Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#12151 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by mk ultra »

Tomahawk11 wrote:Sistem uglavnom lovi sitne ribe.
Zakon važi za male.
Jbg, nije samo ovdje tako... ulete u BMW u njemackoj uhapse pola firme jer su zajedno sa VAG i Mercedesom štimali tržište i prodaju vozila. Prije toga isto uletili ili u Audi ili Porsche, nisam siguran morao bih potraziti, i nikome nista. Ne smiju ;-)

Opet kazem, nije opravdanje za vlastito krsenje zakona sto drugi krsi zakon a pri tome se prica kako je drzava losa, a nicim ne doprinosis da bude bolje :mrgreen:
SaraFina

#12152 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by SaraFina »

512MB wrote:
SaraFina wrote:Nije preozbiljno, nego edukativno... A ova tema bi trebala i biti takva... Pa u tu svrhu i prilog argumentima:

Tarifstufen Einkommen
in EuroGrenzsteuersatz1)

11.000 und darunter0%0%über 11.000 bis 18.00036,5%3)25%
18.00036,5%3)25%3)über 18.000 bis 25.00036,5%3)35%3)über 25.000 bis 31.00043,2143%35%über 31.000 bis 60.00043,2143%42%über 60.000 bis 90.00050%48%über 90.000 bis 1.000.00050%50%über 1.000.00050%55%4)
Ali Sara kakve veze imaju "Tarifstufen" sa tvojim pitanjem zbog cega nemam GmbH?

Čudno mi da dozvoljavaš da te pljačkaju dobrovoljno. Ali da ne širim dalje. To je privatna stvar.
Tomahawk11
Globalni moderator

#12153 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Tomahawk11 »

Sydnor wrote:Znači normala platiti 800 pored 250?
Trebalo bi biti. Očito da ovaj što je registrovan ima obaveze prema državi koje treba platiti.
Ovaj drugi ima minimalne troškove, jer radi na crno.
Međutim, očito da nije kod nas tako. Ide se s onim ko je jeftiniji, jer može tako.
Ne možeš angažovati fotografa, nek te rođo slika telefonom.
Ionako svi danas imaju telefone sa 20,30,40 megapiksela, zoomovima i ostalim karafekama.
Tomahawk11
Globalni moderator

#12154 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Tomahawk11 »

mk ultra wrote:
Tomahawk11 wrote:Sistem uglavnom lovi sitne ribe.
Zakon važi za male.
Jbg, nije samo ovdje tako... ulete u BMW u njemackoj uhapse pola firme jer su zajedno sa VAG i Mercedesom štimali tržište i prodaju vozila. Prije toga isto uletili ili u Audi ili Porsche, nisam siguran morao bih potraziti, i nikome nista. Ne smiju ;-)

Opet kazem, nije opravdanje za vlastito krsenje zakona sto drugi krsi zakon a pri tome se prica kako je drzava losa, a nicim ne doprinosis da bude bolje :mrgreen:
Razlika je u tome što tamo pohapse i procesuiraju i velike kao i male.
Ovdje se može desiti da nekog uhapse, ali se ubrzo skonta da je učinjena greška, pa se kroz proceduru isti oslobodi i pusti uz izvinjenje.
skafiskafsnjak

#12155 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by skafiskafsnjak »

Bezveze mi raspravljamo. Mene niko ne moze ubijediti da je buducnost u Bosni i Hercegovini.... vas niko ne moze ubijediti da je buducnost "vani".

Na kraju krajeva, mora neko i ostati....

Edit: poskupilo gorivo, poskupio plin, poskupio ovaj qrac i onaj. Plate stagniraju ili su nize. Jebote, gorivo kosta kao i u Njemackoj.... :-)
Tomahawk11
Globalni moderator

#12156 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Tomahawk11 »

skafiskafsnjak wrote:Bezveze mi raspravljamo. Mene niko ne moze ubijediti da je buducnost u Bosni i Hercegovini.... vas niko ne moze ubijediti da je buducnost "vani".

To je za svakog pitanje posebno.

Uvijek će za nekog biti budućnosti u BiH.

I uvijek će biti onih kojima će budućnost biti negdje drugo.

