Kosačica, trimer,... - uređivanje oko kuće
Moderator: anex
- drug_profi
#1226 Re: Kosačica, trimer,... - uređivanje oko kuće
Ima na svakom tom uređaju naznaka koliko sati rada ili površine se kosi.
Ako kaže da je 400 kvadrata, onda ne treba u cugu raditi 600.
Sjedi na pola posla, popij pivu, zapali...
-
sifra2020
#1227 Re: Kosačica, trimer,... - uređivanje oko kuće
Gdje to pise?u knjigici ili naljepnici na cijevi trimera?drug_profi wrote: ↑05/06/2025 11:52 Ima na svakom tom uređaju naznaka koliko sati rada ili površine se kosi.
- drug_profi
- MehmedPasaMoric
#1229 Re: Kosačica, trimer,... - uređivanje oko kuće
Nema mi to logike jer nije svaki teren isti, 400 kvadrata siprazja i sikare je veci teret za trimer nego 4 dunuma travnjaka... Ja kosim dok ne potrosim jedan pun rezervoar do kraja, kad stane trimer stanem i ja i udarim po pivi, a kosenje nastavim sutra
- drug_profi
#1230 Re: Kosačica, trimer,... - uređivanje oko kuće
https://www.masineialati.ba/shop/vrt-i- ... 46-s-hw-e/
Evo, primjerice. Prva koju sam nasao. Na kraju opisa kaze da se preporučuje za travnjake do 1400 m2.
Evo, primjerice. Prva koju sam nasao. Na kraju opisa kaze da se preporučuje za travnjake do 1400 m2.
-
hladan.preminger
#1231 Re: Kosačica, trimer,... - uređivanje oko kuće
MehmedPasaMoric wrote: ↑05/06/2025 17:04 Nema mi to logike jer nije svaki teren isti, 400 kvadrata siprazja i sikare je veci teret za trimer nego 4 dunuma travnjaka... Ja kosim dok ne potrosim jedan pun rezervoar do kraja, kad stane trimer stanem i ja i udarim po pivi, a kosenje nastavim sutra
Mislim da se i rezervar pravi da cuva mašinu. Kad potrošiš ide hlađenje i pauza.
-
sifra2020
#1232 Re: Kosačica, trimer,... - uređivanje oko kuće
Danas komsija kupio trimer stihl fs 55 i kupio mast i noz dodatno,ne dodje uz trimer ,e sad imam dva pitanja posto je u mene einhell trimer(nisam jos uzeo sebi mast) a mast je stihl da li pase za moj trimer i drugo pitanje komso nije uzeo za noz ono sto ide(jel lezaj i onaj poklopac zastitini i saraf-nije mu prodavac rekao da treba i to a on nije znao ) pa reko meni da mu uzmem,ono sto mene interesuje je li isto za sve trimere (ista sirina onog lezaja i poklopfa i zavrsnog sarafa-da li se moze pogrijesiti u velicini prilikom kupovine)
- MehmedPasaMoric
#1233 Re: Kosačica, trimer,... - uređivanje oko kuće
Pise ti na nozu promjer rupe ali mislim da je na 99.9% trimera isti, kao i saraf i navoj na koji ide... Sto se tice masti moze svaka, i Stihl je kupuje od nekoga i samo pakuje u svoje tube, cisto sumnjam da imaju nekakvu fabriku hemije gdje prave masti
Ah sto je lijepo kad se komsiluk pazi
Ah sto je lijepo kad se komsiluk pazi
-
kuli1961
#1234 Re: Kosačica, trimer,... - uređivanje oko kuće
Iako poptisujem sve što reče "Mehmedpaša", ja ne bih kupovao ništa "univerzalno" za trimer, već bih se raspitao koji i kakav je rezni alat fabrika predvidjela za moj model trimera, i samo taj kupio.
Naime, i silk i nož se vrte nekoliko stotina/hiljada puta u minuti, pa vjerujem da fabrika dobro zna zašto je predvidjela ovakav ili onakav nož.
Kako god bilo, nipošto ne bih uzeo one gluposti za koje reklame samo iskaču- te neke čelične upretene četke (kao četka za poliranje metala na brusilici), te kojekave sajle ili čak i lanac, kao za motornu pilu!
Naime, i silk i nož se vrte nekoliko stotina/hiljada puta u minuti, pa vjerujem da fabrika dobro zna zašto je predvidjela ovakav ili onakav nož.
Kako god bilo, nipošto ne bih uzeo one gluposti za koje reklame samo iskaču- te neke čelične upretene četke (kao četka za poliranje metala na brusilici), te kojekave sajle ili čak i lanac, kao za motornu pilu!
-
sifra2020
#1235 Re: Kosačica, trimer,... - uređivanje oko kuće
Ma to ne bih svakako,u knjigici za moj einhell fino piae uredjaj nije namijenjen za piljenje(samim tim necu nista to kupovati,imam silk i trokraki noz koji je dosao uz trimer,e sad ovo za piljenje da li se smatra to za nastavak sto ima reklamira kao motorkica ,ili se to smatra za onaj cirkular za trimer )kuli1961 wrote: ↑15/06/2025 21:41 Iako poptisujem sve što reče "Mehmedpaša", ja ne bih kupovao ništa "univerzalno" za trimer, već bih se raspitao koji i kakav je rezni alat fabrika predvidjela za moj model trimera, i samo taj kupio.
A sto se tice mog prethodnog posta ,radnik je bio vrlo ljubazan i fino sam mu napomenuo da je komsija uzeo stihl i trimer i stihl noz i on mi rekao lezaj poklopac i to ide sve original od stihla ,malo poskupo ali valjda original (kostalo 26maraka-ono troje sto dodje ) i ja uzeo sebi za moj einhell stihlovu mast za podmazivanje ali ga ne upitah koliko se stavlja i kad vremenski
-
kuli1961
#1236 Re: Kosačica, trimer,... - uređivanje oko kuće
