Ovo bas i nisam shvatio...edo_79 wrote:Da ti nije te, nazovimo, sirotinje i ti bi jarane prdno u šišu davno .....Dozer wrote:Bezze se palamudi nadugo i nasiroko, a rjesenje problema je zapravo vrlo jednostavno i napisano je vec bar 50x.
Samo tri mjere treba expresno uvesti.
1. Zabrana lozenja cumura
2. Zabrana voznje vozila ispod EURO 5 norme u KS. Hajde, neka bude EURO 4.
3. Sva vozila JGS staviti u promet
Kraj price.
Za 3 dana ne bi bilo 60% ovog otrova u zraku. I zajebite pricu o platama, socijali, ovome, onome - trujemo se svi, a potrova nas sve upravo ta, nazovimo, sirotinja. A sirotinja lozi u kuci na 3 sprata, ima auto (kakav god), ima za gorivo za taj auto, itd.
VLast i postoji da uvodi mjere, zakone i pravila. Ako je nesposobna - mijenja se. Pa neka onda politikantski kalkulisu materi kuci.
Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
- Dozer
#1226 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
-
°u°
#1227 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
TE jest pojedinačno najveći zagađivač ali kad se male peći slože sve se možeSmokingMan wrote:TE Tuzla je vša glavni uzročnik,da sarajevo ima TE,zagađenost bi bila znatno veća nego što je to danas slučaj.Ok i izduvni gasovi autmobila igraju bitnu ulogu u zagađenju zraka,ali to je jedva upola dovoljno da zagađenje bude baš nepodnošljivo.Još kada se tu doda niži (ili nešto nestabilniji parametri) atmosferski pritisak,koji je specifičan za hladnijii period,loša "pozračnost" kotline,dobiješ jedan ovakav scenario.°u° wrote:
Ova priložena slika je samo ogledalo onoga što svako jutro,prije nego što pođem na posao,vidim....
U naselju u kojem živim danas ima bar 3 puta više stambenih objekata,najviše kuća,nego što je to slučaj bio prije rata.Naravno,večina domačinstava se grije na čvrsto gorivo.Svakog ljeta,pripremajući se za nadolazeću zimu,moje komšije u ulici zajedno kupe između 5-10 tona uglja,plus ogreva.Mi kući koristimo plin mada gledamo da budemo što ekonomičniji,grijući se na struju kada su temperature nešto iznad nule.
I prije se u Tuzli ložilo, ali zadnjih deceniju i kusur s pojavom kotlova za privatno centralno grijanje počinje prava zona sumraka. Koliko TE i sistem centralnog grijanja spasi toliko ove nove peći ubiju.
A imamo tu TE skoro pa u centru koja je dovoljna da pokrije komplet grad sistemom CG. Ali radi općinskog zakona o podstanicama priključenje privatnih kuća košta 10 000 d0 15 000 a za stanove u zgradama košta dvije nule manje. Da ne pričam o našem faraonu i njegovom trošenju para dobivenih od ED za toplifikaciju i rješavanje problema zagađenja.
-
sumirprimus
#1228 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
e upravo to samo mi se neda pisat.Dozer wrote:Bezze se palamudi nadugo i nasiroko, a rjesenje problema je zapravo vrlo jednostavno i napisano je vec bar 50x.
1. Zabrana lozenja cumura i svega drugog osim drva i peleta (iako ni ovo nije sreca).
Kraj price.
Za 3 dana ne bi bilo 60% ovog otrova u zraku. I zajebite pricu o platama, socijali, ovome, onome - trujemo se svi, a potrova nas sve upravo ta, nazovimo, sirotinja. A sirotinja lozi u kuci na 3 sprata, ima auto (kakav god), ima za gorivo za taj auto, itd.
VLast i postoji da uvodi mjere, zakone i pravila. Ako je nesposobna - mijenja se. Pa neka onda politikantski kalkulisu materi kuci.
- edo_79
#1229 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Kako bi BIZNISMENI, vozili euro 5 i euro 6 , auta po 50-100k maraka da vam nije te, nazovimo, sirotinje koja radi za mizernu platu da se biznismeni mogu kurčit i rasipat parama koje su dobili ''guzovače'' .... Jel misliš da i ta, nazovimo, sirotinja, nebi voljela pristojan auto, et recimo euro 4 i kuću sa plinskim grijanjem, a?Dozer wrote:Ovo bas i nisam shvatio...
