Svako obaranje ratnog aviona je "kiks", ali u ovom slucaju veci je kiks Putinov nego Erdoganov. Ispade da mu ipak nije najveci, nasao se mudonja s vecim, i to prvi komsija. Bolje nek pricuva mladu.vivaldi wrote:
ne znam kako bi se ko nosio, ali je cinjenica da turcima ogorman priliv izbjeglica nije uticao na privredni rast, sto je svakako uspjeh. bar za sada.
vise puta sam rekao da erdogan dosta dobro balansira na unutrasnjem planu, ali na vanjskom je pun kikseva. i ovo obaranje aviona je svakako kiks
Oboren ruski bombarder SU-24!?
-
Avetinho
#1226 Re: Oboren ruski bombarder SU-24!?
-
Avetinho
#1227 Re: Oboren ruski bombarder SU-24!?
Izvini bogati, nemoj se provaljivati. U NATO-u mu cijena manja ako ima lose odnose s Rusijom? Mora biti da je NATO-u onda Sjeverna Koreja najbolji partner. Oni su jos nekako dobri s Rusima.SA 071 wrote: {...}
Više treba Rusija njemu nego on Rusiji, jer bez dobrih odnosa sa Rusima i u NATO-u mu je cijena manja.
-
155_mm
#1228 Re: Oboren ruski bombarder SU-24!?
ova ti je dobra. od ovga se usi crvene.Avetinho wrote:Izvini bogati, nemoj se provaljivati. U NATO-u mu cijena manja ako ima lose odnose s Rusijom? Mora biti da je NATO-u onda Sjeverna Koreja najbolji partner. Oni su jos nekako dobri s Rusima.SA 071 wrote: {...}
Više treba Rusija njemu nego on Rusiji, jer bez dobrih odnosa sa Rusima i u NATO-u mu je cijena manja.
-
Martinez_
#1229 Re: Oboren ruski bombarder SU-24!?
Avetinho wrote:Izvini bogati, nemoj se provaljivati. U NATO-u mu cijena manja ako ima lose odnose s Rusijom? Mora biti da je NATO-u onda Sjeverna Koreja najbolji partner. Oni su jos nekako dobri s Rusima.SA 071 wrote: {...}
Naravno da mu je cena manja jer nema izbora a je li NATO lud da ratuje sa Rusijom zbog njega? Cena mu je mnogo veća dok sedi na dve stolice, ovako zavisi od jedne pa ako mu je Obama izmakne...
Robu široke potrošnje iz Turske Rusi mogu kupiti sa raznih strana. Preživeće se nekako bez turskih slatkiša i tekstila.
Last edited by Martinez_ on 30/11/2015 22:28, edited 1 time in total.
-
SA 071
#1230 Re: Oboren ruski bombarder SU-24!?
Nisam ni mislio da će svi odmah shvatiti, za to sam i napisao na kraju: "Ali skontaćete to i vi, samo treba vremena da posljedice postanu očite i budali..."Avetinho wrote:O cemu ti to? Sta su tacno "najbolje odigrali"?SA 071 wrote: {...}
Ali je činjenica da su od svih učesnika haos u Siriji, Rusi zasada najbolje odigrali, a Turci se pogubili k'o abdest. Ali skontaćete to i vi, samo treba vremena da posljedice postanu očite i budali...
Uvuceni u najgoru klanicu na Planeti od bosanskog rata (a mozda i od njega goru) na strani najveceg kasapina dvadesetprvog vijeka, izgubili partnerstvo s ikim na Planeti (osim mozda Sjeverne Koreje i Venecuele) zbog bahatog ponasanja, prve komsije im srokale ratni avion zbog 17 sekundi povrede zracnog prostora, masakriralo im putnicki avion u Egiptu zbog sirijskog rata, zavalilo se u ekonomske sankcije -- doduse zbog kradje ukrajinske teritorije.
Sad kmece kako bi ono eto nekom uvodilo sankcije. Bogami, slabo ce ruski marinci vidjeti Mediterana budu li se s Turskom zajebavali.
Sta li su to "najbolje odigrali"?
