Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
- cLo
#12226 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Procitati -A short history of nearly everything od Bill Brysona, pisana je tako da svako :p moze razumjeti :p
- arzuhal
#12227 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Ma jok, kakvi...Naši forumaši čitanje uglavnom smatraju duhovnom slabošću i hendikepom, te da je ono precjenjeno...cLo wrote:Procitati -A short history of nearly everything od Bill Brysona, pisana je tako da svako :p moze razumjeti :p
- Smrcak15
#12228 Re: Ateizam / Nihilizam
harač wrote: tvoja korist na ovom forumu jeste da ateistima pokazes sta je maksimum vasih argumenata i dokaza. poput ovoga sa hoffmanom. krecuci od opravdane pretpostavke da si lazov i manipulator ljudi ce istraziti radove navedenog naucnika i potvrditi postojanje darvinistickog objasnjenja onoga sto ti pripisujes magiji i glupostima. time ce potvrditi: 1) manipulatorsko/lazovsku prirodu tvoje "argumentacije" + 2) dodatno ucvrstiti svoj naturalizam
stoga, daleko od toga da si ti beskoristan. ipak, ne smatram da treba to raditi na ovoj temi. ona bi ipak trebala teziti vecim i rigoroznijim standardima saznanja
a cuj to molim te, to sto ti uletis padobranski u prostor a neznas da je miniran teren i kad te to intelektualno logicki argumentovano digne u zrak, zato sto si stao na mjeto gdje nisi trebao se zaletitikrecuci od opravdane pretpostavke da si lazov i manipulator
to sto me tako nazivas, nece ti ja to plaho uzeti za ozbiljno...ma necu se cak ni ljutiti....a to sto kazes manipulator...na koji nacin...mozda jedino to sto nekad idem taktikom, navlacenja ateistickog misljenja na tanak led, pa kad dodje na tanak led da propadne ko kamion u vodu
hajde pokazio mi gdje ja to lazem, pa da se odmah na mjesec katapultiram
a cuj to molim te, de budi dobar i ti nam ga istrazi i objasni i zacepi mi usta za sva vremena...da te ne smaram sa nano masinerijomljudi ce istraziti radove navedenog naucnika i potvrditi postojanje darvinistickog objasnjenja
cuj darwinisticko objasnjenje za nano masine, a Darwin blage veze nije imao ista o nano masinama u celijama, nego je celija shvata vise kao neka smjesa zelea bez neke kompleksnosti.
sto ti nama ne bi experimentalno pokazao to, tako st oces uzeti milione casa i bacati jednu po jednu na beton pa kad pukne da se stvore 3 mini casise, da pokazes kako slucajni dogadjaji kreiraju bar neku mini vrstu kompleksnosti.
- Bloo
- Globalna šefica
#12229 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
cLo wrote:Procitati -A short history of nearly everything od Bill Brysona, pisana je tako da svako :p moze razumjeti :p
Izvrsna i humoristična knjiga za laike!
I one koji se tako osjećaju
- Bloo
- Globalna šefica
#12230 Re: Ateizam / Nihilizam
I šta se desilo sa vanzemoljcima?Bloo wrote:Što ne mogu aliensi?Smrcak15 wrote:dodjemo do zakljucka da je nemogu biti aliensi, nego Bog.
- MarlboroGold
#12231 Re: Ateizam / Nihilizam
Nema tu znaka jednakosti. Možda sam se trebao bolje izraziti. Iz "ja vjerujem" često pređe u "ja znam" kad su vjernici u pitanju, što je i apsurd.cLo wrote:Sasvim je lupnut ovaj znak jednakosti izmedju -ja vjerujem- i - ja znam- (da bog postoji), to su dva opozitna stava na kojima ljudi baziraju svoj odnos prema vjeri. A nebrojeno puta sam na temi nabasala na izjednacavanje. Vjernicima nisu potrebni nikakvi dokazi, inace to vise ne bi bila vjera, nego spoznaja, u tom slucaju vise ne bi bilo vjernika, svi ljudi bi znali da bog postoji i ponasali se po uputama, samo neki hrabar i caknut bi otisao naheravo. Ti sad npr. planiras odmor od 10. do 25. jula negdje juzno, jedva cekas da se iskupas i isuncas. Ne mozes biti siguran da ces imati divno vrijeme, ali vjerujes da nece pljustati svaki dan. Ako bi bio siguran da ce pljustati planirao bi godisnji u nekom drugom intervalu. Hocu reci da vjerovanje apsolutno iskljucuje spoznaju, na tome se, uostalom i zasniva vjera - ja ne znam, ali i dalje vjerujem.MarlboroGold wrote: Ja vjerujem ili ja znam da on postoji -> Potreban dokaz -> Empirijskog dokaza nema.
