Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Hakiz

#12176 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Hakiz »

Bloo wrote:I apsolutno ignoriram mogucnost da.postoji :mrgreen:
Sada sam te zamislio kako sjediš u sobi, ulazi bog a ti zatvorila oči, stavila ruke na uši i vičeš lalalalalalalalalalala...

I još lupkaš nogama obučenim u crne baletanke i bijele soknice u pod.
Bloo
Globalna šefica

#12177 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Bloo »

Hakiz wrote:
Bloo wrote:I apsolutno ignoriram mogucnost da.postoji :mrgreen:
Sada sam te zamislio kako sjediš u sobi, ulazi bog a ti zatvorila oči, stavila ruke na uši i vičeš lalalalalalalalalalala...
Cek cek bio je smajli za to
Connaisseur Karlin

#12178 Re: Ateizam / Nihilizam

Post by Connaisseur Karlin »

Hakiz wrote:
Connaisseur Karlin wrote:
NIje , ne moze biti sjedneje na dvije stolice, jer ne podrzavam ni atiest ni vjernike , tako da su te divije stolice van svake logike :D

nema straha , tko ti je to rekao :shock: :lol:

licno ili ne, i ja tebi pisem iz agnostickog kutka :thumbup:

za mene ste vi ateisti jednaki reigjskim vjernicima :thumbup: nonsesne ratnici :D
Jah. Vjeruješ ti da postoji "nešto". Ali hrišćanstvo ima puno pravila, islam ima puno pravila, judaizam ih ima i ponajviše, sve religije imaju puno pravila a ta pravila mi se ne sviđaju. Teška ta pravila brate, ne daju da jedem šta i kada hoću, da se oblačim kako i kada hoću, da se seksam s kim, kako i kada hoću, da spavam kada hoću, moram ovo, ne smijem ono, ko će to, teško je to. Ima li nešto što te čuva od pakla ako bog slučajno postoji, a da ne moraš poštovati tolika pravila...

Ima. Zove se agnosticizam.

Volim ja tebe Karlin, ali više poštujem vjernike koji se nose sa svim što im njihova regija dobro i loše daje koliko god mislim da nisu u pravu nego agnostike.

Spritualizam postoji kod svake osobe, eh to je to nesto koje ti pokusavas meni objasniti :D

Ja sam svijesna da postoji neizvjesnost, i takav stav meni ne smeta :thumbup:

pa razumijem da bolje razumijes vjernike, ponavljam vise puta na temi, vi atieisti i vjernici imate znatno vise slicnosti :-D

volimi ja tebe :kiss:
Smrcak15

#12179 Re: Ateizam / Nihilizam

Post by Smrcak15 »

Hakiz wrote:
NIje , ne moze biti sjedneje na dvije stolice, jer ne podrzavam ni atiest ni vjernike , tako da su te divije stolice van svake logike :D

za mene ste vi ateisti jednaki reigjskim vjernicima :thumbup: nonsesne ratnici :D
Jah. Vjeruješ ti da postoji "nešto". Ali hrišćanstvo ima puno pravila, islam ima puno pravila, judaizam ih ima i ponajviše, sve religije imaju puno pravila a ta pravila mi se ne sviđaju. Teška ta pravila brate, ne daju da jedem šta i kada hoću, da se oblačim kako i kada hoću, da se seksam s kim, kako i kada hoću, da spavam kada hoću, moram ovo, ne smijem ono, ko će to, teško je to. Ima li nešto što te čuva od pakla ako bog slučajno postoji, a da ne moraš poštovati tolika pravila...

Volim ja tebe Karlin, ali više poštujem vjernike koji se nose sa svim što im njihova regija dobro i loše daje koliko god mislim da nisu u pravu nego agnostike.
ti bi i jare i pare :)

pa to ni u jednoj drzavi nemoze proci da radis apsolutno sta god pozelis, imaju sankcije, eh pa kod Boga je zabranjeno samo ono sto je stetno za pojedinca i drustvo, al iti ujedno daje i alterntivu tome sto je zabranio, zabranio blud, ali dozvolio brak, zabranio alkohol dozvolio sokove i cajeve i ostale napitke...

znas imas dozvoljenu alternativu zabranjenim stetnim stvarima, tu si na testu, hoces li izabrati stetnu zabranu ili alternativnu dozvoljenu stvar, do tebe je.
Ima li nešto što te čuva od pakla ako bog slučajno postoji, a da ne moraš poštovati tolika pravila...
ti bi da na postujes pravila kod BOga ali da postujes pravila drzave....hajde molim te ako mozes da ne platis porez na rad drzavi...to se uopste i ne pomislja jer znas da ti eto kandzije od drzave i progonjenja po sudovima a mozda i vise godisnjim zatvorima.
Hakiz

