Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
Klavikula

#1226 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Klavikula »

CoCoLoCo wrote:Pa izadzes kralju u grad gdje zivis i pomazes gdje treba, nema tu filozofije, ni onim omladincima danas u Zenici nije niko rekao da se prijave ne znam gdje, klinci se prihvatili lopatanja i to je to.
mozda covjek zivi u mjestu gdje nema vecih problema.

nazovi CZ, oni ti mogu najbolje reci.
ilkbahar

#1227 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by ilkbahar »

Ljudi ima li iko informacije o srušenim kućama na području Vogošće?
Hajvan

#1228 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Hajvan »

Last edited by Hajvan on 15/05/2014 20:42, edited 1 time in total.
O'zone
Globalni moderator

#1229 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by O'zone »

ilkbahar wrote:Ljudi ima li iko informacije o srušenim kućama na području Vogošće?
Posljednje objave:

20:06 - U naselju Svrake srušeno pet kuća, ima više povrijeđenih

U Vogošći ugroženo više kuća
VOGOŠĆA
U naselju Svrake srušeno pet kuća, ima više povrijeđenih
15 May 14 - 20:06:43

U naselju Svrake nedaleko od Vogošće pokrenulo se klizište usljed čega je srušeno pet kuća, a više njih je ugroženo, javlja novinska agencija Patria. Kako je za NAP potvrdio Samir Čekić koji stanuje 200 metara od klizišta kazao je da je ovo mjesto i ranije bilo kritično.

- Komšija mi je ispričao da je bježao iz kuće, a da mu je tlo propadalo pod nogama - kaže Čekić.

Muhamed Kozadra, premijer Kantona Sarajevo u izjavi za FTV Dnevnik kazao je da je nešto prije 20 sati došlo do pokretanja velikog klizišta u naselju Svrake u Vogošći usljed čega su srušene kuće.

- U ovom trenutku nemamo informacije da li je neko bio u kući. Civilna zaštita radi na terenu i iseljava se više stanovnika čije su kuće ugrožene - kaže Kozadra.

U Domu zdravlja Vogošća saznajemo da ima više povrijeđenih, a da je više Hitnih pomoći upućeno na mjesto nesreće.

- Pacijenti još uvijek nisu došli na Klinički centra univerziteta u Sarajevu, a kada dođu nakon urađene dijagnostike znat ćemo nešto više - kaže za NAP Muamera Šehić, portparol KCUS-a

Sve ekipe civilne zaštite, vatrogasaca i spasilačke službe su na mjestu nesreće.
Warsame

#1230 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Warsame »

Na planini Zvijezdi u blizini Vareša snijeg je danas oko 15 sati bio visine 50 cm, sad- ko zna...Izbjegavajte taj put od Olova do Vareša.
kakavdanakneiskustvu

#1231 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by kakavdanakneiskustvu »

ilkbahar wrote:Ljudi ima li iko informacije o srušenim kućama na području Vogošće?

Deset osoba je ugroženo u vogošćanskom naselju Podgaj nakon što je u popodnevnim satima aktivirano klizište.

Zvaničnih informacija još uvijek nema, a kako su za portal Radiosarajevo.ba potvrdili iz Profesionalne vatrogasne brigade Kantona Sarajevo, njihovi pripadnici zaputili su se prema toj lokaciji.

Navodno, klizište je uništilo dvije kuće, nekoliko ih je još u opasnosti, a deset osoba je ugroženo.
area51

#1232 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by area51 »

REALISTA77 wrote:
Skeptic604 wrote:Ja imam radikalne nekada stavove..

Ja bih recimo u ovoj situaciji svaki helikopter,avion,tenk,transporter,oklopna vozila svu vojnu mehanizaciju poslao na ulice gradova..

Mobilisao apsolutno svu vojsku...

Ovdje drzava treba da naredi da se apsolutno svaki camac koji se nalazi u prodaji mora poslati na kriticna mjesta,pustimo suplje o pravima i demokratiji..Dok na piku camci stoje,ljudi na krovovima iste camce cekaju..

Klinac bi camci bili u oglasima da je drug Tito ziv,ko god neda camac,mrs na goli otok 10 godina 8-)

Pas mat.. :mrgreen:
:thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:
+1
:thumbup:
kakavdanakneiskustvu

#1233 Re: Poplave u cijeloj BiH

zna li ko kakvo je stanje na mag. putu m-17 u mjestu nemila kod zenice,danas je cesta blokirana zbog odrona
area51

#1234 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by area51 »

Možda bi bilo bolje da ne postavljate ove slike,muka me uhvati :(
omar little

#1235 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by omar little »

Crveni križ Bosne i Hercegovine uputio je danas hitan apel za pomoć svima koji trebaju, mogu i žele pomoći stanovništvu poplavama i klizištima ugroženim područjima, da putem mjesno nadležnih organizacija Crvenog križa i Civilne zaštite (kojima je to zakonski mandat) pruže pomoć ugroženima.