- Dozer
#1230 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Ja nisam biznismen i ni na koji nacin ne zavisim niti izrabljujem tu sirotinju. Pogresna adresa Edo, jbg...
A ti slobodno skokni do onih nasih "potoka", tamo prema ZRAK-u, Zuci, Sokolju, vrh Pofalica, itd., i vidi kolika je to sve tamo sirotinja i "kolipacne" su kuce. A sve - cumur.
A ti slobodno skokni do onih nasih "potoka", tamo prema ZRAK-u, Zuci, Sokolju, vrh Pofalica, itd., i vidi kolika je to sve tamo sirotinja i "kolipacne" su kuce. A sve - cumur.
Last edited by Dozer on 04/12/2018 11:11, edited 1 time in total.
- edo_79
#1231 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Nisam ni mislio na tebe prijatelju .... izviniDozer wrote:Ja nisam biznismen i ni na koji nacin ne zavisim niti izrabljujem tu sirotinju. Pogresna adresa Edo, jbg...
-
Milenkov buraz
#1232 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Za takve kategorije stanovništva bi se sigurno uveli programi stimulansa pa bi tako uvođenje plinskog seta bilo besplatno, cijene osnovnih modela plinskih kotlova jeftinije, cijena plina subvencionisana za sve a ako ne može za sve onda za te kategorije. Da se to sve napraviti ali ako u startu imaš stav kao pojedini forumaši gdje niko ne želi grama svoje udobnosti žrtvovati za opći interes onda imaš sranje kao danas, sve mjere su im glupe, bezveze itd.edo_79 wrote:Kako bi BIZNISMENI, vozili euro 5 i euro 6 , auta po 50-100k maraka da vam nije te, nazovimo, sirotinje koja radi za mizernu platu da se biznismeni mogu kurčit i rasipat parama koje su dobili ''guzovače'' .... Jel misliš da i ta, nazovimo, sirotinja, nebi voljela pristojan auto, et recimo euro 4 i kuću sa plinskim grijanjem, a?Dozer wrote:Ovo bas i nisam shvatio...
-
TheGodfather001
#1233 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Druze, otišao si u pogrešan smjer... Ovo je pitanje zdravlja 400000ljudi, djece, žena, trudnica, radnika. Istini za volju, najveći zagađivaći su upravo ljudi koji imaju velike ambicije, a bez razumne realizacije, pa tako u kućama sa po 3 sprata, lože sve što im stigne pod ruku, samo da bi se ugrijali. Isti tako, većina tih 3spratnica nema nikakvu dozvolu, sve je ilegalno, od temelja do krova. A nema to veze sa prihodima već sa željom da živiš u gradu, a ponašaš se kao da si saam na svijeu.edo_79 wrote:Kako bi BIZNISMENI, vozili euro 5 i euro 6 , auta po 50-100k maraka da vam nije te, nazovimo, sirotinje koja radi za mizernu platu da se biznismeni mogu kurčit i rasipat parama koje su dobili ''guzovače'' .... Jel misliš da i ta, nazovimo, sirotinja, nebi voljela pristojan auto, et recimo euro 4 i kuću sa plinskim grijanjem, a?Dozer wrote:Ovo bas i nisam shvatio...
- edo_79
#1234 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Pa što neko ne ode tamo i kaže im, ajmo momci ili plinsko grijanje ili tutanj odatle, a?Dozer wrote:A ti slobodno skokni do onih nasih "potoka", tamo prema ZRAK-u, Zuci, SOkolju, i vidi kolika je to sve tamo sirotinja i "kolipacne" su kuce. A sve - cumur.
-
sumirprimus
#1235 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Dozer wrote:Ja nisam biznismen i ni na koji nacin ne zavisim niti izrabljujem tu sirotinju. Pogresna adresa Edo, jbg...
ja se s ovim cojkom sve slazem,
apsurdistan nenadjebiv levl
-
Milenkov buraz
#1236 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
U mojoj mahali ni jedna porodica nije u situaciji da treba socijalnu pomoć niti je sirotinja. Do duše nisu to ni bogataši i tajkuni, hajmo reći neka srednja klasa ako to danas postoji. Samo tri do četiri kuće se griju na plin od dvadesetak kuća u tom nekom mikro okruženju a i ostali dio naselja je slično. Starije generacije imaju stav da se bez čumura i drva ne možeš "ogrijati" i ti taj stav samo puškom ili dobrom kaznom možeš izmijeniti.Dozer wrote:Ja nisam biznismen i ni na koji nacin ne zavisim niti izrabljujem tu sirotinju. Pogresna adresa Edo, jbg...
