PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post Reply

Šta su za vas najbitniji ciljevi protesta poput ovog u Tuzli?

Smanjenje troškova administracije na sve moguće načine a posebno kroz smanjenje plata političarima, te ukidanje svih povlastica (paušala, naknada, itd)
204
26%
Postavljanje stručnih i odgovornih, a ne podobnih kadrova na odgovorne funkcije (ukidanje stranačke raspodjele)
124
16%
Oduzimanje nelegalno stečene imovine i revizija privatizacije, te prodaja oduzete imovine radi namirivanja radničkih potraživanja
159
21%
Sudski progon i kažnjavanje odgovornih za privatizacijski kriminal, te procesuiranje i kažnjavanje svih slučajeva nepotizma i korupcije
89
11%
Efikasnije sudstvo u službi građana (a ne političara i tajkuna)
36
5%
Ukidanje kantona i jačanje države, uz puno uvažavanje etničkih prava
49
6%
Ravnomjerno a ne proporcionalno povećanje penzija i socijalnih davanja
19
2%
Ostavke onih prema kojima su protesti usmjereni (kantonalne vlade, ministri)
18
2%
Uvođenje prijevremenih izbora kao opcije za promjenu vlasti, te objedinjavanje općih i općinskih izbora
22
3%
Nasilne smjene vlasti s ciljem dokazivanja vlastodršcima da su oni u službi građana, a ne obrnuto
54
7%

Total votes: 774

vivaldi

#12151 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by vivaldi »

Hajlac wrote:Čitam o tim rezovima
mislim da je fokus na pogresnim stvarima, svi se bave rashodima, ali nas je fundamnetalni problem katastrofalni mali prihodi odnosno nikakva ekonomija.

ako ti zivis u sarajevu sa platom od 500 km, a pritom izdravas jos nekoga, tvoj osnovni problem nije kako ces potrositi tih 500, vec kako ces povecati primanja, jer bez nepotrebne suplje svi mi znamo da si sa 500 maraka fukara kako god da ih potrosis (to naravno ne znaci da nije bitno kako trosis ovo sto imas, ali mislim da svi razumiju poentu).

mi ni prije rata nismo bili njemacka, u ratu je propalo 70% industrije, a ono sto je prezivilo rat je sada uglavnom u stecaju.

poslije rata smo iz godine u godinu rekorderi po neprivlacenju investicija...i o cemu mi tu mozemo pricati???

evo jedan primjer. U tuzli rekose da su ukinuli bijeli hljeb, i da ce usteda biti 1 milion maraka.

OK sve je to fino, ali to je jednostavno beznacajno.

Da li su penzije mizerne? jesu! To niko ne spori. nedavno su povecane 5% i to je naravno jos veca mizerija. Ali niko ne rece da za to mizerno poveacnje od samo 5% penzionom fodnu na godisnjem nivou sada treba dodatnih 85 miliona maraka!!!

nedavno su iz neke nevladine oragnziacje rekli da su troskovi plata svih kantona (premijera, ministara, zamjenika i ovih ostalih sa najvecim primanjima na godisnjem niovu oko 50 miliona).

Pa njih sve da raspustis i da saberes sve bijele hljebove, ne samo u tuzli, da im ukines sve vozne parkove i da ih natjeras da pjeske idu na posao, ustede ne bi bile dovoljne da skupis dovoljno para da samo penzije povecas jebenih 5%!!!!

zato kazem da je fokus totalno pogresan..

nama treba ozbiljan drzavni (parcijalni prijedlozi ne mogu nista izroditi) razvojni plan jer mi smo jednostavno fronatlni kokuzi.
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#12152 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by JoseMujica »

nije problem fokusa već ko odlučuje.....IMF daje analizu i generalne preporuke a o konkretnim mjerama odlučuju domaći

inače problem je kao i uvijek kod nas što domaći ne ispune ni dio onoga što obećaju kad mole za pare....vazda je na sceni psiha gladnih slagaću danas šta bilo samo da se namirim a sutra vidjećemo :roll:
Hajlac

#12153 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by Hajlac »

madridist wrote:A ybt pa i budali je jasno da ovakvu budžetsku potrošnju ne bi Westfalia mogla podnositi na duže staze,kakav mmf i pm ovdje se socijalni mir i glasovi godinama kupuju povećanjima plate sve i jednom budžetliji te sa preko sto i jedan q od sindikata za ovo i ono koji služe samo kao klovnovi vladajućima.Sve dok posao na budžetu bude pretplaćen u odnosu na realni sektor koji ga i finansira nema napretka, simple as that..
Hoćemo li linčovati(ništa manje nisu zaslužili) Bevande, Brankoviće, Mujezinoviće, Nikšiće koji su sklopili pakt s MMF vragom a zarad svojih džepova i kupovanja socijalnog mira?
vivaldi

