Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#12226 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by mk ultra »

Naslovnica wrote:
mk ultra wrote:
Naslovnica wrote: Hamed like it.
:thumbup: :thumbup:
još kad bi se sa Heringom udružili :mrgreen:

Kinezi su u CG dovukli sve iz Kine, do zadnjeg šarafa. Kamioni, utovarivači, bageri, skladišta prenosna za eksploziv... sve
Šta misliš odakle EA nabavlja svoje šarafe i većinu ostalog materijala?
Iz BH? :-)
Jedino cement i frakcije. Iznenadio bi se da i armature nisu sve iz Zenice, iako je gradilište u Zenici ;-)
Kinezi bar imaju svoju operativu i ljude, nisu deficitarni sa kvalifikovanom radnom snagom.
BTW, 1/3 firmi i radnika na projektu u CG su domaće firme.
Moja poenta je da se autoput treba graditi pošteno i bez favoriziranja domaćih firmi.
Zašto se čeka 4 godine???
Zašto tender treba da padne 2 puta, zašto je 200 miliona KM na čekanju i zašto Euro-Asfalt i Strabag MORAJU da dobiju ovaj posao, a ne neko drugi?!
Je li tako treba, je li to po vama normalno?
Po meni - nije. Nego je kriminalno.
vjerovatno vole da se vozikaju krivinama i brdima
eto je Hering i dobio pa izgubio.. ko će im znati
ne bi me čudilo da je u dogovore upadao i Pelješki most - dozvola izgradnje, kinezi, SDA/HDZ :lol:

znam da je bukvalno svo željezo što je otišlo dole u CG otišlo iz Velbosa iz Žepča, dnevno po 3 kamiona išla dole
autoput i brzina i sigurnost dolaska do odredišta imaju ogroman utjecaj na ekonomiju... a kod nas je i dalje socijalna politika i ne može to svak da koristi... :-)

Image
studeni76

#12227 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by studeni76 »

Zašto Hering iz ŠB nije u milosti HDZa? Ne kontam što bi HDZ štelio posao EA
Naslovnica

#12228 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Naslovnica »

studeni76 wrote:Zašto Hering iz ŠB nije u milosti HDZa? Ne kontam što bi HDZ štelio posao EA
Žurnal je pisao ovo:
"Iako Hering dugo već figurira kao firma odana HDZ-u i Draganu Čoviću, u stvarnosti je u ovom trenutku unekoliko drugačije. Problemi su počeli onoga trenutka kada su odbili da konkurišu sa većim cijenama, a tih 10 ili 20 posto više jeste dio koji bi završio na stranačkim i privatnim računima."
Ja ne znam istinu, ali ako se sabere 2 i 2, ima tu nečega.
drug_profi

#12229 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drug_profi »

Brate mili sve što mi vidimo je predstava. istina je sasvim drugacija. Kad mogu Dodo i Bake da sjede inkognito u kafani cim se jednom pocne klimati tlo, onda sta da mislimo o nizim levelima. Pa i u ratu smo se jedan dan rokali, a drugi dan trgovali...
Naslovnica

#12230 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Naslovnica »

drug_profi wrote:Brate mili sve što mi vidimo je predstava. istina je sasvim drugacija. Kad mogu Dodo i Bake da sjede inkognito u kafani cim se jednom pocne klimati tlo, onda sta da mislimo o nizim levelima. Pa i u ratu smo se jedan dan rokali, a drugi dan trgovali...
Ovo oko Počitelja je trebalo davno da počne.
Očito da ne mogu da se dogovore ko će uzeti posao, zato se i dešava ova tragikomedija od tendera i obaranja istih.
mk ultra

#12231 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by mk ultra »

studeni76 wrote:Zašto Hering iz ŠB nije u milosti HDZa? Ne kontam što bi HDZ štelio posao EA
Zato ti kazem da je vrlo moguce da ima veze sa peljeskim mostom, priznavanjem i kinezima koji su bili i na nasem tenderu najjeftiniji
parappa
Grijem se na: struju
Vozim: Lotus Esprit TurboSE

