Max Bunker wrote:bascelik wrote:Eh, bilo je tu dosta sjajnih ljudi i istinskih boraca za Bosnu i Hercegovinu. Dok je većina branila svoj kućni prag, mnogi borci brigade Bregava su još 1992. ginuli po sarajevskim ratištima, a oni koji su preživjeli kasnije su se iščuđavali ludostima i svojeglavosti nekih "privatnih" vojski i njihovih komadanata. Kasnije, 1993. i `94 su borci 42. bbr (bivša brigada Bregava) davali ključni doprinos odbrani Mostara i Blagaja. Famozna akcija "Jesen `94" je ozbiljno uzdrmala 42. bbr., a 1995. je više stotina boraca iz Stoca i Čapljine u novoformiranim ili dopunjenim jedinicama kao što su 4. Mlbr, 46. bbr, 47. bbr (ako se dobro sjećam naziva ovih brigada), Zukine jedinice itd.učestvovali u operacijama oslobađanja Vlašića, Treskavice, deblokade Sarajeva, Prenja, Kisera iznad Konjica itd). Hoću da kažem da je ova brigada (Bregava) bila jezgro istinskih patriota koji su svojom domovinom smatrali sve od Une do Drine i od Save do mora. Bez želje da idealiziram, bilo je i karijerista (kao i svugdje), sitnih kriminalaca, ali o tome je suvišno pričati, jer je svakom pametnom jasno nakon 20 godina ko je šta radio. Prostor BiH od Mostara do Stoca i Čapljine je zbog složenih i beskrajno teških prilika u BiH (stanje u Sarajevu, Goraždu, Srebrenici, Žepi, Bihaću, Gradačcu...) (posebno 1992. i `93.) često bio prostor za potkusurivanje i omekšavanje odnosa sa Hrvatima i Hrvatskom. Slična je situacija i danas, pa je problem Mostara i Stoca i dalje težak i specifičan, ali se činjenica da u Mostaru i Stocu i sada značajan faktor predstavljaju Bošnjaci ne može zanemariti, a to je najveća zasluga istinskih boraca ove brigade. Rahmet duši svim šehidima brigade Bregava, a onim borcima koji su živi puno sreće u životu.
Ponosan na Hercegovinu
Odgovorno tvrdim, jebenijeg mentaliteta od Hercegovaca, Krajisnika i Albanaca do Grcke nema.
Sto vise citam i slusam price, sve vise sam ubjedjen da je Hercegovina izdata i da su jos njenoj tragediji doprinijeli nesposobni SDA kadrovi (samo pogledati fim "Rat u Mostaru).
P.S.
I ovo oko Bosnjaka u HVO-u (i u HOS-u), koliko sam mogao zakljuciti da je razlog njihovog ulaska u te vojne formacije bio ne organizovanost tadasnjeg muslimanskog/bosnjackog vrha u vojnom/oruzanom segmentu pa umjesto da se ulazi u PL ili TO, mahom se ulazilo u HVO i HOS.
Eto moram i ja koju dodati.....
Nije bilo lako ni sa kojim ko se pitao u Bosni.....Hercegovci su uvijek gledani sa podsmijehom....
Ali kadli tadli im se moralo dodvoravati kad ispuse ona mahalska nadmenost....
Neise o tom...
Reko vec sam se stupasio za rat u Hercegovini , i onaj dio s hrvatima...
Svaka cast Sejtanicu , ko ga zna zna koji je gospodin , te ono na kicinu -sad krece pravi napad...
Prije se tuklo jos po hercegovini , oni spomenuti rezervisti su jednu noc pucali iz svega zivog oko ponoca po strazama i svukud po okolnim naseljima jer su bili maltene okruzeni na potkosi...trazeci povod za kakav oruzani sukob .... valjda se stoka nalokala da se tad uzvratilo svasta bi bilo ....dodje turajlic i cini mi se durakovic , ne sjecam se il je cengic bio , uglavnom pokupise se prema istoku , tad su otisli na Dubrovnik...
Ugl . Cesto su izdaje bile ,valjda me nece kornjace posjecivati....
Recimo uzimanje huma kad se moralo povuci zbog naredjenja iz Sarajeva.
Recimo to podvelezje kad je bilo smjesteno jednom slavnom komandantu koji se zahvaljujuci samo bogu i vlastitoj mudrosti spasio sa svojom jedinicom....volio bi da se javi neko ko je bio tu, ne znam zasto se suti o tim prljavim stvarima koji dizu vojnu spremnost i hrabrost nekih tamo koji su u zasjedama cekali pa opet poduhanili....
Koje linije je drzala ARMIJA samo....da ne kazem taj kicin , ili ha ha ha ha slicno kiser tamo kod glavaticeva..ili ono kod zljebine , ma jadi....pa treskavica, zna se sve,,,igman , heeej kolko je samo raje tad zaglavilo, tuga brate kad mi sad neko kaze sto se niste branili ko mi....hmmmm
Koliko je samo iz bregavske otislo na obuku u Tuzlu gdje su cinovani to ne znam ali je poslije i ta jedinica narasla i sa kadrom...
Svejedno kolko se spasilo spasilo sjecanja....
Zna li iko kako su napravili tu brigadu kad su sa linija pokupljeni u logor, pa lijepo pola na polozaju pola kuci, ono pola u logor drugo pola u shumu dolaze i pobjegli iz gabele te upoznaju ostale sa stanjem za koje se nista nije znalo....i nakon proboja cini mi se negdje u julu ne sjecam se tacno cini mi se 7.7.93 kad ARBiH probija do Dubrava gdje se zbijeg muskaraca iz suma povlaci prema Blagaju.....
Tako da komanda u sarajevu evo sad saznaje za te pokusaje spasa Stocana Dubravaca Pociteljaca i Capljinaca....gdje se izvlaci po noci i sumom u kolonama ko iz Srebrenice gdje se cuje cika djece i zveckanje rapova na pet kilometara....gdje sa satorove gomile stalno puca snajper ili gdje kraj suma bruje oklopna vozila te se cuje vriska Alahu ekber a pale se muslimanske kuce po gubavici i zito koje gori i nepresusna zedj....
Ma ima materijala za jos koju knjigu....