ActionWoman wrote:
Ja ne vjerujem niti jednom mediju, bez obzira odakle da je. PItala sam za informaciju ako neko zna, mislila sam ako neko poznaje situaciju na terenu, sa terena. Nisam mislila na ono sto se cita na stranicama zvanicnih medija vec sam mislila na informacije koje moze imati samo onaj ko je u Turskoj. Ne vidjeh nikakvo dobro niti u jednoj zemlji u koju je doslo proljece. Iz nekih zemalja u koje je doslo proljece, kada je dolazilo slusala sam od ljudi koje poznajem u tim zemljama price pune elana za neko cool super sutra, price pune mrznje protiv tadasnjih vladara, price pune mrznje protiv onih koji su protiv promjene, a sada slusam price pune ocaja, razocarenja i beznadja, plus na to i price o propasti ekonomije. Ti ljudi koji mi tako govore su vrhunski obrazovani ljudi koji imaju svoje firme koje su nekada drmale i to na medjunarodnom nivou, a sada zbog krize razmisljaju da se totalno povuku sa trzista. Normalno je da se zemlje u svijetu bore za prevlast. Kada pricam o nekoj zemlji onda uzmem fino kartu svijeta i pogledam njeno okruzenje pa i tako dodjem do nekih zakljucaka. Citam vijesti i tekstove dostupne na par zapadnih jezika, ali osjetim rupe u vijestima. Jednostavne ne dobijam potpunu sliku, nesto fali, smrdi.
To sto tr mediji zabranjuju izvjestavanje o eksploziji (ja sam razumjela da su zabranjene slike sa mjesta eksplozije (barem je tako neko preveo onu objavu koja je postana na ovoj temi)) meni ima smisao jer su se tenzije opasno digle i samo bi se jos vise zakuhalo. Meni je isto bilo sumnjivo da se onoliki narod digao na demonstracije u Istanbulu. Mene bi bilo strah izaci na demonstracije nakon sto je negdje bila dvostruka eksplozija koja je usmrtila preko 100 ljudi. Znaci da ili oni koji demonstriraju 100% znaju da im se isto nece dogoditi i izgleda da neko organizuje stvari, i to dobro. To su neka moja razmisljanja. Bila sam totalno protiv toga kako je Erdogan putem svoje vlasti mlatio demonstrante prosle godine. Kada sam vidjela sta se desilo sa Sirijom, Egiptom, Libijom nekako dodjem do zakljucka da bi, ako bi doslo pravo proljece u Turskuu, narod Tr, ali i zemlje Regiona dzematile bi fasovale i nazadovale nekoliko decenija unazad. Vidi nas dje smo zapali. Ne mozemo se iskobeljati. Isto tako ce biti i Tr ako nosioci proljeca udju u tu zemlju. Ono sto fercera na zapadu ne moze fercerati na istoku. Ko tvrdi da moze onda mu preporucujem da bar nauci o osnovnim razlikama izmedju tih kultura pa da onda formira misljenje. Nikome ne zelim proljece. Brrrr, spopadne me zima kad i pomislim na nj.
Turska je odigrala veoma prljavo i glupo Arapsko proljece. Polagali su velike nade u Egipat, koji je imao kapacitet preobraziti zemlje Magreba i siriti dalje ihvanijski pokret, koji je srodan Erdoganovoj islamistickoj AKP. I zaista, ihvanije su uspjele, dosli su na vlast u Egiptu. Erdo je svrsavao od srece. Na red je dosla Sirija. Erdo se odmah svrstao protiv sekularne drzave i podrzao radikalni islamizam, nadajuci se da ce ideologija MB ovladati Sirijom. Mursi je pozvao na dzihad protiv Asada (ironija).
I sta se desilo?
Mursija je otjerao egipatski narod kada su shvatili o kakvoj se budali radi. Da bi spasili zemlju od gradjanskog rata, vojska je uletila i rasformirala Muslimansko bratstvo. Erdo pao u ocaj. Mislim da mu je vec tada bilo jasno da ce ga Amerikanci naguziti i u Siriji, protiv koje je zauzeo krajnje neprijateljski stav. Amerikancima puna usta 'zlotvora Asada', a na djelima veoma tanko. Samo su odrzavali pobunjenike da ne krahiraju.
I kao bumerang, Erdi se vratise stari znanci - Kurdi. Zapad ih je promovirao u svjetlo bliskoistocnog tunela. Svakog dana mozemo citati o hrabrim i lijepim kurdskim borkinjama, koje se bore za humanost, slobodu, demokratiju... Prava holivudska prica. I zaista, na terenu se pokazuju najbolje. Bore se za slobodu, za ponos, za opstanak! Brane svoje porodice, domove...! Amerikanci i prijatelji su ih u Iraku do zuba naoruzali, promovirali u najjacu vojsku Iraka i Sirije. U Siriji imaju podrsku americke avijacije, a vec je najavljane izdasna pomoc u oruzju i treningu. Dakle, od Kurda prave silu koja ce biti sposobna suprostaviti se turskoj zlocinackoj politici u buducnosti... I naravno, ne rade to Ameri iz dobrocinstva, vec zato sto ne zele jaku Tursku. Ne zelim je ni ja, ako ce egzistirati na nepravdi i ugrozavanju manjina. Nema nikakve sumnje da je turska politika od kada postoji turska drzava zlocinacka! Sve se vraca sve se placa.
Ipak.... Do totalnog rata izmedju Turaka i Kurda sasvim sigurno nece doci. Kurdi prave drzavu u Iraku i Siriji. I to je za sada dosta veliki zalogaj.
Ne poznajem tako dobro prilike u Turskoj, tako da ne mogu tvrditi da li postoji sansa za gradjanski rat izmedju islamista i kemalista... Ovako, uz povrsno znanje kojim raspolazem, MISLIM DA NE. Dakle, smirit ce se u Turskoj.
Problem mogu napraviti ucestali teroristicki napadi, protesti, neredi manjeg intenziteta.... I to je dovoljno da Tursku ekonomski potopi. Najiskrenije se nadam da ce budala zvana Tajip Erdogan otici sa vlasti i da ce se situacija u Turskoj stabilizovati. Rat u Turskoj bi bio velika globalna katastrofa u ovom trenutku. I nece se desiti, cvrsto vjerujem!