#12180 Re: Ateizam / Nihilizam

Post by Hakiz »

Hakiz wrote:

Spritualizam postoji kod svake osobe, eh to je to nesto koje ti pokusavas meni objasniti :D

Ja sam svijesna da postoji neizvjesnost, i takav stav meni ne smeta :thumbup:

pa razumijem da bolje razumijes vjernike, ponavljam vise puta na temi, vi atieisti i vjernici imate znatno vise slicnosti :-D

volimi ja tebe :kiss:
Ne pokušavam ja tebi ništa objasniti, od toga sam odavno digao ruke. Jdnio šta bih još mogao pokušati je navesti te na grijeh. Ateizma to jeste IYKWIM.
Smrcak15

#12181 Re: zivio agnosticizam

Post by Smrcak15 »

Smrcak15 wrote:
agnosticizam je realni/razumni od ateizma, ali to neznaci da je ispravan put, jer jet to letargicno stanje, posto neznamo imali ili nema...pusti, nema veze, zivi zivot i na tome zivis i na tome umires.

to stanje je poput osobe koja se dvoumi izmedju starih ili novih zakona, sta da slijedi, pitas se cijelo vrijeme sta je bolje slijediti stari ili novi....pa tako dok se pitas niti stari niti novi ne slijedis , zivis na tom pitanju samog sebe i umres na tom pitanju, treba li stari ili novi zakon slijediti.
agosticizam nije ni letargicno stanje, ni stanje dvoumljenja , sad pricas kao ateisti :D
jeste, jer ti si u fazi mozda ima mozda nema...status quo, ni tamo ni vamo...i godi ti to stanje, pusti, ne barkaj, ne talasaj,ne diraj nista neka ga kako je. a dani i godine prolaze li prolaze a obaveze od Boga date se zbog status quo stanja ne izvrsavaju.
Hakiz

#12182 Re: Ateizam / Nihilizam

Post by Hakiz »

Smrcak15 wrote:
Hakiz wrote:

ti bi i jare i pare :)

pa to ni u jednoj drzavi nemoze proci da radis apsolutno sta god pozelis, imaju sankcije, eh pa kod Boga je zabranjeno samo ono sto je stetno za pojedinca i drustvo, al iti ujedno daje i alterntivu tome sto je zabranio, zabranio blud, ali dozvolio brak, zabranio alkohol dozvolio sokove i cajeve i ostale napitke...

znas imas dozvoljenu alternativu zabranjenim stetnim stvarima, tu si na testu, hoces li izabrati stetnu zabranu ili alternativnu dozvoljenu stvar, do tebe je.
Ima li nešto što te čuva od pakla ako bog slučajno postoji, a da ne moraš poštovati tolika pravila...
ti bi da na postujes pravila kod BOga ali da postujes pravila drzave....hajde molim te ako mozes da ne platis porez na rad drzavi...to se uopste i ne pomislja jer znas da ti eto kandzije od drzave i progonjenja po sudovima a mozda i vise godisnjim zatvorima.
Smrčak, sjedi malo, popij čaj od čubre, malo ti se vid pomutio. Ili govorimo različitim jezicima? U svakom slučaju, kako se čini, ne razumiješ me.
Connaisseur Karlin

#12183 Re: zivio agnosticizam

Smrcak15 wrote:
Smrcak15 wrote:
agnosticizam je realni/razumni od ateizma, ali to neznaci da je ispravan put, jer jet to letargicno stanje, posto neznamo imali ili nema...pusti, nema veze, zivi zivot i na tome zivis i na tome umires.

to stanje je poput osobe koja se dvoumi izmedju starih ili novih zakona, sta da slijedi, pitas se cijelo vrijeme sta je bolje slijediti stari ili novi....pa tako dok se pitas niti stari niti novi ne slijedis , zivis na tom pitanju samog sebe i umres na tom pitanju, treba li stari ili novi zakon slijediti.
agosticizam nije ni letargicno stanje, ni stanje dvoumljenja , sad pricas kao ateisti :D
jeste, jer ti si u fazi mozda ima mozda nema...status quo, ni tamo ni vamo...i godi ti to stanje, pusti, ne barkaj, ne talasaj,ne diraj nista neka ga kako je. a dani i godine prolaze li prolaze a obaveze od Boga date se zbog status quo stanja ne izvrsavaju.
ama nema faze, mozda ovo mozda ono, jednsotavo nema tog dvoumljenja :thumbup:

nezivjesost postoji i trreba imati hrabrosti sebi priznati da je to jednsotavno tako :thumbup:
Connaisseur Karlin

