Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
512MB

#12226 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by 512MB »

Priznajem detektor mi je ovde posteno zakazao :thumbup:
Nazif_Gljiva

#12227 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Nazif_Gljiva »

512MB wrote:
Tomahawk11 wrote:
512MB wrote:Tema je bila da su Melburn i Bec karina a Sarajevo bajka..
Melburn zabačen. Beč i nekako.
Bec je po deseti put broj jedan po kvaliteti zivota, worldwide...
Ma nije više ni bitno, nego meni smeta kad mi ublehaš koji ne može stići pročitati drugi red titla, pametuje gdje je bolje i kako je bolje. To što on nema muda da napusti rodnu grudu iliti haustor, jer će morati da uči drugi jezik, to je drugi par opanaka. Ovdje svakodnevno viđam takve šupke. Većinom traže prevodioca da odu doktoru, da im neko prevede pismo koje su dobili sa Arbeitsamt-a i slično. A puna usta Bosne na svakom koraku.
stakasa

#12228 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by stakasa »

Nazif_Gljiva wrote:
512MB wrote:
Tomahawk11 wrote: Ma nije više ni bitno, nego meni smeta kad mi ublehaš koji ne može stići pročitati drugi red titla, pametuje gdje je bolje i kako je bolje. To što on nema muda da napusti rodnu grudu iliti haustor, jer će morati da uči drugi jezik, to je drugi par opanaka. Ovdje svakodnevno viđam takve šupke. Većinom traže prevodioca da odu doktoru, da im neko prevede pismo koje su dobili sa Arbeitsamt-a i slično. A puna usta Bosne na svakom koraku.
Dogovori se sa sobom, ako trazi prevodioca po Njemackoj vec je napustio haustor, po tvojoj logici - skupio je hrabrost. Kome se obracas, jednima ili drugima?
Bezveze je ova prica da hrabri odlaze. Kome je u BiH fino treba ostati tu gdje jeste, nema to veze sa mudima
skafiskafsnjak

#12229 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by skafiskafsnjak »

stakasa wrote:
Dogovori se sa sobom, ako trazi prevodioca po Njemackoj vec je napustio haustor, po tvojoj logici - skupio je hrabrost. Kome se obracas, jednima ili drugima?
Bezveze je ova prica da hrabri odlaze. Kome je u BiH fino treba ostati tu gdje jeste, nema to veze sa mudima
A ti nauci citirati...ispade Tomo to rekao
512MB

#12230 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by 512MB »

:lol:
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#12231 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by mk ultra »

https://www.klix.ba/vijesti/bih/nesavje ... /190430085

O ovome govorim... drzava ne valja a radis sve protiv drzave u startu, jerbo ko ce meni da naredi musafami da ja ne uradim kako sam zamislio, imam amiđu u mup ks, i tetku u sudu.

Vani nemam, pa sam manji od makovog zrna... licemjerje na kvadrat
skafiskafsnjak

#12232 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by skafiskafsnjak »

mk ultra wrote:https://www.klix.ba/vijesti/bih/nesavje ... /190430085

O ovome govorim... drzava ne valja a radis sve protiv drzave u startu, jerbo ko ce meni da naredi musafami da ja ne uradim kako sam zamislio, imam amiđu u mup ks, i tetku u sudu.

Pa to je Sarajevo...neces to nigdje drugo naci.
Seljacine , nasilnici sljegli s brda
konoplja

#12233 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by konoplja »

SaraFina wrote:Ovo što mi pišemo za Sarajevo, Kosovo Albanci ne bi za Prištinu. A ne Albanci za Tiranu. Afganistanac ne bi ovakva stvari rekao za neko selo 800 km od Kabula.

Čudan smo narod.
Ne znam u cemu je problem. Ljudi ne lazu nego korektno i kriticki kazu kako je. Pa evo dvoje ljudi iz Sarajeva je danas da temi napisalo da je "kasaba" (konjislav i Bloo?). Da je problem redukcije vode, zagadenja zraka, odlaganja otpada itd nesto sto je karakteristicno za kasabu. Bez potrebe da idemo dalje u detalje kako je doselilo puno "seljaka" koji kvare drustveni red i mir pa do problema u prometu, provodenja zakona, ofirne korupcije.

