Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Dozer

#1226 Re: Ateizam

Post by Dozer »

Da pokusamo ovako.... Edo, HCMX, da li je legitiman smisao zivota razmnozavanje, a zatim i odrzavanje potomstva? Ja mislim da jeste, i to ne neki sporedni smisao, nego primarni. I ne samo nama, nego i svemu zivom na planeti.
Nekad nam je to znacilo samo obezbijediti skroviste i hranu za to potomstvo, i nauciti ga kako da prezivi, pri cemu tada nismo imali pojma o Allahu, Isusu i slicnim ljudskim izmisljotinama. Danas to znaci - sve isto, samo sto su se malo modifikovale stvari, pa danas ih ne ucimo kako da prezive lovom (iako mnogi danas i to rade, ne shvacajuci da im je to u iskonskoj prirodi, nego to smatraju hobijem) i da se kriju po pecinama.i sumama, nego se trudimo da ih obrazujemo, kako bi mogli zaraditi za hranu, stan/kucu, itd.

Ali, sustina je ista kao i onda, tj. i danas radimo isto za svoje potomstvo sto su radili i neandertalci recimo.
Sve ostalo, svi drugi smislovi zivota, jesu sporedni. A u to spada i vjera. Osim ako zaista ne mislite.da.ce vam Allah ili Isus pojebat zenu da bi ostala trudna, a onda i da ce oni to vase potomstvo hraniti, oblaciti, uciti zivotu, itd.

Ne znam, mozda je kod vas fakat tako, sto bi vas cinilo prvim.takvim.slucajevima.u ljudskoj istoriji, ali ja sam se morao sexat sa svojom zenom da bih dobio djecu. Valjda je to tako samo.kod nas, ateista....

Sent from my SP
HardcoreMX

#1227 Re: Ateizam

Post by HardcoreMX »

Raigor Stonehoof wrote:kad shvatis da citav zivot provodis u strahu od crvenkapice, shvatit ces i koliko je vjera besmislena.
Ti si pročitao crvenkapicu i shvatio da bi se nje trebao bojati.Po prvi put to čujem. :lol: Čudan,da ne kažem besmislen zaključak.Zar ima to tako u toj priči o crvenkapici?! :zoka:
Zaitsev wrote:Sta jos ima kod mene... :D
Pa još imaš frižider,imaš i tv,imaš i ormar sa knjigama,na zidu sat i zvijezda,a na tavanu sliku i 'tičija gnijezda. :-D Ne znaš svoju kuću,a hoćeš o racionalnosti. :D
Raigor Stonehoof

#1228 Re: Ateizam

Post by Raigor Stonehoof »

i ti si procitao kuran i shvatio da se trebas bojati alaha. u cemu je razlika?
HardcoreMX

#1229 Re: Ateizam

Post by HardcoreMX »

Razlike su neuporedive i neizbrojive.
A razlike su i u ,npr.racionalizaciji i karakteru insana.
Npr.ti se bojiš crvenkapice iako crvenkapica nigdje nije rekla da je se treba bojati.
Edouard

#1230 Re: Ateizam

Post by Edouard »

fatamorgana wrote:
Edouard wrote:
fatamorgana wrote:

Aha, hau jes nou, ateisti su prvo zakuhali rat pa su onda pokrali milijarde dolara ratne i poslijeratne pomoć i stalno dižu tenzije za idući a u međuvremenu su doveli vlastiti narod na prosjački štap i ostavili u amanet dužničko ropstvo!
Fato, oprosti što ti uskratih odgovor. Nisam skontao da si to smatrao i pitanjem? Ja vidim samo uskličnik na kraju i nisam mislio da očekuješ odgovor.
Pa ukratko. Ja bih se složio dobrim dijelom onoga što ti je već odgovorio HardcoreMX, da ako se bolje promisli da je to i istina.
Ja smatram da se to odnosi kako na deklarirane nevjernike/ateiste koji su takvo što radili, tako i na deklarirane vjernike koji su takvo što radili, dakle na praktične nevjernike/ateiste.
A evo i mojeg pitanja za tebe. Ukoliko već nisi ti sam na prosjačkom štapu o kojem govoriš, a nadam se da nisi, koliko ti sam pomažeš, mjesečno izdvajaš za one koji su zaista dovedeni na prosjački štap? A u kontekstu humanizma, evolucijskog ili bilo kojeg drugog, empatije,... o čemu smo nedavno raspravljali.
Naravno da ćeš se složiti s tvrtkom kad ste od iste fele ...

