Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
512MB

#12176 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by 512MB »

SaraFina wrote: Pa već jesam. Oprosti ako ne shvataš. Popričaj u WK sa stručnjacima o prednostima i nedostacima. Očigledno ja ne mogu suvislo da ti posložim argumente.
Prije neg zavrsimo ovaj offtopic, vjeruj vucam se zadnjih 15 godina po WKO i AK i SVA itd, Einzelunternehmen je za IT freelancere najbolja, najjednostavnija i "najjeftinija" verzija.

Image
stakasa

#12177 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by stakasa »

SaraFina wrote:
Tomahawk11 wrote:
skafiskafsnjak wrote:Bezveze mi raspravljamo. Mene niko ne moze ubijediti da je buducnost u Bosni i Hercegovini.... vas niko ne moze ubijediti da je buducnost "vani".

Na kraju krajeva, mora neko i ostati....
To je za svakog pitanje posebno.

Uvijek će za nekog biti budućnosti u BiH.

I uvijek će biti onih kojima će budućnost biti negdje drugo.

Ne bi tu trebalo biti nikakvog ubjeđivanja. Svakom svoje.
Može se neformalno pričati o tome, da se iznese neko svoje iskustvo, stav, ali da to ne ide (kao što je slučaj na ovoj temi) u smjeru uvreda i mjerenja čiji je veći.

:thumbup:

Potpisujem iz perspektive "vani".

Dakle, ako si vani ne moraš pljuvati do zahrdjalosti po državi iz koje si izašao a veličati onu u koju si došao. Ako si već odlučio ostati također.
Ako te pak ubija nepravda i loš sistem, bar danas je lako otići trbuhom za kruhom.
Kritika je jedno. Ali pljuvačina i neki ogorčeni ispadi nešto treće. I da ja imam realnu sliku o stanju u državi BiH. Pratim politiku redovito. Ti si Tomo jedan od realnijih ljudi. Koji ogorčeno ne sere, nego realno kritikuje. Zdravo, dobro i poželjno priželjkujući promjene.
Jos se je lakse vratit. Napusti se gorki gastarbajterski hljeb, dodes kuci svojoj, najcesce sa EU sarom... Tako da je ova ulica dvosmjerna
petunija

#12178 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by petunija »

Bloo wrote:Kao rodZena Sarajka koja zivi i radi u Sarajevu, od oca Sarajlije i majke Sarajke, djeda Sarajlije blabla....Sarajevo jeste ucmala kasaba :| pogotovo ako si privremeno zivio u drugim gradovima van BiH.
Prljava, zagusljiva, zagadena kasaba koja se raspada od korupcije, malogradanstine i nepotizama po svim mogucim linijama.
Rupcaga u kojoj se ploce na glavnom korzu u Centru mijenjaju svake godine da bi neko uzeo tal, kasaba u kojoj most nazovu po Suadi, ali ne i Olgi, u kojoj se malogradanke okrecu po Ferhadiji za svakom cudnije obucenom osobom uz glasno tobejarabanje...kasaba u kojoj je normalno da je prljavo i puno hrakotina, da bus linije kasne po sat vremena ..da vozac pusta narodnjake...da ne radi odnosno da nema klime u sredstvima javnog grad. prometa. Kasaba u kojoj duhovi proslosti samozadovoljno rokcu u kaljuzi modernog kapitalizma.

Sarajevo nece nikad imati sarm propalog grada kao u Folirantima Kaporovim...vec uvijek odbojni smrad trulezi njegovih stanovnika uskih svjetonazora.
Uz izuzetke koji povremeno, ali sve rjede, cine zivot u ovom gradu podnosiljivim.

