Za predane Životu

Rasprave o filozofskim temama.
Post Reply
Great Cornholio

#1226 Re: Za predane Životu

Post by Great Cornholio »

fatamorgana wrote:
Great Cornholio wrote: Fata, haj kaži šta smiješno, nešto nisi u formi ovih dana :P :D
Ispuc'o sam sve smiješno, morel' šta tužno? :D
More, samo nek ne bude previše tužno, jer kažu da je tuga umjerene jačine pogodna za razvoj duha, a sreća je bolja za tijelo.
bizet

#1227 Re: Za predane Životu

Post by bizet »

Great Cornholio wrote: Pretjerani luksuz (raskoš) i siromaštvo su za mene podjenako loši, oba ta stanja nisu pogodno tlo za razvoj pozitivnih psihičkih osobina.
ja cu opet ponoviti "niti se u zlu zanosi, niti u dobru ponosi", a ti mozes pricati do prekosutra kako tebi ova mudrost zvuci kao da se neko treba lisiti zivota

Great Cornholio wrote:Dobro bi bilo kad bi se ljudi vrednovali na osnovu ljudskih vrlina, ali činjenica je da se danas ljudi vrednuju samo na osnovu toga koliko vrijede na tržištu osobnosti, danas svi imaju cijenu,
meni se cini da su uvijek svi imali cijenu...pitanje je drustva u odredjenom vremenu i nacela i sistema vrijednosti koji je tad vazio

Great Cornholio wrote:rijetko ko se može oduprijeti tome da druge, a i sebe, vrednije na osnovu novca kojeg zarađuje. Jest da je posao jedan dio ličnosti, i normalno je da čovjek u onome čime se bavi vidi jedan dio svoje vrijednosti, ali problem je što se većina samo na to koncentriše, jedinu i glavnu svoju vrijednost vidi isključivo u zanimanju kojim se bavi i i količini novca koje mu to zanimanje može donijeti.
trka za zivotom Cornholio...ali nisu svi istih prohtjeva...neki su sretni ako imaju posao uopste i mogu zaraditi barem za osnovno u zivotu...drugi hoce malo vise od tog...ipak ne mora znaciti da bilo koji od ova dva covjeka u drugome nece traziti ipak prvo ljudskost i te dobre ljudske osobine...ako jedan trci za novcem e znaci nuzno da ce traziti sebi istog, mozda bas suprotno (ja i novac, stvarno je bolje da ne palamudim na ovu temu)
Great Cornholio wrote:Da, rad, trud, istrajnost, vjera u sebe i vjera u Boga bi trebali biti dovoljni da postanemo ljudi, i ne samo to, treba nam vjera i u druge ljude, jer bez drugih teško da čovjek može sve sam, teško da isključivo svojim trudom može postati Čovjek :)
ovo si lijepo rekao...tesko da sam sa sobom jedan moze postati covjek...sve je lakse kad imas bilo koga uz sebe

hej, imam pjesmu na temu zivot...meni je ovo jedna od najboljih pjesama ikad...obozavam je :)

