Kupio bih nesto sa eBay-a
Moderator: anex
- starii
#12126 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a
ma to je neko od speditera upao u posao carinjenja i skotao da moze zaraditi lovu..
jel dozvoljeno naruciti keramicki noz, cijena je mala 1.40$?
jel dozvoljeno naruciti keramicki noz, cijena je mala 1.40$?
-
hava123
#12127 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a
Juče mi kinez poslao narudžbu bez ''estimate available''.
I šta sad da radim obzirom da ne znam dokad je datum isporuke?
I šta sad da radim obzirom da ne znam dokad je datum isporuke?
- zincx
#12128 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a
Evo ja sam zamolio klijenta koji radi u špediciji, da mi izračuna koliko bi me došlo za pismenu pošiljku i paket u vrijednosti 100 BAM, ako je na robu carina 10%:
Pismena: 95,2 BAM
Paket: 101,2 BAM
50 BAM je fiksno usluga špeditera, ostalo je carina, pdv, neka taksa, troškovi uplata, otvaranje paketa na carini je 8,5, pismene, 2,5...
50 BAM je fiksno usluga špeditera, ostalo je carina, pdv, neka taksa, troškovi uplata, otvaranje paketa na carini je 8,5, pismene, 2,5...
-
Edo245
#12129 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a
Pozdrav do sada sam normalno kupovao sa ebaya ..a placao sam preko paypala..jutros da kupim nesto nece izbaci mi problem sa karticom i trazi da upisem ponovo podatke s kartice upisem i opet nece..hvala
-
jahac96
#12130 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a
Znaci 100% dodatnih troskova, jesi li ih pitao je li oni nas zajebavaju jesu li ozbiljni ili sta? da se malo svi nasmijemo?zincx wrote:Evo ja sam zamolio klijenta koji radi u špediciji, da mi izračuna koliko bi me došlo za pismenu pošiljku i paket u vrijednosti 100 BAM, ako je na robu carina 10%:
Znaci izracunamo koliko nas izadje sve sa carinom i na to dodam 50KM, ako je mobitel 300KM izaci ce me 450KM Sa spedicijom? takav isti mogu kupiti kod nas i dobiiti garanciju i jos mi ostane para za par kila bureka... Haj ti meni objasni kako je to moguce
-
jahac96
#12131 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a
Pa ima li neki error da ti izbaci sta ti kaze? Jesi li ikada vertifikovo karticu ono da ti uzmu 1,95USD i dodje kod na izvod i da ga ti upises na paypalu i onda ti vrate te pareEdo245 wrote:Pozdrav do sada sam normalno kupovao sa ebaya ..a placao sam preko paypala..jutros da kupim nesto nece izbaci mi problem sa karticom i trazi da upisem ponovo podatke s kartice upisem i opet nece..hvala
- purgatorio
#12132 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a
Hercegovci uvoze tone mobitela bez carine a ja ne mogu jedan godišnje bez špedicije. Razmišljam da iznajmim poštanski pretinac u hrvatskoj jer mi je blizu cca 20km I naručujem tamo kao čovjek.
Sent from my Redmi Note 3 using Tapatalk
Sent from my Redmi Note 3 using Tapatalk
-
boshniak
#12133 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a
Nije do težine, jer svakako većina paketa ne bude ocarinjena već samo pregledana pa postari to svakako moraju nosati, špedicija se plaća samo na pakete koji su preko 50KM, na sve ostale ide standardna procedura, odnosno ukoliko je paket pregledan plaća se 2.5KM ili 5.2KM ili 9.5KM (u zavisnosti od veličine paketa)victom wrote:ja mislim da je možda do težina ili glomaznosti pošiljke.
pa neće da im poštari nosaju.
u tom slučaju otišao bi ja po to lično, ali nema uopšte te opcije.
