Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
zemomak wrote:jeste, ima tu caka, ako se angazuje spediter on je duzan da navede carinske stope iz tarifnika (u mom slucaju mobilni telefon je 5%), ako ide deklaracija primjenjuje se jedinstvena carinska stopa od 10%, ali bez obzira na te razlike isplatnije da te carine i po 10% nego 5% jer imas dodatni namet -trosak spedicije, a koji iznosi 50 KM, neko je napisao...u hrvatskoj je oko 30 KM da se zna...za fizicka lica
purgatorio wrote:Hercegovci uvoze tone mobitela bez carine a ja ne mogu jedan godišnje bez špedicije. Razmišljam da iznajmim poštanski pretinac u hrvatskoj jer mi je blizu cca 20km I naručujem tamo kao čovjek.
Sent from my Redmi Note 3 using Tapatalk
Mislim da ti ne treba pretinac, dovoljno je da adresiraš pošiljku kao "poste restante" na način:
Ime i prezime
POSTE RESTANTE
12345 Grad
Croatia
Pod poštanski broj staviš broj pošte u gradu u kojem misliš preuzeti pošiljku. Plaća se par kuna po pošiljci. Pošiljka treba biti s tracking brojem (da se ne mogu napraviti ludi da im nije stiglo) i naručena iz EU (jer neće niko plaćati dadžbine u tvoje ime).
purgatorio wrote:Hercegovci uvoze tone mobitela bez carine a ja ne mogu jedan godišnje bez špedicije. Razmišljam da iznajmim poštanski pretinac u hrvatskoj jer mi je blizu cca 20km I naručujem tamo kao čovjek.
Sent from my Redmi Note 3 using Tapatalk
Mislim da ti ne treba pretinac, dovoljno je da adresiraš pošiljku kao "poste restante" na način:
Ime i prezime
POSTE RESTANTE
12345 Grad
Croatia
Pod poštanski broj staviš broj pošte u gradu u kojem misliš preuzeti pošiljku. Plaća se par kuna po pošiljci. Pošiljka treba biti s tracking brojem (da se ne mogu napraviti ludi da im nije stiglo) i naručena iz EU (jer neće niko plaćati dadžbine u tvoje ime).
I to je super. Nisam to znao da može. Npr iz Bihaca do najblize poste u RH ima možda 15-ak kilometara, tako da se isplati.
TRANCE wrote:
Ime i prezime
POSTE RESTANTE
12345 Grad
Croatia
Evo i ja malo gledao i moguce je to i imas 30 dana da preuzmes, ali sta ako to uradim recimo kod nas, jer mi je mozda draze da idem ja po posiljku nego da mi je postar donosi. sta se desi ako je paket otvoren i treba platiti 3,5KM ili ako je potrebno i carinu platiti, oni ce cekati da ga ja preuzmem i usput mi to sve naplatiti?
Zvao sam carinu jutros. Objašnjeno mi je da su dobili instrukciju (sa više instance) da svaku pošiljku čija vrijednost prelazi 50 KM upućuju na špeditera.
Po tonu glasa sam mogao zaključiti da ni sam radnik na carini nije sretan zbog razvoja događaja.
Što se mene tiče, ja ću pričekati još 5 dana, da vidim da li je stvarno tako i da li će i drugi početi dobijati bijele koverte gdje se upućuju na špediciju.
Last edited by victom on 01/03/2021 05:43, edited 2 times in total.
Zvao sam carinu jutros. Objašnjeno mi je da su dobili instrukciju (sa više instance) da svaku pošiljku čija vrijednost prelazi 50 KM upućuju na špeditera.
Po tonu glasa sam mogao zaključiti da ni sam radnik na carini nije sretan zbog razvoja događaja.
Što se mene tiče, ja ću pričekati još 5 dana, da vidim da li je stvarno tako i da li će i drugi početi dobijati bijele koverte gdje se upućuju na špediciju.
Ako pošiljka ima urednu prateću dokumentaciju nemaju osnova da tako postupaju. Ja ću insistirati na pisanom očitovanju o njihovoj odluci.
The BEN10 wrote:Šta znači slanje pošiljaka na špediciju?
to ti prijatelji znači da ti paušalno uzme 60 KM mimo PDV-a i carine za svaku robu preko 50 KM.
Naručiš nešto za 51 KM preko neta, a platiš sljedeće namete:
9 KM PDV-a
5 KM carina
i 60 KM špedicije fixno.
==================
51 KM vrijednost robe + 74 KM dadžbine.
Ovakvi nameti nemaju ni u S. Koreji ovo je smiješno.
Špedicija je do sada bila obavezno samo za robu preko 1000 KM.
to ti prijatelji znači da ti paušalno uzme 60 KM mimo PDV-a i carine za svaku robu preko 50 KM.
9 KM PDV-a
5 KM carina
i 60 KM špedicije fixno.
==================
Ima li ko kakvih novinara da ovo malo uputi Faktoru, S. Bosni, ovim portalima da oni ovo malo bojave i da šira javnost sazna čime se ovi lihvari bave samo??
_Reds_ wrote:Ima li ko kakvih novinara da ovo malo uputi Faktoru, S. Bosni, ovim portalima da oni ovo malo bojave i da šira javnost sazna čime se ovi lihvari bave samo??
ja sam napisao klixu email i opisao problematiku. Ako ne objave do sutra, poslacu mail i drugim medijima.
9 KM PDV-a
5 KM carina
i 60 KM špedicije fixno.
==================
De ba, nemoj zezati!!!
Pa može li se onda vratiti paket i praviti se da nije za tebe!?
ja sam u januaru naručila preko eBay-a blic za fotoaparat 113 KM i očekivala sam neku carinu (jer sam davno nekad na polovan iPhone koji mi je jaranica poslala iz USA platila pofino tih nakih troškova)....ali ovo dođe na vrata i platili samo 3,5 KM. Bilo je u kutiji pa u velikoj koverti.
Amazonka27 wrote:ja sam u januaru naručila preko eBay-a blic za fotoaparat 113 KM i očekivala sam neku carinu (jer sam davno nekad na polovan iPhone koji mi je jaranica poslala iz USA platila pofino tih nakih troškova)....ali ovo dođe na vrata i platili samo 3,5 KM. Bilo je u kutiji pa u velikoj koverti.
i nama je do sada bilo tako
Amazonka27 wrote:ja sam u januaru naručila preko eBay-a blic za fotoaparat 113 KM i očekivala sam neku carinu (jer sam davno nekad na polovan iPhone koji mi je jaranica poslala iz USA platila pofino tih nakih troškova)....ali ovo dođe na vrata i platili samo 3,5 KM. Bilo je u kutiji pa u velikoj koverti.
ovdje moramo razlikovati tri opcije:
1) bez carine i PDV
2) plaća se carina i PDV
3) plaća se carina i PDV i špediter
Sa opcijama 1) i 2) niko nema problem.
Već su sada navodno počeli sa opcijom 3) za svu robu preko 50 KM. Gdje platiš fiksno 60 KM špediteru.
Prema zakonu špediter se uključuje za robu preko 1000 KM.
Tako da ni namo nije još jasno šta se dešava.