Neki dan sam vidio da Husqvarna ili Stihl (nisam bas 100% siguran ko od ova dva proizvodjača) u dodatnoj opremi nudi tu pilu, tj. pila nastavak. Ona služi za orezivanje tanjih grana. Cirkular nož služi za tanje izdanke iz zemlje, neka zeznuta ostruga itd...sifra2020 wrote: ↑15/06/2025 21:54Ma to ne bih svakako,u knjigici za moj einhell fino piae uredjaj nije namijenjen za piljenje(samim tim necu nista to kupovati,imam silk i trokraki noz koji je dosao uz trimer,e sad ovo za piljenje da li se smatra to za nastavak sto ima reklamira kao motorkica ,ili se to smatra za onaj cirkular za trimer )kuli1961 wrote: ↑15/06/2025 21:41 Iako poptisujem sve što reče "Mehmedpaša", ja ne bih kupovao ništa "univerzalno" za trimer, već bih se raspitao koji i kakav je rezni alat fabrika predvidjela za moj model trimera, i samo taj kupio.
A sto se tice mog prethodnog posta ,radnik je bio vrlo ljubazan i fino sam mu napomenuo da je komsija uzeo stihl i trimer i stihl noz i on mi rekao lezaj poklopac i to ide sve original od stihla ,malo poskupo ali valjda original (kostalo 26maraka-ono troje sto dodje ) i ja uzeo sebi za moj einhell stihlovu mast za podmazivanje ali ga ne upitah koliko se stavlja i kad vremenski
Za mast nisi pogriješio, svejedno je koja je, dovoljno je da na njoj piše da je za kardanski zglob trimera. A kad, ... vidi u maunalu.. ako nema, preventivno stavljaj mast nakon svakog trećeg ili četvrtog košenja. Možda je to prečesto. A da li je, znaćeš po tome, što će ti eventualni višak vrlo brzo izlaziti van.
-
made_in_sarajevo
#1237 Re: Kosačica, trimer,... - uređivanje oko kuće
Ima li iskustva sa traktorskim kosilicama, moze i polovna ali da moze oko 1200m2 pokositi ili samo 900 livada koja se sad kosi vecom samohodnom kosilicom i trimerim kad preraste, ali i bitno mora biti da moze mene sa 150kg nositi
?. Teren je relati no ravan, blaga je uzbrdica na ovoj livadi ali nista specijalno.
-
sifra2020
#1238 Re: Kosačica, trimer,... - uređivanje oko kuće
Ma da ali posto u mene pise nije za piljenje ,necu se ni zajebavati s tim stvarima,msm nije bas da mi je potreban cirkular a da ne zajebem sta god na trimeru.kuli1961 wrote: ↑15/06/2025 22:02Neki dan sam vidio da Husqvarna ili Stihl (nisam bas 100% siguran ko od ova dva proizvodjača) u dodatnoj opremi nudi tu pilu, tj. pila nastavak. Ona služi za orezivanje tanjih grana. Cirkular nož služi za tanje izdanke iz zemlje, neka zeznuta ostruga itd...sifra2020 wrote: ↑15/06/2025 21:54Ma to ne bih svakako,u knjigici za moj einhell fino piae uredjaj nije namijenjen za piljenje(samim tim necu nista to kupovati,imam silk i trokraki noz koji je dosao uz trimer,e sad ovo za piljenje da li se smatra to za nastavak sto ima reklamira kao motorkica ,ili se to smatra za onaj cirkular za trimer )kuli1961 wrote: ↑15/06/2025 21:41 Iako poptisujem sve što reče "Mehmedpaša", ja ne bih kupovao ništa "univerzalno" za trimer, već bih se raspitao koji i kakav je rezni alat fabrika predvidjela za moj model trimera, i samo taj kupio.
Za mast nisi pogriješio, svejedno je koja je, dovoljno je da na njoj piše da je za kardanski zglob trimera. A kad, ... vidi u maunalu.. ako nema, preventivno stavljaj mast nakon svakog trećeg ili četvrtog košenja. Možda je to prečesto. A da li je, znaćeš po tome, što će ti eventualni višak vrlo brzo izlaziti van.
Koliko se stavlja masti ?msm ono malkice ko kad pastu ma cetkicu stavljas ili vise da uguram masti,mada kako su ove vrucine krenule izgleda trimer do iduce godine nece raditi hahha,izgori sve napolju
-
kuli1961
#1239 Re: Kosačica, trimer,... - uređivanje oko kuće
Ne znam kakav je oblik pakovanja kupljene masti.
Kod mene je Husqvarna mast u tubi koja ima produzetak, kao neka mlaznica, koja ulazi u rupu u glavi. Istisnem 2-3 puta dok ne počne izlaziti pored mlaznice.
Nekad, istina rjeđe, skinem glavu kardana i odozgo -tamo gdje naliježe šipka- isti postupak.
Kod mene je Husqvarna mast u tubi koja ima produzetak, kao neka mlaznica, koja ulazi u rupu u glavi. Istisnem 2-3 puta dok ne počne izlaziti pored mlaznice.
Nekad, istina rjeđe, skinem glavu kardana i odozgo -tamo gdje naliježe šipka- isti postupak.
- drug_profi
#1240 Re: Kosačica, trimer,... - uređivanje oko kuće
Samo da napomenem. Imam Einhell akumulatorski trimer.
Kod košenja visočije trave desi se da glava silka smota odsječenu travku ispod sebe oko osovine. To pravi veliki otpor okretanju i naravno može dovesti do štete.
Poslije košenja skinuti nosač silka i odvrnuti šaraf koji drži glavu na osovini. Očistiti vlati trave namotane oko osovine.
Kod košenja visočije trave desi se da glava silka smota odsječenu travku ispod sebe oko osovine. To pravi veliki otpor okretanju i naravno može dovesti do štete.
Poslije košenja skinuti nosač silka i odvrnuti šaraf koji drži glavu na osovini. Očistiti vlati trave namotane oko osovine.
-
sifra2020
#1241 Re: Kosačica, trimer,... - uređivanje oko kuće

