Novi rat

Locked
bh.tornjak

#1226 Re: Novi rat

Post by bh.tornjak »

mO k3 wrote:
sumirprimus wrote:to je cisto iz nemoci kad za kontraargument uzimas,dijasporu,il sanĐaklije..
djecak vice forumski generali,a tmao se kune daj ziva istina da su saudijci upotreijbili neutronsku bombu.ima i snimak na jutjubu,naravno ruski klip,rusi to su oni supci,sto juce sprijecise rezoluciju o srebrenici.a jok nisu oni ba dijasora je krivaaaa. :D
kad god zapne negdje dijaspora je kriva
...bas vala.....samo sjede na socijali, palamude i prizivaju rat ne izlazeci iz kladionica...
....dok cestiti narod crkava radeci i gradeci drzavu BiH....vrijedno uce,obrazuju se....
bach

#1227 Re: Novi rat

Post by bach »

Pljuni i pogini (Pisma nebeskom narodu,Gojko Beric)

Ne moze se reci da Srbi nemaju smisla za humor.
Tu su oni,bar sto se Balkana tice,tradicionalno superiorni.Dok je NATO samo prijetio vojnom intervencijom,vlasnik neke skromne kuce na Voždovcu ispisao je na njenom zidu grafit:"Il' bombarduj,il' da krecim!".A kad su na Beograd pale prve rakete i bombe,neko se dosjetio da svakog Srbina simbolicno pretvori u pokretnu metu.
Znak od nekoliko koncentricnih crno-bijelih krugova pojavio se u masovnoj produkciji u obliku majica,kapa,maski na licu,naljepnica i bedzeva.Željko Ražnatovic Arkan,pacijent Haškog tribunala i Interpola,odmah je dao da mu se izradi kravata s tim znakom,pojavljujuci se s njom pred kamerama CNN.
Za Arkanom nije želio da zaostane ni nedjeljnik NIN,pa je svoju naslovnu stranu dizajnirao u istom stilu.
Sudeci po državnoj televiziji i drugim režimskim medijima,cijela Srbija je jedva cekala da bude meta NATO-vih pilota,pa izvoli,pucaj Miško u junacka prsa brata Srbina!
Srbi su majstori nadrealizma,ali kad pocnu padati bombe to im nimalo ne pomaže.Ako ih nesto i u ovoj situaciji mentalno održava,to su mitovi.Ovih dana stvaraju jos jedan - mit o pobjedi golorukog nebeskog naroda nad nevidjenom ovozemaljskom silom.Otpor je,baš kako je zahtjevala Miloševiceva supruga Mira Markovic,poprimio sve oblike: "mudre,poucne,zarazne,savremene,tradicionalne,dugotrajne,razumne i nerazumne".
U jednoj varoši na jugu Srbije gradjani se protiv NATO-a "bore" tako što na malom trgu do iznemoglosti igraju šumadijsko kolo,cime je osnovna zamisao dovedena do perverzije.Kao jedan od dokaza potpune simbioze Miloševica i naroda režimu su poslužili maratonski koncerti rokerskih grupa na Trgu Republike. "Izvinite,ali mi pevamo",glasila je jedna od rokerskih parola........
Pokrenuta je ogromna mašinerija,od civilnih i vojnih vlasti do državne televizije,kako bi se i posljednjem Srbinu na nebu ukazala slika o njegovoj neuništivosti. "I bombardovanje je za ljude",tješi naciju vojni komentator Miroslav Lazanski.Nacionalnom zanosu predhodilo je upozorenje komadanta Trece armije Vojske Jugoslavije,generala Nebojše Pavkovica,"da cemo se,prije nego sto se suocimo sa medjunarodnom zajednicom,obracunati sa domacim izdajnicima".Pavkovic je kao oficir službovao u Bileci,Mostaru i Banja Luci.Iz Bosne je otišao sa cinom pukovnika.Jedni tvrde da je široko obrazovan,a drugi da se odlikuje ogranicenom inteligencijom.Cini