Baš tako. Hvala obojiciWarashii wrote:Mnogo manje ces stete imati ako ulje mjenjas ranije nego li kasnije, ovo je ono Grunfovski.roki wrote:Jednostavno je pitanje ali sam ja laik.
Prešao sam 9000km od zadnjeg mijenjanja ulja. Je li vrijeme za promjenu. Na internetu svašta nešta piše pa sad nemam više pojma
Nece ti nista biti ako mu sad zamjenis ulje ukoliko nisi siguran.
Pitamo Mehanicare ?
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- roki
#12101 Re: Pitamo Mehanicare ?
- drug_profi
#12102 Re: Pitamo Mehanicare ?
Zavisi od ulja koje si stavio u zadnjoj izmjeni. Zavisi od tvoje dnevne kilometraze. Zavisi od starosti motora.roki wrote:Jednostavno je pitanje ali sam ja laik.
Prešao sam 9000km od zadnjeg mijenjanja ulja. Je li vrijeme za promjenu. Na internetu svašta nešta piše pa sad nemam više pojma
Promijeni sad, ali zapamti otprilike ovo: full sintetsko ulje moze 15-20K ili jednom u godini. Polusinetsko pola te kilometraze ili jednom u godini, mineralno na 5-6K. Trebaš znati koje si sipao, a obično mehaničari zakače karticu sa tim podacima negdje pod haubu, uz planiranu kilometražu sljedeće izmjene.
Ako imas puno hladnih startova u toku dana onda se i vijek ulja skracuje. Tu se najcesce pojavi "majoneza" na čepu od ulja i onda treba uraditi zamjenu. Ako je ulje čađavo, crno i neprozirno - uraditi zamjenu. Star motor - puno čađi. Dok je poluprozirno i u smeđoj nijansi - to je normalno.
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#12103 Re: Pitamo Mehanicare ?
moguce da je dirala do mase(karoserije)i pravila kratak spoj..nookey wrote: sinoć poskidam sve one plastike nazad i gumice što štite žice i nigdje nema prekida, samo je jedna žica bila ogoljena ali ne prekinuta i nju izoliram, zamjenim osigurač iako je bio ispravan i sada radi, može li biti ova žica uzrok?
-
nookey
#12104 Re: Pitamo Mehanicare ?
haj pratiću ovo nekoliko dana ako bude ferceralo nema šta drugo bitibitanga_sa_otesa wrote:moguce da je dirala do mase(karoserije)i pravila kratak spoj..nookey wrote: sinoć poskidam sve one plastike nazad i gumice što štite žice i nigdje nema prekida, samo je jedna žica bila ogoljena ali ne prekinuta i nju izoliram, zamjenim osigurač iako je bio ispravan i sada radi, može li biti ova žica uzrok?
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#12105 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ono Hlupanje zadnjeg ovjesa, tj. neugodan zvuk koji se javljao, sve je to bilo od hebene solje amortizera na desnoj strani. Zamijenio, k'o da sam u drugo auto sjeo.
@Bleee_sa
Bija si u pravu, iz prve.

@Bleee_sa
Bija si u pravu, iz prve.
- nepass1
#12106 Re: Pitamo Mehanicare ?
skripi mi kocnica dok je hladna, nakon 15 min voznje stane potpuno skripanje? je li vrijeme mjenjati ili?
- amar1994
#12107 Re: Pitamo Mehanicare ?
nepass1 wrote:skripi mi kocnica dok je hladna, nakon 15 min voznje stane potpuno skripanje? je li vrijeme mjenjati ili?

-
lavic
#12108 Re: Pitamo Mehanicare ?
Dobro jutro,
molim poznavaoce Mazde za korisne informacije za MAzdu CX-7, 2.3 2009 godina.
Hvala
Hvala
- bitanga_sa_otesa
#12109 Re: Pitamo Mehanicare ?
kakve info?nesto specificno ili? ja sam je imao godinu..lavic wrote:Dobro jutro,
Hvala
-
lavic
#12110 Re: Pitamo Mehanicare ?