- vivaldi
#1231 Re: Oboren ruski bombarder SU-24!?
biti drzavnik nije isto ko biti forumas.Avetinho wrote:Svako obaranje ratnog aviona je "kiks", ali u ovom slucaju veci je kiks Putinov nego Erdoganov. Ispade da mu ipak nije najveci, nasao se mudonja s vecim.vivaldi wrote:
ne znam kako bi se ko nosio, ali je cinjenica da turcima ogorman priliv izbjeglica nije uticao na privredni rast, sto je svakako uspjeh. bar za sada.
vise puta sam rekao da erdogan dosta dobro balansira na unutrasnjem planu, ali na vanjskom je pun kikseva. i ovo obaranje aviona je svakako kiks
erdoanov posao nije da mjeri kitu sa putinovom vec da stiti nacionalne i ekonomske interesa turaka.
znaci pravo pitanje je sta je dobio rusenjem aviona? odgovor je nista, a ekonomski gubitci se broje iz minute u minut, a i politicka steta je velika.
tu je problem. erdoan je reagovao impulsivno i nije djelovao racioanlno.
-
SA 071
#1232 Re: Oboren ruski bombarder SU-24!?
Nisi shvatio. Veća mu je cijena u NATO-u kada sa Rusima blisko sarađuje jer mu tada "moraju" davati veće koncesije i tolerisati stvari koje drugima ne bi (najbanalniji primjer je Turski odnos prema Grčkoj i njihovi stalni gotovo na dnevnoj bazi upadi u grčki zračni prostor na koji se Grčka žalila milion puta, ali NATO nikada nije htio reagovati), a sada kada su zakuhali s Rusima, što su im odnosi nepovratnije narušeni to će Turci imati manje prostora da se kurče nezavisnom politikom u NATO-u a imaće više potrebe da trže tutora u Amerikancima i da oni sada daju koncesije u suprotnom pravcu. Čak su prestali upadati i Grcima u zračni prostor. Nikad duži period bez turskih aviona nad grčkim nebom nije bio kao sad ovih nekoliko dana.Avetinho wrote:Izvini bogati, nemoj se provaljivati. U NATO-u mu cijena manja ako ima lose odnose s Rusijom? Mora biti da je NATO-u onda Sjeverna Koreja najbolji partner. Oni su jos nekako dobri s Rusima.SA 071 wrote: {...}
Last edited by SA 071 on 30/11/2015 23:04, edited 1 time in total.
-
malamoja
#1233 Re: Oboren ruski bombarder SU-24!?
neznam šta je pojedincima ovde nejasno pa evo da kažemo:
- Rusi su navučeni u Sirijsku pustinju, razvučeni su preko Baltika, Ukrajine pa do Sirije...
Rusi umišljaju da su svjetska sila a nisu nego regionalna...
ekonomski padaju zbog niskih cijena nafte i padaće još više uvlačenjem u sukob u Siriji....
mogućnost izazivanja još jednog ratišta blizu Rusije da ih još više razvuku...
obruč se steže.....jbg
i morate shvatiti da je ovo sukob NATO-a a ne Turske protiv Rusije i drugih....
a valjda znamo ko je jači i pametniji i ko će izvući deblji kraj.....
- Rusi su navučeni u Sirijsku pustinju, razvučeni su preko Baltika, Ukrajine pa do Sirije...
Rusi umišljaju da su svjetska sila a nisu nego regionalna...
ekonomski padaju zbog niskih cijena nafte i padaće još više uvlačenjem u sukob u Siriji....
mogućnost izazivanja još jednog ratišta blizu Rusije da ih još više razvuku...
obruč se steže.....jbg
i morate shvatiti da je ovo sukob NATO-a a ne Turske protiv Rusije i drugih....
a valjda znamo ko je jači i pametniji i ko će izvući deblji kraj.....
-
Avetinho
#1234 Re: Oboren ruski bombarder SU-24!?
Vidi. Slazem se da je Turska brzopleto opalila raketu, vjerovatno se nadajuci da ce promasiti. Peh. Ko im je kriv pa imaju dobro oruzjevivaldi wrote:biti drzavnik nije isto ko biti forumas.Avetinho wrote:Svako obaranje ratnog aviona je "kiks", ali u ovom slucaju veci je kiks Putinov nego Erdoganov. Ispade da mu ipak nije najveci, nasao se mudonja s vecim.vivaldi wrote:
erdoanov posao nije da mjeri kitu sa putinovom vec da stiti nacionalne i ekonomske interesa turaka.
znaci pravo pitanje je sta je dobio rusenjem aviona? odgovor je nista, a ekonomski gubitci se broje iz minute u minut, a i politicka steta je velika.
tu je problem. erdoan je reagovao impulsivno i nije djelovao racioanlno.
