Desavanja u Hrvatskoj

Post Reply
Alfons Kauders

#12201 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by Alfons Kauders »

zg1911 wrote:
jebiga, nisam ja ko ti da se ima po sto eura za ručak s oboritom ribom. spusti ton i kani se mojih gastronomskih navika
Pa ako ne mozes priustiti Jadran, ima brate Bugarska, Turska itd. Zapravo nije to toliko ni do novca, jer se ne radi o stotinama eura razlike, vec o nekoliko eura po osobi. Neko je voljan dati tih nekoliko eura, a neko nije.
poanta je da su cijene u zd al pari ili malo iznad cijena u zg

krajnja poanta je ova - cijene svake godine sve više, turista svake godine sve više. jel tako? tako je. e sad neka mi netko od bosanskih ekonomskih stručnjaka objasni taj apsurd. što bi vi? išli maksimizirat svoju dobit ili slušali bosansku braću kako je skupo pa se solidarizirali i snizili cijene?
Cijene su ove godine vise radi PDV-a, ne radi pohlepe ugostitelja. Moraju biti vece, a ugostitelji su prvi negodovali. Naravno da ce biti veci promet kada radi poreza cijene odu 15% gore. Prosjecni lokal ove godine treba napraviti 20% vise prometa da bi imao dobit kao prosle godine.

Sreca je sto je ove godine posjecenost izvandredna, barem prema onom sto sam cuo iz Dalmacije, tako da nece biti problema. Dugorocno bi moglo biti, jer pada konkurentnost. Sreca u nesreci je haos u Turskoj i par drugih destinacija.

Kao bosanski ekonomski strucnjak, mogu ti reci da ce ova godina biti odlicna, ali da ce problem biti ponoviti slican rezultat naredne godine, kao i dugorocno. Konkurentnost ce biti problem, kao i radna snaga, a to je nesto siri problem od cijene vecere u lokalu.
Alfons Kauders

#12202 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by Alfons Kauders »

Lajavikrelac wrote:Kao što sam rekao sačekajmo kraj sezone pa da podvučemo računicu koliko su ti ti silni turisti ostavili love. Ako ste uduplali zaradu i napravili suficit onda priznajem bio sam u krivu.... :oops:

Pa jbt vaši portali na više jezika savjetuju turiste da ne idu auto putem jer ih deru, da se drže magistrala :-)
Ostavice se barem 10% vise love no prosle godine, cisto po osnovu PDV-a. Vjerovatno i dosta vise, preko 15%...

No, problem je sto taj rast nece osjetiti ugostitelji. Oni ce imati istu dobit kao i prosle godine. Ako je neko tukao milion kuna za sezonu, ove godine ce napraviti 1.15 miliona, ali ce imati istu dobit. Uz vise prometa po manje konkurentnim cijenama, takvom ugostitelju ostaje isto ili manje para za ulaganje...

Konkurentnost koja je ionako problem ne samo Hrvatske, vec i mase drugih destinacija, ce pasti... Ljudi ce placati vise, dobiti isto, a ugostiteljima nece ostati vise love za investicije.
GeeTnT

#12203 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by GeeTnT »

zg1911 wrote:
GeeTnT wrote:zg1911.. ti si u pravu. Turista je sve vise, a hrvata sve manje...jesi li se zapitao zasto onih 180k odose kad sve tako cvjeta? Pitas li se koliko domicilnog stanovnistva su vlasnici hotela i onih boljih smjestaja?
ej pa priča se o hrvatskom turizmu, ne ekomomiji generalno
..da, porez svakako ide u kasu, ali dobit ...
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#12204 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by Domaci izdajnik »

Odlično rečeno Alfons :thumbup:
A naročito ovo što je suština cijele rasprave:
Alfons Kauders wrote:Kao bosanski ekonomski strucnjak, mogu ti reci da ce ova godina biti odlicna, ali da ce problem biti ponoviti slican rezultat naredne godine, kao i dugorocno. Konkurentnost ce biti problem, kao i radna snaga, a to je nesto siri problem od cijene vecere u lokalu
Boni pastores est tondere pecus non deglubere - Tiberius.
zg1911

#12205 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by zg1911 »

