Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2

Post Reply
RahatHurmašica

#1226 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2

Post by RahatHurmašica »

postrojba wrote:Dragan Slezak. Kasnije mostarski bataljon na musali, specijalna policija HVO-a na uzaku, lakojurišna u bijelom polju. To su općepoznate stvari. Ti si izgleda mlad, raspitaj se malo.
:roll:

i kad ste skontali da bi najbolje bilo napraviti genocid i pripojiti se NHD?
Last edited by RahatHurmašica on 29/04/2014 14:39, edited 1 time in total.
Itakoto

#1227 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2

Post by Itakoto »

A ti se kao pripadnik HV naravno sjecas i imena i prezimena. VIdis ja se rodih i odrastoh u Mostaru i ne bih se sjetio Dragana. Cuj Dragan Slezak. Gdje je bolan on presao i kada? Pa covjek pojma nema o Mostaru i njegovim mahalama na lijevoj obali. Nisam siguran ni da zna plivati.
postrojba

#1228 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2

Post by postrojba »

Ja sam tada bio pripadnik HVO-a. I sjećam se dobro svega.
RahatHurmašica

#1229 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2

Post by RahatHurmašica »

postrojba wrote:Ja sam tada bio pripadnik HVO-a. I sjećam se dobro svega.
koliko je tvoj udio u zločinačkom poduhvatu?
Itakoto

#1230 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2

Post by Itakoto »

RahatHurmašica wrote:
postrojba wrote:Ja sam tada bio pripadnik HVO-a. I sjećam se dobro svega.
koliko je tvoj udio u zločinačkom poduhvatu?
Kako sam sebe opisuje dosta veliki. Izgleda da je kolega bio jedan od zapovjednika hercegovackih bojni. Sve zna, svega se sjeca. :D
RahatHurmašica

#1231 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2

Post by RahatHurmašica »

Itakoto wrote:Trollaj, trollaj :lol: Sto vise trollas to ce se prije tema zatvoriti.
zašto trolanje??

vrlo sam ozbiljan i sve što kažem potkrijepljeno je haškim presudama. jel bi sad trebali šutiti o tome i pričati o "herojskom" HVO i njihovom otporu četnicima?

ne, oni su dvije strane iste medalje, i o tome treba pričati.

vidiš da ne smije ni riječi prozboriti o tome nego truni o nekakvim podvizima HVO-a.

"Vijeće je također utvrdilo da je u BiH postojao udruženi zločinački poduhvat, čiji je cilj bio osnivanje entiteta sa hrvatskom većinom u BiH, a on bi se naknadno pripojio Hrvatskoj ili postao nezavistan entitet."
Last edited by RahatHurmašica on 29/04/2014 14:50, edited 1 time in total.
Itakoto

#1232 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2

Post by Itakoto »

Hurmasice, nisam na tebe mislio. Sto se agresivni danas!? :D
RahatHurmašica

#1233 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2

Post by RahatHurmašica »

Itakoto wrote:Hurmasice, nisam na tebe mislio. Sto se agresivni danas!? :D
a, pa što odmah ne kažeš... :roll:

postrojba beztraga nestao, čim je uzp došao na dnevni red.
postrojba

#1234 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2

Post by postrojba »

Ma to je politika, može sutra taj Hag reć da su nevini. Ja sam vojnik bio i pričam o vojnim operacijama i govorim vam da neke stvari nisu onakve kakvim se ovde predstavljaju.
RahatHurmašica

#1235 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2

Post by RahatHurmašica »

postrojba wrote:Ma to je politika, može sutra taj Hag reć da su nevini. Ja sam vojnik bio i pričam o vojnim operacijama i govorim vam da neke stvari nisu onakve kakvim se ovde predstavljaju.
kakva crna politika, to je fakat, sa presudom ili bez nje. te vojne operacije u kojima si učestvovao su bile u službi zločinačkog projekta velike NDH. nemoj mi samo reći da toga nisi bio svjestan?
postrojba

#1236 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2

Post by postrojba »

Pa dobro onda su i neki muslimani bili dio tog zločinačkog poduhvata jer su i oni manjim dijelom učestvovali. A tebi ako su Lipanjske zore zločinački poduhvat, to je tvoj problem.
Blizanac

