Pelet u BiH - cijene i gdje

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
karabajaze
Grijem se na: TP Termoflux 16kw

#1226 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by karabajaze »

adoadop wrote:Kakv je pelet Euroimpex Zavidovici 250 km sa prevozom svud u BiH i onaj iz Bosanskog Novog Ekopelet 258 km svud u BiH?
Jel i a neko iskustva pa da podijeli sa ostalima?
Hvala
Koristio sam Euroimpexov pelet, na početku odličan, zadnja narudžba 2 tone veoma loš . Previše šljake u posudi za sagorijevanje. :izet:
adoadop

#1227 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by adoadop »

kokolina wrote:adoadop odakle ti ova informacija za cijene?

malo mi cudno ovo sa prevozom u cijeloj BiH
Sa pika , samo upišete pelet i pronaći ćete ih.
adoadop

#1228 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by adoadop »

karabajaze wrote:
adoadop wrote:Kakv je pelet Euroimpex Zavidovici 250 km sa prevozom svud u BiH i onaj iz Bosanskog Novog Ekopelet 258 km svud u BiH?
Jel i a neko iskustva pa da podijeli sa ostalima?
Hvala
Koristio sam Euroimpexov pelet, na početku odličan, zadnja narudžba 2 tone veoma loš . Previše šljake u posudi za sagorijevanje. :izet:
Ja sam koristio Bioenergy i Fis i u oba je bilo sljake (fis malo manje) a plaćao 300 sa prevozom. Ispravite me ako griješim ali sljake mora biti.
Čistio sam kotao nedjeljom otprilike nakon potrošenih 20-tak vreca i sljake je bilo oko trećine posude.
Ali nijednom to nije uticalo na potpaljivanje ili nešto drugo.
Postavlja se pitanje koliko je previše odnosno da li ste imali problema oko toga?
MOKE_R

#1229 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by MOKE_R »

Ja sam koristio bioenergy pelet nisam imao problema,pec sam cistio svakih 3-4 dana i sljake bude vrlo malo,takodje pec je radila odlicno i brzo je dostizala zadanu temperaturu. Ovo mi je prva sezona na pelet tako da nisam koristio druge pelete pa ne mogu uporediti sa nekim drugim, ovih dana sam mislio opet kupiti bioenergy sad im je cijena 260 km, ima li neko drugih preporuka dok nisam narucio??
MOKE_R

#1230 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by MOKE_R »

Pitanje za iskusnije, ima li razlike u kvaliteti peleta kod istog proizvodjaca npr pelet kupljen u aprilu i u septembru mozda zbog vlage,skladistenja ili nekih drugih faktora??? Da li je neko kupovao isti pelet u razlicitim dobima godine i ima li razlike?
MOKE_R

#1231 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by MOKE_R »

Da li je neko probao pelet kod drvosjece kakav je?
Filter

#1232 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Filter »

ove godine sam po preporuci komsije uzeo pelet iz foce. fekry doo. do sarajeva 260KM po toni
bioenergy sam koristio prosle godine i bilo je dosta varijacija od palete do palete... mada, to vrlo lako moze biti subjektivan osjecaj.
elem, petaca je otisla ove sezone, kao i prosle, pretprosle... pet tona sam nabavio i za iducu sezonu.
sa novim pojeftinjenjem plina vjerovatno cu kombinovati i testirati kako sta hoda.
betametazon

#1233 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by betametazon »

Niqhtmare wrote:Zdravo forumasi.

Da li neko poznaje firmu RM Tehnik iz Visokog? Vidim u ponudi imaju kotlove na pelet. Da li neko ima iskustvo sa njihovim kotlovima?

LP
ja nemam ali cu imati, ne razumijem se u kotlove alu sam majstoru rekao da ce zivotom odgovarati ako ne bude valjao, a on tvrdi da valja...

a sto se tice peleta, cijene i kvaliteta...procitah par stranica ovdje i ne skontah nista, nije Bog zna od kakve pomoci.
na piku ima dosta prodavaca a ima i dosta pozitivnih kritika ali hajde sad ti znaj je li i to montirano...

nema druge nego rizikovat jednu tonu pa ako bude valjalo ostavit a ako ne bude trazit drugog. mada sam misljenja i da pelet kod jednog istog proizvodjaca zapravo varira, tako da...
mahalaš

