Dolazi zima - zimske gume

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#12176 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by mk ultra »

skafiskafsnjak wrote:Konjic - Jablanica . Ledeni makadam !
HNK je posebna prica u svemu...

Ako u mostaru ne pada ne mora znaciti da ne pada u konjicu i jablanici
permanentan

#12177 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by permanentan »

Bf Goodrich polozio test i u drugoj sezoni, ovaj vikend oko 1000 km po BiH, ni najmanjeg problema nisam imao... Mislim da je ovo stvarno best buy guma.
isx

#12178 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by isx »

Gdje si kupio? Na aliexpressu? :D
permanentan

#12179 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by permanentan »

isx wrote:Gdje si kupio? Na aliexpressu? :D
Hahahahaha
Total trade, Lukavica
Seawolf

#12180 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Seawolf »

permanentan wrote:Bf Goodrich polozio test i u drugoj sezoni, ovaj vikend oko 1000 km po BiH, ni najmanjeg problema nisam imao... Mislim da je ovo stvarno best buy guma.
I ja sam, za ovih par dana što vozim po snijegu i ledu, uzbrdo i nizbrdo, prezadovoljan.

No, moram reći da nikada nisam vozio na nečemu što ima tako veliki otpor kotrljanja.

Na blagim nizbrdicama, na kojima se auto prije sam pokretao kada je u leru, sada stoji kao ukopan.

Negativna strana je ta da će sa gumama sa ovako velikim koeficijentom otpora kotrljanja, potrošnja biti veća.

Pozitivna strana je ta da guma sa velikim koeficijentom otpora kotrljanja, treba imati i veliki koeficijent prijanjanja, a što se osjeti prilikom polaska na klizavoj podlozi.
dgL_

#12181 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by dgL_ »

Imal ista gore... Imas osjecaj polupa sve ma trapu... Hahahaha
permanentan

#12182 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by permanentan »

Seawolf wrote:
permanentan wrote:Bf Goodrich polozio test i u drugoj sezoni, ovaj vikend oko 1000 km po BiH, ni najmanjeg problema nisam imao... Mislim da je ovo stvarno best buy guma.
I ja sam, za ovih par dana što vozim po snijegu i ledu, uzbrdo i nizbrdo, prezadovoljan.

No, moram reći da nikada nisam vozio na nečemu što ima tako veliki otpor kotrljanja.

Na blagim nizbrdicama, na kojima se auto prije sam pokretao kada je u leru, sada stoji kao ukopan.

Negativna strana je ta da će sa gumama sa ovako velikim koeficijentom otpora kotrljanja, potrošnja biti veća.

Pozitivna strana je ta da guma sa velikim koeficijentom otpora kotrljanja, treba imati i veliki koeficijent prijanjanja, a što se osjeti prilikom polaska na klizavoj podlozi.

Ja pratim potrosnju sipanjem punog rezervoara svaki put i meni ove gume u odnosu na ljetne dizu potrosnju za 0,6 l/100 km.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#12183 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by konektovan »

dgL_ wrote:
Je li ikod tebe isto????

Znaci da su nam u qurtzu amortizeri, solje amortizera, seleni i još štošta. :mrgreen:
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#12184 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by bitanga_sa_otesa »

hoce to na truljama :lol:
vauvau

#12185 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by vauvau »

Seawolf wrote:

Spusti ručnu.
konektovan

#12186 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by konektovan »

bitanga_sa_otesa wrote:hoce to na truljama :lol:
Ti znas najbolje sta su trulje, nemam ti šta pricati...
amar1994

#12187 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by amar1994 »

nemate premium,tvrde plastike i slaba vam zvuČna izolacija,tanak najlon :thumbup:
alipasijaner

#12188 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by alipasijaner »

btw. Početkom novembra sam nazv'o Makbel na fontele DDan, DDan imate li u toj i toj dimenziji Dunlop WS5 kazu sutra ce ih imati. OK, ja drugi dan ponovo na telefon kazu stigle gume, pitam jel ovogodišnji DOT kažu jeste ok, rekoh eto me, još su bili u starom prostoru i nisu trebale nikakve najave ni rezervacije. Dođem ljudi premontiraju gume i ja bezveze onako gledam auto dok je još na dizalici i pogledam DOT kad ono vidi vraga neka sedmica iz 2015 godine, kažem ja momku koji montira gume hajde pogledaj DOT on pogleda i slegne ramenima.OK rekoh ne diraj ništa ne spuštaj auto sa dizalice odoh do "gazdarice" jer tamo u prodaji rade dvije tri djevojke rekoh Huston... bla bla bla.. ja došao da kupim nove gume, a kada mislim nove mislim i to da im je DOT iz ove godine kao što ste i rekli da jeste.. ovo ono tamo vamo šta da radimo, pa ništa pogledaj u magazi imaš li DWS5 sa ovogodišnjim DOT-om, a ako nemaš.. montirajte moje stare gume, vratite pare i odoh. Gledam na sat već sam sat i po proveo kod njih.. vraćaju se lik iz magaze i crnka i kažu nemamo premontiraćemo gume.. kontam ko će se opet jebavat... i pitam ok imate li GY UG Perf G1 sa ovogodišnjim DOT-om kažu imaju i elem.. promjenim gume za te... da poentiram, ako vam je važan DOT ili osjećaj da kad već dajete pare za nove gume da i dobijete gume sa ovogodišnjim DOT-om onda otvorite četvoro oči i bacite pogled jeste li dobili to za šta ste dali pare, ako nije zažmiri daj pare i gas..
Last edited by alipasijaner on 16/12/2018 23:15, edited 1 time in total.
konektovan