#1237 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2

Post by Blizanac »

postrojba wrote:Pa dobro onda su i neki muslimani bili dio tog zločinačkog poduhvata jer su i oni manjim dijelom učestvovali. A tebi ako su Lipanjske zore zločinački poduhvat, to je tvoj problem.
Pa ako su u Lipanjskim zorama, zajedno sa bosanskim katolicima, učestvovali i muslimani i ako su učinili neke zločine, svakako da trebaju odgovarati za iste.
RahatHurmašica

#1238 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2

Post by RahatHurmašica »

postrojba wrote:Pa dobro onda su i neki muslimani bili dio tog zločinačkog poduhvata jer su i oni manjim dijelom učestvovali. A tebi ako su Lipanjske zore zločinački poduhvat, to je tvoj problem.
naravno, ali to ne umanjuje tvoj doprinoj zložinačkoj ideji. Sad ti meni reci, po čemu se ti razlikuješ od jednog prosječnog četnika? Iste, ideje, isti ciljevi, iste metode...
Škobo Habu

#1239 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2

Post by Škobo Habu »

Seoskivaralica wrote: Kapetanovic Sreten komandir bosnjacke jedinice iz Pocitelja koja je bila dio HVO,
Kapetanović Sretan, a ne Sreten. Neko neupućen na ovom forumu bi na prvu stek'o utisak kako se radi o kakvom Srbinu sa Pala.
Iako sva saznanja upućuju na to da je Kapetanović ubijen u julu 1993. godine u Čapljini, nakon što je prethodno zarobljen i maltretiran u Policijskoj stranici Čapljina, njegovi posmrtni ostaci su na nepoznat način završili u Splitu, u Hrvatskoj, te su pronađeni na splitskom groblju Lovrinac!
http://www.trtbosanski.com/bs/news/deta ... litu/19723
agent_zero

#1240 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2

Post by agent_zero »

Itakoto wrote:Jao, jao... @agent_zero i @seoskivaralica, jeste li vi ikad culi za ironiju, sarkazam?! Friendly fire! :D

Rekoh ja, tema cao. Bilo je poucno nekada citati slicnu temu gdje su izravni ucesnici pisali o stanju na terenu. Ovo je samo blijeda kopija one stare koju su isto ovako djecurlija pokvarila svojim "saranjem".
Sorry, tako si ozbiljno ono napisao, kao pravi podanik krivoustog i onih što su sad na godišnjem odmoru u hagu.
Seoskivaralica

#1241 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2

Post by Seoskivaralica »

neise stvarno se ne isplati raspravljati sa balavurdijom.....

i pardon brzo sam kuckao te sam napisao Sreten umjesto Sretan....

i eto neko je zaglavio, neko se izvukao , pobjegao iz Gabele , a neko ostao da brani ercegbosnu od avio napada sto su najbolje isprakticirali....te naravno kad ih porokaju u Mostaru brate ,dodju u Gabelu , Dretelj ili Heliodrom te marisu zarobljenike i sporadicno ubijaju....to je hrabrost sigurno....
Tema je zavrsena rat zavrsen , bar za pojedine, stanje na terenu govori za sta se ratovalo i koliko se postiglo od ciljeva koji su bili zadani od pametnih inih....
ljudi koji su imali vlastitu pamet su uglavnom zavrsili supljeg potiljka....
ne zelim vise ovdje ni da ignorisem lazi kojim neko nastoji sapirati vlastitu savijest.....

Samo bi izrazio zal za onim pocetnim entuzijazmom u Medjugorju gdje se nije pitalo ni ko si ni sta si , svi smo bili jedno i zajedno...tuzno je kasnije poslije rata doci i pricati s nekim s kim si bio skupa pa kasnije te izignorise kad ti je najpotrebnije te poslije kaze nisam mogao casu vode da ti dam....mislim da su tu svi razgovori gotovi.....
morao sam malo editovati....

