Rekose vec iznad da je siva mk1 u pitanju.basicm wrote:Plava?_BataZiv_0809 wrote:Danas na ukljcenju na Kranjcevicevu iz Tesanjske guzva 16:30, mic po mic se ide...kad frajer sa Mazdom 6 pretice cijelu kolonuide mu taxo iz suprotnog, on zakoci metar ispred njega i agresivno se ubaci u red. Prodje taxo, ovaj opet pretice sve i opet agresivno pravo na Kranjcevicevu
![]()
E nervira me inace to ubacivanje, ali ovaj je danas prekuco...
Sta vas najvise nervira kod vozaca
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- Romeo 80
- Grijem se na: Džemper
- Vozim: Azijsku nakazu
#12151 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
-
Naslovnica
#12152 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Romeo 80 wrote:Desilo se cudo!!!
Brat mi prica da mu je kolegu s posla prije par dana zaustavila policija i da su ga kaznili zbog guslanja lijevom trakom. Sporo je vozio i izivcirao policajce koji su se vozili iza njega![]()
Navodno je kazna koju sad mora platiti veca nego da je prekoracio brzinu za vise od 10 km/h.
Daj pliz neka ga buraz priupita koji je razlog guslanja?
-
Naslovnica
#12153 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Izvod iz Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH
Član 39.
(1) Vozač je dužan kretati se vozilom desnom stranom kolovoza u smjeru kretanja.
(2) Vozač je dužan držati vozilo u kretanju što bliže desnoj ivici kolovoza i na tolikoj
udaljenosti od nje da, s obzirom na brzinu kretanja vozila, uvjete saobraćaja i stanje i osobine
puta, ne ugrožava druge učesnike u saobraćaju i sebe ne izlaže opasnosti.
(3) Izuzetno od odredbe stava (2) ovog člana, na putu u naselju s kolovozom na kome za
saobraćaj vozila u istom smjeru postoje najmanje dvije obilježene saobraćajne trake za
kretanje vozila vozač može koristiti i saobraćajnu traku koja se ne nalazi uz desnu ivicu
kolovoza ako time ne ometa ostala vozila koja se kreću iza vozila kojim upravlja.
Član 43.
(2) Vozač ne smije smanjiti brzinu kretanja vozila do te mjere da njegovo vozilo pričinjava
smetnju normalnom odvijanju saobraćaja.
Trebalo bi negdje da je i odredba da se pri normalnom odvijanju saobraćaja, ako uslovi i saobraćajna signalizacija to dozvoljavanju, ne smije voziti sporije od 40 km/h.
Ovo sve nije nikome potrebno napismeno, samo malo uključiti mozak i primijeniti logiku, saobraćajnu kulturu vozačku solidarnost.
Nažalost, kako i sami vidimo i osjetimo, vozača takvih karakterisitka je, nažalost, sve manje.
Član 39.
(1) Vozač je dužan kretati se vozilom desnom stranom kolovoza u smjeru kretanja.
(2) Vozač je dužan držati vozilo u kretanju što bliže desnoj ivici kolovoza i na tolikoj
udaljenosti od nje da, s obzirom na brzinu kretanja vozila, uvjete saobraćaja i stanje i osobine
puta, ne ugrožava druge učesnike u saobraćaju i sebe ne izlaže opasnosti.
(3) Izuzetno od odredbe stava (2) ovog člana, na putu u naselju s kolovozom na kome za
saobraćaj vozila u istom smjeru postoje najmanje dvije obilježene saobraćajne trake za
kretanje vozila vozač može koristiti i saobraćajnu traku koja se ne nalazi uz desnu ivicu
kolovoza ako time ne ometa ostala vozila koja se kreću iza vozila kojim upravlja.
Član 43.
(2) Vozač ne smije smanjiti brzinu kretanja vozila do te mjere da njegovo vozilo pričinjava
smetnju normalnom odvijanju saobraćaja.