- stakasa
#1237 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Pod jedan treba staviti obrazovanje stanovnistvaDozer wrote:Bezze se palamudi nadugo i nasiroko, a rjesenje problema je zapravo vrlo jednostavno i napisano je vec bar 50x.
1. Zabrana lozenja cumura i svega drugog osim drva i peleta (iako ni ovo nije sreca).
Kraj price.
-
TheGodfather001
#1238 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Kako će neko sa ilegalno izgrađenim objektom dobiti subvenciju bilo kog tipa? Ako neko ima novca da izgradi objekat 250m2 životnog prostora, taj se nigdje na svijetu ne može smatrati osobom koja je u stanju socijalne potrebe. Sve i da je tako, zbog promijenjenih životnih okolnosti, vlasnik vanknjižnog objekta mora imati projektnu dokumentaciju objekta i upotrebnu dozvolu kako bi mogao izraditi projekat za gasifikaciju. Sada je sve kasno. Samo radikalne interventne mjere mogu ublažiti stanje, a totalna eliminacija je projekat vijeka za ovu siromašnu biH.Milenkov buraz wrote:Za takve kategorije stanovništva bi se sigurno uveli programi stimulansa pa bi tako uvođenje plinskog seta bilo besplatno, cijene osnovnih modela plinskih kotlova jeftinije, cijena plina subvencionisana za sve a ako ne može za sve onda za te kategorije. Da se to sve napraviti ali ako u startu imaš stav kao pojedini forumaši gdje niko ne želi grama svoje udobnosti žrtvovati za opći interes onda imaš sranje kao danas, sve mjere su im glupe, bezveze itd.edo_79 wrote:Kako bi BIZNISMENI, vozili euro 5 i euro 6 , auta po 50-100k maraka da vam nije te, nazovimo, sirotinje koja radi za mizernu platu da se biznismeni mogu kurčit i rasipat parama koje su dobili ''guzovače'' .... Jel misliš da i ta, nazovimo, sirotinja, nebi voljela pristojan auto, et recimo euro 4 i kuću sa plinskim grijanjem, a?Dozer wrote:Ovo bas i nisam shvatio...
-
high_volume
#1239 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Bilo je zimskih dana kada je smog pomiješan sa maglom sa visokim (*@Cyprus)atmosferskim pritiskom bio toliko gust da se vidljivost spuštala na 10-tak metara. Sekret iz nosa bio je čađav. I ne jedne zime, bilo je gotovo redovna pojava, sve do gasifikacije Sarajeva i prelaska na plin, koji je u to vrijeme bio drastično najjeftiniji energent.cyprus wrote:PPS Nije problem magla... Problem je smog... Magle su normalna pojava, te su po pričama ljudi znale biti iste ili čak i gore od ovih sad, ali da li je nivo zagađenja bio isti, nisam baš siguran... Nije prije bilo toliko automobila i toliko kuća na ovim brdima...
Poslije rata plin je naglo poskupio u Sarajevu. I danas je skup, preskup. Država - BH Gas refundira ratnu potrošnju plina visokim cijenama
A i tada je bilo automobila po Sarajevu i drugim gradovima, a njihovi motori bili su redovno EURO 0 ili EURO 1, jedva 2
Last edited by high_volume on 04/12/2018 13:28, edited 2 times in total.