Great Cornholio

#1228 Re: Za predane Životu

bizet wrote: ja cu opet ponoviti "niti se u zlu zanosi, niti u dobru ponosi", a ti mozes pricati do prekosutra kako tebi ova mudrost zvuci kao da se neko treba lisiti zivota
U pravu si, onaj dan kad se nisam složio sa ovom mudrošću bio sam umoran, pa vjerovatno mozak nije dobro radio, danas nisam umoran i nemam ništa protiv da se ova mudrost ne usvoji u ovom obliku. Ko je za? Ima l' ko protiv? Znači, usvaja se jednoglasno 8-) :lol:
bizet wrote: meni se cini da su uvijek svi imali cijenu...pitanje je drustva u odredjenom vremenu i nacela i sistema vrijednosti koji je tad vazio
nažalost, otkako je svijeta i vijeka, prevelika razlika u materijalnim primanjima dovodila je do toga da se jedni osjećaju vrednijim a drugi manje vrijednim, a pri tome su se salbo uzimale ostale karakteristike ličnosti
bizet wrote: trka za zivotom Cornholio...ali nisu svi istih prohtjeva...neki su sretni ako imaju posao uopste i mogu zaraditi barem za osnovno u zivotu...drugi hoce malo vise od tog...ipak ne mora znaciti da bilo koji od ova dva covjeka u drugome nece traziti ipak prvo ljudskost i te dobre ljudske osobine...ako jedan trci za novcem e znaci nuzno da ce traziti sebi istog, mozda bas suprotno (ja i novac, stvarno je bolje da ne palamudim na ovu temu)
to je posljedica nedostaka želje za razvojem duhovnih vrijednosti, materijalno ima prednost nad duhovnim, život se posmatra kroz materijalno, kroz novac, trči se za parama a ne za životom
Prohtjevi su uglavnom ono što nam okolina nameće, jer postoje društa koja su srećna sa tim da imaju osnovne stvari, a postoje društva koja imaju i više nego što im je potrebno a opet su članovi tog društva vazda nesrećni i nezadovoljni, i da im je više.
Kako ko posmatra drugog čovjeka, šta mu je bitno, a šta manje bitnno, to zavisi od čovjeka do čovjeka, ja pokušavam da ljude vidim u totalu i više mi se sviđaju svestranije ličnosti, ličnosti koje su shvatile da je sve bitno, i da se oko svega treba potruditi, da nije dovoljno samo doći do para.
bizet wrote: ovo si lijepo rekao...tesko da sam sa sobom jedan moze postati covjek...sve je lakse kad imas bilo koga uz sebe

hej, imam pjesmu na temu zivot...meni je ovo jedna od najboljih pjesama ikad...obozavam je :)
Pa nije loša, al ima ovaj dio u kome se kuka, ono " Šta to vredi kad ne spadam u taj soj, jer život traži bolje ljude", e taj dio mi se ne sviđa, ostalo mi je OK.

Ja kad čujem ovu pjesmu, sjetim se Gige Moravca, kad je kreno da tuče Kurčubića, ono kad kaže " Ma ima bre ja da ga sredim, pa ako treba u 'aps, u 'aps, ako treba u gips, u gips" :lol:
bizet

#1229 Re: Za predane Životu

Post by bizet »

danas smo dakle bolje volje...hajde to su uvijek dobre vijesti :)

Cornholio, kad kazes jedni se osjecali vrjednijim, a drugi manje vrijednim...a onaj ko sebe voli i ko zna koliko vrijedi nece se osjecati manje vrijednim ni da stoji pored samog onog sultana od juce...to je tako...ima nesto sto nam namece drustvo, ali ima i ono sto nam niko, ili barem tesko, neko moze ukrasti...to je nas mozak i svijest...sami smo sposobni da vagamo, pa i sebe naravno u odnosu na druge...i niko ne moze oduzeti osjecaj vrijednosti dok im to ne dopustis
mozda ne mislimo na isto, ali meni misli odletise na ovu stranu
ponavljam, svako sebi bira ono sto mu pase, odgovara...zbog toga je ovoliko sarenilo oko nas
vjerujem da bez duhovnog jedan ne moze biti potpuna licnost...zbog toga ne mogu prihvatiti kao nekakvu cinjenicu da imamo nedostatak zelje za duhovnim razvojem...cak vidim obratno...vecina vapi za duhovnoscu ili necim sto ne spada u materijalno, a sto bi ih moglo usreciti, biti jos jedna kockica vise u mozaiku kompletnosti
a ja najvise volim ljude koje boli dupe za druge, ali im ne idu na stetu, imaju postenja i uvijek gledaju u oci, nemaju kompleks imam - nemam, ili jesam ili nisam lav, sto na umu to na drumu i jos par stavki, al' da ne nabrajam :)

ma dobra stvar bolan...taj tuzni dio je tu da nas sjeti kako u zivotu nije sve lako dobiti i kako se treba za neke stvari i potruditi...Pusko je ovu pjesmu pjevao odlicno
ih ti se sjecas serije...ja bas i ne...znam da mi je bio sladak onaj profa, onaj sto se spetljao sa zenom od ovog glavnog lika :lol: ...e ja se komotno mogu zabrinuti...kao da imam amneziju covjece, a gledali smo seriju porodicno...okupe se sve zene i ne mogu docekati da serija krene...za mene su to posebno dragi trenutci...drazi zbog sjecanja na drage i mile kojih vise nema, miris kafe i uvijek nesto slatko na stolu...neki ritual je to bio i nije se smio remetiti...puno smijeha...covjek pomisli kako je nemoguce da tom vremenu dodje kraj...a evo vec dugo je tako...sve u zivotu je prolazno, misa mu...ali ono sto izgubis ostavi prazninu koju niko i nista ne moze popuniti...sa novim ljudima, mozda i jednako dragim (veliko mozda) samo dobijes novi prostor koji predstavlja potencijalnu novu prazninu jednog dana...covjek je potpuniji sto vise zivota upozna...ali to ujedno i znaci vise boli i vise gubitaka...da li onda smijemo zakljuciti da je covjek potpuniji sto ima vise praznina?...ili je ovo prebrzo izveden zakljucak?
Great Cornholio