Pored evakuacije i smještaja ugroženog stanovništva, najnužnija pomoć je u osiguranju pitke vode, paketa hrane, paketa higijene, gumenih čizama, deka, spužvi, pumpi za izbacivanje vode, grijalica, agregata, sredstava za dezinfekciju, posteljine, pelena za odrasle, pelena za djecu, isušivača vlage, kanistera za vodu, kabanice, kreveti za smještaj evakuiranog stanovništva i ostalo, saopćeno je iz Crvenog križa BiH.
Last edited by omar little on 15/05/2014 20:46, edited 1 time in total.
Skeptic604

#1236 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Skeptic604 »

Ima li neka lokacija u Sarajevo da je vrlo ugrozena i da je potrebno ljudstvo,bas me zanima..

Pa da bar napravimo nekakvu akciju mi sa foruma,bar nas se deset moze skupiti..

Da pomognemo nekome ili sta vec treba,jer nekako neugodno mi sjediti kuci a gledaj situacija,jest da ne mogu doci do Maglaja,Tuzle itd itd..ali bar da u Sarajevu sta uradimo..
Hajvan

#1237 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Hajvan »

Image
Herr Flick

#1238 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Herr Flick »

Zaebano ce biti ovom narodu koji zivi u brdima,na pretezno strmim mjestima,još ako je zemlja rastresita :(
O'zone
Globalni moderator

#1239 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by O'zone »

GRAĐANIN MAGLAJA
Valjevac: Sreća je da imamo plin, voda za sada stagnira
15 May 14 - 19:37:39

Neizvjesna i duga noć je pred stanovnicima Maglaja u kojem pripadnici Oružanih snaga BiH, Civilne zaštitite, ali i dosta dobrovoljaca intenzivno vrši evakuaciju građana koji su bukvalno potopljeni vodom. Kako je za novinsku agenciju kazao Mirza Valjevac, stanovnik Maglaja koji je trenutno u stanu na trećem spratu situacija se relativno smiruje.

- Mogu reći da voda stagnira. Helikopter je posljednji put preletio iznad Maglaja prije 20 minuta, a mi smo svjedočili spašavanju više od šest osoba iz kuća. Ljudi su stajali na krovovima kuća što smo mogli vidjeti s balkona, a jedan vojnik spuštao se konopcem i preuzimao unesrećene ljude – kaže Valjevac.

On je dalje napomenuo da u stanu imaju plin, te da taj energent nesmetano koriste, a i ostali stanari njegove zgrade spremaju hranu u njegovom stanu.

- Ovdje sve liči na ratno stanje. U jednom momentu u mom stanu bilo je više od 30 ljudi. Šokirani smo onim što nas je zadesilo. Telefone punimo na laptope, ali i to će sutra prestati i tada ćemo definitivno biti bukvalno odsječeni od strane svijeta – dodao je Valjevac, koji je precizirao da su dobili informacije od spasioca iz čamaca da most u straom dijelu grada nije srušen.

Valjevac živi u Viteškoj ulici kod nove džamije i kaže da je nemoguće napustiti zgradu.

- Za sada imamo hrane i nadamo se da ovo neće potrajati – dodao je Valjevac.

S druge strane Hajrija Ahmedbegović kaže da je stanje katastrofalno, a da nivo vode već dva sata ne raste.
kamen spoticanja

#1240 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by kamen spoticanja »

kakavdanakneiskustvu wrote:zna li ko kakvo je stanje na mag. putu m-17 u mjestu nemila kod zenice,danas je cesta blokirana zbog odrona
odron je potpuno zatvorio cestu...kaze da ce ciscenje potrajati par dana
kakavdanakneiskustvu

#1241 Re: Poplave u cijeloj BiH

kamen spoticanja wrote:
kakavdanakneiskustvu wrote:zna li ko kakvo je stanje na mag. putu m-17 u mjestu nemila kod zenice,danas je cesta blokirana zbog odrona

toga sam se i bojao
Tkanton

#1242 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Tkanton »

pirmin wrote:
Butmiran wrote:
KPNCTNJAH wrote:Tu je bar proslo, a i kuca je ostala na mjestu... gledaj ovo ostalo, jos uvijek skroz pod vodom...
Tuga kad skontaš koliko će samo trajati čišćenje gradova kad ovo sve prođe.
Dugo ce nam trebati da se oporavimo od ovoga. :sad:
sad ce izbori ubrzat ce se to, ovo je politicarima bukvalno sa neba palo
O'zone
Globalni moderator

#1243 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by O'zone »

Odron je koliko znam u dužini od 100 metara i neće se rasčistiti u sljedećih barem tri dana
sha_ba

#1244 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by sha_ba »

Hajvan wrote:
kamen spoticanja wrote:
BadCopy wrote:Sad zvao rodicu na Odmutu i ona se sjebala skroz...sa dvije bebe sama kuci :(
treba li joj nesto? ja zivim blizu
kakavdanakneiskustvu wrote:treba li joj šta odnijeti?
divno!
sad gledam snimak kad su bebu evakuisali.... placem... :thumbup:
Janjicar

#1245 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Janjicar »

Hotel Tuzla u Tuzli ponudio besplatan smjestaj :thumbup: svaka cast
O'zone
Globalni moderator

#1246 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by O'zone »

Plavni val iz Doboja ide prema sjeveru
SPUSTIO SE PLAVNI VAL IZ DOBOJA: Stanje u Šamcu i Modriči pogoršava se iz sata u sat
Četvrtak | 15.05.2014.

