Kupio bih nesto sa eBay-a

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
victom

#12101 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by victom »

jahac96 wrote:
victom wrote:Pitanje:

Dobio sam poštu od carine da nađem špeditera radi podnošenja JCI. (roba je davno stigla na carinu)

Kome treba da se obratim ? I koliko je to novca mimo carine i PDV-a.
Preko cega si narucivao, je li dostava DHL fedex ili nesto slicno? ili je china post
Belgium Post.
Naručio bateriju sa hobbykinga.
Nije DHL.
Last edited by victom on 01/03/2021 05:43, edited 2 times in total.
jahac96

#12102 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by jahac96 »

Mislim da to stvarno vise nema smisla zivimo u rupetini od drzave, i aBd cim zavrsim fax a nadam se da hocu idem odavde glavom bez obzira :D
Radi svako ko sta hoce ljudi cekaju po stvari po 20 dana na carini, bas me interesuje sta ce biti sa mojim mobitelom...
Jos te nekakve spedicije pobogu ne znam ni sta znaci to, a zakoni napisani tako da se mogu ograditi kako zele
zincx

#12103 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by zincx »

victom wrote:
jahac96 wrote:
victom wrote:Pitanje:

Dobio sam poštu od carine da nađem špeditera radi podnošenja JCI. (roba je davno stigla na carinu)

Kome treba da se obratim ? I koliko je to novca mimo carine i PDV-a.
Preko cega si narucivao, je li dostava DHL fedex ili nesto slicno? ili je china post
Belgium Post.
Naručio bateriju sa hobbykinga.
Nije DHL.
Ako će šta pomoći, ovo moje je poslato običnom poštom USPS, sigurno sa svim dokumentima koje treba, sa pravim iznosima... Nije Kina, nije HK, Nju Jork i Majami...Poslato 7/12, izašlo iz US 11/12, kod nas bi trebalo biti već mjesec dana...
hava123

#12104 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by hava123 »

Proizvod naručen 25.12. poslan u BiH 27.12.2016. dobijem 25.01.2017.
jahac96

#12105 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by jahac96 »

Stvarno mi nije jasno kako to da ja narucim 2 razlicita ali jako slicna proizvoda od istog prodavaca u isto vrijeme, jedan dosao za 15 dana drugog nema vec mjesec ipo. Siguran sam da neko hapa na toj nasoj carini jer ovo nema nikakve logike, trude se maksimalno da uniste online kupovinu daj je li ima neko ovdje da zna nekog novinara da mu predlozi da se malo provede istraga, prvo za one mokre pakete pa sada i za ovo zasto paketi misteriozno nestaju i zasto se toliko zadrzavaju kod nas, sta je fazon sa ovom carinom i tim nekim zakonima koji se uopste nisu promijenili i da napokon uvedu kvalitetan zakon sto se tice carine
zemomak

#12106 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by zemomak »

U sustini oni sad tretiraju isto i ko kupi sebi jedan telefon i onog ko kupi 1000 komada...sa ovom novinom

Sent from my Redmi Note 3 using Tapatalk
jahac96

#12107 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by jahac96 »

zemomak wrote:U sustini oni sad tretiraju isto i ko kupi sebi jedan telefon i onog ko kupi 1000 komada...sa ovom novinom

Sta bi sa tim tvojim telefonom dugo se izgleda zadrza?
zincx

#12108 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by zincx »

zemomak wrote:U sustini oni sad tretiraju isto i ko kupi sebi jedan telefon i onog ko kupi 1000 komada...sa ovom novinom

Kupio sam ja telefon, 11.11, došao za mjesec, samo su tražili izvod sa računa da carine, pošto su Kinezi (GearBest) stavili 20 dolara... i sve ok.

P.S.Koliko ja vidim, propisi su nisu mjenjali godinama.
P.P.S. Kupio Leviske iza nove godine, 60$ i na CN22, stigle prošlu subotu, 3,5 BAM otvaranje paketa... Ovo za šta traže špediciju je jeftinije.
zemomak

#12109 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by zemomak »

Jahac96...jos je na carini, od 13.01...

zincx

#12110 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by zincx »

Ovako izgleda taj njihov dopis (svoje ime sam uklonio, bilo je gore lijevo). Pismeno, mora da je neki stručni saradnik sastavio.

