Kupio bih nesto sa eBay-a

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
victom

#12176 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by victom »

The BEN10 wrote:
victom wrote:
The BEN10 wrote:Šta znači slanje pošiljaka na špediciju?
to ti prijatelji znači da ti paušalno uzme 60 KM mimo PDV-a i carine za svaku robu preko 50 KM.

Naručiš nešto za 51 KM preko neta, a platiš sljedeće namete:

9 KM PDV-a
5 KM carina
i 60 KM špedicije fixno.
==================
51 KM vrijednost robe + 74 KM dadžbine.
Ovakvi nameti nemaju ni u S. Koreji :) ovo je smiješno.

Špedicija je do sada bila obavezno samo za robu preko 1000 KM.
De ba, nemoj zezati!!! :shock: :shock: :shock:
Pa može li se onda vratiti paket i praviti se da nije za tebe!?
Ne znam. Interesantna opcija.
Last edited by victom on 01/03/2021 05:43, edited 2 times in total.
zincx

#12177 Re: RE: Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by zincx »

victom wrote:
Amazonka27 wrote:ja sam u januaru naručila preko eBay-a blic za fotoaparat 113 KM i očekivala sam neku carinu (jer sam davno nekad na polovan iPhone koji mi je jaranica poslala iz USA platila pofino tih nakih troškova)....ali ovo dođe na vrata i platili samo 3,5 KM. Bilo je u kutiji pa u velikoj koverti.
ovdje moramo razlikovati tri opcije:

1) bez carine i PDV
2) plaća se carina i PDV
3) plaća se carina i PDV i špediter

Sa opcijama 1) i 2) niko nema problem.
Već su sada navodno počeli sa opcijom 3) za svu robu preko 50 KM. Gdje platiš fiksno 60 KM špediteru.
Prema zakonu špediter se uključuje za robu preko 1000 KM.
Tako da ni namo nije još jasno šta se dešava.
Meni je jasno da neko namješta špediterima posao, to su mi maloprije i u pošti rekli.

Poslano sa mog U15 Pro koristeći Tapatalk
Amazonka27

#12178 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by Amazonka27 »

razumijem...zato i rekoh da sam prošla bez toga a narudžba iz januara i došla u januaru...pa sad od kojeg januara su to počeli i zašto(???) ne kontam.
victom

#12179 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by victom »

Amazonka27 wrote:razumijem...zato i rekoh da sam prošla bez toga a narudžba iz januara i došla u januaru...pa sad od kojeg januara su to počeli i zašto(???) ne kontam.
ja i još jedan kolega smo dobili koverte. Čekamo da vidimo ima li još ko.
Last edited by victom on 01/03/2021 05:42, edited 2 times in total.
hava123

#12180 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by hava123 »

Running wrote:
hava123 wrote:Juče mi kinez poslao narudžbu bez ''estimate available''.
I šta sad da radim obzirom da ne znam dokad je datum isporuke?
Mozda nije ni poslao, s' obzirom da su praznici jos ovu nedelju. :)
Dobio sam mejl da je poslano a kinez je na godišnjem do danas.
Poslao sam mu poruku.
spree

#12181 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by spree »

e kud sad u pm i spediteri. taman narucio par stvarcica i jos se nadao da bi mogao nekako sretno izbjeci carinu i pdv, ali bi mi bilo ok da to platim. ovo sa spediterima vec mi nije ok :(
jahac96

#12182 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by jahac96 »

ovaj gore sto je pisao da nema datuma kada ce stici, imam i ja jedan takav i proslo mozda mjesec dana on mi rekao ako ne stigne za 7 dana da mu se opet javim (posiljka je iz amerike tako da su sigurno ovi lihvari zadrzali na carini a vrijednost je 30ak KM)

Eh sad moj bi mobitel uskoro trebao stici kod poletio je odavno iz hong konga, tako da cu i ja ovdje staviti sta ce se desiti, ukoliko budem imao vremena otici cu licno kod njih i pokusati se malo svađati sa njima ako mi budu trazili speditera...
I sada najbolje bi bilo da svi malo spamujemo i klix i sve ostale portale da im mi svi napisemo mail mozda shvate da se stvarno nesto desava i da to oni malo provjere jer su nam trenutno oni jedina pomoc mi ovako preko foruma nista ne mozemo, ili kao pojedinac ako se budemo zalili nema od toga nista trebamo imati podrsku medija :sax: :sax:
hava123

#12183 Re: RE: Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by hava123 »

victom wrote:
The BEN10 wrote:Šta znači slanje pošiljaka na špediciju?
to ti prijatelji znači da ti paušalno uzme 60 KM mimo PDV-a i carine za svaku robu preko 50 KM.

Naručiš nešto za 51 KM preko neta, a platiš sljedeće namete:

9 KM PDV-a
5 KM carina
i 60 KM špedicije fixno.
==================
51 KM vrijednost robe + 74 KM dadžbine.
Ovakvi nameti nemaju ni u S. Koreji :) ovo je smiješno.