#12154 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by vivaldi »

JoseMujica wrote:nije problem fokusa već ko odlučuje.....IMF daje analizu i generalne preporuke a o konkretnim mjerama odlučuju domaći

inače problem je kao i uvijek kod nas što domaći ne ispune ni dio onoga što obećaju kad mole za pare....vazda je na sceni psiha gladnih slagaću danas šta bilo samo da se namirim a sutra vidjećemo :roll:
ma nije to bas tako jose.

ne moze tebi mmf razvijati ekonomiju, vec kompanijski kapital. Nece tebi mmf napraviti fabriku i obezbjediti trziste, niti mogu natjerati bilo ciju kompaniju da ulaze u bih.

to je jako jako zajeban problem. Pa cijela BiH ima tek malo vise stanovnika od npr bukuresta. Gdje bi ti prije ulozio?

Nije jednostavan zadatak natjerati investitora da dodje u bih taman da nema nijedan problem politicki, a nama je jedan veliki invetitor potreban na mjesecnoj bazi bar narednih 10 godina. Kako to osigurati - e to je kljucno pitanje
victom

#12155 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by victom »

gdje će biti epicentar MIRNIH protesta, ohladi mi se palija
Last edited by victom on 01/03/2021 06:01, edited 2 times in total.
Hajlac

#12156 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by Hajlac »

vivaldi wrote:
mislim da je fokus na pogresnim stvarima, svi se bave rashodima, ali nas je fundamnetalni problem katastrofalni mali prihodi odnosno nikakva ekonomija.

ako ti zivis u sarajevu sa platom od 500 km, a pritom izdravas jos nekoga, tvoj osnovni problem nije kako ces potrositi tih 500, vec kako ces povecati primanja, jer bez nepotrebne suplje svi mi znamo da si sa 500 maraka fukara kako god da ih potrosis (to naravno ne znaci da nije bitno kako trosis ovo sto imas, ali mislim da svi razumiju poentu).

mi ni prije rata nismo bili njemacka, u ratu je propalo 70% industrije, a ono sto je prezivilo rat je sada uglavnom u stecaju.

poslije rata smo iz godine u godinu rekorderi po neprivlacenju investicija...i o cemu mi tu mozemo pricati???

evo jedan primjer. U tuzli rekose da su ukinuli bijeli hljeb, i da ce usteda biti 1 milion maraka.

Da li su penzije mizerne? jesu! To niko ne spori. nedavno su povecane 5% i to je naravno jos veca mizerija. Ali niko ne rece da za to mizerno poveacnje od samo 5% penzionom fodnu na godisnjem nivou sada treba dodatnih 85 miliona maraka!!!

nedavno su iz neke nevladine oragnziacje rekli da su troskovi plata svih kantona (premijera, ministara, zamjenika i ovih ostalih sa najvecim primanjima na godisnjem niovu oko 50 miliona).

Pa njih sve da raspustis i da saberes sve bijele hljebove, ne samo u tuzli, da im ukines sve vozne parkove i da ih natjeras da pjeske idu na posao, ustede ne bi bile dovoljne da skupis dovoljno para da samo penzije povecas jebenih 5%!!!!

nama treba ozbiljan drzavni (parcijalni prijedlozi ne mogu nista izroditi) razvojni plan jer mi smo jednostavno fronatlni kokuzi.
U mom poslu primanja mi mogu biti veća samo ako se standard nekim čudom poveća.
A standard direktno zavisi od jačine ekonomije.
Ne možemo smanjivati vanjskotrgovinski deficit tj. postajati samodostatna ekonomija dok imamo korupciju na kvadrat gdje svi gledaju svoje lične interese i mito od uvoznih lobija.

Ja te rezove vidim više kao udar na endemsku korupciju nego kao nešto što će direktno uštediti milione za preusmjeravanje u privredu.

Jer kad budžetlije svako godinu dvije, od početka ove svjetske ekonomske krize kapitalizma, sebi povećavaju prihode, igraju se koeficijentima tako da oni "gore" sve disproporcionalnije imaju veća primanja od onih "dolje", to je sastavni dio korupcije u društvu.