Ne bi tu trebalo biti nikakvog ubjeđivanja. Svakom svoje.
Može se neformalno pričati o tome, da se iznese neko svoje iskustvo, stav, ali da to ne ide (kao što je slučaj na ovoj temi) u smjeru uvreda i mjerenja čiji je veći.
SaraFina

#12157 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by SaraFina »

Tomahawk11 wrote:
mk ultra wrote: Jbg, nije samo ovdje tako... ulete u BMW u njemackoj uhapse pola firme jer su zajedno sa VAG i Mercedesom štimali tržište i prodaju vozila. Prije toga isto uletili ili u Audi ili Porsche, nisam siguran morao bih potraziti, i nikome nista. Ne smiju ;-)

Razlika je u tome što tamo pohapse i procesuiraju i velike kao i male.
Ovdje se može desiti da nekog uhapse, ali se ubrzo skonta da je učinjena greška, pa se kroz proceduru isti oslobodi i pusti uz izvinjenje.

Varaš se Tomo. I na zapadu postoje nedodirljivi. Kao i kod nas. Možda se tebi to ne čini očigledno, ali postoje. Vlasnik Juliusa je odnio kao dvojni državljanin milione iz AT, čak potplatio i pravosuđe i otperjao. A predhodno je iskasirao i na sigurno otpremio ogromnu lovu.
Tomahawk11
Globalni moderator

#12158 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Tomahawk11 »

SaraFina wrote:
Varaš se Tomo. I na zapadu postoje nedodirljivi. Kao i kod nas. Možda se tebi to ne čini očigledno, ali postoje. Vlasnik Juliusa je odnio kao dvojni državljanin milione iz AT, čak potplatio i pravosuđe i otperjao. A predhodno je iskasirao i na sigurno otpremio ogromnu lovu.
U svakom sistemu postoji neko ko je nedodirljiv.
Pitanje je samo koji je stepen korupcije.
Tamo gdje je, recimo, nema, tu plivaju ono baš krupne ribe.

Poenta je da u Njemačkoj pohapse čelnike Bayerna koji nisu plaćali porez, dok bi u BiH i jedan i drugi prošli bez dana zatvora ili bi bili pustani nakon nekog cirkusa od ročišta.

Što se tiče korupcije tužilaštva, tu smo definitivno šampioni u Evropi, a bogme i u svijetu.
Sydnor

#12159 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Sydnor »

Tomahawk11 wrote:
Trebalo bi biti. Očito da ovaj što je registrovan ima obaveze prema državi koje treba platiti.
Međutim, očito da nije kod nas tako. Ide se s onim ko je jeftiniji, jer može tako.
Ionako svi danas imaju telefone sa 20,30,40 megapiksela, zoomovima i ostalim karafekama.
Jest, baš će neko ko radi za 800 maraka čitav mjesec rintat kod privatnika da plati šupka koji traži 800 maraka za 4 sata posla da bi državi mogao dat ne znam ti koliko. Nek je 50% porez eto.
stakasa

#12160 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by stakasa »

Bloo wrote:Kao rodZena Sarajka koja zivi i radi u Sarajevu, od oca Sarajlije i majke Sarajke, djeda Sarajlije blabla....Sarajevo jeste ucmala kasaba :| pogotovo ako si privremeno zivio u drugim gradovima van BiH.
Prljava, zagusljiva, zagadena kasaba koja se raspada od korupcije, malogradanstine i nepotizama po svim mogucim linijama.
Rupcaga u kojoj se ploce na glavnom korzu u Centru mijenjaju svake godine da bi neko uzeo tal, kasaba u kojoj most nazovu po Suadi, ali ne i Olgi, u kojoj se malogradanke okrecu po Ferhadiji za svakom cudnije obucenom osobom uz glasno tobejarabanje...kasaba u kojoj je normalno da je prljavo i puno hrakotina, da bus linije kasne po sat vremena ..da vozac pusta narodnjake...da ne radi odnosno da nema klime u sredstvima javnog grad. prometa. Kasaba u kojoj duhovi proslosti samozadovoljno rokcu u kaljuzi modernog kapitalizma.