#1230 Re: Za predane Životu

Ja sam uglavnom većinu vremena dobre volje, ali pošto sam obični smrtnik i ja mijenjam raspoloženja, nekad budem u raspoloženju koje čovjeka onemogućava da objektivno sagleda stvari, i vjerujem da je to normalno, ne bi bilo normalno kad bi čovjek koji živi u nenormalnom svijetu uvijek bio 100 % normalan.

Alfred Adler kaže " Ako hoćeš da znaš u kom pravcu su usmjerena interesovanja nekog čovjeka to ćeš najlakše saznati ako otkriješ u kojoj je sferi života uskraćen za nešto, šta smatra šta mu je "slaba tačka".
Pošto se danas ljudi vrednuju uglavnom samo na osnovu materijalnih stvari koje posjeduju, onda ako je neko rođen siromašan u 99% slučajeva će zbog toga razviti kompleks niže vrijednosti i težiće da svu svoju energiju usmjeri ka tome da dođe do para i tako se riješi kompleksa koji ga muči. Onaj ko je rođen u porodici "sitih" možda postigne to o čemu ti pričaš, možda sebe i druge mogne vrednovati na osnovu nečeg drugog a ne isključivo na osnovu materijalnog kojeg posjeduje ( u materijalno možemo ubrojiti i fizički izgled koji osobi "diže" ili "spušta" cijenu. )

ma ne znam baš, ako čovjek gleda samo sebe, ako drugi za njega postoje samo formalno, ako je ravnodušan na tuđu sreću ili patnju, uspijehe ili neuspijehe, takav čovjek se baš ne uklapa u moju viziju nekog normalnog čovjeka, čovjeka koji je dobar i sebi a i društvu, a ja volim da se bavim teorijom kad su te stvari u pitanju.
Ja sam "Bolji život" gledao , kompletnu seriju, tri ili četiri puta, prvi put kad se emitovao i par repriza koje su bile poslije rata, i svaki put kad je bio taj dio kad je "Terminator" ( tako se zvao Bobin profesor matematike) petljao sa Giginom ženom Emilijom, ja sam boga molio da se Giga pojavi i razbije mu nos :x :D

Svaka osoba je koja je bila dio našeg života je sudjelovala u izgradnji nas samih, ako neka loša osoba "ode" iz našeg života to je isto kao da smo se riješili nečega lošeg u nama, praznine koje takve osobe ostavljaju se primjete ali zbog njih ne patimo, patimo zbog osoba koje su otišle iz našeg života a bile su onaj dobri dio nas, ono što nas je motivisalo da "rastemo" , praznine koje nastaju odlaskom takvih osoba je teško popuniti, dok ne dođe neko sličan ili bolji. Čovjek je potpuniji što ima manje praznina, barem ja tako mislim :)
bizet

#1231 Re: Za predane Životu

Post by bizet »

jutro,
ma ne znam koliko je ovo nenormalan svijet...mi smo ga sebi pravili i napravili smo da nam bas bude ovako...ako kazes da je nenormalan onda bi to podrazumijevalo da smo i mi nenormalni...u tom slucaju sasvim je nebitno sta je normalno?

