Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude?
-
bole1st
#1226 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude
Mogu se i ja vise potrudit,
STA AKO RATA NE BUDE,
LUDILA MEDJU LJUDIMA,
VISE NE NUDE ZABLUDE,
MIRE NAS RAZNIM CUDIMA
I SVAKOJ KARTI NAUDE,
STA AKO RATA NE BUDE.
STA AKO RATA NE BUDE,
LUDILA MEDJU LJUDIMA,
VISE NE NUDE ZABLUDE,
MIRE NAS RAZNIM CUDIMA
I SVAKOJ KARTI NAUDE,
STA AKO RATA NE BUDE.
- Perdita_Durango
#1227 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude
'Troumila' sam se izmedju merhametluka, tolerancije i ponosa. Ponos je ipak prevagnuo.Corto Maltese wrote:Dobra! Mada mislim da je tačnija: Sačuvaj me Bože srpskog junaštva, hrvatske kulture i bošnjačkog merhametluka!Perdita_Durango wrote:'Sačuvaj me Bože srpskog junaštva, hrvatske kulture i bošnjačkog ponosa' (parafraziram)
- Vasco da Gama
#1228 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude
pa kad smo već na podforumu politika sve što mogu reći je da sistem može mijenjati jedino globalno jer je sistem globalan. lokalna demokratija i izbori i te stvari su limitirani. glupost je uopšte razmišljat o glasanju jer nije problem u ličnostima nego u sistemu.GAU8 wrote:BRAVO.Vasco da Gama wrote:bogami izgleda da bošnjaci neće napast. kad pitam ljude uživo bil ratovali svi kažu jok ja nek drugi ide u smrt.
nego, zanimljivo je kako ljudi žive u zabludi da je kod nas velika nezaposlenost i loš standard života zbog nas takvih kakvi jesmo ili zbog našeg ustava takav kakav jeste, pa će eventualni rat sa konačnim i nedvosmislenim pobjednikom napravit stvari lakšim za efikasniji i jednostavniji sistem, ekonomski napredak, "normalnu drzavu" i sl.
nema ništa od toga. nismo mi jadna zemlja zato što smo imali rat ili zato što nam se mozgovi odlijevaju ili zato što nam nevalja ustav, previse administracije i te price.
mi smo jadni jer tako kapitalizam fercera. nije kapitalizam svaka zemlja za sebe pa koja ima bolje i transparentnije politike ta je naprednija a koja ima lose politike ta zaostaje. kapitalizam je stvar totalnosti koja funkcionise kao puzzle. drugim rijecima švicarska, švedska i amerika ne samo da su povezane sa mozambikom, kongom i somalijom nego mogu SAMO da funkcionišu, ovakve kakve jesu, dok je kongu rat i bijeda, dok somalijom haraju pirati i sl. da bi smo koristili mobitele bilo gdje na svijetu neka desetogodišnji drogirani član bande u kongu MORA kalašnjikovom izrešetat neke ljude.
tako je i bosna kita od zemlje ne zato sto smo imali rat i korumpirane politicare. mi smo komadić puzzle u glkobalnom kapitalizmu koji ne može biti mnogo drugačiji od toga što jeste s ratom i bez rata, sa "funkcionalnom" ili nefunkcionalnom državom, svejedno...
Ali, šta raditi po tom pitanju? Prestati pokušavati nešto promijeniti i poklopiti se u smislu "samo nek ne puca"? Skontati kako sistem fercera i iskoristiti to u svoju korist (čitaj lopovluk i nepotizam)? Razguliti odavde i tražiti selameta negdje drugdje?
pozitivna stvar, ako je pozitivna, je u tome što sistem ovakav kakav jeste sa finansijskim problemima, problemima okoliša i zagađenja, pa sa problemima tzv intelektualnog vlasništva gdje ljudi poput billa gates< privatiziraju dio našeg zajedničkog znanja pod krinkom intelektualno vlasništva kako bi smo mu plaćali rentu da bi međusobno komunicirali, itd. - nije održiv i neminovno će se mijenjati. utopija je vjerovati kako stvari ovako mogu da idu do beskonačnosti i da je neoliberalni kapitalizam kraj povjesti, kako reče smiješni fukojama. međutim, da li će se sistem mienjati na gore ili na bolje nisam siguran. nisam optimista. čini se da idemo generalno prema jačojk simbiozi korporacije i države koja se više i ne libi da kaže kako je demokracija samo igrokaz.
