Gledate seriju - preporučite je

Najbolji i najgori filmovi, serije, sve o sedmoj umjetnosti...

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
Partijaner

#12176 Re: Gledate seriju - preporucite je

Post by Partijaner »

Fajcion wrote:Uh kako je Lost potrgao. 8-) Šteta samo što se okliznuše na kraju.
Kad se sjetim pocetka Losta jbt, bio sam zakucan pred ekranom, htjela me zena ostaviti radi iste. :mrgreen:
John Lock bicau 8) , jest da je kraj malo opao, ali ja sam zadovoljan, mjesto radnje serije je fantasticno i volio bih da neko hoce snimiti nesto na taj fazon.
Fajcion

#12177 Re: Gledate seriju - preporucite je

Post by Fajcion »

Partijaner wrote:Kad se sjetim pocetka Losta jbt, bio sam zakucan pred ekranom, htjela me zena ostaviti radi iste. :mrgreen:
John Lock bicau 8) , jest da je kraj malo opao, ali ja sam zadovoljan, mjesto radnje serije je fantasticno i volio bih da neko hoce snimiti nesto na taj fazon.
A sve u svemu i ja sam zadovoljan. Mogao bih je stalno gledati :)
Diwan

#12178 Re: Gledate seriju - preporucite je

Post by Diwan »

klixo wrote:
The 51st State wrote:sopranose i wire danas niko ne bi gledo ili bi prosle totalno nezapazeno, serije su digle kvalitet kroz ovu hiperprodukciju, mnogo vise izbora za gledaoca, hoce li laganu zabavu, dramu, misteriju, epiku ili sve upakovano i to mu je dostupno, kad se sjetim da je lost bio megahit svojevremeno....
Sopranose neki dan pokusao , ne ide... Wire sam komplet pregledao prije cca. godinu i pol dana , serija je daleko ispred svog vremena.
Pokusao sam jednom takođe Sopranose - nije mi leglo i odustao. Nije moj žanr, što je opet individualna stvar i vrlo bitna stvar - polje interesovanja.

Ima sigurno dosta dobrih serija sa tematikama koje ljudima na odgovaraju i koje su propustili zbog tematike, ali što ne znači da su loše. Ne treba praviti drame, a ovdje su neki skloni tome. Sviđa ti se - gledaš, ne sviđa - furaš dalje; ima mušterija za sve serije, žanrove ...
zomri

#12179 Re: Gledate seriju - preporucite je

Post by zomri »

Gledaj šta hoćeš što se mene tiče, i turske serije ako se u tome nalaziš.

Jednostavno je: ovo je dobar lakmus test da znam čije postove da čitam a čije ne, čije preporuke da uzimam ili ne uzimam u razmatranje i to je to.
dale cooper

#12180 Re: Gledate seriju - preporucite je

Post by dale cooper »

Upravo sam završio The OA. Interesantna serija, iako ne vjerujem da bi bila po svačijem ukusu, jer vas sporo
ali sigurno uvlači u svoj svijet, ali mene je držala do kraja. Brit Marling je bila sjajna (ujedno je i jedan od tvoraca serije)
u glavnoj ulozi, a i ostali nisu bili daleko. Ako vam se svidio njen film Another Earth onda će vam se svidjeti i The OA.
Teme bliskih susreta sa smrću i onoga što dolazi iza smrti, paralelnih dimenzija, mistike i spiritualizma preovladavaju
pa ako imate interes za bilo koju od ovih stvari imate zbog čega gledati, ako ne onda nemojte započinjati.
Diwan

#12181 Re: Gledate seriju - preporucite je

Post by Diwan »

zomri wrote:Gledaj šta hoćeš što se mene tiče, i turske serije ako se u tome nalaziš.

Jednostavno je: ovo je dobar lakmus test da znam čije postove da čitam a čije ne, čije preporuke da uzimam ili ne uzimam u razmatranje i to je to.
Što se ti nalaziš uvrijeđenim ko kakva mlada - uopšte se tebi ne obraćam, niti te imam na umu, nego previse je terorisanja na ovom pdf sa nekim serijama - ohladite malo.

