Teretana

Rukomet, tenis, odbojka, atletika, vaterpolo,...

Moderators: _BataZiv_0809, Charuga, Tomahawk11

Post Reply
infiny

#12151 Re: Teretana

Post by infiny »

.
friskyoreo

#12152 Re: Teretana

Post by friskyoreo »

Pozdrav svima.
Naletjeh na temu slucajno, pa da upitam ovdje. Odlucio sam da ucinim nesto za svoje zdravlje i za svoj izgled. Prvi korak sam napravio, upisao se u teretanu i idem nekih skoro mjesec dana. Inace sam visok 189 cm, trenutno imam 82 kg. Imao sam 85, ali problem kod mene je sto se uglavnom debljam u abdominalnom dijelu, znaci stomak raste nenormalno. Uglavnom regulisanjem prehrane i sportom uspio sam da malo to regulisem i stomak se prilicno istopio.

E sada, istrazujuci na internetu, totalno sam zbunjen. Negdje procitam da trebam jesti sve sto mi padne pod ruku i kad nisam gladan, prvo da nabacim masu, pa onda poslije da skidam salo. A onda negdje citam da jedem sto manje karbohidrata, vise proteina, manje porcije a cesce. I sto se tice same vrste treninga, tu je isto toliko kompleksno da je nemoguce skontati u kojem smjeru ici.

Trenutna prehrana izgleda otprilike ovako: Ujutru smoothie sa bobicastim vocem, mlijekom 1,5 %, par kasika grckog jogurta, zobenih pahuljica.
Onda za dorucak 2 jaja i grcki jogurt 2% pomijesan sa quark 0,3% i eventualno dimljena pileca prsa. Za rucak je uglavnom pileca prsa sa povrcem kao prilogom. Navecer eventualno opet neki smoothie sa bananom i kikiriki maslac.

Od "preparata" poceo sam uzimati kreatin i whey "scitec nutrition". Whey uzimam poslije treninga, a kreatin svaki dan. Sto se treninga tice, treniram 3-4 puta sedmicno i to trening cijelog tijela na spravama (preko aplikacije LOOX).

Ako neko ima neki savjet kako dalje, neke linkove na netu, unaprijed se zahvaljujem! Cilj mi nije da budem sad nesto ekstremno nabildan, nego da to na nesto lici i da popravim drzanje jer vec imam problema sa ledjima.

Izvinjavam se na eksplicitnim slikama :D , ali ovako je lakse skontati otprilike na sta licim i sta bi trebao da radim. :D

Hvala svima jos jednom! :sax:

Slike:

http://ibb.co/jQLdpS
Leon16v
Vozim: Staro željezo

#12153 Re: Teretana

Post by Leon16v »

Po slikama ti nisi uopste debeo.

Ja bih ti preporucio ako si pocetnik, da samo jedeš i treniraš, jer si u toj fazi gdje možeš i smanjivati salo, a istovremeno i nabacivati misice.
Naravno ne trebaš sada jesti svakakvo smeće, što kvalitetnije hrane, i što jače treninge i kompleksnije vjezbe.

Sad tebi ako pocetniku, ne treba hrana, brojanje kalorija, UH, masti, da te opterecuje previse, jer mozes cuda uraditi u toj fazi.
Samo prati da sto više proteina uneseš, na tvoju tezinu, nekih 160-170g dnevno, i to je to.

Trenutno nema potrebe da te opterecuje nesto previse, samo jako i pametno treniraj, fino odmaraj, jedi kvalitetno i doci ce na svoje sve.
A kasnije, kada zagrizeš za ovaj sport, dolazi brojanje kalorija, UH, masti i slicno.