mislim da smo spominjali fizicki lijepo....sto se opet vracas na temu kad znamo da je ljepota u oku posmatraca
koliko puta kazemo za nekog da je karizmatican, misleci pri tome da taj neko nije bas lijep, ali mu je Bog dao nesto sto drugi nemaju...zanimljiv je kao osoba...a takvih imas sepet bolan
svako imas nesto Cornholio...nemoj da potcjenjujes ljude

kad sam rekla da volim ljude koje boli dupe za druge mislila sam da ih tudji zivoti ne zanimaju, osobe koje ne mahalaju...mozes ti reci da su takvi ravnodusni, ali ja kazem da su takvi oni pravi...mani se mahalanja i zabijanja nosa u tudja posla...nisam od te fele i ne volim ljude kojima su drugi zanimljivi do te mjere da samo o tome pricaju i da im mahalanje predstavlja osnovno gorivo za zivot...imaj svoj pravac i budi iznad ovakvih i slicnih prizemnih radnji...ja i dalje volim takve ljude, ma koliko takvi tebi izgledali ravnodusni

i danas mislim da je covjek potpuniji sto ima vise praznina...dobro, mozda se ova teza moze dopuniti :D
Great Cornholio

#1232 Re: Za predane Životu

Da ljepota je u oku posmatrača, a pošto ljudi vide ono što žele da vide onda lijepo vidimo onda kad želimo da nekog vidimo lijepim, osoba koju posmatramo nije ni lijepa ni ružna, ona je takva kakva je.

Za ovu sedmicu od mene toliko. Pozz bizet tebi i fati, i ovima što čitaju a neće da pišu :P :D
nasa

#1233 Re: Za predane Životu

Post by nasa »

Great Cornholio wrote:Da ljepota je u oku posmatrača, a pošto ljudi vide ono što žele da vide onda lijepo vidimo onda kad želimo da nekog vidimo lijepim, osoba koju posmatramo nije ni lijepa ni ružna, ona je takva kakva je.

Za ovu sedmicu od mene toliko. Pozz bizet tebi i fati, i ovima što čitaju a neće da pišu :P :D
Ja mislim da u danasnjem svijetu ce ti sve "oprostiti" osim izgleda i stanja novcanika.
Mozemo mi reci nije bitno kako neko izgleda i ljepota je stvar percepcije posmatraca ali u praksi :roll:
Ne moze covjek ni reci izgled nije bitan,i to je dar od Boga i naravno da ima svoju vrijednost i nema nista lose u tome,ali u danasnjem svijetu je ipak mozda precijenjen...
Pade mi sad na pamet i nesto drugo,da su ruznjikavi ljudi ponekad frustrirani ili malo napeti :D ,covjek bi ocekivao da ce manjak na toj strani nadoknaditi nekim drugim vrijednostima ali cesto sam se razocarala jer skontam da i oni upadaju u tu zamku da kroz tu frustriranost promatraju ljude oko sebe pa tako i sami vrlo povrsno ocjenjuju ljepuskaste ljude odnosno ocjenjuju ih prvenstveno kroz izgled!
bizet

#1234 Re: Za predane Životu

Post by bizet »

lijepo receno Cornholio...osoba je takva kakva je, a nama se ista cini lijepom ili ne tako lijepom, zavisno od nase percepcije ljepote...mi u stvari trazimo one osobine koje nama odgovaraju ili samo odredjene crte koje nama izgledaju lijepe
ono sto me zanima je kako stvaramo percepciju lijepog/ljepote...na osnovu cega?
x puta sam znala reci za nekog da je jako lijep, jer stvarno jeste, ali meni licno takva fizicka ljepota ne znaci mnogo...primjetim, pohvalim i produzim dalje...tijelo je samo oklop koji nismo birali, rodjeni smo takvi...ali ono sto nosimo unutar njega jeste najvecim dijelom nas odabir...i to je ono sto je najvrijednije i moze biti najljepse drugom covjeku

pozdrav i uzivaj kuci :)
bizet

#1235 Re: Za predane Životu

Post by bizet »

nasa wrote:
Great Cornholio wrote:Da ljepota je u oku posmatrača, a pošto ljudi vide ono što žele da vide onda lijepo vidimo onda kad želimo da nekog vidimo lijepim, osoba koju posmatramo nije ni lijepa ni ružna, ona je takva kakva je.