#12232 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by parappa »

mk ultra wrote:
Zato ti kazem da je vrlo moguce da ima veze sa peljeskim mostom, priznavanjem i kinezima koji su bili i na nasem tenderu najjeftiniji
Šta? Misliš ucjena od strane HDZa?
Ma nema problema... Nek se pravi od Mostara do Tarčina a ovo ostaviti za kraj.
Ako će stranci koji su dali novac za ovo da gledaju ovaj cirkus onda je ok za mene.
Ako treba nek dođe revizorska agencija (strana) i sve pregleda
mk ultra

#12233 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by mk ultra »

Zasto kinezi koji su najjeftiniji i na Peljescu, ne rade i Pocitelj... Amin za most, posao kinezima, pocitelj SDA

I na kraju popusi Hering koji je imao dobru ponudu u startu i domaca firma...
parappa
Grijem se na: struju
Vozim: Lotus Esprit TurboSE

#12234 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by parappa »

Izgleda da ima svašta nešto oko ovih tendera.
Naravno da su Kinezi trebali dobiti. Zna se kako to funkcioniše.
Opet se pitam zašto stranci koji daju novac za ovo mirno posmatraju? hoćemo li još penale plaćati ako ne povučemo novac?
Zbog ucijena od strane neke političke stranke na drugu svi ispaštaju
drug_profi

#12235 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drug_profi »

Nadam se nakon izbora da ce se sve otkociti. Zasmislite koliko bi se novca pokrenulo u opticaju.
Forumerrer

#12236 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Forumerrer »

Stvarno sramota, cuj naplatili putarinu nakon visesatnog cekanja...

A cekajte malo, koliko sam vidio samo je jedan pravac bio u potpunosti blokiran, u drugom smjeru se normalno vozilo???

Zar je bio toliki problem prebaciti saobracaj na drugu stranu, ako se ne varam na svakih nekoliko km ima mogucnost da se to uradi na autoputevima?
mk ultra

#12237 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by mk ultra »

Forumerrer wrote:Stvarno sramota, cuj naplatili putarinu nakon visesatnog cekanja...

A cekajte malo, koliko sam vidio samo je jedan pravac bio u potpunosti blokiran, u drugom smjeru se normalno vozilo???

Zar je bio toliki problem prebaciti saobracaj na drugu stranu, ako se ne varam na svakih nekoliko km ima mogucnost da se to uradi na autoputevima?
nema to
ima prije tunela (i to većih tunela 25novembar i 1mart) kontrolisane rampe
imaš u tunelima na svaki kilometar ceste prolaz za vozila i svakih 300m prolaz za ljude između tunelskih cijevi

ograda se može rastaviti, ali treba vremena i treba dizalica
Forumerrer

#12238 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Forumerrer »

Iskreno nisam obracao paznju na ove stvari na nasem autoputu. Znam da u Hr na svako par km ima tih "spojeva" pa tako preusmjeravaju saobracaj kada imaju radove.
Zar nije to i obavezno praviti????

Ako me ko nije razumio govorim o asfaltiranim spojevima gdje se ograda moze skinuti kako bi se saobracaj preusmjerio.
drug_profi

#12239 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drug_profi »

Koda nas je to rijetko, samo pred tunelima.
Međutim šta se moglo uraditi a nije jer nema volje i organizacijskih vještina:
Postojeću traku autoputa pretvoriti u dvosmjernu do prvog isključenja. Znači trebalo je kod zadnjeg isključenja postaviti signalizaciju i policiju, zaustavljati vozila i skretati ih na isključenje, a vozila koja su zaglavila u guzvi vratiti nazad. I sve bi se raspetljalo za pola sata.
Forumerrer

#12240 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Forumerrer »

Trebaju idioti jos stosta nauciti. Vozim se prije 2-3 mjeseca kad tamo neki radovi oko Visokog. Jedva skontah znak da imaju radovi, ne daj Boze da je bilo po noci, poginuo bih. Ne kontaju ljudi da se to propisno treba obiljeziti svjetlosnom signalizacijom i bar nekoliko stotina metara ranije.

Toliko se tome ne pridaje paznje da je nevjerovatno, cudi me da nemamo vise nesreca. U HR popravljaju 5 metara ograde, 2 km ranije si upozoren signizacijom i znakovima.
So What!

