Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post Reply

Po vasem misljenju ko ima medju demokratskim kandidatima najvece sanse da osvoji nominaciju ?

Bernie Sanders
46
43%
Hillary Clinton
61
57%

Total votes: 107

prog321

#1226 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by prog321 »

Vratimo se na temu.
Sta ako Sanders uzme Kaliforniju sa 10% razlike. Hoce li to uljuljati superdelegate ? Da podrze jedinog pravog reformistu ? :-D
Avetinho

#1227 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by Avetinho »

prog321 wrote:Vratimo se na temu.
Sta ako Sanders uzme Kaliforniju sa 10% razlike. Hoce li to uljuljati superdelegate ? Da podrze jedinog pravog reformistu ? :-D

Naravno da bi to uzdrmalo superdelegate. Ali to ne vide zaslijepljeni vjernici koji glasaju spolnim organom i raduju se da je sve to matematika.

Ali ja ne mislim da ce se to desiti. Kalifornija je Klintonland. Ako Bernie izvuce blag poraz, a kamoli pobjedu, po meni bi bilo iznenadjenje.

Da ne bude sumnje za koga navijam, Go Bernie!
jefferson

#1228 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by jefferson »

Pravog reformistu? Reformista u svemu samo ne kada su u pitanju proizvodjaci oruzja jer se boji da ako izgubi primarne izbore, da nece biti ponovo izabran u Senat, jer vecina ljudi u Vermontu ima vise oruzja nego Republika Srpska.
NRA je davno prestala zastupati obicnog covjeka, stite proizvodjace oruzja, i Sanders ne vidi u tom problem. Po njemu je reklamiranje AR-15 puske (poluautomatska izvedenica M16 a kasnije i M4) kao "sportskog" oruzja, iako koristi vojnu municiju, sasvim OK, u zemlji u kojoj godisnje bude ubijeno 33,000 ljudi iz vatrenog oruzja i u kojoj policija mora da koristi vojnu opremu jer ne znaju da li rednek koji je pretukao zenu ima AR-15 pa ce zapucati po njima.
Ali zato se ubi oko Clintonovog govora u Goldman Sacshu.
Avetinho

#1229 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by Avetinho »

jefferson wrote:
Pravog reformistu? Reformista u svemu samo ne kada su u pitanju proizvodjaci oruzja jer se boji da ako izgubi primarne izbore, da nece biti ponovo izabran u Senat, jer vecina ljudi u Vermontu ima vise oruzja nego Republika Srpska.
NRA je davno prestala zastupati obicnog covjeka, stite proizvodjace oruzja, i Sanders ne vidi u tom problem. Po njemu je reklamiranje AR-15 puske (poluautomatska izvedenica M16 a kasnije i M4) kao "sportskog" oruzja, iako koristi vojnu municiju, sasvim OK, u zemlji u kojoj godisnje bude ubijeno 33,000 ljudi iz vatrenog oruzja i u kojoj policija mora da koristi vojnu opremu jer ne znaju da li rednek koji je pretukao zenu ima AR-15 pa ce zapucati po njima.
Ali zato se ubi oko Clintonovog govora u Goldman Sacshu.
Slabo si ovo izveo jefferson. Kako bi bilo da kroz lupu pogledamo automobilsku industriju, zbog koje godisnje bude ubijeno preko 30 hiljada ljudi. Da ukinemo i njih? Svi idemo pjeske na posao, duze cemo zivjeti, iz vise razloga.

Pistolji, puske -- to dodje isto sta nam automobili uradise.
Avetinho

#1230 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by Avetinho »

Da ne govorim o farmaceutskoj.
Avetinho

#1231 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by Avetinho »

Ili naftnoj u kojoj indirektno pogine stotine hiljada ljudi izlozenih gasovima kojima ne bi smjeli biti izlozeni.

Pistolji su jedna kap u moru. Slazem se, treba bolja kontrola, ali treba i negdje drugo, gdje sviju boli.
Avetinho

#1232 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by Avetinho »

A da ne govorim o tome kako velika velika vecina gine od "ilegalnog" oruzja.
klavirdžija

#1233 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by klavirdžija »

S tim da od transporta i naftne industrije ima hajra i nisu cilj za sebe, kojeg može biti od rafalanja?
Avetinho

#1234 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by Avetinho »

Svaka cast industriji, ali se niko ne pocese po guzici kad neko pogine kad ne mora.

Pali junaci za veliku stvar.
prog321

#1235 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by prog321 »

Naravno da u Americi i domaće životinje imaju osobno oružje. To nije ni bitno. Gleda se ekonomija. Trump i Sanders su reformatori.

