Egipat (pročitati prvi post)

Post Reply
odesveuhonduras
Location: Ne interesuje me vaše mišljenje o deklinaciji Edinovog prezimena. FaLa :)

#1226 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by odesveuhonduras »

Challenger__ wrote:
Američki predsjednik Barak Obama je danas izjavio da Amerika otkazuje dogovorene zajedničke vojne vježbe sa egipatskom vojskom zbog zadnjih dešavanja na trgu Rebial Adevije
Da damo potpunu vijest koja govori mnogo, mnogo više:
Obama je upravo održao govor o situaciji u Egiptu. Potvrdio je kako se vojne vježbe s egipatskom vojskom neće održati zbog aktualne situacije u zemlji. Istaknuo je kako SAD nije vezan uz niti jednu stranu. "Želimo miran, demokratski Egipat", rekao je. Navodi kako obje strane često traže krivca u SAD-u. "SAD će raditi sa svima u Egiptu kako bi se postigao mir, pravda i dostojanstvo", rekao je Obama.
Znači, "obje strane" traže krivca u SAD. Zanimljivo... Da vidimo šta kaže EU:
Prema pojedinim izvorima u pripremi je mogući izvanredni summit ministara vanjskih poslova Europske Unije na kojem bi se mogla donijeti odluka o ukidanju pomoći Egiptu.
Lol, rusofilni islamofob uhvaćen u laži, šokantno:

Egypt Live Blog
Transcript: Obama's remarks on Egypt
Last modified: 15 Aug 2013 18:10

Share

President Obama delivered the following remarks on the unrest in Egypt on Aug. 15 in Martha’s Vineyard, Mass. [via The Washington Post]
The United States strongly condemns the steps that have been taken by Egypt's interim government and security forces. We deplore violence against civilians. We support universal rights essential to human dignity, including the right to peaceful protest. We oppose the pursuit of martial law, which denies those rights to citizens under the principle that security trumps individual freedom or that might makes right. And today the United States extends its condolences to the families or those who were killed and those who were wounded.

Given the depths of our partnership with Egypt, our national security interest in this pivotal part of the world and our belief that engagement can support a transition back to a democratically elected civilian government, we've sustained our commitment to Egypt and its people. But while we want to sustain our relationship with Egypt, our traditional cooperation cannot continue as usual when civilians are being killed in the streets and rights are being rolled back.

As a result, this morning we notified the Egyptian government that we are canceling our biannual joint military exercise, which was scheduled for next month.

Going forward, I've asked my national security team to assess the implications of the actions taken by the interim government and further steps that we may take as necessary with respect to the US- Egyptian relationship.
salle_eh1986

#1227 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by salle_eh1986 »

sarajevoxxxx wrote:Muslimanski vjerski učenjaci pozivaju sve Egipćane da se odazovu sutrašnjim velikim demonstracijama, te da je vadžib ili stroga vjerska obaveza svakome muslimanu da sutra izađe na ulice Egipta i da protestvuje.
meni je ovo recimo glupost
ne možeš ti goloruk na tenkove, ne ide to
ili pušku u ruke pa se bori muški, založi život za ciljeve
ovako se faktički stavljaš na milost i nemilost onome ko ima oružje i ko je spreman da te eliminiše u svakom trenutku
pusti demonstracije, to se održava kad je mirno stanje, kad se puca uzvrati na isti način
asurbanipal

#1228 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by asurbanipal »

Challenger__ wrote:I tako... Kada je trebalo iznijeti teret cionističkog "Arapskog proljeća", tada su im MB bili "saveznici", a sada, kada "kreativni haos" uzima maha, sada peru ruke, pa su i za jedne i za druge i nisu ni sa kim, LoooooooooooooooooL!

"Ko s đavolom tikve sadi..."

Kada smo kod pranja ruka, evo šta kaže Zlatko Dizdarević:

Dizdarević: Haos u Egiptu je rezultat korporativnih interesa izvana

Više je razloga koji su doprinijeli rasplamsavanju krize u Egiptu, kaže za Radio Slobodna Evropa vanjskopolitički komentator Zlatko Dizdarević, inače novinar, pisac i diplomata sa dugogodišnjim iskustvom u arapskim zemljama. Riječ je o stanju u koje su, kako kaže, 'umočili' prste i interese mnogi u svijetu. To je sastavni dio priče na cijelom Bliskom Istoku koji je već potpaljen ili će biti potpaljen. Riječ je o jednom potpunom haosu, navodi Dizdarević, koji je rezultat niza velikih interesa izvana i potpuno pogrešnih procjena.

RSE: Gospodine Dizdarević, kako smo rekli, iz minute u minutu stižu vijesti o broju žrtava u Egiptu. Stanje u toj zemlji se pogoršava. Šta su po Vašem mišljenju uzroci onoga što se tamo trenutno dešava ?

Dizdarević: Naprosto se radi o tome da mi govorimo o nečemu što je proizvedeno iz raznoraznih razloga. Govorimo o stanju u koje su 'umočili' prste i interese mnogi u svijetu. Sastavni je dio priče na cijelom Bliskom Istoku koji je ili već potpaljen ili će biti potpaljen. Riječ je o jednom potpunom haosu koji je rezultat niza velikih interesa izvana, potpuno pogrešnih ocjena o tome šta će se dešavati ako se uradi ovo ili ako se uradi ono.

Riječ je o proizvedenim stanjima za koja se sada peru ruke. Prema tome, mislim da se cijela priča apsolutno otela kontroli. Mislim da je prije nekoliko godina u dijelu svijeta koji voli i želi i ima namjeru da diriguje Bliskim Istokom napravljen niz pogrešnih procjena o stanju tamo, o unutrašnjem odnosu snaga, o svemu tome. Međutim, to su sve elementi koji ne interesuju previše velike sile koje uđu u interesne bitke ove ili one vrste, i kad se desi ovo što se desi, onda se 'peru ruke' a stvar ostavlja ljudima na terenu da rade ono što mogu da urade.

Egipat je bio relativno u onim gabaritima, u onom koordinatnom sistemu u kojem je živio – ja sam tamo bio pet godina, mislim da znam poprilično o čemu govorim – bio je relativno uređena zemlje sa onim tradicijama organizacije države koje su bile imanentne tim prostorima, bio je zemlja koja je imala nekakvu i strategiju i politiku, bio je upakovan u jedan međunarodni kontekst – i velikih sila i njihovih interesa, od Camp Davida pa dalje, međutim, to je sve skupa jednostavno potpaljeno nečim što se danas zovu potpuno drugi interesi.

