Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Jack Be Nimble wrote:Mislim da serije od 3 sezone i vise po 13 epizoda po sezoni gube svoj znacaj. Serije postaju bolje jer se u zadnji par godina, sa pocetkom HoC i True Detective, zvijezde Hollywood-a odlucile vratiti na tv ekrane. U vecini slucajeva te zvijezde ne zele da dangube na istom projektu godinama, tako dobijamo mini serije od 8-10 epizoda i kraj price. Nadam se da ce HBO pa onda i svi ostali uzeti primjer BBC i poceti praviti mini serije ili barem skratiti sezonu na 8 epizoda.
Vecinu ovih serija koje pocnem da gledam na Netflixu i ne zavrsim jer su mi glupe, ali su istinski veoma dobre serije. Pogotovo da se vrati vrijeme i prikazu 1997 bile bi hit serije stoljeca. Samo danas smo navikli na veoma jak kvaliteti na TV, da ja licno ne gledam seriju ako nema ocjenu 8.7 ili vise na imdb.
ako vam se gleda kratko, gledajte filmove
gledam samo serije, a filmove nikako, čisto iz razloga što mi 323897234 puta zanimljivije pratiti nešto što traje par godina
zbog velike konkurencije, limitiranog broja talenta (glumci, pisci, redatelji, itd.) i apetita serije su postale iznimno skupe za producirati i zato se u americi smanjuje broj epizoda po sezoni. u osam epizoda se moze ispricati ogranicena prica; long arcs, gradnja likova i radnje i ozbiljne stvari na koje smo od tv-a sada navikli u vecini slucajeva ne mogu. za neke stvari 5 sezona ima smisla, za neke je 10 epizoda dosta.
zvijezde holivuda nikad nisu bile na tv ekranima, naprotiv, do prije 15ak godina televizija je bila treceligaski medij (teatar, film), utociste mediokriteta i ocvalih karijera. tek se sa zlatnom erom pocinje mijenjati taj stav i percepcija i veca filmska imena pocinju rad na tv-u.
Jack Be Nimble wrote:Mislim da serije od 3 sezone i vise po 13 epizoda po sezoni gube svoj znacaj. Serije postaju bolje jer se u zadnji par godina, sa pocetkom HoC i True Detective, zvijezde Hollywood-a odlucile vratiti na tv ekrane. U vecini slucajeva te zvijezde ne zele da dangube na istom projektu godinama, tako dobijamo mini serije od 8-10 epizoda i kraj price. Nadam se da ce HBO pa onda i svi ostali uzeti primjer BBC i poceti praviti mini serije ili barem skratiti sezonu na 8 epizoda.
Vecinu ovih serija koje pocnem da gledam na Netflixu i ne zavrsim jer su mi glupe, ali su istinski veoma dobre serije. Pogotovo da se vrati vrijeme i prikazu 1997 bile bi hit serije stoljeca. Samo danas smo navikli na veoma jak kvaliteti na TV, da ja licno ne gledam seriju ako nema ocjenu 8.7 ili vise na imdb.
ako vam se gleda kratko, gledajte filmove
gledam samo serije, a filmove nikako, čisto iz razloga što mi 323897234 puta zanimljivije pratiti nešto što traje par godina
Vrijeme je u pitanju. Puno izbora, malo vremena, a vec naucio da nakon trece sezone mnogi producenti izgube kompas. Cast izuzetcima (Sopranos, Breaking, Wire).
sopranose i wire danas niko ne bi gledo ili bi prosle totalno nezapazeno, serije su digle kvalitet kroz ovu hiperprodukciju, mnogo vise izbora za gledaoca, hoce li laganu zabavu, dramu, misteriju, epiku ili sve upakovano i to mu je dostupno, kad se sjetim da je lost bio megahit svojevremeno....