Sandersu je Kalifornija zadnja stanica. Ako tu izgubi trebao bi prepustiti nominaciju wallstreet lady. :-D
jefferson

#1236 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by jefferson »

Avetinho wrote:Svaka cast industriji, ali se niko ne pocese po guzici kad neko pogine kad ne mora.

Pali junaci za veliku stvar.
Dobro sam ja izveo onaj post, tebi se nesvidja sta sam izveo.
Da bi vozio moras da polozis vozaci, postujes ogranicenje brzine, ides na emission test. Auta moraju da zadovolje svakojake standarde, a jos niti jedna auto kompanije nije prodala tenk civilima koji umjesto topa ima 12.7mm poluatomatku pusku na kupoli i to reklamirali kao off road vozilo.
100% sigurnost nikome nije zagarantovana. Poginut mozes tako sto kuhas nesto na sporetu pa eksplodira plin, struja te udari dok se tusiras itd.
Ali jos niko osim proizvodjaca oruzja ne reklamira vojnu opremu kao "sportsku" opremu za lov. Ti siti proizvodjaci putem NRA su lobirali da ljudi koji su na listi sumnjivih osoba kojima je zabranjeno letenje mogu bez problema kupiti oruzje. Nesto nevidi reformatora da se sjeba pricajuci kako treba obuzdati NRA i proizvodjace oruzja.
Ali OK je sve to, cim HRC objavi govor Goldman Sachsu to ce sve biti OK.
jefferson

#1237 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by jefferson »

prog321 wrote:Naravno da u Americi i domaće životinje imaju osobno oružje. To nije ni bitno. Gleda se ekonomija. Trump i Sanders su reformatori.

Sandersu je Kalifornija zadnja stanica. Ako tu izgubi trebao bi prepustiti nominaciju wallstreet lady. :-D
Nisi bas upucen oko diskusije sa oruzjem u SAD.
Jedno je osobno oruzje a drugo je AR15 sa 5.56mm municijom koja je dizajnirana da nanese sto vise stete ljudskom tkivu, cime se osim pogodjenog vojnika iz stroja izbacuju jos dva koja moraju pogodjenom vojniku pomoci. Taj metak je dizajniran da nanese takvu stetu da je vjerovatnoca prezivljavanja velika, ali steta takva da nema teorije da vojnik nastavi borbu. Neubijajuci vojnika odmah se rjesavas jos dvojice koja moraju pomoci prvom.
To se sada prodaje u slobodnoj prodaji a proizvodjaci to reklamiraju kao "sportsko" oruzje koje ono americki, svaka "familija moze uzivati."
Reformator je vec nekoliko puta se nasao u neobranom grozdju zbog svog stava u vezi ovog pitanja, i taj stav ga je kostao dobrog procenta crnacke populacije.
Americki drugi amandman kaze :dobro regulisana milicija. Danas je sve prisutno osim onog dijela "dobro regulisana."
Gojeni H

#1238 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by Gojeni H »

Avetinho wrote:
Gojeni H wrote:
Chmoljo wrote:
zato što ta bjelačka nije monolitna i ne sastoji se od zatucanih redneka.
Naravno da nije. Ali, da bjelci znaju biti prilicno homogenizirani, pokazuje historija.
Srednja klasa na jugu nije nimalo zadovoljna imigrantskom politikom.
Trump samo treba sjevernjacima pokazati da je manje los od Clintonke.
Kako mislis da bi im mogao pokazati?
Time sto ce pokazati americkom covjeku da Clintonka nije dovoljno sposobna da bude vrhovni komandant. To moze na vise nacina, od Iraka i Afganistana, preko meni omiljene Libije. Ali da bi udarac bio potpun, steta bi bilo u tu pricu ne ukljuciti problem s imigrantima te da to destabilizuje zemlju i utice na nacionalnu sigurnost. ;-)

Izvini nisam te izignorisao ... samo sam u poslu, pa nisam mogao ranije. :D
jefferson

#1239 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by jefferson »

Kako mislis da bi im mogao pokazati?
Time sto ce pokazati americkom covjeku da Clintonka nije dovoljno sposobna da bude vrhovni komandant. To moze na vise nacina, od Iraka i Afganistana, preko meni omiljene Libije. Ali da bi udarac bio potpun, steta bi bilo u tu pricu ne ukljuciti problem s imigrantima te da to destabilizuje zemlju i utice na nacionalnu sigurnost. ;-)