Trebalo bi negdje da je i odredba da se pri normalnom odvijanju saobraćaja, ako uslovi i saobraćajna signalizacija to dozvoljavanju, ne smije voziti sporije od 40 km/h.
Ovo sve nije nikome potrebno napismeno, samo malo uključiti mozak i primijeniti logiku, saobraćajnu kulturu vozačku solidarnost.
Nažalost, kako i sami vidimo i osjetimo, vozača takvih karakterisitka je, nažalost, sve manje.
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#12154 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
u gradu nije lijeva brza ,vec je desna spora traka za puzeve,gdje si polagao vozacki?post iznad imas clan zakona.ranger wrote:haha o kakvim bokte pravilima pricate nije auto put, lijeva brza traka? jes al u kurcu
- ranger
#12155 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
au sta je ovo sve nacitano...bitanga_sa_otesa wrote:u gradu nije lijeva brza ,vec je desna spora traka za puzeve,gdje si polagao vozacki?post iznad imas clan zakona.ranger wrote:haha o kakvim bokte pravilima pricate nije auto put, lijeva brza traka? jes al u kurcu
- ranger
#12156 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
uredu je kultura brza traka kroz grad, nek si mi rekoITNet wrote:Nije auto put ali vaze ista neka osnovna pravila o ponasanju u saobracaju kao i na auto putu sto te uce kad polazes vozacki, jeli to kontas? I nije rijec o brzoj traci vec o normalnoj voznji od 60kmh sto je i ogranicenje, ako je tebi normala i ok da neko gusla 40kmh u lijevoj traci pod objasnjenjem da u gradu nema brze trake idi i obnovi malo gradivo o sobracajnoj kulturi i propisima.ranger wrote:haha o kakvim bokte pravilima pricate nije auto put, lijeva brza traka? jes al u kurcu
-
adodbr
#12157 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Desna traka ne valja qrcu svaki saht opalis i svakih 100 m koci radi skretanja samo srednja i opali
- bitanga_sa_otesa
#12158 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
prije mozda 15 tak dana oko 11h ujutro,nije bas guzva da je kolona,ali 3 papka napravili guzvu,u desnoj traci teretni kombi,srednja autobus autoprevoznik salko iz cazina,a lijeva traka hladnjaca konzum i sva trojica guslaju 35-40 ispred 250 metara brisanog prostora.posto je kombi ubrzao na 37 uspijem se ubaciti ispred autobusa i zakocim mu skroz,on odmah predje u desnu traku .skontam da vozac hladnjace tipka na mob.i prebacim se u lijevu u njemu zakocim,blica mase rukama ,predje u srednju ja predjem u srednju i zakocim mu opet ,predje u desnu i ja se uporedim s njim i otvorim prozor.psuje on nesto sta me jebes ,reko ne jebem ja tebe vec ti jebes 200 ljudi iza sebe tipkajuci na telefon u lijevoj traci i guslajuci 40.hoces muriju da ti zovem sad? kaze necu ,e onda desnom trkom guslaj .ITNet wrote: Slazem se stanje je sve gore i gore...Neki dan lola sa kamionom natovaren pjeskom od Ilidze do pofalica 30kmh krajnja lijeva i laganini, bio sam suvozac u jednom autu i stajali smo nesto dva puta tako da sam ga bas ispratio... Sve vise ovih dostavljaca sa kombijima (onim velikim sa dvije osovine nazad) i pickup-ima isto samo guslanje, guslanje, guslanje, telefon, telefon...
Poceo sam kad vidim nekog da bulji u telefon samo malo na sirenu da se trznu, i buljim negdje ono kao nisma njimabrale da vidis scena i situacija, treba ih prepadati non stop pa neka se zapitaju neke stvari malo...
Neki dan nedelja je bila oko 11 ujutru idem iz grada prema ilidzi vozim standardno 50-60 negdje malo brze da stignem na zeleni val, to je slalom super-g bio ljudi ja sam se osjecao kao da svi stoje ili da ja idem nekom svjetlosnom brzinom, onda dodjem do onih ravnica prema Kiseljaku lola u clio-u gusla 40kmh
- bitanga_sa_otesa
#12159 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
nisam ja nista citao ,vec me naucili kad sam polagao vozacki prije 22 godranger wrote: au sta je ovo sve nacitano...