#12241 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

Alfons Kauders wrote:
drug_profi wrote:Pregonite vala.
Nit je autoput njegov, nit ga on pravi. Informise nas koliko moze. Naravno da ima pozitivan stav prema JPAC. Meni to ne smeta.
Činjenica da je klima pobudalila, i da su odvodi neprilagođeni bujicama.
Činjenica je također da je JPAC kao i sve u ovoj našoj vukojebini postalo leglo nesposobnih, nekompetentnih ali zato podobnih i rodijački povezanih kadrova.
Ako je ljudima koji su stajali satima u guzvi naplacena putarina, ako JPAC nije znao ili htio da prebaci saobracaj na drugu kolovoznu traku, ako JPAC nije znao i htio dovesti policiju da utefteri sve koje zatekne u zaustavnoj traci, onda ih niko ne može i nema pravo braniti.
Care moj, ovo je drugo kliziste s ozbiljnim posljedicama u godinu dana, a izgradjena je tek trecina koridora.

Nesto ne stima, a klima jeste faktor.

Faktor koji je trebalo uzeti u obzir kad se gradi objekt koji bi trebao sluziti narednih 50 ili 100 godina... Ali valjda im niko nije javio za klimatske promjene, pa zaboravili da pada kisa i da u Bosni ima klizista...
Ali što je fazon, što većina nas isto misli ovdje. Nikom iole normalnom nije stalo da ima klizišta na jednom od najskupljih javnih infrastrukturnih projekata u državi, koji se i dalje lijepo naplaćuje.

Ja jučer prolazio, u Bilješevu je normalno i dalje sve, dakle nema odrona, očigledno da je povećana količina vode bila problem.

Na klizištu koji je je prošle godine prouzrokovao katastrofu, krivac je rudnik, koji ispušta vodu u tom dijelu, a sa njim i projektanti koji to nisu predvidili.

Projektanti su bili krivi za gomilu stvari, uključujući gasovod koji se morao izmjestiti, užasna geološka procjena na Zeničkoj obilaznici, a trenutno imamo probleme i kod Tarčina.

Na svu sreću, nisu to neke velike štete i još uvijek se mogu naplatiti od onoga koji ih je tako loše postavio i projektovao.
Alfons Kauders

#12242 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

So What! wrote:
Alfons Kauders wrote:
drug_profi wrote:Pregonite vala.
Nit je autoput njegov, nit ga on pravi. Informise nas koliko moze. Naravno da ima pozitivan stav prema JPAC. Meni to ne smeta.
Činjenica da je klima pobudalila, i da su odvodi neprilagođeni bujicama.
Činjenica je također da je JPAC kao i sve u ovoj našoj vukojebini postalo leglo nesposobnih, nekompetentnih ali zato podobnih i rodijački povezanih kadrova.
Ako je ljudima koji su stajali satima u guzvi naplacena putarina, ako JPAC nije znao ili htio da prebaci saobracaj na drugu kolovoznu traku, ako JPAC nije znao i htio dovesti policiju da utefteri sve koje zatekne u zaustavnoj traci, onda ih niko ne može i nema pravo braniti.
Care moj, ovo je drugo kliziste s ozbiljnim posljedicama u godinu dana, a izgradjena je tek trecina koridora.

Nesto ne stima, a klima jeste faktor.

Faktor koji je trebalo uzeti u obzir kad se gradi objekt koji bi trebao sluziti narednih 50 ili 100 godina... Ali valjda im niko nije javio za klimatske promjene, pa zaboravili da pada kisa i da u Bosni ima klizista...
Ali što je fazon, što većina nas isto misli ovdje. Nikom iole normalnom nije stalo da ima klizišta na jednom od najskupljih javnih infrastrukturnih projekata u državi, koji se i dalje lijepo naplaćuje.

Ja jučer prolazio, u Bilješevu je normalno i dalje sve, dakle nema odrona, očigledno da je povećana količina vode bila problem.

Na klizištu koji je je prošle godine prouzrokovao katastrofu, krivac je rudnik, koji ispušta vodu u tom dijelu, a sa njim i projektanti koji to nisu predvidili.