Tek kad im se sva primanja svedu na max. 2-3 prosječne FBiH plate, prestaće se oportunisti/pijavice lijepiti za budžet i time stvoriti prostor za normalnije ljude kojima je primarno oživljavanje privrede tj. društveno naspram ličnog.
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#12158 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by JoseMujica »

to da...moj je osvrt bio samo na odnose IMF-država jer in general svi pričaju o IMF kao o babarogi, što najviše odgovara loklnim mufljuzima koji time imaju idealnog žrtvenog jarca za nepismene mase. Još niti jednu državu nije uništio IMF već lokalne političke elite.

a one su te koje stvaraju poslovni ambijent, povezuju biznise, i stvaraju imidž države.....al i tu treba biti realan ovi naši hahari imaju heben posao...kita smo cvijeća po svemu
Objektivni navijac

#12159 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by Objektivni navijac »

vivaldi wrote:

Ne radi se o rezovima samo politicarima nego svim budzetlijama. Smanjenje budzetskih plata na visinu odredzenu stanjem na trzistu rada.
Naravno da su razvoj svih grana ekomonije prioritet ali sistem budzetskih kasta koji je kod nas aktuelan generise nepotizam,korupciju i u startu gusi svaku inicijativu,normalan nacin razmisljanja i funkcionisanja.
Recimo,par mojih mladzih kolega,koji su se zaposlili kod mene,kada su dosli,pitao sam ih sta im je cilj,u sta ce uloziti pare. Odgovor je bio da zele da skupe 15-20 hiljada KM i da kupe budzetski posao. Koliko znam,jedan je i uspio,drugi je pao u pokusaju. Znaci kod nas se u drustvu gleda samo da se uvali na drzavnu sisu,da se parazitira,ne gleda se da se investira,probije,stvori. Jedan jako opasan,netakmicarski,parazitski nacin zivota,koji ,ce pojedincima donijeti sitnu korist trenutacno ali citavu zajednicu vuce na dno,pa i te pojedince s njom.
Opstanak ili unistenje budzetske kaste nije samo pitanje stednje,nego pitanje ispravno postavljenih vrijednosti i ispravnog funkcionisanja drzave i drustva. Osim budzetske kaste,problem broj dva drzave su socijalna primanja,koja su nerazumno visoka i rasprostranjena.
Kantoni,sami po sebi,nisu problem razvoju. Kanton moze i sam imati dobru razvojnu strategiju i razvojne planove ali opet glavni problem je parazitski postavljen sistem vrijednosti.
pemanapemani

#12160 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by pemanapemani »

costacurta wrote:
L u c i f e r wrote:
Tužilaštvo BiH donijelo je naredbu o provođenju istrage protiv direktora SIPA-e Gorana Zupca zbog krivičnog djela nesavjesnog rada u službi. Zubac je osumnjičen da nije poduzeo sve radnje koje su mogle spriječiti teroristički napad na zgradu Predsjedništva BiH, javila je večeras FTV.
opa
počelo je počelo
idemo dalje
sledeća kota: toranj
Džavolčiču,

jesi' gled'o sinoć Himzu i Živka na FACEu?
Jesil čuo kad Himzo reče za FahrA da mu ništa nije naredio, samo je zvao da se informiše o situaciji a sve i da mu je "naredio" Himzo ga ne bi poslušao jer ovaj nema ustavne nadležnosti, kako u njegovj direkciji tako i u SIPAi. Ne da ga nije okrivio već dapače :D
Himzo sve prebacuje na Zubca i SIPAu i najavljuje hapšenja, odgovornost tužilaca za fajlove u ladicama i još mnogo toga.
Živko (između redova) isto tako samo što je on sve povezao sa njegovim hapšenjem koje je okvalifikovao kao "državni udar" u režiji Nermina Nikšića i drugara od prije par mjeseci.
Ono što je skoro pa izvijesno je da će se oni (političari) između sebe uhvatiti za vratove zbog svih laži i izmišljotina usmjerenih prema narodu, što bi rekli 2odbit će im se od glavu".
Toliko su sebi zakomplikovali život da su sad u ćorsokaku, smušeni, izbezumljeni ali najjadnije je to što sad "imaju informacije" da se "sprema nešto":?

Jebe mi se za FahrA, ali ako može da mi objasniš, onako sa stručnog, neovisnog stanovišta i političkog gledišta zašto bi njemu bilo u interesu da organizuje paljevinu, rušenje, državni udar i sve drugo za šta ga se optužuje?
Ja mislim da je on već najavio koaliciju sa DFom i sa Željom bi rutinski uzeo sledeće izbore. Zna to on, a znaju i ONI, u takvom ozračju jel misliš da je nemoguće da je ovo sve što se dešava u režiji vladajućih a sve zbog bojazni od te nove koalicije i mogućeg gubitka vlasti? Jel moguć taj scenario? FIno, kulturno u bijelim rukavicama uzme ih u tri poteza, još ima podršku Vučića i Amerike, zašto paljevina, zašto mu terorizam ide u prilog?
Ako su poslali SIPU u predsjedništvo da hapsi premijera Federacije onda je sve moguće. Jedva čekam da vidim šta je čika Himzo mislio pod onim sinoć "Očekujte neočekivano". :mrgreen:
Koliko god mi utemeljitelj bio ogavan i koliko god ga smatrao oglednim primjerom svega što je u stanju izroditi ovaj kriminalni sistem, nikako se ne uklapa u paljevinu.
Još bih dodao SDP-ov medijski cirkus nekoliko sati nakon paljevine, gdje se Zlatko samopromoviše u spasitelja Bošnjaka od europskih desničara i za sve indirektno optužuje SBB i DF.
Dan poslije, na sva zvona, SDP predlaže vanredne izbore da bi se spasila BiH. Naravno, Zlatko je glavni spasitelj koji je provalio bjelosvjetsku zavjeru protiv BiH i Bošnjaka, a usput sa Dodikom dogovorio podjelu državne imovine :-)
Nekoliko dana poslije, u Beogradu grli srbijanske diplomate i sa njima dogovara suradnju oko DKP mreže.