Suplementi, sasvim dovoljni, protein, kreatin za pocetak, kasnije za energiju mozes ubaciti neki preworkout, ili cisti kafein, koji je jeftin i to je to.
I jedan covjek koji se bavio ovim kako meni rece jednom davno, ako si pogotovo mlađi, 18-25 godina, tebi tada bukvalno hormoni divljaju i nemoj nista ocekivati preko noci, vidjet ces za 3 mjeseca, za pola godine.
Treniraj redovno, jako, pamento, jedi sto kvalitetnije (nemoj da te sada hrana u mozak ubije) i odmaraj fino.
Sad ima nego sigurno ko bolje zna od mene, to je samo moje misljenje

Sretno :thumbup:
Raigor Stonehoof

#12154 Re: Teretana

Post by Raigor Stonehoof »

ja bih i prije kreatina uzeo casein, da ti nesto hrani misice dok spavas. ovo da jedes sve sto ti padne po ruku ti samo glupan moze preporucit. manje porcije a cesci obroci (min 5 dnevno) je pravac koji trebas ici.

sto se tice treninga, dosad su ti prosle upale, pa je vrijeme da predjes na treninge odredjenih grupa misica.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#12155 Re: Teretana

Post by konektovan »

friskyoreo wrote:Pozdrav svima.
Naletjeh na temu slucajno, pa da upitam ovdje. Odlucio sam da ucinim nesto za svoje zdravlje i za svoj izgled. Prvi korak sam napravio, upisao se u teretanu i idem nekih skoro mjesec dana. Inace sam visok 189 cm, trenutno imam 82 kg. Imao sam 85, ali problem kod mene je sto se uglavnom debljam u abdominalnom dijelu, znaci stomak raste nenormalno. Uglavnom regulisanjem prehrane i sportom uspio sam da malo to regulisem i stomak se prilicno istopio.

E sada, istrazujuci na internetu, totalno sam zbunjen. Negdje procitam da trebam jesti sve sto mi padne pod ruku i kad nisam gladan, prvo da nabacim masu, pa onda poslije da skidam salo. A onda negdje citam da jedem sto manje karbohidrata, vise proteina, manje porcije a cesce. I sto se tice same vrste treninga, tu je isto toliko kompleksno da je nemoguce skontati u kojem smjeru ici.

Trenutna prehrana izgleda otprilike ovako: Ujutru smoothie sa bobicastim vocem, mlijekom 1,5 %, par kasika grckog jogurta, zobenih pahuljica.
Onda za dorucak 2 jaja i grcki jogurt 2% pomijesan sa quark 0,3% i eventualno dimljena pileca prsa. Za rucak je uglavnom pileca prsa sa povrcem kao prilogom. Navecer eventualno opet neki smoothie sa bananom i kikiriki maslac.

Od "preparata" poceo sam uzimati kreatin i whey "scitec nutrition". Whey uzimam poslije treninga, a kreatin svaki dan. Sto se treninga tice, treniram 3-4 puta sedmicno i to trening cijelog tijela na spravama (preko aplikacije LOOX).

Ako neko ima neki savjet kako dalje, neke linkove na netu, unaprijed se zahvaljujem! Cilj mi nije da budem sad nesto ekstremno nabildan, nego da to na nesto lici i da popravim drzanje jer vec imam problema sa ledjima.

Izvinjavam se na eksplicitnim slikama :D , ali ovako je lakse skontati otprilike na sta licim i sta bi trebao da radim. :D

Slike:

Sa 82 kg tako debeo izgledas, pogotovo na tu visinu. :D

Salim se, samo ošini po treningu i pokušaj regulisati koliko toliko ishranu, to je mozda i najtezi dio.
channel10

#12156 Re: Teretana

Post by channel10 »

O kakvoj se ovdje debljini govori :D ? Fali ti brat bratu 6-7 kg. Najbolje bi bilo kad bi to bili misici :D . Samo nastavi sa trenutnom ishranom, ali je jos malo pojacaj(recimo jos jedan obrok sa piletinom i recimo rizom),treniraj i rezultati ce doci.

Ja bih da sam na tvom mjestu ubacio whey svaki dan, bez obzira sto ne treniras taj dan, jer je malo uzimati samo u one dane kad treniras. Mozda bi dobro bilo uzimati dvije doze u dane kad treniras (prije i poslije treninga), ali onda se to moze odraziti recimo na bubrege i na novcanik sigurno.

Sad ce se neko javiti u vezi ovog dvije doze/bubrezi, ali niko ne zna u kakvom su stanju neciji bubrezi.
friskyoreo

#12157 Re: Teretana

Post by friskyoreo »

Hvala svima na iscrpnim odgovorima!
Sto se tice ishrane, meni je super to sto mogu da jedem puno, jer inace obozavam jesti. :D Bio sam izbacio skroz krompir, hljeb, secere, jeo samo povrce, pileca/pureca prsa i voce sa malo fruktoze. I uz vjezbanje, puno kardio, uspio sam istopiti vecinu sala koje sam imao.
Sada je ok, prije je tu bio stomacina, ih... :D

Skuzio sam da trebam jesti sto vise, a uz to i trenirati, kako se te kalorije ne bi pretvarale u salo.

