IRAN

Post Reply
salik79

#12101 Re: IRAN

Post by salik79 »

GOP lawmaker: Wasn't ISIS terror attack in Iran 'a good thing'
spreca

#12102 Re: IRAN

Post by spreca »

pa kako onda izgled Shitska Dzamija?.....ja mislio da su sve iste......i nisam znao da shiti ne uce ezane
Gojeni H

#12103 Re: IRAN

Post by Gojeni H »

spreca wrote:pa kako onda izgled Shitska Dzamija?.....ja mislio da su sve iste......i nisam znao da shiti ne uce ezane
Siitska dzamija se zove husejnija. Imaju ezane, ali dodaju nesto za Aliju r.a. Valjda ce neko od sija znati bolje od mene.
spreca

#12104 Re: IRAN

Post by spreca »

Gojeni H wrote:
spreca wrote:pa kako onda izgled Shitska Dzamija?.....ja mislio da su sve iste......i nisam znao da shiti ne uce ezane
Siitska dzamija se zove husejnija. Imaju ezane, ali dodaju nesto za Aliju r.a. Valjda ce neko od sija znati bolje od mene.
A kako izgledaju te dzamije?....imajul munaru itd?...jesul okrenute prema kibli?....sacekacemo Salika
sunceKOtepsija

#12105 Re: IRAN

Post by sunceKOtepsija »

video prilog o teheranskim dzamijama

Image
dzamija u izgradnji Teheran
Image
https://en.wikipedia.org/wiki/Hussainiya
A hussainiya is different from a mosque in that it is intended mainly for gatherings for Muharram in the mourning of Hussain ibn Ali, and may not necessarily hold juma'at, or Friday prayers.
salik79

#12106 Re: IRAN

Post by salik79 »

Gojeni H wrote:
To je, otprilike, kao kada bi rekao da se sunitska dzamija zove tekija. Cini mi se da na forumu i nema nesto siija, ali evo ja cu...To dodavanje je svjedocenje da je hz Alija Allahov velijj (prijatelj-evlija, kako mi volimo reci), ali to moze biti, a i ne mora u ezanu. Evo jednog takvog ezana:

A, evo i drugog, bez tog dodatka (cini mi se, da je prema misljenju sijske uleme, ispravnije ovako):

Inace, nije valjda da je neko nasjeo na ovaj TeVsijin sarkazam, kojima ismijava i izvrgava javnom ruglu ove vehabitske ublehe?! :-) Pa, Iran je zemlja najljepsih dzamija! Preporucujem knjigu, putopis, autora hadzi hafiza Mehmeda Karahodzica, pod nazivom "IRAN".

A, uz ovo, preporucujem i ovaj clanak na ovu "tematiku":
http://bosnian.sahartv.ir/vijesti/pogle ... u_teheranu
Last edited by salik79 on 11/06/2017 10:07, edited 1 time in total.
salik79

#12107 Re: IRAN

Post by salik79 »

spreca wrote:
Gojeni H wrote:
A kako izgledaju te dzamije?....imajul munaru itd?...jesul okrenute prema kibli?....sacekacemo Salika
Evo, Salik postavio. :)

Jok, bez munare su i okrenute su prema Kerbeli :lol: :-)
spreca

#12108 Re: IRAN

Post by spreca »

sunceKOtepsija wrote:video prilog o teheranskim dzamijama

Image
dzamija u izgradnji Teheran
Image
https://en.wikipedia.org/wiki/Hussainiya
A hussainiya is different from a mosque in that it is intended mainly for gatherings for Muharram in the mourning of Hussain ibn Ali, and may not necessarily hold juma'at, or Friday prayers.
:thumbup: Hvala teVsijo :mrgreen:
spreca

#12109 Re: IRAN

Post by spreca »

salik79 wrote:
Gojeni H wrote:
To je, otprilike, kao kada bi rekao da se sunitska dzamija zove tekija. Cini mi se da na forumu i nema nesto siija, ali evo ja cu...To dodavanje je svjedocenje da je hz Alija Allahov velijj (prijatelj-evlija, kako mi volimo reci), ali to moze biti, a i ne mora u ezanu. Evo jednog takvog ezana:

A, evo i drugog, bez tog dodatka (cini mi se, da je prema misljenju sijske uleme, ispravnije ovako):

Inace, nije valjda da je neko nasjeo na ovaj TeVsijin sarkazam, kojima ismijava i izvrgava javnom ruglu ove vehabitske ublehe?! :-) Pa, Iran je zemlja najljepsih dzamija! Preporucujem knjigu, putopis, autora hadzi hafiza Mehmeda Karahodzica, pod nazivom "IRAN".