- Havatar
#1229 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude
Nista od toga sto bi napisala ne bi bilo tacno kao sto ni ovo nije tacnoPerdita_Durango wrote:'Troumila' sam se izmedju merhametluka, tolerancije i ponosa. Ponos je ipak prevagnuo.Corto Maltese wrote:Dobra! Mada mislim da je tačnija: Sačuvaj me Bože srpskog junaštva, hrvatske kulture i bošnjačkog merhametluka!Perdita_Durango wrote:'Sačuvaj me Bože srpskog junaštva, hrvatske kulture i bošnjačkog ponosa' (parafraziram)
-
Plivac
#1230 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude
a mogu li seljaci ucestvovati u gradjanskom ratu?LBVIEW wrote:GAU8 wrote:Neće se ni ratovati kao u prethodnom ratu. Prije će zavladati anarhija i haos, gdje će svaka mahala imati svoj "rat"coek wrote:ma kakav crni rat, sve iluzije su odavno razbijene, ovdje se nema vise za sta ratovati.
Jes jes, bit ce i gradanski rat izmedu Bosnjaka, kako si samo to zaboravio spomenuti.![]()
Nego sto kaze pr'cednik, koliko najslobodarskiji narod na planeti a i sire moze izdrzati?
- Paranoid
#1231 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude
..samo preko dva duluma obradive površine 
- Perdita_Durango
#1232 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude
'Troumila' sam se izmedju merhametluka, tolerancije i ponosa. Ponos je ipak prevagnuo.[/quote]
Nista od toga sto bi napisala ne bi bilo tacno kao sto ni ovo nije tacno[/quote]
Nazalost, sve. Cast izuzecima.
Nista od toga sto bi napisala ne bi bilo tacno kao sto ni ovo nije tacno[/quote]
Nazalost, sve. Cast izuzecima.
- Corto Maltese
#1233 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude
Crnjak i jeste u tome da ništa od gorenavedenog nije tačno.Havatar wrote:Nista od toga sto bi napisala ne bi bilo tacno kao sto ni ovo nije tacnoPerdita_Durango wrote:'Troumila' sam se izmedju merhametluka, tolerancije i ponosa. Ponos je ipak prevagnuo.Corto Maltese wrote: Dobra! Mada mislim da je tačnija: Sačuvaj me Bože srpskog junaštva, hrvatske kulture i bošnjačkog merhametluka!
Sveto trojstvo nacionalnih zabluda.
Last edited by Corto Maltese on 22/12/2013 21:08, edited 2 times in total.
- Perdita_Durango
#1234 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude
Makar nestofreeLatakia wrote:imaš bolje dupe nego što misliš...Perdita_Durango wrote:Troumila' sam se izmedju merhametluka, tolerancije i ponosa. Ponos je ipak prevagnuo
- Skijaš
#1235 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude
Zato što je uglavnom objašnjeno sve, rata neće biti ako ne bude teritorijalnog ugrožavanja BiH. Država će nastaviti postojati u okviru mirovnog sporazuma, sa svoja dva entiteta i tri konstitutivna naroda.Hafis wrote:Nego, što je ovo tema zamrla.
-
Rudi33
#1236 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude
Tako se i Juga spremala za rat 50 godina izvana a razorila se iznutra. 
- Skijaš
#1237 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude
Nisam ni mislio na prijetnju izvana.Rudi33 wrote:Tako se i Juga spremala za rat 50 godina izvana a razorila se iznutra.
- exliberal-ex
#1238 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude
Skijaš wrote:Zato što je uglavnom objašnjeno sve, rata neće biti ako ne bude teritorijalnog ugrožavanja BiH. Država će nastaviti postojati u okviru mirovnog sporazuma, sa svoja dva entiteta i tri konstitutivna naroda.Hafis wrote:Nego, što je ovo tema zamrla.
znaci rahat patnja...nekad mi je zao ljudi dole ali nekad kazem da izvinete sta ste trazili...to ste i dobili ...sad se j...e
- Skijaš
#1239 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude
Šta je sad problem ?exliberal-ex wrote:znaci rahat patnja...nekad mi je zao ljudi dole ali nekad kazem da izvinete sta ste trazili...to ste i dobili ...sad se j...eSkijaš wrote:Zato što je uglavnom objašnjeno sve, rata neće biti ako ne bude teritorijalnog ugrožavanja BiH. Država će nastaviti postojati u okviru mirovnog sporazuma, sa svoja dva entiteta i tri konstitutivna naroda.Hafis wrote:Nego, što je ovo tema zamrla.