P.S.
Sarajevska dijaspora koja nije odrasla.ovdje niti zivi ovdje vec dode turisticki, nek mi se skine sa vrata sa svojom idealiziranom vizijom i verzijom Saraj'va.
:thumbup: :kiss:
SaraFina

#12179 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by SaraFina »

konoplja wrote:
SaraFina wrote:

Stanje koje si opisao nije isključivo u gradu nego je problem cjelokupne države. A i svih banana država nastalih raspadom Yuge. Dakle BG nije bio pod opsadom niti je ratom razoren, meni Knez Mihajlova sa zarđalim tendama od prodavnica također nema šarma. Ispred umjetničkih galerija poređani su duž ulice štandovi sa pletenim čarapama, rakijskim čuturama, te četničkim obilježjima. Nadalje vidjećeš slike heroja Mladića i Karadžića te majce sa kojekakvim natpisima podrške. Fasade oronule, zadnji put rađene nekad osamdesetih.
Tržni centri maksimalno napucani, pa kad kreneš do glamoroznog Ušća proći ćeš obavezno pored C. Arene gdje trešti ili je u pripremi neki koncert. Nerijetko su to turbofolkeri i kojekakve Mice Trofrtaljke. Baci pogled uzgred s mosta, vidjećeš zarđale šljepove sa prostrtim vešom na žicama, neke nakaradne vikend drvene kućice i zgrozićeš se vjerovatno na grad u koji je od 45' do 90' cijela Yuga upucavala lovu.
Ako pak kreneš u predgrađe doći ćeš do naseobina koje posjećaju na favele. Kanalizacija i opskrba vodom ne da je problem, nego je nema nikako. Divlja gradnja. I to ne par kućica... Nego na desetine..
Kulturni život regulira Željko Mitrović i njegova televizija. Ljudi ne dolaze u pozorišta i kina, nego nestrpljivo čekaju farme, zadruge i slične umobolne emisije koje unižavaju prosječnom čovjeku IQ.
Što se zraka tiče zimi nisam bila, ali sam na autoputu prema HR vidjela auta koja su se vozila krajem osamdesetih. ( Stojadin, Škoda sa onim očima velikim, Yugo) .... To u BiH je rijetkost.
Vojvodina je pak zaspala u osamdesetim. I jos se ne budi. Novi sad....

Tako da mi ova kuknjava i unižavanje Sarajeva (ne od tebe) malo je preuveličavanje dokonih ljudi.
Hvala za doprinos temi, ali opet odlazis u neku krajnost kojoj ovdje nije mjesto. Nisam ni spomenuo nase susjede, koji i sami imaju bezbroj problema, nego zemlje Zapada (smatram da nema potrebe da ih nabrajam i da se podrazumjeva na koje drzave mislim).
Nasi ljudi i ne gledaju bas da se ono ispale u Srbiju ili Hrvatsku. Mozda malo vise u Hrvatsku kao neku sponu za laksi odlazak u neke zemlje Zapada jer su u EU. Ako bas treba da se ugledamo u drzave ex-Yu, smatram da je jedina drzava na koju bi se trebali ugledati je Slovenija ali opet ce ljudi naci bezbroj primjedbi kao 'ta ce Ljubljana kasaba jedna ulica i par semafora (a mi dobro znamo da to nije tako).

Tema sve uglavnom vrti oko Njemacke, Austrije, Francuske, Nizozemske. Stoga smatram da bi se trebali toga drzati i usporedjivati zivot i zivotno uredjenje sa njima. Znamo jako dobro da gradovi tamo i nemaju bas veliki problema sa oneciscenosti rijeka i prirode ili kvalitete zraka, naravno uvijek ce se naci neka igla u sijenu kad se trazi, ali opet naglasvam to je iznimka i odlazak u ekstrem. Isto tako, ako se problem takve prirode pojavi (voda, kanalizacija, zrak) aktivno se radi na rijesavnju tog problema po ubrzanom procesu, dok smo sami svjedoci da se u Sarajevu, i ostalim gradovima BiH, ti problemi provlace godinama i pomaci su minimalni.

Ne možeš ti kvalitetu života u BiH( ni u jednom segmentu) porediti sa AT, Njemačkom, NL ili jednom Francuskom.
To ne može ni Češka ni Slovačka koje su se radružile bez ispaljenog metka i u EU su.
Mađarska, Rumunija ili Bugarska...

Ni tamo nema baš nešto naših ljudi a standard života je prilično iznad BiH i naše svakodnevnice.

