Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
L u c i f e r

#1226 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by L u c i f e r »

nikimostar wrote:ja inace uopce ne kontam ovu temu :lol:
Vrlo jednostavan odgovor:
Social Justice Warrior. A pejorative term for an individual who repeatedly and vehemently engages in arguments on social justice on the Internet, often in a shallow or not well-thought-out way, for the purpose of raising their own personal reputation. A social justice warrior, or SJW, does not necessarily strongly believe all that they say, or even care about the groups they are fighting on behalf of. They typically repeat points from whoever is the most popular blogger or commenter of the moment, hoping that they will "get SJ points" and become popular in return. They are very sure to adopt stances that are "correct" in their social circle.

The SJW's favorite activity of all is to dogpile. Their favorite websites to frequent are Livejournal and Tumblr. They do not have relevant favorite real-world places, because SJWs are primarily civil rights activists only online.
Drvosjeca iz Dejcica

#1227 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

dust in the wind wrote: uopste nije poenra u tome da nama komsije ne zamjere. vec da je stvarni zivor malo drugaciji od ovog koji ljudi deklamuju po forumu. stvarni zivot je takav da od posla, obaveza po kuci, odlazaka negdje, ne stignes da se zamaras time sta ce se desiti ako si djetetu kupio dorina cokoladu, a ne ocajnu liru liru cokoladicu. da mi je znati ko je stvarno kupuje ikome. ili ce sada neko da mi prosere da se djetetu ne kupuje cokolada, neka jede med. heheh. da, da inace djeca ne zele ponekad industrijski slatkis :run:
Ima solidnih i domaćih čokolada, nije Dorina izmislila čokoladu. Na kraju ne moraš sve uzimati domaće ali bi bilo lijepo da je što više. Recimo Milka nije hrvatska. :wink:
Drvosjeca iz Dejcica

#1228 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

L u c i f e r wrote:
Njihov hator me ne zanima, ali interesi naših izvoznika da...
Pa da, interes naših izvoznika je da izvoze, ne samo u HR. :wink: Oni trenutno izvoze slabo, neki nikako zbog otvorenih ucjena Hrvatske. :-? Dakle kada zbrojiš 1+1 jedino što ti preostaje je:

1) Uzvratiti istom mjerom (bojkot, ucjene...itd) :thumbup:
2)Tražiti nova tržišta :thumbup:

Teće opcije nema. :sad:
Last edited by Drvosjeca iz Dejcica on 01/09/2015 09:52, edited 1 time in total.
kox

#1229 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by kox »

dust in the wind wrote: uopste nije poenra u tome da nama komsije ne zamjere. vec da je stvarni zivor malo drugaciji od ovog koji ljudi deklamuju po forumu. stvarni zivot je takav da od posla, obaveza po kuci, odlazaka negdje, ne stignes da se zamaras time sta ce se desiti ako si djetetu kupio dorina cokoladu, a ne ocajnu liru liru cokoladicu. da mi je znati ko je stvarno kupuje ikome. ili ce sada neko da mi prosere da se djetetu ne kupuje cokolada, neka jede med. heheh. da, da inace djeca ne zele ponekad industrijski slatkis :run:
Radimo i supruga i ja i opet kupujemo skoro isključivo domaće proizvode, naravno ako postoje, uključujući i Vispakove čokolade i za nas i za dijete. Ako se želi, može se :) Naravno, svako kupuje šta želi i misli da treba, da ne shvatiš ovo moje kao neku kritiku.
dust in the wind

#1230 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by dust in the wind »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:
Ima solidnih i domaćih čokolada, nije Dorina izmislila čokoladu. Na kraju ne moraš sve uzimati domaće ali bi bilo lijepo da je što više. Recimo Milka nije hrvatska. :wink:
ja volim slatkise.. bas volim. nisu zdravi.znam. dorina mi nije cemu, mada imaju stvarno svaki mjesec novu. volim belgijske cokolade. ali evo, uputi me koja je to nasa cokolada okej. probala tiru liru i cokoladu i njihovo kinder jaje, grozno mi. one mak zara uporo kupovala dok si nisam priznala sebi da bacam i te cokolade i svoje pare.
nosara

