#1243 Re: Gradjanski savez, nova stranka, osnivac Reuf Bajrovic

Post by madner »

cyprus wrote:Jbt, jel ovdje stvarno treba objašnjavati zašto je nacionalizam kao ideologija poguban i retrogradan, posebno u multietničkim društvima? :-) Neki kontaju da je sekularni nacionalizam rješenje za probleme koje nam je nametnu etno-klero-nacionalizam... To je isto kao da utvrdiš da je jedna kanta govana bolja od dvije kante govana... Mislim, tehnički si upravu - jeste, bolje je - manje smrdi... Ali nije to rješenje...

Nacionalizam znaci da postoji nesto sto se zove drzavni interes, naspram etnickog. Gradjanska drzava je plod nacionalizma, koji je sve druge kolektivne identitete podredio drzavnom. Jer se prava i obaveze definisu samo kroz to pripadanje drzavi.

Nemoguce je pomiriti etnicki i drzavni princip, jer ono sto je dobro za jedno nije dobro za drugo. Pobjeda etnickog znaci raspad drzave, pobjeda drzave znaci ignorisanje etnickog.

Ono sto se moze uraditi jeste da jedno bude dominatno, ako to bude etnicki identitet onda je rjesenje konfederacija, ako to bude drzavno, onda je to Dom Naroda.
Reuf i slicni rade na drugom scenariju, sada koliko je to gubljenje vremena...

Lijevi front je u ovim krajevima uvijek bio nosilac nacionalizma, shodno tome su te ideje tu i najcesce zastupljenje.

Iluzija je da se mogu pomiriti dva medjusobno iskljuciva koncepta. Mogu se podrediti, no nema konsensusa kako :D
Banksy

#1244 Re: Gradjanski savez, nova stranka, osnivac Reuf Bajrovic

Post by Banksy »

madner wrote: Nacionalizam znaci da postoji nesto sto se zove drzavni interes, naspram etnickog. Gradjanska drzava je plod nacionalizma, koji je sve druge kolektivne identitete podredio drzavnom. Jer se prava i obaveze definisu samo kroz to pripadanje drzavi.

Nemoguce je pomiriti etnicki i drzavni princip, jer ono sto je dobro za jedno nije dobro za drugo. Pobjeda etnickog znaci raspad drzave, pobjeda drzave znaci ignorisanje etnickog.

Ono sto se moze uraditi jeste da jedno bude dominatno, ako to bude etnicki identitet onda je rjesenje konfederacija, ako to bude drzavno, onda je to Dom Naroda.
Reuf i slicni rade na drugom scenariju, sada koliko je to gubljenje vremena...

Lijevi front je u ovim krajevima uvijek bio nosilac nacionalizma, shodno tome su te ideje tu i najcesce zastupljenje.

Iluzija je da se mogu pomiriti dva medjusobno iskljuciva koncepta. Mogu se podrediti, no nema konsensusa kako :D
Dayton je takva iluzija, s pomirenim konceptima.
Ali ako postoji jedna krajnost jednog koncepta s kojom smo se, zbog agresije kojom nam se svakodnevno nameće, skoro pomirili, vrijeme je i za promociju ovog drugog koncepta. Pa nek i on ide u krajnost.
cyprus

#1245 Re: Gradjanski savez, nova stranka, osnivac Reuf Bajrovic

Post by cyprus »

volta dzontra wrote:

ma sve divno, krasno ali zar ti mislis da ima prigode za ovo i da nisu propustene sanse za stabilizaciju drustva u ranim 2000-tim.
Naravno da ima... Nije na dohvat ruke, ali ima... Neće se ostvariti preko noći, mora proći koja decenija, ali to je jedini ispravni put... Svi ostali putevi ne vode nigdje...
Heartbeats

#1246 Re: Gradjanski savez, nova stranka, osnivac Reuf Bajrovic

Post by Heartbeats »