Jasno sam napisao da nemam ništa protiv tih i takvih serija, ali imam protiv ispiranja mozga sa tim serijama.

O da, itekako ćeš uzimati preporuke od mene, kao što već i jesi ;-) :thumbup:
omar little

#12182 Re: Gledate seriju - preporucite je

Post by omar little »

imal sta gore od supljeg a osionog djeteta...
Diwan

#12183 Re: Gledate seriju - preporucite je

Post by Diwan »

Stranger Things je meni odlično legla, iako nije žanr koji preferiram.

Ima serija koje u startu ne gledam po samom opisu i tematici, bez obzira na preporuku.

Postoje ti svjetovi koji se ne dodiruju iako su tu jedan pored drugog, ali postoji među njima nevidljiva granica i razlika. I hvala Bogu da je tako.
Diwan

#12184 Re: Gledate seriju - preporucite je

Post by Diwan »

dale cooper wrote:Upravo sam završio The OA. Interesantna serija, iako ne vjerujem da bi bila po svačijem ukusu, jer vas sporo
ali sigurno uvlači u svoj svijet, ali mene je držala do kraja. Brit Marling je bila sjajna (ujedno je i jedan od tvoraca serije)
u glavnoj ulozi, a i ostali nisu bili daleko. Ako vam se svidio njen film Another Earth onda će vam se svidjeti i The OA.
Teme bliskih susreta sa smrću i onoga što dolazi iza smrti, paralelnih dimenzija, mistike i spiritualizma preovladavaju
pa ako imate interes za bilo koju od ovih stvari imate zbog čega gledati, ako ne onda nemojte započinjati.
Mislim da je sama ideja i tema serija dobra, ali da je realizacija stala na pola, odnosno da se je moglo mnogo da su scenaristi dali više prostora da se priča odvija u pravcu trilera. Lično sam mislio da će priča odvijati u pronalaženju ostalih u ovom realnom vremenu, a ne ovako. Kraj mi je nekako naivan posebice ona scena iz škole.
zomri

#12185 Re: Gledate seriju - preporucite je

Post by zomri »

omar little wrote:imal sta gore od supljeg a osionog djeteta...
Spaja "je" i "se" u recenici a govori o ispiranju mozga. Tipican pripadnik post-truth generacije.
Diwan

#12186 Re: Gledate seriju - preporucite je

Post by Diwan »

zomri wrote:
omar little wrote:imal sta gore od supljeg a osionog djeteta...
Spaja "je" i "se" u recenici a govori o ispiranju mozga. Tipican pripadnik post-truth generacije.
Sad se i vrijeđamo :lol: :lol: :D

preporučujem seriju Stranger Things - odlična i lijepa serija ako nisi do sada gledao. Niko neće znati ako budeš gledo :thumbup:
dale cooper

#12187 Re: Gledate seriju - preporucite je

Post by dale cooper »

Diwan wrote:
dale cooper wrote:Upravo sam završio The OA. Interesantna serija, iako ne vjerujem da bi bila po svačijem ukusu, jer vas sporo
Mislim da je sama ideja i tema serija dobra, ali da je realizacija stala na pola, odnosno da se je moglo mnogo da su scenaristi dali više prostora da se priča odvija u pravcu trilera. Lično sam mislio da će priča odvijati u pronalaženju ostalih u ovom realnom vremenu, a ne ovako. Kraj mi je nekako naivan posebice ona scena iz škole.
Serije ima rupa i nekih problematičnih dijelova bez sumnje. Ali onako kao cjelokupno iskustvo mi je bilo
pozitivno. Dio sa pucnjavom u školi je bio neočekivan obrt, ali bilo je navodno naznaka razbacanih kroz prethodne
epizode o takvom scenariju (neke sam skužio, za neke sam pročitao online). Problematično je i što su sa
onim knjigama koje su našli ispod kreveta OA bacili sumnju na istinitost njene priče. Da li je sve izmislila?
Da li je priča bila nešto čime se htjela zaštiti jer je prava istina bila mnogo gora? Da li su svi ostali likovi
koji su bili zarobljeni sa njom možda različiti dijelovi njene ličnosti koje je zamislila da bi lakše izdržala torture?
Ili možda ništa od toga nije važno, osim da li joj mi kao gledaoci vjerujemo? Ja sam odlučio da joj vjerujem, i
volio bih vidjeti gdje bi nas potencijalna druga sezona odvela. Put u drugu dimenziju, možda? :)
Diwan