Alfons Kauders wrote:
zg1911 wrote:
jebiga, nisam ja ko ti da se ima po sto eura za ručak s oboritom ribom. spusti ton i kani se mojih gastronomskih navika
Pa ako ne mozes priustiti Jadran, ima brate Bugarska, Turska itd. Zapravo nije to toliko ni do novca, jer se ne radi o stotinama eura razlike, vec o nekoliko eura po osobi. Neko je voljan dati tih nekoliko eura, a neko nije.

krajnja poanta je ova - cijene svake godine sve više, turista svake godine sve više. jel tako? tako je. e sad neka mi netko od bosanskih ekonomskih stručnjaka objasni taj apsurd. što bi vi? išli maksimizirat svoju dobit ili slušali bosansku braću kako je skupo pa se solidarizirali i snizili cijene?
Cijene su ove godine vise radi PDV-a, ne radi pohlepe ugostitelja. Moraju biti vece, a ugostitelji su prvi negodovali. Naravno da ce biti veci promet kada radi poreza cijene odu 15% gore. Prosjecni lokal ove godine treba napraviti 20% vise prometa da bi imao dobit kao prosle godine.

Sreca je sto je ove godine posjecenost izvandredna, barem prema onom sto sam cuo iz Dalmacije, tako da nece biti problema. Dugorocno bi moglo biti, jer pada konkurentnost. Sreca u nesreci je haos u Turskoj i par drugih destinacija.

Kao bosanski ekonomski strucnjak, mogu ti reci da ce ova godina biti odlicna, ali da ce problem biti ponoviti slican rezultat naredne godine, kao i dugorocno. Konkurentnost ce biti problem, kao i radna snaga, a to je nesto siri problem od cijene vecere u lokalu.
odgovori jednostavno, s da ili ne, bi li u situaciji da si prošle godine izdavao apartman za 50 eura i imao ga izdanog cijelu sezonu digao cijenu?

što je to razčičito u odnosu iduće i ove sezone, a čega nije bilo u odnosu ove na proteklu? bi li bilo razloga sumnjati u ovogodišnji rezultat na kraju prošle sezone i ako ne bi, zašto ne bi?
dječak sa šibicama

#12206 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by dječak sa šibicama »

Ne kontam pricu "za te pare u Bugarskoj mozes kupiti 2 janjeta".

Pa odes u Bugarsku i mezis janjetinu. Ne vidim sta i o cemu se tu ima pricati, osim nekakvih zajedljivih komentara kako je "Jadran preskup".

Nije preskup, nama jeste, strancima nije. Da niko ne kupuje i ne placa te cijene po kafanama, restoranima i kaficima, snizili bi cijene. Gostiju iz godine u godinu sve vise, u Tursku nakon "vojnog udara" i Erdoganove strahovalde ide sve manje gostiju iz prostog straha, Grcka je grohnula zbog bankrota drzave, sjever Afrike zbog ISIL-a, stanja u Libiji i Egiptu. Francuska nakon teroristickih napada takodje ima problem.
Hrvatska, Italija i Spanija profitirali od svega toga.

I ja bi u Dubrovnik za 50 maraka polupansion u septembru, kako je bilo prije desetak i malo vise godina. Ali nema vise, sad je cijena duplo veca. A turista im ne manjka.
dječak sa šibicama

#12207 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by dječak sa šibicama »

Lajavikrelac wrote: Pa jbt vaši portali na više jezika savjetuju turiste da ne idu auto putem jer ih deru, da se drže magistrala :-)
Netacno, nije rijec o portalima vec o jednom portalu, Indexu... koji ionako Boga moli da u Hrvatskoj sve propadne jer Matija Babic vlasnik portala vec godinama otvoreno mrzi Hrvatsku, zemlju u kojoj zivi.
Domaci izdajnik

#12208 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Pa jel nisu u pravu sad? Ja prvi izbjegavam auto put kad god mogu, oguliše brate.... :-?
Alfons Kauders

#12209 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by Alfons Kauders »

zg1911 wrote:
Alfons Kauders wrote:
zg1911 wrote:

odgovori jednostavno, s da ili ne, bi li u situaciji da si prošle godine izdavao apartman za 50 eura i imao ga izdanog cijelu sezonu digao cijenu?