pozdrav svim iskrenim sagovornicima....
dragan.s

#1242 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2

Post by dragan.s »

postrojba wrote: Ne zanemaruju se činjenice već to nije bilo tako. Daj ti meni obrazloži kako su to muslimani podnijeli najveći teret u oslobađanju Mostara 1992? Evo jedan po jedan da krenemo. Hajde prvo Orlovac. Ko je se popeo i oslobodio? Pa Hum. Ko je se popeo i uzeo? Pa lijeva obala u Mostaru. Ko je prešao i borio se? Pa ćemo kasnije na Bunu, Forticu, Podveležje... Može sad odgovor? Jedan po jedan, čuka po čuka jer drukčije vidim ne ide.
A diskusije, oladite malo.
Ajmo redom:
- Orlovac, Hum - popeo se ko je prije stigao jer tamo nije bilo nikoga. VRS se povukla dan ranije i kad su ovi ispod vidjeli da odozgo nema paljbe onda su se popeli na prazne čuke. Imate na YT video "zauzimanja" praznih bunkera. Isto i sa ostalim utvrđenjima na desnoj obali (Košaruša, Slipčići) i sa heliodromom.
- lijeva obala, od VRS u samom gradu (sem S. i J. Logora) nije bilo ni 20 vojnika. Jedini video borbi iz tog osvajanja je onaj uništenog transportera na magistrali. O tome sam pisao na prvoj temi. Jedan kreten je poslao transporter iz S.Logora prema J.Logoru i neko ga je uništio na magistrali. Pri tome poginula 2 vojnika VRS. Sjeverni i Južni Logor nisu osvojeni nego su "oslobodioci" u njih ušli kad ih je VRS napustila par dana nakon prelaska Neretve (S.Logor možda i nekoliko dana kasnije u sklopu povlačenja iz Bijelog Polja).
- Buna, napuštena od strane VRS 11.06. Grupa HV sa Damirom Krstičevićem (kasnije k-dant 4. GB HV) prelazi Neretvu i zauzima prazno mjesto 12. ili 13.06. Postavljaju zasjedu na mostu i ubijaju sve koji tuda prolaze autima. Radi se o ljudima koji su tuda prolazili jer nisu znali da je mjesto napušteno. Video sa mrtvim tijelima na mostu (od toga neki civili) sam skinuo sa YT prije nego je uklonjen. Većina tada ubijenih se još vode kao nestali.
- Fortica ??? To je opšti izraz za uzvišenja iznad Mostara. Tamo nije ni bilo VRS pa ne znam ko bi šta tu zauzimao. Ako misliš na Svetu Goru i Merdžan Glavu, to je već Podveležje.
- Podveležje. Dvije artiljerijske baterije i komanda brigade zauzeti od strane lokalnih mještana, a k-dant brigade Pušara ubijen. Kasnije je VRS povratila te položaje i ta bitka (20.06-09.07.) predstavlja najveći poraz HVO u Mostaru. Posebno bitka 08.07.1992. Ali to je već neka druga priča koju niko i ne spominje kao dio "Lipanjskih zora".
stakasa

#1243 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2

Post by stakasa »

dragan.s wrote:
postrojba wrote: Ne zanemaruju se činjenice već to nije bilo tako. Daj ti meni obrazloži kako su to muslimani podnijeli najveći teret u oslobađanju Mostara 1992? Evo jedan po jedan da krenemo. Hajde prvo Orlovac. Ko je se popeo i oslobodio? Pa Hum. Ko je se popeo i uzeo? Pa lijeva obala u Mostaru. Ko je prešao i borio se? Pa ćemo kasnije na Bunu, Forticu, Podveležje... Može sad odgovor? Jedan po jedan, čuka po čuka jer drukčije vidim ne ide.
Ajmo redom:
- Orlovac, Hum - popeo se ko je prije stigao jer tamo nije bilo nikoga. VRS se povukla dan ranije i kad su ovi ispod vidjeli da odozgo nema paljbe onda su se popeli na prazne čuke. Imate na YT video "zauzimanja" praznih bunkera. Isto i sa ostalim utvrđenjima na desnoj obali (Košaruša, Slipčići) i sa heliodromom.
- lijeva obala, od VRS u samom gradu (sem S. i J. Logora) nije bilo ni 20 vojnika. Jedini video borbi iz tog osvajanja je onaj uništenog transportera na magistrali. O tome sam pisao na prvoj temi. Jedan kreten je poslao transporter iz S.Logora prema J.Logoru i neko ga je uništio na magistrali. Pri tome poginula 2 vojnika VRS. Sjeverni i Južni Logor nisu osvojeni nego su "oslobodioci" u njih ušli kad ih je VRS napustila par dana nakon prelaska Neretve (S.Logor možda i nekoliko dana kasnije u sklopu povlačenja iz Bijelog Polja).
- Buna, napuštena od strane VRS 11.06. Grupa HV sa Damirom Krstičevićem (kasnije k-dant 4. GB HV) prelazi Neretvu i zauzima prazno mjesto 12. ili 13.06. Postavljaju zasjedu na mostu i ubijaju sve koji tuda prolaze autima. Radi se o ljudima koji su tuda prolazili jer nisu znali da je mjesto napušteno. Video sa mrtvim tijelima na mostu (od toga neki civili) sam skinuo sa YT prije nego je uklonjen. Većina tada ubijenih se još vode kao nestali.
- Fortica ??? To je opšti izraz za uzvišenja iznad Mostara. Tamo nije ni bilo VRS pa ne znam ko bi šta tu zauzimao. Ako misliš na Svetu Goru i Merdžan Glavu, to je već Podveležje.
- Podveležje. Dvije artiljerijske baterije i komanda brigade zauzeti od strane lokalnih mještana, a k-dant brigade Pušara ubijen. Kasnije je VRS povratila te položaje i ta bitka (20.06-09.07.) predstavlja najveći poraz HVO u Mostaru. Posebno bitka 08.07.1992. Ali to je već neka druga priča koju niko i ne spominje kao dio "Lipanjskih zora".
Kako ne spominje, pa trinest momak iz cimske bojne su i u pjesmu usli... Poslje toga napustanje polozaja na Merdzan glavi od strane Ilicke bojne se je kvalitetno zataskalo. Ali je televizija ovjekovjecila Periku, Lalu i Pasice kad je Armija napustala polozaje, po njima naravno. To su ovi Slezakovi sto ih postrojba spominje
Seoskivaralica