E sad imam sljedeca pitanja:

1) Ima li neko neki plan prehrane, link neki na internetu, ili bar prijedlog sta da googlam, da bih nasao rezim ishrane koji meni pase?! Znam da je tesko to ispratiti uz svakodnevnicu, ali bar da se mogu orijentirati sta smijem a sta ne. 44

2) Tice se treninga. U mojoj teretani je podijeljen dio za kardio, onda ima dio sa onim spravama, i onda onaj dio sa tegovima, benchovima itd. "Problem" je sto ja najradije radim na onim spravama. U onaj dio gdje su ti tegovi, benchovi stvarno nerado idem, jer ne znam da baratam time, onda uvijek je prepuno, svi su u paru, samo sam ja single. :D E sad, ova aplikacija koju koristim ima programe na spravama samo za cijelo tijelo za jedan trening. Moze li se naci neki program na netu ili app koji je predvidjen za sprave, a da nije za cijelo tijelo u jednom treningu. Nadam se da kontate sta mislim. Ili ako hocu napredak, moram ici tamo gdje su tegovi?

Sto se tice preparata, nije meni problem da uzimam whey ni svaki dan, ako to nije opasno. One dodatke prije treninga i kofein ne smijem da uzimam jer sam prije puno godina imao jako lose iskustvo sa tim, znaci srce mi poludilo.
Raigor Stonehoof

#12158 Re: Teretana

Post by Raigor Stonehoof »

generalno bolje ti je s tegovima radit. sprave bolje izoluju misic, ali kad radis sa zeljezom u vjezbi ucestvuju i svi okolni misici, sto je pozeljno, jel :) nemoj potpuno iskljucivati sprave, ali za napredak uvijek sto vise radi sa tegovima.

tebi je najbolje da se obratis nekom od trenera u teretani da te jednom provede kroz sve vjezbe, i da ti eventualno napravi program. ako je teretana vec dovoljno velika da ima razdvojene dijelove kako spominjes, morao bi tu biti i neki trener koji clanovima pomaze besplatno.

Za rast misica optimalno je uzimati 2 grama proteina dnevno po kili tjelesne tezine. Pa eto racunaj, u jednom sejku ima oko 20-25 grama, ostatak nadoknadi kroz ishranu. Nije stetno ni 3g, al jest bacanje para.

Ja sam neki dan "otkrio" ovaj sir, ukusan je pravo, a 13g proteina na 100g sira :thumbup: ima u konzumu

Image

Da jos dodam, nemoj pretjerivat s tezinama. Nemjerljivo je bolje odradit pravilno vjezbu sa manjom tezinom, nego se kriviti, naginjati, natezati, bacakati, sa vecim tezinama. Samo mozes povredu navuc.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#12159 Re: Teretana

Post by konektovan »

Ja poceo kupovati hercegovacki sitni sir, proizvodi ga mljekara pađeni iz Bileće. Odlicnog okusa, 500 gr kutija i 12 % proteina na 100 gr. Cijena 2.40 KM
Image
Last edited by konektovan on 06/05/2018 22:04, edited 1 time in total.
channel10

#12160 Re: Teretana

Post by channel10 »

friskyoreo wrote:Hvala svima na iscrpnim odgovorima!
Sto se tice ishrane, meni je super to sto mogu da jedem puno, jer inace obozavam jesti. :D Bio sam izbacio skroz krompir, hljeb, secere, jeo samo povrce, pileca/pureca prsa i voce sa malo fruktoze. I uz vjezbanje, puno kardio, uspio sam istopiti vecinu sala koje sam imao.
Sada je ok, prije je tu bio stomacina, ih... :D

Skuzio sam da trebam jesti sto vise, a uz to i trenirati, kako se te kalorije ne bi pretvarale u salo.