#12184 Re: Ateizam / Nihilizam

Hakiz wrote: Ne pokušavam ja tebi ništa objasniti, od toga sam odavno digao ruke. Jdnio šta bih još mogao pokušati je navesti te na grijeh. Ateizma to jeste IYKWIM.
ali bi mi bilo veece zadovoljstvo da si agnostik :D
Bloo
Globalna šefica

#12185 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Bloo »

Ok, vas dvoje...
Ne pred Smrletovim.ocimaaa :lol:
Nuke

#12186 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Nuke »

Smrcak15 wrote:
Nuke wrote: Dva ekstrema su: znam da bog postoji i znam da bog ne postoji... Teizam i ateizam obuhvataju vise od toga. Nesporazum nastaje jer mnogo ljudi ne razumije da nije isto reci “ne vjerujem da postoji” i “vjerujem da ne postoji”...
ne, tesko ces naci vjernika da kazes Ja znam da postoji.....tesko, jer prije ces cuti, Ja vjerujem da postoji.

kada kazes znam, to znaci vidio si ga, ili cuo si ga, opipao si ga, namirisao si ga nosom itd znaci mora neki emprijski dokaz biti da bi mogli reci znam.
Mnostvo je ljudi koji tvrde da imaju neki vid komunikacije s bogom kroz raznorazna iskustva i osjecaje, i tvrde da znaju da postoji.

Mislim da je to temeljni razlog za vjerovanje mnogih, ostali razlozi koji se obicno navode su samo pokusaji racionalizacije stavova...
Connaisseur Karlin

#12187 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Bloo wrote:Ok, vas dvoje...
jedno vjernik, dvoje ateisa i jedno agnostik :lol:

kao da se dogovorimo prije ucinjenog seksi grijeha izmedju mene i Hakiza :lol:
Smrcak15

#12188 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Smrcak15 »

ko to hoce da poseksa koga ovdje :plesu: :mercireklama:
Hakiz

#12189 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Hakiz »

Ali ja zaista pokušavam da je uvedem u grijeh ateizma.

Za ostale grijehove ima pp, moliću lijepo.
Hakiz

#12190 Re: Ateizam / Nihilizam

Post by Hakiz »

Hakiz wrote: Ne pokušavam ja tebi ništa objasniti, od toga sam odavno digao ruke. Jdnio šta bih još mogao pokušati je navesti te na grijeh. Ateizma to jeste IYKWIM.
Kakav bi to onda bio grijeh da smo isti?
Hakiz

#12191 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Hakiz »

Smrcak15 wrote:

Ti se ne petljaj Smrčak, izgubićeš abdest.
Connaisseur Karlin

#12192 Re: Ateizam / Nihilizam

Hakiz wrote:
bio bi sladji :evil:
Hakiz

#12193 Re: Ateizam / Nihilizam

Post by Hakiz »

Hakiz wrote:
Jok. Zabranjeno voće, zelenija trava sa druge strane itd.
Connaisseur Karlin

#12194 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Smrcak15 wrote:

Smrcko, pogresan alarm, ja sam mislila na seks, kad ono, Hakiz hoce da me konvertira u ateiste :lol:
Connaisseur Karlin

#12195 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Hakiz wrote:

jeste vi ateisti tvrdoglavi ko ovi vjernici ccccc :D
Hakiz

#12196 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Hakiz »

Smrcko, pogresan alarm, ja sam mislila na seks, kad ono, Hakiz hoce da me konvertira u ateiste :lol:
To se zove predigra, ženo :lol:
Hakiz

#12197 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Hakiz »

Hakiz wrote:

jeste vi ateisti tvrdoglavi ko ovi vjernici ccccc :D
Ako tvoji argumenti budu veći nego što su moji tvrdi, odustaću od tvrdoglavosti.
Connaisseur Karlin

#12198 Re: Ateizam / Nihilizam

Hakiz wrote:
Hakiz wrote:
Jok. Zabranjeno voće, zelenija trava sa druge strane itd.
tako je, kad probas, agnosticko voce, agosticka travu, tk cs tad saznatizasto je agnosticki grijeh najljepsi grijeh :lol:
Connaisseur Karlin

#12199 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Hakiz wrote:
To se zove predigra, ženo :lol:
ovo je teze od igre monopol :lol:
Hakiz

#12200 Re: Ateizam / Nihilizam

Post by Hakiz »

Connaisseur Karlin wrote: tako je, kad probas, agnosticko voce, agosticka travu, tk cs tad saznatizasto je agnosticki grijeh najljepsi grijeh :lol:
Hoćeš li me ti povesti putevima spoznaje?
Post Reply