Image
seoBIH

#12111 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by seoBIH »

Ako koga interesuje clan 22
Član 22. (Postupanje sa poštanskom pošiljkom koju prima fizičko lice) (1) Za poštansku pošiljku koju prima fizičko lice u BiH od fizičkog lica iz inostranstva ispostavlja se poštansko-carinska deklaracija za fizičko lice ili se podnosi JCI. (2) Za poštansku pošiljku iz stava (1) ovog člana, ispostavlja se poštansko-carinska deklaracija za fizičko lice u slučajevima kada su ispunjeni uvjeti za primjenu jedinstvene carinske stope i za primjenu člana 25. ovog Uputstva. (3) Za poštansku pošiljku koju iz inostranstva prima fizičko lice u BiH podnosi se JCI u slučajevima u kojima nisu ispunjeni uvjeti iz stava (2) ovog člana. JCI se podnosi i popunjava u skladu s carinskim propisima koji reguliraju pitanje popunjavanja i podnošenja carinskih prijava, te se po istoj postupa kao i po drugim JCI-ovima po kojima je roba stavljena u odgovarajući carinski postupak
jahac96

#12112 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by jahac96 »

zemomak wrote:Jahac96...jos je na carini, od 13.01...

Mozes li se kako zaliti, ako zivis u Sa da mozda odes kod njih trazis sanduce za zalbu :-D :izet:
zemomak

#12113 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by zemomak »

Nisam ja iz Sa, iz Zenice sam...inace zna li neko koliko koštaju te špediterske usluge za posredovanje u carinskom postpku?

zincx

#12114 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by zincx »

seoBIH wrote:Ako koga interesuje clan 22
Član 22. (Postupanje sa poštanskom pošiljkom koju prima fizičko lice) (1) Za poštansku pošiljku koju prima fizičko lice u BiH od fizičkog lica iz inostranstva ispostavlja se poštansko-carinska deklaracija za fizičko lice ili se podnosi JCI. (2) Za poštansku pošiljku iz stava (1) ovog člana, ispostavlja se poštansko-carinska deklaracija za fizičko lice u slučajevima kada su ispunjeni uvjeti za primjenu jedinstvene carinske stope i za primjenu člana 25. ovog Uputstva. (3) Za poštansku pošiljku koju iz inostranstva prima fizičko lice u BiH podnosi se JCI u slučajevima u kojima nisu ispunjeni uvjeti iz stava (2) ovog člana. JCI se podnosi i popunjava u skladu s carinskim propisima koji reguliraju pitanje popunjavanja i podnošenja carinskih prijava, te se po istoj postupa kao i po drugim JCI-ovima po kojima je roba stavljena u odgovarajući carinski postupak
Da, ovo je već neko stavio ranije kao i vezani član 25. Znači, ako nisu ispunjeni uslovi iz stava 2, ili ako vrijedi više od 1000 BAM, što stoji u članu 25. Iz US se pošta ne može poslati bez CN22 na njoj, iz UK isto, iz Kine, koliko se sjećam, isto tako. Na e-bayu kupujem od 2009, i ovo je prvi put da se ovako nešto desilo.
victom

#12115 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by victom »

i kod mene je isti potpis. :)
zincx

#12116 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by zincx »

Mene zanima zašto nije stav 2 primijenio, i kako je ovako nepismen dobio tako dobar posao?[emoji23]

Poslano sa mog U15 Pro koristeći Tapatalk
victom

#12117 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by victom »

ma ovo su zaposlili nekog preko štele pa čoek još nabada.
zemomak

#12118 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by zemomak »

Član 21. (Postupanje u slučaju neispravnosti)

(1) Ukoliko uz pismonosnu ili paketsku pošiljku koja podliježe carinskom pregledu nije priložena carinska deklaracija CN 23 i/ili CN 22 ili drugi međunarodno prihvaćeni poštanski obrazac, carinski ured će, nakon otvaranja pošiljke, odrediti na koji način treba podnijeti carinsku prijavu (u daljnjem tekstu: JCI).
(2) U slučajevima kada carinski ured u podnesenoj carinskoj deklaraciji CN 23 utvrdi određene nedostatke, odnosno neispravnosti, istu će, zajedno s prilozima, vratiti nadležnoj pošti carinjenja s naznakom zbog čega je deklaracija neispravna.
(3) U slučajevima iz stava (2) ovog člana, pošta carinjenja, ukoliko je to moguće, dužna je otkloniti utvrđene nedostatke, odnosno nepravilnosti. Kada to nije moguće, nadležna pošta carinjenja dužna je, ovisno o primaocu, odnosno o vrsti robe, popuniti (zaglavlje) poštansko-carinsku deklaraciju ili ispostaviti JCI, ako pošta carinjenja ispunjava propisane uvjete za obavljanje poslova zastupanja u carinskom postupku. Ukoliko nadležna pošta carinjenja ne ispunjava uvjete za obavljanje poslova zastupanja u carinskom postupku, ili i pored ispunjavanja tih uvjeta ne želi da primaoca robe zastupa u carinskom postupku, nadležni carinski ured će primaoca uputiti na podnošenje JCI-a.