Uzela si Beograd da poredis sa Sarajevom. Eto, izuzmimo te stvari kako je za vrijeme ex Yu vecina love isla tamo, kako nisu bili pod opsadom, kako se nije pucalo i rusilo... Je li se u Beogradu se desava da cesto nema vode veliki dio grada? Vec su po necemu bolji. Je li u Beogradu cisci zrak nego u Sarajevu? Pa eto, bolji su u dvije stavke koje svakodnevno u svakoj prilici uticu na kvalitetu zivota i zdravlje.
Sto se tice Zagreba tu ne treba ni da ulazimo u raspravu.
mk ultra

#12234 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by mk ultra »

skafiskafsnjak wrote:

Pa to je Sarajevo...neces to nigdje drugo naci.
Seljacine , nasilnici sljegli s brda
Sto hoce reci da drzava odgovara tacno stanovnistvu :izet:
Tomahawk11
Globalni moderator

#12235 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Tomahawk11 »

Nažalost, velikoj većini odgovara :roll:
konoplja

#12236 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by konoplja »

I sada ce se naci ljudi uvrijedeni sto mi to kritiziramo. Kako nas stid treba da bude radi toga. Ne znam vise ko je ovdje lud, ko zbunjen, a ko jeban.
Ma kasaba na kvadrat i eto.
512MB

#12237 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by 512MB »

Ograda na mostu srušena je prije nekoliko mjeseci, ali nadležni nisu reagovali te se saobraćaj svakodnevno odvijao uprkos opasnosti koja je prijetila

Sokic limunic :skoljka:
Nazif_Gljiva

#12238 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Nazif_Gljiva »

stakasa wrote:

Ima veze s mudima, ja prevodioca nisam spomenuo u slučaju kolege iz holandije. Već da naši ljudi do te mjere ne znaju jezik, da traže čovjeka koji zna tuđi jezik, da ide s njima kod doktora i da objašnjava doktoru šta je ovom prvom. Ja bih npr. u zemlju propao kada bi neko morao ići sa mnom, da kaže da imam gripu. Prije bi rekao da imam rak...
mk ultra

#12239 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by mk ultra »

512MB wrote:

Ograda na mostu srušena je prije nekoliko mjeseci, ali nadležni nisu reagovali te se saobraćaj svakodnevno odvijao uprkos opasnosti koja je prijetila

Sokic limunic :skoljka:
Sve je to tako, i na kraju su zatvorili most, sto su trebali odmah da ucine. I kako drzava sad poslije toga ne valja, pare su obezbjedili za sanaciju, zatvorili most dok se ne sanira, ali nađe se pametnica i krene preko mosta.

Znas li kad vec to spominjes citavu situaciju oko mosta, carine, novog carinskog terminala? :mrgreen:
Ima tu dosta drugih interesa...

Znas li recimo da ima novi most iza standarda koji isto tako vodi na carinu? :run:

Ne valja vjerovatno nista :oops:
Last edited by mk ultra on 30/04/2019 15:07, edited 1 time in total.
Radio Sarajevo

#12240 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Radio Sarajevo »

Nazif_Gljiva wrote:
stakasa wrote:

Ima veze s mudima, ja prevodioca nisam spomenuo u slučaju kolege iz holandije. Već da naši ljudi do te mjere ne znaju jezik, da traže čovjeka koji zna tuđi jezik, da ide s njima kod doktora i da objašnjava doktoru šta je ovom prvom. Ja bih npr. u zemlju propao kada bi neko morao ići sa mnom, da kaže da imam gripu. Prije bi rekao da imam rak...
Ja sam prevodio dokument, i to nema veze s tim.

Jezik ko ne nauči barem da preživljava, taj je upravo onaj koji se žali na sve. I takvima ne valja nijedan sistem.
skafiskafsnjak

#12241 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by skafiskafsnjak »

Nazif_Gljiva wrote:
stakasa wrote:

A jbg to mi nije uopste toliki problem. Ako je osoba dosla tu u skorije vrijeme. Jezik se vecinom uci tamo....

Druga je stvar ako je osoba tu godinama, a nije naucila... iako, nije ni tada na tebi da osudjujes. Nikad ne znas tudji razlog.

Neko bi i zemlju mozda propao zbog nekih tvojih postupaka. Ja bih radije pomogao nego ismijavao

:thumbup:
512MB

#12243 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by 512MB »

mk ultra wrote: Sve je to tako, i na kraju su zatvorili most, sto su trebali odmah da ucine. I kako drzava sad poslije toga ne valja, pare su obezbjedili za sanaciju, zatvorili most dok se ne sanira, ali nađe se pametnica i krene preko mosta.

Znas li kad vec to spominjes citavu situaciju oko mosta, carine, novog carinskog terminala? :mrgreen:

Znas li recimo da ima novi most iza standarda koji isto tako vodi na carinu? :run:

Dakle, prije "nekoliko mjeseci" se srusila ograda na mostu, nadlezni NISU REAGOVALI do sad. I ti kazes sve ok? Vas da toljagom po glavi marisu svaki dan vi bi rekli pa dobro nije strasno ne tuku svom snagom...
skafiskafsnjak

#12244 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by skafiskafsnjak »

Radio Sarajevo wrote:
Sve je stani pani, a vama mani mani.
Na sva tri jezika mi se gadite....