Sve po glavnom načelu tzv. socijaldemokrata, "partija na prvom mjestu, pa taman država gorila".
Danguba

#12161 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by Danguba »

vivaldi wrote:
stvar je vrlo jednostavna. imamo dvije strane koje se moraju izbalansirati. kako god je fundamentalna prihodovna strana toliko je isto vazna i rashodovna.

privatno ako imas vise rashoda nego prihoda, normalno da ces sve vise tonuti i sta ces raditi? pokusati smanjiti troskove na minimum i traziti bilo kakav posao da povecas prihode a sve kako bi ublazio propast.

kod nas se na rashodovnoj strani razbacuju jer mmf daje malte ne i sakom i kapom a na prihodovnoj strani, sta nam se desi odnosno svi su krivi i ekonomska kriza i eu i arapi i amerika...samo mi za to nismo krivi.

znaci, minimalno sto se mora uraditi moraju se rashodi smanjiti do te mjere da samo ne ugrozava funkcionisanje institucija.

p.s. predsjednici koje cega, poslanici, ministri...imaju najvece plate u regiji. je li to razbacivanje narodnih para?
nedim73m

#12162 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by nedim73m »

Objektivni navijac wrote:
Ne radi se o rezovima samo politicarima nego svim budzetlijama. Smanjenje budzetskih plata na visinu odredzenu stanjem na trzistu rada.
Naravno da su razvoj svih grana ekomonije prioritet ali sistem budzetskih kasta koji je kod nas aktuelan generise nepotizam,korupciju i u startu gusi svaku inicijativu,normalan nacin razmisljanja i funkcionisanja.
Recimo,par mojih mladzih kolega,koji su se zaposlili kod mene,kada su dosli,pitao sam ih sta im je cilj,u sta ce uloziti pare. Odgovor je bio da zele da skupe 15-20 hiljada KM i da kupe budzetski posao. Koliko znam,jedan je i uspio,drugi je pao u pokusaju. Znaci kod nas se u drustvu gleda samo da se uvali na drzavnu sisu,da se parazitira,ne gleda se da se investira,probije,stvori. Jedan jako opasan,netakmicarski,parazitski nacin zivota,koji ,ce pojedincima donijeti sitnu korist trenutacno ali citavu zajednicu vuce na dno,pa i te pojedince s njom.
Opstanak ili unistenje budzetske kaste nije samo pitanje stednje,nego pitanje ispravno postavljenih vrijednosti i ispravnog funkcionisanja drzave i drustva. Osim budzetske kaste,problem broj dva drzave su socijalna primanja,koja su nerazumno visoka i rasprostranjena.
Kantoni,sami po sebi,nisu problem razvoju. Kanton moze i sam imati dobru razvojnu strategiju i razvojne planove ali opet glavni problem je parazitski postavljen sistem vrijednosti.
I sad bi postavio pitanje opet gdje je problem. U privatnom sektoru ili buđetu. Jel tko se zapitao što ljudi teže buđetskom poslu. DA nije možda problem u privatnicima što nepoštuju Zakon o radu, Opći kolektivni ugovor. Nitko se nije zapitao da neće kod privatnika da rade ispod plaće i naknada propisanih Zakonom. Da hoće minimalno 18 dana godišnjeg odmora koji im je zagarantiran Zakonom. Da hoće da budu prijavljeni i da kad ostare imaju kakvu takvu penziju a ne nikakvu. Da nisu u strahu da će sutra dobiti otkaz.