Poredim usporedivo. A onaj ko želi otići, slobodan je. Samo ovo dokazivanje nekog patriotizma ostankom u BiH je izlišno. Prati ga ogorčenost i pljuvačina do besvijesti.
JanuaryJones

#12180 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by JanuaryJones »

Bloo wrote:Kao rodZena Sarajka koja zivi i radi u Sarajevu, od oca Sarajlije i majke Sarajke, djeda Sarajlije blabla....Sarajevo jeste ucmala kasaba :| pogotovo ako si privremeno zivio u drugim gradovima van BiH.
Prljava, zagusljiva, zagadena kasaba koja se raspada od korupcije, malogradanstine i nepotizama po svim mogucim linijama.
Rupcaga u kojoj se ploce na glavnom korzu u Centru mijenjaju svake godine da bi neko uzeo tal, kasaba u kojoj most nazovu po Suadi, ali ne i Olgi, u kojoj se malogradanke okrecu po Ferhadiji za svakom cudnije obucenom osobom uz glasno tobejarabanje...kasaba u kojoj je normalno da je prljavo i puno hrakotina, da bus linije kasne po sat vremena ..da vozac pusta narodnjake...da ne radi odnosno da nema klime u sredstvima javnog grad. prometa. Kasaba u kojoj duhovi proslosti samozadovoljno rokcu u kaljuzi modernog kapitalizma.

Sarajevo nece nikad imati sarm propalog grada kao u Folirantima Kaporovim...vec uvijek odbojni smrad trulezi njegovih stanovnika uskih svjetonazora.
Uz izuzetke koji povremeno, ali sve rjede, cine zivot u ovom gradu podnosiljivim.

P.S.
Sarajevska dijaspora koja nije odrasla.ovdje niti zivi ovdje vec dode turisticki, nek mi se skine sa vrata sa svojom idealiziranom vizijom i verzijom Saraj'va.
Još si ovo i uljepšala na šta je Sarajevo danas spalo. Kasaba na kvadrat.
amidzazeher

#12181 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by amidzazeher »

insomnia78 wrote:Cuj nemaju. Da vidis Pariza zimi :lol:
Opet ti kritikujes Francusku :D
SaraFina

#12182 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by SaraFina »

stakasa wrote:
SaraFina wrote:

Dakle, ako si vani ne moraš pljuvati do zahrdjalosti po državi iz koje si izašao a veličati onu u koju si došao. Ako si već odlučio ostati također.
Ako te pak ubija nepravda i loš sistem, bar danas je lako otići trbuhom za kruhom.
Kritika je jedno. Ali pljuvačina i neki ogorčeni ispadi nešto treće. I da ja imam realnu sliku o stanju u državi BiH. Pratim politiku redovito. Ti si Tomo jedan od realnijih ljudi. Koji ogorčeno ne sere, nego realno kritikuje. Zdravo, dobro i poželjno priželjkujući promjene.
Jos se je lakse vratit. Napusti se gorki gastarbajterski hljeb, dodes kuci svojoj, najcesce sa EU sarom... Tako da je ova ulica dvosmjerna

Ako imaš priliku za zapošljavanje ili dovoljno uštedjevine za privatan posao svakako. Vratiti se a Position doznakama rodbine ili roditelja koji bi ostali je "avanturizam" tj glupost notorna.
512MB

#12183 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by 512MB »

Pa to nas par i trubimo citavo vrijeme, dok Melburn i kompanija tvrde suprotno :mrgreen:
skafiskafsnjak

#12184 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by skafiskafsnjak »

petunija wrote:

P.S.
:thumbup: :kiss:
U bobu :thumbup:
stakasa

#12185 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by stakasa »

SaraFina wrote:
stakasa wrote:
SaraFina wrote:

Ako imaš priliku za zapošljavanje ili dovoljno uštedjevine za privatan posao svakako. Vratiti se a Position doznakama rodbine ili roditelja koji bi ostali je "avanturizam" tj glupost notorna.
Pa racuna covjek da se i neki "skillsi" imaju nakon toliko godina vani, znanje neko unikatno, iskustvo sto ce imati komparativnu vrijednost u matici. Ako se je radilo. Dode to samo od sebe redovnim odlascima na posao. Ili se nije radilo? Ili se cak sta vise bez stele ne moze nista naci da si ne znam kakav strucnjak!?
konjislav