- ranger
#12160 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
jesu te i to prije dvaezdvije ucili? u redu je...bitanga_sa_otesa wrote:prije mozda 15 tak dana oko 11h ujutro,nije bas guzva da je kolona,ali 3 papka napravili guzvu,u desnoj traci teretni kombi,srednja autobus autoprevoznik salko iz cazina,a lijeva traka hladnjaca konzum i sva trojica guslaju 35-40 ispred 250 metara brisanog prostora.posto je kombi ubrzao na 37 uspijem se ubaciti ispred autobusa i zakocim mu skroz,on odmah predje u desnu traku .skontam da vozac hladnjace tipka na mob.i prebacim se u lijevu u njemu zakocim,blica mase rukama ,predje u srednju ja predjem u srednju i zakocim mu opet ,predje u desnu i ja se uporedim s njim i otvorim prozor.psuje on nesto sta me jebes ,reko ne jebem ja tebe vec ti jebes 200 ljudi iza sebe tipkajuci na telefon u lijevoj traci i guslajuci 40.hoces muriju da ti zovem sad? kaze necu ,e onda desnom trkom guslaj .ITNet wrote: Slazem se stanje je sve gore i gore...Neki dan lola sa kamionom natovaren pjeskom od Ilidze do pofalica 30kmh krajnja lijeva i laganini, bio sam suvozac u jednom autu i stajali smo nesto dva puta tako da sam ga bas ispratio... Sve vise ovih dostavljaca sa kombijima (onim velikim sa dvije osovine nazad) i pickup-ima isto samo guslanje, guslanje, guslanje, telefon, telefon...
Poceo sam kad vidim nekog da bulji u telefon samo malo na sirenu da se trznu, i buljim negdje ono kao nisma njimabrale da vidis scena i situacija, treba ih prepadati non stop pa neka se zapitaju neke stvari malo...
Neki dan nedelja je bila oko 11 ujutru idem iz grada prema ilidzi vozim standardno 50-60 negdje malo brze da stignem na zeleni val, to je slalom super-g bio ljudi ja sam se osjecao kao da svi stoje ili da ja idem nekom svjetlosnom brzinom, onda dodjem do onih ravnica prema Kiseljaku lola u clio-u gusla 40kmh
- bitanga_sa_otesa
#12161 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
to sam se ja sam naucio ,kad vas vozacine nisu ucili ni na polaganju,a ni kod kuce kako se treba ponasati,pa mene jebete da se ne mogu kretat normalno po gradu i da mi umjesto 20 minuta treba 40,pa onda i ja malo jebem jer drugi jezik ne shvatate...ranger wrote: jesu te i to prije dvaezdvije ucili? u redu je...
- ranger
#12162 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
bitanga_sa_otesa wrote:to sam se ja sam naucio ,kad vas vozacine nisu ucili ni na polaganju,a ni kod kuce kako se treba ponasati,pa mene jebete da se ne mogu kretat normalno po gradu i da mi umjesto 20 minuta treba 40,pa onda i ja malo jebem jer drugi jezik ne shvatate...ranger wrote: jesu te i to prije dvaezdvije ucili? u redu je...
-
Naslovnica
#12163 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Džaba je pričati...bitanga_sa_otesa wrote:u gradu nije lijeva brza ,vec je desna spora traka za puzeve,gdje si polagao vozacki?post iznad imas clan zakona.ranger wrote:haha o kakvim bokte pravilima pricate nije auto put, lijeva brza traka? jes al u kurcu
Pokušavam skontati koji su to sklopovi...