"Upoznaj neprijatelja, upoznaj samoga sebe, i pobjeda neće biti dvojbena ni u stotinu bitaka. Onaj tko poznaje sebe, ali ne i neprijatelja, pretrpjet će jednak broj poraza i pobjeda. Onaj tko ne poznaje ni sebe ni neprijatelja, doživjet će neuspjeh u svakoj bitki“. Sun tzu

Evo naves ću drugi primjer suprotan ovome. Radi se o informatičarima. Informatičara u biti nema nezaposlenih jer je veća potražnja za njima nego ponuda. Privatni sektor da bi ih privukao daje im daleko bolje uslove nego država. Plaće koje dobiju u privatnom sektoru su u prosjeku za 20% veče nego da rade za državu. Opet jedan dio njih pristaje na manju plaću i zapošljava se u državne institucije. U razgovoru sa njima svi imaju isti stav: poštivanje zakona od strane poslodavca i najbitnije sigurnost. Ako nekoga takvog otpuste u dobi od 60 godina skoro će biti nemoguće da ga netko zaposli. Radi se o zanimaju gdje je potrebno kontinuirano školovanje, gdje samo godina bez unapređenja znanja znači gubitak dobrog dijela sposobnosti za rad. I sad zamislite nekoga programera koji ima 60 godina i dobije otkaz kod privatnika, završio je nigdje. Svako će radije primiti nekoga mladog nego nekoga pred penziju. U biti bitnije je primorat sve da poštuju Zakone, nego da se nekome smanji plaća, jer ako budu svi poštivali Zakone efekti će biti 100 puta veći nego ušteda bilo kakva.
Hajlac

#12163 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by Hajlac »

JoseMujica wrote:nije problem fokusa već ko odlučuje.....IMF daje analizu i generalne preporuke a o konkretnim mjerama odlučuju domaći

A pitaš li se zašto MMF nakon svakog neuspjelog "ciklusa" reformi/ušteda(hau jes nou) prosipa šuplju u medijima, de fakto whitewash pričom aminuje mafiju na vlasti iznova i iznova dajući nove "tranše" kredita?

Pa oni su ti koji su davne 2010-2012. mogli zaprijetiti - NEMA NOVIH TRANŠI DOK PRIMANJA NA BUDŽETU NE USKLADITE S REALNIM SEKTOROM.

Umjesto toga štite višu kastu i upumpavaju joj već godinama dolarčiće.

Mislim, ja sam i te davne 2009. dobro znao osnove funkcionisanja IMFa i WBa ali ko sam ja - obični građanin koga niko ne sluša, osim uskog kruga prijatelja i porodice.

Njihov cilj u svakoj zemlji je ubijanje svih zaštitnih mehanizama date ekonomije i dovođenje svjetskih lešinara koji pokupe šlag u ekonomiji, strane koncesije(otimanje) domaćih resursa i infrastrukture, kao i izvlačenje zlata(CB BiH se momentalno riješila zlata od sukcesije, čim je proces podjele na bivše republike završen).
I na kraju, kad te dovedu na prošjački štap, pretvore ti zemlju u spoj malobrojne oligarhije i mnogobrojne fukare a kojoj slavodobitno ćuhnu robovsko-izrabljivačku industriju pokretne trake, od proizvodnje obuće&odjeće do dijelova za namjensku industriju (tipičan primjer je Prevent). Ili radi 12+h za mizernu platu ili mrš na ulicu.

Kao da to Bevande&co nisu znali - znali su oni i 2009. ali znali su i gdje će oni u tom poretku biti: visoko na ljestvici kao menaĐeri zelembaća i fukare.
vivaldi

#12164 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by vivaldi »

Objektivni navijac wrote:generise nepotizam,korupciju i u startu gusi svaku inicijativu,normalan nacin razmisljanja i funkcionisanja.
ama korupcija je samo izgovor, a ne problem.

ridjobrki je neki dan to kratko i lijepo opisao "strani investitori obozavaju korupciju"

i to je stvarno tako.

U kini se godisnje strijelja par hiljada ljudi, od toga vecina zbog korupcije i tako je vec decenijama. Znaci u kini nema korupcije - to je jedan sasvim novi pojam MEGA KORUPCIJA!!

ali bez obzira na to sve svjetske kompanije se otimaju koja ce prije u kinu vec godinama!! Isti je slusaj i sa rusijom, turskom...

to su ogromna trzista i stranac je tamo vidio svoj interes. njega boli kurac da li ce dat pare nekome u dzep ili u budzet. On je tamo dosao zbog sebe, a ne zbog kineza. Njemu je samo bitno da biznis pocne, a kako? to mu uopste nije vazno.

nas je problem sto smo malo trziste i bez nekih proitabilnih prirodnih resusra pa niko ne vidi interes.

a ako slucjano shell otkriju naftu u bosni u velikim kolicinama, vjeruj mi da njima korupcija nece biti nikakav problem - oni ce dati kome i koliko treba i poptisati ugovor, a kome ce pare leci na racun i sta ce s njima, boli ih tuki.
Hajlac

#12165 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by Hajlac »

JoseMujica wrote:to da...moj je osvrt bio samo na odnose IMF-država jer in general svi pričaju o IMF kao o babarogi, što najviše odgovara loklnim mufljuzima koji time imaju idealnog žrtvenog jarca za nepismene mase. Još niti jednu državu nije uništio IMF već lokalne političke elite.

a one su te koje stvaraju poslovni ambijent, povezuju biznise, i stvaraju imidž države.....al i tu treba biti realan ovi naši hahari imaju heben posao...kita smo cvijeća po svemu
Naravno ali MMF je kreator te šeme - ne saučesnik. Saučesnici su uvijek lokalni oligarsi. Oni zajedno igraju - u istom timu. MMF uvijek među tim lokalcima drži "savjetnike" koji upravljaju situacijom i navode na dalje korake.