#1244 Re: Brigada Bregava- 442 brdska brigada

Post by Seoskivaralica »

Max Bunker wrote:
bascelik wrote:Eh, bilo je tu dosta sjajnih ljudi i istinskih boraca za Bosnu i Hercegovinu. Dok je većina branila svoj kućni prag, mnogi borci brigade Bregava su još 1992. ginuli po sarajevskim ratištima, a oni koji su preživjeli kasnije su se iščuđavali ludostima i svojeglavosti nekih "privatnih" vojski i njihovih komadanata. Kasnije, 1993. i `94 su borci 42. bbr (bivša brigada Bregava) davali ključni doprinos odbrani Mostara i Blagaja. Famozna akcija "Jesen `94" je ozbiljno uzdrmala 42. bbr., a 1995. je više stotina boraca iz Stoca i Čapljine u novoformiranim ili dopunjenim jedinicama kao što su 4. Mlbr, 46. bbr, 47. bbr (ako se dobro sjećam naziva ovih brigada), Zukine jedinice itd.učestvovali u operacijama oslobađanja Vlašića, Treskavice, deblokade Sarajeva, Prenja, Kisera iznad Konjica itd). Hoću da kažem da je ova brigada (Bregava) bila jezgro istinskih patriota koji su svojom domovinom smatrali sve od Une do Drine i od Save do mora. Bez želje da idealiziram, bilo je i karijerista (kao i svugdje), sitnih kriminalaca, ali o tome je suvišno pričati, jer je svakom pametnom jasno nakon 20 godina ko je šta radio. Prostor BiH od Mostara do Stoca i Čapljine je zbog složenih i beskrajno teških prilika u BiH (stanje u Sarajevu, Goraždu, Srebrenici, Žepi, Bihaću, Gradačcu...) (posebno 1992. i `93.) često bio prostor za potkusurivanje i omekšavanje odnosa sa Hrvatima i Hrvatskom. Slična je situacija i danas, pa je problem Mostara i Stoca i dalje težak i specifičan, ali se činjenica da u Mostaru i Stocu i sada značajan faktor predstavljaju Bošnjaci ne može zanemariti, a to je najveća zasluga istinskih boraca ove brigade. Rahmet duši svim šehidima brigade Bregava, a onim borcima koji su živi puno sreće u životu.
Ponosan na Hercegovinu :)
Odgovorno tvrdim, jebenijeg mentaliteta od Hercegovaca, Krajisnika i Albanaca do Grcke nema.
Sto vise citam i slusam price, sve vise sam ubjedjen da je Hercegovina izdata i da su jos njenoj tragediji doprinijeli nesposobni SDA kadrovi (samo pogledati fim "Rat u Mostaru).