Nov vozač i da te instruktor nije naučio nekim osnovnim stvarima. (krivica instruktora)
Već imaš godina vozačkog staža, ali da si ili glup ili bezobrazan (trećeg nema), pa te ne interesuju ostali učesnici u saobraćaju. (tvoja krivica ili genetika - jbga, u tom slučaju ne bi trebalo ni ljekarski da prođeš)
Moraš biti svjestan saobraćaja oko sebe, a ne voziti pod "suženim vidnim poljem" gdje vidiš samo 50 metara ceste ispred sebe i ništa više.
Ovo ne govorim i ne piše @ranger-u, nego općenito.
Još da dodam, kada me neko počne preticati na autoputu...vozim 11 banki, počinje da me pretiče brzinom 112 km/h, i to preticanje obično traje nekoliko kilometara. E još ako se u desnoj nađe neko ko gusla 90-100, pa još moram da kočim. Pa, šta čovjek da misli o takvim retardima...?!
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#12164 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Pa ne vozi se tom logikom, nego....ja trebam negdje, na nekom semaforu skrenuti desno, idem desnom....ako trebam lijevo, onda u lijevu
I lagano
I lagano
- ranger
#12165 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
ma normala kralju i ja isto mislim, i nerviram se isto ko i vi, al ne mozes im nista kad nece policija, zakon drzava pizda materina...Naslovnica wrote:Džaba je pričati...bitanga_sa_otesa wrote:u gradu nije lijeva brza ,vec je desna spora traka za puzeve,gdje si polagao vozacki?post iznad imas clan zakona.ranger wrote:haha o kakvim bokte pravilima pricate nije auto put, lijeva brza traka? jes al u kurcu
Nov vozač i da te instruktor nije naučio nekim osnovnim stvarima. (krivica instruktora)![]()
Već imaš godina vozačkog staža, ali da si ili glup ili bezobrazan (trećeg nema), pa te ne interesuju ostali učesnici u saobraćaju. (tvoja krivica ili genetika - jbga, u tom slučaju ne bi trebalo ni ljekarski da prođeš)![]()
Moraš biti svjestan saobraćaja oko sebe, a ne voziti pod "suženim vidnim poljem" gdje vidiš samo 50 metara ceste ispred sebe i ništa više.
Još da dodam, kada me neko počne preticati na autoputu...vozim 11 banki, počinje da me pretiče brzinom 112 km/h, i to preticanje obično traje nekoliko kilometara. E još ako se u desnoj nađe neko ko gusla 90-100, pa još moram da kočim. Pa, šta čovjek da misli o takvim retardima...?!
- bitanga_sa_otesa
#12166 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
jako puno glupih koji su uz to bezobrazni i bahati,bez trunke kucnog odgoja ono boli me q ja sam prosao na zeleno ,drugi nek cekaju,boli me q ja vozim kako ja hocu i trakom kojom ja hocu...autoskolama i pocetnicima oprastam sve ,svi smo nekad bili pocetnici ili ucili,ali konjina od 40+ godina koji vozi kamion ili autobus i koji je ''profesionalac'' a pravi sranja po cesti i ponasa se bahato,tu nema opavdanja nikakvog...oduzimat kategorije i dozvole samo...policija ne radi svoj posao...jbgaNaslovnica wrote: Džaba je pričati...
Nov vozač i da te instruktor nije naučio nekim osnovnim stvarima. (krivica instruktora)![]()
Već imaš godina vozačkog staža, ali da si ili glup ili bezobrazan (trećeg nema), pa te ne interesuju ostali učesnici u saobraćaju. (tvoja krivica ili genetika - jbga, u tom slučaju ne bi trebalo ni ljekarski da prođeš)![]()
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#12167 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Voznja je odraz karaktera i licnog odgoja.
- amar1994
#12168 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Naslovnica wrote:Džaba je pričati...bitanga_sa_otesa wrote:u gradu nije lijeva brza ,vec je desna spora traka za puzeve,gdje si polagao vozacki?post iznad imas clan zakona.ranger wrote:haha o kakvim bokte pravilima pricate nije auto put, lijeva brza traka? jes al u kurcu
ovo za brzinu , sto reko bitanga , skocice mu potrosnja za 0.1l
- supercali
#12169 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
ajd da se slozimo i mi za nesto i da ti ga slozim_BataZiv_0809 wrote:Voznja je odraz karaktera i licnog odgoja.