sopranosi i the wire bi se probili na vrh u bilo kakvom okruzenju u bilo kojem vremenu. prva sezona sopranosa bi i danas pokosila sve sto se pravi, emituje i nudi i 80% njih svih kolektivno nemaju onako dobro napisan teleplej niti ce ikada u zivotu napisati jednu epizodu na razini prve sezone sopranosa. toj sezoni nema zarez da fali ili da je na pogresnom mjestu a kamoli sta drugo.
the wire bi danas bolje prosla od izbacivanja svih sezona odjednom, kao sto se i etablirala tek nakon dvd izdanja, jer je njihov narativ visesezonski. the wire ce stajati kao remek djelo, ne samo televizije, i za 50 godina, za razliku od bilo cega sto se pumpa sada. the wire je evidentirala degradaciju americkog sistema, institucija i drustva, paranje kompletnog konstrukta, nit po nit, kao uvod u period u kojem smo sada. tom znacaju niko ni prici ne moze.
a danas ni ne znamo koliko relativno dobrih serija ima i koliko ih nikada nece opstati ili dobiti vise od sezone jer se u balonskom okruzenju ne mogu probiti ni etablirati. doci ce vrijeme kada ce samo veliki hitovi moci opstajati i sve ostalo ce se jednostavno okruniti. ne postoji perpetual growth ni perpetual money, sve ce to presusiti ubrzo.
omar little wrote:sopranosi i the wire bi se probili na vrh u bilo kakvom okruzenju u bilo kojem vremenu. prva sezona sopranosa bi i danas pokosila sve sto se pravi, emituje i nudi i 80% njih svih kolektivno nemaju onako dobro napisan teleplej niti ce ikada u zivotu napisati jednu epizodu na razini prve sezone sopranosa. toj sezoni nema zarez da fali ili da je na pogresnom mjestu a kamoli sta drugo.
the wire bi danas bolje prosla od izbacivanja svih sezona odjednom, kao sto se i etablirala tek nakon dvd izdanja, jer je njihov narativ visesezonski. the wire ce stajati kao remek djelo, ne samo televizije, i za 50 godina, za razliku od bilo cega sto se pumpa sada. the wire je evidentirala degradaciju americkog sistema, institucija i drustva, paranje kompletnog konstrukta, nit po nit, kao uvod u period u kojem smo sada. tom znacaju niko ni prici ne moze.
a danas ni ne znamo koliko relativno dobrih serija ima i koliko ih nikada nece opstati ili dobiti vise od sezone jer se u balonskom okruzenju ne mogu probiti ni etablirati. doci ce vrijeme kada ce samo veliki hitovi moci opstajati i sve ostalo ce se jednostavno okruniti. ne postoji perpetual growth ni perpetual money, sve ce to presusiti ubrzo.
prilično snobovski post ako smem da primetim
atlanta je vrhunac televizije u kojoj god hoćeš eri. ima toga još: americans, mladi papa, rectify...da nabrojim samo neke.
inače, pisao sam već o tome: mišljenje da je dobra jedino serija koja "liči" na dobru književnost jednostavno je pogrešno. vizuelna umjetnost, u koju spadaju i serije, mnogo je više od onoga što se može svesti na scenarij ili priču.
omar little wrote:sopranosi i the wire bi se probili na vrh u bilo kakvom okruzenju u bilo kojem vremenu. prva sezona sopranosa bi i danas pokosila sve sto se pravi, emituje i nudi i 80% njih svih kolektivno nemaju onako dobro napisan teleplej niti ce ikada u zivotu napisati jednu epizodu na razini prve sezone sopranosa. toj sezoni nema zarez da fali ili da je na pogresnom mjestu a kamoli sta drugo.
atlanta je vrhunac televizije u kojoj god hoćeš eri. ima toga još: americans, mladi papa, rectify...da nabrojim samo neke.
inače, pisao sam već o tome: mišljenje da je dobra jedino serija koja "liči" na dobru književnost jednostavno je pogrešno. vizuelna umjetnost, u koju spadaju i serije, mnogo je više od onoga što se može svesti na scenarij ili priču.
a ima tu i onoga svakome su najbolje one godine kad je "dospijevao" sto kazu kod nas ovdje sto ti dodje nesto kao "coming of age" + najbolje mlade godine
Pa u skladu s tim nema bolje muzike od one iz 70ih ili 80tih ili 90ih itd...nema filmova vise kao nekada kad smo mi "dospijevali"- dobri stari VHS i 90te.
