Hoće li biti trećeg entiteta?

Post Reply
Hlapoje

#1226 Re: Hoće li biti trećeg entiteta?

Post by Hlapoje »

hizo ramidovic wrote: tvrdis, dakle, da nije bila legitimna a ne nudis nikakve konkretne dokaze? poznato mi to...
Pa kako može biti legitimna kad u njoj nije bilo predstavnika sva tri naroda, kako je valjda bilo i predvidjeno Ustavom BiH?
Ikebane poput Mire Lazovića nisu bili predstavnici srpskog naroda u vladi BiH.
Predstavnike naroda bira narod...a Miru Lazovića niko iz naroda nije birao.
Znači, da niti je on imao legitimnost kao predstavnik srpskog naroda u vladi BiH, niti je samim tim vlada BiH bila legitimna.
seln

#1227 Re: Hoće li biti trećeg entiteta?

Post by seln »

Hlapoje wrote: Gradjanski ratovi su u 99% slučajeva ratovi izmedju vladinih i nevladinih snaga.
Gradjanski ratovi? Koji?
Ja znam za agresiju.
seln

#1228 Re: Hoće li biti trećeg entiteta?

Post by seln »

Hlapoje wrote: Predstavnike naroda bira narod...a Miru Lazovića niko iz naroda nije birao.
Ko je izabrao Vlajkija?
Hrvati ili Jevreji? :wink:
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#1229 Re: Hoće li biti trećeg entiteta?

Post by Chmoljo »

Hlapoje wrote:
Narod može izabrati i neke koji će kasnije opljačkati državu...pa to ne znači da oni nisu bili nelegitimni predstavnici naroda, niti da je pljačkanje države bilo legitimno.

Pričamo sad o legitimnosti vlasti.
Ovde se pominje da je vlada u Sarajevu bila legitimna, pa se iz toga izvode zaključci da je svako ko je bio protiv te vlade bio agresor.
Ne...nije bila legitimna, bar sa aspekta avnojevske priče o BiH koja je svačija i ničija.
kada kriminalac opljačka državu, njegova sredstva se zaplijene, vrate prijašnjim vlasnicima ili ako ih nema, ostanu državi. svejedno, kriminalac ili neko koga je narod izabrao.

rezultate počinjenog genocida danas uživa narod koji živi u administrativnoj jedinici koja se zove Republika Srpska. ne vidim da neko misli da je urađeno nešto pogrešno. štaviše, predstavlja se kao da se za nešto "izborilo". dakle to se htjelo. sumnjam da se hoće da neko drugi pljačka državu.

analogija ti je dakle, nigdje veze.

što se tiče aspekta avnojevske priče, ona je otišla u tri lijepe zahvaljujući znaš kome? znaš ti dobro, ali je lijepo stvari predstavljati u mikrokontekstu i iz toga izvlačiti opšte zaključke. tako se valjda lakše vare neke činjenice.
Hlapoje

#1230 Re: Hoće li biti trećeg entiteta?

Post by Hlapoje »

Mister Yes wrote:
Hlapoje wrote:Gradjanski ratovi su u 99% slučajeva ratovi izmedju vladinih i nevladinih snaga.
Građanski su upravo takvi.
A kako zovemo one ratove u kojima sa jedne strane imaš vladine snage a sa druge strane snage vlade susjedne zemlje?
Rat u BiH je bio sukob vlade u Sarajevu i vlade na Palama.
A to što su obe vlade imale podršku i nekih vlada drugih zemalja...to ne menja gradjanski karakter tog rata.
Tako je uvek u gradjanskim ratovima.
Uzmi za primer bilo koji gradjanski rat, pa ćeš videti da su skoro po pravilu na ovaj ili onaj način bile umešane i vlade drugih zemalja.
hizo ramidovic

#1231 Re: Hoće li biti trećeg entiteta?