Špedicija je do sada bila obavezno samo za robu preko 1000 KM.
Pa jesu oni normalni............................................ :shock:
jahac96

#12184 Re: RE: Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by jahac96 »

hava123 wrote:Pa jesu oni normalni............................................ :shock:
Zaboravio je da doda jos na to sve 3,5KM otvaranje posiljke (ili vise u zavisnosti od velicine i slicno)
I ja mislim jos 10KM za neke gluposti isto tako
hava123

#12185 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by hava123 »

jahac96 wrote:ovaj gore sto je pisao da nema datuma kada ce stici, imam i ja jedan takav i proslo mozda mjesec dana on mi rekao ako ne stigne za 7 dana da mu se opet javim (posiljka je iz amerike tako da su sigurno ovi lihvari zadrzali na carini a vrijednost je 30ak KM)
Pa jel imaš TN? Meni kinez ''poslao'' bez TN tako da je i tu zajeb. Nema TN nema datuma isporuke. :roll:
Pisalo je da je lik na godišnjem al mi nije hitno, mada da sam znao da će poslati bet datuma isporuke naručio bi kod nekog drugog. :roll:
jahac96

#12186 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by jahac96 »

hava123 wrote:Pa jel imaš TN? Meni kinez ''poslao'' bez TN tako da je i tu zajeb. Nema TN nema datuma isporuke. :roll:
Pisalo je da je lik na godišnjem al mi nije hitno, mada da sam znao da će poslati bet datuma isporuke naručio bi kod nekog drugog. :roll:
Ja imam TN ali isto kao i da nemam jer je neki nepostojeci samo nekoliko brojeva u njemu i nema slova... Za dan-dva mu se opet javljam i trazim refund jer sam sacekao poprilicno dugo
hava123

#12187 Re: RE: Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by hava123 »

jahac96 wrote:
hava123 wrote:Pa jesu oni normalni............................................ :shock:
Zaboravio je da doda jos na to sve 3,5KM otvaranje posiljke (ili vise u zavisnosti od velicine i slicno)
Ja se fakat nadam da je to neki zajeb. Pa niđe veze. Mislim halooo, naručiš vrijednost 51km platiš više od duplo.
hava123

#12188 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by hava123 »

jahac96 wrote:
hava123 wrote:Pa jel imaš TN? Meni kinez ''poslao'' bez TN tako da je i tu zajeb. Nema TN nema datuma isporuke. :roll:
Ja imam TN ali isto kao i da nemam jer je neki nepostojeci samo nekoliko brojeva u njemu i nema slova... Za dan-dva mu se opet javljam i trazim refund jer sam sacekao poprilicno dugo
Otvori case. Riješit će ebay.
jahac96

#12189 Re: RE: Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by jahac96 »

hava123 wrote:
jahac96 wrote:
Ja se fakat nadam da je to neki zajeb. Pa niđe veze. Mislim halooo, naručiš vrijednost 51km platiš više od duplo.
Preko 100% dodatnih troskova, negdje sam gore pisao da se mobitel uopste ne isplati uzimati jer sa ovih dodatnih 60KM mogu uzeti kod nas nov sa garancijom i ostane mi za nekoliko kila bureka :-D
hava123

#12190 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by hava123 »

jahac96 wrote: Ja imam TN ali isto kao i da nemam jer je neki nepostojeci samo nekoliko brojeva u njemu i nema slova...
Drug to i nije TN. Pravi TN je kombinacija slova i brojeva, mada nekad i kad taj pošalju ne može se upratiti.
hava123

#12191 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by hava123 »

Ako mi se ne javi do sutra otvaram case. Boli me briga. Niti znam kad će doći niti znam kad je poslao ( i da li je uopće poslao).
choxnox

#12192 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by choxnox »

hava123 wrote:Drug to i nije TN. Pravi TN je kombinacija slova i brojeva, mada nekad i kad taj pošalju ne može se upratiti.
Jest i to je kod, ali kod za pracenje posiljki u internom prometu (od posiljaoca do poste, pa onda od poste do centrale i na kraju kada se posiljka preda kurirskoj sluzbi ili za avio prevoz) i kao takav nama nije od koristi jer pomocu njega ne mozes vidjeti kada posiljka udje u BIH.
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#12193 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by un1ted »

hava123 wrote:Ako mi se ne javi do sutra otvaram case. Boli me briga. Niti znam kad će doći niti znam kad je poslao ( i da li je uopće poslao).
Pa ako je na godisnjem sacekaj. U cemu je problem?
_Reds_

#12194 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by _Reds_ »

Nije nikakv zajeba, znam 3-4 čovojeka još iz firme kojim su stigli ovi papiri za špeditera, nakon što su uredno dostavili fakture.
hava123

#12195 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by hava123 »

un1ted wrote:
hava123 wrote:Ako mi se ne javi do sutra otvaram case. Boli me briga. Niti znam kad će doći niti znam kad je poslao ( i da li je uopće poslao).
Pa ako je na godisnjem sacekaj. U cemu je problem?
Ne kontam kako je mogao poslati ako je na godišnjem. Da nije poslao OK, nije problem, ali je navodno poslao u subotu a na godišnjem do danas.
zincx

#12196 Re: RE: Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by zincx »

_Reds_ wrote:Nije nikakv zajeba, znam 3-4 čovojeka još iz firme kojim su stigli ovi papiri za špeditera, nakon što su uredno dostavili fakture.
Ja im i nisam dostavio nikakve papire niti ih je ko tražio.

un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#12197 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by un1ted »

Pa polahko :) Mozda pise da je na godisnjem, ne odgovara na poruke, ali kao savjestan prodavač sve narudžbe koje pristignu dostavi do pošte. Ne kontam zašto žuriš?