Ali veci kiks je Putinov, jer je ipak Rusija ta koja je povrijedila turski zracni prostor ratnim avionom, a ne obratno. Nad Sirijom ima toliko neba da nije morao dolaziti ni blizu turske granice. Ocigledno je u pitanju bila provokacija, e da se ipak svijetu pokaze u koga je veci, i smije li putinko u vazdusni prostor NATO clanice.
Last edited by Avetinho on 30/11/2015 22:39, edited 1 time in total.
-
malamoja
#1235 Re: Oboren ruski bombarder SU-24!?
evo pročitah da je Putin zabranio Turskim igračima da igraju u Ruskoj ligi...
e ovo je već diskriminacija i to neće dozvoliti FIFA i vjerovatno će suspendovati Rusiju
kao domaćina Svjetskog prvenstva 2018. godine
lijep pozdrav oliti selam
e ovo je već diskriminacija i to neće dozvoliti FIFA i vjerovatno će suspendovati Rusiju
kao domaćina Svjetskog prvenstva 2018. godine
lijep pozdrav oliti selam
- vivaldi
#1236 Re: Oboren ruski bombarder SU-24!?
to apsolutno stoji, ali je reakcija totalno neodmjerena i donijela je puno stete, a nikakvu kroist.Avetinho wrote:Ali veci kiks je Putinov, jer je ipak Rusija ta koja je povrijedila turski zracni prostor ratnim avionom, a ne obratno.
tajip jednostavno ima velikih fula u vanjskoj politici, a ne kontam sto. odnosi sa amerikom su najlosiji u posljednjih dugo vremena, sad je zakuho sa rusima, a nedavno je i kineze ispalio oko onog ugovora za pvo na kojem su pobjedili i zapravo ne pada mi na pamet nijedna zemlja koja ima zategnute odnose sa tri najvece vojne sile.
-
Avetinho
#1237 Re: Oboren ruski bombarder SU-24!?
To i nije bas toliko glupo kako se na prvi pogled cini. Treba se samo podsjetiti ne tako dalekog Drugog Svjetskog Rata, kad Turska ni s kim nije bila bas toliko dobra da bi je oni drugi napadali. Istambul ostao nedirnut, dok su Evropski gradovi ravnani sa zemljom.vivaldi wrote:to apsolutno stoji, ali je reakcija totalno neodmjerena i donijela je puno stete, a nikakvu kroist.Avetinho wrote:Ali veci kiks je Putinov, jer je ipak Rusija ta koja je povrijedila turski zracni prostor ratnim avionom, a ne obratno.
tajip jednostavno ima velikih fula u vanjskoj politici, a ne kontam sto. odnosi sa amerikom su najlosiji u posljednjih dugo vremena, sad je zakuho sa rusima, a nedavno je i kineze ispalio oko onog ugovora za pvo na kojem su pobjedili i zapravo ne pada mi na pamet nijedna zemlja koja ima zategnute odnose sa tri najvece vojne sile.
-
Avetinho
#1238 Re: Oboren ruski bombarder SU-24!?
Ma ja. Mogu Rusi i travu pasti, a ima i kore s drveca u dovoljnim kolicinama, kad vec nema rahat-lokuma.Martinez_ wrote:Avetinho wrote:Izvini bogati, nemoj se provaljivati. U NATO-u mu cijena manja ako ima lose odnose s Rusijom? Mora biti da je NATO-u onda Sjeverna Koreja najbolji partner. Oni su jos nekako dobri s Rusima.SA 071 wrote: {...}
Naravno da mu je cena manja jer nema izbora a je li NATO lud da ratuje sa Rusijom zbog njega? Cena mu je mnogo veća dok sedi na dve stolice, ovako zavisi od jedne pa ako mu je Obama izmakne...
Robu široke potrošnje iz Turske Rusi mogu kupiti sa raznih strana. Preživeće se nekako bez turskih slatkiša i tekstila.