P.S.
I ovo oko Bosnjaka u HVO-u (i u HOS-u), koliko sam mogao zakljuciti da je razlog njihovog ulaska u te vojne formacije bio ne organizovanost tadasnjeg muslimanskog/bosnjackog vrha u vojnom/oruzanom segmentu pa umjesto da se ulazi u PL ili TO, mahom se ulazilo u HVO i HOS.
Eto moram i ja koju dodati.....
Nije bilo lako ni sa kojim ko se pitao u Bosni.....Hercegovci su uvijek gledani sa podsmijehom....
Ali kadli tadli im se moralo dodvoravati kad ispuse ona mahalska nadmenost....
Neise o tom...
Reko vec sam se stupasio za rat u Hercegovini , i onaj dio s hrvatima...
Svaka cast Sejtanicu , ko ga zna zna koji je gospodin , te ono na kicinu -sad krece pravi napad...
Prije se tuklo jos po hercegovini , oni spomenuti rezervisti su jednu noc pucali iz svega zivog oko ponoca po strazama i svukud po okolnim naseljima jer su bili maltene okruzeni na potkosi...trazeci povod za kakav oruzani sukob .... valjda se stoka nalokala da se tad uzvratilo svasta bi bilo ....dodje turajlic i cini mi se durakovic , ne sjecam se il je cengic bio , uglavnom pokupise se prema istoku , tad su otisli na Dubrovnik...
Ugl . Cesto su izdaje bile ,valjda me nece kornjace posjecivati....
Recimo uzimanje huma kad se moralo povuci zbog naredjenja iz Sarajeva.
Recimo to podvelezje kad je bilo smjesteno jednom slavnom komandantu koji se zahvaljujuci samo bogu i vlastitoj mudrosti spasio sa svojom jedinicom....volio bi da se javi neko ko je bio tu, ne znam zasto se suti o tim prljavim stvarima koji dizu vojnu spremnost i hrabrost nekih tamo koji su u zasjedama cekali pa opet poduhanili....
Koje linije je drzala ARMIJA samo....da ne kazem taj kicin , ili ha ha ha ha slicno kiser tamo kod glavaticeva..ili ono kod zljebine , ma jadi....pa treskavica, zna se sve,,,igman , heeej kolko je samo raje tad zaglavilo, tuga brate kad mi sad neko kaze sto se niste branili ko mi....hmmmm
Koliko je samo iz bregavske otislo na obuku u Tuzlu gdje su cinovani to ne znam ali je poslije i ta jedinica narasla i sa kadrom...
Svejedno kolko se spasilo spasilo sjecanja....
Zna li iko kako su napravili tu brigadu kad su sa linija pokupljeni u logor, pa lijepo pola na polozaju pola kuci, ono pola u logor drugo pola u shumu dolaze i pobjegli iz gabele te upoznaju ostale sa stanjem za koje se nista nije znalo....i nakon proboja cini mi se negdje u julu ne sjecam se tacno cini mi se 7.7.93 kad ARBiH probija do Dubrava gdje se zbijeg muskaraca iz suma povlaci prema Blagaju.....
Tako da komanda u sarajevu evo sad saznaje za te pokusaje spasa Stocana Dubravaca Pociteljaca i Capljinaca....gdje se izvlaci po noci i sumom u kolonama ko iz Srebrenice gdje se cuje cika djece i zveckanje rapova na pet kilometara....gdje sa satorove gomile stalno puca snajper ili gdje kraj suma bruje oklopna vozila te se cuje vriska Alahu ekber a pale se muslimanske kuce po gubavici i zito koje gori i nepresusna zedj....
Ma ima materijala za jos koju knjigu....
ciza-s

#1245 Re: Brigada Bregava- 442 brdska brigada

Post by ciza-s »

karanana wrote:ja ne znam gdje je, nesto ga nisam primjetio zadnjih par mjeseci, ali bio je na forumu user dragans, koji je cini mi se bio pripadnik nevesinjske brigade. regulara covjek, sasvim normalno prica bez nekih provokacija ili navodjenja na nesto. a cini se da bas dosta zna o desavanjima. pitali smo ga neke stvari i o ovoj akciji jesen 94 i ima nekih stvari na temama rat u hercegovini 1 i 2. mislim da je vecina napisana na temi broj 1. e sad, ne vidim je na prvu, mozda su je moderatoti i obrisali jer bilo je nekih prepucavanja na toj temi.
I ja sam negdje našao komentare i odgovore na razna pitanja od strane user-a dragan.s. Kao pripadnik VRS, 3 godine sam proveo u Nevesinjskoj brigadi (u reonu Vranjavića, 4. mtb) i mogu potvrditi da je Dragan odličan poznavalac ondašnje situacije.
postrojba