- zincx
#12134 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a
Ja špeditera neću plaćati.jahac96 wrote:Znaci 100% dodatnih troskova, jesi li ih pitao je li oni nas zajebavaju jesu li ozbiljni ili sta? da se malo svi nasmijemo?zincx wrote:Evo ja sam zamolio klijenta koji radi u špediciji, da mi izračuna koliko bi me došlo za pismenu pošiljku i paket u vrijednosti 100 BAM, ako je na robu carina 10%:
Znaci izracunamo koliko nas izadje sve sa carinom i na to dodam 50KM, ako je mobitel 300KM izaci ce me 450KM Sa spedicijom? takav isti mogu kupiti kod nas i dobiiti garanciju i jos mi ostane para za par kila bureka... Haj ti meni objasni kako je to moguce
Pravo da ti kažem, ja sam pokrenuo povrat svih pošiljki koje mi kasne, doduše, samo su dvije, ali je jedna od njih možda i ova za koju traže špeditera.
Sinoć sam za jednu i dobio novac nazad. Za ovu drugu neću angažovati špeditera, ako je ona u pitanju, nego ću tražiti rješenje sa carine o carinskom postupku. Meni još nije jasno uopšte o čemu se radi, ovo što ja čekam je odjeća, pa mi cijela zajebancija još izgleda pomalo nestvarno. Nedavno sam dobio telefon, za koji sam platio uredno carinu i pdv, pa kontam da nije isti tip greškom poslao još jedan. Ova odjeća koju čekam je iz US, sa stvarnim vrijednostima deklarisanim na CN22, tako da mi stvarno nije jasno šta se dešava.
Ja od trgovaca iz US i ne tražim da mijenjaju vrijednosti, zato što u njihovim terms and conditions stoji jasno da to ne rade.
Evo i jedan nedavni CN22, bez ikakvih dodatnih troškova došao, osim onih 3,5 BAM.

- choxnox
#12135 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a
Da li je iko od vas koji ste dobili obavijest da trazite speditera isao u carinsku ispostavu "na noge" da vidi u cemu je problem? Ako u zakonu pise da mogu da ne rade spediciju ako ne zele onda me interesuje na osnovu kojeg kriterija odlucuju za koje posiljke zele, a za koje ne zele da rade spediciju. Cekam mobitel koji je 19.01. otisao na carinu i u medjuvremenu sam im dostavio trazenu dokumentaciju odnosno fakturu sa Aliexpressa.
Hajde da se malo organizujemo pa da ovi koji su dobili obavijest za spediciju navedu ko je sta tacno porucio pa da stavimo na jedno mjesto da bude nekako organizovano na topicu.
Hajde da se malo organizujemo pa da ovi koji su dobili obavijest za spediciju navedu ko je sta tacno porucio pa da stavimo na jedno mjesto da bude nekako organizovano na topicu.
- zincx
#12136 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a
Ni tada nisu tražili špediciju da se angažuje, nego su carinili na osnovu prateće dokumentacije, po članu 22 i 25 carinskog postupka ili su tražili dodatnu dokumentaciju, po članu 38, ovako:boshniak wrote:Nije do težine, jer svakako većina paketa ne bude ocarinjena već samo pregledana pa postari to svakako moraju nosati, špedicija se plaća samo na pakete koji su preko 50KM, na sve ostale ide standardna procedura, odnosno ukoliko je paket pregledan plaća se 2.5KM ili 5.2KM ili 9.5KM (u zavisnosti od veličine paketa)victom wrote:ja mislim da je možda do težina ili glomaznosti pošiljke.
pa neće da im poštari nosaju.
u tom slučaju otišao bi ja po to lično, ali nema uopšte te opcije.

- zincx
#12137 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a
Obavijest mi je tek jučer došla, na telefon se ne javljaju, poslao sam im i mail, neće mi biti mrsko ni otići im, evo mog dopisa (svoje ime i adresu sam izbrisao) :choxnox wrote:Da li je iko od vas koji ste dobili obavijest da trazite speditera isao u carinsku ispostavu "na noge" da vidi u cemu je problem? Ako u zakonu pise da mogu da ne rade spediciju ako ne zele onda me interesuje na osnovu kojeg kriterija odlucuju za koje posiljke zele, a za koje ne zele da rade spediciju. Cekam mobitel koji je 19.01. otisao na carinu i u medjuvremenu sam im dostavio trazenu dokumentaciju odnosno fakturu sa Aliexpressa.