E sad imam sljedeca pitanja:

1) Ima li neko neki plan prehrane, link neki na internetu, ili bar prijedlog sta da googlam, da bih nasao rezim ishrane koji meni pase?! Znam da je tesko to ispratiti uz svakodnevnicu, ali bar da se mogu orijentirati sta smijem a sta ne. 44

2) Tice se treninga. U mojoj teretani je podijeljen dio za kardio, onda ima dio sa onim spravama, i onda onaj dio sa tegovima, benchovima itd. "Problem" je sto ja najradije radim na onim spravama. U onaj dio gdje su ti tegovi, benchovi stvarno nerado idem, jer ne znam da baratam time, onda uvijek je prepuno, svi su u paru, samo sam ja single. :D E sad, ova aplikacija koju koristim ima programe na spravama samo za cijelo tijelo za jedan trening. Moze li se naci neki program na netu ili app koji je predvidjen za sprave, a da nije za cijelo tijelo u jednom treningu. Nadam se da kontate sta mislim. Ili ako hocu napredak, moram ici tamo gdje su tegovi?

Sto se tice preparata, nije meni problem da uzimam whey ni svaki dan, ako to nije opasno. One dodatke prije treninga i kofein ne smijem da uzimam jer sam prije puno godina imao jako lose iskustvo sa tim, znaci srce mi poludilo.
Prvi bold je najbitniji.

Drugi, naravno da ti ne treba. Kome to treba, neka ih onda ostavi(tegove).
ZyzzSar

#12161 Re: Teretana

Post by ZyzzSar »

friskyoreo wrote:Pozdrav svima.

Slike:

prva stvar, ishrana:
brate moj, ti premalo jedes ako ti je dnevna ishrana samo to sto si napisao, nemas nijedan jak obrok u toku dana
ubaci neku rizu/tjesteninu/krompir kao jedan obrok i to u vrijednosti barem 500-600kcal, to ti je oko 200g tjestenine,300g rize, ili 0.5kg+ krompira
nek ti je dnevni proteinski unos oko 1.7g-2g proteina po kg, znaci otprilike oko 140g bi ti trebalo biti dovoljno, ne treba ti vise
nemoj bit u kalorijskom deficitu, budi u blagom suficitu, ako nastavis skidati kile bit ces premrsav
ti trenutno nisi debel, ti si skinny fat, normalno da si se masti oko stomaka koncentriraju kad nemas misicne mase da se 'vezu na nju'

drugo,trening:
ja ti preporucujem full body(3x sedmicno) ili uperr/lower(4x sedmicno)
ako hoces da maksimalno napredujes baziraj se na slobodne tegove,i to slozene vjezbe, oni neka ti cine 90% treninga, znaci benc, ohp, veslanje i varijacije, mrtvo, cucanj, zgibovi, propadanja, kosi benc(sipka ili bucice), sitting landmine press(trazi na yt), leg press, shrougs sipkom
izolacije:srednje i zadnje rame,biceps,triceps,trbuh
znaci masine i sprave batali sto prije, ni priblizno nisu efikasne kao slobodni tegovi, za naturalce
mozes pratiti ovaj plan treninga: https://www.muscleandstrength.com/worko ... ce-workout

ili nesto ovako:
1.upper
benc,ohp,veslanje(sipka),chin-ups(lat pulldowns ako ne mozes 3+) -sve po 3/4 radne serije do 8 ponavljanja
srednje rame,biceps -sve po 3 radne serije 8+ ponavljanja

2.lower
cucanj 5serija do 10 ponavljanja, rumunsko mrtvo 3serije do 10 ponavljanja, i eventualno iskorak 3/4 serije, trbuh i evntualno kardio
3.rest

4.upper
propadanja ili kosi benc(sipka/bucice), landmine press , veslanje(bucice), shrougs(sipka)- sve po 3/4 radne serijed do 10 ponavljanja
triceps,zadnje rame- sve po 3 radne serije 8+ ponavljanja

5.rest
6.lower
cucanj 3serije do 10 ponavljanja, mrtvo 3 serijed do 8 ponavljanja i po volji jedna/dvije vjezbe za noge, trbuh
7.rest

neka ti je cilj da kilaze na velikim vjezbama povecavas barem svaki drugi trening
nakon pola godine bi ti liftovi morali biti sljedeci ako budes pravilno sve(trening,ishrana) radio:
benc-85x1; ohp-60x1; cucanj-100x3; mrtvo-140x1; veslanje-80x5; propadanja-15x; chinupsi-8x;

mozes po volji dodavati kilaze na propadanja/chinupse ako mozes preko 5x bez kilaze
Forsaken