Post by hizo ramidovic »

Hlapoje wrote: Pa kako može biti legitimna kad u njoj nije bilo predstavnika sva tri naroda, kako je valjda bilo i predvidjeno Ustavom BiH?
Ikebane poput Mire Lazovića nisu bili predstavnici srpskog naroda u vladi BiH.
Predstavnike naroda bira narod...a Miru Lazovića niko iz naroda nije birao.
Znači, da niti je on imao legitimnost kao predstavnik srpskog naroda u vladi BiH, niti je samim tim vlada BiH bila legitimna.
to sto su pojedinci zdusili u brda ne oduzima legitimitet vladi vec te pobjegulje pravi pobunjenicima i separatistima.
vlada i predsjednistvo ne predstavljaju narode vec drzavu. shodno tome, vlada i predsjednistvo bih su bili potpuno legitimni predstavnici drzave, i kao takve ih je smatrala i priznavala i mz i un. kapak!
glede gradjanskih ratova, u pravu si, samo sto se u bih nije vodio gradjanski rat vec klasicna agresija.
Last edited by hizo ramidovic on 04/02/2014 13:09, edited 1 time in total.
Hafis

#1232 Re: Hoće li biti trećeg entiteta?

Post by Hafis »

Mister Yes wrote: je l' još transcendenira?

Ih kad bih ja znao šta znači ta riječ? Čak sam malo i guglao ali i dalje ne kontam? Da nije nešto što je on koristio ranije da dokaže svoje znanje? :P
Pošto je rođak Chmoljo izočan, pokušati ću objasniti:
Neki dan sam u jednom postu koristio izraz ascendentan i descendentan, objašnjavajući mu usput da sam rečenicu konstruirao polazeći upravo od anatomije colona, to jest uzlaznog i silaznog dijela debelog crijeva. Inače, nekom greškom (kao ona dječija igra gluhih telefona) izvorni izraz za vodoravni dio colona - transversum se nekako pretvorio u ''transcendenira''.
Last edited by Hafis on 04/02/2014 13:09, edited 1 time in total.
Mister Yes

#1233 Re: Hoće li biti trećeg entiteta?

Post by Mister Yes »

Hlapoje wrote:
Mister Yes wrote:
Hlapoje wrote:Gradjanski ratovi su u 99% slučajeva ratovi izmedju vladinih i nevladinih snaga.
A kako zovemo one ratove u kojima sa jedne strane imaš vladine snage a sa druge strane snage vlade susjedne zemlje?
A to što su obe vlade imale podršku i nekih vlada drugih zemalja...to ne menja gradjanski karakter tog rata.
Uzmi za primer bilo koji gradjanski rat, pa ćeš videti da su skoro po pravilu na ovaj ili onaj način bile umešane i vlade drugih zemalja.
A JNA je bila pod kontrolom Sarajeva ili Pala? Ili možda Beograda? Treba li opet postavljati youtube snimak generala Kukanjca gdje Bosanskim Srbima poručuje "mi smo vam sve osvojili. Vaše je bilo samo da to što je JNA osvojila zadržite. Ali vi ni to niste mogli"

Ili sa druge strane HV. Koliko znam ona je bila pod kontrolom Zagreba?
kingofsnake

#1234 Re: Hoće li biti trećeg entiteta?

Post by kingofsnake »

Hlapoje wrote:
Mister Yes wrote:
Vlada na Palama nije bila priznata od bilo koga osim vlade agresora tj. Srbije. Vlada u Sarajevu je bila jedina međunarodno priznata vlada države BiH. To što je svaki vojvoda po rs-u pravio vladu, to je drugi par opanaka. I jedno je podrška neke vlade, a drugo otvoreno slanje vojnih i paravojnih formacija u BIH i Hrvatsku. To otvoreno slanje se naziva agresija.

Al naravno nećeš ti ovo skontat...
Chmoljo

#1235 Re: Hoće li biti trećeg entiteta?

Post by Chmoljo »

Hlapoje wrote:[

znači, Pale su ratovale i u Vukovaru? :D
Chmoljo

#1236 Re: Hoće li biti trećeg entiteta?

Post by Chmoljo »

Hafis wrote:
Mister Yes wrote: je l' još transcendenira?

Ih kad bih ja znao šta znači ta riječ? Čak sam malo i guglao ali i dalje ne kontam? Da nije nešto što je on koristio ranije da dokaže svoje znanje? :P
Pošto je rođak Chmoljo izočan, pokušati ću objasniti:
Neki dan sam u jednom postu koristio izraz ascendentan i descendentan, objašnjavajući mu usput da sam rečenicu konstruirao polazeći upravo od anatomije colona, to jest uzlaznog i silaznog dijela debelog crijeva. Inače, nekom greškom (kao ona dječija igra gluhih telefona) izvorni izraz za vodoravni dio colona - transversum se nekako pretvorio u ''transcendenira''.
transcedencija = prdež.

ako nisi uspio dokučiti...
Hafis

#1237 Re: Hoće li biti trećeg entiteta?