- choxnox
#12138 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a
A sta si narucio?zincx wrote:Obavijest mi je tek jučer došla, na telefon se ne javljaju, poslao sam im i mail, neće mi biti mrsko ni otići im, evo mog dopisa (svoje ime i adresu sam izbrisao) :
- zincx
#12139 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a
Odjeća, iz US, 2 obične pismene pošiljke, jedna ispod 50 BAM, jedno oko 100 BAM.choxnox wrote:A sta si narucio?zincx wrote:Obavijest mi je tek jučer došla, na telefon se ne javljaju, poslao sam im i mail, neće mi biti mrsko ni otići im, evo mog dopisa (svoje ime i adresu sam izbrisao) :
P.S.
Za ovaj tvoj slučaj sa telefonom: Ja sam im dostavio izvod sa paypal-a u ponedjeljak, dobio robu u četvrtak.
- choxnox
#12140 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a
Jel ti spediciju traze za obje posiljke ili samo ovu skuplju? Ako se ne varam ti si napisao da si mobitel dobio prosle godine? Od pocetka ove godine ocigledno ima neki problem (ili izmjena u radu) dok ovoliko dugo posiljke stoje na carini i ne vjerujem da je to povezano sa onim da je veliki broj posiljki stigao iz Kine. Meni je konkretno obavijest za dostavljanje fakture stigla na kucnu adresu 6 dana nakon sto je mobitel otisao na carinu (tj. obavijest mi je stigla u ovaj prosli cetvrtak) i ocekujem neki pomak vec sutra. Ako sutra do 12-13h ne bude izmjena namjeravam ih nazvati da vidim u cemu je problem.zincx wrote: Odjeća, iz US, 2 obične pismene pošiljke, jedna ispod 50 BAM, jedno oko 100 BAM.
P.S.
Za ovaj tvoj slučaj sa telefonom: Ja sam im dostavio izvod sa paypal-a u ponedjeljak, dobio robu u četvrtak.
Meni je npr. multimedijalni sistem za auto stigao prosle godine nekad sredinom novembra i nakon dostavljanja dokumentacije ostao se kiseliti na carini jos 3-4 dana nakon cega sam nazvao carinsku ispostavu. U kratkom razgovoru su mi trazili onaj carinski broj i rekli da ce proslijediti paket posti isti dan sto su stvarno i uradili.
- zincx
#12141 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a
Ne znam, ovo je sve što sam dobio. Za ovu jeftiniju sam dobio i povrat novca, ono, baš je kasnila. U ovom dopisu što su poslali, stoji kako sam im poslao neke dokumente, a dokumente im nisam slao od 13.11, i oni se odnose na ovaj telefon koji sam dobio. Zato i tražim da mi jave o čemu je riječ. Inače, Obav(i)jest im je za anale nečitkosti štampanog dokumenta.choxnox wrote:Jel ti spediciju traze za obje posiljke ili samo ovu skuplju? Ako se ne varam ti si napisao da si mobitel dobio prosle godine? Od pocetka ove godine ocigledno ima neki problem (ili izmjena u radu) dok ovoliko dugo posiljke stoje na carini i ne vjerujem da je to povezano sa onim da je veliki broj posiljki stigao iz Kine. Meni je konkretno obavijest za dostavljanje fakture stigla na kucnu adresu 6 dana nakon sto je mobitel otisao na carinu (tj. obavijest mi je stigla u ovaj prosli cetvrtak) i ocekujem neki pomak vec sutra. Ako sutra do 12-13h ne bude izmjena namjeravam ih nazvati da vidim u cemu je problem.zincx wrote: Odjeća, iz US, 2 obične pismene pošiljke, jedna ispod 50 BAM, jedno oko 100 BAM.
