SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
karanana

#1226 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by karanana »

jel ovo tamo na gradilistu kod termi gdje holywood pravi novi hotel?
Tomahawk11
Globalni moderator

#1227 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Tomahawk11 »

Znaci, lakse je pretpostaviti da je radnik kriv :roll: jer nije koristio opremu (navodno)....krivi su i oni na Marin Dvoru sto se urusi zgrada pa se polomise :(
Na poslodavcu je odgovornosti i trebao bi da obezbijedi maksimum uslova i da maksimalno obezbijedi ionako teske uslove za rad. Puno se nesreca na gradilistima desava da bi ih pripisivali slucajnostima i nemaru radnika.

Druga stvar, kako to forumski tekstopisci odmah u startu znaju da radnici ne koriste opremu i da su bas zbog toga neki poginuli?!
memx

#1228 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by memx »

Vizavi ovog prebacivanja iz bolnice u bolnicu.
Neki dan se čovjek razrezao brusilicom po stomaku. Bez obzira što je krvario i u pitanju su bile minute, nisu ga htjeli ni pogledati na KUMu, gdje ga je dovezao sin jer su bili najbliži, poslali ga da ide u opštu bolnicu. :? :zoka:

Za šta, pitam, se meni odbija od plaće najmanje 400,00 KM svaki mjesec ako sutra neću moći dobiti liječničku pomoć kad zatreba?
VjecitiStudent

#1229 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by VjecitiStudent »

memx wrote:Vizavi ovog prebacivanja iz bolnice u bolnicu.
Neki dan se čovjek razrezao brusilicom po stomaku. Bez obzira što je krvario i u pitanju su bile minute, nisu ga htjeli ni pogledati na KUMu, gdje ga je dovezao sin jer su bili najbliži, poslali ga da ide u opštu bolnicu. :? :zoka:

Za šta, pitam, se meni odbija od plaće najmanje 400,00 KM svaki mjesec ako sutra neću moći dobiti liječničku pomoć kad zatreba?
Da bi Sebija mogla biti direktorica i onda imati bolnicu-zvečku.
ranger

#1230 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by ranger »

e zapamtili bi me kad bi me u takvoj situaciji vratili...
pepeljara

#1231 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by pepeljara »

VjecitiStudent wrote:

Tako glasa vecina stanovnika BIH, vjerovatno ti isti imaju prioritet i oni se jedini mogu gore lijeciti.
VjecitiStudent

#1232 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by VjecitiStudent »

Niti je 300 000 glasova SDA većina, niti je i tih 300 000 glasalo da bi Sebija mogla imati ovakvu zvečku.
jao_situacije

#1233 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by jao_situacije »

karanana wrote:jel ovo tamo na gradilistu kod termi gdje holywood pravi novi hotel?
i mene zanima koje je gradilište
O'zone
Globalni moderator

#1234 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by O'zone »

jao_situacije wrote:
karanana wrote:jel ovo tamo na gradilistu kod termi gdje holywood pravi novi hotel?
Ja koliko znam to je jedino gradilište hotela i kongresnog centra u Butmirskoj cesti
kox

#1235 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by kox »

neki wrote:Tuzno je reci, ali u vecini slucajeva im je sva htz oprema na raspolaganju ali oni nece da je koriste, jer ih zulja, smeta, vruce im..
Ni kazne od strane poslodavca u vidu privremenog udaljavanja sa gradilista ne pomazu...cim se vrate opet po starom..
Ovo je nažalost tačno. Imam medju dobrim prijateljima i rodbinom i gradjevinske radnike i inžinjere, i ovakvo ponašanje na gradilištima je vrlo često.
Nemam pojma da li je u ovom konkretnom slučaju tako.
VjecitiStudent

#1236 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by VjecitiStudent »

kox wrote:
neki wrote:Tuzno je reci, ali u vecini slucajeva im je sva htz oprema na raspolaganju ali oni nece da je koriste, jer ih zulja, smeta, vruce im..
Ni kazne od strane poslodavca u vidu privremenog udaljavanja sa gradilista ne pomazu...cim se vrate opet po starom..
Ovo je nažalost tačno. Imam medju dobrim prijateljima i rodbinom i gradjevinske radnike i inžinjere, i ovakvo ponašanje na gradilištima je vrlo često.
Kako objasniti da taj isti "neodgovorni radnik", čim ode da radi isti posao u Njemačkoj ili Sloveniji, uredno nosi šljem, obaveznu obuću, itd.?
jao_situacije

#1237 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by jao_situacije »

O'zone wrote:
jao_situacije wrote:
Ja koliko znam to je jedino gradilište hotela i kongresnog centra u Butmirskoj cesti
hotel hills, onog mrkulića ?
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#1238 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Truba »

ja bih vjerojatno prvih nekoliko mjeseci sve po psu kako se kaže... ali nakon nekoliko godina sigurno bih postao kao i svi bauštelci danas...
to je valjda i normalno na balkanu ne znam kako je u zapadnoj europi
možda nema pristupa gradilištu za takve
julisiz es grant