Sarajevo nece nikad imati sarm propalog grada kao u Folirantima Kaporovim...vec uvijek odbojni smrad trulezi njegovih stanovnika uskih svjetonazora.
Uz izuzetke koji povremeno, ali sve rjede, cine zivot u ovom gradu podnosiljivim.

P.S.
Sarajevska dijaspora koja nije odrasla.ovdje niti zivi ovdje vec dode turisticki, nek mi se skine sa vrata sa svojom idealiziranom vizijom i verzijom Saraj'va.
:D
Tomahawk11
Globalni moderator

#12161 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Tomahawk11 »

Sydnor wrote: Jest, baš će neko ko radi za 800 maraka čitav mjesec rintat kod privatnika da plati šupka koji traži 800 maraka za 4 sata posla da bi državi mogao dat ne znam ti koliko. Nek je 50% porez eto.
Ne znam jesi li čitao šta sam pisao, taj sa 800 KM nek da rođi telefon da ga slika.
Poenta je da neko ko ima 1600 eura platu u Njemačkoj neće unajmiti fotografa, jer mu je skupo.
Kod nas će platiti ovog na crno 250 KM, upravo iz razloga koje si naveo.
512MB

#12162 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by 512MB »

SaraFina wrote: Čudno mi da dozvoljavaš da te pljačkaju dobrovoljno. Ali da ne širim dalje. To je privatna stvar.
Obrazlozi zasto me pljackaju sa Einzelunt. a sa GmbH ne?
Sydnor

#12163 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Sydnor »

Tomahawk11 wrote:
Sydnor wrote: Jest, baš će neko ko radi za 800 maraka čitav mjesec rintat kod privatnika da plati šupka koji traži 800 maraka za 4 sata posla da bi državi mogao dat ne znam ti koliko. Nek je 50% porez eto.
Ne znam jesi li čitao šta sam pisao, taj sa 800 KM nek da rođi telefon da ga slika.
Poenta je da neko ko ima 1600 eura platu u Njemačkoj neće unajmiti fotografa, jer mu je skupo.
Kod nas će platiti ovog na crno 250 KM, upravo iz razloga koje si naveo.
Ne kontam ali elem nejse.
SaraFina

#12164 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by SaraFina »

Tomahawk11 wrote:
skafiskafsnjak wrote:Bezveze mi raspravljamo. Mene niko ne moze ubijediti da je buducnost u Bosni i Hercegovini.... vas niko ne moze ubijediti da je buducnost "vani".

To je za svakog pitanje posebno.

Uvijek će za nekog biti budućnosti u BiH.

I uvijek će biti onih kojima će budućnost biti negdje drugo.

Ne bi tu trebalo biti nikakvog ubjeđivanja. Svakom svoje.
Može se neformalno pričati o tome, da se iznese neko svoje iskustvo, stav, ali da to ne ide (kao što je slučaj na ovoj temi) u smjeru uvreda i mjerenja čiji je veći.

:thumbup:

Potpisujem iz perspektive "vani".

Dakle, ako si vani ne moraš pljuvati do zahrdjalosti po državi iz koje si izašao a veličati onu u koju si došao. Ako si već odlučio ostati također.
Ako te pak ubija nepravda i loš sistem, bar danas je lako otići trbuhom za kruhom.
Kritika je jedno. Ali pljuvačina i neki ogorčeni ispadi nešto treće. I da ja imam realnu sliku o stanju u državi BiH. Pratim politiku redovito. Ti si Tomo jedan od realnijih ljudi. Koji ogorčeno ne sere, nego realno kritikuje. Zdravo, dobro i poželjno priželjkujući promjene.
SaraFina

#12165 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by SaraFina »

512MB wrote:
SaraFina wrote: Čudno mi da dozvoljavaš da te pljačkaju dobrovoljno. Ali da ne širim dalje. To je privatna stvar.
Obrazlozi zasto me pljackaju sa Einzelunt. a sa GmbH ne?