Ja kao prvo ne kradem što je već sasvim dovoljno od mene kao nemoralnog ateiste a i zašto bih ja pomagao ljude koji su drugi pokrali a još zatvora nisu vidjeli! Nek im se oduzme pokradeno darovano bosanskom narodu pa neće onda ni biti siromašnih, a mene bi opet lično bilo sram da pripadam ovoj skupini vjernika pomenutoj u gornjem članku o pljački u Merhametu, počnite čistiti u vlastitim redovima .... aha, hau jes nou, evo samo što nećete!
Prema onome što si pričao o evolucijskom humanizmu nemoguće je ne pomagati ljude u nevolji. Ja ti rekoh da evolucijski humanizam ne postoji, jer su evolucijski mehanizmi prilagodbe, selekcije, moći,... nemilosrdni, nehumani. A vidiš to i iz primjera kojeg si naveo.
A o tvojoj moralnosti/nemoralnosti ne mogu suditi. Nikad nisam rekao da su ateisti nemoralni ljudi, već uvijek kažem da ateizam kao takav, kao stav, ruši temelje moralnosti.
Nastojim pažljivo razlikovati ljude od loših pojava: ateiste od ateizma, lopove od lopovluka, pušače od pušenja...Svaki je čovjek vrhunska vrijednost, a ateizam je jedna od ljudskih zabluda, moderni mit, čak ne bajka što ateisti znaju kazati za vjeru, jer bajke su privlačne, poučne, moguće ih je dočarati, vesele i djecu, a ateizam tjera ljude da vjeruju u mitove, da se ne ravnaju prema nauci, već vjeruju bez dokaza i objašnjenja kako postoji jedino materija i njezini procesi.
fatamorgana

#1231 Re: Ateizam

Post by fatamorgana »

Humanizam tj. pomaganje ljudskih jedinki jedni drugima posebno u okviru grupe, porodica, klan, pleme je antropološka činjenica.
Navodnu moralnost vjere a posebno vjernika pobija istorijska kao i svakodnevna stvarnost.
Kod nas se se kaže da nikad više vjere a više lopovluka i kriminala nije bilo, to kažu ljudi iz običnog, svakodnevnog života.
Ti si sigurno svjestan te činjenice no izbjegavaš je pišući u nekom teoretskom kvazi filozofirajućem tonu koji nema veze sa stvarnim životom.
A u stvarnom životu ljudi i narod su POKRADENI, pokradena je ratna i poslijeratna pomoć Bosni u milijardama dolara kao i naslijeđena inovina iz bivše države, sve je poharano za klerofašističku neo vlastelu koja je naravno u sprezi sa klero hijerarhijom.

Zato po meni ti svjesno izbjegavaš da direktno odgovoriš na moje upite jer ne možeš ni imati odgovora osim da se praviš blesav i prosipaš licemjernu apologiju do vrata kompromitovane vjere i to te diskredituje kao sagovornika .
HardcoreMX

#1232 Re: Ateizam

Post by HardcoreMX »

@Fatko
Čudno da spominješ konstantno licemjerstvo,a ne dovodiš ga u vezu kad spominješ kradju i ostalo što dovodiš u kontekst.
belfy

#1233 Re: Ateizam

Post by belfy »

HardcoreMX wrote:Donekle si u pravu jer ne možeš od ateista i očekivati neke racionalosti,ali nisi u pravu kad kritikuješ Fatosa,ali ni Dozera.Ti jednostavno ne razumiješ bosančerose.
a ti cak nisi razumio ni da se radi o tebi. mada - nije iznenadjujuce...
belfy

#1234 Re: Ateizam

Post by belfy »

HardcoreMX wrote:@Fatkos.Zato što ne postoji čovjek koji ne vjeruje niušta.A ateizam je u sklopu religije. :wink:
@Zaitse.Ponavljanje je mudrost,samo što ti svaki put isto,kako dodješ tako i odeš.I nisi nikad bio vjernik da se razumijemo. ;-)
sada logicar valjda zeli reci da svaki covjek koji vjeruje u svasta... logicno... :-) ti nisi neki bistar sa sastavljanjem prosirenih recenica, jel?
Last edited by belfy on 10/02/2017 19:48, edited 1 time in total.
Zaitsev

#1235 Re: Ateizam

Post by Zaitsev »

Zaitsev wrote:Sta jos ima kod mene... :D
HardcoreMX wrote:Pa još imaš frižider,imaš i tv,imaš i ormar sa knjigama,na zidu sat i zvijezda,a na tavanu sliku i 'tičija gnijezda. :-D Ne znaš svoju kuću,a hoćeš o racionalnosti. :D
Moj HCMX, nije tebi lahko nimalo... :D
Edouard

#1236 Re: Ateizam

Post by Edouard »

fatamorgana wrote:Humanizam tj. pomaganje ljudskih jedinki jedni drugima posebno u okviru grupe, porodica, klan, pleme je antropološka činjenica.
Navodnu moralnost vjere a posebno vjernika pobija istorijska kao i svakodnevna stvarnost.
Kod nas se se kaže da nikad više vjere a više lopovluka i kriminala nije bilo, to kažu ljudi iz običnog, svakodnevnog života.
Ti si sigurno svjestan te činjenice no izbjegavaš je pišući u nekom teoretskom kvazi filozofirajućem tonu koji nema veze sa stvarnim životom.
A u stvarnom životu ljudi i narod su POKRADENI, pokradena je ratna i poslijeratna pomoć Bosni u milijardama dolara kao i naslijeđena inovina iz bivše države, sve je poharano za klerofašističku neo vlastelu koja je naravno u sprezi sa klero hijerarhijom.