Ja se mogu kladiti za da za Omar Little nema bolje tinejdzerske serije od Beverly Hills, 90210 ili mozda ima neka druga
Tako meni i dan danas Twin Peaks, Northern Exposure, Fraiser, Freaks & Geeks i NYPD Blue bude sjetu i nostalgiju za minulim vremenima za izgubljenom mladosti i vremenu protracenom ispred TV ekrana
pogresno me interpretiras. ja odgovaram na tvrdnju da sopranose i the wire danas niko ne bi gledao i da bi prosli nezapazeno. sto nije tacno. sjajna serija je sjajna serija. "knjizevni shtih" naglasih jer je u tim serijama to izvor njihove dugotrajnosti, toliko je dobra prica da ce prezivjeti decenijama zbog toga. nije to jedino mjerilo za ocjenjivanje i analizu serije niti to igdje u mom postu pise. i ja nigdje ne govorim da danas nema dobrih serija, naprotiv. izrazavam brigu da nam promicu i da ih ne mozemo odgojiti i dati im sansu zarad volumena koji se izbacuje.
ne znam sto se odjednom pravis kao da mi je ovo prvi upis na temi i da nisam provela pozamasan vremenski period raspravljajuci sve zivo sto prodje kroz ekran sto volim, cijenim i preporucujem. posebice te sto izdvajas poimence.
ja sam svoje misljenje prlicno jasno izrazila. ove dvije serije i dan danas generiraju gledatelje kroz sve moguce platforme i pokazuju tendenciju da tako i ostane. znaci da vise nego prezivljavaju u danasnjoj konkurenciji iako nisu "u prvom planu". da nacrtam, postoji fin broj ljudi koji umjesto neke nove serije, izasle ove ili prosle godine, bira da gleda sopranose.
ne znam sta je danas top serija, to je relativna stvar, tebi je nesto top, meni nije, no, svejedno, ne mozemo to porediti sa necim sto je staro 15 godina. za 15 godina mozemo uporediti lifespan, robustness/utjecaj ove dvije serije i necega sto se napravilo danas. koliko ce prezivjeti i kakav ce utjecaj imati na ono sto dodje nakon njih. sve ostalo je rasprava level bil sacchijev milan pobijedio guardiolinu barcu. suplja i subjektivna no simpaticna rasprava ako se vrti u dragom drustvu uz neko pice. ne nuzno sa svakim.
pogresno me interpretiras. ja odgovaram na tvrdnju da sopranose i the wire danas niko ne bi gledao i da bi prosli nezapazeno. sto nije tacno. sjajna serija je sjajna serija. "knjizevni shtih" naglasih jer je u tim serijama to izvor njihove dugotrajnosti, toliko je dobra prica da ce prezivjeti decenijama zbog toga. nije to jedino mjerilo za ocjenjivanje i analizu serije niti to igdje u mom postu pise. i ja nigdje ne govorim da danas nema dobrih serija, naprotiv. izrazavam brigu da nam promicu i da ih ne mozemo odgojiti i dati im sansu zarad volumena koji se izbacuje.
ne znam sto se odjednom pravis kao da mi je ovo prvi upis na temi i da nisam provela pozamasan vremenski period raspravljajuci sve zivo sto prodje kroz ekran sto volim, cijenim i preporucujem. posebice te sto izdvajas poimence.
referirao sam se na boldirane dijelove. i kolega forumaš poslije mene je isto interpretirao.
mislim ovi dijelovi su bukvalno apel da niko više ni ne pokušava snimiti seriju. mislim sve ok, tvoja stvar, ali se bojim da si ovim stavom (a ne volumenom) zatvaraš vrata za nove Vajere i Sopranose koje bi mogli ovaj put proći mimo tebe.
