Islam - pitanja i odgovori

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
RNG_25

#1226 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by RNG_25 »

animals wrote:Znaci, dosli smo do zakljucka da je Bog robovlasnik..
Da? Mislio sam da je to općepoznata stvar u Islamu...
zagortenej

#1227 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by zagortenej »

Žalosno je to sto muslimani, pod pritiskom nemuslimana preispituju neke kontraverzne stvari u islamu, a koje su prije prihvatali kao dio vjere, sve "u paketu". U narednom periodu biće još stvari koje će morati biti preispitane i odbačene. Jer nije sve bilo bas kao u bajci :)
animals

#1228 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by animals »

RNG_25 wrote:
Cekamo novoga Martina Lutera Kinga, koji ce donijeti muslimanima slobodu..
vazi

#1229 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by vazi »

animals wrote:
RNG_25 wrote:
Cekamo novoga Martina Lutera Kinga, koji ce donijeti muslimanima slobodu..
to je tvoj zakljucak a moj nije :)
animals

#1230 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by animals »

vazi wrote:
Logika..
ako postoji Bog, onda bi njemu trebala nasa dobra djela, a ne neki
izmisljeni rituali..bas briga koga koliko puta se ti molis ili klanjas..
dobra djela cine covjeka sretnim..sve ostalo je ljudska glupost..
zvizdan

#1231 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by zvizdan »

animals wrote:
vazi wrote:
Logika..
Sam sebi skaces u stomak. "Ako" postoji Bog, zasto bi Mu trebala nasa dobra djela, ali ne i molitve? Zasto bi Njemu trebali ista nase, pa da ispada kako Mu jedno treba a drugo ne? Molitva (jednom, triput, pet, osam puta dnevno) je ritual kojim covjek uvijek iznova osvjescuje sebe kao Bozije stvorenje s misijom. Podsjecas se uvijek iznova otkud ti ovdje i sta ti je ciniti. Barem bi tome trebalo da sluzi molitva. Sad, sto nekima sluzi u druge svrhe i izaziva kontraefekat nije problem molitve kao koncepta nego doticne osobe. Dok ne razvijes stalnu svijest o Njemu, pa mislis na Njega otprilike onako kako zacopan teenager ima voljenu osobu svakog trena u svijesti. Ali to su vec visoki stupnjevi, a ni tad covjeku ne pada na pamet da se okani molitve. Helem, i molitva i donra djela trebaju nama, ne Njemu.
animals

#1232 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by animals »

zvizdan wrote:
animals wrote:
vazi wrote:
Logika..
Sam sebi skaces u stomak. "Ako" postoji Bog, zasto bi Mu trebala nasa dobra djela, ali ne i molitve? Zasto bi Njemu trebali ista nase, pa da ispada kako Mu jedno treba a drugo ne? Molitva (jednom, triput, pet, osam puta dnevno) je ritual kojim covjek uvijek iznova osvjescuje sebe kao Bozije stvorenje s misijom. Podsjecas se uvijek iznova otkud ti ovdje i sta ti je ciniti. Barem bi tome trebalo da sluzi molitva. Sad, sto nekima sluzi u druge svrhe i izaziva kontraefekat nije problem molitve kao koncepta nego doticne osobe. Dok ne razvijes stalnu svijest o Njemu, pa mislis na Njega otprilike onako kako zacopan teenager ima voljenu osobu svakog trena u svijesti. Ali to su vec visoki stupnjevi, a ni tad covjeku ne pada na pamet da se okani molitve. Helem, i molitva i donra djela trebaju nama, ne Njemu.
Mislis treba mu poklic Bog je velik, dok koljes drugog covjeka..
treba mu molitva dok blagosljivas oruzje..
treba mu potvrda tvoje vjernosti dog ubijas nekog ko se ne slaze sa tvojom verzijom..
vazno mu je se moliti, u svakom trenutku, i dok ubijas i dok se odmaras od toga..
to je verzija covjekove vjere..
zvizdan

