Kad svedes tematiku na najmanji zajednicki sadrzilac ostanu te dvije alternative: il je Bog (nematerijalna sila koja kontrolise i rukovodi procesima nazovi je kako hoces) il je samo od sebe nastalo iz nicega. Ja licno imam problem da prihvatim da je sve nastalo iz nicega i za moje shvatanje kvantnih fluktuacija one nisu nastale iz nicega kako Krauss to tvrdi nego mi jednostavno nemamo tehnologiju da eksperimentalno potvrdimo i otkrijemo pozadinski proces.sigh wrote: Ako vec kazes nematerijalni bog, ne znam onda sto je problem prihvatiti i da je sve sto vidimo prirodno nastalo iz praznine, niceg znaci. Kvantne fluktuacije, virtualne cestice su mogle izazvati pocetak svega, ima pretpostavka o tome koju nam je pruzio Krauss ( da me nebi nin sad ispitivao bez google-a, odmah da kazem da ne razumijem sve to dobro ali ucim i dobro mi ide).
Tamo nekad u 11. stoljecu su islamski filozofi i teolozi pokusavali dati odgovor na to pitanje. Rasprava Ibn Sine i Gazalija je klasicni primjer tvog i mog pristupa tematici. Oni su otisli u corsokak i nisu se uspjeli nagoditi. Evo ti malo vise o tome:
http://www.dedzal.info/forum/index.php? ... 6#msg10036