Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
denimb

#12126 Re: Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije

Post by denimb »

dječak sa šibicama wrote: 06/10/2024 18:59 Dzaba ovi iz GSS demantuju, i dalje se trubi o psima koji traze mrtve i onima koji traze zive.
Ne prica se o razlicitim psima, nego o razlicitim situacijama.
Dead Man Walking

#12127 Re: Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije

Post by Dead Man Walking »

Obojica su za samara, vise mi lici na neki licni sukob od prije pa ovaj “novinar” iskoristio priliku. Ovaj Sapko sirovina, ali nakon 2-3 dana onih prizora tesko da bih i ja ostao pribran da mi neko dodje sa stavom kakvim je dosao ovaj.
dječak sa šibicama

#12128 Re: Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije

Post by dječak sa šibicama »

Pa dobro, ali psi tragaci su uvijek prisutni, ovdje se nije tragalo ispod vode vec ispod blata, ljude je zatrpala bujica blata i kamenja.

Stavih vec slike par stranica ranije, da psi uvijek tragaju u ovakvim situacijama. Zasto ovdje nisu, tj odbijena je ponuda GSS-a, to neka Solakovci objasne ako ih iko ikada bude nadlezno pitao.
Giancarlo

#12129 Re: Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije

Post by Giancarlo »

Samo ne zaboravite cinjenicu da ovdje nije ni u pitanju nikakva voda uopce, nego neka masa/smjesa od blata, bilja, drveca i jos jedno milijardu sastojaka. Popusim ga ja tom psu i vodicu koji tu nesto nanjusi :thumbup:

Prodite se osudivanja covjeka koji zadnjih 48 ulaze nadljudske napore i vjerovatno je spavao tek par sati u tom istom periodu. Sta je vecina nas u tom istom periodu uradila? U vrh glave donirali nesto para, stvari, vode i hrane. Ostatak vremena seruckamo po internetu iz topline i udobnosti nasih domova...
goredole

#12130 Re: Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije

Post by goredole »

liyf wrote: 06/10/2024 19:00
goredole wrote: 06/10/2024 18:59
liyf wrote: 06/10/2024 18:54 ne njuše POD vodom nego gasovi ljudskih tijela koje traže psi za traganje za mrtvima isplivaju na vrh vode te ih pas na taj način može nanjušiti, dok se psi koji tragaju za živima NE MOGU koristiti u poplavama jer se molekule ljudskog mirisa razbijaju u vodi
druze nemoj se provaljivati, potrebno je nekoliko dana prije nego sto se ljudsko tijelo krene raspadati.
Druže radim sa članovima FUCZ i GSS na dnevnoj bazi i lično poznajem vodiče ovih pasa.
sve super, ali nema sanse da se tijelo, jos ako je zatrpano i na relativno niskoj temperaturi, pocne raspadati kroz 2 dana.

i dobro je ovaj novinar pitao, kakva je logika proglasiti ljude apriori mrtvim
denimb

#12131 Re: Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije

Post by denimb »

Giancarlo wrote: 06/10/2024 19:06 Samo ne zaboravite cinjenicu da ovdje nije ni u pitanju nikakva voda uopce, nego neka masa/smjesa od blata, bilja, drveca i jos jedno milijardu sastojaka. Popusim ga ja tom psu i vodicu koji tu nesto nanjusi :thumbup:

Prodite se osudivanja covjeka koji zadnjih 48 ulaze nadljudske napore i vjerovatno je spavao tek par sati u tom istom periodu. Sta je vecina nas u tom istom periodu uradila? U vrh glave donirali nesto para, stvari, vode i hrane. Ostatak vremena seruckamo po internetu iz topline i udobnosti nasih domova...
Vidi se na covjeku da je pod stresom cim je poceo pricati, i ovaj ga lik provocira, zeljan senzacije!
skrbavi-admin

#12132 Re: Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije

Post by skrbavi-admin »

melac wrote: 06/10/2024 19:02
skrbavi-admin wrote: 06/10/2024 17:22
melac wrote: 06/10/2024 16:19 od 5:00 nas policija probudila sirenama.