#1234 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by mahalaš »

Filter wrote:ove godine sam po preporuci komsije uzeo pelet iz foce. fekry doo. do sarajeva 260KM po toni
bioenergy sam koristio prosle godine i bilo je dosta varijacija od palete do palete... mada, to vrlo lako moze biti subjektivan osjecaj.
elem, petaca je otisla ove sezone, kao i prosle, pretprosle... pet tona sam nabavio i za iducu sezonu.
sa novim pojeftinjenjem plina vjerovatno cu kombinovati i testirati kako sta hoda.
Bioenergy na pocetku bio odlican, zadnje dvije godine sam vratio kamion, jer izgleda katastrofa. Slazem se da kvalitet varira od palete do palete, pa ko hoce da se kocka bujrum. Dosta je toga sto se vrati iz Italije, pa se prodaje ovdje

U zadnje dvije godine uzimam Miltel pelet i zadovoljan sam. Do sad najbolji koji sam lozio je FIS, ali je preskup...
nightvision

#1235 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by nightvision »

Danguba wrote:
otacxxl wrote:Da li je neko koristio pelet iz Kladnja, neznam tačno ime firme, počinje sa Div... 061-193-194? Imaju prilično konkurentnu cijenu, 250KM/t sa dostavom u Tuzlu. Lomim se da li da naručim, jer nisam siguran kakav je kvalitet.
Ne zalijeci se sa vecom kolicinom dok ga ne isprobas.
Kupi desetak vreca, sprzi ga i vidi kakav je. Ako je sagorijevanje, pepeo i temperatura ok, naruci vecu kolicinu.
Mnogi su se zeznuli pa naruce vecu kolicinu neisprobanog peleta.
I mene zivo interesuje zna li neko kakav je kvalitet njihovog peleta. Primamljiva je cijena, ali toga me i strah. :lol: A ne lozi mi se na ovih +75. :lol:
otacxxl

#1236 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by otacxxl »

nightvision wrote:
Danguba wrote:
otacxxl wrote:Da li je neko koristio pelet iz Kladnja, neznam tačno ime firme, počinje sa Div... 061-193-194? Imaju prilično konkurentnu cijenu, 250KM/t sa dostavom u Tuzlu. Lomim se da li da naručim, jer nisam siguran kakav je kvalitet.
Ne zalijeci se sa vecom kolicinom dok ga ne isprobas.
Kupi desetak vreca, sprzi ga i vidi kakav je. Ako je sagorijevanje, pepeo i temperatura ok, naruci vecu kolicinu.
Mnogi su se zeznuli pa naruce vecu kolicinu neisprobanog peleta.
I mene zivo interesuje zna li neko kakav je kvalitet njihovog peleta. Primamljiva je cijena, ali toga me i strah. :lol: A ne lozi mi se na ovih +75. :lol:
Ja sam uzeo od njih 5 tona. Imam dvojicu prijatelja koji su takođe kod njih uzeli pelet nekad u aurilu mjesecu i lozili su nekih pola mjeseca do mejsec taj pelet s obzirom da je bila zima. Njihova iskustva su pozitivna, nisu imali nikakvih problema.

Ja imam Kovanovu peć i dosad sam probao pelet od Trenice, Trgovira i Kovana. Ni sa jednim nisam imao problema. Razlika je bila samo u količini šljake nedeljom kad čistim peć. Prošlogodisnji pelet od Kovana je bio dobar što se tiče šljake, ali imam neki blagi osjećaj da je bio manje kaloričan. Taj osjećaj mi je potvrdio takođe i prijatelj koji je ložio njihov pelet.

Drugi prijatelj je pršlu sezonu ložio Trgovir i totalno je nezadovoljan (peć je čistio svaki dan), dok je pretprošlu sezonu imao njihov pelet i bio je zadovoljan.

Sve je to neka lutrija na šta će čovjek naletiti :-)
sabanss

#1237 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by sabanss »

Filter wrote:ove godine sam po preporuci komsije uzeo pelet iz foce. fekry doo. do sarajeva 260KM po toni
Nisi lozio? Meni treba tona otprilike za narednu sezonu, gledam u Penny-ju Fekry i Kovan, svjetao, fino upakovan i sa malo prasine i jedan i drugi... Doduse i cijena je tu negdje.