Danas svijet funkcioniše na korporativnim interesima, a ne na političkim, odnosno u političkim onoliko koliko su u funkciji korporativnih. Ove koji diriguju Bliskim Istokom interesuju samo njihovi interesi tamo. Amerikancima se učinilo u jednom trenutku da su Muslimanska braća dominantna politička snaga u Egiptu kada je trebalo zamijeniti ostarjelog i politički nezainteresovanog Mubaraka, 'odigrali' su na Muslimansku braću svjesno i organizovano, proglasili su ih preko noći umjerenom političkom snagom, iako su Muslimanska braća bili zabranjena organizacija i tradicionalno najstarija islamistička organizacija tamo, prepustili su im državu nadajući se da će preko njih moći da štite svoja tri osnovna interesa koja imaju u Egiptu, a to su sigurnost Izraela, zaštita Sueskog kanala i kanala za energetske tokove. Kada se shvatilo nakon godinu dana da Morsi, koji je bio njihov igrač, popušta na ovoj liniji prema islamizmu, jer je na kraju krajeva legitimni predstavnik Muslimanske braće, kada mu je to važnije od bilo kakvih državnih interesa ili bilo kakvog koncepta savremene organizacije države, kada je postalo jasno da popušta linija sigurnosti prema Izraelu time što je Sinaj kao tampon zona postao meko tkivo u odnosu na sigurnost Izraela, tada je postalo jasno da Morsi i njegovi, po definiciji ne znaju da upravljaju državom i da organizuju ekonomiju i unutrašnju situaciju tamo, kada je nastao haos, kada je postalo jasno da egipatska vojska ne može biti izbačena iz igre onako kako je neko pomislio da hoće – vojska je tamo najorganizovanija i najjača struktura, i privredna i ekonomska, ne samo vojna – onda je došlo do ovoga do čega je došlo. Jedini je problem u tome što niko nije vjerovao da se ovakvi tokovi ne mogu kontrolisati.

RSE: Čini se da se desilo upravo ono na što su upozoravali poznavaoci prilika u Egiptu prije dvije godine kada su počele demonstracije.

Dizdarević: Naravno, i to nije samo u Egiptu. To se dešava u Siriji, to će se desiti sutra u Tunisu, to se desilo u Libiji - niko više ne spominje Libiju gdje je situacija apsolutno haotična i apsolutno izvan kontrole. To su sve skupa događaji u kojima su nas - zemlje koje su bile koliko-toliko organizovane, koje su imale svoje tradicije, ovakve ili onakve – korporativni interesi gurnuli u ruke snagama, silama, konceptima, koje nisu mogle iznijeti na svojim plećima tu vrstu organizacije i tu vrstu funkcionisanja države. Ja naprosto mislim da je to nažalost početak još većih problema tamo, pred kojima se zatvaraju oči, pred kojima se lažu mediji, pred kojima se laže svjetska javnost. Te priče sa borbom za ljudska prava u Siriji, sa borbom za ljudska prava u Libiji, skidanjem Gadafija, proglašavanjem islamističkih organizacija i terorističkih grupa borcima za ljudska prava – to su farse koje su došle na naplatu.

RSE: Da li sve ovo što ste govorili znači da je tvrdnja nekih vanjskopolitičkih analitičara o dugogodišnjoj strateškoj dezorijentaciji na Bliskom Istoku tačna ?

Dizdarević: Mislim da da. Mislim da je u pitanju dekomponovanje onih država koje su imale svoju strukturu, koje su imale svoj koncept i koje su imale svoju organizaciju, da bi se još lakše i još bezočnije koristili energetski izvori – to više nije prvenstveno nafta, to je sve više gas. Mislim da jeste u pitanju atak na one države koje su bile po svojoj unutrašnjoj organizaciji i po svojoj vojnoj snazi faktor koji je mogao sutra da proizvede jedno društvo sa legitimnom srednjom klasom, koja bi onda, naravno, postavila pitanje: gdje su tu naši interesi, zašto nas eksploatišu ovako kako nas eksploatišu ?

RSE: Kako Vi vidite rješenje ove krize u Egiptu, i generalno na Bliskom Istoku ?

Dizdarević: Moram vam reći da sam ja veliki pesimista zbog toga što mislim da oni koji su proizveli ovo sve skupa danas funkcionišu prvenstveno i isključivo na temelju korporativnih interesa, a ne na temelju međunarodnog prava. Mislim da se frontalno u svijetu urušava jedan sistem međunarodnih odnosa, međunarodnog reda i međunarodnog prava koji je postojao do sada. U odnosu na Bliski Istok, i ne samo na Bliski Istok, mislim da svijet otklizava prema nečemu što se zove ponovno formiranje dva ogromna interesna bloka. Tragedija je da se sudari tih velikih korporativnih interesa dešavaju na terenu gdje ne ginu građani i vojnici velikih sila. To su tereni na kojima njih nema i gdje oni mogu beskonačno da vode te ratove. Ja mislim da svijet otklizava prema jednom međunarodnom neredu umjesto međunarodnog reda. Mislim da sila postaje glavni argumenat u međunarodnim odnosima i da se na tim temeljima ne može očekivati ništa dobrog.
Challenger__

#1229 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by Challenger__ »

odesveuhonduras wrote: Lol, rusofilni islamofob uhvaćen u laži, šokantno:
"islamofob"? Daj jednu jedinu rečenicu kojom to možeš dokazati.

________

Obamino izlaganje, izvodi:

1. nemješanje u unutrašnje stvari u Egiptu:
However, in a blow to supporters of Morsi, Obama did not call for a change in leadership, saying: "That's a task for the Egyptian people."
2. odgađanje vojnih vježbi:
Obama said Operation Bright Star – a joint biennial military exercise that had been due to take place in the Sinai region next month - would not now happen, and hinted further steps could be taken.
3. osuda upotrebe sile:
The U.S. wants to sustain its relationship with Egypt, but "our traditional cooperation cannot continue as usual when civilians are being killed in the streets," Obama said.
ČITAV TEKST

UKRATKO: 1. osuda upotrebe sile, 2. oodgoda vojne vježbe, 3. nemješanje u izbor egipatskog naroda gdje "Obama did not call for a change in leadership, saying: "That's a task for the Egyptian people".

Nit' smrdi, nit' miriše, ko preživi pričaće i paktiraće.

_____

Onaj kopirani sažetak najbolje odražava cjelinu Obaminog izlaganja. Šta je laž? Šta samo to slagao?
Challenger__

#1230 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by Challenger__ »

asurbanipal wrote:
Challenger__ wrote:I tako... Kada je trebalo iznijeti teret cionističkog "Arapskog proljeća", tada su im MB bili "saveznici", a sada, kada "kreativni haos" uzima maha, sada peru ruke, pa su i za jedne i za druge i nisu ni sa kim, LoooooooooooooooooL!

