Dolazi zima - zimske gume
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- kabal1337
#12201 Re: Dolazi zima - zimske gume
Ako te neko pita da li prodajes gume dot 2018, i ti kazes : Da. Onda prodaj gume sa dotom 2018 a ne 2017 itd..
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#12202 Re: Dolazi zima - zimske gume
gume su kvarljiva roba
dok nije bilo interneta i foruma qarinu ste znali sta su ti brojevi ,al tad se vecina kotrljala na polovnim opancima ,neki su tek ove godine prvi put u zivotu provozali nove gume pa su sokirani
dok nije bilo interneta i foruma qarinu ste znali sta su ti brojevi ,al tad se vecina kotrljala na polovnim opancima ,neki su tek ove godine prvi put u zivotu provozali nove gume pa su sokirani
- ranger
#12203 Re: Dolazi zima - zimske gume
isto mi se desilo s makbelom samo ja pogledo dvije kontam ma to je to i uspjeli su me zajebat...alipasijaner wrote:btw. Početkom novembra sam nazv'o Makbel na fontele DDan, DDan imate li u toj i toj dimenziji Dunlop WS5 kazu sutra ce ih imati. OK, ja drugi dan ponovo na telefon kazu stigle gume, pitam jel ovogodišnji DOT kažu jeste ok, rekoh eto me, još su bili u starom prostoru i nisu trebale nikakve najave ni rezervacije. Dođem ljudi premontiraju gume i ja bezveze onako gledam auto dok je još na dizalici i pogledam DOT kad ono vidi vraga neka sedmica iz 2015 godine, kažem ja momku koji montira gume hajde pogledaj DOT on pogleda i slegne ramenima.OK rekoh ne diraj ništa ne spuštaj auto sa dizalice odoh do "gazdarice" jer tamo u prodaji rade dvije tri djevojke rekoh Huston... bla bla bla.. ja došao da kupim nove gume, a kada mislim nove mislim i to da im je DOT iz ove godine kao što ste i rekli da jeste.. ovo ono tamo vamo šta da radimo, pa ništa pogledaj u magazi imaš li DWS5 sa ovogodišnjim DOT-om, a ako nemaš.. montirajte moje stare gume, vratite pare i odoh. Gledam na sat već sam sat i po proveo kod njih.. vraćaju se lik iz magaze i crnka i kažu nemamo premontiraćemo gume.. kontam ko će se opet jebavat... i pitam ok imate li GY UG Perf G1 sa ovogodišnjim DOT-om kažu imaju i elem.. promjenim gume za te... da poentiram, ako vam je važan DOT ili osjećaj da kad već dajete pare za nove gume da i dobijete gume sa ovogodišnjim DOT-om onda otvorite četvoro oči i bacite pogled jeste li dobili to za šta ste dali pare, ako nije zažmiri daj pare i gas..
i ta sa starim dotom je nova nekoristena ali ako mi hoces tu uvalit spusti cijenu kralju, svugdje je guma sa starijim dotom jeftinija.
a prodavat po punoj cijeni a guma iz pretprosle godine, e pa to je podvala.
-
emko1234
#12204 Re: Dolazi zima - zimske gume
Odlično. Jesi ikad vozio gume 10 godina stare?boshniak wrote:Bitan je DOT kad vec kupujes nove gume i treba da budu nove, a ako vec prodaju sa starijim DOTom nek ih stave na akciju, i Bingo i Konzum stavljaju robu na akciju pred istek roka trajanja. Kao i svaka roba i guma ima rok trajanja, nece mu problem biti ove ni naredne sezone, ali ako je neko ko malo vozi, i kome ce gume trajati 5-6god, i kad na to dodas da su stare vec tri godine dobijes gume od 8-9god. A plus i ako ih prodaje kasnije kao polovne lakse je prodati mladje gume, hajd ti objasni nekom da prve tri sezone,nisu montirane.