evo i ovo nadjoh, pa neka neko poveze i objasni nam :-D
zubi

#12119 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by zubi »

I obrazac je nepismen... cuj OBAVJEST.....ccccc zemljo Indijo
boshniak

#12120 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by boshniak »

zemomak wrote:Član 21. (Postupanje u slučaju neispravnosti)

(1) Ukoliko uz pismonosnu ili paketsku pošiljku koja podliježe carinskom pregledu nije priložena carinska deklaracija CN 23 i/ili CN 22 ili drugi međunarodno prihvaćeni poštanski obrazac, carinski ured će, nakon otvaranja pošiljke, odrediti na koji način treba podnijeti carinsku prijavu (u daljnjem tekstu: JCI).
(2) U slučajevima kada carinski ured u podnesenoj carinskoj deklaraciji CN 23 utvrdi određene nedostatke, odnosno neispravnosti, istu će, zajedno s prilozima, vratiti nadležnoj pošti carinjenja s naznakom zbog čega je deklaracija neispravna.
(3) U slučajevima iz stava (2) ovog člana, pošta carinjenja, ukoliko je to moguće, dužna je otkloniti utvrđene nedostatke, odnosno nepravilnosti. Kada to nije moguće, nadležna pošta carinjenja dužna je, ovisno o primaocu, odnosno o vrsti robe, popuniti (zaglavlje) poštansko-carinsku deklaraciju ili ispostaviti JCI, ako pošta carinjenja ispunjava propisane uvjete za obavljanje poslova zastupanja u carinskom postupku. Ukoliko nadležna pošta carinjenja ne ispunjava uvjete za obavljanje poslova zastupanja u carinskom postupku, ili i pored ispunjavanja tih uvjeta ne želi da primaoca robe zastupa u carinskom postupku, nadležni carinski ured će primaoca uputiti na podnošenje JCI-a.

Pa sve je rečeno u zadnjoj rečenici "Ukoliko nadležna pošta carinjenja ne ispunjava uvjete za obavljanje poslova zastupanja u carinskom postupku, ili i pored ispunjavanja tih uvjeta ne želi da primaoca robe zastupa u carinskom postupku, nadležni carinski ured će primaoca uputiti na podnošenje JCI-a.
zincx

#12121 Re: RE: Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by zincx »

boshniak wrote:
zemomak wrote:Član 21. (Postupanje u slučaju neispravnosti)

Pa sve je rečeno u zadnjoj rečenici "Ukoliko nadležna pošta carinjenja ne ispunjava uvjete za obavljanje poslova zastupanja u carinskom postupku, ili i pored ispunjavanja tih uvjeta ne želi da primaoca robe zastupa u carinskom postupku, nadležni carinski ured će primaoca uputiti na podnošenje JCI-a.
Ok, samo neka se tako izjasne. Nisu oni jeftini ni dosad bili. Poenta i jeste da je neko u talu sa špediterima.

Poslano sa mog U15 Pro koristeći Tapatalk
zemomak

#12122 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by zemomak »

A sta podrazumjevaju pod tim nedostacima ili neispravnosti CN 22 ili CN 23 stikera? Jel tu misle na razlicito iskazane vrijednosti na posiljci od stvarne koju dokazujes paypalom ili izvodom sa racuna?

Poslano sa mog MI PAD 2 koristeći Tapatalk
jahac96

#12123 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by jahac96 »

zemomak wrote:A sta podrazumjevaju pod tim nedostacima ili neispravnosti CN 22 ili CN 23 stikera? Jel tu misle na razlicito iskazane vrijednosti na posiljci od stvarne koju dokazujes paypalom ili izvodom sa racuna?

Poslano sa mog MI PAD 2 koristeći Tapatalk
Ako je to onda svaki paket spada pod to, jer ja nikad nisam dobio paket a da na njemu pise ista vrijednost kao ona sto je placena, ili cak i drugaciji naziv paketa
_Reds_

#12124 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by _Reds_ »

Znaci i kod mene isto, poslali mi pimso da se angazuje spediter Dostavio papire prije 15, dana tj. fakturu.

Ovo sto rade je bezobrazluk koji nigdje na svijetu ne postoji.

Znaci li ovo da posta ustvari nece da na zaptupa ??, ako je tako onda treba bojkotovati sve usluge drzavnih posta, od placanja racuna na nadalje, pa nepa propasdnu, pa da vidimo kako cemo dalje.
victom

#12125 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by victom »

ja mislim da je možda do težina ili glomaznosti pošiljke.
pa neće da im poštari nosaju.

u tom slučaju otišao bi ja po to lično, ali nema uopšte te opcije.
Post Reply