Zbog većeg broja otvaranja casea kinezi ne salju u BIH. Paypal sam kaze da se pokusa prvo sa prodavačem dogovoriti u slučaju bilo kakvog problema.

BTW i svi ostali kinezi su na godisnjem, jer je kineska nova godina. Zaista je moguce da je dopremio do poste, ili postanskog sanduceta, ali to iz kine nece krenuti jos za 7 dana.
hava123

#12198 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by hava123 »

un1ted wrote:Pa polahko :) Mozda pise da je na godisnjem, ne odgovara na poruke, ali kao savjestan prodavač sve narudžbe koje pristignu dostavi do pošte. Ne kontam zašto žuriš?

Zbog većeg broja otvaranja casea kinezi ne salju u BIH. Paypal sam kaze da se pokusa prvo sa prodavačem dogovoriti u slučaju bilo kakvog problema.

BTW i svi ostali kinezi su na godisnjem, jer je kineska nova godina. Zaista je moguce da je dopremio do poste, ili postanskog sanduceta, ali to iz kine nece krenuti jos za 7 dana.
Ok, nisam to znao. Hvala na info :thumbup:
Case sam otvorio samo jednom kad me fakat lik izlevatio u svezi jakne (prevarant).
Inaće čekam i sve se dogovorim preko p.p.
choxnox

#12199 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by choxnox »

Upravo sam zvao carinski referat u Sarajevu i pitao zbog cega mi posiljka i pored dostavljene dokumentacije 11 dana stoji na carini. Covjek koji mi se javio je bio uljudan i pitao da li sam dobio novu obavijest? Naravno, nisam htio reci da znam o cemu govori pa mi je objasnio da su dobili instrukciju da ce sve narudzbe preko 50 KM morati ici preko posrednicke spedicije. Rece mi da je dosla instrukcija "sa vrha".

Kada sam dalje pitao da li je negdje bila obavjest o promjeni rekao mi je da se ceka legalizacija i da prodje kroz proceduru (!). Kada sam ga dalje pitao kako je moguce da se primjenjuje nesto, a jos uvijek nije izvrsena legalizacija odnosno nije zakonom definisano (!!) rekao mi je da on nije relevantan da daje odgovor na to i da je i njima bilo jednostavnije kao i do sada da se radi carinjenje.

Uglavnom, po ovome do sada ovo nije legalno niti je igdje izaslo u sluzbenim novinama niti igdje postoji zvanicna obavijest o promjeni nacina carinjenja. Dakle, love u mutnom i od naroda ce uzimati lovu za nesto sto jos nije ni zvanicno proslo kroz papire. Nisam pravnik ali mi se cini da ovdje ima elemenata krivicnog djela i postoji osnova za tuzbu...
zincx

#12200 Re: RE: Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by zincx »

choxnox wrote:Upravo sam zvao carinski referat u Sarajevu i pitao zbog cega mi posiljka i pored dostavljene dokumentacije 11 dana stoji na carini. Covjek koji mi se javio je bio uljudan i pitao da li sam dobio novu obavijest? Naravno, nisam htio reci da znam o cemu govori pa mi je objasnio da su dobili instrukciju da ce sve narudzbe preko 50 KM morati ici preko posrednicke spedicije. Rece mi da je dosla instrukcija "sa vrha".

Kada sam dalje pitao da li je negdje bila obavjest o promjeni rekao mi je da se ceka legalizacija i da prodje kroz proceduru (!). Kada sam ga dalje pitao kako je moguce da se primjenjuje nesto, a jos uvijek nije izvrsena legalizacija odnosno nije zakonom definisano (!!) rekao mi je da on nije relevantan da daje odgovor na to i da je i njima bilo jednostavnije kao i do sada da se radi carinjenje.

Uglavnom, po ovome do sada ovo nije legalno niti je igdje izaslo u sluzbenim novinama niti igdje postoji zvanicna obavijest o promjeni nacina carinjenja. Dakle, love u mutnom i od naroda ce uzimati lovu za nesto sto jos nije ni zvanicno proslo kroz papire. Nisam pravnik ali mi se cini da ovdje ima elemenata krivicnog djela i postoji osnova za tuzbu...
Nijedan zakon niti propis se ne može retroaktivno primjenjivati.

Post Reply