Jer pazi malo, u tom periodu oko 2009. kad je i kod nas sve krenulo nizbrdo, da nije MMF de fakto uskočio skešom kao spasitelj oligarhije, pa oni bi svi grohnuli i narod bi ih otjerao govnjivom motkom a oni novi bi se napokon uhvatili jačanja ekonomije.

Kakvo mi jačanje ekonomije imamo od početka "stand-by aranžmana"? Samo se to zapitajte.

Tad se još moglo oživjeti ekonomija, primarno zaštitom domaće proizvodnje(odhebati CEFTU i lobističku mafiju) i razračunavanjem s krupnim privrednim kriminalom(dovoljno je bilo krenuti od Razvojne banke FBiH). Oživjeti Željeznice itd.

Sad je je prekasno, kad je došlo vrijeme za naplatu MMF kredita a ekonomiju su od tada totalno uništili tako da se sve veći procenat budžeta puni iz "tranši", dok je u početku samo dopunjavan/krpljen kreditima.
nedim73m

#12166 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by nedim73m »

Ne slažem se oko MMF-a. Najveće zlo ovoj državi su u biti napravili WB, MMF i USAID uz podršku naših lokalnih močnika. Neznam kako može bilo kome pasti na pamet da su strane organizacije došle iz bilo kojeg drugog razloga osim da nas opljačkaju.

Evo navest ću prve zahtjeve ovih međunarodnih fukara to je bilo ukidanje ZPP-a. Kad smo to ukinuli nazadovali smo za 20 godina. Da nije bio ukinut ZPP nebi bilo ovih Hidrogradnji, Konjuha, neuvezanog staža i firmi koje su pojele same sebe. ZPP je za razliku od banaka imao i kontrolnu funkciju. Nitko nije mogao isplatiti plaću da ne uplati doprinose. Nije mogao otvarati milione računa da bi izbjegavao plaćanje dugova. Da je ostao ZPP tada bi se blokiralo dugogodišnje propadanje firmi jer bi se reagiralo odmah u startu kad nastupe problemi, a ne čekalo da firma potone ko titanik pa tek onda kukati kad se više ništa nemože napraviti.

Osnovni razlog što je ukinut MMF je da bi uveli svoje banke u BiH da nas mogu pljačkati. Nađite samo podatak koliko su strane banke izvukle novaca naših iz BiH. Da štedimo 20 godina nebi mogli uštedjeti tokilo koliko su nas banke pokrale.

MMF gleda samo svoje interese odnosno interese onih od kojih se sam finansira. Zaboli ih što će se sa nama desiti.

Naravno ogroman dio krivice snose i naši lokalni močnici, jer bi svako od njih oštetio državu za 100 miliona KM ako se njega zakiti sa jednim milionom. To znaju međunarodne finansijske institucije i obilato koriste ne samo kod nas nego u cijelom svijetu.
Objektivni navijac

#12167 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by Objektivni navijac »

vivaldi wrote:
Objektivni navijac wrote:generise nepotizam,korupciju i u startu gusi svaku inicijativu,normalan nacin razmisljanja i funkcionisanja.
ama korupcija je samo izgovor, a ne problem.

ridjobrki je neki dan to kratko i lijepo opisao "strani investitori obozavaju korupciju"

i to je stvarno tako.

U kini se godisnje strijelja par hiljada ljudi, od toga vecina zbog korupcije i tako je vec decenijama. Znaci u kini nema korupcije - to je jedan sasvim novi pojam MEGA KORUPCIJA!!

ali bez obzira na to sve svjetske kompanije se otimaju koja ce prije u kinu vec godinama!! Isti je slusaj i sa rusijom, turskom...

to su ogromna trzista i stranac je tamo vidio svoj interes. njega boli kurac da li ce dat pare nekome u dzep ili u budzet. On je tamo dosao zbog sebe, a ne zbog kineza. Njemu je samo bitno da biznis pocne, a kako? to mu uopste nije vazno.

nas je problem sto smo malo trziste i bez nekih proitabilnih prirodnih resusra pa niko ne vidi interes.