Evo ja cu ti reci iz prve ruke, ja jesam. Kupljene nove, vozene samo zimi. U 10 godina nisu prešle više od 30k km, skladištene pravilno. Bačene samo iz razloga što je vlasnik auta stariji čovjek pao na priču kako može poginuti jer su mu gume toliko stare. Radi se o mom amidži. Inače auto golf 5, ovdje kupljeno novo. Iste godine kad je kupio auto, stavio gume. Čovjek godišnje ne pređe više od 5-6k km.
Za te toliko godine, niti su se istrošile, niti su se iskrivile, niti se plastificirale. Sarajevo - Bješnica - Sarajevo, najcešća ruta.
Prema tome, vi što pušite priču o DOTu, i smatrate taj podataka najrelevantnijim, moram vas rastužiti. Ipak nije.
Edit : Guma Goodyear UG7+
Last edited by emko1234 on 17/12/2018 09:42, edited 1 time in total.
-
vauvau
#12205 Re: Dolazi zima - zimske gume
Tako je bošnjače. Da datum proizvodnje nije bitan ne bi ga ni stavljali na gume. Da mi je samo vidjeti ko kupi sudžuk ili paštetu sa starim datumom proizvodnje.boshniak wrote:Bitan je DOT kad vec kupujes nove gume i treba da budu nove, a ako vec prodaju sa starijim DOTom nek ih stave na akciju, i Bingo i Konzum stavljaju robu na akciju pred istek roka trajanja. Kao i svaka roba i guma ima rok trajanja, nece mu problem biti ove ni naredne sezone, ali ako je neko ko malo vozi, i kome ce gume trajati 5-6god, i kad na to dodas da su stare vec tri godine dobijes gume od 8-9god. A plus i ako ih prodaje kasnije kao polovne lakse je prodati mladje gume, hajd ti objasni nekom da prve tri sezone,nisu montirane.
- bitanga_sa_otesa
#12206 Re: Dolazi zima - zimske gume
ma moze i suĐuka i pasteta sa isteklim rokom ,samo nek spuste cijenu ili daju dzabe 
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#12207 Re: Dolazi zima - zimske gume
Krajnji rok u kome se gume smatraju novim, uz obavezu propisnog skladištenja i kao takve mogu prodavati je 5 godina, tako kazu nasi uzoriti Njemci.
-
boshniak
#12208 Re: Dolazi zima - zimske gume
Kako znas da nisu promjenile strukturu, nokat tehnikom?emko1234 wrote:Odlično. Jesi ikad vozio gume 10 godina stare?
Evo ja cu ti reci iz prve ruke, ja jesam. Kupljene nove, vozene samo zimi. U 10 godina nisu prešle više od 30k km, skladištene pravilno. Bačene samo iz razloga što je vlasnik auta stariji čovjek pao na priču kako može poginuti jer su mu gume toliko stare. Radi se o mom amidži. Inače auto golf 5, ovdje kupljeno novo. Iste godine kad je kupio auto, stavio gume. Čovjek godišnje ne pređe više od 5-6k km.
Za te toliko godine, niti su se istrošile, niti su se iskrivile, niti se plastificirale. Sarajevo - Bješnica - Sarajevo, najcešća ruta.
Prema tome, vi što pušite priču o DOTu, i smatrate taj podataka najrelevantnijim, moram vas rastužiti. Ipak nije
Nista onda posalji svoju ekpertizu Michelinu, Goodyearu, Dunlopu i ostalim, da ne muce vise sa sa tim oznakama starosti guma ni sebe ni nas. A poslat cu ti sliku gume stare 11god sa 6mm sare i sliku iste gume stara 2god samo zumiraj sliku da vidis sitne pukotine i brazde po staroj gumi.
- bitanga_sa_otesa
#12209 Re: Dolazi zima - zimske gume
kod mene su zadnja sedmica 2017. znaci novi model 2018.
- saravara
#12210 Re: Dolazi zima - zimske gume
ima li neko iskustvo sa ovim PETLAS gumama 16ke zimske ?