#1233 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by zvizdan »

@Animals, ne vidim nikakav razlog da poistovjecujes vjeru kao Boziji dar ljudima s onim sto razni ljudi rade u ime svoje vizije vjere. Oni koji rade tako su u svojoj sustini musrici, idolopoklonici, i to najslozenije kategorije - oni koji ne robuju Apsolutnom nego vlastitoj viziji Boga i vjere, i jos su toliko drski da u to ime budu agresivni prema svakome ko ne dijeli njihove vizije, gnjave, smaraju, presipaju iz supljeg u prazno i nece da se okane, hoce i nasrnuti na covjeka, dotle da su, nazalost, spremni i ubiti. Sta ces, poremecaj. Nije ljubav kao takva pogresna samo zato sto ima ljudi koji ubijaju "iz ljubavi".
Towelie

#1234 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Towelie »

RNG_25 wrote:
Ono sto je u arapskom abd, a kod nas se prevodi kao rob nema istu konotaciju robovanja kakvog ga mi poznajemo u nasem jeziku.
5 0 5

#1235 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by 5 0 5 »

zvizdan wrote:@Animals, ne vidim nikakav razlog da poistovjecujes vjeru kao Boziji dar ljudima s onim sto razni ljudi rade u ime svoje vizije vjere. Oni koji rade tako su u svojoj sustini musrici, idolopoklonici, i to najslozenije kategorije - oni koji ne robuju Apsolutnom nego vlastitoj viziji Boga i vjere, i jos su toliko drski da u to ime budu agresivni prema svakome ko ne dijeli njihove vizije, gnjave, smaraju, presipaju iz supljeg u prazno i nece da se okane, hoce i nasrnuti na covjeka, dotle da su, nazalost, spremni i ubiti. Sta ces, poremecaj. Nije ljubav kao takva pogresna samo zato sto ima ljudi koji ubijaju "iz ljubavi".
ovo si zvizdane upravu. vjera jeste boziji dar ljudima. i to ponajvise ljudima koje si opisao ispod. :thumbup:
zvizdan

#1236 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by zvizdan »

5 0 5 wrote:
zvizdan wrote:@Animals, ne vidim nikakav razlog da poistovjecujes vjeru kao Boziji dar ljudima s onim sto razni ljudi rade u ime svoje vizije vjere. Oni koji rade tako su u svojoj sustini musrici, idolopoklonici, i to najslozenije kategorije - oni koji ne robuju Apsolutnom nego vlastitoj viziji Boga i vjere, i jos su toliko drski da u to ime budu agresivni prema svakome ko ne dijeli njihove vizije, gnjave, smaraju, presipaju iz supljeg u prazno i nece da se okane, hoce i nasrnuti na covjeka, dotle da su, nazalost, spremni i ubiti. Sta ces, poremecaj. Nije ljubav kao takva pogresna samo zato sto ima ljudi koji ubijaju "iz ljubavi".
ovo si zvizdane upravu. vjera jeste boziji dar ljudima. i to ponajvise ljudima koje si opisao ispod. :thumbup:
Nije, druze, takvima je njihova "vjera" kazna, pravo se pate, vjeruj mi. Samo se nekako drze jer jak je opijum furka da si eto bas ti bolji od drugih, odabranik, okruzen sve samim nesretnicima koji ne kontaju koliko si ti dobar. Klasicna sejtanska furka. Znamo, uostalom, po fasizmu kako je to inace jaka motivacija. A prava patnja ih tek ceka. Kad se perde raskriju.