a ako slucjano shell otkriju naftu u bosni u velikim kolicinama, vjeruj mi da njima korupcija nece biti nikakav problem - oni ce dati kome i koliko treba i poptisati ugovor, a kome ce pare leci na racun i sta ce s njima, boli ih tuki.
Ne mogu reci da sam shvatio poruku ovoga topica. Naravno da stranim investitorima odogovara korupcija,meni odgovara korupcija. Vise volim da me deset puta zaustavi korumpirana bosanska policija,nego jednom,nekorupirana slovenska policija. Lakse je ostvarivati ekonomski interes i loviti u mutnom ,gdje vlada korupcija i gdje je drustvo trulo. Ali ne moze se izgraditi zdravo i prosperitetno drustvo bazirano na nepotizmu i korupciji.
Naravno ,da mi nismo veliko trziste . To je fakat. To je vrijednost u jednacini. Ali uostalom ,Kina ne proizvodi za svoje trziste,nego uglavnom za strana trzista. Zasto kod nas uz par iznimki nema fabrika koja ce proizvoditi za strana trzista ?? Jedan od razloga je sto nam budzetska kasta ,parama iz MMF fondova stvara nerealnu sliku trzista rada i visine plata. Plate su previsoke u Bosni,da bi strani investitori otvarali fabrike i pogone. Na to treba dodati i sistem nameta i poreza,koji tjera strane investitore a koji opet postoje iskljucivo da bi hranio budzetsku kastu,omugucavao joj zivot u komunizmu.
Drugo,ekonomija nisu samo investicije iz vana,nego i proizvodnja bazirana na domacem kapitalu ,koji se stvara radom. Nasa drzava je skoro planski unistila selo i malo poduzetnistvo. Zasto investirati 20-30 hiljada KM u pokretanje maloga biznisa,kada se za te pare moze kupiti dozivotni posao na budzetu ???
Ostajem pri tvrdnji da je unistenje budzetske kaste,preduslov za stvaranje zdravijeg drustva,kompetetivno-kapitalistickoga,za pokretanje male privrede i svih mogucih ekonomskih aktivnosti.
Basvod

#12168 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by Basvod »

Danguba wrote:
vivaldi wrote:
stvar je vrlo jednostavna. imamo dvije strane koje se moraju izbalansirati. kako god je fundamentalna prihodovna strana toliko je isto vazna i rashodovna.

privatno ako imas vise rashoda nego prihoda, normalno da ces sve vise tonuti i sta ces raditi? pokusati smanjiti troskove na minimum i traziti bilo kakav posao da povecas prihode a sve kako bi ublazio propast.

kod nas se na rashodovnoj strani razbacuju jer mmf daje malte ne i sakom i kapom a na prihodovnoj strani, sta nam se desi odnosno svi su krivi i ekonomska kriza i eu i arapi i amerika...samo mi za to nismo krivi.

znaci, minimalno sto se mora uraditi moraju se rashodi smanjiti do te mjere da samo ne ugrozava funkcionisanje institucija.

p.s. predsjednici koje cega, poslanici, ministri...imaju najvece plate u regiji. je li to razbacivanje narodnih para?
Gdje bi nam kraj bio da ste bogdo prije 10-15 godina gledali gdje nam odlaze milijarde od donacija kao sto sad gledate gdje odlazi par miliona ili pisljivih desetina hiljada za auto, gorivo i "sekretarice".
Vivaldi objasno a vi se sad koljite oko mrvica. Bez stranih investitora uzalud je sva prica o ekonomiji.
zoomba

#12169 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by zoomba »

180 ministara :D
Image
zoomba

#12170 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by zoomba »

Dok naši sugrađani kopaju po kontenjerima oni kopaju po nosu, igraju igrica..... Previše su plaćeni za svoj "rad"!!! KAZNITI BANDU NA IZBORIMA!!! OSTAVKE ODMAH BANDO LOPOVSKA!!!

Image
vivaldi

#12171 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by vivaldi »

Objektivni navijac wrote:Plate su previsoke u Bosni,da bi strani investitori otvarali fabrike i pogone
nisu previsoke. velike plate su u adminsitraciji, ali nece ovdje invetsitor otvarat novu opstinu ili ministarstvo vec fabriku, a plate u realnom sektoru su daleko ispod prosjeka.

u tekstilnoj industriji ljudi rade za 400 maraka
Drvosjeca iz Dejcica

#12172 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

vivaldi wrote:
Objektivni navijac wrote:Plate su previsoke u Bosni,da bi strani investitori otvarali fabrike i pogone
nisu previsoke. velike plate su u adminsitraciji, ali nece ovdje invetsitor otvarat novu opstinu ili ministarstvo vec fabriku, a plate u realnom sektoru su daleko ispod prosjeka.

