POsao-Popis stanovnistva

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Phosphorus

#1226 Re: POsao-Popis stanovnistva

Post by Phosphorus »

Sorry što upadam kao padobranac na temu, stvarno nemam vremena da listam da tražim odgovor..

Pitanje je da li otac koji živi u BIH može popisati svoga sina i njegovu porodicu, koji žive u skandinaviji, a dolaze u BIH sigurno 3-4 puta godišnje? ... da se isti ne bi vodili kao dijaspora.
Da li sin mora biti prisutan da bi popisao sebe i svoju porodicu, ili sve to može obaviti otac?

Hvala :)
Ljuba Moljac

#1227 Re: POsao-Popis stanovnistva

Post by Ljuba Moljac »

e vala nemre :oops: :D

a ovo drugo, jedan punoljetni clan domacinstva moze dati podatke o drugim clanovima, ako su mu isti poznati.
snaga_znanja

#1228 Re: POsao-Popis stanovnistva

Post by snaga_znanja »

Phosphorus wrote:Sorry što upadam kao padobranac na temu, stvarno nemam vremena da listam da tražim odgovor..

Pitanje je da li otac koji živi u BIH može popisati svoga sina i njegovu porodicu, koji žive u skandinaviji, a dolaze u BIH sigurno 3-4 puta godišnje? ... da se isti ne bi vodili kao dijaspora.
Da li sin mora biti prisutan da bi popisao sebe i svoju porodicu, ili sve to može obaviti otac?

Prakticno moze osim ako nema unuke mladje od 15 godina. Ako ima ne moze dati podatke za njih, a samim tim popisivac nece uzeti podatke niti za njegovog sina jer ne moze kompletirati porodicu i domacinstvo tj. P-2 obrazac. Za tvoje dijete mladje od 15 godina podatke mozes dati samo ti.
Phosphorus

#1229 Re: POsao-Popis stanovnistva

Post by Phosphorus »

snaga_znanja wrote:
Phosphorus wrote:Sorry što upadam kao padobranac na temu, stvarno nemam vremena da listam da tražim odgovor..

Prakticno moze osim ako nema unuke mladje od 15 godina. Ako ima ne moze dati podatke za njih, a samim tim popisivac nece uzeti podatke niti za njegovog sina jer ne moze kompletirati porodicu i domacinstvo tj. P-2 obrazac. Za tvoje dijete mladje od 15 godina podatke mozes dati samo ti.
Nema niko mlađi od 15 godina, ali ima unuka koji je rođen u skandinaviji, tj. sada mu je 19 godina. Šta sa njim :-D
azurna_obala

#1230 Re: POsao-Popis stanovnistva

Post by azurna_obala »

Danas reče instruktor da bi nam ovo trebali platiti do Nove godine, a da ćemo lovu za kredit dobiti kad se sve završi...a do tada iz svog džepa plaćajte račun za telefon koji spiskate na njih. :roll:
snaga_znanja

#1231 Re: POsao-Popis stanovnistva

Post by snaga_znanja »

Phosphorus wrote: Nema niko mlađi od 15 godina, ali ima unuka koji je rođen u skandinaviji, tj. sada mu je 19 godina. Šta sa njim :-D
U tom slucaju moze dati podatke za njega i reci da je prisutan. U 99% slucajeva sve ce biti ok. Medjutim ukoliko bude u onih 1% kontrolisanih zaradice kaznu do 10 000 KM za davanje laznih podataka.
Ljuba Moljac

#1232 Re: POsao-Popis stanovnistva

Post by Ljuba Moljac »

sto znaci da ne moze, ali posto je kod nas sve moguce onda moze.
zna se koja su pravila, ko hoce da se igra nek mu je sa srecom.
snaga_znanja

#1233 Re: POsao-Popis stanovnistva

Post by snaga_znanja »

I jos da dodam posto je rodjen u van BiH i ako nema drzavljanstva onda nema logike da ga se upisuje jer nema maticni broj.
durnalist

#1234 Re: POsao-Popis stanovnistva

Post by durnalist »

Ljuba Moljac wrote:samo P I R se ne evidentiraju.
Evo netko kaže da da a netko da ne, ljudi svi ćemo se susresti s ovim u utorak, dajte da sada ustanovimo kako je točno a kako ne. Ja sam mislio da se ne evidentira u slučaju da je P na nekoj garaži ispred kuće ali kada sam vidio da mi je P i na trgovinama (za koje znam da se evidentiraju) to me zbunilo.
Galamdzija