- konektovan
#12211 Re: Dolazi zima - zimske gume
Moj kolega, mislim da mu je 7 sezona na petlas snowmaster gumama, i to na mondeu. Covjek kaze da su mu se super pokazale. Da ne bude zabune, to je drugi set koji je kupio, mislim da su sadasnje u trecoj sezoni.saravara wrote:ima li neko iskustvo sa ovim PETLAS gumama 16ke zimske ?
- skafiskafsnjak
#12212 Re: Dolazi zima - zimske gume
Ci-Nick wrote:prošao u oba smjera i ono je po auto 3 puta gore od makadama jer na prosječnih 20 kmh koliko se vozilo ( kad se nije stajalo u koloni u Donjoj Jablanici), udari na amortizere su bili ko da se vozi preko udarnih rupa na asfaltu ispunjenih vodom pa ne znaš ni kad će da te zdrma.skafiskafsnjak wrote:Konjic - Jablanica . Ledeni makadam !
A kad vidis, ne smijes kociti....
-
emko1234
#12213 Re: Dolazi zima - zimske gume
Znaš šta? Osnovni problem ovdje je što se vjeruje svemu što se piše i pročita na internetu.boshniak wrote:Kako znas da nisu promjenile strukturu, nokat tehnikom?emko1234 wrote:Odlično. Jesi ikad vozio gume 10 godina stare?
Prema tome, vi što pušite priču o DOTu, i smatrate taj podataka najrelevantnijim, moram vas rastužiti. Ipak nije
Nista onda posalji svoju ekpertizu Michelinu, Goodyearu, Dunlopu i ostalim, da ne muce vise sa sa tim oznakama starosti guma ni sebe ni nas. A poslat cu ti sliku gume stare 11god sa 6mm sare i sliku iste gume stara 2god samo zumiraj sliku da vidis sitne pukotine i brazde po staroj gumi.
Nikad neću zaboraviti jednu seriju emisije "Provjereno" na NovojTV gdje su ljudi radili tj testirali određene uređaje i opremu, tj garancije na iste. Zaključak je bio da se stvari danas namjerno prave da bi trajale onoliko koliko proizvođač deklariše garancijom.
Moral of the story je da ako ti neko kaže da je nešto najbolje upotrijebiti do određenog datuma, bez jasno deklarisanog roka trajanja, ne znači nužno da će isti proizvod biti neupotrebljiv nakon tog datuma.
I to se ne radi kako bi prosječan bošnjo bio siguran i kako bi se mogao pohvaliti na kafi ili forumu, nego čisto kako bi ga tim datumom proizvođač natjerao da opet da lovu ja njemu ja nekom drugom.
Podaci koji se iznose često služe baš za to, manipulaciju.
Što se tiče guma, nemam pojma. Nisam nikakav ekspert za gume, niti sam hemičar po struci. Ono što ti sigurno mogu reći je da se na Bješanicu tim autom s tim gumama uvijek i bez problema izlazilo kako prve godine kad su montirane, tako i do prošle gume kad su skinute. Po meni bolji test ne treba, bez bilo kakve nepredviđene situacije, ili ne daj bože opasne.
Dakle DOT podatak ne sporim, samo kažem da nije sve crno ili bijelo kad su gume u pitanju.
-
alipasijaner
#12214 Re: Dolazi zima - zimske gume
Slobodno može biti i provokacija i zajebancija.. ljudi smo pričamo razmjenjujemo mišljenja, a drugo nisam balavac da se palim k'o šibica.emko1234 wrote: Za šta ti je konkretno bitno da je DOT ovogodišnji?
Mislim tebi lično. Nije provokacija, nije zajebancija.
Nadasve Michelin je na svojoj stranici https://www.michelinman.com/US/en/help/ ... tires.html fino napisao "If the tires haven't been replaced 10 years after their date of manufacture, as a precaution, Michelin recommends replacing them with new tires. Even if they appear to be in usable condition and have not worn down to the tread wear indicator. This applies to spare tires as well." dakle po njima gume možeš voziti do 10 godina starosti, a tada ih bla bla bla promijeni mada čak i nisu istrošene do tw indikatora.