Sta da uzmem? Doduse cijena je oko 300 KM za tonu, da li se isplati naruciti pa gatati sta ces dobiti ili ovako kupiti na vidjeno?
nightvision

#1238 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by nightvision »

otacxxl wrote: Ja sam uzeo od njih 5 tona. Imam dvojicu prijatelja koji su takođe kod njih uzeli pelet nekad u aurilu mjesecu i lozili su nekih pola mjeseca do mejsec taj pelet s obzirom da je bila zima. Njihova iskustva su pozitivna, nisu imali nikakvih problema.

Ja imam Kovanovu peć i dosad sam probao pelet od Trenice, Trgovira i Kovana. Ni sa jednim nisam imao problema. Razlika je bila samo u količini šljake nedeljom kad čistim peć. Prošlogodisnji pelet od Kovana je bio dobar što se tiče šljake, ali imam neki blagi osjećaj da je bio manje kaloričan. Taj osjećaj mi je potvrdio takođe i prijatelj koji je ložio njihov pelet.

Drugi prijatelj je pršlu sezonu ložio Trgovir i totalno je nezadovoljan (peć je čistio svaki dan), dok je pretprošlu sezonu imao njihov pelet i bio je zadovoljan.

Sve je to neka lutrija na šta će čovjek naletiti :-)
:thumbup:
Top_Menager

#1239 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Top_Menager »

Pozdrav kolege forumasi, koju bi vi pec preporucili, koji proizvodjac i kolika snaga za kucu od dva sprata, nekih 180-200 kvadrata?

Poslano sa mog SM-G900F koristeći Tapatalk
Lozac

#1240 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Lozac »

Pozdrav forumaši. Nakon dužeg istraživanja i prikupljanja informacija ovdje na forumu, konačno sam instalirao kotao Pelling 25 kW, Thermoflux + četveroputi miš ventil. Prije par dana dolazio ovlašteni serviser, pustio kotao u rad, jučer stiglo 5t pelete Euroimpex, Zavidovići, 250 KM/t...uglavnom sve spremno za narednu zimu :) Inače grijem cca 85-90 m2 slabo izolovanog prostora u jednoj etaži.
Do početka sezona planiram dodati još i automatiku na miš ventil. Ima li neko preporuku, da li uzeti seltron acc10, ili, kako mi serviser preporučuje kombinaciju seltron motornog pogona (cca 100 KM) + cijevni termostat (cca 25 KM). Za prvu varijantu mi je jasno kako funkcioniše, međutim, može li mi neko reći na kom principu radi ova druga kombinacija?
Nadam se da se čujemo početkom sezone pa da podijelim s vama nova iskustva. Pozdrav za sve, i hvala na jako korisnim informacijama :thumbup:
Kondenzator

#1241 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Kondenzator »

Pozdrav,

Da li neko ima termostat za centrometalov kotao ( kombinovani ) ?

Ukoliko imate mozete li podijelit sa nama koji imate, koliko vas je kostao i da li ste zadovoljni.
goshpar

#1242 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by goshpar »

pozdrav svima

moze li neko strucan da da nekoliko savjeta u vezi sa odabirom peleta:

- je li bolji pelet od bukve ili od jele (ili neceg treceg) tj. koji omjer u procentima je najbolji?

- da li ima veze ako je pelet, kazu, iskljucivo drvo, bez kore?

- da li ima veze oblik i velicina peleta sa kvalitetom, tj. je li pelet kvalitetniji ako su komadi duzi ili deblji?

- da li boja peleta igra neku ulogu, tj. je li pelet bolji ako je svijetliji?

- da li ima neki proizvodjac/prodavac peleta za kojeg se u najvecem broju slucajeva moze reci da ima kvalitetan pelet?

hvala unaprijed na odgovorima
sabanss

#1243 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by sabanss »

goshpar wrote:pozdrav svima

- je li bolji pelet od bukve ili od jele (ili neceg treceg) tj. koji omjer u procentima je najbolji?

- da li ima veze oblik i velicina peleta sa kvalitetom, tj. je li pelet kvalitetniji ako su komadi duzi ili deblji?

- da li ima neki proizvodjac/prodavac peleta za kojeg se u najvecem broju slucajeva moze reci da ima kvalitetan pelet?