"Ko s đavolom tikve sadi..."

Kada smo kod pranja ruka, evo šta kaže Zlatko Dizdarević:

Dizdarević: Haos u Egiptu je rezultat korporativnih interesa izvana

Više je razloga koji su doprinijeli rasplamsavanju krize u Egiptu, kaže za Radio Slobodna Evropa vanjskopolitički komentator Zlatko Dizdarević, inače novinar, pisac i diplomata sa dugogodišnjim iskustvom u arapskim zemljama. Riječ je o stanju u koje su, kako kaže, 'umočili' prste i interese mnogi u svijetu. To je sastavni dio priče na cijelom Bliskom Istoku koji je već potpaljen ili će biti potpaljen. Riječ je o jednom potpunom haosu, navodi Dizdarević, koji je rezultat niza velikih interesa izvana i potpuno pogrešnih procjena.

RSE: Gospodine Dizdarević, kako smo rekli, iz minute u minutu stižu vijesti o broju žrtava u Egiptu. Stanje u toj zemlji se pogoršava. Šta su po Vašem mišljenju uzroci onoga što se tamo trenutno dešava ?

Dizdarević: Naprosto se radi o tome da mi govorimo o nečemu što je proizvedeno iz raznoraznih razloga. Govorimo o stanju u koje su 'umočili' prste i interese mnogi u svijetu. Sastavni je dio priče na cijelom Bliskom Istoku koji je ili već potpaljen ili će biti potpaljen. Riječ je o jednom potpunom haosu koji je rezultat niza velikih interesa izvana, potpuno pogrešnih ocjena o tome šta će se dešavati ako se uradi ovo ili ako se uradi ono.

Riječ je o proizvedenim stanjima za koja se sada peru ruke. Prema tome, mislim da se cijela priča apsolutno otela kontroli. Mislim da je prije nekoliko godina u dijelu svijeta koji voli i želi i ima namjeru da diriguje Bliskim Istokom napravljen niz pogrešnih procjena o stanju tamo, o unutrašnjem odnosu snaga, o svemu tome. Međutim, to su sve elementi koji ne interesuju previše velike sile koje uđu u interesne bitke ove ili one vrste, i kad se desi ovo što se desi, onda se 'peru ruke' a stvar ostavlja ljudima na terenu da rade ono što mogu da urade.

Egipat je bio relativno u onim gabaritima, u onom koordinatnom sistemu u kojem je živio – ja sam tamo bio pet godina, mislim da znam poprilično o čemu govorim – bio je relativno uređena zemlje sa onim tradicijama organizacije države koje su bile imanentne tim prostorima, bio je zemlja koja je imala nekakvu i strategiju i politiku, bio je upakovan u jedan međunarodni kontekst – i velikih sila i njihovih interesa, od Camp Davida pa dalje, međutim, to je sve skupa jednostavno potpaljeno nečim što se danas zovu potpuno drugi interesi.

Danas svijet funkcioniše na korporativnim interesima, a ne na političkim, odnosno u političkim onoliko koliko su u funkciji korporativnih. Ove koji diriguju Bliskim Istokom interesuju samo njihovi interesi tamo. Amerikancima se učinilo u jednom trenutku da su Muslimanska braća dominantna politička snaga u Egiptu kada je trebalo zamijeniti ostarjelog i politički nezainteresovanog Mubaraka, 'odigrali' su na Muslimansku braću svjesno i organizovano, proglasili su ih preko noći umjerenom političkom snagom, iako su Muslimanska braća bili zabranjena organizacija i tradicionalno najstarija islamistička organizacija tamo, prepustili su im državu nadajući se da će preko njih moći da štite svoja tri osnovna interesa koja imaju u Egiptu, a to su sigurnost Izraela, zaštita Sueskog kanala i kanala za energetske tokove. Kada se shvatilo nakon godinu dana da Morsi, koji je bio njihov igrač, popušta na ovoj liniji prema islamizmu, jer je na kraju krajeva legitimni predstavnik Muslimanske braće, kada mu je to važnije od bilo kakvih državnih interesa ili bilo kakvog koncepta savremene organizacije države, kada je postalo jasno da popušta linija sigurnosti prema Izraelu time što je Sinaj kao tampon zona postao meko tkivo u odnosu na sigurnost Izraela, tada je postalo jasno da Morsi i njegovi, po definiciji ne znaju da upravljaju državom i da organizuju ekonomiju i unutrašnju situaciju tamo, kada je nastao haos, kada je postalo jasno da egipatska vojska ne može biti izbačena iz igre onako kako je neko pomislio da hoće – vojska je tamo najorganizovanija i najjača struktura, i privredna i ekonomska, ne samo vojna – onda je došlo do ovoga do čega je došlo. Jedini je problem u tome što niko nije vjerovao da se ovakvi tokovi ne mogu kontrolisati.

RSE: Čini se da se desilo upravo ono na što su upozoravali poznavaoci prilika u Egiptu prije dvije godine kada su počele demonstracije.

Dizdarević: Naravno, i to nije samo u Egiptu. To se dešava u Siriji, to će se desiti sutra u Tunisu, to se desilo u Libiji - niko više ne spominje Libiju gdje je situacija apsolutno haotična i apsolutno izvan kontrole. To su sve skupa događaji u kojima su nas - zemlje koje su bile koliko-toliko organizovane, koje su imale svoje tradicije, ovakve ili onakve – korporativni interesi gurnuli u ruke snagama, silama, konceptima, koje nisu mogle iznijeti na svojim plećima tu vrstu organizacije i tu vrstu funkcionisanja države. Ja naprosto mislim da je to nažalost početak još većih problema tamo, pred kojima se zatvaraju oči, pred kojima se lažu mediji, pred kojima se laže svjetska javnost. Te priče sa borbom za ljudska prava u Siriji, sa borbom za ljudska prava u Libiji, skidanjem Gadafija, proglašavanjem islamističkih organizacija i terorističkih grupa borcima za ljudska prava – to su farse koje su došle na naplatu.

RSE: Da li sve ovo što ste govorili znači da je tvrdnja nekih vanjskopolitičkih analitičara o dugogodišnjoj strateškoj dezorijentaciji na Bliskom Istoku tačna ?