#12188 Re: Gledate seriju - preporucite je

Post by Diwan »

Ono što mi je takođe propust je skračivanje zadnje tri epizode - prvih pet je bilo sa nekim trajanje od sat vremena da bi šesta bila svedena na pola sata, 7-ma na 40 i posljednja na 50 minuta. Lično mislim da je serija imala mnogo veći potencijal nego što je izvučeno. Najbolja 'teorija zavjere' koja je provučena kroz seriju je bila o kontroli ponašanja njih 4 pomoću onog plina i stvaranja podaničkog ponašanja.

Takve slične teorije se vezuju za neke CIA programe poput MKultra. Uglavnom, interesatno je posmatrati korištenje ovih medija poput filmova,serija, crtanih, knjiga itd u svrhu proturanja nekih istina, ideologija kroz prizmu tzv. naučne fantastike, fikcije itd.
dale cooper

#12189 Re: Gledate seriju - preporucite je

Post by dale cooper »

Diwan wrote:Ono što mi je takođe propust je skračivanje zadnje tri epizode - prvih pet je bilo sa nekim trajanje od sat vremena da bi šesta bila svedena na pola sata, 7-ma na 40 i posljednja na 50 minuta. Lično mislim da je serija imala mnogo veći potencijal nego što je izvučeno. Najbolja 'teorija zavjere' koja je provučena kroz seriju je bila o kontroli ponašanja njih 4 pomoću onog plina i stvaranja podaničkog ponašanja.

Takve slične teorije se vezuju za neke CIA programe poput MKultra. Uglavnom, interesatno je posmatrati korištenje ovih medija poput filmova,serija, crtanih, knjiga itd u svrhu proturanja nekih istina, ideologija kroz prizmu tzv. naučne fantastike, fikcije itd.
Da, to mi je bilo malo čudno, ali i to je valjda dio slobode koju Netflix kao platforma dopušta. Na televiziji bi to moralo
imati striktno određeno trajanje + vrijeme za reklame. Da, ono sa gasom je interesantno, ne znam da li ono stvarno
ima temelja u stvarnosti, osim naravno tih tajnih projekata koje je CIA provodila.

Opet kažem, ne bih imao ništa protiv druge sezone, uz sve propuste i probleme, serija ima potencijala i dovoljno interesantnu priču.
Diwan

#12190 Re: Gledate seriju - preporucite je

Post by Diwan »

Skoro je CIA izdala obavjestenje kao da radi na izucavanju paranormalnih aktivnosti. S obzirom kako stvari stoje u pozadini i da to javno obznanjuju, iako treba generalno uzimati s rezervom tip informacija 'Nauka je dokazala, Nasa je javila' itd, može se reči da to traje već desetlječima i da nije neka posebna tajna.

Tako da pozadina ovih nekih serijskih priča mi se čini sve više realistična i da nije fikcija, uzimajući neke sličnosti ideje samo u ove dvije zadnje serije Stranger Things i Q.A.