Nisam strucan ali iz iskustva odgovor na par pitanja:

Oblik i velicina ima veze sa kvalitetom ali ne na nacin kako si spomenuo. Bitno je da pelet zadrzi oblik tj. da se nema previse prasine. Predug ili predebeo pelet moze napraviti problem na spirali koja ubacuje pelet u posudicu.

Svjetao pelet ima manje pepela i sljake, zasto je to tako ne znam.

Svi spominu FIS kao proizvodjaca koji ima konstantu, ja sam uzeo jednu sezonu i nisam se razocarao tako da je vjerovatno istina. Problem je sto je skuplji od drugih.
Armin2013

#1244 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Armin2013 »

Pozzdrav,

- pelet od jele je bolji, koliko ja znam od mojih kupaca, izvozim u Italiju uglavnom
- kora ti je otpad, piljevina je čisto drvo, i ako se pellet pravi samo od piljevine ima veoma malo otpada što znači da je iskorištenost veća, takođe u kori se nalazi i blato i pijesak tako da ti to sve dobiješ u peletu na kraju,
- oblik ima veze, pelet treba da bude "gladak" na dodir tz da je dobro presovan, kada ga pokušaš prelomit mora pući a ne rasuti se, što se tiče dužine standard za kućna grijanja je debljina 6mm a dužina oko 6 puta veća, za industriju može debljina 8mm. Kod mene kupci traže dužinu oko 3 cm, a sama dužina i širina peleta je bitna zbog puža, ako nije standardnih dimenzija pelet će ili propadat pa zaglavljivat puž ili će zbog svoje veličine zaglavljivat puž,
-boja igra ulogu, ako govorimo o peletu od jele i smrče ako je pelet bijel znači da nema kore i otpada u njemu nego sama piljevina, iako prilikom procesa sušenja piljevine ona malo promjeni boju jer se izlaže visokoj temperaturi, što je pelet bijelji to je skuplji i bolji,
-imaš dvije vrste proizvođača: 1. oni koji se bave samo proizvodnjom peleta i 2. oni koji prave pelet od svog otpada. Oni proizođači koji se bave proizvodnjom peleta kupuju sirovinu od drugih preduzeća i tu dobiju svašta i uglavnom kod ti firmi sam kvalitet peleta varira, osim firmi koje koje kupuju samo trupce i gule ih tj. skidaju koru. Ovi drugi proizvođači koji prave pelet od svog otpada mogu kontrolisat kvalitet materijala tako da mogu osigurat da kvalitet peleta bude konstantan.

Ako prolaziš kroz Gračanicu kupi pelet od firme OBRT-COMERC d.o.o. (1-2 vreće pa probaj). Može se naći na benzinskoj pumpi Džananović Petrol (Pribava) ili direktno u firmi OBRT-COMERC d.o.o. (Pribava), ima prodaje preko puta TC Etna.

lp,
goshpar

#1245 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by goshpar »

Armin2013 wrote:

Pozzdrav,

- pelet od jele je bolji, koliko ja znam od mojih kupaca, izvozim u Italiju uglavnom
- kora ti je otpad, piljevina je čisto drvo, i ako se pellet pravi samo od piljevine ima veoma malo otpada što znači da je iskorištenost veća, takođe u kori se nalazi i blato i pijesak tako da ti to sve dobiješ u peletu na kraju,
- oblik ima veze, pelet treba da bude "gladak" na dodir tz da je dobro presovan, kada ga pokušaš prelomit mora pući a ne rasuti se, što se tiče dužine standard za kućna grijanja je debljina 6mm a dužina oko 6 puta veća, za industriju može debljina 8mm. Kod mene kupci traže dužinu oko 3 cm, a sama dužina i širina peleta je bitna zbog puža, ako nije standardnih dimenzija pelet će ili propadat pa zaglavljivat puž ili će zbog svoje veličine zaglavljivat puž,
-boja igra ulogu, ako govorimo o peletu od jele i smrče ako je pelet bijel znači da nema kore i otpada u njemu nego sama piljevina, iako prilikom procesa sušenja piljevine ona malo promjeni boju jer se izlaže visokoj temperaturi, što je pelet bijelji to je skuplji i bolji,
-imaš dvije vrste proizvođača: 1. oni koji se bave samo proizvodnjom peleta i 2. oni koji prave pelet od svog otpada. Oni proizođači koji se bave proizvodnjom peleta kupuju sirovinu od drugih preduzeća i tu dobiju svašta i uglavnom kod ti firmi sam kvalitet peleta varira, osim firmi koje koje kupuju samo trupce i gule ih tj. skidaju koru. Ovi drugi proizvođači koji prave pelet od svog otpada mogu kontrolisat kvalitet materijala tako da mogu osigurat da kvalitet peleta bude konstantan.