Dizdarević: Mislim da da. Mislim da je u pitanju dekomponovanje onih država koje su imale svoju strukturu, koje su imale svoj koncept i koje su imale svoju organizaciju, da bi se još lakše i još bezočnije koristili energetski izvori – to više nije prvenstveno nafta, to je sve više gas. Mislim da jeste u pitanju atak na one države koje su bile po svojoj unutrašnjoj organizaciji i po svojoj vojnoj snazi faktor koji je mogao sutra da proizvede jedno društvo sa legitimnom srednjom klasom, koja bi onda, naravno, postavila pitanje: gdje su tu naši interesi, zašto nas eksploatišu ovako kako nas eksploatišu ?

RSE: Kako Vi vidite rješenje ove krize u Egiptu, i generalno na Bliskom Istoku ?

Dizdarević: Moram vam reći da sam ja veliki pesimista zbog toga što mislim da oni koji su proizveli ovo sve skupa danas funkcionišu prvenstveno i isključivo na temelju korporativnih interesa, a ne na temelju međunarodnog prava. Mislim da se frontalno u svijetu urušava jedan sistem međunarodnih odnosa, međunarodnog reda i međunarodnog prava koji je postojao do sada. U odnosu na Bliski Istok, i ne samo na Bliski Istok, mislim da svijet otklizava prema nečemu što se zove ponovno formiranje dva ogromna interesna bloka. Tragedija je da se sudari tih velikih korporativnih interesa dešavaju na terenu gdje ne ginu građani i vojnici velikih sila. To su tereni na kojima njih nema i gdje oni mogu beskonačno da vode te ratove. Ja mislim da svijet otklizava prema jednom međunarodnom neredu umjesto međunarodnog reda. Mislim da sila postaje glavni argumenat u međunarodnim odnosima i da se na tim temeljima ne može očekivati ništa dobrog.

Da, da... Još jedan "islamofob", kako bi rekli nedorasli amateri, koji, kao i moja malenkost piše o licemjernom pranju ruku.
bogoljub

#1231 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by bogoljub »

odesveuhonduras wrote:Odlukom reisu-l-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazovića u džamijama u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Srbiji, Sloveniji, i bošnjačkoj dijaspori, u petak, 16. augusta 2013. godine, će nakon džume namaza biti organizirano klanjanje dženaze namaz u odsutnosti egipatskim šehidima stradalim proteklih dana:

- Pozivam sve imame u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Srbiji, Sloveniji i bošnjačkoj dijaspori da u petak, 09. ševvala 1434. po H. / 16. avgusta 2013. godine, nakon džuma- namaza, klanjaju salatu dženazeti-l-gaib (dženazu u odsutnosti) šehidima Egipta ubijenim od strane vojne vlasti tokom masovnih protesta nakon svrgavanja demokratskim putem izabranog predsjednika Egipta, kazao je reisu-l-ulema.
Instituciju Reisul uleme poštujem i cijenim bez obzira na sve.
Međutim, izdavanje ovakve fetve, nameće niz pitanja:
1. Koje kriterije koristi Reis kada treba da izda fetvu o klanjanju dženaze u odsustvu?
2. Da li su na hiljade ubijenih muslimana širom svijeta u posljednjim mjesecima takođe šehidi?
3. Ako nisu, po čemu nisu?
4. Ako jesu zašto se i njima ne klanja dženaza u osustvu?
5. Da li su šehidi Egipta posebna vrsta šehida kojima se treba klanjati dženaza u osustvu u BiH?
6. Da li su i ubijeni muslimani policajci (njih 44) ubijeni od strane Mursijevaca takođe šehidi?
7. Ako jesu, kako to onda da i ubica i ubijeni su šehidi?
8. Svaki mjesec u Iraqu bude ubijeno preko 1000 muslimana, u Pakistanu preko 100, u Palestini, Siriji, Bahrejnu, odskora u Libanu i td..na hiljade nevino ubijenih muslimana. Pored činjenice da su nepravedno ubijeni, šta je još potrebno ovim šehidima da bi zadobili simpatije našeg reisa i da se i njima klanja dženaza u odsustvu, možda pozitivno mišljenje Obame i, blagonaklonost CNN, BBC, FOX-a?
Ili ipak Reis izravno direktne naputke za klanjanje dženaze ''posebnim'' šehidima dobiva sa neba???
basar

#1232 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by basar »

Katastrofa šta se radi od naroda.

Mada nikada neću smetnuti šta su uradili rahmetli šejhu Hasanu Šehati.

Ali ovo šta se u globalu radi ovom narodu, kako ih samo ubijaju, ovo je katastrofa.

Hej ummete :(

Pod hitno pomoći tom narodu svim sredstvima, da se zaustavi ovaj pokolj.

Može li se čovjek probuditi a da sve bude uredu sa muslimanskim svijetom? Ovo je stvarno više nepodnošljivo za slušat i gledat..

Dovimo svi Allahu iskrenih srca da se zaustave ova divljanja po muslimanskim zemljama, ovo više nigdje ne vodi, samo u propast.
madner

#1233 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by madner »

Prevod govora Obame:
Lakse malo, inace moramo povuc ove 3 milijarde.

Sisonja jos ima podrsku USA.
mmaar

#1234 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by mmaar »

basar wrote: Može li se čovjek probuditi a da sve bude uredu sa muslimanskim svijetom? Ovo je stvarno više nepodnošljivo za slušat i gledat..
Racun za ovo stanje u kojem se nalazi islamski svijet treba ispostaviti onima koji ne stede kada ulazu da se jos vise prodube medjumuslimanske netrpeljivosti i mrznja, a sljedbenika takvih ima na ovom forumu i znamo svi dobro ko su oni, tako da nema potrebe da ih imenujem. Vratite se nekoliko stranica, pa cete ih naci i na ovoj temi. Daleko od toga da je Mursi cvjecka i MB rjesenje, ali jasno je da je Rijad jedan od kljucnih igraca koji stoji iza svog ovog haosa u Egiptu i prava adresa za ispostavljanje racuna za muslimansku nesrecu i bijedu u kojoj se taj svijet nalazi. Upamite, dok god Saudi drze Arabiju okupiranom, taj svijet ce tonuti samo jos dublje i dublje u nesrecu, mrak i krvoprolice, umjesto da se insistira na jedinstvu i zajednistvu, a ne na mrznji i razlikama. Dovoljno je vidjeti da ne stede ni nas od podmetanja te smutnje i mrznje i kakva sredstva u to ulazu, iako smo potpuno izvan tih netrpeljivosti koje podmecu. Probudite se vise, jer sve dok budete slijedili ono sto se plasira iz Rijada, Tel Aviva i Washingtona, vasi zivoti ce biti bezvrjedniji od zivota planktona.
Last edited by mmaar on 15/08/2013 19:24, edited 1 time in total.
sarajevoxxxx