A vjera jeste dobro i blagoslov, najveci koji postoji. Dobra koliko je dobro i blagoslov sto svijet uopce postoji. Nema nikakve sumnje da je tako.
Kroksica

#1237 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Kroksica »

zvizdan wrote: Pa Aleksandar Makedonski je sa 17 godina vodio vojske protiv Tribala i Ilira. Danasnjeg 17-godisnjaka je uglavnom rizicno poslati u granap po cigare, zajebat ce nesto.
:pisnula:

:vece:
5 0 5

#1238 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by 5 0 5 »

zvizdan wrote: Nije, druze, takvima je njihova "vjera" kazna, pravo se pate, vjeruj mi. Samo se nekako drze jer jak je opijum furka da si eto bas ti bolji od drugih, odabranik, okruzen sve samim nesretnicima koji ne kontaju koliko si ti dobar. Klasicna sejtanska furka. Znamo, uostalom, po fasizmu kako je to inace jaka motivacija. A prava patnja ih tek ceka. Kad se perde raskriju.

A vjera jeste dobro i blagoslov, najveci koji postoji. Dobra koliko je dobro i blagoslov sto svijet uopce postoji. Nema nikakve sumnje da je tako.
steta je sto je moderacija izbrisala temu ateizam na kojoj sam ispisao stanice o takvim stvarima. a nemam se volje ponavljati. ako tebi vjera pomaze, postujem. guraj svoj film. ali istorija nam govori da je bog izmisljen kao i religije, izmedjuostalog da bi se covjek mogao kontrolisati. istorija je puna zla koje je covjek pocinio, a u religiji su se najcesce nalazila opravdanja za ta zla. dokaze za to ne moras trazili duboko u proslosti. dovoljno je da pogledas vijesti i dosta toga ce ti biti jasno.
Kroksica

#1239 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Kroksica »

5 0 5 wrote:
zvizdan wrote: Nije, druze, takvima je njihova "vjera" kazna, pravo se pate, vjeruj mi. Samo se nekako drze jer jak je opijum furka da si eto bas ti bolji od drugih, odabranik, okruzen sve samim nesretnicima koji ne kontaju koliko si ti dobar. Klasicna sejtanska furka. Znamo, uostalom, po fasizmu kako je to inace jaka motivacija. A prava patnja ih tek ceka. Kad se perde raskriju.

steta je sto je moderacija izbrisala temu ateizam na kojoj sam ispisao stanice o takvim stvarima. a nemam se volje ponavljati. ako tebi vjera pomaze, postujem. guraj svoj film. ali istorija nam govori da je bog izmisljen kao i religije, izmedjuostalog da bi se covjek mogao kontrolisati. istorija je puna zla koje je covjek pocinio, a u religiji su se najcesce nalazila opravdanja za ta zla. dokaze za to ne moras trazili duboko u proslosti. dovoljno je da pogledas vijesti i dosta toga ce ti biti jasno.
A sta ako je historija izmisljena? :shock:
5 0 5

#1240 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by 5 0 5 »

Kroksica wrote: A sta ako je historija izmisljena? :shock:
a sta ako je kuran izmisljen?
zvizdan

#1241 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by zvizdan »

Historija moze rece da je Bog izmisljen onoliko koliko i stolarija da dusa postoji. Historija je zabiljezila da su cinjeni zlocini "u ime Boga". I jos se cine. Pa dobro, ali to govori svasta nesto, no ne i da Bog ne postoji. Kako ces historijom dokazivati metafzicko, transpovijesno, hijerohistorijsko, ne ide to nikako. Contradictio in adjecto, sto bi rekli Hrvati :D
Kroksica

#1242 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Kroksica »

5 0 5 wrote:
Kroksica wrote: A sta ako je historija izmisljena? :shock:
a sta ako je kuran izmisljen?
Sta ako nije?