-
dudlov
#1240 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude
Ma ovdje je super, samo da je malo više love. Kurac bi ovo bila patnja tj. rahat patnja ne postoji, jer patnja sama po sebi nije rahat (ja se patim i kad se istovarim, onda se razrahatim).Samo da je para, odmah bi uplatio proslavu Nove godine na nekom atraktivnom mjestu i bolila bi me neka stvar šta majmuni na TV-u seru.exliberal-ex wrote:Skijaš wrote:Zato što je uglavnom objašnjeno sve, rata neće biti ako ne bude teritorijalnog ugrožavanja BiH. Država će nastaviti postojati u okviru mirovnog sporazuma, sa svoja dva entiteta i tri konstitutivna naroda.Hafis wrote:Nego, što je ovo tema zamrla.
znaci rahat patnja...nekad mi je zao ljudi dole ali nekad kazem da izvinete sta ste trazili...to ste i dobili ...sad se j...e
-
Bodkin
#1241 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude
problem je sto mislis da rata moze biti samo ako srbi proglase nekakvu nezavisnostSkijaš wrote:Šta je sad problem ?exliberal-ex wrote:znaci rahat patnja...nekad mi je zao ljudi dole ali nekad kazem da izvinete sta ste trazili...to ste i dobili ...sad se j...eSkijaš wrote:
Zato što je uglavnom objašnjeno sve, rata neće biti ako ne bude teritorijalnog ugrožavanja BiH. Država će nastaviti postojati u okviru mirovnog sporazuma, sa svoja dva entiteta i tri konstitutivna naroda.
-
mezzo95
#1242 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude
Kako vam je skandinavija komplex nabila, golemo je to..dudlov wrote:O svačemu po nešto, ali ni rijeći o putnim pravcima za strateško povlačenje. Helem, koliko bi se fore imalo za guzove u hladovinu skloniti, npr. kod familije u skandinaviju? Mislim, i strateško povlačenje zbog opravdanih razloga spada u ovu temu:mrgreen:
Sent from my LG-P970 using Tapatalk 2
-
mezzo95
#1243 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude
Boga ti Hafise, al ono bas iskreno, jel se stvarno u Hercegovini kaze tocno? Ili tko? Bio sam stvarno dosta puta dole, imam i rodbinu, al ne mogu se sjetiti da sam bas cuo. Ako moze ozbiljno, bezironije i sarkazma. Hvala.Hafis wrote:Na koju ekipu točno misliš?Lug wrote:ma naravno, samo cete pojacati ekipu..Hafis wrote:Ja biK samo da se obratim ovim stratezima:
Šta će biti s nami dole? Pika li da proglasimo neutralnost?
Koliko vidim ne nalazimo se na planiranim tenkovskim rutama, pa velim ako može bez nas ikako
-
mezzo95
#1244 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude
Nas nijeSteely Dan wrote:Da se razumijemo mene to ne zanima . Ali ne mogu se oteti utisku . Dok procitas jedan post ( u vecini slucajeva ) odmah pogodis da li je covjek B ili H ili S ili Bos ili ... ali koliko god postova da procitas od forumasa Mr Yes nikako da skontas za koju ekipu igra ta mutivoda . Svakakivih kameleona .
-
Hafis
#1245 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude
Pa...nije teško i objasnit ću ti.mezzo95 wrote:Hafis wrote:Boga ti Hafise, al ono bas iskreno, jel se stvarno u Hercegovini kaze tocno? Ili tko? Bio sam stvarno dosta puta dole, imam i rodbinu, al ne mogu se sjetiti da sam bas cuo. Ako moze ozbiljno, bezironije i sarkazma. Hvala.Lug wrote: Na koju ekipu točno misliš?