Pa već jesam. Oprosti ako ne shvataš. Popričaj u WK sa stručnjacima o prednostima i nedostacima. Očigledno ja ne mogu suvislo da ti posložim argumente.
insomnia78

#12166 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by insomnia78 »

Sydnor wrote:
Tomahawk11 wrote:
Jest, baš će neko ko radi za 800 maraka čitav mjesec rintat kod privatnika da plati šupka koji traži 800 maraka za 4 sata posla da bi državi mogao dat ne znam ti koliko. Nek je 50% porez eto.
Pa jel to fotograf neko ljudsko pravo? Pitaj kolko u Njemackoj kosta Fotograf da ti dodje na svadbu il kolko uzimaju oni sto dodju slikati dijete kad se rodi
SaraFina

#12167 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by SaraFina »

Tomahawk11 wrote:
SaraFina wrote:
U svakom sistemu postoji neko ko je nedodirljiv.
Pitanje je samo koji je stepen korupcije.
Tamo gdje je, recimo, nema, tu plivaju ono baš krupne ribe.

Poenta je da u Njemačkoj pohapse čelnike Bayerna koji nisu plaćali porez, dok bi u BiH i jedan i drugi prošli bez dana zatvora ili bi bili pustani nakon nekog cirkusa od ročišta.

Što se tiče korupcije tužilaštva, tu smo definitivno šampioni u Evropi, a bogme i u svijetu.

To stoji nažalost.
Tomahawk11
Globalni moderator

#12168 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Tomahawk11 »

insomnia78 wrote: Pa jel to fotograf neko ljudsko pravo? Pitaj kolko u Njemackoj kosta Fotograf da ti dodje na svadbu il kolko uzimaju oni sto dodju slikati dijete kad se rodi
Džabe, pokušao sam mu objasniti, na kraju kaže čovjek ne konta.
Nemaš para, ne uzimaš fotografa, jasno.
Sydnor

#12169 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Sydnor »

SaraFina wrote: I da ja imam realnu sliku o stanju u državi BiH. Pratim politiku redovito.
Imaš realnu sliku o stanju u državi jer pratiš politiku redovno, ali ti zapravo uopšte ne živiš u BiH?
mirsek

#12170 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by mirsek »

skafiskafsnjak wrote:Ma hajte molim vas... cuj ne valja nam sistem. Pa ne valja kad love sitne ribe, a pravi lopovi neometano i dalje uzimaju.

Mislim, haj sto lazete sebe... al sto i nas ostale pokusavate ?
Sistem ne valja zbog selektivne pravde i prava koja stvara neposteno privilegovane kategorije ljudi.
SaraFina

#12171 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by SaraFina »

Duplo..
Last edited by SaraFina on 30/04/2019 12:45, edited 1 time in total.
SaraFina

#12172 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by SaraFina »

Sydnor wrote:
SaraFina wrote: I da ja imam realnu sliku o stanju u državi BiH. Pratim politiku redovito.
Imaš realnu sliku o stanju u državi jer pratiš politiku redovno, ali ti zapravo uopšte ne živiš u BiH?

Da bi neko imao realnu sliku o povijesti 18 stoljeća, ili drugom svjetskom ratu morao bi biti nazočani sam u tom periodu? Ne kontam za što je relevantno tvoje pitanje?
Blizu sam BiH. I vrlo često. Toliko, da mogu vikende provoditi a radne dane u državi u kojoj boravim.

Ako je neki dokaz patriotizma pojedinaca što ostaju u BiH kredit da je mogu hrakati do zahrdjalosti, zdravije im je da je napuste.

I priznaju sebi da nemaju hrabrosti za promjenama.
Sydnor

#12173 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Sydnor »

:run:
konoplja

#12174 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by konoplja »

SaraFina wrote:
konoplja wrote:
Za kraj, bez ikakve zle namjere, osvrnut cu se i na tu temu Sarajeva. Smatram da kolega 512 MB i bilo tko drugi, kada spomene Sarajevo u kontekstu kasabe ne misli nuzno na broj stanovnika grada, historiju, i sta grad nudi. Mislim da se to vise odnosi na opce stanje u gradu i trenutni smijer u kojem ide. Vec godinam se pojavljuju problemi cistoce zraka, nedostaka vode i malo toga se radi po pitanju toga i rezultati su minimalni. Takve stvari u danasnjem vremenu se ne smiju desavati, to je nedopustivo. Upravo u tom konteksu Sarajevo mnogo kaska u poredjenju sa gradovima zapadne Europe, a i Balkana.