Da, ovdje imaš masu ljudi koji su spremni raditi za 500KM neto plate, to je mizernih 256 Eura. Radnici u Kini po fabrikama imaju veće plate.
nedim73m

#12173 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by nedim73m »

Objektivni navijac wrote:
Ne mogu reci da sam shvatio poruku ovoga topica. Naravno da stranim investitorima odogovara korupcija,meni odgovara korupcija. Vise volim da me deset puta zaustavi korumpirana bosanska policija,nego jednom,nekorupirana slovenska policija. Lakse je ostvarivati ekonomski interes i loviti u mutnom ,gdje vlada korupcija i gdje je drustvo trulo. Ali ne moze se izgraditi zdravo i prosperitetno drustvo bazirano na nepotizmu i korupciji.
Naravno ,da mi nismo veliko trziste . To je fakat. To je vrijednost u jednacini. Ali uostalom ,Kina ne proizvodi za svoje trziste,nego uglavnom za strana trzista. Zasto kod nas uz par iznimki nema fabrika koja ce proizvoditi za strana trzista ?? Jedan od razloga je sto nam budzetska kasta ,parama iz MMF fondova stvara nerealnu sliku trzista rada i visine plata. Plate su previsoke u Bosni,da bi strani investitori otvarali fabrike i pogone. Na to treba dodati i sistem nameta i poreza,koji tjera strane investitore a koji opet postoje iskljucivo da bi hranio budzetsku kastu,omugucavao joj zivot u komunizmu.
Drugo,ekonomija nisu samo investicije iz vana,nego i proizvodnja bazirana na domacem kapitalu ,koji se stvara radom. Nasa drzava je skoro planski unistila selo i malo poduzetnistvo. Zasto investirati 20-30 hiljada KM u pokretanje maloga biznisa,kada se za te pare moze kupiti dozivotni posao na budzetu ???
Ostajem pri tvrdnji da je unistenje budzetske kaste,preduslov za stvaranje zdravijeg drustva,kompetetivno-kapitalistickoga,za pokretanje male privrede i svih mogucih ekonomskih aktivnosti.
Ništa se nemože gledati samo iz jednog ugla. Evo zadnjih 20 godina sam pročitao tvrdnje o korumpiranosti političara, namještanju javnih tendera, namještanje poslova. 99% naroda smatra da te što su korumpirani treba pohapsiti i da će se sa tim problem riješiti. Slažem se da se trebaju pohapsiti ali ne slažem se da će se sa tim problem riješiti sve dok se ne pohapsi i druga strana odnosno oni koji su davali mito za dobijene poslove. Nitko ne forsira da se privatnici pohapse, to još nigdje nisam pročitao. Nitko njih ne poziva na odgovornost.

Evo primjera jedne nelogičnosti. Prije nekih 10-tak godina čović dok je bio ministar finansija omogucio je lijanovicu da ošteti državu za milion KM. Protezalo se po novinama, ležao čovič malo u zatvoru, vodili sudski procesi, prebacivalo sa jednog suda na drugi dok isti nije oslobođem opružnice prije godinu dana zbog "nedostatka dokaza".

Lijanoviće nitko nije proganjao mada su isto odgovorni kao i onaj s druge strane. Nitko nije proganjao odgovorne za gubljenje dokaza kod prebacivanja dokaza sa jednog na drugi sud. Dok ne shvatimo da su u ovoj aferi svi pojednako krivi i da se neće ništa riješiti dok svi učesnici u istoj ne budu adekvatno kažnjeni nama napretka nema.

Ako se utvrdi da nedostaje milion KM i optuži netko za krađu. Oslobađanjem krivice optuženog ne znači da su sve pare na broju, već znači da ako nije optuženi kriv onda je netko drugi. Kod nas je situacija da se kod toga medijski zabavlja narod par godina, onda se odbije optužnica i narod (ovce) na kraju zaboravi da je uopće krađe i bilo. Vuk sit, ovce na broju i tako iz godine u godinu.
nedim73m

#12174 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by nedim73m »

vivaldi wrote:

Jeste samo u indoneziji, maleziji, bangladešu rade za 40 maraka što znači da imamo 10 puta skuplju radnu snagu od tržišne. Sve dok netko može forsirati neprofitabilne industrije u BiH nama napretka nema.

Evo netko spominje Kinu i njihove plaće. Kina je još daleko za nama sa plaćama ali opet zbog rasta prosječnih plaća u Kini mnoge svijetske firme su prebacili proizvodnju iz Kine u gore nabrojane zemlje.
Last edited by nedim73m on 22/02/2014 12:04, edited 1 time in total.
damskot

#12175 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by damskot »

Dali nosimo svoje posude za grah ili ćemo dobiti na protestima i tanjire ? Oni ustipci od jutros su haus bili :thumbup:
Post Reply