Izvini nisam te izignorisao ... samo sam u poslu, pa nisam mogao ranije. :D
Kakav problem sa imigrantima, mozes li pojasniti?
Sto se tice Trumpa i o tome kako ce on "ukazati" na problem sa imigrantima, samo info da u Hosutonu prosjecno 1,200 imigranat plozi zakletvu za drzavljanstvo. Odkako je Trump postao ozbiljan kandidat taj broj se povecao na 2200-2500 mjesecno, i svi se registruju u demokratsku stranku. Inace godisnje oko milion latinosa napuni 18g i dobije pravo glasa. Sada dodaj one sto su prolongilari uzimanje drzavljanstva i zivjeli samo na osnovu zelene karte. Ne samo latinosi, danas gledam na CNN da u cijeloj SAD je navala prijava za drzavljanstvo a demokrate nemogu stici sve registrovati nakon dobivanja drzavljanstva. Toliko o Trumpovom "ukazivanju."
Ovi izbori nisu se sveli na to da li ce neko glasati za Clintonovu ili Sandersa. Svelo se na to da se glasa protiv Trumpa. Demokrate mogu kandidovati stakora ove godine, dobio bi vise glasova.
klavirdžija

#1240 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by klavirdžija »

Gledam maloprije prilog na CNN-u o ovim koji podržavaju Sandersa i koji će, ako zatreba, glasati za Trumpa protiv Clintonke. Naizgled čudno, ali pokazuje upravo ono što sam ranije spomenuo.

Radi se dobrim dijelom o agresivnim, neodgovornim populistima i to je ono što privlači iste takve površne, zatucane i razmažene tokmake među glasačima, nema tu previše ideologije. I objašnjenje im je kao da biraju America's Next Top Model, "We don't like Clinton".

Idiokratija na djelu.
prog321

#1241 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by prog321 »

Ne vole Clintonku jer ona prestavlja wallstreet banke.
U tome je citava bit ovih izbora. Zasto to ne razumijete ?
Ako gledamo u nacin da se ti bankari uzmu u kostac Trump i Sanders imaju puno vise zajednickog. :-D

Automatske puske nemaju nista sa ovim izborima.
klavirdžija

#1242 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by klavirdžija »

Trump bi bio bolji za te banke od Clintonke, uprkos svoj šupljoj priči. Čim bi se "ugradio", ovi bi procvjetali.

Wall Street banke, svidjelo se to nekome ili ne, su kičma američkih finansija. Naravno da im ne treba ispunjavati muzičke želje, kao što su to radili prethodnici, ali jako je opasno poći od pretpostavke da su one glavni problem američkog društva i da ih maltene treba eliminisati.

Američki problemi su mnogo dublji, a a glavni uzročnici su posljedice globalizma i već duže vrijeme (posebno od ww2 naovamo) građeni i izgrađeni "entitlement" prevashodno niže i srednje klase koje su navikle da dobro žive zato što postoje i zato što su, pobogu, Amerikanci.

Upravo na kartu tog "entitlementa" igraju i Sanders i Trump, prividno dolazeći sa dva ideološka pola.
prog321

#1243 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by prog321 »

Wallstreet banke su momentalno glavni problem americkog drustva jer su se uvukli duboko u geopoliticku strukturu same drzave.
Senatori, reprezentativni prestavnici, predsjednici i americke vlade su manipulisani od strane tih bankara da izglasaju i provode zakone na njihovu korist a naustrb obicnog covjeka. Primjerice, korporacije placaju manje poreza od radnika u Mc Donaldsu. Americki deficit bi vecinom bio pokriven da korporacije imaju isti porez kao za vrijeme predsjednika Eisenhower, a visoko obrazovanje bi moglo biti besplatno da se ubire porez od korporacija kao za vrijeme Ronalda Reagana.
Kad to Hillary shvati onda mozda i bude predsjednik. Do tad, mrka kapa. Jedno je uzeti Sandersa ali u ovakvom stanju ja tipujem na Trumpa da ce prevagnuti. :-D
Last edited by prog321 on 15/05/2016 15:55, edited 1 time in total.
klavirdžija

#1244 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by klavirdžija »

prog321 wrote:Wallstreet banke su momentalno glavni problem americkog drustva jer su se uvukli duboko u geopoliticku strukturu same drzave.
Dalje, priznajem, nisam ni čitao. :D
klavirdžija

#1246 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by klavirdžija »

Jes vala, posebno kada to "dokazuje" da su se Wall St banke "uvukli duboko u geopoliticku strukturu same drzave", šta god to trebalo da znači :D .