P.S.
Meni je npr. multimedijalni sistem za auto stigao prosle godine nekad sredinom novembra i nakon dostavljanja dokumentacije ostao se kiseliti na carini jos 3-4 dana nakon cega sam nazvao carinsku ispostavu. U kratkom razgovoru su mi trazili onaj carinski broj i rekli da ce proslijediti paket posti isti dan sto su stvarno i uradili.
- zemomak
#12142 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a
evo i ovo sam nasao u Crinskom tarifniku BiH za 2017. godinu...
B. Pravila o jedinstvenoj carinskoj stopi
1. Jedinstvena carinska stopa od 10% ad valorem primjenjuje se na robe, koje se nalaze u pošiljkama koje šalju fizičke osobe iz inostranstva fizičkim osobama u Bosni i Hercegovini ili koje se nalaze u ličnom prtljagu putnika.
Ova jedinstvena carinska stopa od 10% će se primjeniti, pod uslovom da carinska vrijednost robe koja podliježe plaćanju uvoznih dažbina ne prelazi 1.500 KM po pošiljci ili po putniku i pod uslovom da se ne radi o uvozu u komercijalne svrhe.
Jedinstvena carinska stopa se ne može primjenjivati za robe koje prema Zakonu o akcizama u Bosni i Hercegovini podliježu obavezi obilježavanja akciznim markicama.
2. Ako se radi o pošiljkama koje šalju fizičke osobe iz inostranstva fizičkim osobama u Bosni i Hercegovini, uvoz nije u komercijalne svrhe, ako su pošiljke povremene i sadrže robu isključivo namjenjenu vlastitoj upotrebi primaoca ili njegove porodice, a koja po svojoj vrsti i količini ne odražava bilo kakav komercijalni interes, te da ih pošiljalac šalje primaocu bez bilo kakvog plaćanja.
Ako se radi o robi sadržanoj u ličnoj prtljazi putnika, uvoz nije u komercijalne svrhe, ako se radi o robi koju putnik povremeno uvozi ili unosi prilikom dolaska iz inostranstva, a koja je
isključivo namjenjena za vlastitu upotrebu putnika ili njegove porodice, ili za poklon, a koja po svojoj vrsti i količini ne ukazuje da se radi o uvozu u komercijalne svrhe.
3. Jedinstvena carinska stopa neće se primijeniti na robu uvezenu pod uslovima iz tačke 1. i 2. ovih Pravila, ako primaoc pošiljke ili putnik, zahtjeva da se obračun uvoznih dažbina izvrši po carinskoj stopi propisanoj u Carinskoj tarifi za tu robu.
znaci fazon je da posta sastavlja onu deklaraciju za fizicka lica, a spediteri JCI...eh sad, kako oni odredjuju to sta je za deklaraciju a sta za JCI ???
1. Jedinstvena carinska stopa od 10% ad valorem primjenjuje se na robe, koje se nalaze u pošiljkama koje šalju fizičke osobe iz inostranstva fizičkim osobama u Bosni i Hercegovini ili koje se nalaze u ličnom prtljagu putnika.
Ova jedinstvena carinska stopa od 10% će se primjeniti, pod uslovom da carinska vrijednost robe koja podliježe plaćanju uvoznih dažbina ne prelazi 1.500 KM po pošiljci ili po putniku i pod uslovom da se ne radi o uvozu u komercijalne svrhe.
Jedinstvena carinska stopa se ne može primjenjivati za robe koje prema Zakonu o akcizama u Bosni i Hercegovini podliježu obavezi obilježavanja akciznim markicama.
2. Ako se radi o pošiljkama koje šalju fizičke osobe iz inostranstva fizičkim osobama u Bosni i Hercegovini, uvoz nije u komercijalne svrhe, ako su pošiljke povremene i sadrže robu isključivo namjenjenu vlastitoj upotrebi primaoca ili njegove porodice, a koja po svojoj vrsti i količini ne odražava bilo kakav komercijalni interes, te da ih pošiljalac šalje primaocu bez bilo kakvog plaćanja.
