Magla u Sarajevu , visegodisnji problem

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
nemoj to

#1226 Re: Magla u Sarajevu , visegodisnji problem

Post by nemoj to »

Ne, nego se narod vodi politikom necemo da se smrznemo.

To što umiremo je druga stvar. :D
muha_sa

#1227 Re: Magla u Sarajevu , visegodisnji problem

Post by muha_sa »

kako znam za sebe Sarajevo je uvijek poslije Londona najmaglovitiji grad bio

London je to nekako riješio a mi cemo to rješit NIKAD a možda ni tad
high_volume

#1228 Re: Magla u Sarajevu , visegodisnji problem

Post by high_volume »

JanuaryJones wrote:
high_volume wrote:
vješalica wrote::kiss:
Bagra i dalje loži šta im pod ruku dođe...tako treba nek im djeci izrastenoga na glavuši, al nek i dalje budu vjerni zna se kome ;)
Za ovu godinu nema rješenja, svi su rokovi prošli. Trovat ćemo se sve do proljeća. Da je ostala Zoljova SDA Vlada KS, sigurno bismo se trovali u nedogled.

Rješenje za čistiiji zrak u Sarajevu i drugim gradovima nije jednostavno. To mora biti kroz federalne zakone i uz visoke finansijske troškove i strog nadzor inspekcija, ali tek od sljedeće grijne sezone.
A to se neće desiti ni sljedeće grijne sezone jer ne postoji način da se promijeni svijest kod ljudi a vlast ne voli i ne želi da talasa.
Ja se nadam da hoće.. Čistiji zrak trebamo tražiti u ljetnom periodu, ne u zimskom, kad je ugalj iskopan i prodan, kad su loši automobili prošli kroz korumpirane tehničke preglede, i kad je cijena plina nerealno visoka.

S tim da rješavanje problema ne treba očekivati odmah sljedeće zime, jer je nemoguće.

Glavni problem je nadzor nad propisima. Ključni problem, jer i sada imamo propise kojim se je moglo ublažiti zagađenje. Ko je u nas i da li je ikada odgovarao za propust u nadzoru nad zakonima i propisima.. :-) :(
vješalica

#1229 Re: Magla u Sarajevu , visegodisnji problem

Post by vješalica »

muha_sa wrote:kako znam za sebe Sarajevo je uvijek poslije Londona najmaglovitiji grad bio

Magla je jedno a produkti loženja govana su drugo
nemoj to

#1230 Re: Magla u Sarajevu , visegodisnji problem

Post by nemoj to »

muha_sa wrote:kako znam za sebe Sarajevo je uvijek poslije Londona najmaglovitiji grad bio

Predpostavljam da misliš na smog, jer magla i smog nisu iste stvari..

Inace kad smo kod Londona vjeruješ da sam primjetio isto i to po seriji Luther svaki put s istog mjesta kad prikazuju London uvijek je smog prisutan i to nekad slican kao ovdje..
muha_sa

#1231 Re: Magla u Sarajevu , visegodisnji problem

Post by muha_sa »

vješalica wrote:

razumijemo se vješalice :-D
prije par dana nije bilo magle a isto se ložilo :-) što ne znaci da branim ovaj javašluk :-)

nekad sam radio u TAS-u u Vogošci---druga smjena bila od 16-24----moj kolega i ja išli jednim autom--znalo se desit da je tolika magla da se bukvalno cesta kud vozimo ne vidi :-) rješavali smo tako da malo ja idem pješke ispred auta dok on vozi pa se zamjenimo i sve tako do Kobilje glave :-)
nemoj to

#1232 Re: Magla u Sarajevu , visegodisnji problem

Post by nemoj to »

Da rijetki su ložili ono danima unazad kad je tempratura baš mjera bila, i onda odjednom zahladni i svi redom nahajcaše :D
muha_sa