Zato po meni ti svjesno izbjegavaš da direktno odgovoriš na moje upite jer ne možeš ni imati odgovora osim da se praviš blesav i prosipaš licemjernu apologiju do vrata kompromitovane vjere i to te diskredituje kao sagovornika .
Fato, žao mi je, ali nema razloga da pokazuješ znakove nervoze. Ovo je koliko vidim PDF Ateizam, a ne korupcija u BIH. Pa ukoliko imaš čvrstih saznanja o tome tko je to poharao, SIPA zaprima prijave, a tu klerofašističku neo vlastelu koja je u sprezi sa klero hijerarhijom treba pozatvarati i oduzeti im imovinu.
fatamorgana

#1237 Re: Ateizam

Post by fatamorgana »

Edouard wrote:
fatamorgana wrote:Humanizam tj. pomaganje ljudskih jedinki jedni drugima posebno u okviru grupe, porodica, klan, pleme je antropološka činjenica.

Fato, žao mi je, ali nema razloga da pokazuješ znakove nervoze. Ovo je koliko vidim PDF Ateizam, a ne korupcija u BIH. Pa ukoliko imaš čvrstih saznanja o tome tko je to poharao, SIPA zaprima prijave, a tu klerofašističku neo vlastelu koja je u sprezi sa klero hijerarhijom treba pozatvarati i oduzeti im imovinu.
PDF je Religija, jedna od tema je ateizam.

Evo pošto možda živiš u vjerskim oblacima (hau jes nou) da se još mrvu informiraš! :wink:

http://www.6yka.com/novost/120549/lazne ... u-bih-ikad
MyTao

#1238 Re: Ateizam

Post by MyTao »

fata samara ovu nejac... Obicno voli "trolati" ali zna da ih argumentima vrati na mjesto kada je to potrebno :thumbup: :thumbup:
HardcoreMX

#1239 Re: Ateizam

Post by HardcoreMX »

Pa ista ste starogrčka škola koju su otresli još u rimsko doba. :lol:
Dado34

#1240 Re: Ateizam

Post by Dado34 »

Nesto gledam listam, mescini slabo "ateista" ima da supljira vjernicima na temi "vjere". Ovde valjda ko neki ispusni ventil za frustracije pojedinih vjernika, sta li? Imaju obavezu da sire vjeru i da ubjedjuju onako kako u knjizi pise. Bolan haj tamo pa supljiraj i turpijaj. Slaba ti ta vjera i licna ubjedjenja kad ti moras ovde doci mene da ubjedjujes da sam u krivu.
Edouard

#1241 Re: Ateizam

Post by Edouard »

fatamorgana wrote:
Edouard wrote:

PDF je Religija, jedna od tema je ateizam.

Evo pošto možda živiš u vjerskim oblacima (hau jes nou) da se još mrvu informiraš! :wink:

http://www.6yka.com/novost/120549/lazne ... u-bih-ikad
Jeste Fato, u pravu si što se tiče PDF-a i teme, nemaš đabe preko 26 hiljada upisa, vjerojatno više nego svi mi ostali zajedno.
Ali svejedno, tema nije korupcija i krađa u BIH. Idemo dalje.
Kažeš da možda živim u vjerskim oblacima pa da se još mrvu informiram nudiš mi BUKU kao nekakav relevantni izvor informacija. Bilo bi zanimljivo saznati i to tko ih financira.
Mislim da ste i ti i taj novinar prilično kratkovidni. Iz članka je jasno vidljiva (neo)marksističko ateistička doktrina: religija je veliko otuđenje i izvor svih drugih društvenih otuđenja. Namjera je jasna, okriviti sve tri religije i izjednačiti njihovu krivnju za svo zlo u BIH.
Dakle, ti revolucionari (samozvani dekontaminatori) najprije definiraju problem, a onda će se u povoljnom trenutku i ponuditi da ga riješe. Poznato i puno puta viđeno ( deja vu), ali nikad dobro završilo.
Što želim kazati? Ni ti ni oni ništa o uzrocima zla u BIH i u JU. 50 godina totalitarističko-komunističkog ideološkog ugnjetavanja i marginaliziranja svega nekomunističkog a pogotovo religijskog i nacionalnog, u državi u kojoj je smjela i morala vladati samo jedna partija, ona komunistička, avangardna, u državi u kojoj je u temeljima društveno političkog uređenja stajao i taj famozni ateizam. ( i ovdje se dokazao da ruši temelje moralnosti)
I što očekivati, kakvu reakciju kad se nešto jako dugo i neprirodno prisilno pritišće. Jednako kao i u fizici, u jednom kritičnom trenutku nastaje prasak, nered, nekontrolirana situacija, maksimalna entropija. I onda silno čuđenje. (Dosta pojednostavnjeno ali u suštini istinito.)
Daj Fato bistar si čovjek, gledaj malo šire a ne samo kako tebi odgovara.
HardcoreMX