I win anyway. :D
5 0 5

#1243 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by 5 0 5 »

zvizdan wrote:Historija moze rece da je Bog izmisljen onoliko koliko i stolarija da dusa postoji. Historija je zabiljezila da su cinjeni zlocini "u ime Boga". I jos se cine. Pa dobro, ali to govori svasta nesto, no ne i da Bog ne postoji. Kako ces historijom dokazivati metafzicko, transpovijesno, hijerohistorijsko, ne ide to nikako. Contradictio in adjecto, sto bi rekli Hrvati :D
ne zelim se uvlaciti u te razgovore opet. izvinjavam se. ti samo nastavi po svom.
Towelie

#1244 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Towelie »

Sta ako? :D
zvizdan

#1245 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by zvizdan »

zvizdan wrote:Historija moze rece da je Bog izmisljen onoliko koliko i stolarija da dusa postoji. Historija je zabiljezila da su cinjeni zlocini "u ime Boga". I jos se cine. Pa dobro, ali to govori svasta nesto, no ne i da Bog ne postoji. Kako ces historijom dokazivati metafzicko, transpovijesno, hijerohistorijsko, ne ide to nikako. Contradictio in adjecto, sto bi rekli Hrvati :D
zvizdan

#1246 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by zvizdan »

5 0 5 wrote:
ne zelim se uvlaciti u te razgovore opet. izvinjavam se. ti samo nastavi po svom.
Ma sve ok, shvatam, ne da se ni meni, vjeruj mi :wink:
5 0 5

#1247 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by 5 0 5 »

Kroksica wrote: I win anyway. :D
male su sanse. no, ako ti zelis da uredjujes svoj zivot po jednoj prastaroj zaostaloj i prevazidjenoj knjizi, koja ti zabranjuje mnoge svari. koja te ogranicava. koja od tebe zahtjeva sta ces a sta ne jesti, kako se oblaciti, kako voditi ljubav i s kim, to je tvoj izbor. ja zivim svoj zivot oslobodjen od svih tih okova iz pravilnika pustinjskih ljudi od prije 5000 godina. ili 1500, kako hoces. ako ti ne osjecas da ne gubis nista, ulagajuci jedini zivot za nesto sto bi moglo doci poslije, tvoja stvar. ja cu svoj zivot, za koji sam siguran da je jedini, prozivjeti kako ja hocu. ne tvrdim da je kvalitetniji od tvog, ali mislim da sam slobodniji. svakako smo jednako ograniceni savremenim pravilima zivljenja. ti svojim izborom (ili iz straha) jos nekim drugim. opet, jako primitivnim, iz vremena kada su ljudi rjesavali stvari genocidima.

na kraju krajeva, i sam kuran se tumaci na puno razlicitih nacina. mozda jeste istinit, a mozda ga ti razumijes i praktikujes na skroz pogresan nacin. u tom scenariju te ne vidim kao pobjednicu.
Kroksica

#1248 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Kroksica »

5 0 5 wrote:
Kroksica wrote: I win anyway. :D
male su sanse. no, ako ti zelis da uredjujes svoj zivot po jednoj prastaroj zaostaloj i prevazidjenoj knjizi, koja ti zabranjuje mnoge svari. koja te ogranicava. koja od tebe zahtjeva sta ces a sta ne jesti, kako se oblaciti, kako voditi ljubav i s kim, to je tvoj izbor. ja zivim svoj zivot oslobodjen od svih tih okova iz pravilnika pustinjskih ljudi od prije 5000 godina. ili 1500, kako hoces. ako ti ne osjecas da ne gubis nista, ulagajuci jedini zivot za nesto sto bi moglo doci poslije, tvoja stvar. ja cu svoj zivot, za koji sam siguran da je jedini, prozivjeti kako ja hocu. ne tvrdim da je kvalitetniji od tvog, ali mislim da sam slobodniji. svakako smo jednako ograniceni savremenim pravilima zivljenja. ti svojim izborom (ili iz straha) jos nekim drugim. opet, jako primitivnim, iz vremena kada su ljudi rjesavali stvari genocidima.

na kraju krajeva, i sam kuran se tumaci na puno razlicitih nacina. mozda jeste istinit, a mozda ga ti razumijes i praktikujes na skroz pogresan nacin. u tom scenariju te ne vidim kao pobjednicu.
A sta ti mislis da ja gubim? Onako, konkretno?
5 0 5