#1233 Re: Magla u Sarajevu , visegodisnji problem

Post by muha_sa »

nemoj to wrote:Da rijetki su ložili ono danima unazad kad je tempratura baš mjera bila, i onda odjednom zahladni i svi redom nahajcaše :D
hiljade kuca se bespravno i bez ikakvog plana izgradilo na ledinama i okolnim padinama oko Sarajeva :-) baška što su sve i jedan park iliti zelenu površinu pretvorili u stambeno naselje :-) dobro smo živi
nemoj to

#1234 Re: Magla u Sarajevu , visegodisnji problem

Post by nemoj to »

muha_sa wrote:
nemoj to wrote:Da rijetki su ložili ono danima unazad kad je tempratura baš mjera bila, i onda odjednom zahladni i svi redom nahajcaše :D
hiljade kuca se bespravno i bez ikakvog plana izgradilo na ledinama i okolnim padinama oko Sarajeva :-) baška što su sve i jedan park iliti zelenu površinu pretvorili u stambeno naselje :-) dobro smo živi
Svega ima, ja licno ne zamjeram nikom ništa sirotinja je to voljeli bi i oni da se griju kao mi..

A ono sinoc nije normalno treba naci onu gas masku i hodati u njoj nema druge..
high_volume

#1235 Re: Magla u Sarajevu , visegodisnji problem

Post by high_volume »

muha_sa wrote:hiljade kuca se bespravno i bez ikakvog plana izgradilo na ledinama i okolnim padinama oko Sarajeva :-) baška što su sve i jedan park iliti zelenu površinu pretvorili u stambeno naselje :-) dobro smo živi
Jedan od problema zagađenja je i ovaj što je napisano iznad - stanovništvo Sarajeva koje je doselilo u Sarajevo u ratu i nakon rata i ostalo, nije ga nikad prihvatilo na način na koji je grad prihvaćen od prijeratnih Sarajlija, onih koji pamte velike magle i zagađenja prije gasifikacije.
Problem je i njihova loša finansijska situacija, premda bi mogli bolje prosperirati u prijeratnim prebivalištima.

Izostanak brige o čistom zraku, o okolišu i životnoj sredini u kojoj se nalaze produkt je lošeg kućnog i društvenog odgoja i još lošijeg obrazovanja.
vješalica

#1236 Re: Magla u Sarajevu , visegodisnji problem

Post by vješalica »

muha_sa wrote:
vješalica wrote:

razumijemo se vješalice :-D
prije par dana nije bilo magle a isto se ložilo :-) što ne znaci da branim ovaj javašluk :-)

nekad sam radio u TAS-u u Vogošci---druga smjena bila od 16-24----moj kolega i ja išli jednim autom--znalo se desit da je tolika magla da se bukvalno cesta kud vozimo ne vidi :-) rješavali smo tako da malo ja idem pješke ispred auta dok on vozi pa se zamjenimo i sve tako do Kobilje glave :-)
Ma bagra baca u šporet šta stigne znači kolje po očima
Jebe se seljaĆini
Treba im fabričurine napraviti u selendurama da ne bi pričali o svojim "vikendicama" koje imaju na čistom zraku
vješalica

#1237 Re: Magla u Sarajevu , visegodisnji problem

Post by vješalica »

high_volume wrote:
muha_sa wrote:hiljade kuca se bespravno i bez ikakvog plana izgradilo na ledinama i okolnim padinama oko Sarajeva :-) baška što su sve i jedan park iliti zelenu površinu pretvorili u stambeno naselje :-) dobro smo živi
Jedan od problema zagađenja je i ovaj što je napisano iznad - stanovništvo Sarajeva koje je doselilo u Sarajevo u ratu i nakon rata i ostalo, nije ga nikad prihvatilo na način na koji je grad prihvaćen od prijeratnih Sarajlija, onih koji pamte velike magle i zagađenja prije gasifikacije.
Problem je i njihova loša finansijska situacija, premda bi mogli bolje prosperirati u prijeratnim prebivalištima.