#1235 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by sarajevoxxxx »

EGIPATSKO VRELO LJETO

PROF. DR. IVAN IVEKOVIĆ

“Jedino Amerikanci imaju problem s tim kako nazvati vojni udar u Egiptu“

Razgovarala: Medina Džambegović Muhamed

Profesor dr. Ivan Iveković bio je diplomata nekadašnje SFR Jugoslavije u više država, između ostalih bio je ambasador u Egiptu. Duže od dvije decenije profesor je na Američkom sveučilištu u Kairu. U naučnim i diplomatskim krugovima važi za jednog od najboljih poznavatelja političkih, socijalnih, vjerskih prilika u ovoj arapskoj zemlji koja posljednje dvije godine prolazi kroz jednu od najvećih političkih kriza u svojoj novijoj povijesti. Profesor Iveković u razgovoru za Slobodnu Bosnu analizira turbulentne događaje u Egiptu od početka „egipatskog proljeća“, pa do najnovijih krvavih obračuna na ulicama Kaira, ali i drugih gradova.

Profesore Ivekoviću ono što se odigralo 3. juna u Egiptu, čime je srušen sa vlasti predsjednik Mohamed Mursi po jednima je revolucija, po drugima narodni ustanak, a to su mišljenja koja preovladavaju u egipatskoj javnosti. , s obzirom da su milioni ljudi izašli i četiri dana protestirali, tražeći predsjednikov odlazak.. Međutim, analize izvan Egipta kažu da se radilo o vojnom udaru zbog involviranja vojske, koja je Mursiju zvanično oduzela vlast., ustav proglasila nelegitimni, ugasila nekoliko televizijskih stanica i uhapsila neke od važnih pristalica njegove političke stranke. Kako vidite egipatska dešavanja od 30. juna pa naovamo ?

Vojska je intervenirala i smijenila demokratski izabranog predsjednika. To sigurno nije bio „trijumf demokracije“ ili „druga revolucija“, kako neki tvrde. Iskoristila je situaciju da se riješi neugodne kohabitacije sa Mursijem i umjesto njega i njegovih islamista postavi na čelne pozicije Mansura i tranzicijsku ekipu po svom izboru. Mursi i nekih 300- 400 njegovih su u zatvoru a da nizašta još nisu optuženi. Ako to nije vojni puč, što je to? No, jedino je Amerikancima doista važno kako nazvati tu smjenu, jer imaju zakon koji im zabranjuje pružanje pomoći zemljama u kojima je došlo do vojnog udara. A preko pomoći Egiptu, 1,2 milijarde dolara godišnje, direktno surađuju s egipatskom vojnom institucijom i to administracija želi nastaviti uprkos nedoumicama Kongresa.

GDJE JE „ZABRLJAO“ MURSI

Znamo da je Mursi pri obavljanju svoje predsjedničke dužnosti zakazao u nizu elemenata. kao glavni razlozi za pobunu protiv njegove vladavine mogli bi se okarakterizirati: ekonomsko stanje, nesigurnost, islamizacija i Sirija. Ipak, da li se mogao predvidjeti ovakav ishod situacija ?

Da, potpuno je zabrljao, ali za to dijeli odgovornost sa tzv. sekularno-liberalnom opozicijom. Prvo zato jer se nije osamostalio i odvojio od svoje matične organizacije - Muslimanskog bratstva. Zatim, što on i njegova administracija nisu imali nikakvu stratešku viziju, a još manje nekakav program za izlazak iz političke krize i rekonstrukciju devastirane privrede. Iscrpljivali su se pokušavajući ishoditi u inozemstvu donacije i zajmove za kupovinu žita za prehranu siromašnih i nafte, dizela i butan-gasa bez
kojih zemlja ne može funkcionirati, a te pare nisu stizale zbog nestabilnih političkih prilika u zemlji. Jedino se je bogati Katar, koji se je povezao sa Muslimanskim bratstvom, isprsio, ali je to bilo nedovoljno. Mursi nije shvatio da on zapravo ne vlada zemljom, već da konce vuku generali koje je sam unaprijedio. Ništa novo u Egiptu, jer je vojna institucija s svojim monopolom prisile bila snaga iza autoritarnih režima Nasera, Sadata i Mubaraka. Vojnici su smijenili Mubaraka kako bi sačuvali svoje statusne i ekonomske interese. Žrtvovali su zatim iz istih razloga dvojicu svojih čelnika - maršala Tantavija i šefa združenoga generalštaba Enana. Sada su se riješili Mursija. Nisu to mogli učiniti bez prešutnog pristanka Washingtona, koji je jednako kao i oni zainteresiran za stabilizaciju političkih prilika u zemlji - Obamina administracija zbog svojih geopolitičkih pozicija na turbulentnom Bliskom istoku, a egipatski generali zbog svojih ekonomskih interesa.

„Muslimansko bratstvo“ za sada ne prihvata nikakav kompromis sa vojskom i prijelaznom vladom, koja je tu do slijedećih izbora u januaru. Takvo stanje konstantno vodi nemirima. Mislite li da će Bratstvo u budućnosti imati moć u političkom životu Egipta i postoji li šansa da se Mursi vrati na vlast do kraja mandata?

Bratstvo se sada bori za svoj politički opstanak. Prijeti mu potpuna marginalizacija. I već se umjesto njega guraju druge islamističke grupe, u prvom redu salafistička stranka Al-Nur (Svjetlost) koja je objavila svoju „neutralnost“ u tekućim konfrontacijama. Prema prvoj objavi Al-Sisija, tranzicijski period do izbora novog parlamenta i novog predsjednika je trebao trajati šest mjeseci. Prema novom priopćenju predsjedništva — devet mjeseci. Mislim da, ukoliko se Bratsvo odluči na povratak u institucionalne tokove i pristupi izborima, i ako mu to bude dozvoljeno, još uvijek može računati na podršku priličnog dijela elektorata. Raspolaže sa brojnim i discipliniranim članstvom - kažu od 700.000-800.000
članova - može se ponovo popeti na vrh, ali ne sa tako masovnom podrškom kao na prošlim parlamentarnim izborima. U prilog mu ide i heterogeni karakter sekularnoliberalnih snaga. To se vidi i po sastavu prijelazne vlade koja uključuje ljevičare, centriste i desne konzervativce. Izgleda da su diferencijacije već počele u okvirima Nacionalne fronte spasa, najveće formacije koja se suprotstavljala Mursiju.