Velika je vjerovatnoća da su neki scenariji nastali iz njihovih fioka i da nisu slučajnost. U obje serije se tretiraju osobe sa paranormalnim iskustvima i sposobnostima.
Diwan

#12191 Re: Gledate seriju - preporucite je

Post by Diwan »

Interesantan prikaz djelovanja, prikazivanja i proturanje raznih informacija od strane određenih grupa i društava putem medija, u ovom slučaju fimske industrije, može se vidjeti u sljedećem primjeru uz objašnjenje:
Mind Control Tech Leaked in Obscure 1966 Film
The film Cyborg 2087 was released in 1966, and featured a scene where a character "from the future" described how in the twenty-first century, all human beings would have their brains implanted from birth, and their thoughts controlled by the state through a technology calledradio-telepathy.
In real-world application, the technology today is more commonly referred to as "synthetic telepathy" rather than "radio-telepathy."
"Easter Eggs" in Cyborg 2087

This film contains a couple of revelations that apparently were intended to be overlooked by the general public at the time of its release, but which today have become glaringly obvious thanks to internet access making research of these obscure subjects much easier.
In the story, the discovery of radio-telepathy is credited to "Dr. Marx," an obvious reference to the alleged founder of communism. Additionally, the female doctor in the film is named "Dr. Mason," who is tasked with keeping the secret "from falling into the wrong hands." This refers to the global occult ("masonic" in the generic sense) network whose members perpetrate capital crimes against the civilian populations of their own countries using these technologies, and who on pain of death conceal its existence.

Further elucidation on this point is contained in my equally-important research exhibit entitled Freemasonry 101: Mind Control which should be reviewed together with this page. Additional reference material on the true origins of the Communist ideology falsely attributed to Karl Marx is here.
The freeze-frame below shows a scene from the film indicating that the radio-telepathy demonstration takes place at a company named "THE MONARCH CORP." This is also a hidden "easter egg" revelation: butterflies in general -- and the term "monarch" in particular -- are signature symbols used by real-world mind control operations.

The specific division of the Monarch corporation depicted here is named "Future Industries." This is an allusion to the fact that technologies are first developed in secret by the military-industrial complex, and only made public after much time (often decades) have passed.

Image
dale cooper

#12192 Re: Gledate seriju - preporucite je

Post by dale cooper »

Hvala, ima tu zanimljivih informacija.
sizifinho

#12193 Re: Gledate seriju - preporucite je

Post by sizifinho »

:lol: :lol:
Diwan

#12194 Re: Gledate seriju - preporucite je

Post by Diwan »

dale cooper wrote:Hvala, ima tu zanimljivih informacija.
Jesil gledo ovaj film - mislim da je poučan

http://www.imdb.com/title/tt0096256/

Image

Doduše, nije poučan kao Sex i grad ili Atlanta :lol: ali mor'e proći
Papucarec

#12195 Re: Gledate seriju - preporucite je

Post by Papucarec »

Evo izasao trailer za seriju gdje glume Adnan Hasković, Muhamed Hadžović Trailer Serije: Gidseltagningen (2017)
l33t

#12196 Re: Gledate seriju - preporucite je

Post by l33t »

Diwan wrote:

Image

gledao sam ga kao dijete na tvu, i bilo mi je strasno a ideja prezanimljiva
dobar film cak bi ga trebalo ponovo pogledat
klixo

#12197 Re: Gledate seriju - preporucite je

Post by klixo »

Diwan wrote:

Image

Gledao na TVu ljetod :thumbup:
dale cooper

#12198 Re: Gledate seriju - preporucite je

Post by dale cooper »

Diwan wrote:

Image

Jesam, Carpenterov kultni klasik. :thumbup:
johnnykola

#12199 Re: Gledate seriju - preporucite je

Post by johnnykola »

Je li neko gledao seriju Childhood's End? Kakva je?
dale cooper

#12200 Re: Gledate seriju - preporucite je

Post by dale cooper »

johnnykola wrote:Je li neko gledao seriju Childhood's End? Kakva je?
Ako si veliki obožavatelj istoimene knjige i Clarka uopšte onda nemoj gledati jer ćeš se razočarati.
Post Reply