što je to razčičito u odnosu iduće i ove sezone, a čega nije bilo u odnosu ove na proteklu? bi li bilo razloga sumnjati u ovogodišnji rezultat na kraju prošle sezone i ako ne bi, zašto ne bi?
Ma ne ide to tako jednostavno. Znam po nasim ljudima koji se time bave, kao i po Dalmatincima. Masa faktora oko popunjenosti, a najveci problem trenutno je sto ljudi sve masovnije organizuju godisnji na netu, pa promjene par adresa i rezervacija za vrijeme odmora. Prije bi 15 dana bili u istom apartmanu, a sada isplaniraju par AirBnB destinacija. To je dobro za razvoj turizma, ali prilicno zajebano za male ljude koji bi izdavali apartmane, jer je trend da se ide na vise, kracih termina.

Zajeban je to posao, i nije bas kako se cini vama s kontinenta, koji kontaju da Dalmatinci mlate lovu na apartmanima (a zapravo sad imamo apsurd da rast posjecenosti ni blizu ne prati izgradnju novih kapaciteta, sto ce porodicama koje se bave tim poslom donijeti vise konkurencije, ne manje.

Nema odgovora, ne znam. Nekom bi se vise isplatilo da izdaje 3 apartmana po 50 eura sa 80% popunjenosti, neko ce ih radije malo usminkati i dati za 70 eura, uz nizu popunjenost u toku sezone. Vjeruj mi da to nije laka odluka Dalmatincima koji se bave tim biznisom 40 godina, kamoli za nas dvojicu.
seln

#12210 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by seln »

zg1911 wrote:
aha, dakle ako se vodiš ekonomskom logikom, barataš službenim statističkim podatcima i prozoveš druge zbog argumentiranja tipa "rek'o mi susjed" sam ne samo kompleksaš nego, eto, i paranojizirani desničar? haha pa mogao bih i ja tebe, kao diskutanta koji lijepi etikete kako mu se sprdne, isto opisati rječju koja počinje na b, al eto neću zbog banane
Ekonomska logika? Nikakva usluga po skupe pare je ekonomska logika?
Arogancija usluznog osoblja ekonomska logika?
A glede sluzbenih statistickih podataka, obrati se Bakiru... i on barata sluzbenim statistickim podacima, po kojima je Bosna upravo pretekla Dansku.

p.s. rijec koja pocinje sa b... balija.
ili rijec koja pocinje sa m... mozes Mujo, a mozes i Mosnjak.
seln

#12211 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by seln »

Black swan wrote:bit će od tebe pravi domoljub :D
Domoljub, domobran, za dom spremni... nesto sa domom, u svakom slucaju. :wink:
seln

#12212 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by seln »

zg1911 wrote:
GeeTnT wrote:zg1911.. ti si u pravu. Turista je sve vise, a hrvata sve manje...jesi li se zapitao zasto onih 180k odose kad sve tako cvjeta? Pitas li se koliko domicilnog stanovnistva su vlasnici hotela i onih boljih smjestaja?
Tema je o desavanjima u Hrvatskoj.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#12213 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by pici »

Domoljube imal piceka i cipola za na rostilj
zg1911

#12214 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by zg1911 »

seln wrote:
zg1911 wrote:
aha, dakle ako se vodiš ekonomskom logikom, barataš službenim statističkim podatcima i prozoveš druge zbog argumentiranja tipa "rek'o mi susjed" sam ne samo kompleksaš nego, eto, i paranojizirani desničar? haha pa mogao bih i ja tebe, kao diskutanta koji lijepi etikete kako mu se sprdne, isto opisati rječju koja počinje na b, al eto neću zbog banane
A glede sluzbenih statistickih podataka, obrati se Bakiru... i on barata sluzbenim statistickim podacima, po kojima je Bosna upravo pretekla Dansku.

Jado, logika maksimiziranja profita i logika ponude i potražnje. Aj sad sikter, dosadan si. Lijepi etikete nekom drugom b.....
zg1911

#12215 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by zg1911 »

seln wrote:
zg1911 wrote:
hajduk dobio lokomotivu. šta misliš o tome?
seln

#12216 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by seln »

dječak sa šibicama wrote:Ne kontam pricu "za te pare u Bugarskoj mozes kupiti 2 janjeta".