- MarlboroGold
#12232 Re: Ateizam / Nihilizam
Ona ću priznati da sam pogriješio i vjerovatno vječno goriti. Za sad je ovako... a ako mu okreneš leđa plaše te vječnom kaznom na onom svijetu, što je čista manipulacija ljudima. Tako su plašile i mnoge druge religije prije pojave islama i to nije ništa novo - Hadom, Anubisom itd.Smrcak15 wrote: a sta ako je zaiosta Kuran od tog inteligentnog dizajnera, sta onda???
Sad smo toliko napredovali da jednostavno religije to ne mogu pratiti, a naročito se islam nalazi u velikoj krizi.
Kao što sam već jednom rekao, Kur'an apsolutno nije potreban da bi bio dobar čovjek. Šta će ti ta vodilja ako i bez nje možeš biti dobar? Zašto te uopšte neko treba voditi? Jesi li nesposoban bez nje razlučiti šta je dobro a šta loše? Ako jesi, onda neka je kod tebe. Meni apsolutno ne treba, jer koliko ti pomaže, toliko ti i odmaže u vidu sužavanja vidika i barijera u napredovanju. Samo ti vjeruj da će neki goriti u paklu... a šta ako neće? Jesi li se možda to nekad pitao? Evo ti konkretno jedan primjer - kriptovalute. Razgovaram sa prijateljem vjernikom neki dan... ja njemu sve objasnim kako je to super, kako će to zamijeniti cash, brze transakcije itd. zbog tehnologije koja stoji iza... znači razvoj revolucionaran. On meni samo reče na to da je to zbog pohlepe ljudi, to nije u skladu sa islamom, to ne valja, to nije dobro i onda počeo neke hadise spominjati...Smrcak15 wrote: a ako bi rekli pa mozda je kuran od ljudi ali ne od BOga iako on mozda i postoji.....to bi onda znacilo da smo bi fakticki bez upute i knjige vodilje...a cim nemas uputu od BOga to znaci nemozes snositi odgovornost za djela jer ti se nije ni obracao a da procitas njegovu knjigu kako , kad to nije njegova knjiga....pa samim tim imalo bi cijelo covjencastvo alibi za svoja djela...pa kad dodju na sudnji dan mogli furati pricu, niti si nam se javljao niti smo imali kakvu knjigu sa tvojim uputama da slijedimo.
- Connaisseur Karlin
#12233 Re: Ateizam / Nihilizam
jednako je besmisleno da ateista kaze da nema dokaza o postojanju Boga a kojeg ni ne poznaje, ne zna,pa kako mozes znati da nema dokaza o psotoajnju Boga, tvrditi da nema Boga, iako si svijesna/stan da nemas znanje o BogucLo wrote:Sasvim je lupnut ovaj znak jednakosti izmedju -ja vjerujem- i - ja znam- (da bog postoji), to su dva opozitna stava na kojima ljudi baziraju svoj odnos prema vjeri. A nebrojeno puta sam na temi nabasala na izjednacavanje. Vjernicima nisu potrebni nikakvi dokazi, inace to vise ne bi bila vjera, nego spoznaja, u tom slucaju vise ne bi bilo vjernika, svi ljudi bi znali da bog postoji i ponasali se po uputama, samo neki hrabar i caknut bi otisao naheravo. Ti sad npr. planiras odmor od 10. do 25. jula negdje juzno, jedva cekas da se iskupas i isuncas. Ne mozes biti siguran da ces imati divno vrijeme, ali vjerujes da nece pljustati svaki dan. Ako bi bio siguran da ce pljustati planirao bi godisnji u nekom drugom intervalu. Hocu reci da vjerovanje apsolutno iskljucuje spoznaju, na tome se, uostalom i zasniva vjera - ja ne znam, ali i dalje vjerujem.MarlboroGold wrote: Ja vjerujem ili ja znam da on postoji -> Potreban dokaz -> Empirijskog dokaza nema.
