zg1911 wrote:dale cooper wrote:
Ima, pjevanje o kupovini heroina za 26$ u nekoj rupi u Harlemu.

Vidiš, dok su Doorsi pjevali o slamanju vrata
percepcije u prenesenom, psihodeličnom značenju, Velvet Underground su pjevali o sirovoj stvarnosti uzimanja i
kupovanja droge i narko iskustva, i to 1967 godine. How punk is that?
Jagger/Richards su tek došli na svoje kao autori sa Beggars Banquetom albumom koji je objavljen 1968 godine. Do tada su
im albumi bili strašno neujednačeni. Dok je Ray Davies vrlo brzo sazrio kao autor. Tako da su Kinksi od 66 do 68 izdali
tri nenadjebiva i neprikosnovena albuma. Face To Face (66), Something Else by the Kinks (67) i The Village Green
Preservation Society (68) A onda su uslijedili Arthur (Or the Decline and Fall of the British Empire) (69), Lola Versus Powerman
and the Moneygoround, Vol. 1 (70) i Muswell Hillbillies (71). Tako da su u najmanju ruku bili izjednačeni sa Rolling Stonesima
po kvaliteti albuma ako ne i po komercijalnom uspjehu. Jedan od razloga za to je i činjenica da su Kinksi krajem 60-tih
debelo zasrali sa Američkim promotorima turneja pa nisu mogli da sviraju po Americi negdje do druge polovice 70-tih i kapitaliziraju
kvalitet albuma. Do tada su Rolling Stonesi (zasluženo naravno) izdali ovaj niz sjajnih albuma i postali glavna koncertna
atrakcija 70-tih i borba je bila gotova.
jest, ali sem poezije i kratkih pjesama punk karakterizira i (i to prvenstveno, rekao bih) nabijeni, energični zvuk. zvuk kakav velveti nemaju. doorsi su energičniji i glasniji. al ajde, nije mi cilj osporavat velvete.
Stonesi i do 68. imaju gro sjajnih pjesama; under my thumb, mother's little helper, get off of my cloud, as tears go by,let's spend the night together itd i naravno, pjesmu koja je definirala rock - satisfaction. ne bih uspio nabrojat toliko evergreena kinksa
kinksi jesu bili dobar bend, ali Stonese je vrijeme bolje poštedilo. meni jednostavno nisu u istom rangu. i nema to veze s komercijalnim uspjehom. exile mi zvuči kao album bez hitova, i pretpostavljam da nije bio bestseler, a opet je meni (a i većini kritike) najbolji stones album.
btw u pravu si kad si napisao da usporedih ove bendove čisto da isprovociram malo diskusiju
zaboravih dodat još par dvoboja;
pixeis vs sonic Youth - ultimativni duel američki alter bendova 80-ih
cure vs depeche mode - darkeri pucajte
Dead kennedys vs bad brains vs Black flag - nakon 3 punk institucije, 3 hc punk institucije
i meni najteži;
dylan vs Bowie vs Young vs springsteen
Energičan, glasan i nabijen zvuk kažeš. E pa onda moraš čuti White Light, White Heat album. Poslušaj samo
Sister Ray i gledaj kako VU izmišljaju post punk, avant rock, noise i gomilu drugih muzičkih pravaca u 17 minuta.
Što se tiče Kinksa mislio sam na komercijalni uspjeh u istorijskom kontekstu. Kinksi se jednostavno nisu uspjeli
pozicionirati i iskoristiti svoje šanse na pravi način, ponajviše zato što su sami sebe sabotirali.
Razlika između Kinksa i Stonesa je i to što su Kinksi bili baš Britanski bend do srži. Rolling Stones su više bili pod uticajem
Američke muzike (bluesa i r'n'b-a posebno), dok su Kinksi bili baš oni tea and crumpets Englezi.

Moguće da
je i to bio razlog što nisu bili dovoljno primamljivi za Američku publiku. Kinksi su imali tu Britansku osebujnost
i tematski su bili najviše vezani za Britaniju i život u njoj. Zato su vjerovatno postali glavni role model za Brit pop
generaciju.
Sad što se tiče ostalih dvoboja:
Sonic Youth, iako je bio težak izbor, jer su Pixies imali neke od najboljih alter rock pjesama 80-tih. Ali ta
nevjerovatna raznolikost Sonic Youth opusa, njihova volja za ispitivanjem neistraženih muzičkih voda
kao i muda da ulaze u neke totalno nekomercijalne projekte im daje oštricu nad Pixiesima. I ne mogu
oprostiti Frank Blacku što je ponovo oformio bend samo da uzme lovu. Hajde da su samo turneje u pitanju
nego je baš morao snimiti i sranje od albuma koje baca mrlju na savršenu diskografiju koju su imali do tada.
Hmmm, Cure ili Depeche Mode. Jeben izbor. Sa jedne strane imaš monumentalno remek djelo kao što je
Disintegration, kao i par albuma koji su jako blizu tome, a sa druge imaš seriju od 4-5 odličnih albuma
DM-a koja počinje sa Black Celebration. Ah fuck it, let's call it even then.
Možda na prvi pogled najteže, meni je ispalo kao vrlo lak izbor na kraju. David Bowie bez sumnje.
Njegova smrt je samo dovela u fokus koliko mi je zaista značio kao muzičar i umjetnik i koliko
je njegova diskografija puna toliko različitih strana i putokaza za nove smjerove kojim bi se
moglo krenuti. Nikada više neće biti nekoga kao što je bio On.