Pa odes u Bugarsku i mezis janjetinu. Ne vidim sta i o cemu se tu ima pricati, osim nekakvih zajedljivih komentara kako je "Jadran preskup".

Nije preskup, nama jeste, strancima nije. Da niko ne kupuje i ne placa te cijene po kafanama, restoranima i kaficima, snizili bi cijene. Gostiju iz godine u godinu sve vise, u Tursku nakon "vojnog udara" i Erdoganove strahovalde ide sve manje gostiju iz prostog straha, Grcka je grohnula zbog bankrota drzave, sjever Afrike zbog ISIL-a, stanja u Libiji i Egiptu. Francuska nakon teroristickih napada takodje ima problem.
Hrvatska, Italija i Spanija profitirali od svega toga.

I ja bi u Dubrovnik za 50 maraka polupansion u septembru, kako je bilo prije desetak i malo vise godina. Ali nema vise, sad je cijena duplo veca. A turista im ne manjka.
Sic transit gloria mundi...
niti ce Turska niti Grcka vjecito biti u krizi.... a Hrvatska ce se mozda sjetiti one stare jevrejska kletve "dabogda imao, pa nemao".
Zato, spustite malo usi.
breuer

#12217 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by breuer »

zaista mi nije jasno kako neko kome turizam spašavaju Arapi, vazi i pametuje evropskoj turističkoj velesili kakva je Hrvatska :-)

haj da se savjetuje domaću raju, ne idite na Hrv. primorje, žara je i sl., al da mi ovdje pravimo računice, projekcije i sažaljevamo se nad državom koja ubere 7 milijardi USD od turizma godišnje :-)
seln

#12218 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by seln »

zg1911 wrote:
seln wrote:
zg1911 wrote:

Jado, logika maksimiziranja profita i logika ponude i potražnje. Aj sad sikter, dosadan si. Lijepi etikete nekom drugom b.....
Jado ti Zrinski....
nije to ekonomska logika, vec shanerski mentalitet tipa "ko jamio, jamio".
Hajde, idi skupljati plasticne boce po rodnoj Tresnjevci.
seln

#12219 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by seln »

breuer wrote:vazi i pametuje evropskoj turističkoj velesili kakva je Hrvatska :-)
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
seln

#12220 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by seln »

zg1911 wrote:
seln wrote:
zg1911 wrote:
hajduk dobio lokomotivu. šta misliš o tome?
Odlicno. Samo im jos trebaju vagoni, pa mogu prevoziti sve one Hrvate koji bjeze iz tog raja na zemlji u pravcu zapadne Europe.
breuer

#12221 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by breuer »

ma ja, smiješno :razz:
Domaci izdajnik

#12222 Re: Desavanja u Hrvatskoj

breuer wrote:zaista mi nije jasno kako neko kome turizam spašavaju Arapi, vazi i pametuje evropskoj turističkoj velesili kakva je Hrvatska :-)

haj da se savjetuje domaću raju, ne idite na Hrv. primorje, žara je i sl., al da mi ovdje pravimo računice, projekcije i sažaljevamo se nad državom koja ubere 7 milijardi USD od turizma godišnje :-)
Više Beč posjeti godišnje turista nego cijelu HR :mrgreen: velesila ne'a šta :skoljka:
breuer

#12223 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by breuer »

čuj Beč, a da vidiš tek Pariz koliko turista ima, ni blizu New Yorka

a naše Saraj'vo Olimpijski grad, ba
zg1911

#12224 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by zg1911 »

seln wrote:
Jado ti Zrinski....
nije to ekonomska logika, vec shanerski mentalitet tipa "ko jamio, jamio".
Hajde, idi skupljati plasticne boce po rodnoj Tresnjevci.
Shanerski mentalitet kojim se veliki humanist i ekonomist ne bi vodio. Ajde tornaj
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#12225 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by pici »

ORGANIZIRANA PROSTITUCIJA
PANIKA NA SJEVERU HRVATSKE Pao svodnik koji je vlastitu ženu iznajmljivao za seks. Klijenti su bili brojni poznati i imućni građani...
ma nema u RvaCkoj sve med i mlijeko(kozije) :izet: :mrgreen:
Post Reply