mi se da o Pavkovicevoj pameti najbolje govore njegovi ratnicki uzori :"Ako zatreba,u rat cemo krenuti kako dolikuje potomcima kneza Lazara,besmrtnih obilica,sinđelica,vukotica,tepica i drugih znanih i neznanih junaka koji su u kolektivnom pamcenju našeg naroda".Ovakvim i slicnim opisima visokog patriotskog napona državni mediji obavezno dodaju i svoje zacine.Oni su pravi rudnik neviđenih konstrukcija i epske poetike o ratu.Građani su iz novina doznali da radnici kragujevacke "Zastave",u kojoj zarađuju 45 maraka mjesecno,"svojim tijelima cuvaju fabriku od razaranja".Oni su stvorili "živi štit" koji,navodno,i na znak uzbune ostaje u fabrickim halama."To je specijalno oružje koje smo nabrzinu smislili",objasnio je jedan radnik.
Za ovakve državne poslove ponovo su regrutirani i prvoborci nacionalizma iz Francuske 7,sjedišta nacistickog udruženja književnika Srbije.Oni su se nakon izgubljenog rata za "veliku Srbiju"pravili kao da s tom avanturom nisu imali nikakve veze,ali cim je prije nekoliko mjeseci na Kosovu zapucalo,njihov nacionalisticki refleks ponovo se aktivirao.
Brana Petrovic,jedan od vodecih srpskih pjesnika,srpsku poruku upucenu Amerikancima nakon obaranja F-117:"Izvinite,nismo znali da vam je avion nevidljiv",naziva genijalnom.Piše Brana u NIN-u:"U ovo rano,kišovito jutro,pomišljam na generala Ojdanica,mog Ercova i mog komadanta.Vojska po ko zna koji put ispisuje najslavnije stranice srpske istorije".
Ali ništa nije savršeno,pa ni Miloševiceva propagandna mašinerija.Prema Braninoj i još nekim verzijama,americki avion je oborila Vojska Jugoslavije.Međutim,nekim listovima u Srbiji ta se prica ucinila nedovoljno maštovitom,pa su objavili da je nevidljivi avion oborio neki seljak po imenu Živorad Pavlovic.Žiki je,pišu novine,dosadila buka NATO-vih aviona pa kad je naišao najcuveniji među njima,i to baš iznad njegovog šljivika,on je uletio u šupu,zgrabio protugradnu raketu i ispalio je.Nacija je tako dobila svoj do sada najveci ratni trofej.
Zaronjeni u prošlost,Srbi oko sebe ne raspoznaju ništa što nije podešeno njihovoj mitološkoj dioptriji.Nakon zaljevskog rata,prije osam godina,svijet je shvatio da više "boj ne bije srce u junaka",vec to cine kompjuteri i laseri.Uništavajuca moc savremenog oružja uvecana je do te mjere da slika i prilika jednog naoružanog covjeka,makar on bio stostruki Rambo,postala apsurdna i prevaziđena.Uprkos tome,srpska predodžba o ratniku nije odmakla od šubare i ukrštenih redenika.
Lako je shvatiti frustriranog,uplašenog i neslobodnog covjeka koji u gomili slicnih bjegunaca od stvarnosti ocajnicki uzvikuje da ce "ginuti za Kosovo".Ali,šta ako to isto cini i vec pomenuti general Pavkovic,koji Srbima sa svog komandnog mjesta porucuje:"Ono što naš vrhovni komandant Slobodan Miloševic porucio citavom svetu,a posebno našem narodu,to je za nas najveca zapovest i to je naređenje koje cemo mi sigurno izvršiti,po cenu da svi izginemo".
General Pavkovic vjeruje kako tom budalaštinom iskazuje najviši stadij srpskog patriotizma.Sudeci po svemu,general ima odgovore na sva pitanja,osim na jedno :Ako ce svi Srbi izginuti,sto ce im onda Kosovo?