Prva slika masti ocito ima unutra ,nov je pa je vjerovatno dosao podmazan,a tuba je s navojem s tim da je siri navoj nego kod mene pa trebam kroz spricu sigurno mazati.
Druga slika odakle mi tolika trava u tom lezaju (ako se zove lezaj) na 3 i 4 slici zelim da pitam kako to tacno ide,za ovo jedno kosenje mi je bilo kao na 3oj slici s tim da nisam stavio podlosku koju drzim u ruci,moje pitanje je da li ide kao na 3oj slici ili kao na 4oj da ovaj produzetak bude do glave s silkom i da li podloska uopste ide ili je ta podloska samo za noz skupa s onim velikim poklopcem i maticom.
-
kuli1961
#1242 Re: Kosačica, trimer,... - uređivanje oko kuće
Rekao bih da se ta široka podloška stavlja kada se nož koristi.
- MehmedPasaMoric
#1243 Re: Kosačica, trimer,... - uređivanje oko kuće
Ako ti je to na prvoj slici kako ti uvijek stoji glava onda tu imas previse lufta i zato ti se zavlaci trava unutra... Ne treba ti ta podloska sto drzis u ruci na trecoj slici, ona je za trokraki noz, ide samo ova

i onda na nju glava sa silkom koja se navrne skroz do glave trimera tako da nema lufta izmedju.
Doduse moguce je da je i do glave sa silkom, vidjao sam neke koje imaju ispupcenje iznad navoja, nemam pojma zasto... Mislim da se one ne mogu zavrnuti skroz do kraja. Tipa ovoga:

A kad je skroz ravna onda se bez problema nabije do kraja, tipa ovoga:

i onda na nju glava sa silkom koja se navrne skroz do glave trimera tako da nema lufta izmedju.
Doduse moguce je da je i do glave sa silkom, vidjao sam neke koje imaju ispupcenje iznad navoja, nemam pojma zasto... Mislim da se one ne mogu zavrnuti skroz do kraja. Tipa ovoga:

A kad je skroz ravna onda se bez problema nabije do kraja, tipa ovoga:

- MehmedPasaMoric
#1244 Re: Kosačica, trimer,... - uređivanje oko kuće

Ovako to treba da izgleda
-
sifra2020
- MehmedPasaMoric
#1246 Re: Kosačica, trimer,... - uređivanje oko kuće
To koliko izviruje podloska mi djeluje ok, mora ostati par milimetara lufta da glava ne bi cesala o metalni rub, ali kod tebe je luft 5 cm i onda se tu zavlaci trava
Probaj staviti ravnu glavu, posudi od komsije ili tako nesto, pa vidi dokle dodje, trebalo bi da bude kao na ovoj slici iz mog prethodnog komentara
Ili da se javi neko ko ima takvu glavu sa ispupcenjem, ja nisam takvu imao i ne znam da li se moze nekako bolje namontirati, moguce je da postoji neka fora
Ili da se javi neko ko ima takvu glavu sa ispupcenjem, ja nisam takvu imao i ne znam da li se moze nekako bolje namontirati, moguce je da postoji neka fora
-
sifra2020
#1247 Re: Kosačica, trimer,... - uređivanje oko kuće

Je li normalno da se trimer na ta dva mjesta grije,ajd tu gdje je auspuh kontam da je normalno ali ovdje na prenosu je li i to treba da se zagrijava(golom rukom je tesko dugo drzati) ,nesto mi govori da je normlano da se grije i tu,kontam tu su veliki obrtaji prenos iz motora ali bolje da upitam
@MehmedPasaMoric
- drug_profi
#1248 Re: Kosačica, trimer,... - uređivanje oko kuće
Ja kontam da se preko metala mora prenositi temperatura sa motora na ležaj i dalje.
-
sifra2020
#1249 Re: Kosačica, trimer,... - uređivanje oko kuće
I ja mislim ali eto da vidim s ljudima koji duze koriste trimere da li se i kod njih to tako grije,i da li je normalna pojavadrug_profi wrote: ↑26/06/2025 15:35 Ja kontam da se preko metala mora prenositi temperatura sa motora na ležaj i dalje.
-
seldzuk
#1250 Re: Kosačica, trimer,... - uređivanje oko kuće
Naravno da se grije. SUS motor, a nema sistem hlađenja.