-
Hakiz
#12234 Re: Ateizam / Nihilizam
De ba Karlin. Možeš ti to i bolje.Connaisseur Karlin wrote:jednako je besmisleno da ateista kaze da nema dokaza o postojanju Boga a kojeg ni ne poznaje, ne zna,pa kako mozes znati da nema dokaza o psotoajnju Boga, tvrditi da nema Boga, iako si svijesna/stan da nemas znanje o BogucLo wrote:Sasvim je lupnut ovaj znak jednakosti izmedju -ja vjerujem- i - ja znam- (da bog postoji), to su dva opozitna stava na kojima ljudi baziraju svoj odnos prema vjeri. A nebrojeno puta sam na temi nabasala na izjednacavanje. Vjernicima nisu potrebni nikakvi dokazi, inace to vise ne bi bila vjera, nego spoznaja, u tom slucaju vise ne bi bilo vjernika, svi ljudi bi znali da bog postoji i ponasali se po uputama, samo neki hrabar i caknut bi otisao naheravo. Ti sad npr. planiras odmor od 10. do 25. jula negdje juzno, jedva cekas da se iskupas i isuncas. Ne mozes biti siguran da ces imati divno vrijeme, ali vjerujes da nece pljustati svaki dan. Ako bi bio siguran da ce pljustati planirao bi godisnji u nekom drugom intervalu. Hocu reci da vjerovanje apsolutno iskljucuje spoznaju, na tome se, uostalom i zasniva vjera - ja ne znam, ali i dalje vjerujem.MarlboroGold wrote: Ja vjerujem ili ja znam da on postoji -> Potreban dokaz -> Empirijskog dokaza nema.nemati znanje o Bogu ili bilo cemu, ne znaci da znas da nema Boga ili da nema necega
Postojanje se dokazuje. Nepostojanje se ne dokazuje. I u krivičnom postupku onaj ko tvrdi da je neko prekršio zakon mora to dokazati. Ne mora dokazivati onaj koji tvrdi da nije prekršio zakon. Dakle, ako tužilac ne iznese ni jedan dokaz za tvrdnju da je zakon prekršen, osumnjičeni može samo da šuti. I neće biti osuđen.
Dakle, mora se dokazati tvrdnja da bog postoji, Ne mora se dokazati tvrdnja da ne postoji.
Znaš i ti to, nego malo provociraš
- Connaisseur Karlin
#12235 Re: Ateizam / Nihilizam
netocno, ovdje se TVRDNJA i STAV DOKAZUJU,; ako tvrdis nesto, to moras dokazatiHakiz wrote:De ba Karlin. Možeš ti to i bolje.Connaisseur Karlin wrote:
jednako je besmisleno da ateista kaze da nema dokaza o postojanju Boga a kojeg ni ne poznaje, ne zna,pa kako mozes znati da nema dokaza o psotoajnju Boga, tvrditi da nema Boga, iako si svijesna/stan da nemas znanje o Bogunemati znanje o Bogu ili bilo cemu, ne znaci da znas da nema Boga ili da nema necega
Postojanje se dokazuje. Nepostojanje se ne dokazuje. I u krivičnom postupku onaj ko tvrdi da je neko prekršio zakon mora to dokazati. Ne mora dokazivati onaj koji tvrdi da nije prekršio zakon. Dakle, ako tužilac ne iznese ni jedan dokaz za tvrdnju da je zakon prekršen, osumnjičeni može samo da šuti. I neće biti osuđen.
Dakle, mora se dokazati tvrdnja da bog postoji, Ne mora se dokazati tvrdnja da ne postoji.