Zena razmislja o kupovini, pa je svaka info korisna.bitanga_sa_otesa wrote:kakve info?nesto specificno ili? ja sam je imao godinu..lavic wrote:Dobro jutro,
Hvala
- bitanga_sa_otesa
#12111 Re: Pitamo Mehanicare ?
ja nisam imao problema nikakvih(kupio je sa 80.000),to su dobri auti samo gledaj kilometrazu,kvacilo im je najveci problem jer je poddimenzionisano.ako je provozas vidjeces da je cudan auto za krenuti jer se ugusi sama kad kreces i onda moras davati jaci gas da se ne ugasi.probao sam 4 razlicite i na svima je identicno,nikad mi nije bilo jasno zasto je to tako i mislim da je to glavni razlog sto im se trosi kvacilo .sto se tice motora on ima fazni lanac ,nemas neke posebne brige s tim ,zavisi koliko je presla.ako na paljenju prvih par sekundi cujes kuckanje,to je znak da je set lanca za zamjenu.hoce potrositi i litar ulja za 10.000 ako sipas 5w30.kad naspes 5w40 onda ne trosi ni kap.kad ti ode kugla mijenja se cijela lafeta 270 km,krajnica je 75 km.set kvacila je od 650-900km .ja sam je se rijesio zbog tog sranja s gasom pri kretanju ,bas me to nerviralo...lavic wrote: Zena razmislja o kupovini, pa je svaka info korisna.

-
lavic
#12112 Re: Pitamo Mehanicare ?
Hvala za info, odlicne informacije.bitanga_sa_otesa wrote:ja nisam imao problema nikakvih(kupio je sa 80.000),to su dobri auti samo gledaj kilometrazu,kvacilo im je najveci problem jer je poddimenzionisano.ako je provozas vidjeces da je cudan auto za krenuti jer se ugusi sama kad kreces i onda moras davati jaci gas da se ne ugasi.probao sam 4 razlicite i na svima je identicno,nikad mi nije bilo jasno zasto je to tako i mislim da je to glavni razlog sto im se trosi kvacilo .sto se tice motora on ima fazni lanac ,nemas neke posebne brige s tim ,zavisi koliko je presla.ako na paljenju prvih par sekundi cujes kuckanje,to je znak da je set lanca za zamjenu.hoce potrositi i litar ulja za 10.000 ako sipas 5w30.kad naspes 5w40 onda ne trosi ni kap.kad ti ode kugla mijenja se cijela lafeta 270 km,krajnica je 75 km.set kvacila je od 650-900km .ja sam je se rijesio zbog tog sranja s gasom pri kretanju ,bas me to nerviralo...lavic wrote: Zena razmislja o kupovini, pa je svaka info korisna.
Uff kako ce se tek zensko na takvo kvacilo navici... potrosnja, mjenjac?
- liaar
- Grijem se na: na suze
- Vozim: francusku nakazu
#12113 Re: Pitamo Mehanicare ?
Čuj kako, svakako svaka koju znam složi takvu gaščinu da me duša zaboli, neće ona nikakve frke imatlavic wrote:Hvala za info, odlicne informacije.bitanga_sa_otesa wrote:ja nisam imao problema nikakvih(kupio je sa 80.000),to su dobri auti samo gledaj kilometrazu,kvacilo im je najveci problem jer je poddimenzionisano.ako je provozas vidjeces da je cudan auto za krenuti jer se ugusi sama kad kreces i onda moras davati jaci gas da se ne ugasi.probao sam 4 razlicite i na svima je identicno,nikad mi nije bilo jasno zasto je to tako i mislim da je to glavni razlog sto im se trosi kvacilo .sto se tice motora on ima fazni lanac ,nemas neke posebne brige s tim ,zavisi koliko je presla.ako na paljenju prvih par sekundi cujes kuckanje,to je znak da je set lanca za zamjenu.hoce potrositi i litar ulja za 10.000 ako sipas 5w30.kad naspes 5w40 onda ne trosi ni kap.kad ti ode kugla mijenja se cijela lafeta 270 km,krajnica je 75 km.set kvacila je od 650-900km .ja sam je se rijesio zbog tog sranja s gasom pri kretanju ,bas me to nerviralo...lavic wrote: Zena razmislja o kupovini, pa je svaka info korisna.