Starije generacije, tj. one koje su bile reproduktivne prije 92. istini za volju ne izgovaraju riječ ''točno'' (osim ako se ne radi o osobama iz politike, kulture, obrazovanja...općenito oosobama koje obnašaju neku, hajdemo reći ''javniju'' profesiju).
No međutim s mlađom generacijom je to sasvim drugačije. Škola čini svoje - velika većina, više od 90% govori ''točno'.
Ti vjerojatno nisi čuo, što ne znači da nije tako. Recimo ja prvi prilagodim riječnik kada komuniciram ili se družim s osobom koja nije iz ovog ''miljea'', upravo iz poštovanja prema njoj ili da me ne bi ''pogrešno'' shvatio.
Znam i ja nekoliko riječi koje mi paraju uho i svjestan sam da su u potpunosti ušle u jezik u nekim drugim sredinama, (npr. šehid, mahrama, peterica, visočiji i sl.) ali ih poštujem i ne zezam se s njima (kao što je recimo ovdje običaj zezanja s ''čimbenicima'', pučanstvom'' i sl.)
- Corto Maltese
#1246 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude
Visočiji!?Hafis wrote: Znam i ja nekoliko riječi koje mi paraju uho i svjestan sam da su u potpunosti ušle u jezik u nekim drugim sredinama, (npr. šehid, mahrama, peterica, visočiji i sl.) ali ih poštujem i ne zezam se s njima (kao što je recimo ovdje običaj zezanja s ''čimbenicima'', pučanstvom'' i sl.)
-
Martinez_
#1247 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude
Neće biti ''teritorijalnog ugrožavanja BiH'', mnogo se hvatate na Dodikove predizborne folove. Nije toliko glup da čini protivustavne akte za koje nema podršku nikoga izvana. Ali to ne znači da rat nije moguć iako RS ne pokuša otcepljenje.Skijaš wrote:Zato što je uglavnom objašnjeno sve, rata neće biti ako ne bude teritorijalnog ugrožavanja BiH. Država će nastaviti postojati u okviru mirovnog sporazuma, sa svoja dva entiteta i tri konstitutivna naroda.Hafis wrote:Nego, što je ovo tema zamrla.
Šta sa na primer sledećim scenariom: u procesu pregovora sa EU Brisel zahteva centralizaciju BiH i prebacivanje niza ovlasti na centralne institucije ali Dodik ili neki novi Dodik odbije. Ili da na primer hrvatski predstavnici nikad ne pristanu na Sejdić - Finci. Šta se događa da li će Bošnjaci pristati da nikad ne idu u EU, imaju li beskonačnog strpljenja ili će stvari uzeti u svoje ruke? I šta kad sami preuzmu neke korake kako reaguje Banja Luka?
Svet se menja, na gore. Nije daleko Sirija, a krhki je mir u Ukrajini, Turskoj, Gruziji...postoje tačke na planeti gde se u ovom času ozbiljno krvari a to ili su vesti na dnu neke sedme strane ili nisu vesti uopšte. Što svi mislimo da neko tamo beskrajno brine o nama i da neće nemire dozvoliti?
- CSKA
#1248 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude
Zelen si martinez na forumu vidi se
To je vec rjeseno.Bosnjaci ce natalitetom srediti to,kada ih bude 70-80% sami ce kroz institucije ukinuti RS.Onda ce Srbi izazvati rat,bice traktorijada itd...
To je vec rjeseno.Bosnjaci ce natalitetom srediti to,kada ih bude 70-80% sami ce kroz institucije ukinuti RS.Onda ce Srbi izazvati rat,bice traktorijada itd...
- damskot
#1249 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude

Drone , drone, imam dobrih second hand dronova ...
Ja ga pustim vi upravljate preko interneta pristupacna cijena ..
- Skijaš
#1250 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude
Nadajmo se da si u pravu, ali nada nije dovoljna i sasvim je opravdano ponavljati kako mirne disolucije ne može biti. Ismijavalo se i Karadžića, pa kako je to završilo ? Masovnim grobnicama i genocidom. Dakle, nadajmo se da je pavijan samo klaun koji nema ozbiljnih planova po pitanju secesije, ali poruku kako to ne bi vodilo nezavisnosti nego nestanku manjeg entiteta treba poslati čisto preventivno.Martinez_ wrote:Neće biti ''teritorijalnog ugrožavanja BiH'', mnogo se hvatate na Dodikove predizborne folove.Skijaš wrote:Zato što je uglavnom objašnjeno sve, rata neće biti ako ne bude teritorijalnog ugrožavanja BiH. Država će nastaviti postojati u okviru mirovnog sporazuma, sa svoja dva entiteta i tri konstitutivna naroda.Hafis wrote:Nego, što je ovo tema zamrla.