Projektanti su bili krivi za gomilu stvari, uključujući gasovod koji se morao izmjestiti, užasna geološka procjena na Zeničkoj obilaznici, a trenutno imamo probleme i kod Tarčina.

Na svu sreću, nisu to neke velike štete i još uvijek se mogu naplatiti od onoga koji ih je tako loše postavio i projektovao.
Ovaj dio me zanima, i nadam se da imaš pravo.

Nisam mislio na rudnik, već ono suženje kod Vlakova, kod tunela.
So What!

#12243 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

Alfons Kauders wrote:
Ovaj dio me zanima, i nadam se da imaš pravo.

Nisam mislio na rudnik, već ono suženje kod Vlakova, kod tunela.
Koliko sam ja upoznat, ali ne mogu ti reć 100%, garancije idu na radove, koliko traju to bi nam mogli reći kolege sa gradilišta.

Uglavnom Cengizu ovo ide na konto.
So What!

#12244 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

Kako se novac građana od akciza godinama krčmi: Malo FBiH, malo više RS-u
Image

Raspodjela novca od akciza, naročito nakon izmjena Zakona o akcizama, kojim su akcize povećane za otprilike 20 feninga po litri goriva, naročito su uzdrmale političko-ekonomske duhove na relaciji RS-FBiH. Premijer FBiH Fadil Novalić ne pristaje na posljednju "privremenu" raspodjelu Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIO), kojim je FBiH dobila 59 posto od prikupljenog novca, iako je ukupna potrošnja ovog entiteta čak 70 posto u cijeloj državi.

Ministrica finansija FBiH, koja predstavlja ovaj entitet u UO UIO BiH i koja je digla ruku na posljednjoj sjednici i glasala da FBiH dobije 59 posto, RS 39 posto i Brčo Distriktu 2 posto, poručila je da FBiH nije oštećena jer je trenutno priovremeno rješenje jedino neophodno u ovom trenutku. To je opravdala činjenicom između ostalog da je taj taj novac potreban Autocestama FBiH za vraćanje kredita i kamata za prethodna zaduženja.

Novalić smatra da je sve urađeno poprilično netransparentno te da nisu jasno precizirani parametri i metodologija raspodjele tog novca.

A sve je krenulo 2009. godine. Tada je uveden član 35. za autoceste i druge ceste. Te godine usvojena je privremena odluka o raspodjeli novca od akciza. Međutim akcize su 2009. iznosile 10 feninga po litri goriva. Od početka 2018. to više nije 10 feninga već ukupno 25 feninga, čime s enameće još veća potreba pravednije raspodjele novca.

"Od 2009. privremenom odlukom, koja nije mogla trajati duže od šest mjeseci, taj prihod raspoređen je na način da 59 posto ide FBiH, 39 posto RS-u i Brčkom dva posto. U tom momentu potrošnja goriva u FBiH je bila 65 posto, i već tad je FBiH bila oštećena za šest posto", kazao je Novalić.

Sada je prema svim analizama potrošnja goriva u FBiH čak 70 posto, a na snazi je još uvijek stari metod raspodjele, kojim RS-u pripada 39 posto prikupljenog novca, iako taj entitet u ukupnoj potrošnji goriva učestvuje čak manje od 30 posto. FBiH je tražila da novom raspodjelom dobije 64 posto prikupljenog novca.

Muhamed Kozadra, jedan od članova UIO BiH izveo je računicu po kojoj Vlada FBiH gubi između 24 i 32 miliona KM, zavisno od metodologije.

Novalić je poručio da će hitno zatražiti analize UIO-a na osnovu čega se entitetima raspoređuje novac. U cijelu priču bit će uključeni i nezavisni revizori, nakon čega bi Vlada FBiH trebala predložiti novi princip raspodjele novca.

Postoji opcija i slanja zahtjeva Sudu BiH kojim bi se tražila privremena mjera za zabranu Odluke o privremenoj raspodjeli novca od akciza.

Upravni odbor UIO-a je na posljednjoj sjednici rasporedio više od 150 miliona KM prikupljenih od februara ove godine, od čega FBiH 59 posto, RS-u 39 posto i Brčko Distriktu dva posto.
Klix
So What!

