arzuhal wrote:
Pričaš o Kurdima kao da oni imaju svi zajedničku ideju vodilju, nešto poput Albanaca i Kosova, a nemaju. I nisu okruženi Danskom i Norveškom pa da stvaraju Kurdistan ono rahat. Mada ja nisam uopće protiv toga da Kurdi imaju svoju državu, samo mislim da se to neće desiti bez nekih svjetskih potresa, ne tek regionalnih.
Navedi konkretne razlike izmedju Albanaca i Kurda?
PKK, KDP, PUK, PYD, KDPI, PAK, PJAK... i druge velike i male stranke se sve zajedno zalazu za nezavisni Kurdistan. Ne postoji nijedna znacajna kurdska organizacija koja se protivi nezavisnom Kurdistanu.
Kurdi su pluralan narod, ali oko nekih stvari, kao sto je nezavisni Kurdistan, uopste nema spora. Mogu se jedino sporiti oko metoda i ideologije koju ce koristiti na putu ka tom ultimativnom cilju.
Moras uzeti u obzir da su Kurdi brojcano veliki narod i da zivi na homogenom teritoriju. Imaju izuzetan natalitet, pa prognoze govore da ce za par decenija brojati i do 50 miliona. Erdogan kaze da Kurdi imaju tako visok natalitet da bi 2038 mogli biti vecina u Turskoj. Misljenja sam da malo pretjeruje kako bi motivisao Turkinje da radjaju, sto je onako zlokoban nacin motivacije, ali opet je pokazatelj da Kurdi rastu kao narod. Nije moguce vjecno drzati kao taoca tako veliki narod.