Ja mislim da u danasnjem svijetu ce ti sve "oprostiti" osim izgleda i stanja novcanika.
Mozemo mi reci nije bitno kako neko izgleda i ljepota je stvar percepcije posmatraca ali u praksi :roll:
Ne moze covjek ni reci izgled nije bitan,i to je dar od Boga i naravno da ima svoju vrijednost i nema nista lose u tome,ali u danasnjem svijetu je ipak mozda precijenjen...
Pade mi sad na pamet i nesto drugo,da su ruznjikavi ljudi ponekad frustrirani ili malo napeti :D ,covjek bi ocekivao da ce manjak na toj strani nadoknaditi nekim drugim vrijednostima ali cesto sam se razocarala jer skontam da i oni upadaju u tu zamku da kroz tu frustriranost promatraju ljude oko sebe pa tako i sami vrlo povrsno ocjenjuju ljepuskaste ljude odnosno ocjenjuju ih prvenstveno kroz izgled!
op vidi ko se javi nakon x vremena :mrgreen:

vrijedja me takvo razmisljanje da je svima samo bitan izgled i novcanik...meni nije
i jos jedna stvar oko ljepote...ljepota je prokleta majku joj njenu...toliko znam
a frustriranih ljudi moja nasa imas na svakom koraku...nema to vise veze sa izgledom...danas imas savrseno lijepih zena mahom iskompleksiranih raznim slavnim licnostima, pa pored ljepote padaju u ocaj zbog ovog ili onog...pogledaj muskarce bona...utegnu se, obuku pink, izvuku pramenove....hej hej, gdje ide ovaj svijet

i opet mi pade na pamet Balas i "ne volem"
da ne ispadnem neka isfrustrirana....volem bre prirodno sve, bez sminke, bez pink i usko, bez pretvaranja, sve i kad nije toliko lijepo kad se nasmije od srca ne moze nista da bude ljepse u tom trenutku...e ovo zadnje stvarno volem :D
nasa

#1236 Re: Za predane Životu

Post by nasa »

bizet wrote:
nasa wrote:

op vidi ko se javi nakon x vremena :mrgreen:

vrijedja me takvo razmisljanje da je svima samo bitan izgled i novcanik...meni nije
i jos jedna stvar oko ljepote...ljepota je prokleta majku joj njenu...toliko znam
a frustriranih ljudi moja nasa imas na svakom koraku...nema to vise veze sa izgledom...danas imas savrseno lijepih zena mahom iskompleksiranih raznim slavnim licnostima, pa pored ljepote padaju u ocaj zbog ovog ili onog...pogledaj muskarce bona...utegnu se, obuku pink, izvuku pramenove....hej hej, gdje ide ovaj svijet

i opet mi pade na pamet Balas i "ne volem"
da ne ispadnem neka isfrustrirana....volem bre prirodno sve, bez sminke, bez pink i usko, bez pretvaranja, sve i kad nije toliko lijepo kad se nasmije od srca ne moze nista da bude ljepse u tom trenutku...e ovo zadnje stvarno volem :D
Paaaa....upravu si :-D moze biti da je frustriranost opce prisutna,a dodje do izrazaja i na ovim pitanjima!
Ovo zadnje ti je dobro,mislim sminkam se ja,sredim...ali volim(najdraze :) izaci i u farmerkama i tenama pa bar do granapa...eto to mi smeta ,ta opterecenost odjecom,sredjivanjem...u nekim teen godinama je razumljivo i sasvim prirodno da sate provodis u dotjerivanju ali kasnije...
To mi je super na zapadu,vece zemlje,vise ljudi,ne obraca se paznja bas toliko na oblacenje bar u dnevnoj varijanti...
Kod nas...pola zena u sred'dana hoda u petama od 15cm i naravno popustim i ja pod tim pritiskom :D mada sam jednom zamal'se rasplakala pored Ekonomije u onom parku,toliko su me noge zabolile da nisam bila sposobna vise da hodam....
Ali ni muskarcima nije mane....te uske pantole sto spomenu :-)
Ili otvoris novine...nedavno vidim neka ukrajinka je napravila ko zna koliko operacija da izgleda kao barbika....
I onda kad sve saberes dodjes do zakljucka da se daje previse vaznosti izgledu,nije on nebitan nikad bio niti ce biti ali pretjeruje se sigurno...u cijelom svijetu,nekada je samo Amerika trpila optuzbe zbog povrsnosti i stavljanja u prvi plan ljepotica,ljepotana bez pedigrea ali sada je to prisutno svuda!
EDIT Vezano za ovaj prethodni post,mislila sam ,bilo bi za ocekivati da bar" manje lijepi"ne popustaju pod ovim pritiskom da je izgled najvazniji ali i oni nekako kad udjes u pricu svoje percepcije grade po slicnim standardima ....
bizet