#1231 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by nosara »

Nekad pomislim da su ovi kontrasi malo ili malo vise ometeni... Kupuj sta hoces i odjebi s teme sa svojim "a sto ce vam to"... Jednostavno... :-)
Drvosjeca iz Dejcica

#1232 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

dust in the wind wrote:
Drvosjeca iz Dejcica wrote:
ja volim slatkise.. bas volim. nisu zdravi.znam. dorina mi nije cemu, mada imaju stvarno svaki mjesec novu. volim belgijske cokolade. ali evo, uputi me koja je to nasa cokolada okej. probala tiru liru i cokoladu i njihovo kinder jaje, grozno mi. one mak zara uporo kupovala dok si nisam priznala sebi da bacam i te cokolade i svoje pare.
Recimo MakZara čokolade, Vispak poneka one manja... ma kupi Milku, belgijsku čokoladu, kupim i ja jer sam poguzija...RiterSport tamna...mmm...kontaš?
dobar osjecaj

#1233 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by dobar osjecaj »

L u c i f e r wrote: Zanimljivo je da si postavio sliku rahatlokuma sa sajta Coolinarika, koja je Podravkin brend...
Meni svejedno. Prva slika na koju sam naisla, vise se zezam jer je djelovalo da ne opisujes uopste rahat lokum. Coolinarka je meni samo sajt s receptima a nisam u nekom krstaskom pohodu ni na Podravku. Kupujem sve njihove proizvode koji mi se svidjaju.
nivla

#1234 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by nivla »

bh playboy wrote:zamjenski domaći proizvodi

Image
eh smijesno je npr pogledati ovu sliku i vidjeti npr da onaj ko je ovo pravio nema pojma o tome sta je sastavio, uglavnom gledam da kupim domace( sto se pravi kod nas pod ma kojim brendom) pa da vidimo
lijevi cosak pilka da zamijeni "stranu" argetu i podravkinu pastetu koje se prave u bih, argeta ima pogon u hadzicima, podravka se odavno pravi u trivas mesnoj industriji koja je smjestena u Prnjavoru
sto se tice mlijeka, koliko znam i dukat i alpsko se prave u bih, dukat se pravi u mlijecnoj industriji gradacac, a alpsko ako nisu prekinuli proizvodnju u ppm tuzla, dakle sve domaca sirovina i nije uvoz
sto se tice ovih salama, one se sa ove slike sve prave u brezi(proizvodi se ovdje dakle domace, jer nasi domaci ljudi obezbjedjuju sirovinu, ne uvoze se pilici iz slovenije)
kao jogurt se opet navodi dukat koji ne treba uzimati iako se isti pravi u BiH
i tako neko pravi kampanju a nema pojma o proizvodima jesu li ili nisu hrvatski, srpski, bosanski
nemojte zaboraviti da je jedno vrijeme swity sokove pravila maraska iz hrvatske a nama se to tusilo pod 387 i kao domace a to nije bilo tako
dakle dukat sto prodaje kod nas skoro sve se pravi u bih
imlek proizvodi se prave u bih
perutnina koliko znam sve sto prodaje ovdje prodaje ono sto su proizveli u brezi
argeta, ja nisam vidio kod nas osim svercovanu da je proizvedena van bih
vidim ovdje neko i mak zaru spominje a njihova je samo ambalaza, ostalo prave van bih
dust in the wind

#1235 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by dust in the wind »