Post by Hafis »

Chmoljo wrote: transcedencija = prdež.
ako nisi uspio dokučiti...
A to. U figurativnom smislu one rečenice :)

Inače kad odete u lječnika možete mu slobodno reći: doktore moj dobri, nikako ti nisam dobar. Imat ti, da prostiš na izrazu, pojačano puštanje flatulencija.
Hlapoje

#1238 Re: Hoće li biti trećeg entiteta?

Post by Hlapoje »

Chmoljo wrote: kada kriminalac opljačka državu, njegova sredstva se zaplijene, vrate prijašnjim vlasnicima ili ako ih nema, ostanu državi. svejedno, kriminalac ili neko koga je narod izabrao.

rezultate počinjenog genocida danas uživa narod koji u administrativnoj jedinici koja se zove Republika Srpska. ne vidim da neko misli da je urađeno nešto pogrešno. štaviše, predstavlja se kao da se za nešto "izborilo". dakle to se htjelo. sumnjam da se hoće da neko drugi pljačka državu.

Moja analogija je dobra, samo je ti ili ne shvataš ili namerno stvari uprošćavaš na subjektivno vidjenje stvari, a priču širiš na nešto što nema veze sa legitimnošću.
Vlada u BiH tokom rata nije bila legitimna...to jest, bila je legitimna koliko i vlada na Palama.
Chmoljo

#1239 Re: Hoće li biti trećeg entiteta?

Post by Chmoljo »

Hlapoje wrote:
Moja analogija je dobra, samo je ti ili ne shvataš ili namerno stvari uprošćavaš na subjektivno vidjenje stvari, a priču širiš na nešto što nema veze sa legitimnošću.
Vlada u BiH tokom rata nije bila legitimna...to jest, bila je legitimna koliko i vlada na Palama.
ti meni govoriš da nije legitimno ono što samo Pale i Beograd nisu priznali, i onda sam ja subjektivan? :lol:
hizo ramidovic

#1240 Re: Hoće li biti trećeg entiteta?

Post by hizo ramidovic »

Hlapoje wrote: Moja analogija je dobra, samo je ti ili ne shvataš ili namerno stvari uprošćavaš na subjektivno vidjenje stvari, a priču širiš na nešto što nema veze sa legitimnošću.
jes, jes, pa i pale su imale svoje mjesto u un-u, vasceli svet, od uzica do novog sada ih priznavao, bre...
kakvih se sve bolida i pacijenta moze sresti na ovom forumu...
kingofsnake

#1241 Re: Hoće li biti trećeg entiteta?

Post by kingofsnake »

Hlapoje wrote:
Chmoljo wrote: kada kriminalac opljačka državu, njegova sredstva se zaplijene, vrate prijašnjim vlasnicima ili ako ih nema, ostanu državi. svejedno, kriminalac ili neko koga je narod izabrao.

rezultate počinjenog genocida danas uživa narod koji u administrativnoj jedinici koja se zove Republika Srpska. ne vidim da neko misli da je urađeno nešto pogrešno. štaviše, predstavlja se kao da se za nešto "izborilo". dakle to se htjelo. sumnjam da se hoće da neko drugi pljačka državu.

hahahahahahah bog ti jadan dragi šta je ovo? ja lobotomije dragi reufe...
Hlapoje

#1242 Re: Hoće li biti trećeg entiteta?

Post by Hlapoje »

hizo ramidovic wrote: to sto su pojedinci zdusili u brda ne oduzima legitimitet vladi vec te pobjegulje pravi pobunjenicima i separatistima.
vlada i predsjednistvo ne predstavljaju narode vec drzavu. shodno tome, vlada i predsjednistvo bih su bili potpuno legitimni predstavnici drzave, i kao takve ih je smatrala i priznavala i mz i un. kapak!
glede gradjanskih ratova, u pravu si, samo sto se u bih nije vodio gradjanski rat vec klasicna agresija.
O da...naravno da joj oduzima legitimitet.
Samim tim što su predstavnici Srba kao konstitutivnog naroda, napustili skupštinu i vladu BiH i "zdušili u brda" kako ti kažeš...ta vlada i skupština više nisu imali legitimitet.
Jer legitimitet ti daje narod, a ako u vladi i skupštini nemaš predstavnike jednog dela naroda kao što je predvidjeno Ustavom...onda ta vlada nema legitimitet.