#1237 Re: Za predane Životu

Post by bizet »

ma necu uopste da spominjem plasticuriju...zelim takvim srece i veselja i da su zadovoljni sobom...zbog cega popustaju nekakvim trendovima i misle da ce ih takve "korekcije" usreciti, ja to ne razumijem, niti se trudim da ih shvatim

ma sta ti znaci ljepotica i ljepotan bez pedigrea, molim te?

moda i pretjerivanje u ovom pravcu je posebna prica...nema veze sa prirodnom ljepotom...ali istina je da danas imamo razne sminkerske i modne trikove pomocu kojih svako moze izgledati dovoljno privlacno...sto je pozitivno valjda, sigurno je dobra stvar za one kojima su trikovi potrebni i ja to podrzavam

nek bude edit: treba razumjeti ljude koji nose komplekse zbog izgleda
nasa

#1238 Re: Za predane Životu

Post by nasa »

bizet wrote:ma necu uopste da spominjem plasticuriju...zelim takvim srece i veselja i da su zadovoljni sobom...zbog cega popustaju nekakvim trendovima i misle da ce ih takve "korekcije" usreciti, ja to ne razumijem, niti se trudim da ih shvatim

ma sta ti znaci ljepotica i ljepotan bez pedigrea, molim te?

moda i pretjerivanje u ovom pravcu je posebna prica...nema veze sa prirodnom ljepotom...ali istina je da danas imamo razne sminkerske i modne trikove pomocu kojih svako moze izgledati dovoljno privlacno...sto je pozitivno valjda, sigurno je dobra stvar za one kojima su trikovi potrebni i ja to podrzavam

nek bude edit: treba razumjeti ljude koji nose komplekse zbog izgleda
Bez pedigrea sam mislila kao prije svega i iznad svega se stavlja izgled,s druge strane uopce ne mislim da samim tim sto je neko lijep nema i neke druge vrijednosti ali nekako u opcem povrsnom pristupu promakne i to..
Ljepota je dar,kad je prirodna i nema nista lose u tome da joj se i divi i sve ostalo ali ne smije biti najvaznije...
Realno vecina ljudi je ugodnog izgleda i pristojnih umnih sosobnosti i podjednako bi mogli da njeguju obje strane ali bira se ova prva,eto nadam se da sam sad bolje objasnila....treba biti svoj i to je ono sto na poslijetku prevagne u tvoju korist.
Naravno komleksi vezano za izgled su posebno izrazeni u mladjoj dobi,osnovna i srednja skola....vjerovatno mogu pomoci dosta sva dostignuca danasnje industrije uljepsavanja i to je OK!
bizet

#1239 Re: Za predane Životu

Post by bizet »

upitah te za pedigre iz radoznalosti
nekad ja cudoh pricu kako je on iz porodice vrsnih doktora, dakle dosao nam je sa pedigreom...malo mi to zapara usi, jer sam tad prvi put cula da neko za covjeka kaze da ima pedigre...recimo da bi se moglo i tako posmatrati na ljude, vjerujem da ih ima i koji na ovaj nacin nas dijele...i vjerujem da u ovom nacinu prenosenja znanja i iskustva, porodicno svi doktori, imaju vec sve potrebne knjige, imaju praksu da pokazu najmladjem clanu, vjerovatno i potrebne veze, a posto su svi posveceni istoj ili jako slicnoj tematici kroz cijeli zivot uspjeh je skoro pa zagarantovan i eto tako dobijemo pedigre kod ljudi koji bi znacio nesto pozitivno ovako gledajuci...ipak, nekako meni to i dalje para usi...jer nigdje ne postoji pravilo da onaj koji dolazi bez "pedigrea" nece moci ostvariti iste, ako ne i bolje, rezultate...samo sto vjerovatno nece imati istu podrsku kao i uslove za ucenje i savladavanje potrebnih vjestina...zbog toga pedigre ne volem
ali, ako je pedigre kvalitet, a slazemo se obe da je ljepota dar i da nosi neku tezinu, zasto onda neko ko dolazi iz loze lijepih ljudi ne bi mogao biti neko sa pedigreom te vrste...pa to je bas onaj pravi pedigre :lol: ...dobra .uza, fini bokovi, uzak struk, duge noge, dobra kosa, lijepi zubi itd.....
ljepota je prokleta jer budi ljubomoru kod drugih, ali dobro ti kazes da je dar...ako nisi okusila okusices koliko je dar mila moja, a onda mozemo vaziti o daru i pokletstvu kao dvijema stranama istog lica
ljudi se dive svemu i svacemu...ja se divim starim ljudima
ama kad sam rekla da treba razumjeti komplekse nisam mislila na tinedjerske umisljenosti...mislila sam na deformitete sto od rodjenja, sto kao posljedica odredjene traume...a normalnog insana koji kuka jer bi volio imati ljepsi nos npr. treba nauciti da se voli takav kakav je i da shvati da je uvijek neko nekome lijep i drag, a drugome neprivlacan i nimalo drag...to nema veze sa izgledom, ili barem ne velike