#12186 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by konjislav »

P.S.
I ja sam takodjer iz Sarajeva i slazem se sa navedenim. Uvijek se iznova i iznova iznerviram zbog neregulisanog saobracaja, nedostatka (i nekvaliteta) vode u Sarajevu. Mislim ima tih stvari koliko hoces, svi ih znamo i vec smo ih i ranije spominjali na ovoj temi.
SaraFina wrote:
konoplja wrote:
Za kraj, bez ikakve zle namjere, osvrnut cu se i na tu temu Sarajeva. Smatram da kolega 512 MB i bilo tko drugi, kada spomene Sarajevo u kontekstu kasabe ne misli nuzno na broj stanovnika grada, historiju, i sta grad nudi. Mislim da se to vise odnosi na opce stanje u gradu i trenutni smijer u kojem ide. Vec godinam se pojavljuju problemi cistoce zraka, nedostaka vode i malo toga se radi po pitanju toga i rezultati su minimalni. Takve stvari u danasnjem vremenu se ne smiju desavati, to je nedopustivo. Upravo u tom konteksu Sarajevo mnogo kaska u poredjenju sa gradovima zapadne Europe, a i Balkana.

Stanje koje si opisao nije isključivo u gradu nego je problem cjelokupne države. A i svih banana država nastalih raspadom Yuge. Dakle BG nije bio pod opsadom niti je ratom razoren, meni Knez Mihajlova sa zarđalim tendama od prodavnica također nema šarma. Ispred umjetničkih galerija poređani su duž ulice štandovi sa pletenim čarapama, rakijskim čuturama, te četničkim obilježjima. Nadalje vidjećeš slike heroja Mladića i Karadžića te majce sa kojekakvim natpisima podrške. Fasade oronule, zadnji put rađene nekad osamdesetih.
Tržni centri maksimalno napucani, pa kad kreneš do glamoroznog Ušća proći ćeš obavezno pored C. Arene gdje trešti ili je u pripremi neki koncert. Nerijetko su to turbofolkeri i kojekakve Mice Trofrtaljke. Baci pogled uzgred s mosta, vidjećeš zarđale šljepove sa prostrtim vešom na žicama, neke nakaradne vikend drvene kućice i zgrozićeš se vjerovatno na grad u koji je od 45' do 90' cijela Yuga upucavala lovu.
Ako pak kreneš u predgrađe doći ćeš do naseobina koje posjećaju na favele. Kanalizacija i opskrba vodom ne da je problem, nego je nema nikako. Divlja gradnja. I to ne par kućica... Nego na desetine..
Kulturni život regulira Željko Mitrović i njegova televizija. Ljudi ne dolaze u pozorišta i kina, nego nestrpljivo čekaju farme, zadruge i slične umobolne emisije koje unižavaju prosječnom čovjeku IQ.
Što se zraka tiče zimi nisam bila, ali sam na autoputu prema HR vidjela auta koja su se vozila krajem osamdesetih. ( Stojadin, Škoda sa onim očima velikim, Yugo) .... To u BiH je rijetkost.
Vojvodina je pak zaspala u osamdesetim. I jos se ne budi. Novi sad....

Tako da mi ova kuknjava i unižavanje Sarajeva (ne od tebe) malo je preuveličavanje dokonih ljudi.
Jeste ali ako su drugi balkanski gradovi mozda i gori ili uporedivo losi kao Sarajevo, to ne oduzima cinjenicu da je Sarajevo i dalje kasaba, osim toga sto se ovdje samo spominje Sarajevo i neki ga i smatraju Bosnom, dok niko i ne prica o Beogradu. Da slucajno prica, bila bi ista situacija kao i sa Sarajevom. Ja sam prvi put u zivotu bio u Beogradu prije 3-4 godine i totalno sam se sjebao kako je tamo lose. Za njih je Sarajevo grad. Tamo je mnogo veca bijeda nego u Sarajevu, a kamoli kako je njihovim Prozorima i Kalesijama. (Novi Sad i Vojvodina, itd.)