#1235 Re: POsao-Popis stanovnistva

Post by Galamdzija »

P i R se evidentiraju u konttrolniku P3 ukoliko ustanovite da neko ipak živi u tom objektu i tada mu dodijelite sljedeći slobodni ID broj i popunjavate P2 i P1 obrazac. Ukoliko ustanovite da su P ustvari štale, garaže, alatnice, itd. i da su R u pravom smislu riječi ruševine onda ih ne evidentirate u kontrolnik P3. Jednostavno ih obiđete i to je to :D.

Sa crticama se označavaju npr. hoteli gdje ide adresa pa sve crtice pa pod nosioc domaćinstva upisujete "Hotel taj i taj"

Kolektivna domaćinstva i stanove upisujete sa 901+ i oni se na kraju ne zbrajaju u totalu na dnu stranice.
Domaćinstva gdje stanuju npr stranci studenti takođe upisujete sa 901+.
forrest

#1236 Re: POsao-Popis stanovnistva

Post by forrest »

Koliko vremenski traje preuzimanje popisnog materijala? Važno mi je..
(U pitanju je Općina Novi Grad)
anonimus03

#1237 Re: POsao-Popis stanovnistva

Post by anonimus03 »

durnalist wrote:
Evo netko kaže da da a netko da ne, ljudi svi ćemo se susresti s ovim u utorak, dajte da sada ustanovimo kako je točno a kako ne. Ja sam mislio da se ne evidentira u slučaju da je P na nekoj garaži ispred kuće ali kada sam vidio da mi je P i na trgovinama (za koje znam da se evidentiraju) to me zbunilo.
Jesu li te trgovine koje spominjes samostalni objekat ili su u sklopu npr zgrade ili kuce?
Ako su samostalni objekat i ako u njima niko ne zivi, onda pises --- u one tri kolone u kontrolniku.
Ako je trgovina u sklopu zgrade/kuce, a na skici joj je dodjeljen ID broj, onda je evidentiras sa ---, ako nema ID broja onda zaboravis da postoji. Isto tako te P (npr garaza, supa) ne evidentiras ukoliko nema ID broja na skici i ako niko u njima ne zivi.

Ako na skici postoji objekat oznacen sa P, a u tom objektu neko zivi, onda mu dodjeljujes naredni broj ID-a i normalno ga popisujes (sa 000 u koloni 4 u kontrolniku), u svakom drugom slucaju P i R se ne evidentiraju.
Galamdzija

#1238 Re: POsao-Popis stanovnistva

Post by Galamdzija »

forrest wrote:Koliko vremenski traje preuzimanje popisnog materijala? Važno mi je..
Ovisi koliko brzo nađeš svog instruktora i onda da li si odmah na redu ili moraš malo sačekati. Uglavnom ako ga odmah nađeš i odmah preuzmeš materijal, sve će trajati nekoliko minuta dok ne prebrojiš P1 i P2, ustanoviš da unutra imaš skicu svog PK, olovku, kontrolnik, torbicu za P1 obrasce, i pomoćne obrasce P11 i P14. Na kraju potpišeš preuzeti materijal.
Shredder

#1239 Re: POsao-Popis stanovnistva

Post by Shredder »

Jesu li vas zvali iz Novog Grada? Mene još uvijek nisu, a prošao sam test. :roll:
Malik Urcic

#1240 Re: POsao-Popis stanovnistva

Post by Malik Urcic »

U Mostaru niko ne zove, niti ima ikakvog obavjestenja. Bas me ne cudi :roll:
durnalist

#1241 Re: POsao-Popis stanovnistva

Post by durnalist »

tufahija18 wrote:
durnalist wrote:

Jesu li te trgovine koje spominjes samostalni objekat ili su u sklopu npr zgrade ili kuce?
[/u][/b]
Imam 2 slučaja. Prvi gdje mi je trgovina u prizemlju a stan na katu a cijeli objakt mi je označen samo s P (bez ID) i drugi, gdje mi je trgovina samostalna označena također samo s P. A i treći gdje su mi 5-6 zgrada koje se nalaze jedna pored druge, neke firme (proizvodnja drveta) svi također označeni s P samo.
Nikolija

#1242 Re: POsao-Popis stanovnistva

Post by Nikolija »