A, uz ovo, preporucujem i ovaj clanak na ovu "tematiku":
http://bosnian.sahartv.ir/vijesti/pogle ... u_teheranu
:thumbup: Ok Hvala...nisam znao da se teVsija zeza....Izvini...neznam skoro nista o Siizmu
salik79

#12110 Re: IRAN

Post by salik79 »

spreca wrote: :thumbup: Ok Hvala...nisam znao da se teVsija zeza....Izvini...neznam skoro nista o Siizmu
To i jeste problem ko ne prati redovno teVsijine upise :D Zato sam ja, prvotno, i postavio ona dva linka na google maps, koji vode do dzamija hz Omera i Osmana. A prosjecni vehabit ce ti reci, i pruziti "dokaze", da te samo spominjanje ove dvojice u Iranu moze kostati glave. Cak ce ti postaviti sliku turbeta hz Onerovog ubice :D

To sto je to turbe turbe Abu Jezida Bistamija k.s., koje mozes pogledati u vec pomenutoj knjizi "IRAN", to cemo zanemariti, kao i cinjenicu da bi u tom vaktu hz Omerovog ubicu morali transportovat na udaljenost preko 2000 km do tog turbeta :D
Gojeni H

#12111 Re: IRAN

Post by Gojeni H »

salik79 wrote:
spreca wrote: :thumbup: Ok Hvala...nisam znao da se teVsija zeza....Izvini...neznam skoro nista o Siizmu
To i jeste problem ko ne prati redovno teVsijine upis :D Zato sam ja, prvotno, i postavio ona dva linka na google maps, koji vode do dzamija hz Omera i Osmana. A prosjecni vehabit ce ti reci, i pruziti "dokaze", da te samo spominjanje ove dvojice u Iranu moze kostati glave. Cak ce ti postaviti sliku turbeta hz Onerovog ubice :D

To sto je to turbe turbe hz Abu Jezida Bistamija, koje mozes pogledati u vec pomenutoj knjizi "IRAN", to cemo zanemariti, kao i cinjenicu da bi u tom vaktu hz Omerovog ubicu morali transportovat na udaljenost preko 2000 km do tog turbeta :D
Je l' turbe ne postoji?

https://en.wikipedia.org/wiki/Piruz_Nahavandi

NIje nemoguce da je propaganda. Ipak se radi o Wikipediji
sunceKOtepsija

#12112 Re: IRAN

Post by sunceKOtepsija »

salik79 wrote:
spreca wrote: A kako izgledaju te dzamije?....imajul munaru itd?...jesul okrenute prema kibli?....sacekacemo Salika
Evo, Salik postavio. :)

Jok, bez munare su i okrenute su prema Kerbeli :lol: :-)
Dobro obavjesteni izvori-ljudi koji su imali tu nesrecu boraviti u Iranu-tvrde da su im dzamije okrenute prema Moskvi
spreca wrote: :thumbup: Hvala teVsijo :mrgreen:
:mrgreen: don't even mention it :thumbup:
Image
salik79

#12113 Re: IRAN

Post by salik79 »

Gojeni H wrote:
salik79 wrote:
To i jeste problem ko ne prati redovno teVsijine upis :D Zato sam ja, prvotno, i postavio ona dva linka na google maps, koji vode do dzamija hz Omera i Osmana. A prosjecni vehabit ce ti reci, i pruziti "dokaze", da te samo spominjanje ove dvojice u Iranu moze kostati glave. Cak ce ti postaviti sliku turbeta hz Onerovog ubice :D

To sto je to turbe turbe hz Abu Jezida Bistamija, koje mozes pogledati u vec pomenutoj knjizi "IRAN", to cemo zanemariti, kao i cinjenicu da bi u tom vaktu hz Omerovog ubicu morali transportovat na udaljenost preko 2000 km do tog turbeta :D
Je l' turbe ne postoji?

https://en.wikipedia.org/wiki/Piruz_Nahavandi

NIje nemoguce da je propaganda. Ipak se radi o Wikipediji
Hajmo malo logike - transportovat les na hiljade kilometara udaljenosti, jos u tom vaktu, da bi nekome pravili turbe (A da ne govorimo o tome sto bi ga neko i predao "stovaocima". Ono, samo da mi zavrsimo procedure oko ubistva halife, pa cemo vam predati les.)?! :? Pa, zar ne vidis da se cak niti ne zna kako izgleda to turbe, pa se koristi izraz "The supposed tomb of Nahavandi". To je zato sto je saudijski "rafavid" budzet velik koliko budzet Jordana, Egipta i Jemena zajedno, pa se gura taj mit, a koristi se postavljena slika. Zasto "supposed"?! Zar niko nije bio u stanju otici i slikati to turbe, na kome lijepo pise o kome je rijec?!
Image
Gojeni H

#12114 Re: IRAN

Post by Gojeni H »

salik79 wrote:
Hajmo malo logike - transportovat les na hiljade kilometara udaljenosti, jos u tom vaktu, da bi nekome pravili turbe (A da ne govorimo o tome sto bi im ga neko i predao "stovaocima". Ono, samo da mi zavrsimo procedure oko ubistva halife, pa cemo vam predati les.)?! :? Pa, zar ne vidis da se cak niti ne zna kako izgleda to turbe, pa se koristi izraz "The supposed tomb of Nahavandi". To je zato sto je saudijski "rafavid" budzet velik koliko budzet Jordana, Egipta i Jemena zajedno, pa se gura taj mit, a koristi se postavljena slika. Zasto "supposed"?! Zar niko nije bio u stanju otici i slikati to turbe, na kome lijepo pise o kome je rijec?!
Zasto je potreban les?
Negdje sam citao, nekad ... da se uopste i ne tvrdi da je Ebu Lulu (ubica) skoncao gdje je turbe, vec da je turbe podignuto zato sto je tu nekada prosao, ili nesto drugo, nemoj me hvatati za rijec.