Ima solidnih i domaćih čokolada, nije Dorina izmislila čokoladu. Na kraju ne moraš sve uzimati domaće ali bi bilo lijepo da je što više. Recimo Milka nije hrvatska. :wink:[/quote]

ja volim slatkise.. bas volim. nisu zdravi.znam. dorina mi nije cemu, mada imaju stvarno svaki mjesec novu. volim belgijske cokolade. ali evo, uputi me koja je to nasa cokolada okej. probala tiru liru i cokoladu i njihovo kinder jaje, grozno mi. one mak zara uporo kupovala dok si nisam priznala sebi da bacam i te cokolade i svoje pare.[/quote]

Recimo MakZara čokolade, Vispak poneka one manja... ma kupi Milku, belgijsku čokoladu, kupim i ja jer sam poguzija...RiterSport tamna...mmm...kontaš?[/quote]
kontam.kupim sve i pretvaram se u balon :D
saiks

#1236 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by saiks »

Znate li vi koliko ce ljudi dobiti otkaz ovim bojkotom,jer vecina Hrvatskih firmi je proizvodnju prebacila u BiH??
L u c i f e r

#1237 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by L u c i f e r »

dobar osjecaj wrote:
L u c i f e r wrote: Zanimljivo je da si postavio sliku rahatlokuma sa sajta Coolinarika, koja je Podravkin brend...
Meni svejedno. Prva slika na koju sam naisla, vise se zezam jer je djelovalo da ne opisujes uopste rahat lokum. Coolinarka je meni samo sajt s receptima a nisam u nekom krstaskom pohodu ni na Podravku. Kupujem sve njihove proizvode koji mi se svidjaju.
Onda isto mislimo.

Stvarno sam nedavno uzeo neki rahatluk naše firme, iz Blažuja - Hadžića odakle li su, to je bilo hem pola kutije hem sparušeno, tvrdo, neukusno... Al je zato lola postavio onu starinsku sliku vijećnice i natpis Sarajevski rahatluk, ko što su prije bili, da navuče raju...
dobar osjecaj

#1238 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by dobar osjecaj »

Osim Vindije, postoji li ijedna tvornica koja na sirem BiH trzistu prodaje svjeze proizvode od puretine?
musicman80

#1239 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by musicman80 »

Na proizvodu MORA da pise gdje je proizveden... Imas oci...
Koji si ti idiot,pa hajde navedi neku koja nije prebacila proizvodnju?
Samo laprdas na temi[/quote]

Hoces da kazes da Ledo u Citluku proizvodi sladolede i sve ostalo, ili se to hladnjacama dovozi iz Hrvatske? Naravno da se sve dovozi hladnacama iz Hrvatske, u najboljem slucaju, ovi u Citluku samo upakuju u ambalzu pogodnu za distribiciju u BiH.
prof.

#1240 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by prof. »

kako brzo je nekima uspjelo da preimenuju temu iz 'hrvatski proizvod' u 'uvozni proizvod' pa se sad uvela teza kako mi ne možemo bez uvoznih proizvoda. naravno da ne možemo, ni mnogo veće i moćnije zemlje ne podmiruju sve svoje potrebe iz domaćih izovra i nije u tome bit ovog bojkota, niko ne poziva na bojkot uvoznih proizvoda nego HRVATSKIH proizvoda. zašto? zato što su samo oni stopirali izvoz, nisu ni slovenci ni austrijanci ni švabe nego samo hrvati. eto oni se kao boje naših proizvoda i oni se boje za zdravlje eUropskih državljana :-) prema tome, nema potrebe za bojkotom austrijskih čokolada ili nekog njemačkog proizvoda. ja lično kupujem većinom domaće proizvode osim tamo gdje je kvalitet nezadovoljavajući a to je prije svega konditorski program, tu smo jednostavno loši htjeli mi to priznati ili ne. ali zato ima milka ili schogetten :-D
hrvatske i srpske proizvode ne kupujem nikako, ne mrzim nikoga ali iz vlastitog iskustva znam da oni naše ne kupuju bez obzira na cijenu ili kvalitet. jednostavno to je za njih poniženje i ne pada im na pamet. e pa ako je tako, dragi susjedi i uvažene komšije, neću ni ja vaše, niste jedini na svijetu, vi sebi mi sebi pa da vidimo ko ima više da izgubi.