Ako se radi o robi sadržanoj u ličnoj prtljazi putnika, uvoz nije u komercijalne svrhe, ako se radi o robi koju putnik povremeno uvozi ili unosi prilikom dolaska iz inostranstva, a koja je
isključivo namjenjena za vlastitu upotrebu putnika ili njegove porodice, ili za poklon, a koja po svojoj vrsti i količini ne ukazuje da se radi o uvozu u komercijalne svrhe.
3. Jedinstvena carinska stopa neće se primijeniti na robu uvezenu pod uslovima iz tačke 1. i 2. ovih Pravila, ako primaoc pošiljke ili putnik, zahtjeva da se obračun uvoznih dažbina izvrši po carinskoj stopi propisanoj u Carinskoj tarifi za tu robu.
znaci fazon je da posta sastavlja onu deklaraciju za fizicka lica, a spediteri JCI...eh sad, kako oni odredjuju to sta je za deklaraciju a sta za JCI ???
-
Edo245
#12143 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a
Nisam verifikovao profil kupovao sam 3 mjeseca vidim da ne mogu nikako koristiti karticu ni u marketu ni bankomatu..znaci da su je blokirali ...zna li ko sta mi je najbolje raditi?hvalajahac96 wrote:Pa ima li neki error da ti izbaci sta ti kaze? Jesi li ikada vertifikovo karticu ono da ti uzmu 1,95USD i dodje kod na izvod i da ga ti upises na paypalu i onda ti vrate te pareEdo245 wrote:Pozdrav do sada sam normalno kupovao sa ebaya ..a placao sam preko paypala..jutros da kupim nesto nece izbaci mi problem sa karticom i trazi da upisem ponovo podatke s kartice upisem i opet nece..hvala
-
jahac96
#12144 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a
Ukoliko ne mozes koristiti na bankomatu idu u banku pod hitno, da ti nije istekla?Edo245 wrote:Nisam verifikovao profil kupovao sam 3 mjeseca vidim da ne mogu nikako koristiti karticu ni u marketu ni bankomatu..znaci da su je blokirali ...zna li ko sta mi je najbolje raditi?hvalajahac96 wrote:Pa ima li neki error da ti izbaci sta ti kaze? Jesi li ikada vertifikovo karticu ono da ti uzmu 1,95USD i dodje kod na izvod i da ga ti upises na paypalu i onda ti vrate te pareEdo245 wrote:Pozdrav do sada sam normalno kupovao sa ebaya ..a placao sam preko paypala..jutros da kupim nesto nece izbaci mi problem sa karticom i trazi da upisem ponovo podatke s kartice upisem i opet nece..hvala
- victom
#12145 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a
nazovi sutra bankuEdo245 wrote:Nisam verifikovao profil kupovao sam 3 mjeseca vidim da ne mogu nikako koristiti karticu ni u marketu ni bankomatu..znaci da su je blokirali ...zna li ko sta mi je najbolje raditi?hvalajahac96 wrote:Pa ima li neki error da ti izbaci sta ti kaze? Jesi li ikada vertifikovo karticu ono da ti uzmu 1,95USD i dodje kod na izvod i da ga ti upises na paypalu i onda ti vrate te pareEdo245 wrote:Pozdrav do sada sam normalno kupovao sa ebaya ..a placao sam preko paypala..jutros da kupim nesto nece izbaci mi problem sa karticom i trazi da upisem ponovo podatke s kartice upisem i opet nece..hvala
Last edited by victom on 01/03/2021 05:43, edited 2 times in total.
- victom
#12146 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a
nije problem u visini carinske stope, već u tome što hoće da se angažuje špediter.zemomak wrote:evo i ovo sam nasao u Crinskom tarifniku BiH za 2017. godinu...
Last edited by victom on 01/03/2021 05:43, edited 2 times in total.