Stanje koje si opisao nije isključivo u gradu nego je problem cjelokupne države. A i svih banana država nastalih raspadom Yuge. Dakle BG nije bio pod opsadom niti je ratom razoren, meni Knez Mihajlova sa zarđalim tendama od prodavnica također nema šarma. Ispred umjetničkih galerija poređani su duž ulice štandovi sa pletenim čarapama, rakijskim čuturama, te četničkim obilježjima. Nadalje vidjećeš slike heroja Mladića i Karadžića te majce sa kojekakvim natpisima podrške. Fasade oronule, zadnji put rađene nekad osamdesetih.
Tržni centri maksimalno napucani, pa kad kreneš do glamoroznog Ušća proći ćeš obavezno pored C. Arene gdje trešti ili je u pripremi neki koncert. Nerijetko su to turbofolkeri i kojekakve Mice Trofrtaljke. Baci pogled uzgred s mosta, vidjećeš zarđale šljepove sa prostrtim vešom na žicama, neke nakaradne vikend drvene kućice i zgrozićeš se vjerovatno na grad u koji je od 45' do 90' cijela Yuga upucavala lovu.
Ako pak kreneš u predgrađe doći ćeš do naseobina koje posjećaju na favele. Kanalizacija i opskrba vodom ne da je problem, nego je nema nikako. Divlja gradnja. I to ne par kućica... Nego na desetine..
Kulturni život regulira Željko Mitrović i njegova televizija. Ljudi ne dolaze u pozorišta i kina, nego nestrpljivo čekaju farme, zadruge i slične umobolne emisije koje unižavaju prosječnom čovjeku IQ.
Što se zraka tiče zimi nisam bila, ali sam na autoputu prema HR vidjela auta koja su se vozila krajem osamdesetih. ( Stojadin, Škoda sa onim očima velikim, Yugo) .... To u BiH je rijetkost.
Vojvodina je pak zaspala u osamdesetim. I jos se ne budi. Novi sad....

Tako da mi ova kuknjava i unižavanje Sarajeva (ne od tebe) malo je preuveličavanje dokonih ljudi.
Hvala za doprinos temi, ali opet odlazis u neku krajnost kojoj ovdje nije mjesto. Nisam ni spomenuo nase susjede, koji i sami imaju bezbroj problema, nego zemlje Zapada (smatram da nema potrebe da ih nabrajam i da se podrazumjeva na koje drzave mislim).
Nasi ljudi i ne gledaju bas da se ono ispale u Srbiju ili Hrvatsku. Mozda malo vise u Hrvatsku kao neku sponu za laksi odlazak u neke zemlje Zapada jer su u EU. Ako bas treba da se ugledamo u drzave ex-Yu, smatram da je jedina drzava na koju bi se trebali ugledati je Slovenija ali opet ce ljudi naci bezbroj primjedbi kao 'ta ce Ljubljana kasaba jedna ulica i par semafora (a mi dobro znamo da to nije tako).

Tema sve uglavnom vrti oko Njemacke, Austrije, Francuske, Nizozemske. Stoga smatram da bi se trebali toga drzati i usporedjivati zivot i zivotno uredjenje sa njima. Znamo jako dobro da gradovi tamo i nemaju bas veliki problema sa oneciscenosti rijeka i prirode ili kvalitete zraka, naravno uvijek ce se naci neka igla u sijenu kad se trazi, ali opet naglasvam to je iznimka i odlazak u ekstrem. Isto tako, ako se problem takve prirode pojavi (voda, kanalizacija, zrak) aktivno se radi na rijesavnju tog problema po ubrzanom procesu, dok smo sami svjedoci da se u Sarajevu, i ostalim gradovima BiH, ti problemi provlace godinama i pomaci su minimalni.
insomnia78

#12175 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by insomnia78 »

Cuj nemaju. Da vidis Pariza zimi :lol:
Post Reply