Izostanak brige o čistom zraku, o okolišu i životnoj sredini u kojoj se nalaze produkt je lošeg kućnog i društvenog odgoja i još lošijeg obrazovanja.
Kada ti takvi ložači se uprcaju u sistem onda ide propast
Gdje ima logike očekivati od učiteljice koja loži gume, da uči djecu da to isto ne rade
Msm treba biti realan,te novokomponovane strukture su ruralzovale i malo jada iza rata u svakom smislu
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#1238 Re: Magla u Sarajevu , visegodisnji problem

Post by konektovan »

Hebo majku, pa izgleda za maglu krivi ovi sa sela, izbjeglice, sto su u grad došli?! Pa ljudi moji, ko je zivio u Sarajevu prije rata, dok su tu bile ove prave, emancipovane sarajlije, magle su bile a i zagadjenost je isto bila, i veca nego sad...
kloniran

#1239 Re: Magla u Sarajevu , visegodisnji problem

Post by kloniran »

konektovan wrote:Hebo majku, pa izgleda za maglu krivi ovi sa sela, izbjeglice, sto su u grad došli?! Pa ljudi moji, ko je zivio u Sarajevu prije rata, dok su tu bile ove prave, emancipovane sarajlije, magle su bile a i zagadjenost je isto bila, i veca nego sad...
Tad su bili krivi isključivo Fočaci, a i sad su :mrgreen: :lol:
U zadnje vrijeme se često naveče vozim starim sarajevskim mahalama, a šta se sve tamo loži čim prvi mrak padne, ne bi me čudilo i da ima šta radioaktivno :lol:

Jebi ga ovo stanje žestoko odbgvara nekome iz politike, ima dosta kajmaka tu.
Hiljade tona uglja se ovdje okrenu svake godine, nije to mala cifra.
Plus ove fabrike što lože svoj otpad.

Niko se ne zapita gdje završi desetine hiljada guma koje se svake godine zamjene u Sarajevu i isto toliko prerađenog ulja.
Na smeću nećeš naći gume za lijeka.
oldtajmer

#1240 Re: Magla u Sarajevu , visegodisnji problem

Post by oldtajmer »

pisljivih 454 :-x vec smo danima u ovoj opasnoj zoni,samo cekam da pocnem da iskasljavam dijelove pluca :lol:

Image
Sodom1

#1241 Re: Magla u Sarajevu , visegodisnji problem

Post by Sodom1 »

Nemere preko pet stoja da je.. rak raka
nemoj to

#1242 Re: Magla u Sarajevu , visegodisnji problem

Post by nemoj to »

Nema šanse ovo je maksimum :D
insaneinthebrain

#1243 Re: Magla u Sarajevu , visegodisnji problem

Post by insaneinthebrain »

tamo nekakvi kabuli i kalkute ispred nas. sramota. lozite ljudi sta stignete. plastiku, gumu, smece, kukanjce. moramo probiti tu magicnu cifru od 500 :oops: :run:
Sapna_TZ

#1244 Re: Magla u Sarajevu , visegodisnji problem

Post by Sapna_TZ »

konektovan wrote:Hebo majku, pa izgleda za maglu krivi ovi sa sela, izbjeglice, sto su u grad došli?! Pa ljudi moji, ko je zivio u Sarajevu prije rata, dok su tu bile ove prave, emancipovane sarajlije, magle su bile a i zagadjenost je isto bila, i veca nego sad...
Ovo nije magla, vec jako skodljiv i opasan smog koji nastaje zadrzavanjem opasnih i teskih kancoregorenih materija koje pod tezinom padaju prema tlu.
Dovoljno je da udahnes i da osjetis smrad plastike u zraku, odmah iziritira pluca.
U ratu su ljudi lozili drva i stabla, i nije bilo ovakvog smoga, ovakvog zagadjenja.
Znaci da nije samo do drva, vec do popratnih sadrzaja jer ljudi loze plastiku, obucu, odjecu, gumu i slicno.