- edo_79
#1240 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Ja živim u Maglaju, dakle u gradiću, koji je u poređenju sa Sarajevom selo, i nebih ga nikad mijenjao za Sarajevo samo zato što je prenatrpano postalo .... ljudi sa velikim ambicijama i bez razumne realizacije, nešto sumnjam da će radnik sa 4-5 stoja mjesečno dizati kuću na tri sprata jeldaTheGodfather001 wrote:Druze, otišao si u pogrešan smjer... Ovo je pitanje zdravlja 400000ljudi, djece, žena, trudnica, radnika. Istini za volju, najveći zagađivaći su upravo ljudi koji imaju velike ambicije, a bez razumne realizacije, pa tako u kućama sa po 3 sprata, lože sve što im stigne pod ruku, samo da bi se ugrijali. Isti tako, većina tih 3spratnica nema nikakvu dozvolu, sve je ilegalno, od temelja do krova. A nema to veze sa prihodima već sa željom da živiš u gradu, a ponašaš se kao da si saam na svijeu.
Al treba stisnut muda pa otić baji reć, alo paša nemaš ti dozvolu za to, ruši to da ja ne rušim, ma kakvi to .... najlakše je reć, ako bijeda nema nabij nogom i gotovo.....
Vi već duže vremena u Sa imate problem sa zagađenjem zraka, treba se žrtvovati to stoji, ali prvo ukini kotlovnice na ugalj i bog zna šta, prelazak na gasifikaciju, pa onda rokaj po autima i svemu ostalom. Ja ostajem pri mišljenju da, evo sad, ugasiš kotlovnice, i pustiš sve dvojki dizelki što ima da se điraju po Sarajevu cijeli dan, da nebi imao ni 10% smoga koji imaš sad .... Da su zagađivači to stoji, ali brate da ih sad treba na otpad poslat, nešto baš i ne vjerujem.
- black
#1241 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
pametne glavice i mali diktatori koji razmisljaju kao prosjecni, glavati bh politicar, rjesenje problema nameti, zabrane, ogranicenja, protjerivanja itd., kao sto je neko pomenuo, valjda bi prvo trebalo osigurati jedno od osnovnih prava, a to je da ljudi mogu sebi zaraditi za pristojan zivot, ugl. vidim da prednjace uvijek isti i ista prica, ja mogu, ja mislim i svi koji nisu takvi neka nestanu sa ovog svijeta
- Dozer
#1242 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
@Edo
OK. Ja nemam ni najmanju namjeru "pišati" po bilo kome, ali, ljudi moji - ovo ce nas postrovati sve.
Budimo iskreni i realni prema sebi samima - i bogatuni i siromasi se truju u ovome. Svacija djeca. Ovo ne bira po dubini dzepa.
Cinjenicno stanje je da SDA za protekle 22 poratne godine nije uradila nista po ovom pitanju. Tacnije - jesu. Presutno su odobrili gradnju hiljada kuca bez papira, bez adekvatnih instalacija i priljucaka, i time su drasticno doprinijeli ovome sto danas udisemo.
A to za obilazak tih tamo silnih "kucica" i uvodjenje nekog reda, opet nisam adresa ja, nego oni koji su to dozvolili, tj. - SDA.
U medjuvremenu, ovdje po hitnom postupku treba uvesti 3 mjere koje sam vec naveo, ali cu ih i ponoviti:
1. Zabrana lozenja cumura i svega drugog osim drva i peleta (iako ni ovo nije sreca). I odmah poslati muriju i zelene da pocnu s kontrolama.
3. Sva vozila JGS staviti u promet.
Sve mimo ovoga je supljak, politikanstvo i besmislica jer se nece rijesiti nista.
OK. Ja nemam ni najmanju namjeru "pišati" po bilo kome, ali, ljudi moji - ovo ce nas postrovati sve.
Budimo iskreni i realni prema sebi samima - i bogatuni i siromasi se truju u ovome. Svacija djeca. Ovo ne bira po dubini dzepa.
Cinjenicno stanje je da SDA za protekle 22 poratne godine nije uradila nista po ovom pitanju. Tacnije - jesu. Presutno su odobrili gradnju hiljada kuca bez papira, bez adekvatnih instalacija i priljucaka, i time su drasticno doprinijeli ovome sto danas udisemo.
A to za obilazak tih tamo silnih "kucica" i uvodjenje nekog reda, opet nisam adresa ja, nego oni koji su to dozvolili, tj. - SDA.
U medjuvremenu, ovdje po hitnom postupku treba uvesti 3 mjere koje sam vec naveo, ali cu ih i ponoviti:
1. Zabrana lozenja cumura i svega drugog osim drva i peleta (iako ni ovo nije sreca). I odmah poslati muriju i zelene da pocnu s kontrolama.