(6.april 1999.)
Bodkin

#1228 Re: Novi rat

Post by Bodkin »

sumirprimus wrote:
Bodkin wrote:Skandinavci se klali vise od nas al dobro. Jedno je biti oprezan, a drugo drkati na novi rat i prizivati ga. Vidim i planovi se razbacuju
eh eh klali sa za vrijeme ragnara lotbroka.
ovo ovde bog te mazo kad premotas film...imal generacije da nije ocesana.nemam ni jedan argument protiv pogleda ispod obrva a daj logican i racionalan..
Dao bih ti ja par ali dodje patriotska liga i slicni ratnici pa ne bih da se sa indijancima upustam u prepirku
bach

#1229 Re: Novi rat

Post by bach »

Thorgerson

#1230 Re: Novi rat

Post by Thorgerson »

Ovo je rat.

http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... GCw#t=3164

U svakom ratu najvise su pogodjeni civili, obicni ljudi...

Zato sve strane trebaju da se zapitaju, da li zele da gledaju svoju suprugu i dijete na ovakvim snimcima? Narocito toga moraju biti svjesni Srbi, oni koji podrzavaju huskacku retoriku Dodika - budaletine koja zna da ce zavrsiti u cuzi pa sve radi ne bi li se otrgnuo. A taj isti Dodik ce se prvi ispaliti. Sebe i svoju porodicu.
sumirprimus

#1231 Re: Novi rat

Post by sumirprimus »

Bodkin wrote:
Dao bih ti ja par ali dodje patriotska liga i slicni ratnici pa ne bih da se sa indijancima upustam u prepirku
dok je u granicama korektnog. ok :D
generalizacija ne ide nikad i nikako.
ILVIIR

#1232 Re: Novi rat

Post by ILVIIR »

Mister Yes wrote:
ILVIIR wrote: nije mi jasno zasto je potreban "reset"?
Zato što se ljudi uljuljkaju i ne filozofiraju kada im je dobro. Kada im nešto iz temelja poremeti sistem vrijednosti (ne nužno smrt drage osobe) onda krenu razmišljati malo dublje.
ILVIIR wrote: ako nema zivota poslije ovog zemaljskog, onda ce nam biti svima isto, a ako ima, onda si ti definitivno u losijoj poziciji.
Tako sam ja razmišljao prije 20 godina recimo.
Danas se naravno potpuno slažem sa Epikurom koji je rekao: "Smrt nas se ne tiče jer dokle god mi jesmo nema smrti a kad smrt dođe onda nema nas"

Većina ljudi ne može prihvatiti da je smrt kraj i da nakon smrti nema više ništa. Oni bi da su vječni a s obzirom da jasno vide kako tijelo nije viječno onda im je potrebno da vjeruju kako osim tijela posjeduju još nešto što je eto vječno. Ali vječnost duše je apsolutno besmislena ideja jer vječna duša bez razuma nije meni bitna (jer to više nisam ja) a sa razumom bi kad tad poludjela (izgubila razum).

Ili kako sam ja to često objašnjavao, bol je signal koji dio tijela šalje mozgu da je u opasnosti. Ako si u paklu ne može ti biti gore nego što jeste i nema razloga da se taj signal šalje jer nema opasnosti. Samim tim i bol bi ignorisao. Ako bi pak Bog našao način da te svakako boli onda bi od te boli poludio i to više ne bi bilo bitno (vječnost pada u vodu). Ako bi Bog našao način da ne poludiš onda već izlazimo iz okvira razuma i svjesnosti o sebi i ulazimo u polje iluzije a onda svakako to nisam više ja i nije ni bitno. Slično i sa rajem jer bi i tu kad tad poludio od dosade ili ako se ne bi radilo o sistemu svijesti kakav sad imamo onda opet nije ni bitno jer se radi o iluziji ili nečemu nadnaravnom što nije bitno meni naravnom. Ukratko jer nije tema :D
ILVIIR wrote: mozda je upravo to uzrok zasto ti pokusavas emocije da iskljucis totalno, a ja to cak smatram kao nekom prednosti. ja naprimjer ne bih mogao zivjeti na ovom svijetu, da nisam duboko ubjedjen, da ce jednog dana sva ova ogromna nepravda, (pogotov prema onim najslabijim kao djeca, zene itd.), biti ispravljena.
Nema nijednog afekta (pa ni osjećanja) o kojem se ne bi mogla obrazovati jasna i razgovjetna ideja, a kada se to učini svaki od njih prestaje da bude stanje trpljenja. Zato cilj je svaki afekt shvatiti jasno i razgovjetno.