napalamudih se, uh godilo je :lol: ...evo jedne zene koja svoj nos nosi kao ponos...apsolutno nije jedina :D

nasa

#1240 Re: Za predane Životu

Post by nasa »

Nisam mislila na taj pedigre... :D Mada nije ni to strana pojava,pogotovo recimo vani :u islamskim zemljama sto si blize porodicno vladaru to si bogatiji i utjecajniji te se tako i zene-udaju sve po statusu,rijetko da se zaljube u koga siromasnog,zatim u Engleskoj aristokratija i sl.iako kod njih se vole mijesati s bogatasima novijeg porijekla ,i princ je je li ozenio Kejt koja nema plave krvi ali ima bogatstvo..... :D
A ima i kod nas,u novije vrijeme,djeca raznih politicara,bogatasa itd.malo lakse guraju kroz zivot .....ali valjda je to sve uvijek i bilo samo sto srednji sloj drustva drzi balans izmedju dvije krajnosti ,medjutim kad on oslabi kao sto je slucaj sad kod nas onda te razlike bas dodju do izrazaja!
Mozda moze izgled biti i teret ali vecinom ako ga ne dozivis kako treba,ako je zena ili muskarac svjestan da je to samo dio tebe koji ima prolaznu vrijednost onda mozda sve sjedne kako treba....
Jednom podavno drug mi prica:idem ja i ispred mene super zgodna djevojka,a pored dvije cure i komentarisu ma vidi joj ovo ,ono ,sta je obukla i sl :lol: Tako da si i ti upravu,moze biti ljepota uzrok mnogo negativnosti...
Barbara :thumbup:
fatamorgana

#1241 Re: Za predane Životu

Post by fatamorgana »

bizet wrote:
fatamorgana, upires u nesto bez uporista (za mene je to losa karma, ali ti znas svoje valjda), a nije ni smijesno, ni pronicljivo, ni duhovito...jbg fatamorgana, nismo svi isti i hvala dragom Bogu na tome, :wink:
Draga bizet, na kraju mog posta ima wink, a to znači da je u pitanju šala ( i to ne zlobna), znači wink = šalim se, :)
fatamorgana

#1242 Re: Za predane Životu

Post by fatamorgana »

nasa wrote:Nisam mislila na taj pedigre...
Uvijek brkam ova dva pojma, pedigre i predigre, ako može malo objašnjenje u vezi toga, naravno, ko je upućen :D
nasa

#1243 Re: Za predane Životu

Post by nasa »

fatamorgana wrote:
Uvijek brkam ova dva pojma, pedigre i predigre, ako može malo objašnjenje u vezi toga, naravno, ko je upućen :D
Hm...ti ne znas sta znaci,nevinasce nase....ali recimo pedigre je bitan ako hoces da kupis kucnog ljubimca,a predigre ti je nebitan osim ako ti je namjera da zadrzis neku zenu :mrgreen:
fatamorgana

#1244 Re: Za predane Životu

Post by fatamorgana »

nasa wrote:
fatamorgana wrote:
Hm...ti ne znas sta znaci,nevinasce nase....ali recimo pedigre je bitan ako hoces da kupis kucnog ljubimca,a predigre ti je nebitan osim ako ti je namjera da zadrzis neku zenu :mrgreen:
Ko zna zna, :kiss:
bizet