#12162 Re: Teretana

Post by Forsaken »

Zna li ko kakvih teretana/gym-ova oko Hrasnog/Socijalno da moze preporuciti?
Leon16v

#12163 Re: Teretana

Post by Leon16v »

Imaš 300 na Č.Vili, to je tu u blizini
zincx

#12164 Re: Teretana

Post by zincx »

Forsaken wrote:Zna li ko kakvih teretana/gym-ova oko Hrasnog/Socijalno da moze preporuciti?
Ima u Marka Marulića, gdje je Škafa nekad bio.
Leon16v

#12165 Re: Teretana

Post by Leon16v »

Uzeh maloprije neki suplement interesantan, Full Force se zove, na akciji bilo, ali je sastav zanimljiv

15g Proteina po servingu
Maltodextrin 8g
BCAA 5g
EAA 3g
Kreatin 5g
Citrulin M 3g
Glutamin 3g
Betain 2.5g
Beta Alanin 2g
Arginin 5g
Taurin 2g
Agmatin 1g

Hajde reko ima svega, a i kaze frajer da je odlicna stvar, pa cemo sutra probati na treningu
channel10

#12166 Re: Teretana

Post by channel10 »

Kolike su to doze kad u kili i pol ima samo 28 doza :) i nigdje ne piše da ima 15 gr.proteina.

Jel to na akciji 48KM? Rok trajanja?
Leon16v

#12167 Re: Teretana

Post by Leon16v »

channel10 wrote:Kolike su to doze kad u kili i pol ima samo 28 doza :) i nigdje ne piše da ima 15 gr.proteina.

Image

Do sedmog mjeseca traje, ja platio 40 KM, doza 55 grama :lol:
channel10

#12168 Re: Teretana

Post by channel10 »

Kod nas u Ze je haman 48, maloprije gledao na netu mada je možda i jeftinije jer je i za kikiriki puter pisalo 10, a u radnji bio 8 KM.
Sutra ću i ja jednu kutiju kupiti :) :thumbup:

Jesi li kupio u elit nutritionu?
Mustang1

#12169 Re: Teretana

Post by Mustang1 »

Enise jesi tu negdje, imam par pitanja za trening u ramazanu :D Odnosno suplemente.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#12170 Re: Teretana

Post by Velkoski »

pređi na intermittent fasting režim i kljukaj se suplementima za očuvanje mišićne mase :mrgreen:
Mustang1

#12171 Re: Teretana

Post by Mustang1 »

Sta ti je to :lol:
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#12172 Re: Teretana

Post by Velkoski »

izguglaj :twisted: :mrgreen:
Mustang1

#12173 Re: Teretana

Post by Mustang1 »

Evo googlam i ne kontam :D Da jedem 2 puta poslije iftara? Pa i radim tako :D Iftarim, treniram, jedem spavam :D
Samo ne znam hocu li uzimati kofein prije treninga hoce li biti problema ili da ne uzimam :D
ZyzzSar

#12174 Re: Teretana

Post by ZyzzSar »

Leon16v wrote:
channel10 wrote:Kolike su to doze kad u kili i pol ima samo 28 doza :) i nigdje ne piše da ima 15 gr.proteina.

Image

Do sedmog mjeseca traje, ja platio 40 KM, doza 55 grama :lol:
gdje si kupio ovo, cini se uredu proizvod za tu cijenu
ZyzzSar

#12175 Re: Teretana

Post by ZyzzSar »

Mustang1 wrote:Enise jesi tu negdje, imam par pitanja za trening u ramazanu :D Odnosno suplemente.
https://www.youtube.com/watch?v=Vpw_zZo2NLU&t=188s
suplementi, kazein za sehur, whey za iftar, kafein prije treninga, bcca u toku i poslije treninga :D
ja ni u kom slucaju ne bih trenirao prije iftara, ne mogu zamislit na sta bi taj trening licio, sigurno je da bi donio vise stete nego koristi
Last edited by ZyzzSar on 07/05/2018 22:32, edited 1 time in total.
Post Reply