Jedna kuca u Buca Potoku zagadjuje vise nego bilo koja druga fabrika koja trenutno nesto proizvodi u Sarajevu.
oldtajmer

#1245 Re: Magla u Sarajevu , visegodisnji problem

Post by oldtajmer »

ovo pise za PM2.5

Image

na ilidzi je trenutno PM2,5 535

mi fakat nismo svjesni koliko smo najebali :roll:
vješalica

#1246 Re: Magla u Sarajevu , visegodisnji problem

Post by vješalica »

Sapna_TZ wrote:
Ovo nije magla, vec jako skodljiv i opasan smog koji nastaje zadrzavanjem opasnih i teskih kancoregorenih materija koje pod tezinom padaju prema tlu.
Dovoljno je da udahnes i da osjetis smrad plastike u zraku, odmah iziritira pluca.
U ratu su ljudi lozili drva i stabla, i nije bilo ovakvog smoga, ovakvog zagadjenja.
Znaci da nije samo do drva, vec do popratnih sadrzaja jer ljudi loze plastiku, obucu, odjecu, gumu i slicno.

Jedna kuca u Buca Potoku zagadjuje vise nego bilo koja druga fabrika koja trenutno nesto proizvodi u Sarajevu.
Ta kuća jedna u Bucha city je iz vremena dok je Isus po zemlji hodao...birvaktilna, i još neko pita u čemu je problem kad je u pitanju nelegalna ekspanzija naselja u KS!
Svo to đubre pada na tlo i dolazi u zemljište do vode...nije ni čudo što su nove generacije sve veći bogalji,tupi i vazda bolesni.Jedan od faktora zdravstvenog nazadluka je i zagađen okoliš.
insaneinthebrain

#1247 Re: Magla u Sarajevu , visegodisnji problem

Post by insaneinthebrain »

:cry:
Sarajevo - 2018-12-29 9PM - PM2.5 - 486 AQI - Hazardous
holowey

#1248 Re: Magla u Sarajevu , visegodisnji problem

Post by holowey »

Sapna_TZ wrote:

tuzlak, u sa je prva ratna zima uzela svako drvo osim onih iz velikog parka koje vikicevci nisu dali jer bi to izlozilo dom milicije pogledu... kopali smo i korijenje krajem zime... a onda je na red doslo sve sto gori... gume sa olupina auta, motorno ulje, cipele, plastika, bukvalno ako je moglo da gori, gorilo je... deblji komad pleksiglasa malo veci od kutije cigara, i skuha se "kafa"... kakvo drvo, to je bila premija... i zagadjenje nije bilo ni priblizno... niti smo se bogzna kako grijali, tek da dignes temperaturu koji stepen iznad nule, ali nije bilo prljavog cumura sa divljih kopova, niti saobracaja kao danas...
oldtajmer

#1249 Re: Magla u Sarajevu , visegodisnji problem

Post by oldtajmer »

Međutim, stručno tijelo za koordinaciju i nadzor Plana interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka u Kantonu Sarajevo saopćilo je u petak da, i pored povišene koncentracije čvrstih čestica u zraku PM10, na snazi ostaje epizoda "Pripravnost".
danima smo u opasnoj zoni i doslovce se kaze "ozbiljne posljedice moguce za cjelokupno stanovnistvo" , al hebes to pripravni smo, treba ovdje samo biti pripravan za otpizdit iz ove zemlje sa porodicom
taman ce onda vjetar malo ovo da raspuse i opet sve u krug, nova vlada dosla al sve isto ostalo, lezi hljebe da te jedem :twisted:
sinuhe

#1250 Re: Magla u Sarajevu , visegodisnji problem

Post by sinuhe »

A koja ce to kantonalna vlada otici kod Kineza po milijardu BAM, vodeci mirnodobsku politiku, za velike infrastrukturne projekte iako se hvale budzetom vecim od RS.
Svakako ce se razvedriti.
Post Reply