Poznato je da je američki predsjednik Obama osudio hapšenje Mursija, a isto tako i njemačka kancelarka Angela Merkel tražila je njegovo hitno oslobađanje. Zašto im je Mursi toliko važan? Bili su u prijateljstvu i sa Mubarakom, ali pokazuju daleko veću zabrinutost zbog islamistički orijentiranog predsjednika? Koliko se može govoritio umiješanosti stranih sila u egipatsko pitanj, od svrgavanja Mubaraka do danas? Njemačka kancelarka Angela Merkel tražila je njegovo hitno oslobađanje.

I u slučaju naših sukoba inozemni su faktori bili umiješani, ali smo mi svojeručno odradili glavni dio „posla“. Mursi sam po sebi nije važan ni Washingtonu ni Berlinu, ali im je važan Egipat, najmnogoljudnija zemlja u regiji sa ogromnim utjecajem na kretanja u arapskom svijetu. Sa svim promašajima politike zapada prema Iraku, Libiji, Siriji i evo sada prema Turskoj, treba im stabilan Egipat na koji se mogu osloniti. Osim toga, tu je i Sueski kanal, strateška pomorska prometnica koja povezuje Evropu sa Azijom. Tankeri kanalom dnevno prevoze oko milijun barela nafte uglavnom namijenjene evropskim korisnicima. Cjevovodima položenim uz kanal se dnevno pumpa dodatnih 1,1 milijuna barela.

Egipatski nemiri sa sigurnosnim problemima Sinaja su zahvatili i oblast Sueza. Najkritičnije je u samom gradu Suezu, gdje su štrajkovi, policijsko-vojna represija i odnedavno sukobi mursijevaca i antimursijevaca poremetili funkcioniranje velike luke, što je nagnalo više inozemnih brodarskih kompanije preorijentirati se prema drugim sidrištima. Amerikanci su uoči 30. juna objavili kako su prema egipatskim obalama „za svaki slučaj“ uputili više svojih ratnih brodova.

KRITIČNO U SUEZU

Iako je general Abdel Fattah Al-Sisi najavio „čišćenje“ Trga Rabiatul Adawiyah u kairskoj četvrti Nasr City, koji predstavlja najveće i ujedno glavno okupljalište Mursijevih pristalica, još ništa nije poduzeo. Da li je rješenje u razilaženju naroda poslije ramazana? Kako ocjenjujete njegove poteze i, ujedno, kakvo je Vaše mišljenje o njemu?

Ja sam mislio da će se situacija u vrijeme ramazana smiriti i pogriješio sam. Ne znam i nitko ne zna kako će se stvari razvijati poslije. Čini se da je vojska za sada odustala od čišćenja tog trga u Nasr Citiju od Mursijevih pristalica. Sisi je čak našao shodnim izjaviti kako su to demonstranti
„braća“ vojnika.

U čemu je razlika, a u čemu opet sličnost između pobune naroda 25. januara 2011. i 30. juna 2013. godine? Kako to i zašto generalu Al-Sisiju trebao je samo jedan dan da Vladi izda četrdesetosmosatni ultimatum kako bi se udovoljilo volji naroda, a 2011. godine vojsci je trebalo 18 dana da odgovori?

Generali su 2011. oklijevali, jer su pred sobom imali općenarodnu pobunu u kojoj su sudjelovali svi. Nisu tu masu mogli savladati oružjem. A 30. juni ove godine je dugo i pažljivo pripreman sa višemjesečnom demonizacijom Mursija, Muslimanskog bratstva i njihovih saveznika. To je, uz rastuću nezaposlenost, nestašice i poskupljenja što su pogađali siromašne, prekide struje i kontraproduktivne poteze Mursijeve administracije, bitno utjecalo na mobilizaciju političke opozicije. Mnogo prije 30. juna vojne su snage u suradnji sa policijom bile raspoređene po strateškim punktovima gradova. Mislim da je prva svrha ultimatuma bila prisiliti Mursija i njegove na kapitulaciju, odnosno prisiliti ih da se spuste sa svog umišljenog pijedestala „vlasti“ i pristanu biti jednom od desetak politčkih grupa pozvanih na „saslušanje“ . Mursijevci su mislili kako su to samo prijetnje i nemalo su bili iznenađeni kada su shvatili da su otpisani.

Smatrate li da je pokret „Tamarrod“, kome se pripisuju najveće zasluge za organiziranje masovnih protesta širom Egipta protiv Mursijevog režima, bio obučavan i finansiran od strane Zapada? Je li sve počelo kampanjom od posljednja dva-tri mjeseca ili davno prije toga?

Neki od tih mladih ljudi sigurno su bili finansirani od strane nekih zapadnih organizacija civilnoga društva. Ali ne smatram da je to bilo odlučujuće.

Da li je moguće Egipat graditi kao sekularno društvo?

Sjetite je koliko je stoljeća i ratova trebalo Evropljanima da odvoje vjersko od političkoga. Na „brdovitom Balkanu“ taj proces još traje. A u Egiptu sekularizacija još nije ni počela.

Možete li nam nešto reći o današnjem Egiptu u poređenju sa Egiptom iz vremena kada ste bili ambasador SFR Jugoslavije? Ako postoje promjene, šta je dovelo do njih?

Puno se toga promijenilo i to ne nabolje, ali smo se svi mi također mijenjali, pa i ja. A za odgovor na Vaše pitanje bi trebalo napisati čitavu knjigu.

Turski premijer Erdogan, otkako je izgubio bliskoga saveznika protiv Sirije, upliće se u unutarnja pitanja Egipta, stalno kritizirajući „demokratska prava“. Koliko se narušeni odnosi između dviju država mogu ozbiljno odraziti na region?

Dok su se promjene odvijale u Egiptu, AKP-ova vlada premijera Erdogana suočila se sa protestima na istanbulskom trgu Taksim i susjednom Gezi parku koji se do danas nisu smirili. Drugo, zbog promjena u Egiptu, pat situacije u Siriji i
dvorskog puča u Kataru, koji je bio usko povezan sa organizacijama Muslimanskog bratstva u Egiptu, Siriji i džihadističkim grupama što operiraju u Libiji, čitav je neootomanski projekt turske politike u regiji doveden u pitanje. Turska se odjednom našla izoliranom u regiji. No, ne vidim kako Erdoganova tvrdnja da je u Egiptu izvršen vojni udar protiv demokratski izabranog predsjednika predstavlja „miješanje u unutrašnje stvari“?. Da li čestitke što su ih Mansuru uputili vlastodršci Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Kuvajta, konačno i novi katarski emir Tamim, sve režimi koji se ne mogu pohvaliti demokratskim kredibilitetom, također predstavljaju „miješanje u unutrašnje stvari“? Sa čestitkama je pristiglo i 12 milijardi dolara njihove pomoći, pologa i zajmova. Najveće oduševljenje rušenjem Mursija su, međutim, javno manifestirali Izraelci.Živjeli su sa opsesijom da sa Hamasom u Gazi, islamistima u Siriji, Muslimanskim bratstvom u Egiptu i Hizbulahom u Libanonu žive u „islamističkoj opsadi“. Laknulo im je kada je Mursi srušen. Uputili su Washingtonu javni poziv da ne zateže sa pružanjem vojne pomoći Egiptu.