Sarajevo niti u jednom od ta dva scenarija neće pokretati rat, nego bi kroz narednu deceniju došlo do kristalizacije određene strategije iznurivanja. Bošnjaka je u BIH prije dvije decenije bilo 43 %, a sada je na nacionalističkim forumima pristalica Herceg Bosne i velikosrpskog projekta izvor radosti to što Bošnjaci neće preći 50 %. To smatraju uspjehom, to što je Bošnjaka procentualno više nego što ih je bilo, a što znači da će ih primjenom novog etničkog ključa biti više i u institucijama vlasti. Zašto bi bilo ko na mjestu Bošnjaka pokretao rat s takvim trendom ? Kada je Bojan Bajić upozoravao na ovo prije nekoliko godina, proglasilo ga se za izdajicu srpskog naroda, a u suštini, upravo je vezivanje Srba i Hrvata za BiH i njena stabilizacija ono što će spriječiti transformaciju BiH u isključivo bošnjačku državu. Šta fali ako Brisel traži ministarstvo poljoprivrede na nivou BiH ? Neka ga vodi Srbin koji će u Briselu braniti interese svih naših poljoprivrednika, neće ti to ministarstvo postati leglo el kaide. Evo Šarovića, Sarajevo je tog okorjelog SDS-ovca pretvorilo u maltene najvećeg patriotu jer je kao nešto malo pokazao da brani interes BIH građana.Nije toliko glup da čini protivustavne akte za koje nema podršku nikoga izvana. Ali to ne znači da rat nije moguć iako RS ne pokuša otcepljenje. Šta sa na primer sledećim scenariom: u procesu pregovora sa EU Brisel zahteva centralizaciju BiH i prebacivanje niza ovlasti na centralne institucije ali Dodik ili neki novi Dodik odbije. Ili da na primer hrvatski predstavnici nikad ne pristanu na Sejdić - Finci. Šta se događa da li će Bošnjaci pristati da nikad ne idu u EU, imaju li beskonačnog strpljenja ili će stvari uzeti u svoje ruke? I šta kad sami preuzmu neke korake kako reaguje Banja Luka?
a pritisak će rasti :
primjer 1 : Predsjednik Udruženja poljoprivrednika RS-a Slavko Injić naglasio je da je Bosna i Hercegovina ovakvim ponašanjem političara dosad izgubila 325 miliona eura, što su bila nepovratna sredstva, a ne kreditna. "Mi nemamo namjeru da rušimo vlast ili da im naređujemo kako će raditi već da poljoprivrednicima kažemo da nije sve onako kako političari govore. Formiranje državnog ministarstva poljoprivrede nije naša fiks ideja nego zahtjev Evropske unije", potcrtao je Injić.
primjer 2 : Poštovani ministre, tvrdim odgovorno da su svi učenici i studenti Republike Srpske spremni da Vam pruže bezrezervnu podršku da prenesete sva potrebna ovlašćenja na novoformiranu agenciju ako bi im to pružilo mogućnost da studiraju i usavršavaju se na nekom od najprestižnijih visokoškolskih ustanova u Evropi. Prije svega, s obzirom na to da niti jedan od dva javna univerziteta u Republici Srpskoj, za razliku od univerziteta u Federaciji BiH, nema nikakav program razmjene studenata s inostranim fakultetima, nije mi jasno koje bismo mi to nadležnosti prenijeli i šta time konkretno gubimo.
Dakle, Bošnjaci nemaju niti jedan razlog za pokretanje rata, pritisak na Dodika i dodike će rasti kako bude evidentnija cijena orkestrirane manipulacije i sijanja straha. Proces euroatlantskih integracija treba iskoristiti kako bi se Bosni i Hercegovini vratilo srpski identitet umjesto što se stabilizaciju države predstavlja i doživljava kao nešto antisrpsko.