#12189 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by konektovan »

amar1994 wrote:nemate premium,tvrde plastike i slaba vam zvuČna izolacija,tanak najlon :thumbup:
U našem slucaju je sve oslabilo. :mrgreen: Godine, kilometraza,... :mrgreen:
amar1994

#12190 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by amar1994 »

konektovan wrote:
amar1994 wrote:nemate premium,tvrde plastike i slaba vam zvuČna izolacija,tanak najlon :thumbup:
U našem slucaju je sve oslabilo. :mrgreen: Godine, kilometraza,... :mrgreen:
raspada se,da je premium tek bi se razradili :run:
bitanga_sa_otesa

#12191 Re: Dolazi zima - zimske gume

konektovan wrote:
bitanga_sa_otesa wrote:hoce to na truljama :lol:
Ti znas najbolje sta su trulje, nemam ti šta pricati...
ma nemam ja pojma
bitanga_sa_otesa

#12192 Re: Dolazi zima - zimske gume

amar1994 wrote:tanak najlon :thumbup:
moguce je da je do tankog najlona u vratima :thumbup:
dgL_

#12193 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by dgL_ »

konektovan wrote:
dgL_ wrote:
Je li ikod tebe isto????

Znaci da su nam u qurtzu amortizeri, solje amortizera, seleni i još štošta. :mrgreen:
Nisu, nisu..pregledano je to sve.. Al ja inace kad vozim auto po makadamu ili po ovom ledenom makadamu suosjecam sa autom :D... Osjetim kako ga to muci pa i meni bude lose :(
Seawolf

#12194 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Seawolf »

vauvau wrote: Spusti ručnu.
Kod nas što vozimo Dacie se ručna ne spušta, nego izvlači.
bitanga_sa_otesa

#12195 Re: Dolazi zima - zimske gume

Seawolf wrote: Kod nas što vozimo Dacie se ručna ne spušta, nego izvlači.
to ko na tamiću,ili spaceku i dijani :)
vauvau

#12196 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by vauvau »

Seawolf wrote:
vauvau wrote: Spusti ručnu.
Kod nas što vozimo Dacie se ručna ne spušta, nego izvlači.
Otkud ja znam kako je rumunj to napravio. Zahrđale sajle od ručne garant.
noviclan

#12197 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by noviclan »

Ma jevo michelin continental gy dunlop kad imas nekog da ti stavi lance

emko1234

#12198 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by emko1234 »

alipasijaner wrote:btw. Početkom novembra sam nazv'o Makbel na fontele DDan, DDan imate li u toj i toj dimenziji Dunlop WS5 kazu sutra ce ih imati. OK, ja drugi dan ponovo na telefon kazu stigle gume, pitam jel ovogodišnji DOT kažu jeste ok, rekoh eto me, još su bili u starom prostoru i nisu trebale nikakve najave ni rezervacije. Dođem ljudi premontiraju gume i ja bezveze onako gledam auto dok je još na dizalici i pogledam DOT kad ono vidi vraga neka sedmica iz 2015 godine, kažem ja momku koji montira gume hajde pogledaj DOT on pogleda i slegne ramenima.OK rekoh ne diraj ništa ne spuštaj auto sa dizalice odoh do "gazdarice" jer tamo u prodaji rade dvije tri djevojke rekoh Huston... bla bla bla.. ja došao da kupim nove gume, a kada mislim nove mislim i to da im je DOT iz ove godine kao što ste i rekli da jeste.. ovo ono tamo vamo šta da radimo, pa ništa pogledaj u magazi imaš li DWS5 sa ovogodišnjim DOT-om, a ako nemaš.. montirajte moje stare gume, vratite pare i odoh. Gledam na sat već sam sat i po proveo kod njih.. vraćaju se lik iz magaze i crnka i kažu nemamo premontiraćemo gume.. kontam ko će se opet jebavat... i pitam ok imate li GY UG Perf G1 sa ovogodišnjim DOT-om kažu imaju i elem.. promjenim gume za te... da poentiram, ako vam je važan DOT ili osjećaj da kad već dajete pare za nove gume da i dobijete gume sa ovogodišnjim DOT-om onda otvorite četvoro oči i bacite pogled jeste li dobili to za šta ste dali pare, ako nije zažmiri daj pare i gas..
Za šta ti je konkretno bitno da je DOT ovogodišnji?
Mislim tebi lično. Nije provokacija, nije zajebancija.
Ci-Nick

#12199 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Ci-Nick »

prošao u oba smjera i ono je po auto 3 puta gore od makadama jer na prosječnih 20 kmh koliko se vozilo ( kad se nije stajalo u koloni u Donjoj Jablanici), udari na amortizere su bili ko da se vozi preko udarnih rupa na asfaltu ispunjenih vodom pa ne znaš ni kad će da te zdrma.
boshniak

#12200 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by boshniak »

Bitan je DOT kad vec kupujes nove gume i treba da budu nove, a ako vec prodaju sa starijim DOTom nek ih stave na akciju, i Bingo i Konzum stavljaju robu na akciju pred istek roka trajanja. Kao i svaka roba i guma ima rok trajanja, nece mu problem biti ove ni naredne sezone, ali ako je neko ko malo vozi, i kome ce gume trajati 5-6god, i kad na to dodas da su stare vec tri godine dobijes gume od 8-9god. A plus i ako ih prodaje kasnije kao polovne lakse je prodati mladje gume, hajd ti objasni nekom da prve tri sezone,nisu montirane.
Post Reply