Mislim da serete oko toga da sistem nije odreagovao kako treba, jer jeste nakon sto se vec desila tragedija. U smislu ranog uzbunjivanja, nas je Policija probudila, ali za jednu zenu je bilo kasno jer je bila na pocetku vodene bujic

sam seb derogiras i seres al nek ti bude - napatio si se pa ti se moze dat za pravo jer si u soku uzevsi u obzir da pricas ono kako je bilo...... i ako vec tom drotu u toj patroli i toj smjeni treba dat zahvalnicu i nagradu.... jer vas je pokrenuo da trazite mjesto sa kojeg cete se probuditi iduci dan.....
Tu ima tacka moj skrba, prva recenica prije tacke se odnosi na reakciju nakon tragedije, koja je stvarno dobra bila. A poslije tacke, ide dio koji iznosim kakvo smo uzbunjivanje imali da ostali daju svoj sud je li to dovoljno ili nije, ali eto nesto je bilo, barem kod nas.
popisaj mi se i naseri u usta - jedno govno od patrolnog vozila onda kaad je novinar jebenog avaza snimio onakvu provalu kise - trebalo je da ide gradom i barem drzi ljude budnim pa makar mu svi jebali mater..... eto.... haj sad svi mi jebite mater i i pokoljenje.....
NediM17

#12133 Re: Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije

Post by NediM17 »

U ovome je poenta, ko je on da ljude unaprijed proglasi mrtvim.
dječak sa šibicama

#12134 Re: Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije

Post by dječak sa šibicama »

I da su mrtvi, psi su osposobljeni da traze mrtve i zive.

Covjek laze, GSS ga demantovao, ili ne zna sta prica.

Ili GSS laze :roll:
denimb

#12135 Re: Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije

Post by denimb »

NediM17 wrote: 06/10/2024 19:10 U ovome je poenta, ko je on da ljude unaprijed proglasi mrtvim.
Nedime, imenjace moj, jesi li ti bio dole, jesam li ja bio, jesmo li vidjeli prizor, i jesmo li mi strucni za procjenu... nismo....pustite ljude da rade svoj posao.
goredole

#12136 Re: Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije

Post by goredole »

Dead Man Walking wrote: 06/10/2024 19:04 Ovaj Sapko sirovina, ali nakon 2-3 dana onih prizora tesko da bih i ja ostao pribran da mi neko dodje sa stavom kakvim je dosao ovaj.
realno, ovakvi likovi se prebijaju sa guza na guz i kada treba da pokazu da su dorasli situaciji padnu k'o balvan.
melac

#12137 Re: Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije

Post by melac »

Pozivam admine da skinu ovih par s teme, parcijalno jedno heftu, da i drugi ljudi nesto napisu i da se diskutuje i o drugim stvarima a ne samo o psima tragacima.

Mi trebamo biti svjesni da od ovakve vode nema odbrane, hatma. Cak i da postoji sistem uzbunjivanja, kod prve pogresne uzbune, svi bi mu jebali mater i poslije ga ne bi jebavali 2%.

Toliko o tome. Ovdje treba ici sa sveobuhvatnim rjesenjima, nema gradnje u dolinama rijeka, nema gradnje u podnozju brdskih potoka, nema kamenoloma iznad naseljenih mjesta, pa ni autoputa. Bome onaj autoput iznad Nicaze bi mogao u nekoj kombinaciji sletiti Crkvice ili gdje vec. Imamo toliko rizicnih lokacija, da pored opremljenih spasilackih sluzbu, gdje smo mozda i jedino kako treba, do uredjenih vodotoka, uredjene izgradnje gdje smo u teskom kurcu. Sve treba posloziti da bismo smanjili rizike, psi tragaci onda ne bi ne trebali.

Znaci ovo sto se desilo u Fojnici, nema odbrane od te vode, osim iseljavanja iz pojasa vodotoka, izmisljam sad 20-30m, izgradnja nasipa i odrzavanje istih, rano uzbunjivanje, godisnje vjezbe za stanovnisto koje zivu uz rijeku i sl. Uz neke sisteme uzbunjivanja koji mogu sprijeciti u zadnje tren neke teze posljedice.
liyf

#12138 Re: Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije

Post by liyf »

@NediM17

Miris ljudske osobe potiče iz supstanci koje tijelo luči u svakodnevnim procesima življenja, kao što je znojenje, masne kiseline i opadanje mrtvih molekula kože. Način na koji pas tragač traga za tim molekulama je kroz njihovo širenje u vazduhu, gdje ga pas izoluje i prati.

Ove molekule se ne mogu pratiti pod vodom/na vodi iz par razloga.

Voda je polarni rastvarač, što znači da će se polarne molekule (poput ljudskog znoja) rastvoriti u vodi. Voda ih privlači ka sebi zbog njihove elektrifikacije i samim tim ih razrijedi i proširuje, što dovodi do toga da su a) slabijeg mirisa tj. značaja za psa, i b) rasprostranjeniji u vazduhu, što može omesti psa tragača. Što se lipida tiče, njih voda ne rastvara već ih svojim tokom (ako se radi o vodi koja teče) premješta iz jednog mjesta na drugo, što opet dovodi do prevelike rasprostranjenosti tih molekula u vazduhu što onda otežava psu.