Sve mimo ovoga je supljak, politikanstvo i besmislica jer se nece rijesiti nista.
- edo_79
#1243 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Džaba pričati, ja sam to u više navrata govorio .... ko nebi volio imat pristojan posao, sa lijepom platom pa da sebi kupiš fini autić euro5 ili euro 6 jelda ....black wrote:pametne glavice i mali diktatori koji razmisljaju kao prosjecni, glavati bh politicar, rjesenje problema nameti, zabrane, ogranicenja, protjerivanja itd., kao sto je neko pomenuo, valjda bi prvo trebalo osigurati jedno od osnovnih prava, a to je da ljudi mogu sebi zaraditi za pristojan zivot, ugl. vidim da prednjace uvijek isti i ista prica, ja mogu, ja mislim i svi koji nisu takvi neka nestanu sa ovog svijeta
- boogy
#1244 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Nema tu izgovora, samo činjenično stanje.sumirprimus wrote:nikakav izgovor.boogy wrote:Prosječna plata treba da bude 1500 KM, pa tek onda ima osnova za priču i zakone: grijanje na plin i auta sa euro 5 i više .... kazne.
Više od pola države radi za 500 - 600 KM, ljudi nemaju novca da plate osnove za život ....
Neodgovornost države je dovela do svega ovoga.
Davno je trebalo donjeti zakon o izgradnji do 5 - 6 spratova, dovesti plin do svih potrošača, povećanje životnog standarda i plata, bolja infrastruktura gradskog saobraćaja ... i još mnogo toga.
Nego lakše je ovako vladajućoj eliti, brinu samo za sebe, svoje plate i kad dođe zima, ide šuplja priča "par-nepar, treba riješiti ..." mazanje očiju
Ovakve stvari se ne rješavaju preko noći sa par - nepar, nego dugogodišnjim planom i programom na državnom nivou.
Last edited by boogy on 04/12/2018 11:20, edited 1 time in total.
- cyprus
#1245 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
*Visokim...high_volume wrote:Bilo je zimskih dana kada je smog pomiješan sa maglom sa niskim atmosferskim pritiskom bio toliko gust da se vidljivost spuštala na 10-tak metara. Sekret iz nosa bio je čađav. I ne jedne zime, bilo je gotovo redovna pojava, sve do gasifikacije Sarajeva i prelaska na plin, koji je u to vrijeme bio drastično najjeftiniji energent.cyprus wrote:PPS Nije problem magla... Problem je smog... Magle su normalna pojava, te su po pričama ljudi znale biti iste ili čak i gore od ovih sad, ali da li je nivo zagađenja bio isti, nisam baš siguran... Nije prije bilo toliko automobila i toliko kuća na ovim brdima...
Poslije rata plin je naglo poskupio u Sarajevu. I danas je skup, preskup. Država - BH Gas refundira ratnu potrošnju plina visokim cijenama
A i tada je bilo automobila po Sarajevu i drugim gradovima, a njihovi motori bili su redovno EURO 0 ili EURO 1, jedva 2
Dobro, nisam svjedok tog vremena, ne mogu ništa čvrsto tvrditi o tome što si rekao... Moja poenta je ionako bila nešto sasvim drugo, tj. da je logika "tako je bilo i prije, šta ima veze, nije ovo ništa novo" kriminalna... Ja bih pojedince sa takvim mentalitetom krivično gonio, jer su rak rana ovog društva (ne samo vezano za zagađenje, nego sve društvene aspekte), faktor zbog kojeg smo bukvalno šupak Evrope...
Last edited by cyprus on 04/12/2018 11:21, edited 2 times in total.
- muha_sa
#1246 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
vozim na plin a dvojka mi na šajbi
jesam li zagadjivac 
- edo_79
#1247 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Nisam ja ništa tebi ni rekao prijatelju ..... problem je u tome što vlasti nemaju muda da sruše sve to što je bespravno izgrađeno, ili da ih primoraju, na način koji propisuje zakon, da pređu na gasifikaciju ili neki ''čistiji'' vid grijanja.Dozer wrote:@Edo
Slažem se sve za hitni postupak, ali evo ti banalan primjer. U mene stari treba 7.12 u Sarajevo na operaciju, i sad uvedu zabranu ulaska vozila ispod euro4 u grad..... a ja imam auto euro3.... Jel da pustim starog da umre na ulici, da ganjam taksi sa euro4 ili da se vratim nazad??