- bitanga_sa_otesa
#12114 Re: Pitamo Mehanicare ?
potrosnja ti je 15-17 litara po gradu ,na otvorenom je dosta manja,nisam bas mjerio a i vecinom sam vukao prikolicu od tonu pa nije bas mjerodavno..lavic wrote: Hvala za info, odlicne informacije.
mjenjac je 6 brzina .ja sam nakon nekog vremena skontao kako da prevarim taj gas,dvaput napumpam i krene bez problema ,ali kazem ti postalo mi smor to pumpanje na svakom kretanju...jos veci smor je zamijeniti kvacilo,mora se rastaviti pola auta,kompletan most se skida,reduktor...milion sarafa...
-
lavic
#12115 Re: Pitamo Mehanicare ?
Hvala, sve si mi rekao. Bojim se da od te ljubavi nema nista.bitanga_sa_otesa wrote:potrosnja ti je 15-17 litara po gradu ,na otvorenom je dosta manja,nisam bas mjerio a i vecinom sam vukao prikolicu od tonu pa nije bas mjerodavno..lavic wrote: Hvala za info, odlicne informacije.
mjenjac je 6 brzina .ja sam nakon nekog vremena skontao kako da prevarim taj gas,dvaput napumpam i krene bez problema ,ali kazem ti postalo mi smor to pumpanje na svakom kretanju...jos veci smor je zamijeniti kvacilo,mora se rastaviti pola auta,kompletan most se skida,reduktor...milion sarafa...
- bitanga_sa_otesa
- skafiskafsnjak
#12117 Re: Pitamo Mehanicare ?
ovo 17 litara najvise bode ocibitanga_sa_otesa wrote:![]()
![]()
- bitanga_sa_otesa
#12118 Re: Pitamo Mehanicare ?
ne bode ,kad poklopis gas onda ti bude svejedno,jako fino povuceskafiskafsnjak wrote: ovo 17 litara najvise bode oci
- drug_profi
#12119 Re: Pitamo Mehanicare ?
kad poklopiš gas board pokaže 40l , a tebi svejedno.... 
- bitanga_sa_otesa
#12120 Re: Pitamo Mehanicare ?
vjeruj, nisam ja od tih sto gledaju u board,ja da nemam da sipam isao bi biciklom i tramvajem ....drugi profil wrote:kad poklopiš gas board pokaže 40l , a tebi svejedno....
- skafiskafsnjak
#12121 Re: Pitamo Mehanicare ?
Neki dan se vozim u GLK 3.5 Benzin .bitanga_sa_otesa wrote:ne bode ,kad poklopis gas onda ti bude svejedno,jako fino povuceskafiskafsnjak wrote: ovo 17 litara najvise bode oci
Fino povuce....ali ono bas fino ....
- drug_profi
#12122 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ma podrazumjeva se. Prosjek je bitan, a kad znaš da uzbrdo trošiš npr. 25 a nizbrdo 2,5, i da svako brdo ima dvije strane onda ne gledaš šta board pokazuje, nego šta i koliko naspeš. I meni kaže board da trošim 8,9 l u prosjeku po gradu, ali onda ispada da mi je rezervoar supalj.bitanga_sa_otesa wrote:vjeruj, nisam ja od tih sto gledaju u board,ja da nemam da sipam isao bi biciklom i tramvajem ....drugi profil wrote:kad poklopiš gas board pokaže 40l , a tebi svejedno....
Samo budala kupi auto koje ne može finansijski podnijeti.
I ja sam razmatrao ovu mazdu svojevremno kad sam se nešto furao na SUV, pa ubrzo skontao da to nije za mog džepa. Nekad možda pred penziju Vitaru ili Dustera uzeti radi selidbe na vikendicu i to je to.
-
lavic
#12123 Re: Pitamo Mehanicare ?
Potrosnja mi nije problem, ne vozi puno, cak ne bi ni plin stavljao, ali ko ce se zajebavati sa tim kvacilom i gasom.bitanga_sa_otesa wrote:![]()
![]()
Bilo bi ja kriv sto sam to kupio...
- bitanga_sa_otesa
#12124 Re: Pitamo Mehanicare ?
pa probaj...provozaj...mozda tvoje iskustvo bude bolje...lavic wrote: Potrosnja mi nije problem, ne vozi puno, cak ne bi ni plin stavljao, ali ko ce se zajebavati sa tim kvacilom i gasom.
Bilo bi ja kriv sto sam to kupio...
- bitanga_sa_otesa
#12125 Re: Pitamo Mehanicare ?
mnogo je budala ovdjedrugi profil wrote: Samo budala kupi auto koje ne može finansijski podnijeti.