Većina vodiča pasa koja želi da svog psa utrenira za spašavanje na vodi će ga odvesti na dodatne kurseve i treninge spašavanja na vodi, upravo iz ovih razloga.

Pas koji traga za mrtvima traga za gasovima koje tijelo proizvodi u procesu dekompozicije, tačnije u fazi putrefakcije prilikom koje bakterije u organizmu počinju razlagati ljudska tkiva, što dovodi do emitovanja gasova iz organizma. Ova faza se dešava otprilike 24-86 sati nakon nastupanja smrti u zavisnosti od okolnosti smrti.

Neki od tih gasova su amonijak, metan, sumpor dioksid i sumpor-vodik - koje psi za traganje za mrtvima prate i koriste za svoje traganje.

Oni su lakši od vode, a metan is sumpor-vodik su naprimjer nepolarni, pa samim time ne budu razrijeđeni u vodi i isplivaju na vrh. Ovi gasovi se na površini vode šire u vazduh, i onda ih pas tragač logično prati.

Ne znam jesam li dobro objasnio ali iskreno iscrpljen sam da pišem imalo više
melac

#12139 Re: Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije

Post by melac »

skrbavi-admin wrote: 06/10/2024 19:09
melac wrote: 06/10/2024 19:02
skrbavi-admin wrote: 06/10/2024 17:22

sam seb derogiras i seres al nek ti bude - napatio si se pa ti se moze dat za pravo jer si u soku uzevsi u obzir da pricas ono kako je bilo...... i ako vec tom drotu u toj patroli i toj smjeni treba dat zahvalnicu i nagradu.... jer vas je pokrenuo da trazite mjesto sa kojeg cete se probuditi iduci dan.....
Tu ima tacka moj skrba, prva recenica prije tacke se odnosi na reakciju nakon tragedije, koja je stvarno dobra bila. A poslije tacke, ide dio koji iznosim kakvo smo uzbunjivanje imali da ostali daju svoj sud je li to dovoljno ili nije, ali eto nesto je bilo, barem kod nas.
popisaj mi se i naseri u usta - jedno govno od patrolnog vozila onda kaad je novinar jebenog avaza snimio onakvu provalu kise - trebalo je da ide gradom i barem drzi ljude budnim pa makar mu svi jebali mater..... eto.... haj sad svi mi jebite mater i i pokoljenje.....
Necu, nisi ti to zasluzio, ne pises ti ovo iz zlobe, vec iz dobrote i najboljih namjera. Nas je policija probudila, kad je postalo jasno da ce i nas pogoditi poplave. I tako se i spasilo dosta stanovnistva, spasili se nepokretni korisnici u zavodu Bakovici, inace bismo sada brojali 30-40 mrtvih dusa samo u Zavodu. Tako da je to upalilo, samo je trebalo biti bolje, ali nije ovo katastrofa. Katastrofa je u donjoj Jablanici, ono je strasno i ja i ne pisem mnogo o FOjnici, da dam prostora da se pise o Jablanici, ali vi se navalili oko nekih stvari koje su vazne, ali ste zarovili u rovovskim borbama kao u WW1 i nedate nikom disati na temi.
liyf

#12140 Re: Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije

Post by liyf »

goredole wrote: 06/10/2024 19:08
liyf wrote: 06/10/2024 19:00
goredole wrote: 06/10/2024 18:59
druze nemoj se provaljivati, potrebno je nekoliko dana prije nego sto se ljudsko tijelo krene raspadati.
Druže radim sa članovima FUCZ i GSS na dnevnoj bazi i lično poznajem vodiče ovih pasa.
sve super, ali nema sanse da se tijelo, jos ako je zatrpano i na relativno niskoj temperaturi, pocne raspadati kroz 2 dana.

i dobro je ovaj novinar pitao, kakva je logika proglasiti ljude apriori mrtvim
Interni organi se dekomponuju u periodu od 24-86 sati od smrti. Automatski nakon prestanka cirkulacije krvi kroz organizam
i disanja počnije proces dekompozicije tijela. Prvi dio se zove autoliza(ja msm) i u tom prvom procesu se ćelije i tkiva počinju raspadati
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#12141 Re: Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije

Post by _BataZiv_0809 »

liyf wrote: 06/10/2024 19:17 @NediM17

Miris ljudske osobe potiče iz supstanci koje tijelo luči u svakodnevnim procesima življenja, kao što je znojenje, masne kiseline i opadanje mrtvih molekula kože. Način na koji pas tragač traga za tim molekulama je kroz njihovo širenje u vazduhu, gdje ga pas izoluje i prati.