01.08.2013. (Slobodna Bosna)
odesveuhonduras
Location: Ne interesuje me vaše mišljenje o deklinaciji Edinovog prezimena. FaLa :)

#1236 Re: Egipat (pročitati prvi post)

O Medina Džambegović Muhamed.. dobro je prošao ovaj Iveković da mu ova džahilska kučka nije oči iskopala jer nije vojni udar u Egiptu nazvao izletom u školu prirode. S obzirom na njene postove na Facebooku i patološku mržnju prema Muslimanskom Bratstvu, vjerovatno nazdravi sa onim svojim zalizanim egipatskim kenjcem kad god vide sliku prosutog mozga kakvog pripadnika MB-a
Last edited by odesveuhonduras on 15/08/2013 19:42, edited 1 time in total.
madner

#1237 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by madner »

Dobar tekst, ugrubo se slazem.

Inace, zbog pojmova kao sto su liberalni ili islamisti nasi ljudi se identificiraju sa stranama. Garantujem da je 99% populacije BiH ljevo od Sisonje ili liberalnog centra Egipta.
mmaar

#1238 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by mmaar »

madner wrote:Dobar tekst, ugrubo se slazem.

Inace, zbog pojmova kao sto su liberalni ili islamisti nasi ljudi se identificiraju sa stranama. Garantujem da je 99% populacije BiH ljevo od Sisonje ili liberalnog centra Egipta.
Egipat kao i jos neke arapske zemlje imaju snaznu socijalisticku i lijevu tradiciju nastalu iz anti-kolonijalistickih pokreta, tako da nema potrebe da ih potcjenjujes.
odesveuhonduras

#1239 Re: Egipat (pročitati prvi post)

bogoljub wrote:
odesveuhonduras wrote:Odlukom reisu-l-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazovića u džamijama u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Srbiji, Sloveniji, i bošnjačkoj dijaspori, u petak, 16. augusta 2013. godine, će nakon džume namaza biti organizirano klanjanje dženaze namaz u odsutnosti egipatskim šehidima stradalim proteklih dana:

- Pozivam sve imame u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Srbiji, Sloveniji i bošnjačkoj dijaspori da u petak, 09. ševvala 1434. po H. / 16. avgusta 2013. godine, nakon džuma- namaza, klanjaju salatu dženazeti-l-gaib (dženazu u odsutnosti) šehidima Egipta ubijenim od strane vojne vlasti tokom masovnih protesta nakon svrgavanja demokratskim putem izabranog predsjednika Egipta, kazao je reisu-l-ulema.
Instituciju Reisul uleme poštujem i cijenim bez obzira na sve.
Međutim, izdavanje ovakve fetve, nameće niz pitanja:
1. Koje kriterije koristi Reis kada treba da izda fetvu o klanjanju dženaze u odsustvu?
2. Da li su na hiljade ubijenih muslimana širom svijeta u posljednjim mjesecima takođe šehidi?
3. Ako nisu, po čemu nisu?
4. Ako jesu zašto se i njima ne klanja dženaza u osustvu?
5. Da li su šehidi Egipta posebna vrsta šehida kojima se treba klanjati dženaza u osustvu u BiH?
6. Da li su i ubijeni muslimani policajci (njih 44) ubijeni od strane Mursijevaca takođe šehidi?
7. Ako jesu, kako to onda da i ubica i ubijeni su šehidi?
8. Svaki mjesec u Iraqu bude ubijeno preko 1000 muslimana, u Pakistanu preko 100, u Palestini, Siriji, Bahrejnu, odskora u Libanu i td..na hiljade nevino ubijenih muslimana. Pored činjenice da su nepravedno ubijeni, šta je još potrebno ovim šehidima da bi zadobili simpatije našeg reisa i da se i njima klanja dženaza u odsustvu, možda pozitivno mišljenje Obame i, blagonaklonost CNN, BBC, FOX-a?
Ili ipak Reis izravno direktne naputke za klanjanje dženaze ''posebnim'' šehidima dobiva sa neba???
Slažem se u skoro potpunosti..

IZ ovdje, kao i obično, igra oportunistički i zadala se oglašavati oko Egipta jer muslimani Egipta imaju masovnu podršku Bošnjaka, a i sami masakr pred očima čitavog dunjaluka ne ostavlja puno prostora za pametovanje. Tim se žele iskupiti i za kukavički i podanički proglas o ratu u Siriji u kojem su izjednačili dželata i žrtvu zarad hatora svojih perzijskih sponzora što je ogroman dio džematlija dočekao sa mučninom i zgražanjem.

Osim toga, ihvanije su jako zastupljene i popularne u IZ-u pa je i to sigurno doprinijelo brzoj reakciji i većem vrijednovanju njihove krvi u odnosu na ostale muslimanske žttve diljem dunjaluka.
Jašta su, ko i Abdićevci.
mmaar

#1240 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by mmaar »

odesveuhonduras wrote:IZ ovdje, kao i obično, igra oportunistički i zadala se oglašavati oko Egipta jer muslimani Egipta imaju masovnu podršku Bošnjaka, a i sami masakr pred očima čitavog dunjaluka ne ostavlja puno prostora za pametovanje. Tim se žele iskupiti i za kukavički i podanički proglas o ratu u Siriji u kojem su izjednačili dželata i žrtvu zarad hatora svojih perzijskih sponzora što je ogroman dio džematlija dočekao sa mučninom i zgražanjem.
Smatras li da je ovo isto IZ trebala uraditi za mucki ubijani i proganjani narod Bahreina?
snaga_znanja

#1241 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by snaga_znanja »

Zasto imam osjecaj da ce nas ova epizoda Reisa kostati ko onda uvlacenje u paksu Gadafiju pa sad nase kompanije ne mogu saraf u Libiji zavrnuti.
odesveuhonduras