Kao sto svi imaju pravo na svoje misljenje, takodjer imaju pravo da budu "ukrivu".
Reci da je danas broj serija veci i konsekventno losijeg kvaliteta tj. "prolaznog" kvaliteta je isto sto i reci da danas imamo veci broj knjiga koje su losije kvalitete jer je nastala hiperprodukcija u odnosu na vrijeme Dostojevskog ili pak Tolkiena.
Sto je apsurd.
Svaki medij prolazi kroz odredjene faze. Naravno da danas imamo veci broj manje kvalitetnih serija, ali isto tako imamo veci broj izuzetno kvalitetnih serija. Ova godina sama je imala boljih serija nego neki visegodisnji periodi izmedju 90. i 2000.
To isto vazi i za svaki drugi oblik umjetnosti, od knjizevnosti, muzike, pa i cinematografije.
Rekao bih da je vise stvar u ocima promatraca. Nije problem u masovnoj produkciji serija vec u nekakvoj teznji da se ostane u trendu, pa se tezi gledati sve sto izadje a onda se zali sto se ne stigne sve gledati i sto se zaborave serije.
Ja gledam sta mi se gleda i ne patim od tog da moram sve pogledati. Cak sto vise drago mi je sto ima vise serija posebno mog slifa, sci fia.
Stranger things, primjera radi je fenomenalna serija. Westworld takodjer. Luke Cage i Daredevil. Jessica Jones Fargo, True Detective... Ima ih jos, mrsko mi nabrajati.
S druge strane, famozna Zica me uopste nije dojmila u mjeri koliko je ljudi ovdje hajpaju. Prva, treca i cetvrta sezona - su super ali 2. i 5. sezona su mi jedva gledljive.
Ne vidim po cemu se taj format razlikuje od nekih danas serija...
Sopranosi su vec druga prica.
Ali isto tako je i Breaking Bad, koji je relativno novijeg vijeka.
Sve u svemu, ne treba kukati. Ako su ranije izlazile 1-3 dobre serije godisnje koje su bile satisfakcione i u aspektu glume, price i umjetnosti, danas nije nista drugacija situacija. Preskocis ono sto ti se ne svidja i gledas sta ti se svidja. Trava nije bila zelenija 1995. niti je paradajz bio ukusniji.
zomri wrote:
referirao sam se na boldirane dijelove. i kolega forumaš poslije mene je isto interpretirao.
mislim ovi dijelovi su bukvalno apel da niko više ni ne pokušava snimiti seriju. mislim sve ok, tvoja stvar, ali se bojim da si ovim stavom (a ne volumenom) zatvaraš vrata za nove Vajere i Sopranose koje bi mogli ovaj put proći mimo tebe.
ako napisem da je neki pisac neprevazidjen kronicar svog vremena ne vidim po kojoj logici to automatski povlaci jednakost i stav da svi trebaju bacat olovke iz ruku i da se gasi knjizevnost. na stranu sto prilicno cesto, lako provjerljivo, zapitkujem sta se gleda jer pokusavam prosiriti izbor i opcije na temi izvan standardnog i ustaljenog opticaja u datom trenutku. bas inzistiram na raznovrsnosti na ovoj temi. starije, opskurnije, zaboravljenje, "manje", izgubljene u vrtlogu izbora, sve sam to izlistavala ovdje. skoro svemu dajem sansu jer su serije umjetnicka forma koju volim tako da mi je enigma gdje su tu snobizam i iskljucivost. no, okej.