Znaci RECAP: Sarajevo je prljava kasaba, itd, ja je najcesce nazivam rupom od glavnog grada. Drugi su gradovi mozda losiji/jednako losi, medjutim o njima nije ovdje rijec tako da to nema veze.
512MB

#12187 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by 512MB »

Iznenadjuje me ova otvorena i iskrena kritika domicilnih Sarajlija :mrgreen:
stakasa

#12188 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by stakasa »

512MB wrote:Iznenadjuje me ova otvorena i iskrena kritika domicilnih Sarajlija :mrgreen:
Glavni problem Sarajeva je nedostatak ambicija. Stalno se usporeduje sa gorim od sebe i ljestvica se spusta
konoplja

#12189 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by konoplja »

SaraFina wrote:[

Ne možeš ti kvalitetu života u BiH( ni u jednom segmentu) porediti sa AT, Njemačkom, NL ili jednom Francuskom.
To ne može ni Češka ni Slovačka koje su se radružile bez ispaljenog metka i u EU su.

Ni tamo nema baš nešto naših ljudi a standard života je prilično iznad BiH i naše svakodnevnice.

Poredim usporedivo. A onaj ko želi otići, slobodan je. Samo ovo dokazivanje nekog patriotizma ostankom u BiH je izlišno. Prati ga ogorčenost i pljuvačina do besvijesti.
Evo da vidimo jesam li ja to sve dobro shvatio i ukopcao.
Summa summarum, BiH je na dnu ljestvice po kvaliteti zivota i u drustvu je exYu drzava, Albanije, Bjelorusije. Sto znaci za jednog obicnog i prosjecnog radnika je mnogo bolje da zivi van granica drzave. Imat ce ugodniji zivot sa manje stresa i vise mogucnosti za sebe i svoju familiju. To je ta istina koja dovodi do toga da ljudi koji su u mogucnosti svoju srecu traze van granica nase drzave.
moonca

#12190 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by moonca »

Kao rodZena Sarajka koja zivi i radi u Sarajevu, od oca Sarajlije i majke Sarajke, djeda Sarajlije blabla....Sarajevo jeste ucmala kasaba :| pogotovo ako si privremeno zivio u drugim gradovima van BiH.

da... izgleda tako za nekoga ko jos uvijek radi- svako jutro na posao itd. no, za neke 'druge' ljude i nije bash...
..zivot cine i sitnice... nedavno sam boravila.. ocekivala smrad dima na aerodromu..izbezumljena lica ... ne..

docekao me momak, kod kojeg sam iznajmila stan--- ko' iz modnog casopisa- veseo-tokom voznje prica o svom zivotu, planovima, zadovoljan - sretan.... mislim , da mi je ucinio grad ljepsim- mada sam imala napornih 10 dana....

Narod-- ponasanje -sasvim ok-gdje god sam obavljla posao- posta, banka, opstina -svi ljubazni .... cistoca samog centra- sasvim ok ..

....ima mana, ali ...
SaraFina

#12191 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by SaraFina »

konoplja wrote:
SaraFina wrote:[

Evo da vidimo jesam li ja to sve dobro shvatio i ukopcao.
Summa summarum, BiH je na dnu ljestvice po kvaliteti zivota i u drustvu je exYu drzava, Albanije, Bjelorusije. Sto znaci za jednog obicnog i prosjecnog radnika je mnogo bolje da zivi van granica drzave. Imat ce ugodniji zivot sa manje stresa i vise mogucnosti za sebe i svoju familiju. To je ta istina koja dovodi do toga da ljudi koji su u mogucnosti svoju srecu traze van granica nase drzave.

Ja nisam protiv odlaska tih ljudi. Evo konjislav je primjer takvog odvažnog forumaša i imali smo priliku pratiti njegov odlazak u Njemačku. Dobro se usudio. Žena i bebica.. izigran za stan, sa osiguranim poslom i snašao se. Hvala njegovoj sposobnosti. Svi koji osjećaju nezadovoljstvo trebaju tako.