Vrlo interesantno je da se Reufu u dobrom dijelu prethodnih postova spočitava ista stvar koju mu spočitavaju urednici Poskoka, članovi HNS-a, Nenad Stevandić i kompletna 9.-o januarsaka bulumenta. Reuf pored medijske hajke koju evidentno zna napraviti za razliku od ostatka ljevice, (evo SDP je počeo "prepisivati" pa možemo malo vidjeti i djelove "suverenističke" politike u nastupima Denis B.) je uradio ono što je svaki dobronajmjrni građanin ove zemlje trebao da uradi - promorao institicije da rade svoj posao! Dakle sud, tužilaštvo, izvolite radite svoj posao i pokažite da ova zemlja institucionalno može da se odbrani. I za referendum i za proslavu dana republike i za uzrupiranje komandnog lanca OS BiH. Neko reče u prethodnim postovima, da su se umislili da znaju. Kiliko ja vidim, oni jedno i znaju. Jedini su oplalili sa tužbama i rekli ovo je kriminalno djelo, ovo je protusutavno djelovanej. Ukazivali su na Raguža kao kukavičje jaje na izborima i prije neki dan Raguž izabran u predsjedništvo Čovičevog HNS-a. "Građanska javnost doživljava kosmičke orgazme jer se Raguževa Dijana Zelika pobunila na zasjedanju HNS-a. Ponavljam - NA ZASJEDANJU HNS-A! Nelegalnog tijela koje si daje za pravo da donosi političeke odluke u dijelu zemlje u kojem pored jednog žive i dragu dva naroda sa svim ostalim građanima koji nemaju predstavnike u tom HNS-u (Sjećam se još jednog koji je bio svojevremno opzicionar u skupštini na Palama)!
U redu, poštujem i da ima ljudi kojima odgovara ova šuplja konsoc prića koju zagovara Mile Lasić a izgleda i Damir Marjanović sa svojim"socijaldemokratima" pa će se uvažavati da se drže predavanja o Pavaliću na Mostarskom sveučilištu. pa će biti legitimno da se u Mostaru ulica zove po Mili Budaku a u Sarajevu škola po Musatafi Busuladžiću umjesto po recimo Zejnebi Hardagi. Onda ćete dozvoliti da ima i ljudi u ovoj zemlji koji kada traže ravnopravnost za sve na svakom pedlju neće "pušiti priču" da se radi o majorizaciji.
Ako su načela ZAVNOBIH-a nacionalizam i unitarizam, onda su reuf&co nacionalisti i unitaristi.
Altsa

#1247 Re: Gradjanski savez, nova stranka, osnivac Reuf Bajrovic

Post by Altsa »

Reuf radi dobar posao. Na srpski i hrvatski fasizam kao i na baliluk mozes samo donom i ostro. Oni samo to priznaju.
Heartbeats

#1248 Re: Gradjanski savez, nova stranka, osnivac Reuf Bajrovic

Post by Heartbeats »

Altsa wrote:Reuf radi dobar posao. Na srpski i hrvatski fasizam kao i na baliluk mozes samo donom i ostro. Oni samo to priznaju.
:thumbup: Tako to i dođe na kraju.
cyprus

#1249 Re: Gradjanski savez, nova stranka, osnivac Reuf Bajrovic

Post by cyprus »

E što su mu priznali, svaka mu čast :-D Evo sve im noge klecaju otkako je Reuf progovorio :mrgreen:

Ima ovdje taj mit na Balkanu, koji glasi da ako dovoljno oštro i glasno nešto vikneš protiv onih anamo, oni će odmah na aparate... Neće smjet više pisnut :-D
Heartbeats

#1250 Re: Gradjanski savez, nova stranka, osnivac Reuf Bajrovic

Post by Heartbeats »

cyprus wrote:E što su mu priznali, svaka mu čast :-D Evo sve im noge klecaju otkako je Reuf progovorio :mrgreen:

Ima ovdje taj mit na Balkanu, koji glasi da ako dovoljno oštro i glasno nešto vikneš protiv onih anamo, oni će odmah na aparate... Neće smjet više pisnut :-D
Nije u tome poenta nego da svačije dejstvo ima posljedice - u ovom slučaju sudske. Ne trebaju njima klecati noge od Reufa nego od suda.
Locked