Ministar unutrašnjih poslova RS Radislav Jovičić koji se nalazi u Doboju kako bi koordinirao akcije pružanja pomoći stanovništvu, kazao je da u tom gradu nedostaje čamaca za spašavanje građana iz poplavljenih kuća, jer je u pojedinim dijelovima grada visina vode i do četiri metra

Vodostaj rijeke Bosne raste iz sata u sat, a plavni val se iz Doboja spustio prema Šamcu i Modriči u kojima je većina naselja pod vodom, javlja Anadolu Agency.

Najteža situacija i dalje je u Doboju koji je potpuno poplavljen, a zbog blokade svih saobraćajnica otežano je snabdijevanje pitkom vodom.

Ministar unutrašnjih poslova RS Radislav Jovičić koji se nalazi u Doboju kako bi koordinirao akcije pružanja pomoći stanovništvu, kazao je da u tom gradu nedostaje čamaca za spašavanje građana iz poplavljenih kuća, jer je u pojedinim dijelovima grada visina vode i do četiri metra.

"Čekamo informacije o stanju vodostaja rijeke Bosne, ali zbog kiše koja ne prestaje ne nadamo se dobrim vijestima. Poplavljen je Centar javne bezbjednosti, kao i sve ostale javne institucije", istakao je Jovičić.

"Cijeli grad je u katastrofi i ne može se ni opisati kako nam je“, poruke su građana Doboja, koji su se telefonom javili medijima u Banja Luci.

Cijelo područje opštine Doboj je bez struje, telefonske veze su u prekidu, a većina građana ne može ni koristiti mobilne telefone, jer ih ne mogu napuniti.

Situacija se iz sata u sat pogoršava i na području opština Kotor Varoš i Čelinac gdje se rijeka Vrbanja izlila iz svog korita, a prijeti i da poplavi magistralni put prema Banja Luci.

U Čelincu pripadnici civilne zaštite teškom mehanizacijom iz rijeke Vrbanja vade naplavine drveća u pokušaju da sačuvaju most.

U Kliničkom centru Banja Luka donesena je odluka o proglašenju vanrednog stanja, jer iz poplavljenih područja pripadnici Helikopterskog servisa RS iz sata u sat dovoze pacijente.

Iz uprave hidroelektrane Bočac na Vrbasu u večernjim satima je saopšteno da je akumulaciono jezero dostiglo svoj maksimum.

Kako dotok vode iznosi 460 kubnih metara u sekundi, donijeta je odluka da se voda više ne može zadržavati u akumulaciji te da će višak vode mora ispuštati.

Stanovnici banjalučkog naselja Karanovac sa zebnjom čekaju noć, opravdano strahujući od još većeg plavnog talasa, a porast vodostaja Vrbasa mogao bi poplaviti i naselja Česma i Delibašino selo.

Građane na svim poplavljenim područjima čeka teška i besana noć, a najave meteorologa da će kiša nastaviti padati do subote ni za sutra ne najavljuju bolju situaciju.
area51

#1247 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by area51 »

Ja sam "poplavio" prije 3-4 godine,iz zgrade nisam mogao izaći i čamcima mi donosili vodu,hljeb i ponudu (listu) za kladionicu mislio sam da se nikad oporaviti nećemo ali već za 7-10 dana sve je leglo na svoje
Nema nama bez malja samo neka su glave žive :D
kamen spoticanja

#1248 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by kamen spoticanja »

kakavdanakneiskustvu wrote:
kamen spoticanja wrote:

toga sam se i bojao
ja sam se ovoga bojao...tacnije gadi mi se
https://www.facebook.com/photo.php?fbid ... =1&theater
kakavdanakneiskustvu

#1249 Re: Poplave u cijeloj BiH

sha_ba wrote:
Hajvan wrote:
BadCopy wrote:Sad zvao rodicu na Odmutu i ona se sjebala skroz...sa dvije bebe sama kuci :(
treba li joj nesto? ja zivim blizu
kakavdanakneiskustvu wrote:treba li joj šta odnijeti?
divno!
sad gledam snimak kad su bebu evakuisali.... placem... :thumbup:[/quote]

gdje,u zenici ili negdje drugo?
Herr Flick

#1250 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Herr Flick »

Daj snimak
Post Reply