#12245 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

Nikao novi prelaz kod Gradiške, a mosta ni na vidiku
Image

Hrvatska je opet odgodila početak raspisivanja tendera za izbor izvođača radova na mostu na Savi kod Gradiške i pristupnim saobraćajnicama do autoputa Zagreb - Beograd.

I dok mosta još nema ni na vidiku, uveliko niče novi carinski terminal kod Gradiške.

Kako nam je rekao Ismir Jusko, ministar transporta i komunikacija BiH, umjesto početkom avgusta, kako je prvobitno bilo planirano, sada se kao datum spominje kraj mjeseca, jer je, kako je pojasnio, potrebno usaglasiti još neke detalje u vezi sa tenderom za izbor izvođača radova na mostu.

"Želim napomenuti da je ovo međunarodni projekat i da mi ne možemo uticati na dinamiku svih procesa, jer je više institucija uključeno u isti. Ono što je bitno istaći je da u ovom momentu nemamo ništa što bi moglo negativno djelovati na ovaj projekat", rekao je Jusko za "Nezavisne".

Slično misli i Neđo Trninić, ministar saobraćaja i veza RS, rekavši nam da su prije oko dvije sedmice predstavnici "Autoputeva RS" bili u Zagrebu, gdje su dobili "potpuna uvjeravanja" da se uskoro raspisuje tender.

Kako je Trninić rekao, to bi trebalo da bude polovina mjeseca, ali je Jusko iznio najnoviju informaciju da će to ipak, kako sada stvari stoje, biti kraj avgusta.

Trninić je rekao da je za RS ovaj most od krucijalnog značaja, jer, kako kaže, tek njegovom izgradnjom mreža autoputeva koju RS pravi dobija puni smisao i značaj.

Za razliku od Hrvatske, sa bh. strane novac za izgradnju mosta odavno je obezbijeđen.

Takođe, i radovi kod Gradiške na najvećem i najmodernijem graničnom prelazu u BiH, koji je lociran odmah pored budućeg mosta, privode se kraju.

Ratko Kovačević, portparol Uprave za indirektno oporezivanje BiH, kaže da će sve biti spremno do polovine septembra, a da će procedura za upotrebnu dozvolu carinskog terminala na novom graničnom prelazu nakon toga potrajati još mjesec dana.

On nam je rekao da bi u oktobru kamioni s carinskog terminala u centru Gradiške bili prebačeni na novi terminal te da bi se na taj način konačno riješio problem saobraćajnih gužvi na sadašnjem graničnom prelazu.

"Sada se u Gradišci svakodnevno nalazi ogroman broj kamiona koji stvaraju velike gužve. Opština Gradiška napravila je pristupne ceste, pa će kamioni s novog terminala, nakon što bude proveden carinski postupak, ići na stari prelaz dok most ne bude stavljen u funkciju", rekao je Kovačević za "Nezavisne".

Elmir Škulj, šef gradilišta ispred izvođača ITC-a, koji izvodi radove na terminalu, kaže da je prošle sedmice postavljena čelična nadstrešnica, a da su radovi na svih 12 objekata pri graničnom prelazu pri samom kraju.

"Za otprilike dvadesetak dana mi ćemo završiti sav posao, naredne (ove) sedmice završavamo u potpunosti nadstrešnicu, a onda će investitor, odnosno UIO BiH, početi unositi i montirati svoju opremu", kaže on.

Dodaje da je ovo najmoderniji i najveći prelaz na kojem postoje svi objekti u skladu s evropskim normama.

"Imamo objekat veterinarske inspekcije, fitosanitarne inspekcije, kontrolne terminale, terminale za putnički i teretni saobraćaj. Pri objektima su četiri javna toaleta i jedan restoran", navodi on.

Dodaje da je jedan objekat namijenjen za špeditere, te da će na samom objektu biti 150 parking mjesta za kamione koji čekaju na carinjenje.

Trninić, koji je u petak posjetio gradilište, kaže da će stavljanje terminala u funkciju značajno olakšati promet robe na međudržavnoj granici, a da će sve dobiti puni smisao kada bude izgrađen most.