Voda je polarni rastvarač, što znači da će se polarne molekule (poput ljudskog znoja) rastvoriti u vodi. Voda ih privlači ka sebi zbog njihove elektrifikacije i samim tim ih razrijedi i proširuje, što dovodi do toga da su a) slabijeg mirisa tj. značaja za psa, i b) rasprostranjeniji u vazduhu, što može omesti psa tragača. Što se lipida tiče, njih voda ne rastvara već ih svojim tokom (ako se radi o vodi koja teče) premješta iz jednog mjesta na drugo, što opet dovodi do prevelike rasprostranjenosti tih molekula u vazduhu što onda otežava psu.

Većina vodiča pasa koja želi da svog psa utrenira za spašavanje na vodi će ga odvesti na dodatne kurseve i treninge spašavanja na vodi, upravo iz ovih razloga.

Pas koji traga za mrtvima traga za gasovima koje tijelo proizvodi u procesu dekompozicije, tačnije u fazi putrefakcije prilikom koje bakterije u organizmu počinju razlagati ljudska tkiva, što dovodi do emitovanja gasova iz organizma. Ova faza se dešava otprilike 24-86 sati nakon nastupanja smrti u zavisnosti od okolnosti smrti.

Neki od tih gasova su amonijak, metan, sumpor dioksid i sumpor-vodik - koje psi za traganje za mrtvima prate i koriste za svoje traganje.

Oni su lakši od vode, a metan is sumpor-vodik su naprimjer nepolarni, pa samim time ne budu razrijeđeni u vodi i isplivaju na vrh. Ovi gasovi se na površini vode šire u vazduh, i onda ih pas tragač logično prati.

Car si
liyf

#12142 Re: Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije

Post by liyf »

_BataZiv_0809 wrote: 06/10/2024 19:26
liyf wrote: 06/10/2024 19:17 @NediM17

Car si
jel to sarkasticno xd
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#12143 Re: Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije

Post by _BataZiv_0809 »

E jbg sad :D
jagugu

#12144 Re: Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije

Post by jagugu »

U organizaciji vlasnika slovenačke firme Cestno Ptuj, Novopazarca Fehima Seleka, iz Slovenije je krenuo konvoj pomoći namijenjen Bosni i Hercegovini koju su pogodile katastrofalne poplave i klizišta.

Konvoj broji čak 30 bagera i 30 kamiona te nosi neophodnu mehanizaciju kako bi se ubrzala sanacija i pružila podrška najugroženijim područjima.
Na linku su videi konvoja

https://avaz.ba/vijesti/bih/932600/novo ... -jablanicu
liyf

#12145 Re: Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije

Post by liyf »

_BataZiv_0809 wrote: 06/10/2024 19:33 E jbg sad :D
janekontam ništa al hvala :skoljka:
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#12146 Re: Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije

Post by _BataZiv_0809 »

liyf wrote: 06/10/2024 19:47
_BataZiv_0809 wrote: 06/10/2024 19:33 E jbg sad :D
janekontam ništa al hvala :skoljka:
Bio sam iskren i nesarkastican :kiss:
made_in_sarajevo

#12147 Re: Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije

Post by made_in_sarajevo »

Bolje jesti govna nego realno reci svima svaka cast za akciju i reakciju u najkracem mogucem roku od trenutka belaja. Jebiga sve generali ali iz fotelja. Frajer 3 dana u blatu i smradu i mrtva tijela gleda i onda mu uznes gurati rijeci u usta i kameru u facu daj senzaciju odma i sad. Frajer je prvu noc rekao da je vise umoran da mrtve vadi iz poplava i rusevina, ali da mora raditi svoj posao dalje
diason

#12148 Re: Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije

Post by diason »

Pa sto ne dodjose sami ti sa psima, sami su dosli i navijaci zelje, sarajva itd. Al K.... da su sami dosli ne bi dnevnice dobili, u tom je sav problem izgleda
denimb

#12149 Re: Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije

Post by denimb »

A prestanite vise o psima zivota vam, nista oni nisu mogli pomoci, pojedinci ne mogu da prihvate da je zadatak ovih spasioca takav, kad dodju do jedne kuce koja je sravnjena tonama kamena, moraju sami sebi reci ovdje nema niko ziv, idemo dalje...i ne mogu da shvate koliki je to udar na psihu njima, nego dodju ovako novinari i provociraju, pa stocirao bi ga na drugo pitanje vec!
mali_balon

#12150 Re: Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije

Post by mali_balon »

Fakat se novinari preseravaju sa tim psima...jesu li oni strucnjaci da znaju kad i gdje psa poslati...ti psi su skupi....pa nece ga bacit u vodu ili u mulj pa da trazi ljude....
Post Reply