#1242 Re: Ateizam

Post by HardcoreMX »

@Fatko
Lopovluk nema i ne poznaje religiju,barem ne abrahamsku.Pogodi onda šta ostaje! :D
belfy

#1243 Re: Ateizam

Post by belfy »

HardcoreMX wrote:@Fatko
Lopovluk nema i ne poznaje religiju,barem ne abrahamsku.Pogodi onda šta ostaje! :D
ostaje da religija poznaje lopovluk i da ga ima. ono...logika... znas...
HardcoreMX

#1244 Re: Ateizam

Post by HardcoreMX »

@Zaitse
Pa kad čovjek vidi šta ti i @blefy pišete,kome da se ne smuči i da mu bude lako to gledati pa ako sam ti drug,onda bi ti trebao pomoći, zar ne? Jedino,sva sreća pa niste plaho riječiti. Usput rečeno da pardoniram što zakratko impliciram u korespodenciji izmedju tebe i hcmxa. :D
HardcoreMX

#1245 Re: Ateizam

Post by HardcoreMX »

belfy wrote:ostaje da religija poznaje lopovluk i da ga ima. ono...logika... znas...
Ništa se ti belfy ne sikiraj.Ako te opet plaho ne brine,imaju dvojica koja stalno bilježe.A ostaje jedino Uzvišeni.
Last edited by HardcoreMX on 10/02/2017 22:57, edited 1 time in total.
Dado34

#1246 Re: Ateizam

Post by Dado34 »

@ Eduardo, upravo prelistah, nisam stigao prije. Obzirom da nisam htio, zelio niti zelim bilo koga uvrijediti. Obrisati ne mogu, fizika foruma ne dozvoljava. "Prica za budale i malu djecu". Duboki naklon i izvinjenje. Naravno ostalo stoji a i ja isto tako iza toga.
HardcoreMX

#1247 Re: Ateizam

Post by HardcoreMX »

@Fado34
Sto ga ti naturpija,jesi svjestan da si upravo ateizam odgurnuo u cenzuru,a svaka cenzura vodi u totalitarizam.Iz koje si se ti to faze jednoumlja probudio?!A ako nemaš šta sakriti,zašto se onda bojiš argumentovane diskusije?
Towelie

#1248 Re: Ateizam

Post by Towelie »

:D :D :D
Image
Lopov-eliminator

#1249 Re: Ateizam

Post by Lopov-eliminator »

Odavno ne navratih na ovaj pdf, kad imam sta vidjeti, vratio se Edouard da ponovo sije mrznju prema ateizmu nakon sto se slegla prasina nakon sto je dobio jedan veliki post s njegovim citatima koji dokazuju tu mrznju. Nevjerovatno, kako se nekome uopste da toliko mrziti. A da, pricam o licnosti koja je hladno izjavila:
Edouard wrote:Ateistički stav da Bog ne postoji nije kompatibilan ni sa kakvim moralom
Edouard wrote:Ali ateizam, da, to držim da je veliko nesreća za ljudski rod.
Edouard wrote:ustrajavanje u zlodjelu nužno isključuje vjerovanje u Boga.
Edouard wrote:često vidim da sirotinja dolazi u dvorište i na vrata popovima, vjerojatno i hodžama, znajući iz iskustva da će nešto dobiti, i zaista ne odu prazni.
Ali nisam vidio, a niti čuo da sirotinja dolazi na vrata recimo kupleraja, javnih kuća, bordela, noćnih klubova...,objekata koje sigurno drže nevjernici.
Jel treba nesto dodati na ovo?
Zaitsev

#1250 Re: Ateizam

Post by Zaitsev »

HardcoreMX wrote:@Zaitse
Pa kad čovjek vidi šta ti i @blefy pišete,kome da se ne smuči i da mu bude lako to gledati pa ako sam ti drug,onda bi ti trebao pomoći, zar ne? Jedino,sva sreća pa niste plaho riječiti. Usput rečeno da pardoniram što zakratko impliciram u korespodenciji izmedju tebe i hcmxa. :D
Ti si moj prijatelj!!! Niko me na dunjaluku nasmijati ne može k'o ti! Allahami! :D
Post Reply