Last edited by skafiskafsnjak on 30/04/2019 15:16, edited 1 time in total.
mk ultra

#12245 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by mk ultra »

512MB wrote:
mk ultra wrote: Sve je to tako, i na kraju su zatvorili most, sto su trebali odmah da ucine. I kako drzava sad poslije toga ne valja, pare su obezbjedili za sanaciju, zatvorili most dok se ne sanira, ali nađe se pametnica i krene preko mosta.

Dakle, prije "nekoliko mjeseci" se srusila ograda na mostu, nadlezni NISU REAGOVALI do sad. I ti kazes sve ok? Vas da toljagom po glavi marisu svaki dan vi bi rekli pa dobro nije strasno ne tuku svom snagom...
Ne mogu ja zatvoriti most, ima ko ce da zatvori most i da odluci da zatvori most, jel trebam i o tome da mislim :lol:

Ima novi most na stupu, ima drugi prilaz kod energoinvesta, ali opet ti kazem imaju drugi interesi koji su jaci od zatvaranja mosta...
SaraFina

#12246 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by SaraFina »

konoplja wrote:
SaraFina wrote:Ovo što mi pišemo za Sarajevo, Kosovo Albanci ne bi za Prištinu. A ne Albanci za Tiranu. Afganistanac ne bi ovakva stvari rekao za neko selo 800 km od Kabula.

Čudan smo narod.
Ne znam u cemu je problem. Ljudi ne lazu nego korektno i kriticki kazu kako je. Pa evo dvoje ljudi iz Sarajeva je danas da temi napisalo da je "kasaba" (konjislav i Bloo?). Da je problem redukcije vode, zagadenja zraka, odlaganja otpada itd nesto sto je karakteristicno za kasabu. Bez potrebe da idemo dalje u detalje kako je doselilo puno "seljaka" koji kvare drustveni red i mir pa do problema u prometu, provodenja zakona, ofirne korupcije.

Uzela si Beograd da poredis sa Sarajevom. Eto, izuzmimo te stvari kako je za vrijeme ex Yu vecina love isla tamo, kako nisu bili pod opsadom, kako se nije pucalo i rusilo... Je li se u Beogradu se desava da cesto nema vode veliki dio grada? Vec su po necemu bolji. Je li u Beogradu cisci zrak nego u Sarajevu? Pa eto, bolji su u dvije stavke koje svakodnevno u svakoj prilici uticu na kvalitetu zivota i zdravlje.

Konjislav se spremio i hrabro promijenio sredinu. Kapa do poda. U vezi BG složio se sa mnom. Imamo različita stajališta isključivo o rangiranju Sarajeva. Ja bi ga u rang sa nekim gradovima evropskim, koji po kvalitetu života zaostaju iza Beča i Berlina. Konjo puca na visoko. To je u biti sve. :D

Ali liku hrabrosti ne nedostaje. Da promijeni cjelokupan život sa malim djetetom. Što je za pohvalu...

Sad što neki bi ovdje, da se u stanovima baka i deka naslijeđenim, po centru Sarajeva kreću u šlapicama do tržnih centara, nemaju ambicije ili ih pak strah novih sredina i mogućnosti neuspjeha.... pa to prikazuju kroz neku nazovi žrtvu ostanka u BiH ....je njihov osobni problem a ne moj. A taj ostanak im nedaje za pravo ni da budu isključivi kritičari sistema, vlasti i rodnih gradova te državu da pljuju do znaka korozije...Trebaju stisnuti guzu ko konjo i u bijeli svijet, ako im se promjene i život u BiH sporo, nikako ili nezadovoljavajuće odvijaju.
Čemu ostanak?
Da možeš anonimno na forumu licitirati svojom žrtvom dijaspori? I reći im da su tvoja stajališta mjerodavnija a izlijevanje žuči opravdano.. idi brate gdje želiš.
SaraFina

#12247 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by SaraFina »

konoplja wrote:

Čudan smo narod.

Konjislav se spremio i hrabro promijenio sredinu. Kapa do poda. U vezi BG složio se sa mnom. Imamo različita stajališta isključivo o rangiranju Sarajeva. Ja bi ga u rang sa nekim gradovima evropskim, koji po kvalitetu života zaostaju iza Beča i Berlina. Konjo puca na visoko. To je u biti sve. :D

Ali liku hrabrosti ne nedostaje. Da promijeni cjelokupan život sa malim djetetom. Što je za pohvalu...