#1239 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by julisiz es grant »

kox wrote:
Ne zaboraviti ni "zidarske" pive (klipače) za doručak, pa onda takav na skelu.
Filter

#1240 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Filter »

VjecitiStudent wrote:

to ko vojna bila bolja dok je nakas bio direktor. de ne pricajte gluposti. sebijina zvecka, nakaseva zvecka... sve isto cpanje
Thorgerson

#1241 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Thorgerson »

Ljudi nije stvar ni opreme. Ja nekad duze ostanem na poslu, vracam se oko sedam sati npr. vidim one radnike na onim zgradama na Otoci rade. Cisto sumnjam da su tu u pitanju neke smjene. Mozda i jesu, mozda grijesim. Mozda jedni rade od 6 do 2, drugi od 2 do sedam, osam. Mozda.

Ko to kontrolise koliko oni rade. A dodju na radno mjesto prije sedam sam ih vidjao.

E sad zamisli da si 12h na nekakvoj skeli, sad sunce, sad kisa, vjetar i tako iz dana u dan. Iscrpi se covjek, jedan trenutak nepaznje i cao. Jbg nije to toliko ni do opreme, ovakve nesrece se desavaju. Pa i u toj njemackoj koju neko spominje.

U toj istoj njemackoj ba baustelci znaju radit po 10-12h sta je vama, mislite tamo ono zavrsis 8h i skidaj opremu idi kuci. :lol:

Pogledajte statistiku smrtnih ishoda na gradilistima pa cete vidjeti koje zemlje prednjace.

Jednostavno - zajeban je to pos'o.
kox

#1242 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by kox »

Definitivno gradjevinske firme prednjace u izrabljivackom odnosu, bar ove u kojim poznajem neke radnike.
VjecitiStudent

#1243 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by VjecitiStudent »

U zemljama EU, u prosjeku je 1,5 smrtni slučaj na 100 000 zaposlenih.
http://www.hse.gov.uk/Statistics/europe ... risons.pdf

U Sarajevu, od početka godine, samo na građevinama imamo barem 4, na 125 000 zaposlenih.
O'zone
Globalni moderator

#1244 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by O'zone »

Podneblje stvoreno da varaš raju. Lakovjernost na sve strane a gujica zinula...

http://www.klix.ba/vijesti/crna-hronika ... /160524068

Maloprije negdje čitam da je tip čini mi se u Prijedoru dao čovjeku mašinu od 24 000 KM na uplatnicu iz banke :lol: ni nazvao nije banku da provjeri jesu li pare legle ili ne.
vješalica

#1245 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by vješalica »

Tomahawk11 wrote:Znaci, lakse je pretpostaviti da je radnik kriv :roll: jer nije koristio opremu (navodno)....krivi su i oni na Marin Dvoru sto se urusi zgrada pa se polomise :(
Na poslodavcu je odgovornosti i trebao bi da obezbijedi maksimum uslova i da maksimalno obezbijedi ionako teske uslove za rad. Puno se nesreca na gradilistima desava da bi ih pripisivali slucajnostima i nemaru radnika.

Druga stvar, kako to forumski tekstopisci odmah u startu znaju da radnici ne koriste opremu i da su bas zbog toga neki poginuli?!
daj ne pravi paralelu kod pada sa skele i pada kompletne skele sa ljudima
da je koristio opremu ne bi poginuo pri padu sa skele za koju bi u tom slučaju bio zavezan
vješalica

#1246 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by vješalica »

upravo tako
ali to ne shvataju oni koji nisu vidjeli gradilišta osim iz kućnog ambijenta u kojem prebiraju prstom po gaćama od dosade i dijele mudra slova nekome
Tomahawk11
Globalni moderator

#1247 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Tomahawk11 »

vješalica wrote:
Tomahawk11 wrote:Znaci, lakse je pretpostaviti da je radnik kriv :roll: jer nije koristio opremu (navodno)....krivi su i oni na Marin Dvoru sto se urusi zgrada pa se polomise :(

da je koristio opremu ne bi poginuo pri padu sa skele za koju bi u tom slučaju bio zavezan
Otkud znas?
Sta ako skela nije bila kako treba? Dzabe ti i sto si zavezan ako se srusi dio skele.
Al to nece niko reci. Zataskaj. Jebo radnika koji je poginuo, bitno je zastititi gazdu.
Jos ako nije bio osiguran, a ko sto gledam, ima porodicu....al jok, hajmo relativizirati, on nije bio zavezan, pa je zato poginuo :roll:
To ti sigurno znas pa tvrdis?!
Ja samo sigurno znam da je covjek poginuo na radnom mjestu i da su informacije, iz nekog razloga, o tom dogadjaju prilicno sture, daje se minimum i gleda sto vise da sakrije. Sta mislis, sto je tako?
HAVANA