#1242 Re: Egipat (pročitati prvi post)

mmaar wrote:
odesveuhonduras wrote:IZ ovdje, kao i obično, igra oportunistički i zadala se oglašavati oko Egipta jer muslimani Egipta imaju masovnu podršku Bošnjaka, a i sami masakr pred očima čitavog dunjaluka ne ostavlja puno prostora za pametovanje. Tim se žele iskupiti i za kukavički i podanički proglas o ratu u Siriji u kojem su izjednačili dželata i žrtvu zarad hatora svojih perzijskih sponzora što je ogroman dio džematlija dočekao sa mučninom i zgražanjem.
Smatras li da je ovo isto IZ trebala uraditi za mucki ubijani i proganjani narod Bahreina?
Osuditi da, naravno, klanjati dženazu ne. Dženaza se klanja samo muslimanima ;)
Herr Flick

#1243 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by Herr Flick »

Eto jos jedan koji tvrdi da šije nisu muslimani :-)
mmaar

#1244 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by mmaar »

odesveuhonduras wrote:
mmaar wrote:
Osuditi da, naravno, klanjati dženazu ne. Dženaza se klanja samo muslimanima ;)
Hoces reci da dzenazu ne treba klanjati pripadnicima saudijske vehabitske sekte koja je van islama, a cije falange ubijaju narod u Bahreinu? Slazem se i isto isto mislim za kanibale u Siriji, a znajuci stav islama prema ubijanju nevinih isto mislim i za ove Sisijeve koji ubijaju u Egiptu.
Dr_dre

#1245 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by Dr_dre »

Šejh El-Arifi: O naša braćo u Egiptu, vaša krv je naša krv!

Dr. Muhammed El-Arifi je kritizirao i osudio zločine koje je egipatska vlada počinila jučer na trgu Rabiatul-adevijje i En-Nehda, nazivajući ih „metodama oholnika".
Na svom profilu na Twiteru je napisao sljedeći komentar:
„Upotreba sile u ophođenju s narodom je od metoda oholnika. O naša braćo u Egiptu, vaša krv je naša krv! Nije zadovoljan vašim ubijanjem i vašim spaljivanjem osim neprijatelj islama i muslimana, neprijatelj ljudskosti. Allahu moj, primi šehide, i učvrsti srca njihovih porodica!"
U obračunu sa mirnim demonstrantima, teroristička sekularna vojska Egipta, koju podržavaju koptski kršćani i sekularisti, počinila je masakr u kojem je prema nekim izvorima ubijeno najmanje 5 000 ljudi.
Kanal Ahrar 25 je naveo da je broj poginulih samo na trgu Rabia al-Adawiya porastao na 4.300, nakon što su vojska i policija osvojili trg i počeli sa ubijanjem ranjenika koji su bili na trgu. Kanal prenosi od uprave u poljskoj bolnici da su oni dokumentirali poginule i ranjene, te da će to prikazati svijetu.
Egipatska vojska kojom već decenijama vladaju zloglasni sekularni generali godišnje prima pomoć od Amerike u iznosu od 1 550 miliona američkih dolara (prema nekim izvorima dvije milijarde) i smatra se jednim od najodanijih američkih podanika na Bliskom istoku.

Nesto kontam da bi sejh ponovo magao posjetiti saudijske zatvore.
Ono,saudija milijardama podrzava egipatsku vojsku na celu sa faraonom sisicem a on da prica ovako.
Kikibombona

#1246 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by Kikibombona »

Dr_dre wrote:Šejh El-Arifi: O naša braćo u Egiptu, vaša krv je naša krv!
Gdje je sve ratovao ovaj Arfi?

Koje su varalice ovi vjerski fanatici, da ne povjerujes... Loze ove nepismene jadnike da idu krv proljevati, a djeca im kuci nemaju sta obuci i jesti.
asurbanipal

#1247 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by asurbanipal »

Kikibombona wrote:

Koje su varalice ovi vjerski fanatici, da ne povjerujes... Loze ove nepismene jadnike da idu krv proljevati, a djeca im kuci nemaju sta obuci i jesti.

Nemaju ti ovi nikakve veze sa alimima i učenjacima. To ti je dole na Arapskom poluostrvu sve go ološ i banda što se tiče uleme, sve vrvi od neznanja. Što se tiče uleme u arapskom svijetu ona ti je poodavno pomrla. Ovi što se danas na Arapskom poluostrvu nazivaju "ulemom" su obični džahili, kriminalci, dupelisci. To isto k'o da bi dao lokalnim gangsterima i jalijašima fetve da izdaju.
Man of steel

#1248 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by Man of steel »

Dr. Muhammed El-Arifi je kritizirao i osudio zločine koje je egipatska vlada počinila jučer na trgu Rabiatul-adevijje i En-Nehda, nazivajući ih „metodama oholnika".
„Upotreba sile u ophođenju s narodom je od metoda oholnika. O naša braćo u Egiptu, vaša krv je naša krv! Nije zadovoljan vašim ubijanjem i vašim spaljivanjem osim neprijatelj islama i muslimana, neprijatelj ljudskosti. Allahu moj, primi šehide, i učvrsti srca njihovih porodica!"
U obračunu sa mirnim demonstrantima, teroristička sekularna vojska Egipta, koju podržavaju koptski kršćani i sekularisti, počinila je masakr u kojem je prema nekim izvorima ubijeno najmanje 5 000 ljudi.
Kanal Ahrar 25 je naveo da je broj poginulih samo na trgu Rabia al-Adawiya porastao na 4.300, nakon što su vojska i policija osvojili trg i počeli sa ubijanjem ranjenika koji su bili na trgu. Kanal prenosi od uprave u poljskoj bolnici da su oni dokumentirali poginule i ranjene, te da će to prikazati svijetu.
Egipatska vojska kojom već decenijama vladaju zloglasni sekularni generali godišnje prima pomoć od Amerike u iznosu od 1 550 miliona američkih dolara (prema nekim izvorima dvije milijarde) i smatra se jednim od najodanijih američkih podanika na Bliskom istoku.

Ono,saudija milijardama podrzava egipatsku vojsku na celu sa faraonom sisicem a on da prica ovako.
Radikalni kler se uzjebao jer plan da od Egipta naprave trećerazrednu džamahiriju im nešto ne ide od ruke.

Udri Sisi metke ne štedi!
Chisum

#1249 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by Chisum »

Kikibombona wrote:

Zna se gdje....

Juvelandia

#1250 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by Juvelandia »

Man of steel wrote:
Radikalni kler se uzjebao jer plan da od Egipta naprave trećerazrednu džamahiriju im nešto ne ide od ruke.

Udri Sisi metke ne štedi!
:-) Kako ti hladno pozivas na ubijanje ljudi, pa makar oni bili i agresivni fundamentalisti, recenica ti skoro u cjelosti ista kao kod Ratka Mladića, "ne štedi bre", hladno pozivas na ubijanje i lijepo spavas, blago tebi.
Post Reply