Vidi, druga je stvar što se čovjek sračuna, pa vidi da ima neke faktore (kao nestabilni mjesečni prilivi) gdje nije siguran u tu priču sa kreditiranjem i kupovinom stana. I onda kažeš, ok, planiraću kratkoročno, tj. idem u podstanare. Pretjerani rizik koji vodi do visokih troškova koje ne može domaćinstvo podnijeti nije nikakvo riješenje.Chmoljo wrote:ja sam prije par mjeseci bio pred podizanjem šesterocifrenog kredita. srećom, odustao na vrijeme.
nisu svakome prilike iste da se može tek tako uvaliti. žalim svaku podstanarsku marku, ali situacija nije takva da se može svaki mjesec zaraditi tačno određen iznos potreban za otpatu kredita i životne troškove.
u toj situaciji je daleko fleksibinija situacija biti podstanar. jer se uvijek može u nevolji otići kod porodice i otrpiti taj krizni period.
jasno je da treba stisnuti i upustiti se u kredit, i da nikada nije jednostavno to uraditi. nikada se neće kockice sve posložiti i kredit se sam dići. ali nije svako radno mjesto isto, firma, budućnost u njoj, kratkoročni i dugoročni planovi porodica.
zato malo umara priča ljudi koji kažu: odmah kupujte stan! ko da ja prvi to ne bih.
ali ugovor o zakupu se može otkazati, ugovor o kreditu baš i ne prvih 20 godina
Ipak, ovdje se, koliko vidim, povela tema šta je bolje, a jasno je šta je bolje.
Bolje je i novo auto iz salona od pregaženog sa 300 k na satu, ali šta sad, ide i ovo pregaženo, a košta 5-6 puta manje