Savlađivanje afekata i oslobađanje od njihove vlasti moguće je samo zbog toga što je razum sposoban da shvati da su „sve stvari nužne, i da su opredjeljene beskrajnom vezom uzroka za postojanje i djelovanje“. Dakle, tek shvatajući stvari kao nužne, čovjek stiče moć nad svojim afektima, i na taj načim manje podnosi i trpi. „Mi ćemo mirnoga duha podnjeti ono što nam se dogodi ako smo svjesni toga da smo izvršili svoju dužnost, a da se moć koju imamo nije mogla dotle pružiti da to izbjegnemo, i da smo dio cijele prirode čijem redu sljedujemo“.

Nema nepravde kada dođeš na moj nivo svijesti. Sve što se desilo tako je moralo biti. Čitav univerzum vidim kao jedno drvo a pojedince kao lišće na tom drvetu. Isto kao što ne žališ za lišćem koje pada isto tako ne žališ ni za pojedincima jer ih vidiš samo kao lišće na drvetu života. A to drvo je prelijepo i baš onakvo kakvo treba biti. :izet:
ILVIIR wrote: isto tako ti vjerovatno zamisljas da je moguce zivjeti bez rata, a ja ti kazem da nije. dokazi iz proslosti su definitivno na mojoj strani.
Vjerovao ili ne meni lično rat godi. Kad pogledam cijeli svoj život, sa najvećom nostalgijom se sjećam rata. Tada sam se nekako najbolje osjećao. Bili smo mi i oni. Sve jasno. Osjećaš se bitnim. Osjećaš se muškarcem. Braniteljem. Ovaj posao u kancelariji od 8 do 4, svaki dan isti, poso, kuća, birtija, pogledaš Dnevnik, neki film, zadovoljiš ženu, opereš zube, pišanje pa spavanje. Nekad žena malo zvoca, nisi bacio smeće, nisi usisao, hoćeš ti meni ikad šta pomoći u kući. A u ratu nema struje, nema vode, granate, snajper, rov, pacovi. Ali barem se osjećaš kao muškarac. Sve nekako ima smisla. Ne znam koji je to vrag. Valjda u nama još ima onog primitivnog instinkta lovca i hranitelja. :?

Dakle, kad bih gledao samo ličnu korist i ja bih navijao za rat. Ali onda se sjetim da imam dijete. Ups :run:
Zato ja i razumijem one koji nemaju djecu. Rat je puno puno zanimljiviji nego mir. :oops:
valjda se slazemo oko toga, da kad nepravda postane zakon, otpor postaje duznost. to je kao neko prirodno pravilo koje se kroz historiju mnogo puta dokazalo, a iz dana u dana imamo nove dokaze. da li ce na kraju pobjediti pravda ili nepravda je sasvim drugo pitanje, a da ne pricamo o tome da nije nista ni crno ni bijelo, nego sve su to ustvari nijanse sive boje.

kada to prenesemo na nasu situaciju, vidimo upravo to. svi imaju neki osjecaj nepravde. jedni su majorizirani, drugi ne mogu prosperirati zato sto ih drzava koci, treci ne mogu prosperirati jer ih entitet koci, a ustvari sve su to u sustini iracionalni osjecaji nepravde, jer politicari u saradnji sa medijama stvaraju takvu sliku, a moglo bi biti i upravo naopako da zele. ali nazalost, upravo ti iracionalni osjecaji nepravde stvorili su tu atmosferu letargije, ukocenosti, beznadja, mrznje i napetosti u kojem se nalazimo.