#1245 Re: Za predane Životu

Post by bizet »

fatamorgana wrote: Draga bizet, na kraju mog posta ima wink, a to znači da je u pitanju šala ( i to ne zlobna), znači wink = šalim se, :)
draga fatamorgana, wink - ne wink, nemoj samo razmisljati o tome sta ces ti smijesno jos reci, nego stvarno procitaj sta ti drugi odgovori, mozda i bude napredak :)
bizet

#1246 Re: Za predane Životu

Post by bizet »

nasa wrote:Nisam mislila na taj pedigre... :D Mada nije ni to strana pojava,pogotovo recimo vani :u islamskim zemljama sto si blize porodicno vladaru to si bogatiji i utjecajniji te se tako i zene-udaju sve po statusu,rijetko da se zaljube u koga siromasnog,zatim u Engleskoj aristokratija i sl.iako kod njih se vole mijesati s bogatasima novijeg porijekla ,i princ je je li ozenio Kejt koja nema plave krvi ali ima bogatstvo..... :D
A ima i kod nas,u novije vrijeme,djeca raznih politicara,bogatasa itd.malo lakse guraju kroz zivot .....ali valjda je to sve uvijek i bilo samo sto srednji sloj drustva drzi balans izmedju dvije krajnosti ,medjutim kad on oslabi kao sto je slucaj sad kod nas onda te razlike bas dodju do izrazaja!
rekoh ti da pedigre ne volem...cak ni kod zivotinja, sem ako ne pricamo o genetskim predispozicijama za odredjene poslove za koje hoces da nabavis zivotinju...svako drugo birkanje, tj. .urcenje, ja bi na lomacu...podjele bas ne volem, jos su mi gore kad mi ih neko namece ili kad ih odobrava, pa makar i precutno
nasa

#1247 Re: Za predane Životu

Post by nasa »

bizet wrote:
nasa wrote:Nisam mislila na taj pedigre... :D Mada nije ni to strana pojava,pogotovo recimo vani :u islamskim zemljama sto si blize porodicno vladaru to si bogatiji i utjecajniji te se tako i zene-udaju sve po statusu,rijetko da se zaljube u koga siromasnog,zatim u Engleskoj aristokratija i sl.iako kod njih se vole mijesati s bogatasima novijeg porijekla ,i princ je je li ozenio Kejt koja nema plave krvi ali ima bogatstvo..... :D
rekoh ti da pedigre ne volem...cak ni kod zivotinja, sem ako ne pricamo o genetskim predispozicijama za odredjene poslove za koje hoces da nabavis zivotinju...svako drugo birkanje, tj. .urcenje, ja bi na lomacu...podjele bas ne volem, jos su mi gore kad mi ih neko namece ili kad ih odobrava, pa makar i precutno
Ne podrzavam ni ja,samo sam konstatovala na ovim primjerima da postoji!Niti je ok ni s vjerske strane,naravno vladajuci sloj uvijek pokusa naci sva moguca opravdanja pa tako i u islamskim traze kroz hadise,ali nema to veze s vjerom..U Indiji imaju kaste koje su kroz tradiciju spojili s nekim bozanstvom ,tako da si vec rodjenjem odredjen sta mozes biti....ima toga....
fatamorgana

#1248 Re: Za predane Životu

Post by fatamorgana »

bizet wrote:
fatamorgana wrote: Draga bizet, na kraju mog posta ima wink, a to znači da je u pitanju šala ( i to ne zlobna), znači wink = šalim se, :)
draga fatamorgana, wink - ne wink, nemoj samo razmisljati o tome sta ces ti smijesno jos reci, nego stvarno procitaj sta ti drugi odgovori, mozda i bude napredak :)
Kad su postovi dugi i eventualno malo dosadni (na bilo kojoj temi) uzimam si za slobodu da ih ne čitam, :wink:
bizet

#1249 Re: Za predane Životu

Post by bizet »

fatamorgana wrote:
bizet wrote:
Kad su postovi dugi i eventualno malo dosadni (na bilo kojoj temi) uzimam si za slobodu da ih ne čitam, :wink:
fato :kiss:
fatamorgana

#1250 Re: Za predane Životu

Post by fatamorgana »

bizet wrote:
fato :kiss:
In love, all of life's contradictions dissolve and disappear ... R. Tagore

:kiss:
Post Reply