Za to slikanje ti ne bih znao reci.
insomnia78

#12115 Re: IRAN

Post by insomnia78 »

Ma jok. Ne bi sije. Podmece im Saudija
salik79

#12116 Re: IRAN

Post by salik79 »

Gojeni H wrote:
salik79 wrote:
Hajmo malo logike - transportovat les na hiljade kilometara udaljenosti, jos u tom vaktu, da bi nekome pravili turbe (A da ne govorimo o tome sto bi im ga neko i predao "stovaocima". Ono, samo da mi zavrsimo procedure oko ubistva halife, pa cemo vam predati les.)?! :? Pa, zar ne vidis da se cak niti ne zna kako izgleda to turbe, pa se koristi izraz "The supposed tomb of Nahavandi". To je zato sto je saudijski "rafavid" budzet velik koliko budzet Jordana, Egipta i Jemena zajedno, pa se gura taj mit, a koristi se postavljena slika. Zasto "supposed"?! Zar niko nije bio u stanju otici i slikati to turbe, na kome lijepo pise o kome je rijec?!
Zasto je potreban les?
Negdje sam citao, nekad ... da se uopste i ne tvrdi da je Ebu Lulu (ubica) skoncao gdje je turbe, vec da je turbe podignuto zato sto je tu nekada prosao, ili nesto drugo, nemoj me hvatati za rijec.

Za to slikanje ti ne bih znao reci.

Pa, valjda zato, sto je pretpostavka za izgradnju turbeta postojanje nekakvog merhuma :?

Pa, evo, postoji jedna jedina slika navodnog turbeta, a i ta veze nema s tim. Ja, ako nesto cvrsto tvrdim, da nekakav objekat postoji, valjda cu otici i slikati taj objekat, iz kojeg je to ocito, a ne postavljati nekakve nasumicne slike (odnosno, u ovom slucaju, sliku)?
Last edited by salik79 on 11/06/2017 11:18, edited 1 time in total.
salik79

#12117 Re: IRAN

Post by salik79 »

insomnia78 wrote:Ma jok. Ne bi sije. Podmece im Saudija
Ako nije tako, upri prstom na googletu na to turbe, kao sto sam ja upro prstom u dzamije hz Omera ibn Hataba i Osmana ibn Afana. I to, ne's vjerovat, u "sitskom" Iranu.
sumirprimus

#12118 Re: IRAN

Post by sumirprimus »

da li to onda znaci da iranci sunite dozivljavaju kao vehabije?
I da li je onaj nepismeni davud lagao ?jel bila jedna sunirska dzamija u teheranui jel srusena.
ako moze?
I zar nije dzuma svugdje ista?fakat prvi put cujem da nema dzume? Pa kako njihove budzetlije bjeze petkom s posla??
Last edited by sumirprimus on 11/06/2017 12:52, edited 1 time in total.
salik79

#12119 Re: IRAN

Post by salik79 »

sumirprimus wrote:da li to onda znaci da iranci sve sunite dozivljavaju kao vehabije?
I da li je onaj nepismeni davud lagao ?jel bila jedna sunirska dzamija u teheranui jel srusena.
ako moze?
Citas li ti ista, ili samo ovako uletis? :D Kakvim salto-mortaleom dodje do ovog zakljucka/pitanja?! :lol: Vrati se koji upis unazad i pogledaj sta sam postavio...

Vehabiti bi najvise volili kada bi Iranci sve sunije dozivljavali kao vehabije.
insomnia78

#12120 Re: IRAN

Post by insomnia78 »

:lol:
sumirprimus

#12121 Re: IRAN

Post by sumirprimus »

:isparavio sam post.moio bi da ga pinovo procitas.
:lol: :thumbup: :kiss:
insomnia78

#12122 Re: IRAN

Post by insomnia78 »

Ja mislim da je istina nedje na sredini
sumirprimus

#12123 Re: IRAN

Post by sumirprimus »

insomnia78 wrote:Ja mislim da je istina nedje na sredini
Ja fakat ne znam sta da mislim.nek im je dragi bog na pomoci.
Haj Z...
insomnia78

#12124 Re: IRAN

Post by insomnia78 »

Sunitima u Iranu?
:-D
sumirprimus

#12125 Re: IRAN

Post by sumirprimus »

insomnia78 wrote:Sunitima u Iranu?
:-D
Ma i jenim i drugim.jebte samo se mrze i rokaju.
Al ne mrze se oni.njih mrze.takva cupri.
a ganjaju ljude za klempe i cugu i gudrovinu.ccccc
Doduse u iranu ima zutog pofino cujem.i jeftino. :mrgreen:
Salik ba jesl provjeravo te cijenempust se politike.kake su??
Post Reply