Možda ti i ne znaš šta je legitimitet.
seln

#1243 Re: Hoće li biti trećeg entiteta?

Post by seln »

Hlapoje wrote:

Lapoje, jaaano, Lapoje...de, nemoj se provaljivati, krua ti i ljeba.... :-)
Hlapoje

#1244 Re: Hoće li biti trećeg entiteta?

Post by Hlapoje »

Mister Yes wrote:
A JNA je bila pod kontrolom Sarajeva ili Pala? Ili možda Beograda? Treba li opet postavljati youtube snimak generala Kukanjca gdje Bosanskim Srbima poručuje "mi smo vam sve osvojili. Vaše je bilo samo da to što je JNA osvojila zadržite. Ali vi ni to niste mogli"

Ili sa druge strane HV. Koliko znam ona je bila pod kontrolom Zagreba?
Pa ako je JNA bila agresor u Bosni, onda je to neka specifična vrsta agresije...iznutra.
kingofsnake

#1245 Re: Hoće li biti trećeg entiteta?

Post by kingofsnake »

:-)
Hlapoje wrote:
hizo ramidovic wrote: to sto su pojedinci zdusili u brda ne oduzima legitimitet vladi vec te pobjegulje pravi pobunjenicima i separatistima.
Samim tim što su predstavnici Srba kao konstitutivnog naroda, napustili skupštinu i vladu BiH i "zdušili u brda" kako ti kažeš...ta vlada i skupština više nisu imali legitimitet.
Jer legitimitet ti daje narod, a ako u vladi i skupštini nemaš predstavnike jednog dela naroda kao što je predvidjeno Ustavom...onda ta vlada nema legitimitet.

Pa jadan ne bio, kako je onda bila međunarodno priznata ako nema legitimitet? Znači, jebo ti šta čitav svijet kaže, bitno je što iz Han Pijeska i Vlasenice nisu aminovali? :-) :-) :-)
Pa da nije tragično, insan bi se i nasmijao
Hlapoje

#1246 Re: Hoće li biti trećeg entiteta?

Post by Hlapoje »

Chmoljo wrote:
Hlapoje wrote:[

znači, Pale su ratovale i u Vukovaru? :D
Nisu.
Kakve to veze ima?
hizo ramidovic

#1247 Re: Hoće li biti trećeg entiteta?

Post by hizo ramidovic »

Hlapoje wrote:

ih, jaro, sta ti nadrobi i nasra...
dakle, bih je priznata od strane mz kao nezavisna drzava i u tom trenutku imala je vazeci ustav rbih. i vlada i predsjednistvo bili su formirani u skladu sa tim ustavom, pa su prema tome bili i legalni i legitimni, sto je direktno priznala i mz. kraj price.

a siguran sam da ti ne znas razliku izmedju predstavnika naroda i predstavnika drzave.
Hlapoje

#1248 Re: Hoće li biti trećeg entiteta?

Post by Hlapoje »

Chmoljo wrote:
Hlapoje wrote:
ti meni govoriš da nije legitimno ono što samo Pale i Beograd nisu priznali, i onda sam ja subjektivan? :lol:
Ne...dovoljno je samo što Pale nisu priznale tu vladu u Sarajevu.
Kao kad bi sad vladu federacije napustili hrvatski predstavnici i ne bi je priznavali.
Ona više ne bi bila legitimna, zar ne?
Chmoljo

#1249 Re: Hoće li biti trećeg entiteta?

Post by Chmoljo »

Hlapoje wrote: Nisu.
Kakve to veze ima?
maaa nikakve... to je taj moj subjektivizam... :lol:
Hlapoje

#1250 Re: Hoće li biti trećeg entiteta?

Post by Hlapoje »

hizo ramidovic wrote: jes, jes, pa i pale su imale svoje mjesto u un-u, vasceli svet, od uzica do novog sada ih priznavao, bre...
kakvih se sve bolida i pacijenta moze sresti na ovom forumu...
Pale su imale svoje mesto u Ženevi, Lisabonu, Atini i drugim mestima gde se pregovaralo...
To je sa aspekta legitimiteta značajnije od stolice u UN.
Problem je što ti ne razlikuješ pojmove legitimiteta i legaliteta.
Post Reply