Sta mislite kada ce biti isplata i za popisivace i za instruktore?Zasto ne potpisujemo ugovore jos uvijek? Nije valjda tacno sto se prica po kuloarima, da je isplata u martu 2014. godine... :sad:
forrest

#1243 Re: POsao-Popis stanovnistva

Post by forrest »

Galamdzija wrote:
forrest wrote:Koliko vremenski traje preuzimanje popisnog materijala? Važno mi je..
Ovisi koliko brzo nađeš svog instruktora i onda da li si odmah na redu ili moraš malo sačekati. Uglavnom ako ga odmah nađeš i odmah preuzmeš materijal, sve će trajati nekoliko minuta dok ne prebrojiš P1 i P2, ustanoviš da unutra imaš skicu svog PK, olovku, kontrolnik, torbicu za P1 obrasce, i pomoćne obrasce P11 i P14. Na kraju potpišeš preuzeti materijal.
Hvala
Ljuba Moljac

#1244 Re: POsao-Popis stanovnistva

Post by Ljuba Moljac »

durnalist wrote:
Imam 2 slučaja. Prvi gdje mi je trgovina u prizemlju a stan na katu a cijeli objakt mi je označen samo s P (bez ID) i drugi, gdje mi je trgovina samostalna označena također samo s P. A i treći gdje su mi 5-6 zgrada koje se nalaze jedna pored druge, neke firme (proizvodnja drveta) svi također označeni s P samo.
dakle, ovo sto su galamdzija i tufahija napisali stoji.
u prvom slucaju imas stan i to ces naravno evidentirati. drugi, ako je sama trgovina citav objekat stavi crtice. ovih 5-6 objekata ne evidentiras.
Phosphorus

#1245 Re: POsao-Popis stanovnistva

Post by Phosphorus »

snaga_znanja wrote:I jos da dodam posto je rodjen u van BiH i ako nema drzavljanstva onda nema logike da ga se upisuje jer nema maticni broj.
Hvala na odgovorima :)
Da, nema logike, preskociti cemo njega :) hehe
mostarka_90

#1246 Re: POsao-Popis stanovnistva

Post by mostarka_90 »

Malik Urcic wrote:U Mostaru niko ne zove, niti ima ikakvog obavjestenja. Bas me ne cudi :roll:
neke su zvali, neke još uvijek nisu.. samo čekam u kakvu će me rupu baciti :shock:
blondina

#1247 Re: POsao-Popis stanovnistva

Post by blondina »

A jesul popisivači dodijeljeni onim instruktorima kod kojih smo isli na obuku.pozz
____c0d14c____

#1248 Re: POsao-Popis stanovnistva

Post by ____c0d14c____ »

blondina wrote:A jesul popisivači dodijeljeni onim instruktorima kod kojih smo isli na obuku.pozz
Po svom slucaju ne bi rekao :run:
lolol

#1249 Re: POsao-Popis stanovnistva

Post by lolol »

snaga_znanja wrote:

Hm ... zar nismo ucili da ovi sto su otisli u inostranstvo i tamo zive vise godina ne mogu biti popisani ovdje, Samo ako smo ih zatekli tu onda cemo ih pisati kao privremeno prisutne? U ovom slucaju ja bih popisala ovog oca kao da tu zivi sam a nikog drugog nebi popisala. Ovo sto vi govorite moglo bi se uraditi da su ovi clanovi porodice otisli na mjesec dana u inostranstvo nekom u goste pa ce se bratiti, a ovako oni ne zive ovdje.
snaga_znanja

#1250 Re: POsao-Popis stanovnistva

Post by snaga_znanja »

lolol wrote: Hm ... zar nismo ucili da ovi sto su otisli u inostranstvo i tamo zive vise godina ne mogu biti popisani ovdje, Samo ako smo ih zatekli tu onda cemo ih pisati kao privremeno prisutne? U ovom slucaju ja bih popisala ovog oca kao da tu zivi sam a nikog drugog nebi popisala. Ovo sto vi govorite moglo bi se uraditi da su ovi clanovi porodice otisli na mjesec dana u inostranstvo nekom u goste pa ce se bratiti, a ovako oni ne zive ovdje.
Da. Medjutim on hoce da bude popisan ovdje i da zivi ovdje, a to je davanje laznih informacija i za to je predvidjena kazna do 10 000 KM.
Post Reply