#1249 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by 5 0 5 »

Kroksica wrote: A sta ti mislis da ja gubim? Onako, konkretno?
pa eto. nabrojao sam ti. zasto dozvoliti da ti neko odredjuje koju vrstu mesa jesti. kako se oblaciti. zasto gubiti vrijeme klanjajuci se u prazno (ako ne vjerujes u postojanje boga, onda je i taj cin potpuno beskoristan). tako ja mislim. mozda i nije. ali, moze se i bez toga. recimo tako. zivot se moze zivjeti odgovorno i bez tih pravila.

ali mozda je interesantnije ono sto je kolega ranije napisao "oni koji ne robuju Apsolutnom nego vlastitoj viziji Boga i vjere,"... svako ima svoju viziju vjere i boga i ponasa se u skladu sa tim. ali ne mogu svi biti upravu. musliman koji je danas srusio onaj drevni grad u iraku ne moze biti isti musliman kao ti. ili jeste (u ocima boga)? jedno vam je zajednicko. vase akcije su motivirane vasim razumjevanjem istog teksta. i te akcije mogu biti veoma pozitivne i veoma negativne. isto vrijedi i za sve ostale religije.

ti jesi pobjednik (u odnosu na mene), samo ako si potrefila pravu religiju, i slijedis je ispravno, striktno po strogim pravilima. i ako si ta pravila razumjela upravo onako kako je zamisljeno. i da ta zagrobna nagrada zaista postoji. u svim drugim scenarijima si na istom kao i ja. osim sto ogranicavas ovaj zivot nepotrebnim pravilima za kvalitetan zivot. po meni, jedini. za ovo drugo, sansa je tako mala da si potrefila bas sve sto se od tebe trazi da ispunis uslove za taj vjecni blagosloveni zivot. eto, nadam se da sam bio jasan sta sam mislio.
prenosnik

#1250 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by prenosnik »

U vatikanu je bilo zenidbi sa curicama od 6 godina ali taj brak se nije "uzivao" dok djevojcica ni bi postala djevojka...Kralj je zenio pred papom curicu od 6 godina...

Sto se Aise raa tice, ona je imala 19 godina kad se udala za Poslanika saws i ta tvrdnja je zasnovana na Buharijinim kazivanjima. Naime, kao sto mi danas odgovaramo na pitanje: kad si rodjen? - odgovor je npr osamdesete :) Za nas se podrazumijeva da je to 1900 i 80 e tako se i kod arapa govorilo devet godina podrazumijevajuci da je do devet poslje 10 :) to je ono ko kad brojis do 100 pa onda opet od 1 do sto a ne 101 , 102 etc....

Kaze ako pitas posto ovca arap ce ti reci 250 a podrazumijeva se da je 1250 i to se podrazumijeva kod njih :)

Abu Bakir je pitao kad si se udala ona kaze zaruke od 6 god i udaja od 9 godina (Hadis Buhari)

Interesantno da se niko nije pobunio u vrijeme Poslanika protiv takve zenidbe , da je to istina bilo bi onih koji bi se suprotstavljali tome cinu ili skrenuli Poslaniku saws paznju na tu gresku ali toga nije bilo...niti jedne krtike...Sto znaci da se to nije ni desilo :-D

Zenidba je bila godinu dana poslje hidzre ili 13 godina po prelasku Ebu Bekra na islama. Asma , starija Aisina sestra je bila starija 10 godina od Aise i to pise crno na bijelo. Preselila na ahiret 73 godine poslje hidzre, rodjena je - 28 godine , znaci u godini hidzre je imala 29 godina a njena sestra Aisa raa 19 godina.

izvinjavam se ovo je napreskok prevod ovog videa
Last edited by prenosnik on 23/04/2015 13:41, edited 1 time in total.
Post Reply