Mensečini da ni ti, kao ni dobar dio Sandersovih i Trumpovih fanova, jednostavno ne vidite šumu od drveća, pa se više dernjate onako iz inata i jer nema "sjedit 'nako" nego što imate blage veze šta se stvarno dešava. Da znate, tek bi onda pomahnitali.
prog321

#1247 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by prog321 »

Pa objasni nam ti ako znaš? Prosvjetli nas :-D

Šta se stvarno dešava?
Zašto je američki narod (demokrate i republikanci) okrenuo naglavačke ove izbore?
Koja je logika u naglom rastu Sandersa a pogotova Trumpa?
klavirdžija

#1248 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by klavirdžija »

Dešava se, još od Reagana i NAFTA-a naovamo, isisavanje koštane srži Amerike.

Razlog je vrlo jednostavan, u osnovi: iako su glavni promoteri globalizma upravo iz Amerike, sama nacionalna ekonomija SAD je tu globalizaciju dočekala maltene totalno nespremna. Valjda su planeri mislili da će, posebno nakon pada Sovjeta, biti dovoljna industrijska i marketinška prednost, uz vojnu, da održi status Amerike kao svjetionika kapitalizma. Iako je dobro počelo uz malo "smoke and mirrors" za Clintonovog mandata, to se dugoročno pokazalo kao netačno.

Sve ovo sa bankama, IT pa i realty mjehurima, sakrivanje para i neplaćanje poreza velikih firmi, ratovi itd, su samo posljedice i simptomi. A ako neko stvarno želi pomoći bolesniku, ne liječe se simptomi nego uzroci.

Polarizacija i šuplji populizam su isto tako posljedica panike. Svi bi neki "silver bullet", krivi latinosi, Arapi, Kinezi, bankari, ovi oni, samo mi nismo krivi. Standardna priča, ništa neobično, niti nešto što će im pomoći već najvjerovatnije samo još dublje i još brže uvaliti u živo blato u koje su već uletjeli.
jefferson

#1249 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by jefferson »

prog321 wrote:Wallstreet banke su momentalno glavni problem americkog drustva jer su se uvukli duboko u geopoliticku strukturu same drzave.
Senatori, reprezentativni prestavnici, predsjednici i americke vlade su manipulisani od strane tih bankara da izglasaju i provode zakone na njihovu korist a naustrb obicnog covjeka. Primjerice, korporacije placaju manje poreza od radnika u Mc Donaldsu. Americki deficit bi vecinom bio pokriven da korporacije imaju isti porez kao za vrijeme predsjednika Eisenhower, a visoko obrazovanje bi moglo biti besplatno da se ubire porez od korporacija kao za vrijeme Ronalda Reagana.
Kad to Hillary shvati onda mozda i bude predsjednik. Do tad, mrka kapa. Jedno je uzeti Sandersa ali u ovakvom stanju ja tipujem na Trumpa da ce prevagnuti. :-D
Mislim da ti jos samo Challenger fali na ovoj temi, i mozemo komotno traziti neki drugi podforum da otvorimo ovu temu ponovo ne bil je skarili od vas.
Wall Street Banke? jaro moj u SAD veci uticaj ima AARP (asocijacija penzionera) nego Wall Street. Fed moze smanjiti ili povecati kamate, ali pokusaj nesto uzeti penzionerima pa ces vidjeti frke.
Ali mislim da je ovo vec previse komplikovano za nekog ko misli da jedna porodica vuce konce.
jefferson

#1250 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by jefferson »

klavirdžija wrote:Gledam maloprije prilog na CNN-u o ovim koji podržavaju Sandersa i koji će, ako zatreba, glasati za Trumpa protiv Clintonke. Naizgled čudno, ali pokazuje upravo ono što sam ranije spomenuo.

Radi se dobrim dijelom o agresivnim, neodgovornim populistima i to je ono što privlači iste takve površne, zatucane i razmažene tokmake među glasačima, nema tu previše ideologije. I objašnjenje im je kao da biraju America's Next Top Model, "We don't like Clinton".

Idiokratija na djelu.
To je ono sto sam ja rekao prije par stranica, nikakve razlike izmedju Trumpovih i Sandersovih pristalica kada je populizam u pitanju.
Trumpove pristalice misle da netrebaju biti "politicki korektni," a u njihovom vokabularu to znaci: sad mzoemo biti rasisti.
Sandersove pristalice se probudile jedno jutr, cule lijepe rijeci, i odlucile prvi put u zivotu da glasaju. Sad bi mi svi njima trebali dati orden jer glasaju.
Post Reply