Ako prolaziš kroz Gračanicu kupi pelet od firme OBRT-COMERC d.o.o. (1-2 vreće pa probaj). Može se naći na benzinskoj pumpi Džananović Petrol (Pribava) ili direktno u firmi OBRT-COMERC d.o.o. (Pribava), ima prodaje preko puta TC Etna.

lp,
hvala puno na odgovorima
Danguba

#1246 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Danguba »

Armin2013 wrote:

Pozzdrav,

lp,
Svaka cast.
Sve receno sto se tice kvaliteta peleta i odabir istoga. :thumbup: :thumbup:
no_sekirli

#1247 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by no_sekirli »

Pozz svima...

Nakon dugog i teškog nosanja drva na treći kat, ja se odlučih na kamin na pelet.

Stan je cca 65 m2, sa prilično dobrom izolacijom i pozicijom stana istok-jug.

Dvoumim se između centrometala i alfaplam kamina od 8kw.
Ukoliko netko ima iste instalirane u stanove, molio bih da mi da neke preporuke šta da kupim.

Unaprijed hvala :)
kenan77

#1248 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by kenan77 »

no_sekirli wrote:Pozz svima...

Nakon dugog i teškog nosanja drva na treći kat, ja se odlučih na kamin na pelet.

Ukoliko netko ima iste instalirane u stanove, molio bih da mi da neke preporuke šta da kupim.

Prijatelju nisam strucnjak neki al bilo koji kamin od 8 kw ti nece ugrijat 65m2 bilo da je centralno grijanje ili peć na vazduh..posto ti je stan od 65 m2 ne bi ti preporucio nikakvu pec ili kamin na vazduh,jer ne mozes nikako kontrolisat potrosnju,oni su ti dobri za velike poslovne prostore i druge prostorije kao jedinicu..moja preporuka ti je peci ili kamini sa centralnim grijanjem od 11,14,15,17 kw zavisno koji je proizvodac,plus termostat u sobi gdje najvise boravis i termo glave na radijatorima(nisam siguran da se tako zovu al tako nekako).
Sijedi63

#1249 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Sijedi63 »

kenan77 wrote:
no_sekirli wrote:Pozz svima...

Prijatelju nisam strucnjak neki al bilo koji kamin od 8 kw ti nece ugrijat 65m2 bilo da je centralno grijanje ili peć na vazduh..posto ti je stan od 65 m2 ne bi ti preporucio nikakvu pec ili kamin na vazduh,jer ne mozes nikako kontrolisat potrosnju,oni su ti dobri za velike poslovne prostore i druge prostorije kao jedinicu..moja preporuka ti je peci ili kamini sa centralnim grijanjem od 11,14,15,17 kw zavisno koji je proizvodac,plus termostat u sobi gdje najvise boravis i termo glave na radijatorima(nisam siguran da se tako zovu al tako nekako).
8 kW je sasvim dovoljno za 65 kvm, pogotovu ako je iole izolovano. E sad što se tiče distribucije toplote po stanu, to ti najbolje znaš šta si i gdje ložio ta drva....
KID

#1250 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by KID »

Konačno se odlučih za prelazak sa uglja na pelet...
Otprilike imam sve zajedno oko 200m2 grejnog prostora (kuća bez izolacije)..
Koju peć (kotao) kupiti..??
Termoflux ili Alfa Plam..??
Kažu mi da je za moju kuću dovoljno 25kw...??
Ima li neko pametan da mi predloži i preporuči šta da kupim..
Dosta sam pročitao sa ovog foruma i otprilike zaključio da je
sve ovo "u par deka" što bi rekli u narodu...
Neko voli jedno neko drugo....

Hvala i LP
Last edited by KID on 31/08/2016 12:45, edited 1 time in total.
Post Reply