-
sumirprimus
#1248 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
prirodna selekcija.black wrote:pametne glavice i mali diktatori koji razmisljaju kao prosjecni, glavati bh politicar, rjesenje problema nameti, zabrane, ogranicenja, protjerivanja itd., kao sto je neko pomenuo, valjda bi prvo trebalo osigurati jedno od osnovnih prava, a to je da ljudi mogu sebi zaraditi za pristojan zivot, ugl. vidim da prednjace uvijek isti i ista prica, ja mogu, ja mislim i svi koji nisu takvi neka nestanu sa ovog svijeta
-
Milenkov buraz
#1249 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Misliš da su uređena društva čekala da poraste standard i da svi imaju dovoljno pa su onda udarali po džepu i zabranjivali? Ti živiš u pogrešnoj dimenziji, represija sa stimulacijom je majka za sve.black wrote:pametne glavice i mali diktatori koji razmisljaju kao prosjecni, glavati bh politicar, rjesenje problema nameti, zabrane, ogranicenja, protjerivanja itd., kao sto je neko pomenuo, valjda bi prvo trebalo osigurati jedno od osnovnih prava, a to je da ljudi mogu sebi zaraditi za pristojan zivot, ugl. vidim da prednjace uvijek isti i ista prica, ja mogu, ja mislim i svi koji nisu takvi neka nestanu sa ovog svijeta
-
TheGodfather001
#1250 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Za ovo boldirano ti mogu dostaviti imena i adrese, 3 sprata, 1 poluzavršen i u njemu živi, a hodaju po otpadima građevinskog materijala i skupljaju staru stolariju, metal i ugrađuju u kuću. Voda nelegalna, struja na paušalu ili sa komšijinog "direka", dugovanja za odvoz otpada da ne govorim.edo_79 wrote:Ja živim u Maglaju, dakle u gradiću, koji je u poređenju sa Sarajevom selo, i nebih ga nikad mijenjao za Sarajevo samo zato što je prenatrpano postalo .... ljudi sa velikim ambicijama i bez razumne realizacije, nešto sumnjam da će radnik sa 4-5 stoja mjesečno dizati kuću na tri sprata jeldaTheGodfather001 wrote:Druze, otišao si u pogrešan smjer... Ovo je pitanje zdravlja 400000ljudi, djece, žena, trudnica, radnika. Istini za volju, najveći zagađivaći su upravo ljudi koji imaju velike ambicije, a bez razumne realizacije, pa tako u kućama sa po 3 sprata, lože sve što im stigne pod ruku, samo da bi se ugrijali. Isti tako, većina tih 3spratnica nema nikakvu dozvolu, sve je ilegalno, od temelja do krova. A nema to veze sa prihodima već sa željom da živiš u gradu, a ponašaš se kao da si saam na svijeu..
Al treba stisnut muda pa otić baji reć, alo paša nemaš ti dozvolu za to, ruši to da ja ne rušim, ma kakvi to .... najlakše je reć, ako bijeda nema nabij nogom i gotovo.....
Vi već duže vremena u Sa imate problem sa zagađenjem zraka, treba se žrtvovati to stoji, ali prvo ukini kotlovnice na ugalj i bog zna šta, prelazak na gasifikaciju, pa onda rokaj po autima i svemu ostalom. Ja ostajem pri mišljenju da, evo sad, ugasiš kotlovnice, i pustiš sve dvojki dizelki što ima da se điraju po Sarajevu cijeli dan, da nebi imao ni 10% smoga koji imaš sad .... Da su zagađivači to stoji, ali brate da ih sad treba na otpad poslat, nešto baš i ne vjerujem.
Nema to veze sa mudima nego sa provedbom zakona, svaka inspekcija na svakom nivou može tražiiti pomoć policije, a onda svaki baja postane makovo zrno. Problem je u vlastima koja ne dozvoljava provedbu zakona, na način politike manjeg otpora. Jednostavno, vrijedniji su im glasovi tih ljudi koji su kao kauboji sve izgradili, ogradili i tako se ponašaju nego manjine koja poštuje zakon.