-
Kitrona
#1239 Re: Oboren ruski bombarder SU-24!?
A ko je to utvrdio? Turska?Avetinho wrote: jer je ipak Rusija ta koja je povrijedila turski zracni prostor ratnim avionom, a ne obratno.
Pa neće valjda reći da ovi nisu povrijedili zračni prostor nakon što su ga srušili.
Ovako drastične mjere na usamljene avione koji povrijedjuju zračni prostor su odlika totalitarnih režima.
Grčka kaže da je Turska povrijedila njihov zračni prostor preko 2000 puta ove godine.
-
Avetinho
#1240 Re: Oboren ruski bombarder SU-24!?
Povreda zracnog prostora druge suverene drzave, koja je osim toga i clanica protivnickog vojnog saveza, odlika je medjunarodnih siledzija i idiota.Kitrona wrote:A ko je to utvrdio? Turska?Avetinho wrote: jer je ipak Rusija ta koja je povrijedila turski zracni prostor ratnim avionom, a ne obratno.
Pa neće valjda reći da ovi nisu povrijedili zračni prostor nakon što su ga srušili.
Ovako drastične mjere na usamljene avione koji povrijedjuju zračni prostor su odlika totalitarnih režima.
Grčka kaže da je Turska povrijedila njihov zračni prostor preko 2000 puta ove godine.
Grcka i Turska su clanice istog vojnog saveza. Za razliku od Turske i Rusije koje su zaracene strane u proksi ratu u Siriji.
-
Ripicipi
#1241 Re: Oboren ruski bombarder SU-24!?
Pa sto je onda Erdoganu zao ako su zaracene strane?Avetinho wrote:Povreda zracnog prostora druge suverene drzave, koja je osim toga i clanica protivnickog vojnog saveza, odlika je medjunarodnih siledzija i idiota.Kitrona wrote:A ko je to utvrdio? Turska?Avetinho wrote: jer je ipak Rusija ta koja je povrijedila turski zracni prostor ratnim avionom, a ne obratno.
Grcka i Turska su clanice istog vojnog saveza. Za razliku od Turske i Rusije koje su zaracene strane u proksi ratu u Siriji.
Znaci nije bitno sto je usao u prostor nego sto su zaracene strane? Srusio bi ga bilo kad i bilo gdje?
Stvarno pisete gluposti u nadi da opravdate Tursku glupost.
-
Avetinho
#1242 Re: Oboren ruski bombarder SU-24!?
Dakle sve u redu. Zao mu je, sad su najbolji prijatelji.Ripicipi wrote:Pa sto je onda Erdoganu zao ako su zaracene strane?Avetinho wrote:
Povreda zracnog prostora druge suverene drzave, koja je osim toga i clanica protivnickog vojnog saveza, odlika je medjunarodnih siledzija i idiota.
Znaci nije bitno sto je usao u prostor nego sto su zaracene strane? Srusio bi ga bilo kad i bilo gdje?
Stvarno pisete gluposti u nadi da opravdate Tursku glupost.
Stvarno pisete gluposti u nadi da opravdate rusku glupost.
- vivaldi
#1243 Re: Oboren ruski bombarder SU-24!?
ja ovdje i ne govorim niti uopste i vjerujem u mogucnost bilo kakvog spoljneg rata ili agresije vec na ugrozavanje same srzi erdoanove popularnosti - a to je rapidan ekonomski rast koji je vecina turaka osjetila i u svom novcaniku. mnogi i koji se ne slazu s nekim njegovim potezima ce sutit sve dok raste plata, zato je i prioritet tajipa da to nicim ne ugorzava osim u slucaju ugrozavanja nacionalnih interesa koji svakako imaju prioritet nad ekonomskim.Avetinho wrote:To i nije bas toliko glupo kako se na prvi pogled cini. Treba se samo podsjetiti ne tako dalekog Drugog Svjetskog Rata, kad Turska ni s kim nije bila bas toliko dobra da bi je oni drugi napadali. Istambul ostao nedirnut, dok su Evropski gradovi ravnani sa zemljom.vivaldi wrote:to apsolutno stoji, ali je reakcija totalno neodmjerena i donijela je puno stete, a nikakvu kroist.Avetinho wrote:Ali veci kiks je Putinov, jer je ipak Rusija ta koja je povrijedila turski zracni prostor ratnim avionom, a ne obratno.
pogranicni let od 17 sekundi jeste bio incident, ali nije bio ugrozavanje nacionalne sigurnosti. kao rezultat toga vec nekoliko dana stotine turskih kamiona rusi na granici jebu iz osvete..roba se kvari steta se gomila..mnogi gube hiljade dolara iz sata u sat. udarilo im je upravo na novcanik.
to je za sada jos zanemarivo, ali ako se oduzi...