a za ovog što kaže šta ako oni počnu da bojkotuju naše - pogledaj malo podatke o našem izvozu u susjedne zemlje pa ćeš vidjeti da oni naše prehrambene proizvode i ne kupuju, uglavnom je riječ o struji, aluminijumu i sl. a i to kupuju jer ne mogu da nađu jeftinije a ne zato što nas vole, budi siguran.
AstorH

#1241 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by AstorH »

nosara wrote:
saiks wrote: O cemu ti pricas,sta ti mislia da ce Vindija Sarajevo padom prodaje ostaviti 200 zaposlenih?
Neka zatvore i odjebu sto se mene tice...

Tu rade neciji ocevi i majke kojima su to jedina primanja.
Naslovnica

#1242 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by Naslovnica »

I mene čudi da neko do sada nije započeo industrijski uzgoj i preradu ćuretine.
Vindija ubi ćuretinom, a domaće alternative nema.
Mislim da bi Bingu bio pun pogodak da počne da radi ćureći program, iz domaćeg uzgoja.
musicman80

#1243 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by musicman80 »

prof. wrote:kako brzo je nekima uspjelo da preimenuju temu iz 'hrvatski proizvod' u 'uvozni proizvod' pa se sad uvela teza kako mi ne možemo bez uvoznih proizvoda. naravno da ne možemo, ni mnogo veće i moćnije zemlje ne podmiruju sve svoje potrebe iz domaćih izovra i nije u tome bit ovog bojkota, niko ne poziva na bojkot uvoznih proizvoda nego HRVATSKIH proizvoda. zašto? zato što su samo oni stopirali izvoz, nisu ni slovenci ni austrijanci ni švabe nego samo hrvati. eto oni se kao boje naših proizvoda i oni se boje za zdravlje eUropskih državljana :-) prema tome, nema potrebe za bojkotom austrijskih čokolada ili nekog njemačkog proizvoda. ja lično kupujem većinom domaće proizvode osim tamo gdje je kvalitet nezadovoljavajući a to je prije svega konditorski program, tu smo jednostavno loši htjeli mi to priznati ili ne. ali zato ima milka ili schogetten :-D
hrvatske i srpske proizvode ne kupujem nikako, ne mrzim nikoga ali iz vlastitog iskustva znam da oni naše ne kupuju bez obzira na cijenu ili kvalitet. jednostavno to je za njih poniženje i ne pada im na pamet. e pa ako je tako, dragi susjedi i uvažene komšije, neću ni ja vaše, niste jedini na svijetu, vi sebi mi sebi pa da vidimo ko ima više da izgubi.

a za ovog što kaže šta ako oni počnu da bojkotuju naše - pogledaj malo podatke o našem izvozu u susjedne zemlje pa ćeš vidjeti da oni naše prehrambene proizvode i ne kupuju, uglavnom je riječ o struji, aluminijumu i sl. a i to kupuju jer ne mogu da nađu jeftinije a ne zato što nas vole, budi siguran.

Pa ako ne kupuju, zasto je Hrvatska zabranila uvoz mlijeka iz BIH? Naravno da kupuju. Mozda hrvat nece kupiti Vispak cokoladu posto ima izbora da kupi kvalitetniju, ali ce sigurno kupiti BIH mlijeko koje kvalitetom ne zaostaje za onima iz EU, a cijenom je prihvatljivije. Toga se boje hrvati.
nosara

#1244 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by nosara »

AstorH wrote:
nosara wrote:
saiks wrote: O cemu ti pricas,sta ti mislia da ce Vindija Sarajevo padom prodaje ostaviti 200 zaposlenih?
Neka zatvore i odjebu sto se mene tice...