Ali ovdje dolazimo do nečega drugog. Ljudi su u strahu od nepoznatih sredina i snalaženja, vjerovatno i nesigurni pod nekom krinkom nekog svog domoljublja/ petriotizma i odanosti bukvalno hraču po onim koji su otišli a i po državi. Ogorčeno i bez trunke poštovanja i samopoštovanja.
Dakle sad ti ne treba fax za Njemacku, sa srednjom školom primaju i zapošljavaju... Ko god će se osjećati bolje, priželjkuje promjenu i neku novu opciju za budućnost treba otići. Sve drugo su puste tlapnje.
Očekivati da će sistem u BiH biti i za 20 godina na nivou sistema u Austriji je suludo.
Mi se možemo politički i ekonomski hendikepirani porediti samo sa sebi sličnim državama.

Dakle i Srbija kao jednonacionalna sa dva i po puta više stanovništva sramota je da bude u našem rangu. To su činjenice. Sve drugo puste ogorčene tlapnje i pretjerana očekivanja.

Jeste ali ako su drugi balkanski gradovi mozda i gori ili uporedivo losi kao Sarajevo, to ne oduzima cinjenicu da je Sarajevo i dalje kasaba, osim toga sto se ovdje samo spominje Sarajevo i neki ga i smatraju Bosnom, dok niko i ne prica o Beogradu. Da slucajno prica, bila bi ista situacija kao i sa Sarajevom. Ja sam prvi put u zivotu bio u Beogradu prije 3-4 godine i totalno sam se sjebao kako je tamo lose. Za njih je Sarajevo grad. Tamo je mnogo veca bijeda nego u Sarajevu, a kamoli kako je njihovim Prozorima i Kalesijama. (Novi Sad i Vojvodina, itd.)

Znaci RECAP: Sarajevo je prljava kasaba, itd, ja je najcesce nazivam rupom od glavnog grada. Drugi su gradovi mozda losiji/jednako losi, medjutim o njima nije ovdje rijec tako da to nema veze.
Konjislav, ima veze. Ne može se Željo koliko ga god ja voljela porediti sa Realom. Nego sa nekim nižetrofejnim klubom sličnim sebi i iz države poput BiH.
Sve drugo s moje strane bila bi neralna i pretjerana očekivanja Sarajevo ne može dostići jedan Prag ili Budimpeštu, kako bi Beč?
JanuaryJones

#12192 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by JanuaryJones »

moonca wrote:
Kao rodZena Sarajka koja zivi i radi u Sarajevu, od oca Sarajlije i majke Sarajke, djeda Sarajlije blabla....Sarajevo jeste ucmala kasaba :| pogotovo ako si privremeno zivio u drugim gradovima van BiH.

da... izgleda tako za nekoga ko jos uvijek radi- svako jutro na posao itd. no, za neke 'druge' ljude i nije bash...
..zivot cine i sitnice... nedavno sam boravila.. ocekivala smrad dima na aerodromu..izbezumljena lica ... ne..

docekao me momak, kod kojeg sam iznajmila stan--- ko' iz modnog casopisa- veseo-tokom voznje prica o svom zivotu, planovima, zadovoljan - sretan.... mislim , da mi je ucinio grad ljepsim- mada sam imala napornih 10 dana....

Narod-- ponasanje -sasvim ok-gdje god sam obavljla posao- posta, banka, opstina -svi ljubazni .... cistoca samog centra- sasvim ok ..

....ima mana, ali ...
ti si došla kao turista, znači boravila u gradu 10 dana. ne živiš probleme grada ni lokalnog stanovništva. tako i ja kad odem u bukurešt, smještaj kao iz časopisa, hrana po restoranima vrh, ljudi ljubazni prema meni a zapravo nemam pojma kako je živjeti u bukureštu.
Nazif_Gljiva

#12193 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Nazif_Gljiva »

Ma pusti to, šta bi s tim momkom?
skafiskafsnjak

#12194 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by skafiskafsnjak »

Nazif_Gljiva wrote:Ma pusti to, šta bi s tim momkom?
:lol:
Nazif_Gljiva

#12195 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Nazif_Gljiva »

skafiskafsnjak wrote:
Reče da je imala 10 napornih dana, jel bilo šta konkretno?
skafiskafsnjak

#12196 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by skafiskafsnjak »