#1246 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2

Post by postrojba »

dragan.s wrote:
Ajmo redom:
Šta je ovo sad? Vi sve napustili a mi se samo ušetali? Na Orlovac, Hum, sjeverni i južni logor. Vi se povukli a mi se utrkavali ko će se prije popeti i zabost zastavu? Jel ti stvarno misliš da će ti neko vjerovati na ovome a posebno ljudi koji su bili? Da kazem samo da ovo sto pise dragan nije istina. Nisu napusteni ni orlovac ni hum ni sjeverni i juzni logor ni heliodrom ni alumnij vec su se tu vodile krvave i teske borbe.
dragan.s

#1247 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2

Post by dragan.s »

postrojba wrote: Šta je ovo sad? Vi sve napustili a mi se samo ušetali? Na Orlovac, Hum, sjeverni i južni logor. Vi se povukli a mi se utrkavali ko će se prije popeti i zabost zastavu? Jel ti stvarno misliš da će ti neko vjerovati na ovome a posebno ljudi koji su bili? Da kazem samo da ovo sto pise dragan nije istina. Nisu napusteni ni orlovac ni hum ni sjeverni i juzni logor ni heliodrom ni alumnij vec su se tu vodile krvave i teske borbe.
Boldovano znači da ti nisi bio tamo za razliku od mene.
Ako su se vodile "krvave i teške borbe" onda te molim da mi daš vjerodostojne podatke kojim bi me razuvjerio. Ipak je to bila formalno najveća akcija 1992.-e i nakon 20 godina neko je sigurno objavio knjigu ili naučni rad u kome je sve to detaljno opisao. Koliko je poginulih i ranjenih na obje strane bilo (ili bar procjenu za drugu stranu), koje je utvrđenje bilo najteže za zauzeti, plan i tok akcije etc. Ono sa wikipedije zaboravi, Stari Most nije bio miniran i nikakav snajperista ga nije spasio.
Dok mi to ne prezentuješ ja ću ipak više vjerovati u ono "što sam vidio svojim očima" i što sam već opisao.
zbsn

#1248 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2

Post by zbsn »

Itakoto wrote:Glupost je reci i da su Bosnjaci (muslimani su pripadnici vjere, nauci to vec jednom ignorantu) oslobodili Mostar jer ih je vecina bila u HVO ili HOS jedinicima. Niti su bili naoruzani kako treba a jos manje organizovani.
Sto se tice starosti, 1992 sam bio dovoljan mlad/star da "popricam" sa tvojom mamom. A cuku po cuku prebiri na herceg cetnickim portalima a ne ovdje.
Ne moraš vrijeđati, jednostavno reci da ne želiš odgovoriti jer ti istina ne ide u prilog.
zbsn

#1249 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2

Post by zbsn »

RahatHurmašica wrote:
postrojba wrote:Čim riješimo 92 i oslobađanje od četnika.
ja bi to prvo, jer ono baca sjenu i na ono drugo. karađorđevo je mnogo prije bilo
Objasni to o karađorđevu.
Tko je ga organizirao, tko je sve bio pozvan, tko je sudjelovao i je li bilo sličnih sastanaka?
zbsn

#1250 Re: Brigada Bregava- 442 brdska brigada

Post by zbsn »

Seoskivaralica wrote: Recimo uzimanje huma kad se moralo povuci zbog naredjenja iz Sarajeva.
Ne da mi se o svemu raspravljati pa ćemo samo ovo.
Koje uzimanje Huma? Misliš li na ono kad su Crni labudovi ušli preko Mahale i iznenadili HVO čisto zato jer je to-
1) teško osvojiti.
2) Čak i ako ga osvoji manja skupina to ne znači puno jer treba mnogo više ljudi za osigurati liniju da bi se nešto ozbiljnije moglo učiniti.
Ako je to ta bitka ne znam o kakvom povlačenju govorite jer je dosta vojnika ABiH gore izginulo.
Post Reply