#1248 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by HAVANA »

Ma svega ima,nije uvijek ni do samog izvodjaca,i radnika budala ima svakakvih...Svojim ocima sam gledao radnike firme koja mi je radila krov kako bez ikakve zastite rade na 17 metara visine,ja im kazem,zovnem gazdu,dodje,napadne ih,jednog je i otjero...On ode,ja poslije opet dodjem, on stoji na rogu,naguzio se,udara cekicem i pjeva iz sve glasa... :-) Ludi majke mi.Ima jednog sto je pao prosle godine,jedva pokretan ali kuka covjek ko sinja kukavica,ne moze ih natjerat nikako,jel ja odem negdje po materijal ili nesta,on sve poskida sa sebe... :-) Nije samo do gazde,mnogo je manji trosak kupiti opremu nego posljedice koje snose za pad radnika...Al pjeva frajer ko halid,kaze jos hajd gazda kupi pivu :shock: bjez se u pizdu materinu i ti i piva,ja ne smijem ni pogledat a kamoli izaci na krov...Sve im je na horuk,nece,de ba... :-) Mi sjeli ispred na kafu i crtamo kako srusiti dimnjak,kriv ko gudalo,tezak ko tuc...Skontali kako i sta,vratimo se gore onaj naslago nekakve fosne na cigle,brusilicom reze onu betonsku plocu na dimnjaku,sacu ja to zacas...Pa ko ti je reko konju :-)
Tomahawk11
Globalni moderator

#1249 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Tomahawk11 »

HAVANA wrote:Ma svega ima,nije uvijek ni do samog izvodjaca,i radnika budala ima svakakvih...Svojim ocima sam gledao radnike firme koja mi je radila krov kako bez ikakve zastite rade na 17 metara visine,ja im kazem,zovnem gazdu,dodje,napadne ih,jednog je i otjero...On ode,ja poslije opet dodjem, on stoji na rogu,naguzio se,udara cekicem i pjeva iz sve glasa... :-) Ludi majke mi.Ima jednog sto je pao prosle godine,jedva pokretan ali kuka covjek ko sinja kukavica,ne moze ih natjerat nikako,jel ja odem negdje po materijal ili nesta,on sve poskida sa sebe... :-) Nije samo do gazde,mnogo je manji trosak kupiti opremu nego posljedice koje snose za pad radnika...Al pjeva frajer ko halid,kaze jos hajd gazda kupi pivu :shock: bjez se u pizdu materinu i ti i piva,ja ne smijem ni pogledat a kamoli izaci na krov...Sve im je na horuk,nece,de ba... :-) Mi sjeli ispred na kafu i crtamo kako srusiti dimnjak,kriv ko gudalo,tezak ko tuc...Skontali kako i sta,vratimo se gore onaj naslago nekakve fosne na cigle,brusilicom reze onu betonsku plocu na dimnjaku,sacu ja to zacas...Pa ko ti je reko konju :-)
Havana, to je tacno ima svakakvih hajvana, al nekako cim covjek vidi da jedva da ima informacija da je radnik poginuo, onda kontas da se nesto zataskava.
vješalica

#1250 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by vješalica »

Tomahawk11 wrote:
vješalica wrote:

Otkud znas?
Sta ako skela nije bila kako treba? Dzabe ti i sto si zavezan ako se srusi dio skele.
Al to nece niko reci. Zataskaj. Jebo radnika koji je poginuo, bitno je zastititi gazdu.
Jos ako nije bio osiguran, a ko sto gledam, ima porodicu....al jok, hajmo relativizirati, on nije bio zavezan, pa je zato poginuo :roll:
To ti sigurno znas pa tvrdis?!
Ja samo sigurno znam da je covjek poginuo na radnom mjestu i da su informacije, iz nekog razloga, o tom dogadjaju prilicno sture, daje se minimum i gleda sto vise da sakrije. Sta mislis, sto je tako?
Tvrdim isto tako kao što ti tvrdiš da je skela neispravna i da je dovlea do pada radnika.
Pitanje je da li je uopšte pao sa skele ili nečega drugog
treba mi glavni izvor informacija biti jebeni forum i emeritusi sa njega i ono što su prenijele novine i novinari koliko su htjeli
i ne mora uopšte značiti da je prikriveno iz razloga gazde nego možda i radnika
isto košto je sjeničak poginuo nedavno,odma gazda kriv na kraju se ispostavilo kolega nehotice izazvao nesreću
gloavno zanimanje emeritusi za travničkog univerziteta studija zaštita na radu -učenje na daljinu link foruma klixa
Post Reply