Nazif_Gljiva wrote:
skafiskafsnjak wrote:
Reče da je imala 10 napornih dana, jel bilo šta konkretno?
Pa i meni cudno, Sarajevo joj super :roll:
Radio Sarajevo

#12197 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Radio Sarajevo »

Tomahawk11 wrote:
Sydnor wrote:Naravno da sistem ne valja kad te tjera da plaćaš uslugu 3 ili 4 puta skuplje, kad se jaran ženio išao kod 2 "prava fotografa", jedan tražio 800, drugi 1000. Na kraju lik fantastičan posao odradio za 250, ali eto on nije pravi i registrovan. I što li Bože ljudi kukaju...pa budi gospodin i plati 800, a 30-40 nas na ručak, kafu, sok i tortu otišlo za 750.
Upravo je to razlika između nas i ostatka Evrope.
Tamo ti ne pada na pamet da tražiš tog za 250 (čega god).
Vidi se da nikad nisi živio vani. Ovdje su te stvari još rasprostranjenije, mene je njemački sudski tumač pitao želim li s PDV-om ili bez, tj. treba li mi račun ili ne.

Svi mi mislimo da je korupcija najgora kod nas, i onda pređeš granicu i vidiš da je isti kurac, samo na višem nivou, čak se i mnogo više para obrće.
moonca

#12198 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by moonca »

JanuaryJones wrote: ti si došla kao turista, znači boravila u gradu 10 dana. ne živiš probleme grada ni lokalnog stanovništva. tako i ja kad odem u bukurešt, smještaj kao iz časopisa, hrana po restoranima vrh, ljudi ljubazni prema meni a zapravo nemam pojma kako je živjeti u bukureštu.
Nije isto Sarajevo i Bukurest- kao turista, ako sam turista - jer sam odrasla u Sarajevu- uporedjujem vrijeme i okolnosti.

Ne znam kako bi bilo na duzi period-- ali, ponajvishe zavisi od nas samih. Ne dozivljava ga svako na isti nacin.
Opet- narod ne izgleda hm..da ne pisem detalje, razumljivo je,ali po ponasanju su zadovoljni... i to su domaci, koji zive rade... opet ponavljam -narod djeluje zadovoljan..
Tomahawk11
Globalni moderator

#12199 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Tomahawk11 »

Radio Sarajevo wrote:
Vidi se da nikad nisi živio vani. Ovdje su te stvari još rasprostranjenije, mene je njemački sudski tumač pitao želim li s PDV-om ili bez, tj. treba li mi račun ili ne.

Svi mi mislimo da je korupcija najgora kod nas, i onda pređeš granicu i vidiš da je isti kurac, samo na višem nivou, čak se i mnogo više para obrće.
Svjesno tvrdiš da je veća korupcija u Njemačkoj nego u BiH?

Taj ima muda od vola.

Amidža je u Austriji pokušao dati doktoru mito. Čovjeku kategorično odbio, rekao da ne smije uzeti.

Svugdje ima onih koji bi da prevare sistem. Razlika je u tome kako taj sistem reaguje na te njihove pokušaje.
SaraFina

#12200 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by SaraFina »

JanuaryJones wrote:
moonca wrote:

....ima mana, ali ...
ti si došla kao turista, znači boravila u gradu 10 dana. ne živiš probleme grada ni lokalnog stanovništva. tako i ja kad odem u bukurešt, smještaj kao iz časopisa, hrana po restoranima vrh, ljudi ljubazni prema meni a zapravo nemam pojma kako je živjeti u bukureštu.
Pa cilj nikom s teme pa ni tebi nije Sofija, Bukurešt ili Budimpešta. Čak ni Prag. Nego Berlin, Beč i slične destinacije. S tim destinacijama i poredite život u Sarajevu. Na što imate pravo. Ali Sarajevo nažalost ne pripada toj ligi. Niti će još dugo. To su neralna i pretjerana očekivala..Dakle, da usporediš sa nekom realnom opcijom poput navedenih, ne bi Sarajevo bilo crna rupa.
A ti si bečki student tebi odlazak ne bi trebao biti problem. Ili sam nešto pomiješala?
Post Reply