Isto tako proizvođači se kunu da gume koje nisu montirane svakom godinom od dana proizvodnje ako su pravilno skladištene gube na kvalitetu kao da su vožene tri sedmice.
Dakle svaki od uslova po proizvođaču zadovoljava kvalitet gume, međutim jednostavno kada dajem pare hoću da dobijem ono za šta sam i dao pare, a u ovom slučaju u mojoj glavi ideja vodilja je bila ta da jednostavno hoću gume sa ovogodišnjim DOT-om. Ništa više, ništa manje... isto da dođeš u prodavnicu i kupuješ tv, bili za iste pare kupio tv koji je bio u kutiji ili koji je raspakovan stajao u izlogu pa makar i nikad ne bio uključen..
Last edited by alipasijaner on 17/12/2018 10:40, edited 2 times in total.
-
alipasijaner
#12215 Re: Dolazi zima - zimske gume
Tačno tako... zato je na dnu cjenovnika web stranice sava.ba jasno naglašeno "Popust na zimske i cjelogodišnje gume marke VREDESTEIN iz 2016. - 2017. godine je 20% . Na gume proizvedene 2015. i prije, odobravamo dodatnih 5% na svaku slijedeću godinu. Popust na gume za dostavna i laka teretna vozila je 15% . Ako plačate karticom na rate popust se umanjuje za 5% "ranger wrote: isto mi se desilo s makbelom samo ja pogledo dvije kontam ma to je to i uspjeli su me zajebat...
i ta sa starim dotom je nova nekoristena ali ako mi hoces tu uvalit spusti cijenu kralju, svugdje je guma sa starijim dotom jeftinija.
a prodavat po punoj cijeni a guma iz pretprosle godine, e pa to je podvala.
-
Milenkov buraz
#12216 Re: Dolazi zima - zimske gume
Ja sam prije par godina kupio TV koji je bio u izlogu dva-tri mjeseca raspakovan i uključen. Dobio ga u pola cijene, fer ponuda, radi i danas. Tako bi trebalo biti i sa starijim novim gumama. Pa i u prodavnici kada kupuješ nešto čemu ističe rok za recimo 20 dana dobiješ 2 za cijenu jednog ili sniženo drastično iako je taj proizvod i nakon naznačenog roka potpuno siguran i ispravan za konzumiranje mjesecima poslije.alipasijaner wrote:Slobodno može biti i provokacija i zajebancija.. ljudi smo pričamo razmjenjujemo mišljenja, a drugo nisam balavac da se palim k'o šibica.emko1234 wrote: Za šta ti je konkretno bitno da je DOT ovogodišnji?
Nadasve Michelin je na svojoj stranici https://www.michelinman.com/US/en/help/ ... tires.html fino napisao "If the tires haven't been replaced 10 years after their date of manufacture, as a precaution, Michelin recommends replacing them with new tires. Even if they appear to be in usable condition and have not worn down to the tread wear indicator. This applies to spare tires as well." dakle po njima gume možeš voziti do 10 godina starosti, a tada ih bla bla bla promijeni mada čak i nisu istrošene do tw indikatora.
Isto tako proizvođači se kunu da gume koje nisu montirane svakom godinom od dana proizvodnje ako su pravilno skladištene gube na kvalitetu kao da su vožene tri sedmice.
Dakle svaki od uslova po proizvođaču zadovoljava kvalitet gume, međutim jednostavno kada dajem pare hoću da dobijem ono za šta sam i dao pare, a u ovom slučaju u mojoj glavi ideja vodilja je bila ta da jednostavno hoću gume sa ovogodišnjim DOT-om. Ništa više, ništa manje... isto da dođeš u prodavnicu i kupuješ tv, bili kupio tv koji je bio u kutiji ili koji je raspakovan stajao u izlogu pa makar i nikad ne bio uključen..