-
Hakiz
#12236 Re: Ateizam / Nihilizam
Connaisseur Karlin wrote:netocno, ovdje se TVRDNJA i STAV DOKAZUJU,; ako tvrdis nesto, to moras dokazatiHakiz wrote:De ba Karlin. Možeš ti to i bolje.Connaisseur Karlin wrote:
jednako je besmisleno da ateista kaze da nema dokaza o postojanju Boga a kojeg ni ne poznaje, ne zna,pa kako mozes znati da nema dokaza o psotoajnju Boga, tvrditi da nema Boga, iako si svijesna/stan da nemas znanje o Bogunemati znanje o Bogu ili bilo cemu, ne znaci da znas da nema Boga ili da nema necega
Dobro. Koristiću vjernički pristup dokazivanju:
Bog ne postoji. Dokaz za to je ateistički stav da ne postoji.
OK?
Vidim ja da ćemo morati mi to nasamo riješiti.
- Connaisseur Karlin
#12237 Re: Ateizam / Nihilizam
tvrdnje i stavovi nisu dokaziHakiz wrote:Connaisseur Karlin wrote:netocno, ovdje se TVRDNJA i STAV DOKAZUJU,; ako tvrdis nesto, to moras dokazatiHakiz wrote: De ba Karlin. Možeš ti to i bolje.
Dobro. Koristiću vjernički pristup dokazivanju:
Bog ne postoji. Dokaz za to je ateistički stav da ne postoji.
OK?
- Smrcak15
#12238 Re: Ateizam / Nihilizam
sta ti mislis sto ne mogu, da cujem????Bloo wrote:I šta se desilo sa vanzemoljcima?Bloo wrote:Što ne mogu aliensi?Smrcak15 wrote:dodjemo do zakljucka da je nemogu biti aliensi, nego Bog.
-
Hakiz
#12239 Re: Ateizam / Nihilizam
Kako nisu? Jedino čime vjernici (i agnostici) dokazuju da bog ili neki oblik kreatora svega postoji je tvrdnjama i stavovima da postoji. Ne postoji ni jedan empirijski, nepristrasan, dokaz postojanja.Connaisseur Karlin wrote:
tvrdnje i stavovi nisu dokazi
Sada si kontradiktorna svojm ubjeđenjima.
- Connaisseur Karlin
#12240 Re: Ateizam / Nihilizam
agostici ne dokazuju nikome nista jer fino kazu za ne znaju sto je i tko je Bog, kako cu kao agnostik traziti dokaz neceg sto ne poznajemHakiz wrote:Kako nisu? Jedino čime vjernici (i agnostici) dokazuju da bog ili neki oblik kreatora svega postoji je tvrdnjama i stavovima da postoji. Ne postoji ni jedan empirijski, nepristrasan, dokaz postojanja.Connaisseur Karlin wrote:
tvrdnje i stavovi nisu dokazi
Sada si kontradiktorna svojm ubjeđenjima.
atiseticke tvrdenje i stavovi , i tvrdenj vjernika i njhiovih stavoa su VAMA , zajedno , bazirane na konceptima ateizma i konceptima religije, vi, kao suprostavljene grupe imate ogrnicene stavote i tvrdnje , igrate se macke i misa , jer je , generalno receno, tezanja da se brane i obarzole koncpeti ateizma i koncpeti religije vas vodi ka besmislenosti
-
Hakiz
#12241 Re: Ateizam / Nihilizam
Ali, bez obzira na to što kažete da ne znate ko je i šta je bog, vi svejedno tvrdite da postoji.Connaisseur Karlin wrote:
agostici ne dokazuju nikome nista jer fino kazu za ne znaju sto je i tko je Bog, kako cu kao agnostik traziti dokaz neceg sto ne poznajem![]()
Tako da vjernici trebaju ne samo dokazati da bog postoji, nego i to da postoji u onoj formi u kojoj ga njihova religija prikazuje.
Agnostici ne trebaju dokazati formu boga, ali kako tvrde da postoji, trebaju dokazati postojanje.