-
Naslovnica
#12170 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Ja'ane, tebi ga duša složit', pa makar i u baglamu...supercali wrote:ajd da se slozimo i mi za nesto i da ti ga slozim_BataZiv_0809 wrote:Voznja je odraz karaktera i licnog odgoja.
- kafanski_covjek
- supercali
#12172 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
al ne kontam do tramvajske desnom bi ih zaobisao al on srednja lijeva i na polakafanski_covjek wrote:
-
Naslovnica
#12173 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
https://dnevnik.hr/vijesti/automotiv/zn ... 87079.html
Znate li koliko vas košta davanje žmigavaca?
Sljedeći put kada vidite da netko prilikom skretanja nije uključio pokazivač smjera, shvatit ćete u koliko je lošoj financijskoj situaciji
Vjerojatno nikada niste razmišljali o tome koliko godišnje uložite novaca u davanje žmigavaca, a ako već i jeste, niste se 'bacili' na računanje. Međutim, postoje ljudi koji svoje slobodno vrijeme ulažu u otkrivanju upravo stvari takvog tipa, a mi smo ovdje da toliko korisne informacije prenesemo vama.
Ljudi s Chapter S kanala na YouTubeu nakon kvalitetnog korištenja matematike i fizike, zaključili su da ako svako korištenje pokazivača smjera traje pet sekundi te da je za pokretanje svih šest žaruljica, koje koriste 0,8 W po sekundi, potrebno 0.00005 litara goriva. Godišnje ulaganje vozača u uporabu žmigavaca bilo bi, za novčanik uistinu teške - 3,50 kn.
S obzirom da se u proces davanja žmigavaca najteže upuštaju vozači luksuznih vozila nastalih u njemačkim pokrajnama Bavarskoj i Baden-Württembergu, čije održavanje nije jeftino, sada postaje jasno zašto im je upravo ovo najefikasniji način uštede novca. Srećom, najnoviji premium modeli koriste LED tehnologiju, a ona od vlasnika u periodu od 365 dana iziskuje mnogo ugodnijih 0,55 kn.

Znate li koliko vas košta davanje žmigavaca?
Sljedeći put kada vidite da netko prilikom skretanja nije uključio pokazivač smjera, shvatit ćete u koliko je lošoj financijskoj situaciji
Vjerojatno nikada niste razmišljali o tome koliko godišnje uložite novaca u davanje žmigavaca, a ako već i jeste, niste se 'bacili' na računanje. Međutim, postoje ljudi koji svoje slobodno vrijeme ulažu u otkrivanju upravo stvari takvog tipa, a mi smo ovdje da toliko korisne informacije prenesemo vama.
Ljudi s Chapter S kanala na YouTubeu nakon kvalitetnog korištenja matematike i fizike, zaključili su da ako svako korištenje pokazivača smjera traje pet sekundi te da je za pokretanje svih šest žaruljica, koje koriste 0,8 W po sekundi, potrebno 0.00005 litara goriva. Godišnje ulaganje vozača u uporabu žmigavaca bilo bi, za novčanik uistinu teške - 3,50 kn.
S obzirom da se u proces davanja žmigavaca najteže upuštaju vozači luksuznih vozila nastalih u njemačkim pokrajnama Bavarskoj i Baden-Württembergu, čije održavanje nije jeftino, sada postaje jasno zašto im je upravo ovo najefikasniji način uštede novca. Srećom, najnoviji premium modeli koriste LED tehnologiju, a ona od vlasnika u periodu od 365 dana iziskuje mnogo ugodnijih 0,55 kn.
- amar1994
- basicm
#12175 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Dobro sve, ali otkud Salko iz Cazina da vozi autobuse, kad je to poceo?