situacija u kojoj se nalazimo nazalost se tesko moze porediti sa onom 92. tad smo imali 50ak godina napretka i prosperiteta. tad je za raliku od ovog rata prosli rat zavrsen sa jasnim pobjednikom. kod nas se rat nazalost vodi dalje ovih 20 zadnjih godina. tito je u svoje vrijeme takodje mora izmisljati neke virtuelne neprijatelje (tipa albanaci ili sta ja znam), da bi sebe i sistem odrzao. na kraju se sve raspalo ustvari iznutra. a najmanje se moze porediti situacija u vezi bosnjaka, koji su visestruko svjesniji sebe i svog polozaja, nego su bili tada.

znaci, niko ne zeli rat. ni ti, ni ja, ni 99,99% bosnjaka, srba ili hrvata. mogli bi mi zivjeti vjecno u ovako definisanoj bosni i mogli bi prosperirati, ali nazalost ima jos uvijek previse nepravde. tako da cu uvijek biti i otpora protiv iste. a kao sto gore reko, taj otpor je razlog ovom zastoju u kojem se nalazimo i naravno da moze jednog dana dovesti do rata. nazalost.

zato, treba sve ciniti da se strasti smiriju, da se nepravda uklanja, da se sistem u kojem se nalazimo popravi i da se korak po korak pocne bolje zivjeti. to je jako naporan i tezak proces, koji lako moze kroz neku glupost ili budaletinu da se rasturi.

PS: ovaj tvoj svjetonazor, koji pokusavas da racionalno da objasnis, nema puno smisla. ne zato sto nije logican, nego zato sto cemo se uvijek na jednoj tacki razici, a to ne mogu ni ja ni ti dokazati: da li postoji svemoguci Bog ili ne? ja tebe mogu pitati kako objasnjavas vjecnost vremensku i prostornu? kako objasnjavas gravitaciju, kad se zemlja vrti i trebala bi valjda vladati centrifugalna ili centripedalna snaga? kako objasnjavas toliku razliku izmedju ljudskog bica i zivotinja? kako objasnjavas fenomen duse ili ga negiras? imas milion pitanja oko kojih mozemo diskutovati danima i na kraju cemo uglavnom opet zavrsiti kod pitanja: da li postoji svemoguci Bog ili ne?
Mister Yes

#1233 Re: Novi rat

Post by Mister Yes »

Svemogući Bog postoji naravno. Ali ne postoji duša ni život nakon smrti :oops:
ILVIIR

#1234 Re: Novi rat

Post by ILVIIR »

Mister Yes wrote:Svemogući Bog postoji naravno. Ali ne postoji duša ni život nakon smrti :oops:
:D hajd dobro..
Herr Flick

#1235 Re: Novi rat

Post by Herr Flick »

Mozda novi rat i nebi bio toliko los,da konacno oslobodimo ostalo 49% Bosne od okupatora
dječak sa šibicama

#1236 Re: Novi rat

Post by dječak sa šibicama »

Dokle je ofanziva?
sumirprimus

#1237 Re: Novi rat

Post by sumirprimus »

dječak sa šibicama wrote:Dokle je ofanziva?
do tokija,neutronkama busimo ko nikad dosad... :D
Naslovnica

#1238 Re: Novi rat

Post by Naslovnica »

Herr Flick wrote:Mozda novi rat i nebi bio toliko los,da konacno oslobodimo ostalo 49% Bosne od okupatora
Jeko okupator, ako smijem pitati?
8-)
krater

#1239 Re: Novi rat

Post by krater »

Nikolić poslao pismo Putinu
Predsednik Tomislav Nikolić poslao je pismo Vladimiru Putinu u kojem je naveo da će Balkan biti na ivici rata ukoliko rezolucija u Srebrenici bude usvojena.
:lol: :lol: :lol:
ILVIIR

#1240 Re: Novi rat

Post by ILVIIR »

dječak sa šibicama wrote:Dokle je ofanziva?
dovde #2: :)
ILVIIR wrote::D svaki drugi post na ovoj temi javi se neki trol od 10.000+ postova i pita dokle se stiglo sa osvajanjem. pa ljudi gdje vam je duhovitost poslije toliko istrosenog vremena na forumu? hajmo malo vise truda.. lahko je kopirati svoje i tudje fazone po 30 puta..