Sad što neki bi ovdje, da se u stanovima baka i deka naslijeđenim, po centru Sarajeva kreću u šlapicama do tržnih centara, nemaju ambicije ili ih pak strah novih sredina i mogućnosti neuspjeha.... pa to prikazuju kroz neku nazovi žrtvu ostanka u BiH ....je njihov osobni problem a ne moj. A taj ostanak im nedaje za pravo ni da budu isključivi kritičari sistema, vlasti i rodnih gradova te državu da pljuju do znaka korozije...Trebaju stisnuti guzu ko konjo i u bijeli svijet, ako im se promjene i život u BiH sporo, nikako ili nezadovoljavajuće odvijaju.
Čemu ostanak?
Da možeš anonimno na forumu licitirati svojom žrtvom dijaspori? I reći im da su tvoja stajališta mjerodavnija a izlijevanje žuči opravdano.. idi brate gdje želiš.
Nazif_Gljiva

#12248 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Nazif_Gljiva »

Radio Sarajevo wrote:
Nazif_Gljiva wrote:
stakasa wrote:

Ja sam prevodio dokument, i to nema veze s tim.

Jezik ko ne nauči barem da preživljava, taj je upravo onaj koji se žali na sve. I takvima ne valja nijedan sistem.
Ublehaši obični. Šta će, na baušteli sa našim, u prodavnici piše broj na kasi, koliko da plati i bogteveselio. Nema jačeg razloga, ustvari koji bi ti morao imati razlog da u Njemačkoj ne učiš njemački? To su ovi koji bacaju smeće kroz prozor, čim uđu u Bosnu, koji gledaju kako će i preko koga završiti papire u Bosni. Ujedno i kukaju kako je vamo skupo (da im niko ne bi dolazio)...
Nazif_Gljiva

#12249 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Nazif_Gljiva »

skafiskafsnjak wrote:
Nazif_Gljiva wrote:
stakasa wrote:

A jbg to mi nije uopste toliki problem. Ako je osoba dosla tu u skorije vrijeme. Jezik se vecinom uci tamo....

Druga je stvar ako je osoba tu godinama, a nije naucila... iako, nije ni tada na tebi da osudjujes. Nikad ne znas tudji razlog.

Neko bi i zemlju mozda propao zbog nekih tvojih postupaka. Ja bih radije pomogao nego ismijavao

:thumbup:
Daj navedi jedan razlog, zbog kojeg se ne treba učiti jezik zemlje u koju si došao?
Jedino da si gluhonijema, ali i oni imaju svoj jezik...
detroit-mercy

#12250 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by detroit-mercy »

Tomahawk11 wrote:Sistem uglavnom lovi sitne ribe.
Zakon važi za male.
Problem korupcije je prisutan svugdje u svijetu samo sto su razliciti nivoi korupcije u pojedinim drzavama i to bas i nije neka velika novost.
Ono sto mene iznenadjuje je uporedjivanje zemalja u kojim je ta korupcija svedena na neku minimalnu mjeru ili podnosljivu mjeru sa zemljama gdje je korupcija lifestyle :skoljka:
Onda lola kaze ima korupcije u Holandiji ili Austriji ili USA, pa uglavnom ide licni primjer, ja mu dao ovo.
Odmakni se malo od licnog primjera i gledaj na siru sliku, koliko gradjani jedne drzave imaju povjerenje u sistem i sta sistem radi kada se suoci sa istom.
Evo, zadnji skandal u USA gdje su ovi malo imucniji placali za djecu da im udju na bolje skole/universitete. Sve koje su nasli biti ce jebani i preko mjere da ne bi drugima palo na pamet da pokusaju isto, univerzitete koji su upleteni ce protresti do te mjere da ce se cio proces redfinirati da tesko da ce se ikada vise doci u poziciju da neko od zaposlenika dodje u poziciju da moze da izigra sistem. Hoce li ikada napraviti 100% siguran sitem, ne iluzorno je ocekivati ali ce uraditi dosta toga da taj sistem dovedu na jedan siguran nivo.
Poruka poslana, ko je shavatio shvatio je ko nije platiti ce cijenu.
Drugi primjer, senator Blagoevich koga u ulovili u pokusaju da proda Obamino senatsko mjesto, jeban, poruka poslana. Kad je kod nas jeban na taj nacin ikada.
Primjer koji ja licno volim, Kilpatrick bivsi gradonacelnik Detroita, povlasteno dijete, roditelji cio zivot u politici, umislio da je veci od zivota.
Mislim da je dobio 30tak godina zatvora zbog korupcije, iznudivanja novca, namjestanja poslova firmama. Hajd bajo stisni kad znas da mozes biti jeban ko niko.
Da li su drustvene anomalije nakon ovog nestale, naravno da ne ali sistem ti salje snaznu poruku sta te ceka i u isto vrijeme pokusava da odrzi vjeru stanovnistva u sitem jer ako gradjani izgube povjerenje u sistem, sistem sam od sebe propada i dobijes haos.
Dovoljno je izaci na ulicu i pitati obicnog Aurstrijanca, Holandjanina ili Bosanca koliko imaju povjerenje u sistem i sve ce ti se samo reci.
Post Reply