Tu rade neciji ocevi i majke kojima su to jedina primanja.
I u nasim firmama koje su ostecene blokadom rade neciji ocevi i majke i njima su to jedina primanja... Jebi ga... Kapitalizam... Uostalom, po stoti put, ako neka izvorno hrvatska firma ima pogon za proizvodnju ovdje , na deklaraciji ce pisat da je proizvod iz BiH (barem ga neko pakuje ovdje)...

Neka smradovi dignu blokadu i sve u redu...
Kitrona

#1245 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by Kitrona »

Nosara ne odustaje. Kompleksi od Hrvatske?

Inace treba preferirati domace proizvode iz X razloga. Ali kao i sve u zivotu - sa mjerom. Ako proizvodjac zna da ima zagarantiranu kupovinu - da li ce se truditi da isprati kvalitetu stranih proizvoda?
spreca

#1246 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by spreca »

prof. wrote:kako brzo je nekima uspjelo da preimenuju temu iz 'hrvatski proizvod' u 'uvozni proizvod' pa se sad uvela teza kako mi ne možemo bez uvoznih proizvoda. naravno da ne možemo, ni mnogo veće i moćnije zemlje ne podmiruju sve svoje potrebe iz domaćih izovra i nije u tome bit ovog bojkota, niko ne poziva na bojkot uvoznih proizvoda nego HRVATSKIH proizvoda. zašto? zato što su samo oni stopirali izvoz, nisu ni slovenci ni austrijanci ni švabe nego samo hrvati. eto oni se kao boje naših proizvoda i oni se boje za zdravlje eUropskih državljana :-) prema tome, nema potrebe za bojkotom austrijskih čokolada ili nekog njemačkog proizvoda. ja lično kupujem većinom domaće proizvode osim tamo gdje je kvalitet nezadovoljavajući a to je prije svega konditorski program, tu smo jednostavno loši htjeli mi to priznati ili ne. ali zato ima milka ili schogetten :-D

:thumbup: :thumbup:
Naslovnica

#1247 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by Naslovnica »

Poenta je da mi itekako možemo preživjeti bez hrvatskih proizvoda, jer za sve njihove proizvode što nam tuše postoji ne-hrvatska alternativa.
Ne kažem da mora biti bosansko, ali alternativa postoji.
A bez izvoza na BH tržište, levi susedi su itekako u govnima.
Mi ćemo mnogo lakše bez njih, nego oni bez nas.
Jesam li šta slagao?
nosara

#1248 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by nosara »

Kitrona wrote:Nosara ne odustaje. Kompleksi od Hrvatske?

Inace treba preferirati domace proizvode iz X razloga. Ali kao i sve u zivotu - sa mjerom. Ako proizvodjac zna da ima zagarantiranu kupovinu - da li ce se truditi da isprati kvalitetu stranih proizvoda?
hrvatska se ponijela kompleksaski, treba susede zajebat koliko je god moguce...
wolf07

#1249 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by wolf07 »

Jbm li te logiko! Prvo ne kontam kakva je to priča o nekom uzvratnom bojkotu s Hrvatske strane? Halo, u kojem paralelnom kosmosu vi živite ljudi dragi? O kojem izvozu vi uopšte pričate, izvoz ČEGA??? Pa cijela frtutma je i nastala zbog toga što se vlada Hrvatske upela svim silama da nam zabrani da uopšte izađemo na to tržište. Naših cigara svakako nema nigdje, mesnih prerađevina, alkoholnih i bezalkoholnih pića... i sad ja treba da klepim ušima zato što hoće da nas iskaraju i sa mlijekom! Taj navodni bojkot koji bi nam kao bajagi uradili u Hrvatskoj je isto toliko besmislen kao i ona priča od juče kad onaj vrli ekonomista utvrdi da je strana roba koja se kod nas prodaje u stvari - strana investicija?!?!?!?!? Da se razumijemo, ja nisam ekonomista, al' nisam ni budala!