- Connaisseur Karlin
#12242 Re: Ateizam / Nihilizam
Hakiz wrote:Ali, bez obzira na to što kažete da ne znate ko je i šta je bog, vi svejedno tvrdite da postoji.Connaisseur Karlin wrote:
agostici ne dokazuju nikome nista jer fino kazu za ne znaju sto je i tko je Bog, kako cu kao agnostik traziti dokaz neceg sto ne poznajem![]()
Tako da vjernici trebaju ne samo dokazati da bog postoji, nego i to da postoji u onoj formi u kojoj ga njihova religija prikazuje.
Agnostici ne trebaju dokazati formu boga, ali kako tvrde da postoji, trebaju dokazati postojanje.
Agnostici ne tvrde da Bog postoji .
-
Hakiz
#12243 Re: Ateizam / Nihilizam
Agnostici nemaju hrabrosti da zauzmu stav, tu si u pravu.Connaisseur Karlin wrote:Hakiz wrote:Ali, bez obzira na to što kažete da ne znate ko je i šta je bog, vi svejedno tvrdite da postoji.Connaisseur Karlin wrote:
Stavom da ljudi nemaju kapacitet niti da dokažu niti da opovrgnu postojanje boga pokušavaju se osigurati da bilo koja strana da pobijedi, oni će od toga imati koristi.
- Connaisseur Karlin
#12244 Re: Ateizam / Nihilizam
atiesticka HrabrostHakiz wrote:Agnostici nemaju hrabrosti da zauzmu stav, tu si u pravu.Connaisseur Karlin wrote:Hakiz wrote:
Ali, bez obzira na to što kažete da ne znate ko je i šta je bog, vi svejedno tvrdite da postoji.
to nema veze sa nemanjem ateisticke hrabrosti, vec sa vasim nemanjem agnosticke, zdrave, logike
- Connaisseur Karlin
#12245 Re: Ateizam / Nihilizam
Ne,jer ni nijedna strana nece nikad pobjediti , borab vam je toliko beesmislena da se jos smijemHakiz wrote: Stavom da ljudi nemaju kapacitet niti da dokažu niti da opovrgnu postojanje boga pokušavaju se osigurati da bilo koja strana da pobijedi, oni će od toga imati koristi.
ja od vase blentarije i hrabrosti nemam nikave korsiti
- Ludzak
#12246 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Bojim se da poslije ovog komentara agnosticizam još više ne shvatam.Connaisseur Karlin wrote:Ludzak wrote:Agnosticizam ne postoji. Ili jesi vjernik ili nisi. A ti mi više bacaš na vjernika.
ateizam je religijavi vjerujete da Bog ne postoji , odnnosno ne vjerujete da Bog postoji
![]()
mi agnostici ne vjerujemo ni vjernicima u posotjanje Boga ni vama vjernicima u nepostojanje Boga
- Connaisseur Karlin
#12247 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
strasnoLudzak wrote:Bojim se da poslije ovog komentara agnosticizam još više ne shvatam.Connaisseur Karlin wrote:Ludzak wrote:Agnosticizam ne postoji. Ili jesi vjernik ili nisi. A ti mi više bacaš na vjernika.
ateizam je religijavi vjerujete da Bog ne postoji , odnnosno ne vjerujete da Bog postoji
![]()
mi agnostici ne vjerujemo ni vjernicima u posotjanje Boga ni vama vjernicima u nepostojanje Boga
- Ludzak
#12248 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Prema tom stavu ispada da ste vi agnostici ništa drugo već mutanti od vjernika i ateiste.
- Smrcak15
#12249 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
znaci kad se poseksa vjernik/vjernica sa ateistom/ateistikinjom---->rodi se mali agnostikLudzak wrote:Prema tom stavu ispada da ste vi agnostici ništa drugo već mutanti od vjernika i ateiste.
- harač
#12250 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
What makes us human? A biologist (Christian) and a philosopher (Atheist) discuss
iznenađujuće gledljiva stvar. byrne je sjajan filozof uma, a miller nije budala
iznenađujuće gledljiva stvar. byrne je sjajan filozof uma, a miller nije budala