-
Avetinho
#1244 Re: Oboren ruski bombarder SU-24!?
Slazem se da je steta ucinjena. Dobro je pa je samo jedna mrtva glava. Nekako nisam siguran da bi Erdogan bolje kotirao u Turaka da je okrenuo straznjicu da ga Putinu kara. Osim toga, jednako Rusi mogu zamjeriti Putinu -- morace umjesto rahat-lokuma pasti travu (vidi Martinezov postvivaldi wrote: ja ovdje i ne govorim niti uopste i vjerujem u mogucnost bilo kakvog spoljneg rata ili agresije vec na ugrozavanje same srzi erdoanove popularnosti - a to je rapidan ekonomski rast koji je vecina turaka osjetila i u svom novcaniku. mnogi i koji se ne slazu s nekim njegovim potezima ce sutit sve dok raste plata, zato je i prioritet tajipa da to nicim ne ugorzava osim u slucaju ugrozavanja nacionalnih interesa koji svakako imaju prioritet nad ekonomskim.
pogranicni let od 17 sekundi jeste bio incident, ali nije bio ugrozavanje nacionalne sigurnosti. kao rezultat toga vec nekoliko dana stotine turskih kamiona rusi na granici jebu iz osvete..roba se kvari steta se gomila..mnogi gube hiljade dolara iz sata u sat. udarilo im je upravo na novcanik.
to je za sada jos zanemarivo, ali ako se oduzi...
Mislim da ni jednome od ove dvojice ne bih dao cistu peticu iz vladanja.
- vivaldi
#1245 Re: Oboren ruski bombarder SU-24!?
naravno da ne bi. strahovitog pritiska i gnjevnog naroda (birackog tijela) se jeze obojica. po meni, najmanje lose rjesenje je bilo da je erdoan trazio neku kompenzaciju zbog ovih ruskih upada, tipa jeftinijeg gasa, a sa druge strane ove ruske prelete presucivao javnost - otlud zna obicn turcin jel neki avion u pogranicnoj popizdini usao koji kilometar ili nije. time bi obojica profitirala.Avetinho wrote:Nekako nisam siguran da bi Erdogan bolje kotirao u Turaka da je okrenuo straznjicu da ga Putinu kara
to cak i ove zapadne nato clanice cesto rade...x puta provokacije ovog tipa objave tek poslije par mjeseci nakon sto se dese. boga pitaj sta sve presute
-
Kitrona
#1246 Re: Oboren ruski bombarder SU-24!?
"medjunarodni siledzija i idiot" nisu politicki termini nego kolokvijalni forumski izrazi nemoci a mogu ukazivati i na intelektualnu inferiornost.Avetinho wrote:
Povreda zracnog prostora druge suverene drzave, koja je osim toga i clanica protivnickog vojnog saveza, odlika je medjunarodnih siledzija i idiota.
Ako su clanice i saveznice - zasto je Grcka pozurila kontrirati Turskoj u trenutku sukoba sa zemljom neclanicom?
Turaka je napravila pizdariju. Ne ruse se usamljeni avioni u 10-sekundnim povredama zracnih prostora (ako je i bilo).
Uostalom Grcka je to najbolje rekla - da smo mi vama rusili avione za svaku povredu davno bi ostali bez aviona.