S obzirom na to da je realan rok za izgradnju mosta oko tri godine, čak i kada bi tender bio raspisan u septembru, to bi značilo da bi kompletan granični prelaz bio stavljen u funkciju, a Banjaluka povezana s autoputem Zagreb - Beograd 2021. godine.

Podsjećanja radi, nedavno smo pisali da je Hrvatska završila najveći dio eksproprijacije zemljišta pri mostu i prilaznim putevima i da se most nalazi na njihovoj listi prioriteta.

Ukupna cijena bila bi oko 30 miliona eura za most, a troškove bi BiH i Hrvatska snosile po 50 odsto. Dodatnih nekoliko desetina miliona eura biće potrebno Hrvatskoj za prilazne saobraćajnice.
Akta
So What!

#12246 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

Autoput Banja Luka - Doboj [Dionica Banja Luka - Prnjavor] - 28. 07. 2018. @ BNX (SSC)
Obilazak trase od Drugovića do Prnjavora na kojoj su u toku intenzivni radovi kako bi dionica bila puštena u saobraćaj u septembru 2018. godine, prema najavama iz Vlade i Autoputeva RS.
Orijentaciona mapa trase i nekoliko najavnih fotografija s terena snimljenih krajem jula
Image

Drugovići
Image

Hrvaćani
Image

Potočani
Image

Puraći
Image

Lišnja
Image

Prnjavor
Image
So What!

#12247 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

Crnadak: 9,4 miliona KM za izgradnju mosta kod Gradiške
Image

Savjet ministara dodijelio je 9.425.790 KM za izgradnju mosta Gradiška, na autoputu Banjaluka – Gradiška – Okučani.

Potpredsjednik PDP-a i ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak pojasnio je da su pomenuta sredstva unaprijed isplanirana na osnovu dodijeljene dozvole za univerzalne mobilne telekomunikacione sisteme u 2015. godini u iznosu 17.602.470 KM, a od toga 14.962.099,50 KM ili 85 odsto usmjerava se na finansiranje pripreme i izgradnju drumske infrastrukture.

– BiH je obezbijedila i udio u finansiranju pripreme i izgradnje graničnog prelaza na autoputu Banja Luka – Gradiška i dva granična prelaza na autoputu na Koridoru 5C i u te namjene su izdvojena sredstva u iznosu od 138.874 KM – pojasnio je Crnadak.

Prema njegovim riječima, most kod Gradiške biće od ključnog značaja za razvoj Banjaluke, ali cijelog zapadnog dijela Republike Srpske jer na taj način dobija direktnu povezanost sa mrežom autoputeva EU.

– Svoj dio sredstava BiH, odnosno Republika Srpska je odavno obezbijedila i sada čekamo Hrvatsku da završi procedure oko eksproprijacije zemljišta i raspisivanja tendera za radove, a ja se nadam da će to završiti u skorije vrijeme – rekao je Crnadak.
Biznis Info
neki

#12248 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by neki »

So What! wrote:

Opet si polupao lončiće, haman samo nabadaš o poslu o kojem pričaš...
Gasovod je bio pogrešno ucrtan u katastru podzemnih instalacija, a ucrtavali su ga geometri koji su snimali trasu prilikom gradnje, nekad '70tih godina..
Inžinjersko-geološka i geomehanička ispitivanja terena je ugovarao investitor - JPAC ne sa projektantom nego sa firmom koja se takvim istraživanjima bavi..

U suštini projektant sve ulazne podatke dobija od investitora, a sve navedeno spada pod ulazne podatke
Naslovnica

#12249 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Naslovnica »

Nema šanse da naplate bilo šta za probleme prema Vlakovu, pogotovu ne od projektanta.
Na stranu što je istekao garantni rok od dvije godine.
mk ultra

#12250 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by mk ultra »

Naslovnica wrote:Nema šanse da naplate bilo šta za probleme prema Vlakovu, pogotovu ne od projektanta.
Na stranu što je istekao garantni rok od dvije godine.
IPSA projektovala?

Koliko sam ja upoznat, 5 godina im je garancija bila... Jos im punkt dole stoji (Cengiz) :skoljka:
Mozda grijesim
Post Reply