-
alipasijaner
#12217 Re: Dolazi zima - zimske gume
Tačno tako i to je fer.Milenkov buraz wrote: Ja sam prije par godina kupio TV koji je bio u izlogu dva-tri mjeseca raspakovan i uključen. Dobio ga u pola cijene, fer ponuda, radi i danas. Tako bi trebalo biti i sa starijim novim gumama. Pa i u prodavnici kada kupuješ nešto čemu ističe rok za recimo 20 dana dobiješ 2 za cijenu jednog ili sniženo drastično iako je taj proizvod i nakon naznačenog roka potpuno siguran i ispravan za konzumiranje mjesecima poslije.
-
emko1234
#12218 Re: Dolazi zima - zimske gume
Sve sto si rekao sam naveo i ja. Pogledaj postove iznad. 10 godina, bla bla bla i slično.alipasijaner wrote:Slobodno može biti i provokacija i zajebancija.. ljudi smo pričamo razmjenjujemo mišljenja, a drugo nisam balavac da se palim k'o šibica.emko1234 wrote: Za šta ti je konkretno bitno da je DOT ovogodišnji?
Dakle svaki od uslova po proizvođaču zadovoljava kvalitet gume, međutim jednostavno kada dajem pare hoću da dobijem ono za šta sam i dao pare, a u ovom slučaju u mojoj glavi ideja vodilja je bila ta da jednostavno hoću gume sa ovogodišnjim DOT-om. Ništa više, ništa manje... isto da dođeš u prodavnicu i kupuješ tv, bili za iste pare kupio tv koji je bio u kutiji ili koji je raspakovan stajao u izlogu pa makar i nikad ne bio uključen..
Ja lično na svom autu vozim gume koje sam kupio i po DOTu su bile prošlogodišnji model. Dobio popust i jebe mi se.
Znači cijela prica o DOTu je vezana za cijenu gume, nečeš da ti neko uvaljuje muda pod bubrege i naplaćuje ti nešto što ti ne daje. To mi je sasvim legitimno i podržavam. Svi ostali aspekti DOTa su vrlo diskutabilni, i po meni su samo psihičke prirode, kako bi te gumar natjerao da gume stare 10 godina mijenjaš jer su tobože neupotrebljive.
-
Ci-Nick
#12219 Re: Dolazi zima - zimske gume
Testiranja koja je radio ADAC su pokazala da zimska guma od treće godine starosti značajno mijenja svoje karakteristike a preporuka je ne voziti zimske gume starije od 7 godina bez obzira na potrošenost i broj pređenih kilometara.
Mislim može se ona voziti i sa 12 godina starosti ali je to onda ko da si na ljetnim gumama.
Mislim može se ona voziti i sa 12 godina starosti ali je to onda ko da si na ljetnim gumama.
-
UmaX
#12220 Re: Dolazi zima - zimske gume
bitanga_sa_otesa wrote:kod mene su zadnja sedmica 2017. znaci novi model 2018.
-
hladan.preminger
#12221 Re: Dolazi zima - zimske gume
kaže se new modellbitanga_sa_otesa wrote:kod mene su zadnja sedmica 2017. znaci novi model 2018.
-
Milenkov buraz
#12222 Re: Dolazi zima - zimske gume
E nije već face lift modelhladan.preminger wrote:kaže se new modellbitanga_sa_otesa wrote:kod mene su zadnja sedmica 2017. znaci novi model 2018.
- Doda37
#12223 Re: Dolazi zima - zimske gume
Energy EFFICIENT SERIES, BOSE SPORT, EDITION LIMITED, FACELIFTMilenkov buraz wrote:E nije već face lift modelhladan.preminger wrote:kaže se new modellbitanga_sa_otesa wrote:kod mene su zadnja sedmica 2017. znaci novi model 2018.
-
vauvau
#12224 Re: Dolazi zima - zimske gume
Premijum.Doda37 wrote:
Energy EFFICIENT SERIES, BOSE SPORT, EDITION LIMITED, FACELIFT
- konektovan
#12225 Re: Dolazi zima - zimske gume
Hebote, onaj poredi tv koji je korišten kao izlozbeni i koji je radio Bog zna samo koliko, sa novom gumom koja je bila uskladištena po svim standardima?! Pa nije niko te gume koristio majku mu,...........