-
_drunken_santa_
#1247 Re: Oboren ruski bombarder SU-24!?
u tome i jeste poenta. ovakav lik misli da je turska "iskarana" jer mu je kompletan film scenarisan u fazonu, jao zakacili nam integritet... kad imate takve likove kao vecinske glasace, sve je vec otislo u kurac.vivaldi wrote:naravno da ne bi. strahovitog pritiska i gnjevnog naroda (birackog tijela) se jeze obojica. po meni, najmanje lose rjesenje je bilo da je erdoan trazio neku kompenzaciju zbog ovih ruskih upada, tipa jeftinijeg gasa, a sa druge strane ove ruske prelete presucivao javnost - otlud zna obicn turcin jel neki avion u pogranicnoj popizdini usao koji kilometar ili nije. time bi obojica profitirala.Avetinho wrote:Nekako nisam siguran da bi Erdogan bolje kotirao u Turaka da je okrenuo straznjicu da ga Putinu kara
to cak i ove zapadne nato clanice cesto rade...x puta provokacije ovog tipa objave tek poslije par mjeseci nakon sto se dese. boga pitaj sta sve presute
-
Avetinho
#1248 Re: Oboren ruski bombarder SU-24!?
Evo mali kviz: sta mislis kako bi Rusija postupila da turska avijacija granatira pro-ruske separatiste u Ukrajini, i pri tome povrijedi ruski zracni prostor tokom 17 sekundi? Siguran sam da si siguran da bi Putin okrenuo glavu na drugu stranu i pravio se da ne vidi.Kitrona wrote:"medjunarodni siledzija i idiot" nisu politicki termini nego kolokvijalni forumski izrazi nemoci a mogu ukazivati i na intelektualnu inferiornost.Avetinho wrote:
Ako su clanice i saveznice - zasto je Grcka pozurila kontrirati Turskoj u trenutku sukoba sa zemljom neclanicom?
Turaka je napravila pizdariju. Ne ruse se usamljeni avioni u 10-sekundnim povredama zracnih prostora (ako je i bilo).
Uostalom Grcka je to najbolje rekla - da smo mi vama rusili avione za svaku povredu davno bi ostali bez aviona.
-
Avetinho
#1249 Re: Oboren ruski bombarder SU-24!?
Lijepa ideja, ali u tom slucaju bi Marko kasno na Kosovo stigao. Na osnovu cega bi mu trazio kompenzaciju tipa jeftinije cijene gasa? Pa avion vec odletio, ne moze ga vise srusit, a narodu ne smije ni javno priznati da su rusi nekaznjeno prelijetali jednu mocnu clanicu NATO saveza. Letio bi s prijestolja ekspresno. Putinko bi mu se vrlo slatko smijao u lice, i ne bi bio jedini.vivaldi wrote:naravno da ne bi. strahovitog pritiska i gnjevnog naroda (birackog tijela) se jeze obojica. po meni, najmanje lose rjesenje je bilo da je erdoan trazio neku kompenzaciju zbog ovih ruskih upada, tipa jeftinijeg gasa, a sa druge strane ove ruske prelete presucivao javnost - otlud zna obicn turcin jel neki avion u pogranicnoj popizdini usao koji kilometar ili nije. time bi obojica profitirala.Avetinho wrote:Nekako nisam siguran da bi Erdogan bolje kotirao u Turaka da je okrenuo straznjicu da ga Putinu kara
- vivaldi
#1250 Re: Oboren ruski bombarder SU-24!?
pa ovo nije bio prvi incident. da ga nisu oborili i da su napavili deal ne bi bio ni zadnji.Avetinho wrote:Lijepa ideja, ali u tom slucaju bi Marko kasno na Kosovo stigao. Na osnovu cega bi mu trazio kompenzaciju tipa jeftinije cijene gasa? Pa avion vec odletio, ne moze ga vise srusit, a narodu ne smije ni javno priznati da su rusi nekaznjeno prelijetali jednu mocnu clanicu NATO saveza. Letio bi s prijestolja ekspresno. Putinko bi mu se vrlo slatko smijao u lice, i ne bi bio jedini.vivaldi wrote:naravno da ne bi. strahovitog pritiska i gnjevnog naroda (birackog tijela) se jeze obojica. po meni, najmanje lose rjesenje je bilo da je erdoan trazio neku kompenzaciju zbog ovih ruskih upada, tipa jeftinijeg gasa, a sa druge strane ove ruske prelete presucivao javnost - otlud zna obicn turcin jel neki avion u pogranicnoj popizdini usao koji kilometar ili nije. time bi obojica profitirala.Avetinho wrote:Nekako nisam siguran da bi Erdogan bolje kotirao u Turaka da je okrenuo straznjicu da ga Putinu kara