Sopranos i Wire bi se gledali samo zbog sami tema. I danas dan mozes gledati Wire jer prica o onome sto se vrti svaki dan na vijestima. A mafije hvala bogu nikada dosta, hit Sopranosa (sem sto se nikada takav kvalitet nije mogao vidjeti na TV prije) je u tome sto je prica o mafiji u sadasnjem dobu. Imamo Goodfellas, Once Upon Time, Godfather, Kapone koji stalno prikazuju proslost tog svijeta. A opet je prica psihopate ili psihopata koji pokusavaju da nadju sredinu izmedju posla i kuce. Samo sto je posao mafia. I mnoge kasnije serije izvlace ideje iz Sopranosa.
zomri wrote:
ako napisem da je neki pisac neprevazidjen kronicar svog vremena ne vidim po kojoj logici to automatski povlaci jednakost i stav da svi trebaju bacat olovke iz ruku i da se gasi knjizevnost. na stranu sto prilicno cesto, lako provjerljivo, zapitkujem sta se gleda jer pokusavam prosiriti izbor i opcije na temi izvan standardnog i ustaljenog opticaja u datom trenutku. bas inzistiram na raznovrsnosti na ovoj temi. starije, opskurnije, zaboravljenje, "manje", izgubljene u vrtlogu izbora, sve sam to izlistavala ovdje. skoro svemu dajem sansu jer su serije umjetnicka forma koju volim tako da mi je enigma gdje su tu snobizam i iskljucivost. no, okej.
ma ja, pišite vi ali nikad nećete dostići The Wire.
za pedeset godina će biti i serija koje gledamo upravo sada. ima ih i koje su jednako dobro napravljene samo što ne udovoljavaju tom "ličim na književnost" kanonu.
Serije i filmovi su da se gledaju, kao i cijela ta filmska umjetnost. Neke su bolje, neke lošije, neke volimo iz nekih ličnih razloga, nekima nismo skloni zbog tema koje iz nekog razloga zaobilazimo ili ne volimo zbog naseg mentalnog sklopa itd.
Ja sam npr apstinirao od gledanja filmova i serija jedno 10 -15 godina. U tom periodu sam propustio da pogledam te neke 'kultne' serije koje se žvacu po forumu. Taj period je prošao i u međuvremenu sam odgledao neke jako dobre serije novijeg datuma tipa True Detective - prva sezona, Fargo, Killings, itd i iskren da budem ne osjecam ni najmanju zelju ni zal za tim nekim serijama od prije 10-15 godina iz vise razloga.
Neinteresantna tema, sadrzaj i tome slično.;opet vezano sa samog čovjeka i pojedinca.
Nakon sto si osjetio npr windows 10, tesko se uvjeriti da je xp ili vista bolji operativni sistem i tako slična poređenja.
Te i takve serije su imale svoj prostor u datom vremenu, pažnju i kvalitet datog vremena. Ali da mi neko namece te serije nakon sto je proslo 15 godina i da palamudi o njihovoj bozanstvenosti, jer se o tome upravo i radi, da se stvara kult oko nečega što je zabava za široke mase.
Ako se nekome njegov cijeli zivotni nazor vrti oko uzivanja, stvaranja i konzumiranja kulta takve umjetnosti, Bog neka pomogne.
Lično bih volio da se pojave serije koje će nadmašiti neke koje su moji neki favoriti pa da mogu da uzivam u njima kao što sam uzivao i u tim.
The 51st State wrote:sopranose i wire danas niko ne bi gledo ili bi prosle totalno nezapazeno, serije su digle kvalitet kroz ovu hiperprodukciju, mnogo vise izbora za gledaoca, hoce li laganu zabavu, dramu, misteriju, epiku ili sve upakovano i to mu je dostupno, kad se sjetim da je lost bio megahit svojevremeno....
Sopranose neki dan pokusao , ne ide... Wire sam komplet pregledao prije cca. godinu i pol dana , serija je daleko ispred svog vremena.