SaraFina wrote:konoplja wrote:
Za kraj, bez ikakve zle namjere, osvrnut cu se i na tu temu Sarajeva. Smatram da kolega 512 MB i bilo tko drugi, kada spomene Sarajevo u kontekstu kasabe ne misli nuzno na broj stanovnika grada, historiju, i sta grad nudi. Mislim da se to vise odnosi na opce stanje u gradu i trenutni smijer u kojem ide. Vec godinam se pojavljuju problemi cistoce zraka, nedostaka vode i malo toga se radi po pitanju toga i rezultati su minimalni. Takve stvari u danasnjem vremenu se ne smiju desavati, to je nedopustivo. Upravo u tom konteksu Sarajevo mnogo kaska u poredjenju sa gradovima zapadne Europe, a i Balkana.
Stanje koje si opisao nije isključivo u gradu nego je problem cjelokupne države. A i svih banana država nastalih raspadom Yuge. Dakle BG nije bio pod opsadom niti je ratom razoren, meni Knez Mihajlova sa zarđalim tendama od prodavnica također nema šarma. Ispred umjetničkih galerija poređani su duž ulice štandovi sa pletenim čarapama, rakijskim čuturama, te četničkim obilježjima. Nadalje vidjećeš slike heroja Mladića i Karadžića te majce sa kojekakvim natpisima podrške. Fasade oronule, zadnji put rađene nekad osamdesetih.
Tržni centri maksimalno napucani, pa kad kreneš do glamoroznog Ušća proći ćeš obavezno pored C. Arene gdje trešti ili je u pripremi neki koncert. Nerijetko su to turbofolkeri i kojekakve Mice Trofrtaljke. Baci pogled uzgred s mosta, vidjećeš zarđale šljepove sa prostrtim vešom na žicama, neke nakaradne vikend drvene kućice i zgrozićeš se vjerovatno na grad u koji je od 45' do 90' cijela Yuga upucavala lovu.
Ako pak kreneš u predgrađe doći ćeš do naseobina koje posjećaju na favele. Kanalizacija i opskrba vodom ne da je problem, nego je nema nikako. Divlja gradnja. I to ne par kućica... Nego na desetine..
Kulturni život regulira Željko Mitrović i njegova televizija. Ljudi ne dolaze u pozorišta i kina, nego nestrpljivo čekaju farme, zadruge i slične umobolne emisije koje unižavaju prosječnom čovjeku IQ.
Što se zraka tiče zimi nisam bila, ali sam na autoputu prema HR vidjela auta koja su se vozila krajem osamdesetih. ( Stojadin, Škoda sa onim očima velikim, Yugo) .... To u BiH je rijetkost.
Vojvodina je pak zaspala u osamdesetim. I jos se ne budi. Novi sad....
Tako da mi ova kuknjava i unižavanje Sarajeva (ne od tebe) malo je preuveličavanje dokonih ljudi.
Hvala za doprinos temi, ali opet odlazis u neku krajnost kojoj ovdje nije mjesto. Nisam ni spomenuo nase susjede, koji i sami imaju bezbroj problema, nego zemlje Zapada (smatram da nema potrebe da ih nabrajam i da se podrazumjeva na koje drzave mislim).
Nasi ljudi i ne gledaju bas da se ono ispale u Srbiju ili Hrvatsku. Mozda malo vise u Hrvatsku kao neku sponu za laksi odlazak u neke zemlje Zapada jer su u EU. Ako bas treba da se ugledamo u drzave ex-Yu, smatram da je jedina drzava na koju bi se trebali ugledati je Slovenija ali opet ce ljudi naci bezbroj primjedbi kao 'ta ce Ljubljana kasaba jedna ulica i par semafora (a mi dobro znamo da to nije tako).
Tema sve uglavnom vrti oko Njemacke, Austrije, Francuske, Nizozemske. Stoga smatram da bi se trebali toga drzati i usporedjivati zivot i zivotno uredjenje sa njima. Znamo jako dobro da gradovi tamo i nemaju bas veliki problema sa oneciscenosti rijeka i prirode ili kvalitete zraka, naravno uvijek ce se naci neka igla u sijenu kad se trazi, ali opet naglasvam to je iznimka i odlazak u ekstrem. Isto tako, ako se problem takve prirode pojavi (voda, kanalizacija, zrak) aktivno se radi na rijesavnju tog problema po ubrzanom procesu, dok smo sami svjedoci da se u Sarajevu, i ostalim gradovima BiH, ti problemi provlace godinama i pomaci su minimalni.