A što se tiče zatvaranja nekih konzuma, merkatora i njima sličnih lanaca, dabogda ih sutra zatvorili. Čim jedan trgovac ode - drugi dođe na njegovo mjesto. Manje - više isti radnici ostanu, ista klijentela kupuje i riješen problem! Zajebano je kad neko povuče ili ugasi neku proizvodnu liniju, a ko misli da će svoju državu razviti tuđim trgovinskim lancima taj nema blage veze. Da li je ikad iko razmislio o tome šta su ljudi jeli i od čega su živjeli prije "Konzuma" npr., i koliko je svaki "Konzum" pozatvarao manjih dućana i prodavnica u kojima se prodavala ista ili slična roba, i nikom ništa! A sad kad neko hipotetički pomene gašenje nekog "Konzuma" - smak svijeta! Aha, sve se bojim! Što se mene tiče poruka "Konzumu" je - putuj igumane. I za kraj, malo ljudi se sjeća da smo nakon rata uvozili i "bosanski sudžuk" - iz Slovenije! Malo je falilo da ga zaštite patentom pa da nam ga tek onda šuknu. To koliko nama želi dobro naš trio fantastikus iz komšiluka (HR, SR, SLO) dabogda njih snašlo do jutra!
nosara

#1250 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by nosara »

wolf07 wrote:Jbm li te logiko! Prvo ne kontam kakva je to priča o nekom uzvratnom bojkotu s Hrvatske strane? Halo, u kojem paralelnom kosmosu vi živite ljudi dragi? O kojem izvozu vi uopšte pričate, izvoz ČEGA??? Pa cijela frtutma je i nastala zbog toga što se vlada Hrvatske upela svim silama da nam zabrani da uopšte izađemo na to tržište. Naših cigara svakako nema nigdje, mesnih prerađevina, alkoholnih i bezalkoholnih pića... i sad ja treba da klepim ušima zato što hoće da nas iskaraju i sa mlijekom! Taj navodni bojkot koji bi nam kao bajagi uradili u Hrvatskoj je isto toliko besmislen kao i ona priča od juče kad onaj vrli ekonomista utvrdi da je strana roba koja se kod nas prodaje u stvari - strana investicija?!?!?!?!? Da se razumijemo, ja nisam ekonomista, al' nisam ni budala!

A što se tiče zatvaranja nekih konzuma, merkatora i njima sličnih lanaca, dabogda ih sutra zatvorili. Čim jedan trgovac ode - drugi dođe na njegovo mjesto. Manje - više isti radnici ostanu, ista klijentela kupuje i riješen problem! Zajebano je kad neko povuče ili ugasi neku proizvodnu liniju, a ko misli da će svoju državu razviti tuđim trgovinskim lancima taj nema blage veze. Da li je ikad iko razmislio o tome šta su ljudi jeli i od čega su živjeli prije "Konzuma" npr., i koliko je svaki "Konzum" pozatvarao manjih dućana i prodavnica u kojima se prodavala ista ili slična roba, i nikom ništa! A sad kad neko hipotetički pomene gašenje nekog "Konzuma" - smak svijeta! Aha, sve se bojim! Što se mene tiče poruka "Konzumu" je - putuj igumane. I za kraj, malo ljudi se sjeća da smo nakon rata uvozili i "bosanski sudžuk" - iz Slovenije! Malo je falilo da ga zaštite patentom pa da nam ga tek onda šuknu. To koliko nama želi dobro naš trio fantastikus iz komšiluka (HR, SR, SLO) dabogda njih snašlo do jutra!
Ma pizde kompleksasi i ovi koji su direktno pogodjeni... Da je bilo srece i pameti ne bi trebala blokada, sve bi se ucinilo da ih ima sto manje ovdje po difoltu... Kad vec drzava ne smije upravljat trzistem, smijemo i moramo mi...
Post Reply