- zemomak
#12147 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a
jeste, ima tu caka, ako se angazuje spediter on je duzan da navede carinske stope iz tarifnika (u mom slucaju mobilni telefon je 5%), ako ide deklaracija primjenjuje se jedinstvena carinska stopa od 10%, ali bez obzira na te razlike isplatnije da te carine i po 10% nego 5% jer imas dodatni namet -trosak spedicije, a koji iznosi 50 KM, neko je napisao...u hrvatskoj je oko 30 KM da se zna...za fizicka lica
-
Edo245
#12148 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a
Pa ima li neki error da ti izbaci sta ti kaze? Jesi li ikada vertifikovo karticu ono da ti uzmu 1,95USD i dodje kod na izvod i da ga ti upises na paypalu i onda ti vrate te pare[/quote]
Nisam verifikovao profil kupovao sam 3 mjeseca vidim da ne mogu nikako koristiti karticu ni u marketu ni bankomatu..znaci da su je blokirali ...zna li ko sta mi je najbolje raditi?hvala[/quote]
Ukoliko ne mozes koristiti na bankomatu idu u banku pod hitno, da ti nije istekla?[/quote]Nije istekla vazi do 9.2020 godine ..nazvat cu sutra banku..hvala vam
Nisam verifikovao profil kupovao sam 3 mjeseca vidim da ne mogu nikako koristiti karticu ni u marketu ni bankomatu..znaci da su je blokirali ...zna li ko sta mi je najbolje raditi?hvala[/quote]
Ukoliko ne mozes koristiti na bankomatu idu u banku pod hitno, da ti nije istekla?[/quote]Nije istekla vazi do 9.2020 godine ..nazvat cu sutra banku..hvala vam
-
jahac96
#12149 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a
Nisam verifikovao profil kupovao sam 3 mjeseca vidim da ne mogu nikako koristiti karticu ni u marketu ni bankomatu..znaci da su je blokirali ...zna li ko sta mi je najbolje raditi?hvala[/quote]Edo245 wrote:Pa ima li neki error da ti izbaci sta ti kaze? Jesi li ikada vertifikovo karticu ono da ti uzmu 1,95USD i dodje kod na izvod i da ga ti upises na paypalu i onda ti vrate te pare
Ukoliko ne mozes koristiti na bankomatu idu u banku pod hitno, da ti nije istekla?[/quote]Nije istekla vazi do 9.2020 godine ..nazvat cu sutra banku..hvala vam[/quote]
Ako nisi vertifikovao ono da ti dođe kod na izvod, ja mislim da imas pravo do 300KM potrositi preko paypala (ovo lupam ne znam tacan iznos) i mozda ako si prekoracio taj limit da su ti zbog toga blokirali karticu jer nisu sigurni da si ti taj koji uzima pare... Ali ovo je samo moja pretpostavka trci u banku odma sutra
-
Edo245
#12150 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a
Ukoliko ne mozes koristiti na bankomatu idu u banku pod hitno, da ti nije istekla?[/quote]Nije istekla vazi do 9.2020 godine ..nazvat cu sutra banku..hvala vam[/quote]jahac96 wrote:Nisam verifikovao profil kupovao sam 3 mjeseca vidim da ne mogu nikako koristiti karticu ni u marketu ni bankomatu..znaci da su je blokirali ...zna li ko sta mi je najbolje raditi?hvalaEdo245 wrote:Pa ima li neki error da ti izbaci sta ti kaze? Jesi li ikada vertifikovo karticu ono da ti uzmu 1,95USD i dodje kod na izvod i da ga ti upises na paypalu i onda ti vrate te pare
Ako nisi vertifikovao ono da ti dođe kod na izvod, ja mislim da imas pravo do 300KM potrositi preko paypala (ovo lupam ne znam tacan iznos) i mozda ako si prekoracio taj limit da su ti zbog toga blokirali karticu jer nisu sigurni da si ti taj koji uzima pare... Ali ovo je samo moja pretpostavka trci u banku odma sutra