moguce da ste sami sebi smijesni ili mislite da ste (i) drugima ili vidite smisao svog virtuelnog zivota u trolanju sve i jedne teme na klixu.. ko ce ga znati..
16k poruka :thumbup:
ILVIIR wrote:
dječak sa šibicama wrote:Dokle ofanziva? jel Ultrak uzaso na Trebevic? da saljemo u pomoc ekipu sa Vincesterkama.
dovde: :D
ILVIIR wrote::D svaki drugi post na ovoj temi javi se neki trol od 10.000+ postova i pita dokle se stiglo sa osvajanjem. pa ljudi gdje vam je duhovitost poslije toliko istrosenog vremena na forumu? hajmo malo vise truda.. lahko je kopirati svoje i tudje fazone po 30 puta..

moguce da ste sami sebi smijesni ili mislite da ste (i) drugima ili vidite smisao svog virtuelnog zivota u trolanju sve i jedne teme na klixu.. ko ce ga znati..
bach

#1241 Re: Novi rat

Post by bach »

madner

#1242 Re: Novi rat

Post by madner »

Vruce ljeto, jesen bi mogla biti jos gora.
Bosanski_kralj

#1243 Re: Novi rat

Post by Bosanski_kralj »

bach wrote:
Al najjači su bile baš te srpske jedinice sa ko fol zajebanim imenima, te tigrovi, te vukovi..i onda dođu u Bosnu i obični seljaci ih razbucaju tako da ne znaju jesu pošli il su došli.
sumirprimus

#1244 Re: Novi rat

Post by sumirprimus »

madner wrote:Vruce ljeto, jesen bi mogla biti jos gora.
može i jesen samo nemojte u zimu.
em sam zimogrizan em ti tad zena nece dat...
elk

#1245 Re: Novi rat

Post by elk »

ako ga bude, a nije isključeno, biće "odoh i ja majko iz bosne pobjeći"...odmah, po svaku cijenu!
mogli ste jednom, a i tada sam pobjegao tj. dezertirao pred kraj da spasim živu glavu i kad sam vidio kako se ljudi zavaljuju i kako je jeftin i beznačajan ljudski život.... a onda na tzv. miru i slobodi dobiješ ovo što imamo sada. :roll: i zato da život dam...mrš! ovoj praznoglavoj i zadojenoj djeci što ne znaju kako je bilo, bolje bi bilo da šta stave ispod sebe i malo se riješe viška svega...
walter kurtz

#1246 Re: Novi rat

Post by walter kurtz »

U ovom novom ratu ja cuvam elektroprivredu gdje da se prijavim :zoka:
dječak sa šibicama

#1247 Re: Novi rat

Post by dječak sa šibicama »

Jel osvojen Trebevic? sta se vise ceka.

Od price nema nafake.
Naslovnica

#1248 Re: Novi rat

Post by Naslovnica »

Ja sam se jučer za svaki slučaj učlanio u SDBiH, iako sam u BiH.
Kako je krenulo sa pričom, mislim da se nisam zeznuo.
8-)
Image
sumirprimus

#1249 Re: Novi rat

Post by sumirprimus »

dječak sa šibicama wrote:Jel osvojen Trebevic? sta se vise ceka.

Od price nema nafake.
ponestalo nam neutronki,ostala samo ona iz maglaja,al nju prisvojili braca turci.. :D
sumirprimus

#1250 Re: Novi rat

Post by sumirprimus »

elk wrote:ako ga bude, a nije isključeno, biće "odoh i ja majko iz bosne pobjeći"...odmah, po svaku cijenu!
mogli ste jednom, a i tada sam pobjegao tj. dezertirao pred kraj da spasim živu glavu i kad sam vidio kako se ljudi zavaljuju i kako je jeftin i beznačajan ljudski život.... a onda na tzv. miru i slobodi dobiješ ovo što imamo sada. :roll: i zato da život dam...mrš! ovoj praznoglavoj i zadojenoj djeci što ne znaju kako je bilo, bolje bi bilo da šta stave ispod sebe i malo se riješe viška svega...
vama na rampi ide posebna cijena,jebo prvi red kuca u tucepima.
Locked